|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#781 |
Raczkowanie
|
Dot.: Co studiujesz/ studiowałaś/ chcesz studiować? - WĄTEK ZBIORCZY :)
Proszę o pomoc, za rok zdaję maturę i nie wiem gdzie iść na studia
![]() geografia - rozszerzony matma - podstawowy polski - podstawowy angielski - podstawowy Co z tych przedmiotów mi wyjdzie?? ![]() ![]() Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję
#782 |
Zadomowienie
|
chcialam: agroturystyke
zdawalam na: prawo i politologie dostalam sie na: stosunki miedzynarodowe jestem happy
#783 |
Zadomowienie
|
Ja wybieram się do Słupska na Akademię Pomorską, kierunek pedagogika, specjalizacja: pedagogika wczesnoszkolna i przedszkolna.
![]() |
#784 |
Zakorzenienie
|
speedstar a co Cie interesuje?
myśle ze zdajac takie przedmioty to moze : marketing i zarzadzanie, administracja, finanse i rachunkowość, geodezja i kartografia, geologia, turystyka i rekreacja, logistyka? wiecej pomysłów nie mam :P Edytowane przez kamisha Czas edycji: 2009-04-15 o 16:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#785 |
Wtajemniczenie
|
Ludzie czy ja jestem tutaj sama niewiedząca gdzie chcę iść dalej? Powaznie nie mam pojęcia. Interesuje mnie szkoła detektywistyczna(ale znajdowałam same studium, a ja wolę studia) bądź bezpieczeństwo narodowe, ew. wewnętrzne.
Warto na to pójść? |
![]() ![]() |
![]() |
#786 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja się nastawiam na Filologię angielską z językiem rosyjskim na Uniwersytecie Warszawskim. Stąd moje pytanie, jest może tutaj studentka filologii angielskiej na tym Uniwersytecie? Bardzo wysoki pułap przyjęć? Będę składała papiery na więcej uczelni, to oczywiste, ale to takie moje małe 'marzenie' ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#787 |
Zakorzenienie
|
A jak myslicie zarzadzanie lepiej studiowac na uniwersytecie czy na politechnice? Rozni sie to czyms?
|
![]() ![]() |
![]() |
#788 |
Zakorzenienie
|
Ja już jestem na 100% zdecydowana na politologię
![]() Już nie mogę się doczekać aż złożę papiery (idę na zaoczne, więc na pewno się "dostanę" ![]() ![]()
#789 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez shockwaves Czas edycji: 2009-04-18 o 08:18 Powód: dopisek |
||
![]() ![]() |
![]() |
#790 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Są tu jakieś studentki budownictwa?
![]() |
#791 |
Raczkowanie
|
W tym roku pisze mature i właśnie... dodatkowy przedmiot wybrałam WOS... zastanawiam się jakie studia wybrać na początku samym chciałam studiować dziennikarstwo, ale jaka potem byłaby praca? Nie chciałabym pisać dla babskich szmatławców, a bardzo często ambitni ludzie kończą w superexpresie itp. nie to, więc grafika komputerowa, ale bardziej zaawansowana np. tworzenie projektów do gier, modelowanie 3d itp. Myślicie, że opłaca się? Któraś z Was studiuje grafikę komputerową (z naciskiem na 3d)?
Btw. przy rekrutacji na studia ważniejszy jest wynik z matury czy oceny na świadectwie maturalnym? Edytowane przez Katoshi Czas edycji: 2009-04-18 o 10:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#792 |
Zakorzenienie
|
Wg opłaca się bo przecież wszystko opiera się teraz na technice, komputerach etc.
W rekrutacji liczy się w zasadzie tylko wynik z matury- w te całe systemy naboru wpisuje się tylko %. |
![]() ![]() |
![]() |
#793 |
Zakorzenienie
|
Ja mam w głowie kilka pomysłów,może mnie trochę nakierujecie, które skreślić z góry,a nad którymi się zastanowić
![]() - Adminstracja - Socjologia - Politologia (specjalizacja PR) |
![]() ![]() |
![]() |
#794 |
Zakorzenienie
|
Socjologia na pewno odpada w 1. turze
![]() Wg specjalizacja politologii całkiem dobra ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#795 |
Raczkowanie
|
Od 12 roku życia chciałam studiować informatykę, dostałam się na informatykę, w tym roku będę już niestety kończyć moje cudowne studia. Nawet nie zauważyłam, jak to przeleciało
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#796 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Słyszałam gdzieś, że po zaocznych studiach nie chcą przyjmować ludzi do pracy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#797 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A co sądzisz o administracji? Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#798 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() na moje świadectwo maturalne nawet nie popatrzyli, nawet nie składałam go razem z papierami o ile dobrze pamiętam. mogłam tam mieć nawet same 2 ![]()
![]() |
#799 |
Zakorzenienie
|
Katoshi
Tak samo jak mówią, że nie chca przyjmować ludzi którzy skończyli Wyższą Szkołe Czegośtam w malych miastach ![]() Dlatego zgodze się z Monią ![]() Monia Właśnie też mam ten problem że przyszłościowe zupełnie mnie nie interesuje. Administaracja, hmm sama nie wiem- też takie wydaje mi się to zbyt ogólne, ale juz jakas specjalizacja większa niż po socjologii Poczekajmy aż może jakaś studentka się wypowie tego kierunku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#800 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z jednej strony chciałabym pracować za biurkiem, a z drugiej między ludźmi,w ruchu i weź bądź mądry ![]() Czasami w ogóle zastanawiam się czy jest sens iść na studia skoro cały czas trąbią,że magistrów na pęczki,pracy nie ma i czy nie zastanowić się nad policealną, wtedy chociaż jakiś fach w ręku by był ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#801 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#802 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiem, że matura jest ważniejsza... Jednak chciałam się upewnić czy rzeczywiście wogóle nie patrzą na oceny na świadectwie. Dzięki za informacje... Edytowane przez Katoshi Czas edycji: 2009-04-18 o 12:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#803 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#804 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dla mnie to było oczywiste. Nawet na stronach internetowych poszczególnych uczelni przy rekrutacji przeliczane są procenty z matury na konkretne punkty, więc to o czymś świadczy. poza tym ocena ocenie nierówna. Ktoś będzie miał piąteczkę przykładowo z angielskiego, a druga osoba będzie miała 3. I o czym to świadczy? tak naprawdę o niczym, bo nie wiadomo jaki rzeczywiście był poziom nauczania w danej szkole. Ja w liceum trafiłam na bardzo wymagającego nauczyciela od angielskiego, u którego najwyższą ocena była 3. A co się na maturze okazało? Chociażby kolega z oceną ledwo 3 na świadectwie maturalnym uzyskał z rozszerzonego angielskiego 85% ![]()
![]() |
#805 |
Zakorzenienie
|
Monia
To jednak już chyba lepiej wybrać studia i potem jakąś życiową w miare specjalizacje ![]() A prace za biurkiem i z ludźmi to chyba można połączyć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#806 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#807 | ||||
... choć nie Westwood
|
Cytat:
A jeśli chodzi na administrację, to ja bym jej nie wybrała- teraz co druga osoba studiuje ten kierunek, a perspektyw wielkich po tym nie ma. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów Stanisław Lem Edytowane przez Vivienne Czas edycji: 2009-04-18 o 14:07 |
||||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#808 |
Zakorzenienie
|
No, a ja studiuję fizjoterapią na UM w Lublinie, rok I.
Na ten sam kierunek składałam jeszcze na UM do Poznania, jednak ze względu raczej na ilość poznanych ludzi wybrałam Lublin, czy z dobrym skutkiem, okaże się w przyszłości. ![]() Co do tego, czy podczas rekrutacji patrzą na oceny na świadectwie to powiem Wam tak, że to wszystko zależy od uczelni. Niektóre z nich od razu piszą w tych regulaminach rekrutacji czy innych zasadach, że brana jest np. pod uwagę ocena z biologii czy z matematyki. Na innych uczelniach (np. w przypadku UM w Poznaniu) jest tak, że jeśli osoba X i Y ma taką samą liczbę punktów to wtedy biorą pod uwagę średnią ze wszystkich przedmiotów ze świadectwa maturalnego i dostaje się tak, która ma wyższą średnią. Także wszystko zależy od wymysłu uczelni. ![]() I nie martwcie się tym, że nie wiecie, co chcecie studiować i co robić w życiu. Poczytajcie sobie jakie na uczelniach są kierunki, a później szukajcie informacji, co można robić po danych kierunkach. Zastanówcie się czy chcecie pracę raczej aktywną czy taką za biureczkiem, czy z ludźmi czy w jakimś zacisznym biurze. Spójrzcie też na wykaz przyszłościowych kierunków. ![]() Jeśli ktoś ma pytania dotyczące mojego kierunku, proszę bardzo, postaram się odpowiedzieć na wszystkie. ![]()
#809 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 2. A o nie chodzi przypadkiem o te % z matury? Że liczy się ich średnią? A nie przedmiotów typu polski, historia i wos np. na politechnikę co byłoby kompletnym nieporozumieniem...
![]() |
#810 |
Raczkowanie
|
Wiesz, że na informatyce może nie być wcale grafiki komputerowej? Lepiej sprawdź dokładnie program studiów. U mnie z obowiązkowych przedmiotów żaden nie był związany z grafiką. Dodatkowo można było zrobić multimedia, gdzie bawiliśmy się trochę w GIMPie, Flashu itp. i grafikę komputerową, ale to był przedmiot teoretyczny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:16.