chce coś zrobić...ae nie wiem jak... tu postaramy się znaleźć sposób :) - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Decoupage

Notka

Decoupage Pod-forum decoupage to miejsce przygotowane specjalnie dla miłośników tej techniki. Lubisz decoupage? Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-11-15, 14:36   #781
żabka7
Przyczajenie

Dot.: chce coś zrobić...ae nie wiem jak... tu postaramy się znaleźć sposób :)

Cytat:
Napisane przez zielona butelka Pokaż wiadomość

Daj mu czas. Poczekaj jeszcze dobę.
Po drugie, jak się lepi, może jeszcze długo będzie taki elkko lepki, ale możesz używać preparatów do wypełnienia spękań, ewentualnie jeśli pobrudzi ci pracę, użyjesz terpentyny i zbierzesz nadmiar proszku.
Buziaki

---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ----------

Dzięki
Stary 2011-11-15, 15:27   #782
Martita1987
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez żabka7 Pokaż wiadomość
serwetki nie widziałam, ale jak szukałam jeżynek, to widziałam w serwetniku wiśnie, porzeczki i truskawki na papierze.
Cytat:
Napisane przez zielona butelka Pokaż wiadomość
Hej MArtina.
Ja widziałam taką serwetkę w swoim własnym serwetniku.
Wysłać?
Buziaki

Wg mnie to jest orzech.
Jak będziesz kupowała bejcę to zwykle sklepy dysponują próbkami kolorów już pomalowanych na drewienkach, nie powinnaś mieć problemu z wyborem

Dziękuję za pomoc. Jesteście nieocenione
Martita1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-16, 11:55   #783
maksik777
Przyczajenie

Witam serdecznie wszystkie Decoupażystki i jako nowa na forum serdecznie pozdrawiam Wszystkie Panie. I na początek troszkę cukru: proszę przyjąć moje najszczersze wyrazy uznania za wszystkie prace. Jak wspomniałam jestem nowa zatem proszę o wyrozumiałość i cierpliwość ponieważ właśnie zaczynam swoją przygodę z decou. i juz mam 1582 pytania w związku z popełniona pierwszą pracą, która oczywiście nie wyszła bo:
- po pomalowaniu akrylem pudełka pędzlem wyszły smugi - pytanie: czy jeśli pędzel zamienię na gąbkę będzie lepiej?
- standard to pomarszczona serwetka ale tu już wiem że tylko praktyka zrobi ze mnie miszcza więc pozostaje uzbroić się w cierpliwość i popełniać dalsze prace.
No i to co zasmuciło mnie najbardziej :
- pudełko miało być fioletowo -białe i było zanim nie pomalowałam go lakierem, po prostu załamka lakier niby bezbarwny (przyznaję z ręką na sercu że wzięłam pierwszy jaki miałam pod ręką z domowych zapasów) zażółcił mi całą pracę zatem pytanie: jaki lakier na biały akryl?
- i już ostatnie z pytań na dziś : chciałabym drukować sobie wzory poniewaz jestem namiętną kociarą to chcę się skupić własnie na kocich wzorach a tych na serwetkach i papierze niewiele, za to w necie cała masa. Czytałam ,że najlepiej drukować na papierze śniadaniowym na laserówce no i tu mam problem ponieważ pani z zaprzyjaźnionego ksero nie chce nawet słyszeć o papierze śniadaniowym a najcieńszy jaki mają to ten standardowy - 80 gr, zatem jak przygotować taki papier do naklejenia i czy mogę przyklejać również duuuuże kwadratowe motywy wielkości np A5 czy tylko małe wycinane?

Wybaczcie proszę tę ilość pytań ale jak nie zapytam to nie będę wiedziała a wierzę że znajdę tu odpowiedź jeszcze na niejedną zagwostkę decoupażową
maksik777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-16, 13:05   #784
comcia
Raczkowanie

Witaj - ja też jestem początkująca ale troszkę mniej

1 - gąbką będzie lepiej ale jeśli są smugi to można je zlikwidować szlifując papierem ściernym.
2 - serwetki nie marszczą się za bardzo jak kleisz na lekko podeschnięty klej, albo jeśli to płaska powierzchnia to metodą na żelazko.
3 - zasadniczo lakiery nie zażółcają powierzchni ale coś czytałam że te lakiery poli ( czyli śmierdzące ) potrafią zażółcać. Mnie się to jeszcze niz zdarzyło. Jeśli ci się nie podoba a nie chcesz stracić pudełka to zeszlifuj papierem ściernym i zacznij od początku.
4 - Wcale nie musisz naklejać kartek, dziewczyny robią transfery, jest sporo na ten temat.
W tym temacie masz w połowie strony odnośniki do tematów o transferach
:https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=458827

Moje próby z decoupage
comcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-16, 14:11   #785
maksik777
Przyczajenie

Pieknie dziękuję za odpowiedź.
Cytat:
Napisane przez comcia Pokaż wiadomość
Witaj - ja też jestem początkująca ale troszkę mniej
Podziwiłam prace i jakże daleko mojemu pudelku do nich

4 - Wcale nie musisz naklejać kartek, dziewczyny robią transfery, jest sporo na ten temat.
W tym temacie masz w połowie strony odnośniki do tematów o transferach
:https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=458827
I tu kolejne pytanie: a co z dużymi motywami?
Stary 2011-11-16, 20:25   #786
maly_karaluszek
Zadomowienie

można naklejać też papier 80g tylko trzeba dać duuuużo warstw lakieru Dobrze jest go wcześniej namoczyć tak jak papier do decu ale to zależy od jakości i rodzaju wydruku. W razie problemów zabezpieczyć najpierw lakierem w sprayu. Jeśli motyw jest tak duży że przykrywa całą powierzchnię przedmiotu (np wieczko pudłka) to nie ma problemu, bo nie widać jego grubości
maly_karaluszek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-18, 08:52   #787
miriamart
Raczkowanie

Naprawdę duże morywy (serwetkowe) to tak jak comcia napisała na żelazko je a papierowe duże motywy to no cóż... trzeba wyćwiczyć. Ja i serwetki i papiery kleję rozcieńczonym klejem (50:50 z wodą) i delikatnie cały namoczony takim klejem motyw gładzę mięciutkim pędzlem od środka do brzegów motywu. Na początku nie było łatwo ale ten sposób dawał u mnie najlepsze efekty. Teraz już tak to wyćwiczyłam że serwetka wcale mi się nie marszczy i nawet mogę ją lekko przesuwać gdy potrzebuję
a co do smug od pędzla to spróbuj delikatniej nakładać farbę tak jakbyś gładziła niemowlę po policzku i zazwyczaj potrzebne są dwie lub trzy warstyw farby żeby powierzchnia była zadowalajaca
miriamart jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-11-18, 11:25   #788
maksik777
Przyczajenie

Dziewczyny bardzo dziękuję za odpowiedzi na moje pytania

Właśnie pomalowałam dwie moje bardzo stare szkatułki, które uratowałam przed wrzuceniem do pieca - dwoma warstwami akrylu (gąbką według Waszych zaleceń ) i lecę teraz do ksero drukować papier. Serwetki które zamówiłam przyjdą dopiero w przyszłym tygodniu więc zamiast czekać i tupać nogami z niecierpliwości, będę już dziś kleić.
Niestety ubolewam, że nie mam jeszcze w swoich zapasach preparatu do spękań bo pięknie wyglądałby taki motyw na moich szkatułkach, jednak powiedziałam sobie, że najpierw troszkę poćwiczę z naklejaniem serwetek i papierów a dopiero jak złapię bakcyla na dobre - wrzucę się w koszty
Na razie przede mną sporo lektury o postarzaniu, przecieraniu i innych więc na spękania jeszcze przyjdzie czas.

Pozdrawiam cieplutko.
Stary 2011-11-20, 09:06   #789
Martita1987
Raczkowanie

Dziewczyny to znowu ja Mam zamiar zacząć maraton bombek i zastanawiam się czy te ze styropianu będą ok. Jakoś tak się boję że coś wyjdzie nie tak, że farba będzie odchodzić albo z lakierem coś będzie nie tak... Czy mogłybyście coś doradzić??
Stary 2011-11-20, 09:12   #790
anuleczka2
Zadomowienie

Styropianowe są dobre ,farba dobrze się trzyma i lakier również . Ja w zeszłym sezonie robiłam ich dość dużo i do dziś wszystko jest ok .
Tutaj są post145-styropianowehttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=430567&p age=5

Edytowane przez anuleczka2
Czas edycji: 2011-11-20 o 09:18
anuleczka2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-20, 09:13   #791
cycol11
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Martita1987 Pokaż wiadomość
Dziewczyny to znowu ja Mam zamiar zacząć maraton bombek i zastanawiam się czy te ze styropianu będą ok. Jakoś tak się boję że coś wyjdzie nie tak, że farba będzie odchodzić albo z lakierem coś będzie nie tak... Czy mogłybyście coś doradzić??
Witaj z tego co wiem dziewczyny nie mają problemu ze styropianowymi bombkami. Ja nie wypowiem się bo w zeszłym roku robiłam ale plastikowe i to od środka żeby nie musieć później malować Ale myślę że styropianowe też są ok tylko trzeba dać więcej warstw farby podkładowej. Powodzenia w tworzeniu.
cycol11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-11-20, 10:39   #792
maly_karaluszek
Zadomowienie

są ok tylko trudno ukryć fakturę styropianu, trzeba porządnie i parę razy malować, ale to kwestia estetyczna tylko. Potem nic nie schodzi itp.
maly_karaluszek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-20, 15:53   #793
Martita1987
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anuleczka2 Pokaż wiadomość
Styropianowe są dobre ,farba dobrze się trzyma i lakier również . Ja w zeszłym sezonie robiłam ich dość dużo i do dziś wszystko jest ok .
Tutaj są post145-styropianowehttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=430567&p age=5
Cytat:
Napisane przez cycol11 Pokaż wiadomość
Witaj z tego co wiem dziewczyny nie mają problemu ze styropianowymi bombkami. Ja nie wypowiem się bo w zeszłym roku robiłam ale plastikowe i to od środka żeby nie musieć później malować Ale myślę że styropianowe też są ok tylko trzeba dać więcej warstw farby podkładowej. Powodzenia w tworzeniu.
Cytat:
Napisane przez maly_karaluszek Pokaż wiadomość
są ok tylko trudno ukryć fakturę styropianu, trzeba porządnie i parę razy malować, ale to kwestia estetyczna tylko. Potem nic nie schodzi itp.

Dziękuję za pomoc Jutro przejdę się do sklepu po bombeczki
Anuleczka piękne bombki
Stary 2011-11-22, 17:12   #794
Kathinna
Zakorzenienie

GG do Kathinna

CZy jak na kubeczek naciapam primera (w miejscu tylko i wyłącznie napisu RtvEuroAgd ), potem zapodkładuję, przykleję serwetkę, objadę konturówką i polakieruję (nadal tylko to miejsce z napisaem) to to się nada do użytku? Oczywiście myjąc delikatnie
Stary 2011-11-22, 21:07   #795
Pupil
Osiołek z zakątka :)

Niby tak, ale kubek czasem trzeba dokładniej umyć Mnie kiedyś ktoś próbował namówić na zrobienie decu filiżanki i opierałam się, i oparłam. Nawet jeśli to by było wypalane w piekarniku (są takie preparaty) to mam wrażenie, że nie do końca nadaje się do żywności. W Twoim przypadku niby tylko z boku, ale nie dam głowy, że będzie się dobrze trzymało i wytrzyma ciepło, zalewanie, oblewanie z zewnątrz itp.

[SIGPIC][/SIGPIC]

Pupil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-11-23, 08:11   #796
Kathinna
Zakorzenienie

GG do Kathinna

spróbuję, najwyżej :rollees:
nie będzie szkoda wyrzucić, kubka gratis
Stary 2011-11-23, 12:14   #797
gogam1
Przyczajenie

Dot.: Wiem zlinczujecie Mnie za pytania

Mam pytanie odnosnie świec, tez trzeba lakierowć, nie spłonie... Proszę o odpowiedź
gogam1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-23, 12:36   #798
Pupil

Do świec jest specjalny klej i lakier w jednym tzw. medium do świec
Tu masz tutorial http://www.decouart.pl/content/10--decoupage-na-swiecy-

[SIGPIC][/SIGPIC]

Stary 2011-11-24, 17:32   #799
Lillian_
Rozeznanie

Przenoszenie wydruku jak ?

Witam wszystkie Panie
Od nie dawna zajmuję się decupażowaniem, wszystkiego uczę się z internetu i z wizażu itd. Fascynują mnie motywy kwiatowe oraz stare zdjęcia, stare damy , motywy seces.yjne np. Alberta Muchy i w ogóle "reprosukcje" obrazów Jestem ciekawa skąd wziąć takie Stare motywy? W internecie jest kilka fascynujących rzeczy ozdobionych w ten sposób, wiem że są papiery ryżowe zdobne np. w "stare damy " tak to nazwę ( byle się damy nie obraziły ) jednak motyw starych fotografii jest rzadki. Wiem że jest coś takiego jak przenoszenie różnych wydruków z komputera I tu pytanie do Was
JAK?
słyszałam też że czasami trzeba namoczyć obraz po co? jak długio? czy sie nie rozpadnie?
czy ktoś mógłby mi pomóc? proszę powiedzcie co i jak i tak przy okazji skąd wy zdobywacie "stare" motywy?
Przeszukałam to forum ale prawdopodobnie wyszukiwarka mi nie działa, bo jeszcze nie zdarzyło mi się żeby wyszukiwarka coś znalazła Dziękuję pięknie za wszelkie informacje
Lillian_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-24, 23:39   #800
Pupil

Witaj Lillian
U góry forum masz taki wątek - motywy do druku. Znajdziesz tam kilka milionów obrazów Z nich korzystamy.
W tutorialach są sposoby przyklejania papieru - krótko mówiąc moczysz motyw przez kilka minut, żeby papier zmiękł i był podatny. Potem osuszasz ręcznikiem papierowym i smarujesz tył klejem. Naklejasz na posmarowaną również powierzchnię
Możesz użyć też transferu do przenoszenia obrazu - ale najpierw naucz się naklejać papier
Musisz spróbować, przejrzyj tutoriale - tam jest masę linek do fotograficznych opisów technik w decoupage. Jak czegoś nie rozumiesz to pytaj

[SIGPIC][/SIGPIC]

Stary 2011-11-26, 09:25   #801
Martita1987
Raczkowanie

Zastanawiałam się ostatnio czy można by było zastosować takie coś w decou : http://www.artpasje.pl/produkt,tektu...-rae,2869.html

Wydaje mi się że już gdzieś kiedyś widziałam decou z takimi ramkami, bo sama na pewno bym na to nie wpadła
Chciałam się pochwalić że założyłam bloga. Będzie mi miło jeśli ktoś z Was zechce zajrzeć: http://zakatekrozmaitosci.blogspot.com/
Stary 2011-11-26, 09:31   #802
Kathinna
Zakorzenienie

GG do Kathinna

kupiłam pastę śniegową z drewlandii, położyłam, wyschłą, tylko czy to się lakieruje, czy jakoś czymś innym zabezpiecza?
Stary 2011-11-26, 12:38   #803
Terha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kathinna Pokaż wiadomość
spróbuję, najwyżej :rollees:
nie będzie szkoda wyrzucić, kubka gratis
To daj znać

---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ----------

A ja wczoraj byłam na pierwszej decoupage`owej "naocznej" lekcji u moich znajomych i poznałam parę fajnych trików którymi mogę się podzielić . Dla wprawionych pewnie to żadne nowości, ale może komuś się przyda .

Kiedyś chciałam przykleić motyw z serwetki na ciemne tło i pytałam się jak rozegrać to od strony strategicznej, żeby było widać obrazek. Teraz już wiem, że zamiast odrysowywać kształt obrazka ręcznie i potem malować jedną część na biało (żeby obrazek był widoczny), a pozostałą część na inny kolor (co często jest pracochłonne, bo czasem motywy są bardzo zawiłe) to można zrobić tak:
Po wycięciu motywu rozwarstwiamy serwetkę i jedną z białych warstw (bez obrazka) przykłądamy do powierzchni, na której chcemy wykonać decoupage, a następnie wokół malujemy ciemnym kolorem. Pędzlem-gąbeczką będzie to trwało dosłownie kilka sekund . Oczywiście troszkę koloru może przesiąknąć przez serwetkę na drewno, czy szkło, ale potem i tak będziemy zamalowywać ten fragment na biało . Sprytne, prawda??

Poza tym poznałam jeszcze pędzle-gąbki o których pisałam wyżej. Wyglądają np. tak:
http://www.stamperia.com/pl/elencopr...sott_grupp=002
Dają świetny efekt, tylko trzeba pamiętać, żeby nie nakładać za dużo farby bo wtedy zrobią się straszne, brzydkie ciapy zamiast delikatnych kropeczek . No i nie używa się ich jak zwykłe pędzle tylko jak pieczątki (nie przesuwamy gąbeczkami na powierzchni tylko przyciskamy). Mam zakładkę wykonaną w ten sposób, ale chwilowo nie mogę jej wkleić bo nie mam aparatu. Jak ktoś będzie chciał zobaczyć efekt, to w wolnej chwili zamieszczę zdjęcie

Jednak co się zobaczy w praktyce to nasze . Chyba muszę się zapisać na jakiś kurs

Terha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-29, 11:25   #804
Martita1987
Raczkowanie

Kochane Mądre Głowy jak zawsze mam jakieś pytanie Chciałabym postarzyć deseczkę. A w zasadzie to zależny mi na takim efekcie: ostatecznie deska ma być biała, ale chciała bym ją poprzecierać i żeby spod spodu było ciemniejsze. Czy zamiast ciemniejszego koloru farby mogę użyć bejcy?
Stary 2011-11-29, 11:52   #805
comcia
Raczkowanie

Ja na bejcy pomalowałam białą farbą i poprzecierałam.
Mnie zleżało na innym efekcie, więc przetarłam mocno i mam teraz jaśniejszą bejcę.
Na pewno więc można.

Znalazłam coś dla ciebie

http://agnieszkababulewicz.blogspot....kranie_17.html

Moje próby z decoupage

Edytowane przez comcia
Czas edycji: 2011-11-29 o 12:15
Stary 2011-11-29, 12:31   #806
Martita1987
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez comcia Pokaż wiadomość
Ja na bejcy pomalowałam białą farbą i poprzecierałam.
Mnie zleżało na innym efekcie, więc przetarłam mocno i mam teraz jaśniejszą bejcę.
Na pewno więc można.

Znalazłam coś dla ciebie

http://agnieszkababulewicz.blogspot....kranie_17.html
Dziękuję Bardzo mi pomogłaś
Stary 2011-11-30, 13:41   #807
polarex1
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez MojeDekoracje.pl Pokaż wiadomość
kto ma jakąś zagadkę decoupagową dla mnie??
chce zrobić na bombce ze styropianu decoupaż jak to zrobić
polarex1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-30, 14:58   #808
anuleczka2
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez polarex1 Pokaż wiadomość
chce zrobić na bombce ze styropianu decoupaż jak to zrobić
Tu masz wszystko odnośnie bombkihttp://www.intermaks.pl/index.html?grp=432&info=2 903&lang=pl
anuleczka2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-30, 15:09   #809
comcia
Raczkowanie

Polarex1 - a co co właściwie pytasz ?
Na tej stronie tylko trochę wyżej masz już coś na temat decu na styropianowych bombkach.

Moje próby z decoupage
Stary 2011-12-05, 20:20   #810
dcd5eaca569bfd111d36c7b0d081eec8f169650b_60c3eaf1dc2e1
Konto usunięte

Dziewczyny, podepnę się... Jestem zmuszona przez mamę do zrobienia kilku bombek na choinkę, dekorowanych decoupage'm od wewnątrz - tak, że jedna połowa bombki jest przezroczysta, druga - nie.

Chodzi mi o takie bombki, jak u Gohy:
http://4.bp.blogspot.com/-mbdiB30_lp...60668_dark.jpg
http://3.bp.blogspot.com/_rz9lkF7nRG...0/P1020875.JPG
lub u asket:
http://i652.photobucket.com/albums/u...e/DSC00396.jpg
http://i652.photobucket.com/albums/u...e/DSC00374.jpg

Czy są jakieś specjalne bazy do tych bombek? Jak się to dekoruje? Jest tam w środku jakaś powierzchnia do naklejenia motywu, bo zupełnie nie wiem? Gdyby była w ich przypadku specjalna baza, to sobie jakoś poradzę - zawsze wydawało mi się, że są takie bazy, w których jedna połowa jest przezroczysta i pusta, a druga - nieprzezroczysta i zamknięta ścianką, na którą się nakleja motyw. A może to coś innego?
dcd5eaca569bfd111d36c7b0d081eec8f169650b_60c3eaf1dc2e1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Decoupage

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości