izotek - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-20, 12:37   #781
Marcusia
Rozeznanie

Dot.: izotek

Też mam dużo zmian. Prawdopodobnie do Was dołącze w niedługim czasie.
Stary 2014-01-21, 15:50   #782
Kate87
Raczkowanie

Vover - świetne efekty. Widzę że jestes w Krakowa, możesz mi napisac gdzie chodzisz do lekarza?
Ja tez brałam axotret, niestety miałam nawrót po ok poł roku. Potem tetralesal i teraz niby jest ok, jakies syfy przed okresem ale z kazdym miesiącem coraz ich wiecej i zaczyna mnie to martwić. Poza tym zaczęły mi wyskakiwac jakieś kropki na dekoldzie - niby zapalenie mieszków. No zobaczymy. Zastanawiam się czy nie potórzyc terapii choć moja dermatolog na razie nie widzi potrzeby.
Kate87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-21, 18:20   #783
marcys255
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Vover Pokaż wiadomość
Witam, wcześniej nie udzielałam się w tym wątku, ale znalazłam swoje zdjęcie sprzed rozpoczęcia kuracji, popatrzylam na swoją twarz dzisiaj(po 3 miesiącach zażywania axotretu - to samo co izotek) i stwierdzilam ze osoby, które się wahają powinny to zobaczyć. Przez pierwsze 2 miesiące miałam dawkę po 30mg na dzień, teraz mam zmniejszoną do 20mg. Z efektów ubocznych to jedynie wyszuszone usta, nad czym na początku nie mogłam zapanować ale już jest ok Jeszcze chyba w drugim tygodniu bolały mnie plecy, ale to przez bardzo krótki okres. Mój dermatolog wymaga badań krwi co 2 miesiące, ja zrobiłam w sumie 2 tygodnie temu, ale wszystko wyszło w normie. Skóra na twarzy jest sucha, owszem, ale kremy nawilżające na dzień i na noc rozwiązują problem i to wcale nie te z najwyższej półki czy jakieś cuda z apteki. Osobiście z axotretem nie używam innych kremów do cery trądzikowej - po pierwsze nie zaleca tego dermatolog, po drugie już nie mam po co . Axotret zażywam po śniadaniu, a przed pójściem spać łykam probiotyki na wątrobe i żołądek. O, taka moja historia. Generalnie nie miałam jakiejś strasznej tragedii na twarzy (chociąz patrząc na to zdjęcie może jednak było bardzo źle), ale skusiłam się na terapię izotekiem, bo nic innego nie działało, a próbowałam jak chyba każdy z tu obecnych naprawdę dużo. Przygodę z antybiotykami skończyłam na tetralysalu, ktory nic nie dawał, jak i tabletki anty itp. A walczenie z trądzikiem od zewnątrz jak wiadomo, mało daje.
Mam nadzieję, że komuś opis mojego przypadku pomoże

O mamusiu efekt super,aż trudno w to uwierzyć:-P Mam nadźieję że mi też pomoże bo podobnie jak u Ciebie ani tabsy anty ani antybiotyki a mazidĺa zewnętrzne nic nie zdziałały,os atnia nadzieja w izoteku -axotreksie bo go znalazĺm taniej

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-01-24, 10:11   #784
savvv
Przyczajenie

No dobrze, jestem nowa w wątku, bo biorę Izotek od niespełna tygodnia.
Mam takie pytanie - dawka dość spora bo 40mg na dobę przy niecałych 60 kg wagi, a prawie nic po mnie nie widać! Skóra się nie wysusza zbytnio, nic mnie nie boli, jedyne to złudne uczucie pragnienia, wysuszone wargi i szybciej męczące się oczy. Czy coś jest nie tak? W końcu miało być mega wysuszenie i nie wiadomo co jeszcze... A tu nic.
savvv jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 10:33   #785
marcys255
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez savvv Pokaż wiadomość
No dobrze, jestem nowa w wątku, bo biorę Izotek od niespełna tygodnia.
Mam takie pytanie - dawka dość spora bo 40mg na dobę przy niecałych 60 kg wagi, a prawie nic po mnie nie widać! Skóra się nie wysusza zbytnio, nic mnie nie boli, jedyne to złudne uczucie pragnienia, wysuszone wargi i szybciej męczące się oczy. Czy coś jest nie tak? W końcu miało być mega wysuszenie i nie wiadomo co jeszcze... A tu nic.
JA biorę 3 tyg ale mała dawke 20mg dziennie i też nie mam jeszcze dużego przesuszenia skóry,z tego co wiem to wszystko zależy od organizmu,jedni mają duże skutki uboczne a inni prawie żadnych.Możliwe że dopiero po przyjęciu większej dawki pojawi się porządny przesusz,ja też czekam trochę ze strachem co będzie później:-/:-P

Stary 2014-01-24, 11:38   #786
gosiew
Przyczajenie

Witaj, ja biorę axotret 42-gi dzień. Dawka 40 mg na dobę. Chyba po tygodniu zaczęły mi wysychać usta. Po 20-30 dniach włosy przestały mi się przetłuszczać, wcześniej myłam je codziennie( może zdarzyło się co dwa dni) a teraz myję je raz - dwa razy w tygodniu tyle z efektów na obecną chwilę. Skutki uboczne: mam wrażenie, że skóra wygląda trochę gorzej niż przed początkiem kuracji, wydaje mi się, że zmiany skórne są wrażliwsze i łatwo pękają( jak po umyciu twarz wycieram ręcznikiem); skóra bardziej sucha niż normalnie.
Dermatolog powiedziała mi, że dopiero po 3-cim miesiącu zauważę znaczną poprawę.
Mam 22 lata, trądzik mam od 3-4 lat, leczyłam przeróżnymi lekami, które nic nie pomogły

Edytowane przez gosiew
Czas edycji: 2014-01-25 o 01:44
gosiew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 13:42   #787
savvv
Przyczajenie

Dziękuję, trochę mnie uspokoiłyście. Czyli czekam dalej.
Dodam, że z trądzikiem walczę odkąd pamiętam (pewnie około 9-10 lat, a mam prawie 20) i nigdy nic nie ruszyło go na stałe - tetracykliny brane przez ponad pół roku tylko pogorszyły sprawę... Z Izotekiem wiążę OGROMNE oczekiwania, stąd moje obawy, że może coś nie zadziałać.
savvv jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-24, 16:23   #788
marcys255
Raczkowanie

Oj tak ja także mam nadzieję że w końcu pozbęde się tego cholerstwa z twarzy

Stary 2014-01-26, 11:40   #789
Maybei
Pieskowanie

Myślicie, że pomoże mi izotek?
Dołączam okropne zdjęcia twarzy.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg nr 1.jpg (59,0 KB, 65 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg nr 2.jpg (56,1 KB, 49 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg nr 4.jpg (33,6 KB, 45 załadowań)
Maybei jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-26, 11:54   #790
marcys255
Raczkowanie

Bez wizyty u derma i tak się nie obędzie,to od niego zależy czy Ci przepisze.Zawsze możesz się postawić że chcesz i tyle.Ja też jestem zdesperowana po tych 15 latach męki że nic innego już nie chcę!Albo mi izotek pomoże albo nic,dość mam maziania się kremami czy żarcie antybiotyków!
Jak jesteś zdecydowana na izotek to postaw sprawę jasno ale nikt chyba nie zagwarantuje nam że na 100% ten lek nam pomoże

Stary 2014-01-26, 11:56   #791
Maybei
Pieskowanie

Dermatolog właśnie chce mnie leczyć pochodnymi wit. A. Czy to ma coś wspólnego z Izotekiem?? Mam już dość tej cery, muszę ją wyleczyć

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-26, 12:23   #792
marcys255
Raczkowanie

A skoro chcę to dobrze,pochodna witaminy a to właśnie izotek lub axotret,jest parę odpowiedników tego leku różniących się ceną.Musisz zdawać sobie sprawę z tego że jest to silny lek i czasami występują nieprzyjemne skutki uboczne ale wszystko zależy od organizmu,mogą być minimalne. Na Twoim miejscu nie zastanawiałabym się długo ale to Twoja decyzja. Mnie pociesza fakt że izotek wyleczył cerę wielu osobom,jest chyba 80% pewności wyleczenia po 1 kuracjg,mi to wystarczy. Także jestem na początku leczenia dopiero 25dni,pierwszą tabletkę brałam ze strachem a teraz chciałabym przyśpieszyć kuracje bo nie mogę się już doczekać końca i efektów

Stary 2014-01-26, 13:50   #793
b_domi
Raczkowanie

Pytanie tylko, czy te pochodne witaminy A będą u Ciebie stosowane wewnętrznie (czyli np. Izotek) czy zewnętrznie (czyli np. Atrederm). O tej drugiej opcji możesz poczytać sobie tu: http://www.italianablog.com/2013/02/...askorniki.html i ogólnie na całym blogu znajdziesz jeszcze sporo informacji.
b_domi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-26, 15:13   #794
Maybei
Pieskowanie

Właśnie ma być to wewnętrzna forma..na początku powiedział, że mógł by leczyć miejscowo, ale boi się o moje blizny i lepsze będzie leczenie wewnętrzne.

---------- Dopisano o 16:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ----------

marcys255
Są już jakieś efekty po 25 dniach kuracji? Czy nastąpił u Ciebie wysyp?
Stary 2014-01-26, 15:31   #795
marcys255
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Maybei Pokaż wiadomość
Właśnie ma być to wewnętrzna forma..na początku powiedział, że mógł by leczyć miejscowo, ale boi się o moje blizny i lepsze będzie leczenie wewnętrzne.

---------- Dopisano o 16:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ----------

marcys255
Są już jakieś efekty po 25 dniach kuracji? Czy nastąpił u Ciebie wysyp?
Raczej niewiele się zmieniło na mojej twarzy,wszystko na razie przebiega łagodnie a przesusz następuje stopniowo.Aktualnie to wyskakujące pojedyńczo podskórne pryszcze więc wysypu dużego nie ma,cera przestaje się błyszczeć i jest bardziej sucha ale zwykły krem nawilżający daje temu radę.Usta lekko przesuszone,balsam na usta daje radę.Włosy mam bardziej przesuszone i coraz mniej się przetłuszczają.Na razie innych efektów brak,jedynie zbijam cholesterol przed następnym badaniem bo mam podwyższony.Czuję się dobrze na razie jestem zadowolona

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-01-26, 16:19   #796
Maybei
Pieskowanie

Ok, dziękuję za odpowiedź. Jutro wizyta u dermatologa, musiałam zrobić wyniki i mam nadzieję, że zacznę kurację podobny lekiem. Obym tylko nie miała żadnych strasznych skutków ubocznych.. Piszesz, że masz bardziej suche włosy.. to znaczy, że możesz je rzadziej myć? Ja muszę myć codziennie, to byłoby plusem.. A twarz..po kilku godzinach już się święcę, może to też by się zmieniło..
Stary 2014-01-26, 16:26   #797
Vover
Raczkowanie

Przed braniem izoteku obawiałam się wlasnie tych wszystkich efektow ubocznych, wysypu itp, bo wszyscy tym straszą. Mnie to nie spotkało, nie wiem czy to taki farcik, czy ludzie są przewrażliwieni i sami wymyślają sobie kolejne problemy. Ja cały czas biorę leki osłonowe, może dzięki temu uniknęłam jakichś znaczących zmian jeżeli chodzi o badania krwi. Nie wiem. Przez pierwsze 1,5msc nie miałam efektów i każdego dnia przyglądałam się swojej twarzy w lustrze z nadzieją na poprawę... Sprawdziło się jednak to, że trzeba czekać cierpliwie. Nie wyciskajcie sie tylko czasem, bo będą blizny, a słyszałam (nie mam pewności), że podczas kuracji izotekiem ranki na twarzy mogą goić się gorzej więc nie warto. Spotkałam się też z mitem, że nie można używać pudru bo blokuje pory itp.. No ale jak tu wyjść na ulicę z pooraną twarzą. Uważam, że wszystko zależy od pudru, a prędzej czy później i tak się poprawi.. Teraz korzystam z kosmetyków kryjących jedynie w obszarach twarzy gdzie mam jakieś przebarwienia i jest super )

Co do mycia włosów to faktycznie teraz taki luksus ! Wcześniej obowiązkowo mycie włosów każdego dnia i to rano żeby wytrwały do wieczora.. Teraz jak umyję po 2 dniach to też jest ok. Moim jedynym zmartwieniem jest to czy się w miarę dobrze układają

"There’s nothing you can’t do if you want it bad enough."

GOOD THINGS COME TO THOSE WHO GO OUT AND F***ING EARN IT!

Edytowane przez Vover
Czas edycji: 2014-01-26 o 16:28
Vover jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-26, 17:07   #798
Maybei
Pieskowanie

A właśnie jutro spytam się dermatologa o stosowanie wszelkich specyfików kryjących pryszcze podczas kuracji. Ale i tak będę używała, bo jak mam się pokazać w szkole z policzkami pełnymi blizn?
I w ogóle co można stosować? Czy mogę sobie robić maseczki np. z zielonej glinki?
Stary 2014-01-26, 19:49   #799
sweetdreammybaby
Przyczajenie

Dot.: pytania dotyczące izoteku

hej dziewczyny.. mam dylemat co do izoteku. mam zacząć kuracje tym lekiem od marca i nie ukrywam że mam lekkie obawy co do skutków ubocznych zażywania go. niestety to jest dla mnie ostatnia deska ratunku. czytałam też że podczas kuracji z powodu depresji jaką izotek wywołuje samobójstwo popełniło 128 osób. mam ciężki orzech do zgryzienia teraz nie wiem co zrobić.. jak to jest w końcu z tym izotekiem??
sweetdreammybaby jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-26, 19:59   #800
marcys255
Raczkowanie

Cytat:
Ok, dziękuję za odpowiedź. Jutro wizyta u dermatologa, musiałam zrobić wyniki i mam nadzieję, że zacznę kurację podobny lekiem. Obym tylko nie miała żadnych strasznych skutków ubocznych.. Piszesz, że masz bardziej suche włosy.. to znaczy, że możesz je rzadziej myć? Ja muszę myć codziennie, to byłoby plusem.. A twarz..po kilku godzinach już się święcę, może to też by się zmieniło..
Tak włosy zrobiły się trochę sianowate w dotyku i mogę je myć co 3dni na spokojníe,nawet nie widać że są tłuste,cera to prawie w ogóle się nie błyszczy i nawet nie muszę poprawiać makijażu w ciągu dnia więc na razie na plusiePorządnie nawilżam buzie żeby dobrze wyglądała pod podkładem

Stary 2014-01-26, 21:51   #801
elciaw1
Przyczajenie

Witam Was przejrzalam wasze wpisy w temacie, bo jestem tu nowa, ale czuje jakbym dobrze znala historie choroby wiekszosci tutaj zagladajacych. W skrocie:mam 30lat, jestem po kuracji tetracyklina, antykoncepcja, okolo 10 masci na recepte itp itd. Tradzik towarzyszy mi od wieku dojrzewania Obecnie biore minocykline 10 miesiac, kontrole mam w marcu i lekarz stwierdzil, ze roaccutane bedzie wtedy konieczny( jesli nadal bede wymagala kuracji). Po prawie roku moge powiedziec, ze Minosin pomogl mi,o tyle, ze zostalo mi kilka 'syfkow' na policzku i sa to syfki nadal pomniejszajace jakby sie.. Wiem jednak, ze jestem w momencie kuracji wiec co bedzie jak skoncze brac tabsy moze byc odmienne od tego co jest dzis. Moze dolacze do was z nadzieja i wsparciem, moze okaze sie ze minosin mi pomoze, jakkolwiek jestem z Wami
elciaw1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-27, 07:55   #802
b_domi
Raczkowanie

Cytat:
A właśnie jutro spytam się dermatologa o stosowanie wszelkich specyfików kryjących pryszcze podczas kuracji. Ale i tak będę używała, bo jak mam się pokazać w szkole z policzkami pełnymi blizn?
I w ogóle co można stosować? Czy mogę sobie robić maseczki np. z zielonej glinki?
Zalecenia większości dermatologów brzmią "nie robić nic, tylko nawilżać". Są też inni, którzy przepisują konkretne maści pomocnicze, często do zrobienia przez aptekę- osobiście żałuję, że na takiego nie trafiłam. Wydaje mi się, że podejście "nawilżać i zostawić w spokoju", jakkolwiek przyjemnie minimalistyczne, jednak nie jest fajne i może wręcz zaważyć na powodzeniu kuracji. Moja skóra jest trochę w szoku wobec tego, co się z nią dzieje, a ja mimo że dobrze ją znałam wcześniej i wiedziałam co jej pasuje, jak mogę się z nią obchodzić i jak reagować na niektóre problemy, teraz czuję się zagubiona.

W praktyce- ja zrobiłam sobie na razie dwie maseczki z najdelikatniejszej białej glinki (biorę izo od 20 grudnia), bo buzia trochę swędziała i chciałam ją po pierwsze ukoić, po drugie delikatnie oczyścić. Bardzo pomaga wysmarowanie swędzącej czy podrażnionej, czerwonej buzi wazeliną- miałam takie momenty, że nałożenie absolutnie czegokolwiek mocno piekło, wazelina- nie. Oprócz tego stosuję elobazę krem lekki (na dzień pod filtr, makijażu nie stosuję bo nie mam wysypu i jakoś wyglądam, a mam tak wysuszoną skórę, że podkreślone suche skórki skutecznie przekonały mnie do rezygnacji z podkładu) i zamawiam dzisiaj na allegro https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...rszczkowa.html (nie sugeruj się tym, że to przeciwzmarszczowe, jest to po prostu bardzo tłusty krem) bądź https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...lergiczny.html , nie mogę się zdecydować

Edytowane przez b_domi
Czas edycji: 2014-01-27 o 07:59
Stary 2014-01-27, 08:13   #803
marcys255
Raczkowanie

Ciekawe te kremy i z dobrym składem i względnie tanie
U mnie nie ma takiego mocnego przesuszu,mam krem borowinowy krynickie spa do cery suchej i dobrze daję radę w zimie też używasz filtra?

Stary 2014-01-27, 14:55   #804
b_domi
Raczkowanie

Jak najbardziej. Uważam, że to nie ma dużego znaczenia- zima czy lato, szczególnie przy retinoidach. Zimą również zdarzają się słoneczne dni, a poza tym i chmury to nic strasznego dla UVA.

Tutaj mała literatura: http://www.italianablog.com/2011/07/...tem-czyli.html

Nikogo do tego nie namawiam, ale warto znać za i przeciw
Stary 2014-01-27, 17:15   #805
marcys255
Raczkowanie

Kolejna lekcja dla mnie,nígdy nie stosowałam filtrów ale muszę zacząć,choć przerażają mnie ceny.Macie tanie sprawdzone kremy ochronne?
Stary 2014-01-27, 20:16   #806
Maybei
Pieskowanie

Hej,
a więc dzisiaj byłam u dermatologa. Będzie leczył mnie tabletkami Curacne..Nie wiem, czy to dobry lek, ale już spróbuję.. Chciałabym się wyleczyć na zawsze, ale czy to w ogóle możliwe??
No cóż, w każdym bądź razie, pozwolił mi z lekką niechęcią stosować podkład( ja używam takiego lekkiego, kryje tak sobie, ale coś za coś).
Poza tym powiedział mi, że leczenie będzie trwało od 4 do 8 miesięcy tak około.

I musiałam podpisywać coś takiego, że zobowiązuję się do brania tabletek antykoncepcyjnych przez ten okres kuracji chyba coś takiego...Czy to znaczy, że oprócz tego leku jakieś tabletki inne będę brała?? Też coś takiego podpisywałyscie?? Czy te tabletki wpływają jakoś na dojrzewanie?
Stary 2014-01-27, 20:48   #807
marcys255
Raczkowanie

A jaką dostałaś dawkę? Ile ważysz?
Skoro kazał Ci podpisać zobowiazanie to widać chcę żebyś zażywała tabsy anty bo ciąża jest w czasie kuracji surowo zabroniona.
W jaki sposób zareagujesz na te tabsy anty to ci już nie powiem,ja je zażywam od wielu lat więc mi to bez różnicy.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-01-27, 20:59   #808
Maybei
Pieskowanie

A nie wiem jaką dawkę mi nawet przepisał, mama zabrała mi receptę, jutro wam napiszę. A ważę tylko 45 kg to pewnie jakąś mniejszą.
A co do tabletek, mój błąd, okazało się, że mam nie brać żadnych tab antykoncepcyjnych. Sama nie pamiętam co podpisywałam. Na szczęście zadzwoniłam do mamy i okazało się, że zobowiązałam się do nie brania tych tabletek. Na recepcie jest tylko Curacne.
Stary 2014-01-27, 21:20   #809
marcys255
Raczkowanie

Aha to dobrze bo bez sensu byłoby sie faszerować hormonami bez potrzeby,ciekae jaką będziesz miała dawkę

---------- Dopisano o 22:20 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ----------

Curacne ma tańsze odpowiedniki,możesz się spytać w aptece,ja za izotek np w musiałabym zapłacić min 87zł w aptece zyskaj zdrowie a w innej za axotret zapłace już 58zł

Stary 2014-01-27, 21:53   #810
Maybei
Pieskowanie

Ok, dzieki. A czym myjesz i nawilzasz skore twarzy? Polecisz cos, bo nie wiem, czy to co mam jest dobre. Tak w ogole tradzik mam juz 4 lata, koncowka podstawowki,Cale gimnazjum i teraz liceum...Nigdy nic wczesniej nie bralam u dermatologow, a tu pierwsza wizyta i taki lek.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości