|
|
#781 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VI
Cytat:
ale dodatki fajne. Papryka (Jak ja jej nienawidzę na surowo, a ona taka zdrowa!), ogóry kiszone, natka, fasolka, kalafior, soja, jakieś zagotowane na śmierć czyli bardzo zdrowe pomidorki widzę w sosie. Cynamon, imbir - samo zdrowie i rozgrzewają, w przyprawie do piernika tez siedzi kilka fajnych rzeczy. W ogóle nie docenia się na ogół udziału przypraw w jadłospisie, a wnosza masę dobrego. Niby szczypta, ale szczypta tu, szczypta tam i robi się bogato. ![]() Wiesz co, jakby za maiast 5 plasterków polędwicy był 1 plaster , tak ok póltora, 2 cm ugotowanej piersi indyczej, albo cielęcinki- to zero zastrzeżeń. No NNKT brak, ale jakies śladowe ilości zawsze się zje w owsiance i warzywach. ![]() Moje dziesiejsze U: - kilka śliwek, szklanka wody z cytryną i miodem śniadanie: kiełbaska "pyszna" z musztardą diżońską, 3 kromki chleba białego z pomidorem i natką, szczypiorem, koprem - 2 kawy z koglem-moglem (utartym z 2 żóltek i 3 czubatych łyżeczek cukru.) - szał owocowy: wielka nektarynka, 2 gruszki, pojemniczek malin, jeżyny, jakies niedobitki węgierek, resztka pozeczek obiad: 2 kotlety mielone z szynki wieprzowej z cebulką, ziemniaki z koprem, fasolka zielona mamucia - arbuz, jeżyny, gruszka kolacja: guacamole z całego avocado (avocado, kolendra, chili, dymka, troche oleju sezamowego, sok z limonki, łyżeczka miodu)+ gruba kromka chleba rustykalnego (fajny chleb, nie wiem z jakiej mąki, chyba razowej żytniej, mieszanej z pszenną oczyszczoną, podbarwiony, za to pełen nasion dyni. Roiboos z łyżeczką cukru. Ależ dziś tych owoców zjadłam
|
|
#782 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale lepiej do smażenia brać oleje do tego przystosowane, dobrze znoszące wysokie temperatury przy smażeniu. A oliwę na surowo do sałatki.
|
|
#783 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#784 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja smaże na oliwie z oliwek lub z pestek winogron. Czyli źle
|
|
|
|
|
#785 |
|
Zadomowienie
|
P:
Iśn-grahamka z masłem, salata, polędwicą sopocką i pomidorem, szczypiorek-dużo, słodzona herbata w drodze do szkoly jabłko-ok400gr IIśn- grahamka z maslem, serem, szynką, pomidorem, łyżeczka majonezu i chyba rzodkiewka-nie wiem bo bulka byla kupowana w sklepiku szkolnym ![]() na drugiej przerwie 7day's i kubuś koktajl bananowo-orzechowy O:pyzy ze smażoną na masełku cebulą-okolo 10 sporych, słodzona herbata paczka paluszków, dwie gałki lodów P: serek wiejski z cynamonem i cukrem waniliowym, kromka razowca K:duża bułka z dżemem jabłkowym, słodzona herbata może zaraz wpadnie tuńczyk jeszcze bo sporo nauki mam a dawno go nie jadłam ![]() Cava mogłabyś rzucić oczkiem na to? i powiedz mi jakie są źródła żelaza oprócz pietruszki np? i miedzi i cynku, chodzi mi o witaminy na wypadające włosy z góry dziekuję
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" |
|
|
|
#786 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
i marchewka |
|
|
|
|
#787 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w ciągu dnia wychodzisz na zero albo i na minusie , skąd Ty bierzesz siły na cokolwiek?
|
|
#788 |
|
Rozeznanie
|
Jakoś tak w środku tak czuję. Nie mam pojęcia skąd mam siły, ale czuję się normalnie - dobrze. Nie męczę się tak bardzo. Ogólnie. Czasem jestem bardzo bardzo głodna ale jak zjem serek czy cokolwiek to mnie syci jako tako.. Na 0, albo na - ? ;o w życiu się nie spodziewałam..
|
#789 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() a wzdecia na pewno nie po nektarynce, bo czesto jem owoce roznego typu na sniadanie i nie mam zadnych sensacji zoladkowych, cos mi sie wydaje ze niepotrzebnie jadlam ta zupe na 2 sniadanie gdy bylam zdenerwowana, byc moze to okazalo sie glownym czynnikiem, ale... kto wie! ![]() no wlasnie... i co z tym olejem, ja tez smaze na oliwie z oliwek lub oleju z ryżu, dobrze/zle?
|
|
|
#790 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
najadasz się serkiem bo masz skurczony żołądek, a jeśli chodzi o ten bilans to Twoja PPM wynosi ok 1000-1100 kcal (czyli ilość kcal neizbędna do podtawowych funckji organizmu) + calodniowa aktywnść fizyczna i zyczajne codzienne czynnosci , zjadasz niecale 100o ckal więc wychodzisz na zero ![]() ps. pomyśl o konsekwencjach w przyszłosci bliższej lub dalszej A tak jak napisała jedna Wizażanka - Chcieć to móc !!
|
|
#791 |
|
Rozeznanie
|
Jadłospis wakacyjny! ;]
Śniadanie: Jogurt bułgarski z bananem i całą kokosowo-czekoladową Fitellą II śniadanie: Dwa paski czekolady Rittersport - białej z orzechami ![]() Ciastko francuskie nadziane brzoskwinią Kawa Obiad: Kebab Piwo Deser: Trzy gałki lodów - orzechowe, malaga, bananowe Kolacja: Grecka mousaka Deser II: McFlurry smarties i jeszcze jedno piwo potem, do niego gryz białej kiełbachy i pół dużego precla, jakoś tak ;]
|
#792 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#793 |
|
Zakorzenienie
|
Podstawowa Przemiana Materi
|
#794 |
|
Raczkowanie
|
Funky dziekuje za ocenke
Jestes cudowna, ze chce Ci sie za kazdym razem cos napisac a skoro jestesmy przy innych zrodlach bialka to co mozna jeszcze dodac oporcz nabialu(twarog, wiesniak, homos), miesa, rybek ewentualnie mleka, kefiru, maslanki ktore maja mniejsza zawartosc bialka bo czytalam wstep do watku i na tym bazuje A oto dzisiejsze wypociny ![]() RRRR: I Sniadanie: 2 kromki pelnoziarnistego, ser wiejski lekki, pomidor, jablko II Sniadanie: nalesnik( maka 1850), jajo, troche wody, mleko odtluczszone, smazony na teflonie bez oleju z chudym twarogiem i malinkami Obiad: Szaszlyki( piers z kurczaka, papryka, kilka pieczarek, cebulka, pomidor) wszystko zrobione w piekarniku+ garsc slonecznika i dynii Podwieczorek: wiesniak z orzechami, pomidor Kolacja: twarog z homosiem i odrobina cukru brazowego A poza tym wydaje mi sie ze w ogole nic nie chudne Na R jestem od 2 tyg i zeszlo mi 3kg... czy powinnam zmniejszyc kalorycznosc posilkow?
|
#795 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#796 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ogółem brakuje mi tu warzyw,jesz ich zdecydowanie za mało, NNKT równiez nie widzę, posiłki jakies takie skromne, kolacja powinna być białkowa i staraj sie nei łączyć obiadu i kolacji, zjedz może więcej na lunch i koneicznie coś ciepłego. Mam pytanie co to jest babybell?? Yuza-nie ma za co źródła białka przede wszystkim powinno stanowić chude mięsko, ryby, nabiał (sery twarogowe), jajka, rośliny strączkowe (choć niektórym na R mogą utrudniać chudnięcie) w połączeniu ze zbożami (kasza, ryż) tworzą wartościowe białko.
|
|
#797 |
|
Gang Iren
|
Wczorajsze P:
IS: 2 bułki z pastą serową z jajkiem i majonezem,garść orzechów włoskich maczanych w miodzie,jabłko,kawa z mlekiem IIS: kawałek sernika,jogurt z chrupkami zbożowymi,banan,zielona herbata IIIS: sałatka z tuńczyka ok 300 gr,6 rzodkiewek,pomidor O: 2 duże kawałki smażone miruny,4 ziemniaki,na to dużo pieczarek i surówka z kapusty kiszonej,zupa cebulowa,kompot wiśniowy Deser: gruszki w sosie waniliowym P: 4 jeżyki czekoladowe,2 śliwki,gruszka,lody waniliowe z kawałkami czekolady ok 300 ml,kawa z mlekiem Kolacja: 2 kiełbasy polskie pieczone,dwie kromki chleba z masłem,sałatka(pomidor,og órek,ser feta,oliwki)-duża miska,herbata owocowa Przekąska: bułka maślana z rodzynkami posmarowana masłem. Dziś bez piwa(odwyk )Może ktoś oceni??
|
#798 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Twoje jadłospisy to dowód na to że chcieć to móc, bardzo ładne P, same pyszności chciałabym żeby kiedyś mój jadłospis tak wyglądał najwazniejsze to czerpac przyjemnośc z jedzenia.ps. waga coś drgnęla??
|
|
#799 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
.Chciałabym co najmniej +7 kg.Ale wierzę,że się uda.Stopniowo:"nie od razu Kraków zbudowano"Dziękuję za ocenę i pozdrawiam.
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#800 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
gratuluje 0,5 to już jest coś, i dokładnie stopniowo, czerpiąc przyjemność z jedzenia a na pewno się uda
|
|
#801 |
|
Gość
|
Funky - mam do ciebie dwa pyt:
jak sądzisz czym da się zastąpić mleko i przetwory mleczne (prócz żółtego sera) - mam na nie uczulenie - by dieta była dobrze zbilansowana kalorycznie (jestem na P)? ile będzie trwać przytycie 17 kg - tylę muszę - BMI mogę podać ci na PW? |
|
|
|
#802 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jesli chodzi o tycie to przy bilansie 3000-3500 kcal powinno Ci' to zająć mniej więcej pół roku (zakładając +1kg tyg).
|
|
#803 |
|
Gość
|
Nie nie jestem wege - mięso mogę spokojnie jeść
A ta alergia wyszła po moich obserwacjach - po każdorazowym spożyciu mleka i jego przetworów - ból brzucha i biegunka. |
|
|
|
#804 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny czy jadłospis może tak wyglądać:
śniadanie (około 7:30) drożdżówka z powidłami w pracy (9-17) banan, brzoskwinka, jeśli zgłodnieję gorący kubek pomidorowy, albo serek wiejski po pracy: obiadek w domu: jajko sadzone z ziemniaczkami, kalafiorkiem i maślanką kolacja: kanapka z serem żółtym, bądż jajecznica. To jest mój plan na dzisiaj....
|
#805 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#806 |
|
Wtajemniczenie
|
|
#807 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mało warzyw, NNKT, wybierasz produkty z wysokim IG , na redukcji nie są polecne, na IIś postaraj sie przygotować coś kokretniejszego (może jakąś sałtkę z tuńczykiem, oliwkami itp,popracuj jeszcze nad śnaidaniem bo drożdżówka nie jest dobrym pomysłem). Czyli R
|
|
#808 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() tylko kurcze z tą drożdżówką może byc kłopot, gdyż jem je tylko dlatego aby nie zrobić przykrości mojemu dziadkowi, który co dzień rano o 6:30 biega do sklepu po świeże pieczywo i zawsze kupuje nam drożdżówki
|
|
#809 |
|
Raczkowanie
|
po paru miesięcznej przerwie powracam do tematu, w celu zrzucenia 5 kilogramów. Niestety po zakończeniu diety zaczęłam jeść wszystko jak leci i jakieś 2 kilo przybyło, a skoro będę znowu na redukcji to czemu nie zrzucić 5.
Moje dzisiejsze R 1. musli tropikalne plus mleko 2% (od jutra będzie owsianka )2. pół talerza żurku (na R nie jest to idealna zupa, ale innej nie miałam) 3. zielona sałata z pomidorem,ogórkiem,papryk ą, kukurydzą z sosem jogurtowo-majonezowym (jedna łyżka majonezu light), gotowana kolba kukurydzy 4. filet śledziowy w pomidorach (tylko 134 kcal i 11g białka i 8 tł, chyba nieźle) 5. serek homo naturalny ze szczypiorkiem plus 2 kawy z mlekiem w międzyczasie |
|
|
|
#810 |
|
Rozeznanie
|
Mój plan na dzis *R*
Isn - płatki owsiane (3 łyzki) ugotowane na wodzie z 20 malinkami i ołyżeczką cukru waniliowego, potem wypiłam szkalneczkę kefirku 0% tłuszczu. Moze dziwne połączenie ale mialam ochote tak i było pyyyycha! IIsn - pół serka homo (takiego z 5,5%tłuszczu, ten 0% mi się skonczył i nie mam innego ) z rzodkiewką, pomidorkami koktajlowymi i czerwoną papryką.obiad - podsmażony w jajku plaster szynki z indyka (ok 100g), ryż pełnoziarnisty, 3 ogórki małosolne, kawałek surowej papryki czerwonej podwieczorek - pół grahamki z jajkiem na twardo i rzodkiewką kolacja - (nie mam pomysłu!!! a nie chce ciągle tego samego jesc czyli serek wiejski lekki lub tunczyk) pomóżcie proszę co moge fajnego na kolację zjesc Taką późniejszą kolacje, wiec samo białko... Wszystkie propozycje mile widziane bo dzis robie duze zakupy. Mogę kupic cokolwiek ![]() No i bardzo pięknie proszę o ocenkę!!!
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:44.

ale dodatki fajne. Papryka (Jak ja jej nienawidzę na surowo, a ona taka zdrowa!), ogóry kiszone, natka, fasolka, kalafior, soja, jakieś zagotowane na śmierć czyli bardzo zdrowe pomidorki widzę w sosie. Cynamon, imbir - samo zdrowie i rozgrzewają, w przyprawie do piernika tez siedzi kilka fajnych rzeczy. W ogóle nie docenia się na ogół udziału przypraw w jadłospisie, a wnosza masę dobrego. Niby szczypta, ale szczypta tu, szczypta tam i robi się bogato. 

Jestes cudowna, ze chce Ci sie za kazdym razem cos napisac
a skoro jestesmy przy innych zrodlach bialka to co mozna jeszcze dodac oporcz nabialu(twarog, wiesniak, homos), miesa, rybek ewentualnie mleka, kefiru, maslanki ktore maja mniejsza zawartosc bialka