Nasze Codzienne Jadłospisy, część VI - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-09-04, 21:32   #781
cava
Zakorzenienie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VI

Cytat:
Napisane przez funky87 Pokaż wiadomość
U, nie tak miało wyglądac
ś: owsianka (2 łyżki owsianych, 2 musli, 2 otrąb pszennych, cynamon, imbir, ok 50ml mleka, wiejski lekki), kawa z mlekiem.
IIś: 3-4 różyczki kalafiora, garść fasolki szparagowej, 130g jog, naturalnego z natka pietruszki, 5 plasterków polędwicy z indyka, kolejna kawa.
O: ok 80g kotletów sojowych , 2 łyżki sosu bolońskiego, 2 papryki.
P: 4 cienkie wafle ryżowe, 150g twarogu chudego utartego z jog, naturalnym, pomidor, ogórki kiszone.
K: wiejski lekki z przyprawą do piernika 1/2 łyżeczki.
Ale całkiem fajnie w sumie. Wprawdzie ser sera jogurtem pogania ale dodatki fajne. Papryka (Jak ja jej nienawidzę na surowo, a ona taka zdrowa!), ogóry kiszone, natka, fasolka, kalafior, soja, jakieś zagotowane na śmierć czyli bardzo zdrowe pomidorki widzę w sosie. Cynamon, imbir - samo zdrowie i rozgrzewają, w przyprawie do piernika tez siedzi kilka fajnych rzeczy. W ogóle nie docenia się na ogół udziału przypraw w jadłospisie, a wnosza masę dobrego. Niby szczypta, ale szczypta tu, szczypta tam i robi się bogato.
Wiesz co, jakby za maiast 5 plasterków polędwicy był 1 plaster , tak ok póltora, 2 cm ugotowanej piersi indyczej, albo cielęcinki- to zero zastrzeżeń.
No NNKT brak, ale jakies śladowe ilości zawsze się zje w owsiance i warzywach.

Moje dziesiejsze U:
- kilka śliwek, szklanka wody z cytryną i miodem

śniadanie:
kiełbaska "pyszna" z musztardą diżońską, 3 kromki chleba białego z pomidorem i natką, szczypiorem, koprem

- 2 kawy z koglem-moglem (utartym z 2 żóltek i 3 czubatych łyżeczek cukru.)

- szał owocowy:
wielka nektarynka, 2 gruszki, pojemniczek malin, jeżyny, jakies niedobitki węgierek, resztka pozeczek

obiad:
2 kotlety mielone z szynki wieprzowej z cebulką, ziemniaki z koprem, fasolka zielona mamucia

- arbuz, jeżyny, gruszka

kolacja:
guacamole z całego avocado (avocado, kolendra, chili, dymka, troche oleju sezamowego, sok z limonki, łyżeczka miodu)+ gruba kromka chleba rustykalnego (fajny chleb, nie wiem z jakiej mąki, chyba razowej żytniej, mieszanej z pszenną oczyszczoną, podbarwiony, za to pełen nasion dyni. Roiboos z łyżeczką cukru.

Ależ dziś tych owoców zjadłam

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-04, 21:46   #782
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fhancuzeczka Pokaż wiadomość
U: proooosze slicznie o ocenke

• sniadanie: dwa tosty (czyli 4 kromki razowca) z serem i szynka w srodku + ogorek, pomidor, 1 nektarynka (450)
  • 2 sniadanie; micha zupy jarzynowej z łyzka ryzu brazowego (po godzinie dwie sliwki bo meczyly mnie wzdecia - sama nie wiem po czym )(270)
Może po nektarynce, poobserwuj się, moze powinnas jeśc owoce _przed_ posiłkiem a nie po, albo w ogóle pomiędzy posiłkami, albo obierac pestkowe - niektórzy źle reagują na bakterie żyjące na skórce owoców pestkowych. Ale to wystarczy obrać.
  • obiad: filet pangi z warzywami zapiekany w piekarniku, lycha kaszy gryczanej + duuuzo salatki z marchewki i jablka (240)
  • podwieczorek: 3 lyzki owsianki z polowa banana i garscia mieszanki studenckiej (bez rodzynek) z lyzka homo, ogorek kiszony (240)
(30 min joggingu)
  • kolacja: 2 kromki razowca. 1 z szynka, 2 z serem plesniowym, papryka i ogorki kiszone, nektarynka (200)
Bardzo fajnie!

razem: 1400 kcal nie za duzo/za malo? Mało! Powinno być min 2200! i jak to w koncu jest z tym tluszczem, potrawy smazone (na odpowiedniej ilosci z olejem z oliwek) sa zdrowe?
Moze inaczej. Nie są niezdrowe, o ile smażone , tłuste mięso nie jest podstawą diety. Przy zróżnicowanym menu, są zdrowe bo są smaczne, a białko to białko. Ale lepiej do smażenia brać oleje do tego przystosowane, dobrze znoszące wysokie temperatury przy smażeniu. A oliwę na surowo do sałatki.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-04, 21:49   #783
moniczkaaSnk
Rozeznanie

GG do moniczkaaSnk

Cytat:
Myślę,że to bardzo mało.Czemu jesz tak malutko?Tym bardziej jeśli ćwiczysz powinnaś jadać więcej.Czy twoi bliscy się tym nie martwią?Mam nadzieję,że to chwilowe i zaczniesz jadać więcej.Pamiętaj Chcieć to móc! Pozdrawiam.
Czasami zdarzy im się trochę pomartwić.

Cytat:
moim zdaniem... ZDECYDOWANIE ZA MAŁO.
praktycznie zero warzyw, śniadanie jest za małe (nie wiem skąd wzięłaś siły na ćwiczenia...)
Za mało?.. Dzisiaj poczułam się jakbym zjadła za dużo. Cały dzień miałam taki duży brzuch. I ta gruszka ważyła chyba 400-500g.
Stary 2008-09-04, 21:50   #784
ines25
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Moze inaczej. Nie są niezdrowe, o ile smażone , tłuste mięso nie jest podstawą diety. Przy zróżnicowanym menu, są zdrowe bo są smaczne, a białko to białko. Ale lepiej do smażenia brać oleje do tego przystosowane, dobrze znoszące wysokie temperatury przy smażeniu. A oliwę na surowo do sałatki.
Cava to na jakim oleju najlepiej smażyc Ja smaże na oliwie z oliwek lub z pestek winogron. Czyli źle

ines25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-04, 21:58   #785
kika171
Zadomowienie

GG do kika171

P:

Iśn-grahamka z masłem, salata, polędwicą sopocką i pomidorem, szczypiorek-dużo, słodzona herbata

w drodze do szkoly jabłko-ok400gr

IIśn- grahamka z maslem, serem, szynką, pomidorem, łyżeczka majonezu i chyba rzodkiewka-nie wiem bo bulka byla kupowana w sklepiku szkolnym

na drugiej przerwie 7day's i kubuś

koktajl bananowo-orzechowy

O:pyzy ze smażoną na masełku cebulą-okolo 10 sporych, słodzona herbata

paczka paluszków, dwie gałki lodów

P: serek wiejski z cynamonem i cukrem waniliowym, kromka razowca

K:duża bułka z dżemem jabłkowym, słodzona herbata

może zaraz wpadnie tuńczyk jeszcze bo sporo nauki mam a dawno go nie jadłam

Cava mogłabyś rzucić oczkiem na to? i powiedz mi jakie są źródła żelaza oprócz pietruszki np? i miedzi i cynku, chodzi mi o witaminy na wypadające włosy z góry dziekuję

A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42

"Zapytałam dziecko niosące świeczkę:
- Skąd pochodzi to światło?
Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął.
- Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.
JC"
kika171 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-04, 21:59   #786
201801220933
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez "niusia" Pokaż wiadomość
W
grahamka z odrobiną masła, serkiem zółtym, wędlinką, papryką i ogrórkiem
jabłko

cały filet z dorsza (pieczony w folii posmarowany odrobiną oleju, sokiem z cytryny i posolony + odrobina przyprawy do ryb)
sałata zielona z kefirem
duża ilośc gotowanego kalafiorka
doszło duże i bardzo kwaśne jabłuszko, pycha
i marchewka
201801220933 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-04, 22:01   #787
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moniczkaaSnk Pokaż wiadomość
Czasami zdarzy im się trochę pomartwić.

Za mało?.. Dzisiaj poczułam się jakbym zjadła za dużo. Cały dzień miałam taki duży brzuch. I ta gruszka ważyła chyba 400-500g.
Moniczka a wydaje Ci się że to dużo, przecież Ty nawet nie jesz 1000 kcal, Twoja PPM wynosi więcej aniżeli zjadasz , a kcal które dodatkowo spalasz w ciągu dnia wychodzisz na zero albo i na minusie , skąd Ty bierzesz siły na cokolwiek?
Stary 2008-09-04, 22:07   #788
moniczkaaSnk
Rozeznanie

GG do moniczkaaSnk

Cytat:
Moniczka a wydaje Ci się że to dużo, przecież Ty nawet nie jesz 1000 kcal, Twoja PPM wynosi więcej aniżeli zjadasz , a kcal które dodatkowo spalasz w ciągu dnia wychodzisz na zero albo i na minusie , skąd Ty bierzesz siły na cokolwiek?
Jakoś tak w środku tak czuję. Nie mam pojęcia skąd mam siły, ale czuję się normalnie - dobrze. Nie męczę się tak bardzo. Ogólnie. Czasem jestem bardzo bardzo głodna ale jak zjem serek czy cokolwiek to mnie syci jako tako.. Na 0, albo na - ? ;o w życiu się nie spodziewałam..
Stary 2008-09-04, 22:12   #789
fhancuzeczka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
dziekuuuje pieknie za ocenke przerazilam sie tylko tym, ze powinnam jesc 2200 kcal dziennie i chwilowy lekki szok przezylam

a wzdecia na pewno nie po nektarynce, bo czesto jem owoce roznego typu na sniadanie i nie mam zadnych sensacji zoladkowych, cos mi sie wydaje ze niepotrzebnie jadlam ta zupe na 2 sniadanie gdy bylam zdenerwowana, byc moze to okazalo sie glownym czynnikiem, ale... kto wie!

no wlasnie... i co z tym olejem, ja tez smaze na oliwie z oliwek lub oleju z ryżu, dobrze/zle?
Stary 2008-09-04, 22:15   #790
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
Jakoś tak w środku tak czuję. Nie mam pojęcia skąd mam siły, ale czuję się normalnie - dobrze. Nie męczę się tak bardzo. Ogólnie. Czasem jestem bardzo bardzo głodna ale jak zjem serek czy cokolwiek to mnie syci jako tako.. Na 0, albo na - ? ;o w życiu się nie spodziewałam..
Jesli to początki to możliwe że masz jeszcze siłę, ale do czasu najadasz się serkiem bo masz skurczony żołądek, a jeśli chodzi o ten bilans to Twoja PPM wynosi ok 1000-1100 kcal (czyli ilość kcal neizbędna do podtawowych funckji organizmu) + calodniowa aktywnść fizyczna i zyczajne codzienne czynnosci , zjadasz niecale 100o ckal więc wychodzisz na zero
ps. pomyśl o konsekwencjach w przyszłosci bliższej lub dalszej
A tak jak napisała jedna Wizażanka - Chcieć to móc !!
Stary 2008-09-04, 22:15   #791
monochrome
Rozeznanie

Jadłospis wakacyjny! ;]

Śniadanie:
Jogurt bułgarski z bananem i całą kokosowo-czekoladową Fitellą

II śniadanie:
Dwa paski czekolady Rittersport - białej z orzechami
Ciastko francuskie nadziane brzoskwinią
Kawa

Obiad:
Kebab
Piwo

Deser:
Trzy gałki lodów - orzechowe, malaga, bananowe

Kolacja:
Grecka mousaka

Deser II:
McFlurry smarties

i jeszcze jedno piwo potem, do niego gryz białej kiełbachy i pół dużego precla, jakoś tak ;]
Stary 2008-09-04, 22:27   #792
moniczkaaSnk
Rozeznanie

GG do moniczkaaSnk

Cytat:
Jesli to początki to możliwe że masz jeszcze siłę, ale do czasu najadasz się serkiem bo masz skurczony żołądek, a jeśli chodzi o ten bilans to Twoja PPM wynosi ok 1000-1100 kcal (czyli ilość kcal neizbędna do podtawowych funckji organizmu) + calodniowa aktywnść fizyczna i zyczajne codzienne czynnosci , zjadasz niecale 100o ckal więc wychodzisz na zero
ps. pomyśl o konsekwencjach w przyszłosci bliższej lub dalszej
A tak jak napisała jedna Wizażanka - Chcieć to móc !!
Przepraszam za ot, a od czego to skrót PPM?
Stary 2008-09-04, 22:29   #793
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
Przepraszam za ot, a od czego to skrót PPM?
Podstawowa Przemiana Materi
Stary 2008-09-05, 00:09   #794
Yuza
Raczkowanie

Funky dziekuje za ocenke Jestes cudowna, ze chce Ci sie za kazdym razem cos napisac a skoro jestesmy przy innych zrodlach bialka to co mozna jeszcze dodac oporcz nabialu(twarog, wiesniak, homos), miesa, rybek ewentualnie mleka, kefiru, maslanki ktore maja mniejsza zawartosc bialka bo czytalam wstep do watku i na tym bazuje

A oto dzisiejsze wypociny

RRRR:

I Sniadanie: 2 kromki pelnoziarnistego, ser wiejski lekki, pomidor, jablko
II Sniadanie: nalesnik( maka 1850), jajo, troche wody, mleko odtluczszone, smazony na teflonie bez oleju z chudym twarogiem i malinkami
Obiad: Szaszlyki( piers z kurczaka, papryka, kilka pieczarek, cebulka, pomidor) wszystko zrobione w piekarniku+ garsc slonecznika i dynii
Podwieczorek: wiesniak z orzechami, pomidor
Kolacja: twarog z homosiem i odrobina cukru brazowego

A poza tym wydaje mi sie ze w ogole nic nie chudne Na R jestem od 2 tyg i zeszlo mi 3kg... czy powinnam zmniejszyc kalorycznosc posilkow?
Stary 2008-09-05, 07:14   #795
Krytia
Zadomowienie

GG do Krytia

Cytat:
Napisane przez Yuza Pokaż wiadomość
Funky dziekuje za ocenke Jestes cudowna, ze chce Ci sie za kazdym razem cos napisac a skoro jestesmy przy innych zrodlach bialka to co mozna jeszcze dodac oporcz nabialu(twarog, wiesniak, homos), miesa, rybek ewentualnie mleka, kefiru, maslanki ktore maja mniejsza zawartosc bialka bo czytalam wstep do watku i na tym bazuje

A oto dzisiejsze wypociny

RRRR:

I Sniadanie: 2 kromki pelnoziarnistego, ser wiejski lekki, pomidor, jablko ok
II Sniadanie: nalesnik( maka 1850), jajo, troche wody, mleko odtluczszone, smazony na teflonie bez oleju z chudym twarogiem i malinkami ok
Obiad: Szaszlyki( piers z kurczaka, papryka, kilka pieczarek, cebulka, pomidor) wszystko zrobione w piekarniku+ garsc slonecznika i dynii ok
Podwieczorek: wiesniak z orzechami, pomidor znów ten wieśniak może następnym razem coś innego;>, jakiejś jajka albo tuńczyk ?
Kolacja: twarog z homosiem i odrobina cukru brazowego ok choć przydałyby się warzywka

A poza tym wydaje mi sie ze w ogole nic nie chudne Na R jestem od 2 tyg i zeszlo mi 3kg... czy powinnam zmniejszyc kalorycznosc posilkow?
na 2 tyg 3 kilo to jest dużo nie ucinaj nic bo szybsze chudnięcie może być mniej trwałe i uwierz 1,5kg na tydzień to jest bardzo dużo
Niebo mnie nie chce,
a piekło obawia się,
że nim zawładnę.
Liz Taylor
Życie jest do kitu i tyle.
Krytia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-05, 09:10   #796
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agolek Pokaż wiadomość
dzien dobry usmiecham sie o ocene...
R...

S koktajl z mrozonych owocow+bialko czekoladowe+2 kiwi+blonnik+lyzka otrebow
- nie wiem za bardzo jak się ma sprawa z takimi koktajlami, ale skoro białko jest, owoce, błonnik -czyli to co być powinno to myślę że jest ok, choc powiem szczerze jestem zwolenniczka "normalnych" snaidań

II 1 sliwka+jablko - to nie jest żaden posiłek, co najwyżej przekąska

Lunch grachamka ze slonecznikiem+plaster chudego zoltego+plaster mieska+paparyka, cappucino bez cukru - na R ser żółty nie bardzo (duża zawartośc tł), pozatym połaczylas z ww(grahamka) i taki mix odpada na R

podwiecz 2 babybell nie wiem cóż to takiego :)

obiadokol pol pizzy na cieniutkim ciescie ze swoimi dodatkami : szynka,pieczarkami,papryk a,czosnek,cebula
wiesz jak to jest z kolacja na R raczej z przewaga białka
Agolku, Twoje jadłospisy chyba są ostatnio pomijane
Ogółem brakuje mi tu warzyw,jesz ich zdecydowanie za mało, NNKT równiez nie widzę, posiłki jakies takie skromne, kolacja powinna być białkowa i staraj sie nei łączyć obiadu i kolacji, zjedz może więcej na lunch i koneicznie coś ciepłego.
Mam pytanie co to jest babybell??

Yuza-nie ma za co
źródła białka przede wszystkim powinno stanowić chude mięsko, ryby, nabiał (sery twarogowe), jajka, rośliny strączkowe (choć niektórym na R mogą utrudniać chudnięcie) w połączeniu ze zbożami (kasza, ryż) tworzą wartościowe białko.
Stary 2008-09-05, 10:10   #797
gosia261282
Gang Iren

Wczorajsze P:

IS: 2 bułki z pastą serową z jajkiem i majonezem,garść orzechów włoskich maczanych w miodzie,jabłko,kawa z mlekiem

IIS: kawałek sernika,jogurt z chrupkami zbożowymi,banan,zielona herbata

IIIS: sałatka z tuńczyka ok 300 gr,6 rzodkiewek,pomidor

O: 2 duże kawałki smażone miruny,4 ziemniaki,na to dużo pieczarek i surówka z kapusty kiszonej,zupa cebulowa,kompot wiśniowy

Deser: gruszki w sosie waniliowym

P: 4 jeżyki czekoladowe,2 śliwki,gruszka,lody waniliowe z kawałkami czekolady ok 300 ml,kawa z mlekiem

Kolacja: 2 kiełbasy polskie pieczone,dwie kromki chleba z masłem,sałatka(pomidor,og órek,ser feta,oliwki)-duża miska,herbata owocowa

Przekąska: bułka maślana z rodzynkami posmarowana masłem.
Dziś bez piwa(odwyk)

Może ktoś oceni??
Stary 2008-09-05, 10:14   #798
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Wczorajsze P:

IS: 2 bułki z pastą serową z jajkiem i majonezem,garść orzechów włoskich maczanych w miodzie,jabłko,kawa z mlekiem

IIS: kawałek sernika,jogurt z chrupkami zbożowymi,banan,zielona herbata

IIIS: sałatka z tuńczyka ok 300 gr,6 rzodkiewek,pomidor

O: 2 duże kawałki smażone miruny,4 ziemniaki,na to dużo pieczarek i surówka z kapusty kiszonej,zupa cebulowa,kompot wiśniowy

Deser: gruszki w sosie waniliowym

P: 4 jeżyki czekoladowe,2 śliwki,gruszka,lody waniliowe z kawałkami czekolady ok 300 ml,kawa z mlekiem

Kolacja: 2 kiełbasy polskie pieczone,dwie kromki chleba z masłem,sałatka(pomidor,og órek,ser feta,oliwki)-duża miska,herbata owocowa

Przekąska: bułka maślana z rodzynkami posmarowana masłem.
Dziś bez piwa(odwyk)

Może ktoś oceni??
Twoje jadłospisy to dowód na to że chcieć to móc, bardzo ładne P, same pyszności chciałabym żeby kiedyś mój jadłospis tak wyglądał najwazniejsze to czerpac przyjemnośc z jedzenia.
ps. waga coś drgnęla??
Stary 2008-09-05, 10:27   #799
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Twoje jadłospisy to dowód na to że chcieć to móc, bardzo ładne P, same pyszności chciałabym żeby kiedyś mój jadłospis tak wyglądał najwazniejsze to czerpac przyjemnośc z jedzenia.
ps. waga coś drgnęla??
0,5 kg .Chciałabym co najmniej +7 kg.Ale wierzę,że się uda.Stopniowo:"nie od razu Kraków zbudowano"Dziękuję za ocenę i pozdrawiam.
Stary 2008-09-05, 10:31   #800
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
0,5 kg .Chciałabym co najmniej +7 kg.Ale wierzę,że się uda.Stopniowo:"nie od razu Kraków zbudowano"Dziękuję za ocenę i pozdrawiam.
gratuluje 0,5 to już jest coś, i dokładnie stopniowo, czerpiąc przyjemność z jedzenia a na pewno się uda
Stary 2008-09-05, 10:41   #801
noname12345TPa
Gość

Funky - mam do ciebie dwa pyt:
jak sądzisz czym da się zastąpić mleko i przetwory mleczne (prócz żółtego sera) - mam na nie uczulenie - by dieta była dobrze zbilansowana kalorycznie (jestem na P)?
ile będzie trwać przytycie 17 kg - tylę muszę - BMI mogę podać ci na PW?
Stary 2008-09-05, 10:57   #802
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WeronikaWargulak Pokaż wiadomość
Funky - mam do ciebie dwa pyt:
jak sądzisz czym da się zastąpić mleko i przetwory mleczne (prócz żółtego sera) - mam na nie uczulenie - by dieta była dobrze zbilansowana kalorycznie (jestem na P)?
ile będzie trwać przytycie 17 kg - tylę muszę - BMI mogę podać ci na PW?
Jasne że tak, możesz zastąpić je mlekiem sojowym, owczym, kozim itp., będzie zdrowiej, bo jak pisały dziewczyny nadmiar mleka i jego przetworów nie jest wskazany. Dolącz do Swojej diety równiez dużo ryb, mięska (jestes wege?? ) roślin straczkowych ,różnorodnych zbóż ,orzechy, warzywa i owoce.
A jesli chodzi o tycie to przy bilansie 3000-3500 kcal powinno Ci' to zająć mniej więcej pół roku (zakładając +1kg tyg).
Stary 2008-09-05, 11:26   #803
noname12345TPa
Gość

Nie nie jestem wege - mięso mogę spokojnie jeść
A ta alergia wyszła po moich obserwacjach - po każdorazowym spożyciu mleka i jego przetworów - ból brzucha i biegunka.
Stary 2008-09-05, 11:41   #804
katka_19
Wtajemniczenie

Dziewczyny czy jadłospis może tak wyglądać:
śniadanie (około 7:30) drożdżówka z powidłami
w pracy (9-17) banan, brzoskwinka, jeśli zgłodnieję gorący kubek pomidorowy, albo serek wiejski
po pracy: obiadek w domu: jajko sadzone z ziemniaczkami, kalafiorkiem i maślanką
kolacja: kanapka z serem żółtym, bądż jajecznica.

To jest mój plan na dzisiaj....

katka_19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-05, 11:42   #805
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katka_19 Pokaż wiadomość
śniadanie (około 7:30) drożdżówka z powidłami
w pracy (9-17) banan, brzoskwinka, jeśli zgłodnieję gorący kubek pomidorowy, albo serek wiejski
po pracy: obiadek w domu: jajko sadzone z ziemniaczkami, kalafiorkiem i maślanką
kolacja: kanapka z serem żółtym, bądż jajecznica.

a to jest R, U, P ??
Stary 2008-09-05, 11:46   #806
katka_19
Wtajemniczenie

Cytat:
a to jest R, U, P ??
chce się pozbyć 2-3 kg

Stary 2008-09-05, 11:54   #807
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
śniadanie (około 7:30) drożdżówka z powidłami - na czas R drożdżówka odpada, lepiej wybrac pełnoziarniste pieczywo do tego jakieś białko i warzywa.
w pracy (9-17) banan, brzoskwinka, jeśli zgłodnieję gorący kubek pomidorowy, albo serek wiejski - banan na R nie bardzo , samo owoc to nie posiłek, a jesli wybierasz serek wiejski to dorzuć coś do niego, np. orzechy i jakieś warzywko, będziesz wtedy miała konkretniejszy posiłek.
po pracy: obiadek w domu: jajko sadzone z ziemniaczkami, kalafiorkiem i maślanką - jajko sadzone ok, ziemniaki (mają wysoki IG) lepiej zastap kaszą, ryżem brązowym, makaronem pełnoziarnisty ), kalafior ok i maślanka też
kolacja: kanapka z serem żółtym, bądż jajecznica. - ser żółty również nie jest dobrym pomysłem, łączysz tłuszcze z ww i na R kolacja powinna być z przewagą bialka jeśli jest 2-3 h przed snem lub czystobiałkowa na 1h .

j.w
Mało warzyw, NNKT, wybierasz produkty z wysokim IG , na redukcji nie są polecne, na IIś postaraj sie przygotować coś kokretniejszego (może jakąś sałtkę z tuńczykiem, oliwkami itp,popracuj jeszcze nad śnaidaniem bo drożdżówka nie jest dobrym pomysłem).

Cytat:
chce się pozbyć 2-3 kg
Czyli R
Stary 2008-09-05, 11:59   #808
katka_19
Wtajemniczenie

Cytat:
j.w
Mało warzyw, NNKT, wybierasz produkty z wysokim IG , na redukcji nie są polecne, na IIś postaraj sie przygotować coś kokretniejszego (może jakąś sałtkę z tuńczykiem, oliwkami itp,popracuj jeszcze nad śnaidaniem bo drożdżówka nie jest dobrym pomysłem).

Czyli R
Dziękuję za szybki odpis...i za rady
tylko kurcze z tą drożdżówką może byc kłopot, gdyż jem je tylko dlatego aby nie zrobić przykrości mojemu dziadkowi, który co dzień rano o 6:30 biega do sklepu po świeże pieczywo i zawsze kupuje nam drożdżówki

Stary 2008-09-05, 12:14   #809
avacorgan
Raczkowanie

po paru miesięcznej przerwie powracam do tematu, w celu zrzucenia 5 kilogramów. Niestety po zakończeniu diety zaczęłam jeść wszystko jak leci i jakieś 2 kilo przybyło, a skoro będę znowu na redukcji to czemu nie zrzucić 5.

Moje dzisiejsze R
1. musli tropikalne plus mleko 2% (od jutra będzie owsianka)
2. pół talerza żurku (na R nie jest to idealna zupa, ale innej nie miałam)
3. zielona sałata z pomidorem,ogórkiem,papryk ą, kukurydzą z sosem jogurtowo-majonezowym (jedna łyżka majonezu light), gotowana kolba kukurydzy
4. filet śledziowy w pomidorach (tylko 134 kcal i 11g białka i 8 tł, chyba nieźle)
5. serek homo naturalny ze szczypiorkiem

plus 2 kawy z mlekiem w międzyczasie
avacorgan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-05, 12:14   #810
ines25
Rozeznanie

Mój plan na dzis *R*

Isn - płatki owsiane (3 łyzki) ugotowane na wodzie z 20 malinkami i ołyżeczką cukru waniliowego, potem wypiłam szkalneczkę kefirku 0% tłuszczu. Moze dziwne połączenie ale mialam ochote tak i było pyyyycha!

IIsn - pół serka homo (takiego z 5,5%tłuszczu, ten 0% mi się skonczył i nie mam innego ) z rzodkiewką, pomidorkami koktajlowymi i czerwoną papryką.

obiad - podsmażony w jajku plaster szynki z indyka (ok 100g), ryż pełnoziarnisty, 3 ogórki małosolne, kawałek surowej papryki czerwonej

podwieczorek - pół grahamki z jajkiem na twardo i rzodkiewką

kolacja - (nie mam pomysłu!!! a nie chce ciągle tego samego jesc czyli serek wiejski lekki lub tunczyk) pomóżcie proszę co moge fajnego na kolację zjesc Taką późniejszą kolacje, wiec samo białko... Wszystkie propozycje mile widziane bo dzis robie duze zakupy. Mogę kupic cokolwiek

No i bardzo pięknie proszę o ocenkę!!!

ines25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości