![]() |
#781 |
Przyczajenie
|
Dot.: Invisalign
Hej ! Odpowiadam na Twój komentarz bo nie do końca wiem jak obsługiwać się tym forum 😂 założyłam konto żeby zadać Wam pytanie jako weteranom bo ja swoją przygodę z Invisalign zaczęłam stosunkowo niedawno 😉 6 lutego miałam wizyte gdzie otrzymałam pierwsze nakładki które miałam nosić miesiąc żeby zobaczyć jak zachowują się żeby i jak trzymają się attachments - dramat dramat dramat przez pierwsze dni ledwo je zdejmowalam do jedzenia, po tygodniu było już lepiej (żeby są mocno stłoczone z przodu i tam aparat siedzi zawsze trochę za ciasno), 6 marca miałam druga wizyte, dwa attachments były do odbudowy, dostałam dwa zestawy miałam zmienić na kolejny po 15 dniach No ale bum i koronawirus, przeciągnęłam asekuracyjnie pierwszy zestaw kolejne 5 dni ale dzisiaj kiedy próbowałam zmienić na nowe - one zwyczajnie nie pasują ! 🧐 pasują z przodu wszystko pięknie cacy ciasno i znowu ciężko zdjąć ale na tylnich zębach odstają zwyczajnie nie wchodzą mi na zeby ? Nie wiem za bardzo co robić w tym przypadku... tak, tylne zeby tez maja attachments i tez musza się przesuwać... czy możliwe, ze przestały „tracking”? Czy to możliwe żebym musiała nosić ten zestaw jeszcze dłużej żeby tamte pasowały ? Może powinnam spróbować założyć je od tylnich zębów zaczynajac i będzie cacy ? (Nie chce ich zniszczyć 😞
![]() Kolejne pytanie brzmi czy ktoś jeszcze ma szczękościsk tak jak ja ? Nieświadomie w ciągu dnia (o nocy nie wspominając bo zaciskam pewnie przez cała noc - rano to czuje) zaciskam zeby z nakładkami może to to spowodowało ze nowe mi nie pasują? Jutro będę dzwoniła do ortodontki ale z nią pewnie nie uda mi się porozmawiac z powodu wirusa, bywa w moim mieście i tak tylko dwa dni w tygodniu normalnie mieszka i pracuje w Dublinie 😕 Liczę na odpowiedz w miarę szybka choc jestem tu nowa milo by było uspokoić trochę moje ataki paniki :p Przepraszam tez za błędy czy interpunkcje, rzadko zdarza mi się pisać takie wywody po polsku 🤓 pozdrawiam, Joanna 😘 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#782 |
Raczkowanie
|
Hej
Ja tez niedawno zaczalem Invisalign. Odwolano wszystkie wizyty. Jak na razie attachemnty sie trzymaja. Pomimo pandemii koronawirusa, wiele gabinetow oferuje wizyty w naglych przypadkach. Zadzwon i powiedz co sie dzieje. Wg mnie powinni Ciebie przyjac. ![]() Edytowane przez if_devon Czas edycji: 2020-03-27 o 08:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#783 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny noszenie aparatu invisilign skończyłam ok. 2,5 roku temu, jako retencję miałam założony drucik na stałe dół-góra. Nie poszłam na kontrolę przez ok. 8 miesięcy (miałam w tym czasie operację nosa) i okazało się, że drucik retencyjny odkleił się na górze a co za tym idzie dwójka poszła do tyłu (przesunęła się),na szczęście miałam opcję invisilign full (czyli z 5 letnią gwarancją) znowu czekam na komplet nakładek i wracam do aparatu
![]() ![]() Edytowane przez Pani_Robot Czas edycji: 2020-03-28 o 15:09 Powód: dubel |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#784 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
- nagryzacze ortoDontyczne i zestawy Dla osób noszących tzw. aparaty elastyczne (czyli m.in invisalign lub retencyjne viviera) można kupić na stronie falcon. pl - zamiast chewies można sobie gryźć gryzak niemowlęcy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#785 |
Zakorzenienie
|
Rozważam leczenie ortodontyczne i mam kilka pytań o invisalign.
1. Czy tą metodą można przestawiać zęby trzonowe? 2. Jest tu ktoś, kto wyleczył tą metodą asymetrię linii pośrodkowej? [Co, jak mnie się wydaje, wiąże się m.in. z przesuwaniem zębów przedtrzonowych i trzonowych - oczywiście zapewne nie zawsze, ale wydaje mi się, że tak może być w moim przypadku] 3. Na jakim etapie jest ustalany koszt leczenia? Tzn. czy na pierwszej wizycie, gdy jeszcze nie jestem zdecydowana na tę metodę, ale ortodonta już wtedy jest w stanie ocenić czy to będzie 10 czy 18 tysięcy, czy dopiero jak dostaniemy wizualizację 3D leczenia i będziemy już dokładnie wiedzieli ile to będzie nakładek i ile czasu, czy zależy to od innych czynników (jakich?)? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#786 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
3. Mogę tylko wypowieDzieć się jak to było u mnie. Na pierwszej wizycie zrobiono mi zDjęcia RTG, lekarz zDiagnozował moją waDę zgryzu i zaproponował kolejne kroki leczenia. OpowieDział o wszystkich aparatach jakie proponuje jego gabinet i okazał cennik. Nie mówił mi, że mnie to bęDzie kosztowało oD ...Do... - ceny aparatów były konkretne. Wirtualny plan leczenia był później - jak już przyszłam na następną wizytę z Decyzją o założeniu invisalign ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#787 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#788 |
Raczkowanie
|
Jak długo można nosić jedną nakładkę Invisalign. Obecnie wszystkie wizyty zostały odwołane? Ile miesięcy jest bezpiecznie je nosić. Gdzieś czytałem ze już po kilku dniach nakładni robią się dużo luźniejsze i słabiej działają. Jeszcze tego nie zauważyłem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#789 |
Konto usunięte
|
Zapytaj swojego orto. Mój był ze mną w kontakcie i doradził by każda nosić zamiast 7 to 14 dni. Mam ich jeszcze 8 o ile się nie myle wiec spoko.
Najdłużej nosiłam jedna 4 tyg czekając na refinements. Moje nakładki nie były luźne tylko po prostu się je łatwo ściągało i nie było już nacisku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#790 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
NakłaDki robią się luźne, bo zęby się przesunęły na pożąDane miejsce i nie Działają już siły, które mają je przesuwać - DokłaDnie tak samo jak z retainerem, który jest luźny, a jak się go jakiś czas nie nosi to znowu może być ciasny i wywoływać ból, bo zęby się nieco przesunęły nie tam, gDzie powinny. Jak czekałam na nowy komplet przy zmianie leczenia to nosiłam prawie 4 tygoDnie te same nakłaDki. ---------- Dopisano o 01:59 ---------- Poprzedni post napisano o 01:37 ---------- Cytat:
Wiem, że kieDyś było popularne, iż w gabinetach były szeroko ogłaszane opcje leczenia - TEENS, i7, LITE i FULL. O ile TEENS jest naDal popularne, bo na nakłaDkach są takie kropeczki, które się wybarwiają w miarę noszenia, aby roDzic mógł kontrolować czy niepokorny nastolatek nosi aparat... Natomiast jakoś nie słyszę, aby "i7" miało funkcjonować, bo jest to leczenie Do 7 nakłaDek a "LITE" maksymalnie 14 nakłaDek. A jak można przeczytać tu na forum... truDno spotkać kogoś komu wystarczy 7 czy 14 naklaDek - to praktycznie iDealne zęby, raczej fanaberia, niż konieczność noszenia aparatu :P Jeśli uważasz, że masz tak niewielką waDę to warto poszukać gabinetu, który oferuje i7 / lite, a jeśli masz waDę zgryzu i krzywe zęby tzn., stłoczenia i/ lub szparowatość no to cóż...jeDyna opcja w jaką warto inwestować to FULL ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#791 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#792 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Hej, ja mogę odpowiedzieć ze swojego doświadczenia. 1. Tak, Invisalign potrafi przesuwać zęby trzonowe. 2. U mnie leczona jest m.in. asymetria linii pośrodkowej - jest dokładnie tak, że przesuwane są po kolei wszystkie zęby trzonowe, przedtrzonowe, a następnie dosuwany jest przód. U mnie ostatnia faza nie zadziałała i trzeba było wszystko powtarzać jeszcze raz, z dodaniem wyciągów, dla mocniejszego działania. Drugi raz poszedł lepiej, ale ostatecznie i tak skończyło się strippingiem przednich zębów i dorównywaniem linii pośrodkowej poprzez ich przesunięcie. Taki był mój przypadek, ale u kogoś innego wszystko może zadziałać za pierwszym podejściem. To sprawa indywidualna. 3. Wybór najczęściej dotyczy wersji Lite lub wersji Full. Już na pierwszej wizycie ortodonta powinien wiedzieć czy Full będzie potrzebny (niezależnie od tego ile nakładek otrzyma się po skanie). Jeżeli leczenie nie jest tylko drobną korektą zgryzu, najczęściej potrzebna jest wersja Full, czyli ta droższa, w której można stosować attachmenty i wyciągi oraz dużą liczbę nakładek. ---------- Dopisano o 23:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:58 ---------- Cytat:
1.Jeżeli pozostałe nakładki są w gabinecie, można poprosić ortodontę o ich przesłanie 2.Jeżeli to ostatni komplet, warto wiedzieć, że czekając na nowe nakładki ostatni komplet nosi się ok.4 tygodnie. Ja najdłużej nosiłam jedne nakładki przez 6 tygodni, ale po 7 dniach już tylko na noc. Zdarzyło mi się jednak, że plastik przetarł się w kilku punktach stycznych zębów. Tak czy tak wydaje się, że przez miesiąc-dwa nakładki powinny przetrwać. W problemie z nakładkami chodzi nie tyle o to, że po dłuższym czasie noszenia robią się luźne - po 2-3 dniach, gdy zęby już się przesuną, nakładki nadal powinny pasować normalnie, jedynie nie schodzić aż tak ciasno jak na początku (choć jeżeli ma się dużo attachmentów mogą tak samo ciasno schodzić przez cały czas) - lecz o to, że pod wpływem permanentnego przebywania w jamie ustnej tworzywo, z którego są zrobione staje się bardziej miękkie i nie trzyma już tak dobrze zębów. Przy długotrwałym użytkowaniu jednych nakładek skutkuje to delikatnym rozsuwaniem się zębów, pomimo ich noszenia. Choć oczywiście lepiej nosić cokolwiek niż nic. W tej kwestii same nakładki różnią się od retainera, który jest wykonany z twardszego tworzywa, gdyż jego celem jest właśnie przytrzymywanie zębów we właściwej pozycji. Ponadto jest on wykonany z przeznaczeniem do długotrwałego noszenia, a więc tworzywo musi być trwalsze. Edytowane przez Ivistyle Czas edycji: 2020-04-04 o 23:02 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#793 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie jest tak, że ogólnie zęby prosto stoją, na pierwszy rzut oka wszystko jest ok, ale ostatnio ktoś mi zasugerował, że bóle stawu, napięcie mięśni po jednej stronie twarzy i głowy, zgrzytanie, problemy z wymową, itp. to na bank problemy ze zgryzem. Ja? Problemy ze zgryzem? Przecież byłam kiedyś u ortodonty i dowiedziałam się, że mam równiutkie zęby i że ogólnie szczęściara ze mnie ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#794 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Moja przygoda też rozpoczęła się niewinnie - leczenie miało zakończyć się w pół roku. Po pierwszym podejściu jednak nie wszystko poszło tak jak powinno i korekty trwają do dziś, czyli już ponad 2 lata.. czas zabrało głównie dopasowywanie jednej strony zgryzu oraz związane z tym wyrównywanie linii pośrodkowej. A ogólnie, to rzeczywiście nawet niewielkie przesunięcia w układzie zębów mogą powodować objawy o których wspominasz, także lepiej to sprawdzić na nowo i wiedzieć co się dzieje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#795 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tego właśnie się obawiam - zęby niby proste, ale może się okazać, że wszystko trzeba przestawić. Rozważam też klasyczny aparat, oswajam się z tym, że i tak może się skończyć, jednak kompletnie sobie nie wyobrażam noszenia zwykłego aparatu. Tym bardziej, że mam ładną koronę na górnej jedynce, nie chciałabym jej znowu zmieniać... wiem że przy invisalign też może być z tym różnie, ale wydaje mi się, że jest jednak trochę mniej inwazyjny niż druty. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#796 |
Rozeznanie
|
Ja początkowo miałam nosić 46, później dostałam 30 dodatkowych i kolejne 10. Razem 86 nakładek z planowanych 46.
Wysłane z iPhone |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#797 |
Przyczajenie
|
Ja mam plan na 46 nakładek, aktualnie 33. Moja górna linia pośrodkowa musi przesunąć się o ok. jednego zęba w prawo, na razie idzie zgodnie z planem. Jestem ciekawa czy będą potrzebne korekty. Moja ortodontka na konsultacji powiedziała, że linie pośrodkowa łatwiej przesuwa invisalign, stałym aparatem może to trwać nawet kilka lat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#798 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#799 |
Przyczajenie
|
Aaa, rozumiem. To całkiem inny przypadek, moja ortodontka na czas ten który aktualnie mamy prowadzi darmowe, wstępne konsultacje online wystarczy zrobic zdjęcia według instrukcji i się z nią skontaktować. Może spróbuj?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#800 |
Raczkowanie
|
Czy znacie kogoś kto miał prostowane zęby metodą mieszaną? Tzn jeden łuk invisalign / clear aligner, a drugi zwykły aparat?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#801 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Zdecydowanie wydaje się, że nakładki są mniej inwazyjne od drutów, ale i tak wszystko trzeba omówić z ortodontą, który powinien wskazać co w danej sytuacji będzie lepszym rozwiązaniem, ewentualnie zaproponować kilka wariantów leczenia do wyboru. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#802 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez if_devon Czas edycji: 2020-04-18 o 07:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#803 |
Przyczajenie
|
Hej, Wracam tu po długiej przerwie i mojej "męce z invisalign . Noszę go już 4 lata z małymi przerwami. A miało być tak pięknie i trwać tylko 2 lata
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Asiekk11 Czas edycji: 2020-06-09 o 11:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#804 |
Przyczajenie
|
I właśnie dlatego obawiam się coraz bardziej tej metody. Od roku śledzę artykuły zagranicznych ortodontów, którzy jednogłośnie stwierdzają, że to raczej metoda do nieskomplikowanych lub średnich wad zgryzu. Olbrzymia promocja produktu i punkty dla lekarzy leczących Invisalign, powodują, że chętnie stosują ją u nieświadomych pacjentów. W wielu przypadkach tradycyjne druty zakończyłyby leczenia po 2 latach.Tymczasem ludzie zmagają się po 3 i 4 lata, a często efekt końcowy nie jest zadowalający. Nakładki nie przesuną tak dobrze zębów trzonowych jak druciak, który wytwarza inne siły naprężenia. Dodatkowo coraz więcej internetowej przestrzeni zajmują pacjenci, u których po Inivisalign pojawiły się bóle mięśni i głowy.. Współczuje Ci, bo pewnie nie przewidziano "atrakcji" o których piszesz w Twoim planie leczenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#805 |
Przyczajenie
|
Dot.: Invisalign nowe nakladki a termin
Czesc, czy ktos z Was kto leczy sie invisalign spotkal sie rowniez z taka sytuacja?.... Otoż jestem przy koncu leczenia i 3 tygodnie temu mailam pobierany wycisk na nowe nakladki ( obecne okazaly sie zle dwa zeby nie dochodzily w nakladkach i nalezalo je zmienic by bylo jak byc powinno). Na nowe nakladki mialam czekc okolo 2 tygodni,
( tyle, co ile sie zmienia nakladki) jednak do dzis nie mam nakladek ani zadnej konkretnej informacji kiedy moje nakladki do mnie dotrą. Dzwonilam do swojej ortodonktki ale nie ma zadnych konkretnych informacji, wziełam od niej numer do przedstwiciela na dane wojewodztwo on tez nic mi nie powiedzial czego nie wiedzialam malo tego przedstwiciel nie ma obowiazku rozmawiac z pacjentem o planie leczenia O_o Od przedstawiciela zdobylam numer do calego biura we wrocławiu ktore zajmuje sie invisalign w Polsce. Tam rowniez otrzymalam informacje ze nie udzielaja informacji pacjentom. Chce sie za to zabrac na wlasna reke bo nie wiem tak na prawde kto zawinil... a czas nagli. Z biura dowiedzialm sie ze nakladki nie zostaly jeszcze nawet wyslane z Kostaryki a sam transport do Polski zajmuje 7 dni roboczych. Czyli bede nosic jedne nakladki 5tyg. jak nie 6tyg. Oczywiscie wszyscy obwiniaja za sytuacje korawirusa..... Czy ktos z Was rowniez boryka sie lub mial podobna sytuacje w obecnym czasie z nowymi nakladkami i invisalign w Polsce? Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi. ![]() Edytowane przez Flywme Czas edycji: 2020-07-18 o 03:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#806 |
Raczkowanie
|
Ja miałam zmieniany plan leczenia w czasie "korony" w maju i na swoje nakłaDki czekałam ponaD 3 tygoDnie. W "normalym" czasie było krócej (chyba 13-14 Dni).
I nie jestem na 100% pewna, ale wyDaje mi się, że mój lekarz wspominał, że nakłaDki iDą z HolanDii, a nie z Kostaryki (?). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#807 |
Przyczajenie
|
Dzieki za odpowiedz
![]() Kazdy mowi co innego... ![]() Edytowane przez Flywme Czas edycji: 2020-07-18 o 03:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#808 |
Przyczajenie
|
Cześć! Mam kilka pytań
![]() 1) Mam proste zęby ale niestety zgryz gleboki i musze zdecydować się na leczenie, ponieważ może się to skończyć za kilka lat zgryzieniem zębów do tego stopnia, że nie będzie czego ratowac (mam 23 lata). Czy ktoś z Was leczył zgryz głęboki invisalign? Jak przebiegało leczenie (czy były jakieś niespodzianki typu dodrukowywanie nakladek) ? Ile trwalo leczneie ? 2) Czy ktoś leczył się i aparatem na stałe i aparatem invisalign? Co by wybrał mają już doświadczenie w tematach z aparatami ? 3. Zostały mi zaproponowane 3 aparaty: stalowy, ceramiczny lub invisalign (po wyliczeniach całkowity koszt między najtańszym a najdroższym to ok 3 tyś). Ktoś może stał przed takim wyborem ? 4. Czy wizualizacja to tylko obraz jak zmienią się zęby czy też jak będzie wyglądać twarz ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#809 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#810 |
Przyczajenie
|
Narazie byłam na wstępnej konsultacji i koszty były podane bardzo ogólnie (teraz czekam na wizytę u stomatologa celem zaleczenia dwóch dolnych 8). Na wizytę, na której zostaną wykonane badania i przedstawiony plan leczenia i kosztorys pójdę po zaliczeniu 8.
Na wstępnej konsultacji podano mi koszt aparatu metalowego 2000 jeden łuk, aparatu ceramicznego 2800 jeden luk co dodając wizyty i średnie leczenie 3.5 roku to koszt 12-12.5 tyś. Przy invisalign podano mi koszt ok 15 tyś (nakładki i wizyty w cenie ) płatność rozłożona na 3 raty (3msc). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:13.