Technik farmacji -warto? - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-04, 12:01   #781
taflawody
Raczkowanie

GG do taflawody
Dot.: Technik farmacji -warto?

@marudka88 przywracasz wiarę, że warto jednak iść do tego studium, dzięki.

btw. nie ma tu na prawdę nikogo, kto wybiera się do studium w Gliwicach?
taflawody jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 14:29   #782
Jullita
Przyczajenie

Jedna z nauczycielek w naszej szkole opowiadała o swoich studiach i szczerze nam powiedziała, że do pracy w aptece wiele z przedmiotów, które miała jako studentka, wcale się nie przydały. Owszem niektóre są jak najbardziej istotne w toku początkowej nauki po to żeby później zrozumieć pewne procesy m.in. mechanizm działania leków na farmakologii... dlatego nie dziwi się nam że niektóre rzeczy trudno nam zrozumieć. Na koniec ewidentnie stwierdziła że do pracy w aptece w zupełności wystarczą nam przedmioty które mamy, a mgr z ambicjami powinni pracować w "przemyśle farmaceutycznym" a nie w aptece.

Kiedyś kolega, przyszły lekarz, powiedział że każdy student akademii medycznej, czy to kierunek lekarski czy farmaceutyczny, unosi się wielką dumą, że dostał się i studiuje, ale w końcu ktoś mu wyleje kubeł zimnej wody na głowę i przestanie uważać siebie za tego lepszego... Niektórzy opamiętają się wcześniej inni później...
Jullita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 16:37   #783
meggara
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Jullita Pokaż wiadomość
Owszem niektóre są jak najbardziej istotne w toku początkowej nauki po to żeby później zrozumieć pewne procesy m.in. mechanizm działania leków na farmakologii... dlatego nie dziwi się nam że niektóre rzeczy trudno nam zrozumieć.
Hmm spotkalam kiedys dziewczyne z 3ciego roku farmacji (na praktykach) i ona byla zielona z farmakologii bo dopiero miała miec ten przedmiot wiec jak to jest?
Same bzdury (zoologia, roslinki i in.) przez 3lata?
Ale koty to potęga.
Co Wizaż robi z Kobietami?
Odpowiedź:
Farmaceutka
meggara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 17:06   #784
Jullita
Przyczajenie

Farmakologię studenci mają na 4 roku. Na 3 jest już farmakognozja i chyba TPL jak się nie mylę.
Rok 1 to między innymi biologia z genetyką, botanika, chemia nieorganiczna, biofizyka, matematyka, statystyka, historia farmacji itp
rok 2 to m in. chemia organiczna, chemia fizyczna, chemia analityczna, anatomia, fizjologia, mikrobiologia
rok 3 (fgnozja i TPL) patofizjologia, biochemia, coś o chorobach cywilizacyjnych, coś o farmakoterapii nowotworów itp
rok 4-5 wszystkie kierunkowe + coś takiego jak np bromatologia, farmakoterapia
Stary 2010-08-05, 22:14   #785
pescaxxx
Przyczajenie

Co do porównań technika i mgr to mogę się wypowiedzieć. Skończyłam studium i po uzyskaniu tytułu technika udało mi się dostać na studia. obecnie jestem na 5roku, meta już blisko Co do nauki to powiem wam, ze na dobrą sprawę nie wiedziałam co to nauka póki nie poszłam na studia. w studium to jednak ułamek tego co na studiach, nawet w tych przedmiotach typu tpl czy farmakologia. Tpl zaczyna się na 3roku a konczy na 5, Fibig praktycznie na pamieć. Więcej jest pamięciówki, nie tylko w przedmiotach kierunkowych, ale również innych które wydają się po latach niepotrzebne typu bromatologia czy apiterapia. Mogę zgodzić się co do tego, ze więcej zajęć praktycznych z tpla, ale nie uważam, żeby studenci byli w tym wymiarze niedouczeni, a może to jedynie moje zdanie bo receptura nie była mi obca Ta praca wymaga nieustannego kształcenia się. Niestety często bywa tak, ze do studium idą ludzie, który nie wiedzą co ze sobą zrobić, a przecież podobno w aptece sie porządnie zarabia. Do studium może przyjść każdy bo takie placówki z reguły nie przeprowadzają egzaminów wstępnych.
Nie piszę tego, żeby by okazać wyższość farmaceuty nad technikiem (w gruncie rzeczy sama jeszcze jestem "jedynie" technikiem), pamiętajcie dziewczyny jednak o ciągłym kształceniu sięmgr musi chodzić na kursy, technikom tego nie narzucaja.
Pozdrawiam wszystkich techników, a może któraś z was się skusi na studia?wtedy zweryfikuje się trochę wasz pogląd na oba zawody.
pescaxxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 22:44   #786
meggara
Wtajemniczenie

pescaxxx wielkie brawa i ukłony za obiektywne podsumowanie

zebym ja miała mature z chemii to moze bym i złożyła papiery ale tak to wpierw czekalaby mnie powtorka z matury
Ale koty to potęga.
Odpowiedź:
Farmaceutka
Stary 2010-08-06, 06:05   #787
martynusia222
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meggara Pokaż wiadomość
pescaxxx wielkie brawa i ukłony za obiektywne podsumowanie

zebym ja miała mature z chemii to moze bym i złożyła papiery ale tak to wpierw czekalaby mnie powtorka z matury
Ja mam tak samo, nawet jakbym chciała iść na farmację wieczorowo( myślałam, żeby iść po techniku) to nie mam matury ani z chemii ani z biologii
Stary 2010-08-06, 06:53   #788
wampa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez taflawody Pokaż wiadomość
@marudka88 przywracasz wiarę, że warto jednak iść do tego studium, dzięki.

btw. nie ma tu na prawdę nikogo, kto wybiera się do studium w Gliwicach?

kto się wybiera to nie:P ale kto już się tu uczy ależ oczywiście ze jest
Stary 2010-08-06, 12:29   #789
meggara
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez martynusia222 Pokaż wiadomość
Ja mam tak samo, nawet jakbym chciała iść na farmację wieczorowo( myślałam, żeby iść po techniku) to nie mam matury ani z chemii ani z biologii
a wiesz ile wieczorowo u nas kosztuje farmacja? 17tysięcy rocznie. I nie przesadzam. A dodatkowo "wieczorowo" nie znaczy wcale wieczorowo bo tacy studenci normalnie chodza na zajecia z "dziennymi" Tak to u mnie wyglada i chodzic do pracy po prostu sie nie da przy takim trybie
Ale koty to potęga.
Odpowiedź:
Farmaceutka
Stary 2010-08-06, 18:18   #790
pescaxxx
Przyczajenie

tak tylko niestacjonarne czy jak tam uważacie wieczorowe to na dobrą sprawę odbywają się tak jak dzienne, tyle że kosztują tyle kasy. Jak chcecie pogodzić prace i studia to niestety farmacja odpada
Stary 2010-08-07, 07:32   #791
taflawody
Raczkowanie

GG do taflawody

@wampa w GCE może? bo ja miałabym kilka pytań.
taflawody jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-07, 11:20   #792
martynusia222
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meggara Pokaż wiadomość
a wiesz ile wieczorowo u nas kosztuje farmacja? 17tysięcy rocznie. I nie przesadzam. A dodatkowo "wieczorowo" nie znaczy wcale wieczorowo bo tacy studenci normalnie chodza na zajecia z "dziennymi" Tak to u mnie wyglada i chodzic do pracy po prostu sie nie da przy takim trybie
wiem, wiem kupa kasy, teraz tylko żałować w moim wypadku, że kiedyś uczyć się nie chciało
Stary 2010-08-07, 16:12   #793
telma3
Przyczajenie

Witam
jestem nowa na tym forum. Interesuje mnie ściśle temat: praca jako technik farmacji.
Jestem powiedzmy w tzw. "średnim" wieku. Mam ukończone studia, ale w zupełnie innym kierunku. Tradycyjnie wychowuję 2 dzieci.
Bardzo skomplikowała sie moja sytuacja zawodowa, a właściwie jestem na rozdrożu.
Chciałabym podjąć naukę w policealnej szkole dla techników farmacji, nawet jestem już zapisana. Dopadają mnie jednak wątpliwości. Dwa lata nauki, dojazdy, rodzina, prowadzenie domu. Obawiam się, czy znajdę pracę później. Bo już jeden raz popełniłam błąd. I nie mam za dużo czasu na popełnianie następnego.
Dodam, że "kompleks" technika chyba raczej będzie mi obcy, bo mam inne priorytety i widzę siebie w tym zawodzie. Mówi się jednak, że rynek jest już trochę nasycony, więc co będzie za dwa lata? Wiem, że na to nikt n ie może dać mi odpowiedzi, bo nikt nie wie, jak będzie. Ale od kilku dni intensywnie myślę, co robić, bo wrzesień się zbliża wielkimi krokami. Czy ktoś mógłby mi coś podpowiedzieć? Mieszkam na Śląsku i tutaj ew. szukałabym pracy. Doda, że tylko w aptece, bo samochodem nie jeżdżę, więc nie mogłabym być np. przedstawicielem.
Naprawdę jestem w totalnej kropce. Raz czuję wielką odwagę, by spróbować, za chwilę dopadają mnie wątpliwości. Uściślając: wątpliwości co do rynku pracy za dwa lata. Może ktoś mi podpowie coś konstruktywnego albo mądrego albo cokolwiek. Nie mam nikogo znajomego w tej branży...
Pozdrawiam wszystkich!

---------- Dopisano o 17:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ----------

I jeszcze jedno mi tak na myśl przyszło w sprawie dotyczącej rywalizacji (czy jak to nazwać m. technikami i magistrami (to dla mnie nowość, nie wiedziałam, że taki problem istnieje).
Ja np. robiłam maturę w porządnym, czteroletnim liceum. A mój kolega zrobił ją w jeden rok w jakimś prywatnym liceum.
I TEŻ ma maturę. I co? Do kogo mam mieć pretensje? Po prostu tak to w życiu bywa...
Ale generalnie, ja nie o tym... Jakby ktoś mógłby mi coś podpowiedzieć na temat powyższego postu, bardzo proszę...
telma3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-08, 01:41   #794
X Y Z
Przyczajenie

Witam!
Czy może ktoś coś wie na temat studium farmaceutycznego ESAN w Białymstoku? (Antoniuk Fabryczny). Czy warto tam składać dokumenty? Mam wątpliwośći bo dopiero dwa lata funkcjonuje i zajęcia są tylko 3 razy w tygodniu więc niem wiem czy zostanie przerobiony ten sam program co na dziennych. Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje.
X Y Z jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-08, 08:59   #795
wampa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez taflawody Pokaż wiadomość
@wampa w GCE może? bo ja miałabym kilka pytań.
nie, ja chodze do studium im. Koraszewskiego na Chudoby

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-08-08, 09:12   #796
renekmgb
Raczkowanie

Witam!

Ja w tym roku wybieram się na studium farmaceutyczne. U mnie w mieście jest tylko jedna szkoła z tym kierunkiem i w trybie dziennym ale płatna 400zł miesięcznie, to dużo chyba? Pani ze szkoły mi powiedziała, że nie ma żadnej rozmowy ani egzaminu jeśli nie mam matury z biologii i chemii, po prostu przynoszę świadectwo, zdjęcia, zaświadczenia lekarskie i jestem przyjęta. W sumie u nas jeszcze są wolne miejsca ale 400zl miesięcznie dla osoby niepracującej (bo muszę z pracy zrezygnować jeśli szkoła jest w trybie dziennym) to trochę dużo. Poszukam jeszcze w pobliskim mieście i wtedy zdecyduję gdzie się zapiszę. Tak poza tym to kiedy u Was zaczynają się zajęcia? we wrześniu czy w październiku?
renekmgb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-08, 17:02   #797
PP1820
Raczkowanie

GG do PP1820

Cytat:
Napisane przez renekmgb Pokaż wiadomość
Witam!

Ja w tym roku wybieram się na studium farmaceutyczne. U mnie w mieście jest tylko jedna szkoła z tym kierunkiem i w trybie dziennym ale płatna 400zł miesięcznie, to dużo chyba? Pani ze szkoły mi powiedziała, że nie ma żadnej rozmowy ani egzaminu jeśli nie mam matury z biologii i chemii, po prostu przynoszę świadectwo, zdjęcia, zaświadczenia lekarskie i jestem przyjęta. W sumie u nas jeszcze są wolne miejsca ale 400zl miesięcznie dla osoby niepracującej (bo muszę z pracy zrezygnować jeśli szkoła jest w trybie dziennym) to trochę dużo. Poszukam jeszcze w pobliskim mieście i wtedy zdecyduję gdzie się zapiszę. Tak poza tym to kiedy u Was zaczynają się zajęcia? we wrześniu czy w październiku?
Ja zaczynam w połowie września
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
27.08.11.
PP1820 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-08, 21:25   #798
Cacara
Przyczajenie

Cześć dziewczyny, wybieram sie na farmacje w Szczecinie-na Broniewskiego, jest ktoś może na forum kto sie uczy,badź u czył właśnie tutaj ?Chciałabym wiedzieć jak wyglądają egzaminy wstępne, czy te testy są w miare proste, no i jak ogólnie tam jest.
Dzieki za każdą odpowiedź.
Cacara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-10, 17:40   #799
Jullita
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez pescaxxx Pokaż wiadomość
Co do porównań technika i mgr to mogę się wypowiedzieć. Skończyłam studium i po uzyskaniu tytułu technika udało mi się dostać na studia. obecnie jestem na 5roku, meta już blisko Co do nauki to powiem wam, ze na dobrą sprawę nie wiedziałam co to nauka póki nie poszłam na studia. w studium to jednak ułamek tego co na studiach, nawet w tych przedmiotach typu tpl czy farmakologia. Tpl zaczyna się na 3roku a konczy na 5, Fibig praktycznie na pamieć. Więcej jest pamięciówki, nie tylko w przedmiotach kierunkowych, ale również innych które wydają się po latach niepotrzebne typu bromatologia czy apiterapia. Mogę zgodzić się co do tego, ze więcej zajęć praktycznych z tpla, ale nie uważam, żeby studenci byli w tym wymiarze niedouczeni, a może to jedynie moje zdanie bo receptura nie była mi obca Ta praca wymaga nieustannego kształcenia się. Niestety często bywa tak, ze do studium idą ludzie, który nie wiedzą co ze sobą zrobić, a przecież podobno w aptece sie porządnie zarabia. Do studium może przyjść każdy bo takie placówki z reguły nie przeprowadzają egzaminów wstępnych.
Nie piszę tego, żeby by okazać wyższość farmaceuty nad technikiem (w gruncie rzeczy sama jeszcze jestem "jedynie" technikiem), pamiętajcie dziewczyny jednak o ciągłym kształceniu sięmgr musi chodzić na kursy, technikom tego nie narzucaja.
Pozdrawiam wszystkich techników, a może któraś z was się skusi na studia?wtedy zweryfikuje się trochę wasz pogląd na oba zawody.
Sądzę że koleżanka miała to szczęście zdawać "starą maturę" dzięki czemu może się starać o przyjęcie na studia zdając egzaminy wstępne. Ja niestety jestem "błędem" systemu oświaty i zdawałam już nową maturę... co z tego że zdawałam biologię i chemię skoro uzyskałam za małą ilość punktów % zeby się dostać na farmację i co z tego że maturę poprawiałam skoro i tak nic z tego nie wyszło (jest tylko 5 lat na poprawę). Egzaminy wstępne to jednak zupełnie inna bajka...
Swoją drogą studia skończyłam tylko co mi z tego skoro to nie mój kierunek... będąc na techniku czuję że właśnie to chciałam robić...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-10, 17:49   #800
ston3d
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Cacara Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, wybieram sie na farmacje w Szczecinie-na Broniewskiego, jest ktoś może na forum kto sie uczy,badź u czył właśnie tutaj ?Chciałabym wiedzieć jak wyglądają egzaminy wstępne, czy te testy są w miare proste, no i jak ogólnie tam jest.
Dzieki za każdą odpowiedź.
Ja się wybieram do tego studium. W sekretariacie można kupić przykładowe testy z chemii i biologii- 5 zł każdy.
Zdałam rozszerzoną maturę z biologii i chemii całkiem nieźle (na dzienną farmację bym się dostała) więc niby coś tam umiem... Ale te testy wstępne są naprawdę trudne. Niby poziom ogólny, ale są szczegółowe i wiele informacji muszę szukać w internecie, gdyż nie ma ich w podręcznikach z liceum... Chemia łatwiejsza, ale biologia makabryczna.

Edytowane przez ston3d
Czas edycji: 2010-08-11 o 09:12
ston3d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-11, 09:36   #801
izunia233
Zadomowienie

Czy któraś z Was uczy się w Zielonej Górze lub okolicach?
izunia233 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-12, 17:36   #802
pescaxxx
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Jullita Pokaż wiadomość
Sądzę że koleżanka miała to szczęście zdawać "starą maturę" dzięki czemu może się starać o przyjęcie na studia zdając egzaminy wstępne. Ja niestety jestem "błędem" systemu oświaty i zdawałam już nową maturę... co z tego że zdawałam biologię i chemię skoro uzyskałam za małą ilość punktów % zeby się dostać na farmację i co z tego że maturę poprawiałam skoro i tak nic z tego nie wyszło (jest tylko 5 lat na poprawę). Egzaminy wstępne to jednak zupełnie inna bajka...
Swoją drogą studia skończyłam tylko co mi z tego skoro to nie mój kierunek... będąc na techniku czuję że właśnie to chciałam robić...
tak zdawałam starą maturę, jednak nie z chemii więc tak łatwo nie było.
Co do egzaminów to w przypadku "starych" maturzystów opierają się na zdawaniu tak jakby nowej matury, też jest klucz i arkusze więc myśle że podobnie to wygląda. Nie rozumiem skąd wiesz ze egzaminy wstępne to inna bajka skoro nie zdawałaś? Ja przez rok w trakcie nauki w studium przygotowywałam się do zdawania egzaminów, jednocześnie pracując i dorabiając sobie na korki. Nie chce tutaj się przechwalać, bo nie to miałam na myśli odp na Twojego posta, ale nie bawmy się w licytacje co jest trudniejsze -egzamin czy matura bo moim zdaniem to dziecinne. Pozdrawiam
Stary 2010-08-12, 18:05   #803
renekmgb
Raczkowanie

Zapisałam sie dzisiaj do tej szkoły Zaczynam od początku września. Trochę boje się, że sobie nie poradzę bo z chemii nie byłam zbyt dobra. Ostatnio dowiedziałam się, że nie jest tak łatwo znaleźć pracy po takiej szkole Może wypowiedzą się technicy jak było w Waszym przypadku? Czy od razu poszliście na staż? Trochę się boję, że będzie ciężko z pracą bo kilka osób już mi mówiło że nie może znaleźć pracy w tym zawodzie. W sumie 2 lata to jeszcze wszystko może się zmienic ale pytam tak z ciekawości.
Stary 2010-08-13, 17:16   #804
macystick
Raczkowanie

Witam, jestem przyszłoroczną maturzystką, bardzo interesuje mnie zawód jako technik farmacji. Studia dzienne. Stąd moje pytanie : czy zapisując się do szkoły, biorą oni pod uwagę, to, że pisałam maturę z chemii, bądź biologii, czy tylko liczą się oceny ? Może mam przez to większe szanse ? Czy w każdej szkole są testy ? Z jakich przedmiotów oceny się liczą ? Jakie oceny są mile widziane ?
macystick jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-14, 06:50   #805
renekmgb
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez macystick Pokaż wiadomość
Witam, jestem przyszłoroczną maturzystką, bardzo interesuje mnie zawód jako technik farmacji. Studia dzienne. Stąd moje pytanie : czy zapisując się do szkoły, biorą oni pod uwagę, to, że pisałam maturę z chemii, bądź biologii, czy tylko liczą się oceny ? Może mam przez to większe szanse ? Czy w każdej szkole są testy ? Z jakich przedmiotów oceny się liczą ? Jakie oceny są mile widziane ?

Studia czy studium? Na studia musisz mieć maturę z chemii i biologii a na technika to zależy od szkoły. W niektórych jest tak, że jak nie zdawałaś matury z chemii i biologii to piszesz egzaminy ale u mnie akurat przyjmowali bez matury. Ja zdawałam maturę z geografii i do szkoły dostałam się bez egzaminów.
Stary 2010-08-14, 11:43   #806
macystick
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez renekmgb Pokaż wiadomość
Studia czy studium? Na studia musisz mieć maturę z chemii i biologii a na technika to zależy od szkoły. W niektórych jest tak, że jak nie zdawałaś matury z chemii i biologii to piszesz egzaminy ale u mnie akurat przyjmowali bez matury. Ja zdawałam maturę z geografii i do szkoły dostałam się bez egzaminów.
tak chodziło mi o studium czyli lepiej miec tą maturę z chemii, bądź biologii
macystick jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-14, 14:27   #807
renekmgb
Raczkowanie

Cytat:
tak chodziło mi o studium czyli lepiej miec tą maturę z chemii, bądź biologii
Zapytaj w swojej szkole bo wszędzie jest inaczej. Ja dowiadywałam się też o naukę w innym mieście i tam trzeba było mieć maturę z obu tych przedmiotów a jeśli nie miało się matury np. z chemii a z biologii tak to trzeba było zdać egzamin z chemii. U mnie w mieście przyjmują bez matury i egzaminów.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-08-15, 00:02   #808
Akashka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Justy Pokaż wiadomość
podczas 2letniego stazu zwykle dostaje się najniższą krajową, czasem więcej, gdy nabierzesz doświadczenia (powiedzmy do 1300).
na stażu albo zastepujesz sprzątaczkę, albo -po krótkim szkoleniu- obsługujesz sama pacjentów- zależy od apteki i wlasnych umiejętności.
po ukończeniu stażu wiele osób zmienia pracodawcę. zwykle zarobki rosną w momencie skończenia stażu, tak do dwóch tysięcy (czasem z hakiem) lub mniej (ok.1800). jest co raz więcej magistrów i techników, przez co pensje są niższe niz kilka lat temu.
szkoła powinna być w trybie dziennym, jeśli chcesz sie czegoś nauczyć.
wada- brak możliwości rozwoju/awansu w aptece. dokształcać się można, ale nie wpływa to znacząco na zarobki. druga wada- praca w systemie zmianowym, świątek-piątek (długie weekendy, wigilie itd), przybywa aptek czynnych do 22 w nocy, otwartych od 7 rano, w niedziele.
Tez jestem technikiem Jesli chodzi o prace zmianowa to fakt ale jak nie jestes w aptece ktora pracuje 24/h to dyzury nocne i tak ma magister. Technik nie musi sie tym przejmowac. Szkole konczylam dziennie 2 latka. Tez wczesniej nie bralam pod uwage ze bede miala stycznosc z chemia ale jakos podolalam;p
Ja robilam 2 lata stazu z czego 3/4 bylo za najnizsza krajowa. Zalezy od apteki i magistrow ale w moim wypadku bylo tak ze pracujac w aptece prywatnej z jednym tylko magistrem juz po miesiacu zostawalam sama. Musze jednak przyznac ze szybko sie uczylam a jesli czegos nie wiedzialam to mowilam ze nie ma i ze zamowie Jakos poszlo. Wlasciwie dzieki temu ze tak szybko zostalam rzucona na gleboka wode pozniej radzilam sobie super
Jesli moge jeszcze cos doradzic to trzymaj sie z dala od aptek prywatnych Najlepiej jak jest sieciowka. Po pierwsze dobrze placa, po drugie przestrzegaja przepisow, po trzecie jesli pracujesz od 8ej do 16 ej to tak wlasnie jest.. jak pracowalam u prywaciarza zdazalo sie tygodniami siedziec po 12h...

Akashka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-15, 00:29   #809
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Akashka Pokaż wiadomość
Zalezy od apteki i magistrow ale w moim wypadku bylo tak ze pracujac w aptece prywatnej z jednym tylko magistrem juz po miesiacu zostawalam sama.
Ciekawe co to za apteka, bo nie może technik być sam I to jeszcze zostawianie osoby, która ledwo co szkołę skończyła (i to zazwyczaj dość kiepskie wykształcenie jest) i potem taka osoba ma doradzacać ludziom w kwestii leków
tiramisu_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-15, 09:22   #810
martynusia222
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tiramisu_ Pokaż wiadomość
Ciekawe co to za apteka, bo nie może technik być sam I to jeszcze zostawianie osoby, która ledwo co szkołę skończyła (i to zazwyczaj dość kiepskie wykształcenie jest) i potem taka osoba ma doradzacać ludziom w kwestii leków
Dość kiepskie wykształcenie? doradzać w kwestii wyboru leków? mam receptę to ją realizuję, a doradzać to se można w kwestii leków na przeziębienie czy jakiś suplementów...

---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:19 ----------

Cytat:
U mnie w szkole nie brali pod uwagę matury ( zdawałam z geografii), tylko oceny ze świadectwa, egzaminów też nie było
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości