![]() |
#781 |
Raczkowanie
|
Dot.: Technik farmacji -warto?
@marudka88 przywracasz wiarę, że warto jednak iść do tego studium, dzięki.
![]() btw. nie ma tu na prawdę nikogo, kto wybiera się do studium w Gliwicach? |
![]() ![]() |
![]() |
#782 |
Przyczajenie
|
Jedna z nauczycielek w naszej szkole opowiadała o swoich studiach i szczerze nam powiedziała, że do pracy w aptece wiele z przedmiotów, które miała jako studentka, wcale się nie przydały. Owszem niektóre są jak najbardziej istotne w toku początkowej nauki po to żeby później zrozumieć pewne procesy m.in. mechanizm działania leków na farmakologii... dlatego nie dziwi się nam że niektóre rzeczy trudno nam zrozumieć. Na koniec ewidentnie stwierdziła że do pracy w aptece w zupełności wystarczą nam przedmioty które mamy, a mgr z ambicjami powinni pracować w "przemyśle farmaceutycznym" a nie w aptece.
Kiedyś kolega, przyszły lekarz, powiedział że każdy student akademii medycznej, czy to kierunek lekarski czy farmaceutyczny, unosi się wielką dumą, że dostał się i studiuje, ale w końcu ktoś mu wyleje kubeł zimnej wody na głowę i przestanie uważać siebie za tego lepszego... Niektórzy opamiętają się wcześniej inni później... |
![]() ![]() |
![]() |
#783 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Same bzdury (zoologia, roslinki i in.) przez 3lata? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#784 |
Przyczajenie
|
Farmakologię studenci mają na 4 roku. Na 3 jest już farmakognozja i chyba TPL jak się nie mylę.
Rok 1 to między innymi biologia z genetyką, botanika, chemia nieorganiczna, biofizyka, matematyka, statystyka, historia farmacji itp rok 2 to m in. chemia organiczna, chemia fizyczna, chemia analityczna, anatomia, fizjologia, mikrobiologia rok 3 (fgnozja i TPL) patofizjologia, biochemia, coś o chorobach cywilizacyjnych, coś o farmakoterapii nowotworów itp rok 4-5 wszystkie kierunkowe + coś takiego jak np bromatologia, farmakoterapia |
![]() ![]() |
![]() |
#785 |
Przyczajenie
|
Co do porównań technika i mgr to mogę się wypowiedzieć. Skończyłam studium i po uzyskaniu tytułu technika udało mi się dostać na studia. obecnie jestem na 5roku, meta już blisko
![]() ![]() ![]() Nie piszę tego, żeby by okazać wyższość farmaceuty nad technikiem (w gruncie rzeczy sama jeszcze jestem "jedynie" technikiem), pamiętajcie dziewczyny jednak o ciągłym kształceniu się ![]() Pozdrawiam wszystkich techników, a może któraś z was się skusi na studia? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#786 |
Wtajemniczenie
|
pescaxxx wielkie brawa
![]() ![]() ![]() zebym ja miała mature z chemii to moze bym i złożyła papiery ![]() ![]()
![]() |
#787 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#788 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
kto się wybiera to nie:P ale kto już się tu uczy ależ oczywiście ze jest ![]()
![]() |
#789 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#790 |
Przyczajenie
|
tak tylko niestacjonarne czy jak tam uważacie wieczorowe to na dobrą sprawę odbywają się tak jak dzienne, tyle że kosztują tyle kasy. Jak chcecie pogodzić prace i studia to niestety farmacja odpada
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#791 |
Raczkowanie
|
@wampa w GCE może? bo ja miałabym kilka pytań.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#792 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#793 |
Przyczajenie
|
Witam
jestem nowa na tym forum. Interesuje mnie ściśle temat: praca jako technik farmacji. Jestem powiedzmy w tzw. "średnim" wieku. Mam ukończone studia, ale w zupełnie innym kierunku. Tradycyjnie wychowuję 2 dzieci. Bardzo skomplikowała sie moja sytuacja zawodowa, a właściwie jestem na rozdrożu. Chciałabym podjąć naukę w policealnej szkole dla techników farmacji, nawet jestem już zapisana. Dopadają mnie jednak wątpliwości. Dwa lata nauki, dojazdy, rodzina, prowadzenie domu. Obawiam się, czy znajdę pracę później. Bo już jeden raz popełniłam błąd. I nie mam za dużo czasu na popełnianie następnego. Dodam, że "kompleks" technika chyba raczej będzie mi obcy, bo mam inne priorytety i widzę siebie w tym zawodzie. Mówi się jednak, że rynek jest już trochę nasycony, więc co będzie za dwa lata? Wiem, że na to nikt n ie może dać mi odpowiedzi, bo nikt nie wie, jak będzie. Ale od kilku dni intensywnie myślę, co robić, bo wrzesień się zbliża wielkimi krokami. Czy ktoś mógłby mi coś podpowiedzieć? Mieszkam na Śląsku i tutaj ew. szukałabym pracy. Doda, że tylko w aptece, bo samochodem nie jeżdżę, więc nie mogłabym być np. przedstawicielem. Naprawdę jestem w totalnej kropce. Raz czuję wielką odwagę, by spróbować, za chwilę dopadają mnie wątpliwości. Uściślając: wątpliwości co do rynku pracy za dwa lata. Może ktoś mi podpowie coś konstruktywnego albo mądrego albo cokolwiek. Nie mam nikogo znajomego w tej branży... Pozdrawiam wszystkich! ---------- Dopisano o 17:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ---------- I jeszcze jedno mi tak na myśl przyszło w sprawie dotyczącej rywalizacji (czy jak to nazwać m. technikami i magistrami (to dla mnie nowość, nie wiedziałam, że taki problem istnieje). Ja np. robiłam maturę w porządnym, czteroletnim liceum. A mój kolega zrobił ją w jeden rok w jakimś prywatnym liceum. I TEŻ ma maturę. I co? Do kogo mam mieć pretensje? Po prostu tak to w życiu bywa... Ale generalnie, ja nie o tym... Jakby ktoś mógłby mi coś podpowiedzieć na temat powyższego postu, bardzo proszę... |
![]() ![]() |
![]() |
#794 |
Przyczajenie
|
Witam!
Czy może ktoś coś wie na temat studium farmaceutycznego ESAN w Białymstoku? (Antoniuk Fabryczny). Czy warto tam składać dokumenty? Mam wątpliwośći bo dopiero dwa lata funkcjonuje i zajęcia są tylko 3 razy w tygodniu więc niem wiem czy zostanie przerobiony ten sam program co na dziennych. Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje. |
![]() ![]() |
![]() |
#795 |
Raczkowanie
|
nie, ja chodze do studium im. Koraszewskiego na Chudoby
![]()
![]() |
#796 |
Raczkowanie
|
Witam!
Ja w tym roku wybieram się na studium farmaceutyczne. U mnie w mieście jest tylko jedna szkoła z tym kierunkiem i w trybie dziennym ale płatna 400zł miesięcznie, to dużo chyba? Pani ze szkoły mi powiedziała, że nie ma żadnej rozmowy ani egzaminu jeśli nie mam matury z biologii i chemii, po prostu przynoszę świadectwo, zdjęcia, zaświadczenia lekarskie i jestem przyjęta. W sumie u nas jeszcze są wolne miejsca ale 400zl miesięcznie dla osoby niepracującej (bo muszę z pracy zrezygnować jeśli szkoła jest w trybie dziennym) to trochę dużo. Poszukam jeszcze w pobliskim mieście i wtedy zdecyduję gdzie się zapiszę. Tak poza tym to kiedy u Was zaczynają się zajęcia? we wrześniu czy w październiku? |
![]() ![]() |
![]() |
#797 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
Po to mam oczy, by samodzielnie oglądać świat, nie potrzebuję pomocy innych. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Farmacja ![]() - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 27.08.11. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#798 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny, wybieram sie na farmacje w Szczecinie-na Broniewskiego, jest ktoś może na forum kto sie uczy,badź u czył właśnie tutaj ?Chciałabym wiedzieć jak wyglądają egzaminy wstępne, czy te testy są w miare proste, no i jak ogólnie tam jest.
Dzieki za każdą odpowiedź. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#799 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Swoją drogą studia skończyłam tylko co mi z tego skoro to nie mój kierunek... będąc na techniku czuję że właśnie to chciałam robić... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#800 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zdałam rozszerzoną maturę z biologii i chemii całkiem nieźle (na dzienną farmację bym się dostała) więc niby coś tam umiem... Ale te testy wstępne są naprawdę trudne. Niby poziom ogólny, ale są szczegółowe i wiele informacji muszę szukać w internecie, gdyż nie ma ich w podręcznikach z liceum... Chemia łatwiejsza, ale biologia makabryczna. Edytowane przez ston3d Czas edycji: 2010-08-11 o 09:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#801 |
Zadomowienie
|
Czy któraś z Was uczy się w Zielonej Górze lub okolicach?
|
![]() ![]() |
![]() |
#802 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Co do egzaminów to w przypadku "starych" maturzystów opierają się na zdawaniu tak jakby nowej matury, też jest klucz i arkusze więc myśle że podobnie to wygląda. Nie rozumiem skąd wiesz ze egzaminy wstępne to inna bajka skoro nie zdawałaś? Ja przez rok w trakcie nauki w studium przygotowywałam się do zdawania egzaminów, jednocześnie pracując i dorabiając sobie na korki. Nie chce tutaj się przechwalać, bo nie to miałam na myśli odp na Twojego posta, ale nie bawmy się w licytacje co jest trudniejsze -egzamin czy matura bo moim zdaniem to dziecinne. Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#803 |
Raczkowanie
|
Zapisałam sie dzisiaj do tej szkoły
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#804 |
Raczkowanie
|
Witam, jestem przyszłoroczną maturzystką, bardzo interesuje mnie zawód jako technik farmacji. Studia dzienne. Stąd moje pytanie : czy zapisując się do szkoły, biorą oni pod uwagę, to, że pisałam maturę z chemii, bądź biologii, czy tylko liczą się oceny ? Może mam przez to większe szanse ? Czy w każdej szkole są testy ? Z jakich przedmiotów oceny się liczą ? Jakie oceny są mile widziane ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#805 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Studia czy studium? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#806 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#807 |
Raczkowanie
|
Zapytaj w swojej szkole bo wszędzie jest inaczej. Ja dowiadywałam się też o naukę w innym mieście i tam trzeba było mieć maturę z obu tych przedmiotów a jeśli nie miało się matury np. z chemii a z biologii tak to trzeba było zdać egzamin z chemii. U mnie w mieście przyjmują bez matury i egzaminów.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#808 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja robilam 2 lata stazu z czego 3/4 bylo za najnizsza krajowa. Zalezy od apteki i magistrow ale w moim wypadku bylo tak ze pracujac w aptece prywatnej z jednym tylko magistrem juz po miesiacu zostawalam sama. Musze jednak przyznac ze szybko sie uczylam a jesli czegos nie wiedzialam to mowilam ze nie ma i ze zamowie ![]() ![]() Jesli moge jeszcze cos doradzic to trzymaj sie z dala od aptek prywatnych ![]() ![]()
![]() |
#809 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#810 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:19 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:03.