Pannom Młodym 2010 wszystko jedno jaki będzie tytuł wątku - cz. VIII - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-06-30, 15:33   #781
Samoa
Zakorzenienie

Dot.: Pannom Młodym 2010 wszystko jedno jaki będzie tytuł wątku - cz. VIII

Cytat:
Napisane przez szana Pokaż wiadomość
Samciu masz rację, to jednak fajny pomysł z tym moim pomysłem na podziękowania jeśli mówisz,że gościom się spodoba to fajnie bo nie chciała bym,żeby potem mnie obgadywali.
tylko psychol mogłby cos takiego obgadac

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
a ja nie będę mówić mamo i tato do obcych ludzi, mame i tatę mam jednych za to mój TZ już do mojej mamy mówi mama a do taty Pan bo tato ą ę
to jak bedziesz mówić panie teściu i pani teściowo? Ale ameryke odkryłas, że mame i tatę masz jednychAle tak jak Onaella napisala to chyba zalezy od relacji z przyszłymi tesciami. Jakby moj tz powiedział, że nie zamierza mowic do moich rodziców per mamo tato, bo to dla niego obcy ludzie to by mi sie zrobiło przykro, bo to w końcu moi rodzice. W moim przypadku, żebym nie chciała mówic do jego rodziców mamo tato to by musieli byc strasznymi chamami, nie wiem bic tz i wyzywać i być jakąś patologiczną rodziną, wtedy spoko, rozumiem.
Stary 2009-06-30, 15:35   #782
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Samoa Pokaż wiadomość
to jak bedziesz mówić panie teściu i pani teściowo? Ale ameryke odkryłas, że mame i tatę masz jednychAle tak jak Onaella napisala to chyba zalezy od relacji z przyszłymi tesciami. Jakby moj tz powiedział, że nie zamierza mowic do moich rodziców per mamo tato, bo to dla niego obcy ludzie to by mi sie zrobiło przykro, bo to w końcu moi rodzice. W moim przypadku, żebym nie chciała mówic do jego rodziców mamo tato to by musieli byc strasznymi chamami, nie wiem bic tz i wyzywać i być jakąś patologiczną rodziną, wtedy spoko, rozumiem.
może mi się jeszcze odmieni, ale dla mnie to dziwne a jak się baba rozwodzi i bierze slub z innym chłopem to co? ma 3 rodziców
będę mówić bezosobowo póki co tak sobie to obmysliłam, za to mój TZ będzie walił mamo tato-jego wybór

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-30, 15:37   #783
lain
Zakorzenienie

Cytat:
może mi się jeszcze odmieni, ale dla mnie to dziwne a jak się baba rozwodzi i bierze slub z innym chłopem to co? ma 3 rodziców
będę mówić bezosobowo póki co tak sobie to obmysliłam, za to mój TZ będzie walił mamo tato-jego wybór
mama mojego kolegi 5 razy wychodzila za maz. kazdy po troche wychowywal mojego kolege, do kazdego z nich mowi 'tato'. nawet utrzymuje z nimi kontakty choc juz dawno po rozwodach
lain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-30, 15:39   #784
onaella
Zakorzenienie

Cytat:
aaa wiedziałam Jakoś tak czułam może dlatego, że tżcik mi obiecał kolczyki i zawieszkę z brylantami I nawet ogladalismy razem, ale póki co kolczyki do mnie żadne nie przemówiły, ale mam kilka typów zawieszek
O prosze okularki Prady nono Wrzuć fotki
Poza tym wiedziałam, że będzie jakis wyrabany w kosmos prezent, bo faceci tak mają, ze lubia wydawac kase a zwlaszcza wynagradzac tak długą rozłąkęmój tz też jak wrócil ze szkoleń jak się nie widzielismy długo to dostalam tyle wypasionych prezentów jak nigdyTeraz tez siedzi dużo w pracy i wiem, że mi się dostanie za to luks biżuteria
powiem Ci, że mimo, że fajnie jest dostawać takie prezenty to jednak czasami bym wolała aby Tż zaoszcvzęził tą kase i np odłożył na konto, ale jemu nie da się tego przetłumaczyć i już parę razy mieliśmy o to spięcia

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość

okulary przeciwsloneczne Prady kosztuja tak +/-1000zl, wiec chuchaj na nie i dmuchaj, bo szkoda by bylo zeby sie im krzywda stala

ja bym nie mogla miec takich drogich okularow, bo moje koncza tragicznie - albo przygniecione czyms w torebce, albo na nich usiade albo spadna na ziemie... u mnie nie ma sily zeby okulary przetrwaly caly sezon
ojjj, mam nadzieję, że jadnak kupił sporo taniej

bo u mnie może być podobnie jak u Ciebie, zaraz je czyms zgniotę albo coś

14.08.2010
baby
onaella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-30, 15:40   #785
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
mama mojego kolegi 5 razy wychodzila za maz. kazdy po troche wychowywal mojego kolege, do kazdego z nich mowi 'tato'. nawet utrzymuje z nimi kontakty choc juz dawno po rozwodach
i to nie jest niby patologia

Stary 2009-06-30, 15:41   #786
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez onaella Pokaż wiadomość
watpie oryginalow duzo taniej nie kupi. chyba zeby byla jakas wypasna wyprzedaz... ale nie wiem czy takie sklepy robia jakies oszolamiajace wyprzedaze
kup sobie twardy futeral na nie
Stary 2009-06-30, 15:42   #787
sygine
Zadomowienie

to ja może też się przywitam skoro w tytule widzę, że wątek dotyczy młodych 2010 też do nich należę a dokładnie 02.10.2010 będę tu zaglądać i mam nadzieję że parę ciekawych rad i pomysłów wyciągnę
sygine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-30, 15:42   #788
lain
Zakorzenienie

Cytat:
i to nie jest niby patologia
troche jest aczkolwiek nie przeszkodzilo to koledze w wyrosnieciu na calkiem normalnego faceta
Stary 2009-06-30, 15:44   #789
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sygine Pokaż wiadomość
to ja może też się przywitam skoro w tytule widzę, że wątek dotyczy młodych 2010 też do nich należę a dokładnie 02.10.2010 będę tu zaglądać i mam nadzieję że parę ciekawych rad i pomysłów wyciągnę
czeeeeeść napisz cos o Was lubimy sobie poczytać

Stary 2009-06-30, 15:44   #790
msock
Raczkowanie

[QUOTE=Samoa;13024291]wlasnie nic, ale tak się napaliłas na ta date, że to juz chyba chorobliwe

nie bardzo chybaAle wydaje mi się, że skończy się gdzies gdzie polezymy na plaży a nie tylko zwiedzanie. Poza tym cały czas nas trzyma to czy kupimy to mieszkanie, bo jak kupimy to nie będziemy szaleć z podróżą za 20-30 tys. bo za tyle to kuchnie zrobimy, wiec wtedy pojedziemy pewnie gdzies nad Morze Sródziemne, ja bym chciała Santorini albo Mykonos,jakąś wyspę grecką tylko z tżcikiemAle ciężko stwierdzić na co się zdecydujemy, bo jak zwykle mamy milion pomysłów i wszedzie byśmy chcieli jechac, ale żeby sie zdecydowac to juz problem. Najgorsze jest to, ze w nasze lato na Karaibach jest pora deszczowa i basen Morza Środziemnego jest najrozsądniejszym wyjsciem, bo tamte kierunki sa bardziej jesienno-wiosenne. Jak o tym pomyslę to żałuję, ze nie bierzemy ślubu w Boże Narodzenie

Santorini jest przepiękna, nazywają ją zatopioną Atlantydą, byłam tam jakieś 10lat temu jeszcze jako dziecko, ale bardzo mi się podobało. A reszta Dziewuszek gdzie planujecie podróż poślubną i czy orientujecie się na ile wczesniej dobrze jest taką podróż zamówić żeby mieć np. 30% taniej? Bo słyszałam że właśnie z odpowiednim wyprzedzeniem da się załatwić podróż życia za rozsądne pieniążki
msock jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-30, 15:47   #791
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez msock Pokaż wiadomość
Santorini jest przepiękna, nazywają ją zatopioną Atlantydą, byłam tam jakieś 10lat temu jeszcze jako dziecko, ale bardzo mi się podobało. A reszta Dziewuszek gdzie planujecie podróż poślubną i czy orientujecie się na ile wczesniej dobrze jest taką podróż zamówić żeby mieć np. 30% taniej? Bo słyszałam że właśnie z odpowiednim wyprzedzeniem da się załatwić podróż życia za rozsądne pieniążki
pewno chodzi ci o first minute to najlepiej kupowac w grudniu, poczatkiem stycznia

my chyba wrocimy do Egiptu (bylismy tam teraz w maju) i zrobimy sobie kurs nurkowy PADI tak zeby mozna bylo samemu nurkowac z butla na 18 metrach po majowym wyjezdzie tak sie zajawilismy na nurkowanie, ze taka podroz poslubna jest teraz baaaardzo prawdopodobna

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-06-30, 15:47   #792
Samoa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natalitka1988 Pokaż wiadomość
Nie uważam ich za obcych ludzi, ale dla mnie to troche idiotyczne mówić mamo do kogoś kto nie jest moją matką...
dla mnie takie teksty sa dziecinne.

Cytat:
ja tez nie uwazam rodzicow TZa za obcych ludzi. w koncu wydali na swiat czlowieka, ktorego kocham, wychowali go itd. z reszta po 8 latach sila rzeczy nie moga byc dla mnie obcy

okulary przeciwsloneczne Prady kosztuja tak +/-1000zl, wiec chuchaj na nie i dmuchaj, bo szkoda by bylo zeby sie im krzywda stala

ja bym nie mogla miec takich drogich okularow, bo moje koncza tragicznie - albo przygniecione czyms w torebce, albo na nich usiade albo spadna na ziemie... u mnie nie ma sily zeby okulary przetrwaly caly sezon

dokładnie tak jest, jakbym zrobiła taki cyrk - nie jestes moja mamą to będe do Ciebie mówić per pani to pewnie teściowej zrobiłoby sie przykro i jakby tz odwalił taka akcję to moi rodzice tez by to odebrali jako oczywista niechęć i byłby to mega zgrzyt. Ja rodziców tz szanuję a on moich a zwracanie się mamo tato to tesciów to wg mnie element szacunku i ogólnie zdrowej relacji panujacej w rodzinie.

a co do okularów to za granica kosztują 100-300 euro. Ja juz prawie w zeszłym roku kupiłam, ze uznałam, że będę wyglądac jak Doda i na pewno je połamię i porysuje jak to mam w zwyczaju. TEraz mam za 22.90 zł z H&M i są super

Cytat:
ja uwazam, ze rejony Morza Srodziemnego sa rownie piekne, a moze nawet piekniejsze niz Karaiby ja to bym bardziej niz do Grecji wolala na Malte
to wy z tym mieszkaniem jeszcze w tym roku bedziecie kombinowac?
wlasnie tez mi sie wydaje, ze sa piękniejszeChciałabym tam zobaczyć Kostarykę i Kubę. Ale mamy ten przewodnik po Grenadynach napisany przez znajomych, więc bardzo mozlwie, że zaliczymy kiedys własnie GrenadynyNA Malte też chcemy sie wybrać, bo sa tam takie fajne baaardzo stare świątynie w których czytałam w NG i się napaliłam na wyjazdAle na podróż poslubna wolałabym chyba Grecje
Mieszkanko chcemy po nowym roku, bo chcemy odłożyć trochę gotówki, żeby mieć na ten podstawowy remont(malowanie ścian, podłogi, drzwi itp.), bo to, że kupimy przed ślubem jest prawie pewne, bo tż nie chce czekać.
Stary 2009-06-30, 15:51   #793
kaska87
Zakorzenienie

o ile dobrze policzyłam mamy 140 panien młodych 2010

Samoa a Twój TZ ma juz zdolność kredytowa na tyle by brac 400.000 na mieszkanie? i jeszcze Wam na życie zostanie? bo ja czasem jak siedzię i sobie liczę to żeby płacic miesięcznie 2.000 na mieszkanie i żyć normalnie to tzreba zarabiać z 6.000-7.000 ale jestem dobrej mysli

Edytowane przez kaska87
Czas edycji: 2009-06-30 o 15:54
Stary 2009-06-30, 15:52   #794
sygine
Zadomowienie

hmmm... co ja mam o nas napisac... razem jestesmy troche ponad dwa lata ale znamy sie juz dlugo dlugo w koncu podjelismy decyzje ze trzeba ruszyc w zwiazku dalej po czym znalezlismy sale zespol i fotografa i jak na razie na tym poprzestalismy a teraz niecierpliwie czekam na zareczyny ale nie wiem czy sie doczekam
no i to by bylo na tyle
Stary 2009-06-30, 15:53   #795
lain
Zakorzenienie

Cytat:
hmmm... co ja mam o nas napisac... razem jestesmy troche ponad dwa lata ale znamy sie juz dlugo dlugo w koncu podjelismy decyzje ze trzeba ruszyc w zwiazku dalej po czym znalezlismy sale zespol i fotografa i jak na razie na tym poprzestalismy a teraz niecierpliwie czekam na zareczyny ale nie wiem czy sie doczekam
no i to by bylo na tyle

no to smieszna macie kolejnosc zalatwiania spraw
Stary 2009-06-30, 15:54   #796
kubusewa
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do kubusewa

Cytat:
Napisane przez onaella Pokaż wiadomość
powiem Ci, że mimo, że fajnie jest dostawać takie prezenty to jednak czasami bym wolała aby Tż zaoszcvzęził tą kase i np odłożył na konto, ale jemu nie da się tego przetłumaczyć i już parę razy mieliśmy o to spięcia

NIe czymś ino tyłkiem :P
Witam nowe PM
Co do patologii jak to Kasia ujęła..z moich obserwacji wynika, że to czy ktoś po byciu wychowywanym przez 5 różnych ojców jest normalny.. to zależy głównie od niego samego no i oczywiście od tych "ojców" Ale umówmy się największą chamówę odstawia tutaj mamusia szacownego przytoczonego przez lain kolegi.
No ja rozumiem, że w życiu to wszystko moze się zdarzyć ale kurna żeby aż5 chłopa
Codo instytucji mamusiowania tatusiowania i paniowania rodzicom TZ
no to u nas jest tak w obie strony:
przy mamie o tacie mówimy tata
przy tacie o mamie mówimy mama
a tak ogólnie to bez osobowo
u mnei to różnie bywa z wysłowieniem tego "bezosobowo" ale mój TŻ ostatnio przebił moje wszystkie słowne wymysły
Podgrzewałam gołąbki no i mówie do TZ idź sie spytaj mojego taty czy będzie też jadł gołąbki (wiedziałam,że i tak będęmusiałą nałożyć..no ale wypadało zapytać) a ten poszedł i mówi: Jemy gołąbki
Ja sobie zkuchni myśle.. nojakmnie by ktośtak powiedział to bym mu powiedziała: smacznego a ten nie wiem na co czekał no to poszłam i pytam no to jak ustalenia a mój tato na mnie: a jakie ??
mój TŻ to jest niewątpliwie artysta
Stary 2009-06-30, 15:55   #797
sygine
Zadomowienie

no wiem ze wszystko nie po kolei ale juz tacy jestesmy obydwoje wiec nam to nie przeszkadza
Stary 2009-06-30, 15:57   #798
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
no wiem ze wszystko nie po kolei ale juz tacy jestesmy obydwoje wiec nam to nie przeszkadza
a ile macie lat?

Stary 2009-06-30, 15:58   #799
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kubusewa Pokaż wiadomość
Co do patologii jak to Kasia ujęła..z moich obserwacji wynika, że to czy ktoś po byciu wychowywanym przez 5 różnych ojców jest normalny.. to zależy głównie od niego samego no i oczywiście od tych "ojców" Ale umówmy się największą chamówę odstawia tutaj mamusia szacownego przytoczonego przez lain kolegi.

No ja rozumiem, że w życiu to wszystko moze się zdarzyć ale kurna żeby aż5 chłopa
mamusia jest bardzo sympatyczna kobietka coz - nie uklada jej sie w zyciu osobistym
grunt, ze jej dzieci nie maja jej tego za zle

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-06-30, 15:58   #800
kubusewa
Zakorzenienie

Cytat:
no i to by bylo na tyle
NO hmm
jakby to rzec
Moja mama jest już duuuużo lat po ślubie i jak sama stwierdziła nie doczekała się zaręczyn... także życzę wytrwałości
Stary 2009-06-30, 16:00   #801
sygine
Zadomowienie

ja mam 28 a moj tż 30
Stary 2009-06-30, 16:00   #802
kaska87
Zakorzenienie

e tam jak już się planuje ślub to zaręczyny już nie są takie magiczne i nie ma tej niepewności

Stary 2009-06-30, 16:00   #803
lain
Zakorzenienie

Cytat:
ciekawe na co ten Twoj TZ czeka z tymi zareczynami?

moze nie ma kasy na pierscionek? bo innej logicznej przyczyny nie widze

moi znajomi maja taka sytuacje. dziewczyna desperacko pragnie zeby jej sie TZ oswiadczyl i mysli, ze on jej nie traktuje powazniealbo nie ma zyciowej odwagi... a on biedak poprostu nie ma kasy na pierscionek, bo mu swego czasu padl samochod i ma dlugi u brata... coz za prozaiczna przyczyna
Stary 2009-06-30, 16:02   #804
sygine
Zadomowienie

a co do zareczyn to mialy byc w te wakacje ale niestety nasze plany drastycznie legly w gruzach i w tym roku nici z wakacji ;( wiec teraz pewnie mi zrobi moj przyszly jakas mila niespodzianke
Stary 2009-06-30, 16:02   #805
kubusewa
Zakorzenienie

Cytat:
o ile dobrze policzyłam mamy 140 panien młodych 2010

Samoa a Twój TZ ma juz zdolność kredytowa na tyle by brac 400.000 na mieszkanie? i jeszcze Wam na życie zostanie? bo ja czasem jak siedzię i sobie liczę to żeby płacic miesięcznie 2.000 na mieszkanie i żyć normalnie to tzreba zarabiać z 6.000-7.000 ale jestem dobrej mysli
Kasia.. pomijajac fakt,że moja reakcja na widok 400 tyś kredytu była zbieżna do Twojej to CI powiem, że mój brat ma kredyt na 800 tyś i płaci dużo.. Co prawda jakoś specjalnie mnie tak się to o uszy nie obiło ile dokładnie..ale dużo tego jest.. szczególnie,żemój bratpostawiłsobie za punkthonoru spłącićowusznykredyt duuużo wcześniej niż umowa przewiduje i powiemCI ze te Twoje marne: 6000 -7000 raczej nie starczy na jedna rate
a moja drukarka właśnie pokazała mi fige nie ma już tonera musze sciagi recznie pisac

Edytowane przez kubusewa
Czas edycji: 2009-06-30 o 16:03
kubusewa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-30, 16:03   #806
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Kasia.. pomijajac fakt,że moja reakcja na widok 400 tyś kredytu była zbieżna do Twojej to CI powiem, że mój brat ma kredyt na 800 tyś i płaci dużo.. Co prawda jakoś specjalnie mnie tak się to o uszy nie obiło ile dokładnie..ale dużo tego jest.. szczególnie,żemój bratpostawiłsobie za punkthonoru spłącićowusznykredyt duuużo wcześniej niż umowa przewiduje i powiemCI ze te Twoje marne: 6000 -7000 raczej nie starczy na jedna rate
ale piczko ja planuję jakieś 200.000 a nie 400.000 więc 2.000 wystarczy ale napisałam, że 400.000 bo Samoa pisała, że u nich tak stoja mieszkania-źle napisałam sorry

Stary 2009-06-30, 16:06   #807
Karlain
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Jazzmanka Pokaż wiadomość
A powiesz 'parę słów do mikrofonu'? Czyli parę słów o Was?

---------- Dopisano o 23:32 ---------- Poprzedni post napisano o 23:28 ----------

Karlain, ta ostatnia suknia wygląda jakby się trzymała na samych końcach cycków. I ogólnie jakaś taka sobie.
wiesz te modelki tak stoją dziwnie...zgarbione....ra miona tak uniesione... na normalnych kobietach wygląda to lepiej

Cytat:
trzymam kciuki

haha

ta trzecia suknie śliczna Ostatnio pokazałam tż taką jak znaleźlismy sie przypadkem w salonie i akurat była na manekinie i uznał, że ładnaMam taką plisowana czarną sukienkę i jest superNie wiedziałam, że to muślin.
A co do noclegu to zaraz poszukam, bo kiedys szukaliśmy dla znajomego tż i znaleźliśmy w podgórzu za 50 zł - wsiadasz do tramwaju i jestes na Rynku, więc niedaleko.
Nie mogę znaleźc tamtego, ale mam takie coś http://www.krakownoclegi.pl/index.php

ja mam pamięć do najistotniejszych wątków w filmie

wg mnie spokojnie możesz zrobić to przy wszystkich. My zrobimy przy wszystkich, bo rodzice na pewno się uciesząDziwne sa dla mnie tłumaczenia, że juz trzecie raz by mieli podziękowania i dlaego ktoś nie robi, przecież nie trzeci czy piąty raz podziekowania od tego samego dziecka. My jesteśmy pierwszymi dziećmi, które biorą ślub, ale i tak mój brat tez na pewno rodzicom podziękuje.
A z tą prezentacją to dobry o ile będzie dobrze widać

odkąd zobaczyłam na żywo taką suknię z muślinu(są tez inne podobne materiały) to postanowiałam, ze tez taka przymierzę ta dziewczyna wyglądała przepięknie..........

mam nadzieje, ze uda mi sie niedługo jakies poprzymierzac

co do tesciów...już tez chciałabym mówic mamo, tato....denerwuje mnie "państwo, pani, pan" :/

jej ale jestem wymęczona po dyzurze .....
Karlain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-30, 16:06   #808
kubusewa
Zakorzenienie

Cytat:
ale piczko ja planuję jakieś 200.000 a nie 400.000 więc 2.000 wystarczy ale napisałam, że 400.000 bo Samoa pisała, że u nich tak stoja mieszkania-źle napisałam sorry
no tak napisals to ja tak zareagowalam...
a jesli wszystko sie uda tak jak mam nadzieje ze sie uda to moze mysie obejdziemy bez kredytu na budowe domku.. .rany jakby bylo fajnie
Stary 2009-06-30, 16:07   #809
lain
Zakorzenienie

Cytat:
no tak napisals to ja tak zareagowalam...
a jesli wszystko sie uda tak jak mam nadzieje ze sie uda to moze mysie obejdziemy bez kredytu na budowe domku.. .rany jakby bylo fajnie
a co, tak dobrze ma sie wasza swinka-skarbonka?
Stary 2009-06-30, 16:07   #810
metkaa
Zakorzenienie

witam,
wreszcie czuje lato
ale tu duzo nowych dziewczyn
Cytat:
Napisane przez Martoolka87 Pokaż wiadomość
A ja sobie właśnie wrzuciłam suwaczka na pulpit i pokazuje 403 dni
ja tez sobie na pulpit wrzuciłam bo niestety na forum nie potrafie, mi zostało 291 dni

aniołku gratuluje
metkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości