![]() |
#781 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2010
DObra dziewczynki ja uciekam do domku przygotowac sie do wizyty.....a poniewaz w domu nie mam i dopiero wam napisze w poniedzialek co i jak ....trzymajcie kciuki i psokojnego weekendu
#782 |
Raczkowanie
|
Witam i gratuluje wszystkim Mamusiom!!!!
![]() ![]() Oczywiście odczuwam wszystkie ciążowe dolegliwości, ale radość z maleństwa góruje! ![]() Jestem jednak pełna obaw i cieszę się, że na wizazu jak zawsze można znaleźć wsparcie ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#783 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cieszę się, że masz dobre wyniki badań. Musi być dobrze ![]() Cytat:
Cytat:
ita83, trzymam kciuki i napisz w poniedziałek. Lovelygirl, gratuluję ![]() Edytowane przez lucy007 Czas edycji: 2009-08-28 o 15:15 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#784 |
Zakorzenienie
|
Lucy007 - Ja także witam.
Jak dobrze że już mamy weekend. Ja właśnie zamykam komputer i idę do domu. Mam bardzo dużo pracy w pracy ale jakoś od tygodnia nie mogę się na niej skupić i tylko siedzę w Internecie i czytam wszystko co związane z ciążą. Niedługo oszaleję. Zawsze żyłam pracą a teraz jakoś mi wszystko jedno. Idę więc do domu gdzie poczytam jakąś głupawą książkę przy której pewnie będę ryczała jak bóbr. Bo ostatnio zauważyłam że jestem bardziej podatna na płacz. A trzeba Wam wiedzieć że ja rzadko płaczą i raczej jestem uważana za babę ze stali – przynajmniej w pracy. A teraz taka zmiana. Miłego weekendu. ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:29 ---------- Poprzedni post napisano o 16:20 ---------- Lucy007: Badanie USG w dużej mierze zależy od 2 czynników: Dobry sprzęt i dobry jego operator, który wychwyci wszystkie ewentualne anomalie. Niektórzy ginekolodzy-położnicy mają w swoich gabinetach dobry sprzęt, których jakość jest wystarczająca do tego typu badania. Ja oprócz takiego badania u ginekologa poszłam jeszcze do specjalistycznej przychodni, która się specjalizuje w badaniach USG – dla pewności. I tam zbadano mi trochę więcej punktów. |
![]() ![]() |
![]() |
#785 |
Zakorzenienie
|
Potwierdzam, że Rennie można brać w ciąży (już zakupiłam owocowe, jeszcze nie próbowałam jak na mnie działają). Nie można brać Ranigastu (nie pamiętam dlaczego-jakieś kwasy czy coś tam.
Można brać no-spę, ale o tym to chyba właściwie wiadomo było od początku. Pytałam też o wit.b6 na te komarzyska paskudne i gin. powiedział, że wszelkie witaminy z grupy B na komary działać powinny, a b6 działa dodatkowo dla tych mamusiek, które mają wymioty!!! Zapytałam też oczywiście o tę przezierność i najpierw lekarz powiedział, że tak naprawdę można ją robić już nawet od 9 tc (jeśli są ku temu powody) nawet do 14 włącznie. I że czasem maluszek tak się wierci, kręci i odwraca, że godzinami nie można się wstrzelić we właściwe miejsce. pogadaliśmy, pogadaliśmy, a potem zrobił mi to badanie! Bąbelek grzecznie się szybko ustawił jak trzeba. Wynik 1,75mm ![]() ![]() I jeszcze jedna fajna wiadomość- dotąd w moim mieście funkcjonowała tylko jedna (słownie JEDNA!!!) szkoła rodzenia, a dzisiaj pani położna z gabinetu zdradziła mi sekret, że od września planują ruszyć z własną ![]() ![]() ![]() ![]() Ita, kciuki są!
http://lb4f.lilypie.com/WKoyp2.png Edytowane przez mrowak Czas edycji: 2009-08-28 o 17:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#786 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() taka jestem teraz rozchwiana :P ![]() mrowak w takim razie jutro biegne do apteki .... ![]() ![]() ![]() ![]()
Emilka jest już z nami ![]() Edytowane przez asienka240 Czas edycji: 2009-08-28 o 17:37 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#787 |
Wtajemniczenie
|
mrowak rewelacja
![]() ![]() ![]() PoP70 nie jestes sama,ja tez mam często łzawe chwile,a nie daj boże jeszcze sobie cos w myslach dopowiem to juz wyje jak wilk,ale naszczescie szybko przechodzi ![]() witam nowe mamusie-Lucy007 takie badania prenatalne najlepiej robic w gabinetach,ktore sie w tym specjalizują,otrzymasz wtedy pełne i dokładne informacje na kazdy temaat dotyczący płodu,troszke to jest inaczej niz przy zwykłym usg,jest u nas dr Dudarewicz,którego bardzo cenię na stronie jego prywatnego gabinetu jest dośc dokładnie wszytko opisane,kazde badanie jak sie wykonuje i co nam daje wiec podaje linka: http://www.usg-3d.pl/index.html kupiłam dzisiaj tą piłkę do cwiczeń,mówię Wam jak bosko się na tym poprzeciągac ![]() Edytowane przez tylkooliwka Czas edycji: 2009-08-28 o 19:21 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#788 |
Wtajemniczenie
|
mrowak gratuluję dobrych wyników
![]() ita83 daj znać jak tylko będziesz miała okazję! LovelyGirl i lucy007 gratuluje i witamy ![]() tylkooliwka jak ci zazdroszczę tego przeciągania... mi strasznie brakuje ruchu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#789 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Dopisać się do Was mogłam właściwie 9 sierpnia, bo wtedy wyszedł mi już pozytywnie pierwszy test, ale nie, musiałam zrobić jeszcze jeden domowy, jeszcze jeden z krwi na hcg, a właściwie dopiero jak lekarz potwierdził na usg to tu przylazłam z dobrym słowem, a nie tylko z czytelnictwem. ![]() A tak na marginesie, przypominałam sobie dzisiaj wątek od początku i zauważyłam dziwną rzecz. Jak czytałam, to nie byłam zalogowana i wątek miał wtedy 27 stron, a jak się zalogowałam, to ma 16, u Was też tak jest? A czy któraś z Was mogłaby spojrzeć na moje wcześniejsze pytanie dotyczące badań wykonywanych na początku ciąży, czy coś jeszcze zrobić poza wymienionymi, czy tyle styknie? ![]() Dobrej nocki mamusie ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#790 |
Wtajemniczenie
|
lucy007 co do badań to ja nie pomogę, jestem za granicą,a badanie dopiero będę miała 10 września, nawet sama nie wiem jeszcze jakie
![]() a co do liczby stron w wątku, to ja mam 27 stron jak jestem zalogowana. a co do wieku to myślę, że nie ma się co martwić, ja mam spoko koleżanek, które urodziły pierwsze dziecko po 30stce i wszystko było w porządku ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#791 |
Rozeznanie
|
Mrowak - również gratuluje wyników
![]() lucy007 - te badania które wymieniłaś pokrywają się z tym, co mi lekarz zlecił, a nawet ty będziesz miała robione więcej, więc myślę, że styknie ![]() A i mam pytanie - chcesz zrobić odrębne badanie na poziom żelaza - ja myślałam, że morfologia krwi określi, czy nie ma niedoboru czerwonych krwinek i nie trzeba osobno tego robić? ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#792 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Jak Ci się czyta książkę? Ja jakoś nie mogę się przekonać do tej "historyjki", ale wiadomości teoretyczno-praktyczne bardzo sobie chwalę. Czytam ją jednak stopniowo, nie lecę do przodu. Staram się czytać tak pi razy oko na miesiąc w przód i nie dalej, bo zwariuję od nadmiaru informacji. Wczoraj na wizycie coś się zgadało z lekarzem o porodzie i ile taki potrafi trwać, a ponieważ mój lekarz już wie, że ja szperam w necie i potem zarzucam go tysiącami pytań to powiedział, że ja na pewno już wszystko o tym wiem. Na co ja powiedziałam zgodnie z prawdą, że o porodzie zacznę czytać za jakieś 3-4 miesiące dopiero. Tych badań masz zlecone chyba więcej niż ja miałam, na pewno wystarczy. Aha! Ja po zalogowaniu też mam 27 stron wątku. Uciekam dziewczyny do roboty, mam zaległości z 2 dni. Muszę sporo nadrobić i mam mocne postanowienie zrobić to wszystko dzisiaj. Piszcie dużo żeby było co poczytać.
![]() |
#793 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny bardzo dziękuję za miłe powitanie i cieszę się, że można się przyłączyć!
![]() Ja też bardzo dużo czytam, ale na razie w necie ![]() Odnośnie badań prenatalnych - bardzo chcę zrobić usg genetyczne i przezierność karku (która ponoć jest częścią usg genetycznego) - wiem, że robi się je pomiędzy 11 a 14 tygodniem, ale powiedzcie mi czy data ta jest liczona od poczęcia czy od ostatniej miesiączki? I jeszcze jedno pytanie - co myślicie o tym, że przed 12 tyg (i ponownie czy od zapłodnienia czy miesiączki) nie wolno farbować włosów? Właśnie zamierzałam się wybarać do fryzjera, a tu taka niespodzianaka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#794 |
Zakorzenienie
|
Przezierność karkową bada się podczas normalnego USG, a jeśli chodzi o tę datę to ja stawiam na ostatnią @. Wczoraj miałam to badanie robione, jestem w 12 tc.
Jeśli chodzi o farbowanie włosów to przytoczę co NIEZALEŻNIE powiedzieli mój ginekolog i moja fryzjerka na moje pytanie jak to z tym jest: Ginekolog: Jak fryzjerka powie pani, że nie wolno farbować to znaczy, że czas zmienić fryzjerkę. Fryzjerka: Jakby ginekolog pani zabronił farbować włosy, to trzeba szybko zmienić lekarza. ![]()
#795 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Bardzo dziękuję! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#796 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Lovelygirl 11-14 tydzien liczac wg miesiaczki ![]() ![]()
Emilka jest już z nami ![]() Edytowane przez asienka240 Czas edycji: 2009-08-29 o 12:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#797 |
Zakorzenienie
|
Wracając jeszcze do farbowania, to ja na ostatniej wizycie u fryzjerki oczywiście powiedziałam, że jest mnie o nieco więcej i spytałam czy w związku z tym zmienia się skład farby czy czegoś dodaje się mniej itd. Ale ona odparła, że przy dzisiejszych farbach nic się nie zmienia.
A co do internetu to mój gin już się ze mnie śmieje, bo mu zawsze mówię, że przyjdę na następną wizytę znowu oczytana i trzeba mi będzie świat tłumaczyć od nowa ![]() ![]() Także dziewczyny, polecam moją technikę: czytamy, czytamy, ale przepuszczamy informacje przez sitko o dość małych oczkach!! Ja wiem, że nie zawsze jest do łatwe i sama z tym walczę, ale nasze babcie internetu nie miały i patrzcie jakie ładne wnusie mają ![]()
#798 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#799 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() Jest już Nas 28 Mamusie MARCOWE 2010 ![]() megi-megi( Magda 29lat) tp.1.03.10r. Lena lub Jakub P0P70 (Ela lat 39) tp. 03.03.10r. Ania lub Sebastian asienka240 (Asia 21lat ) tp. 8.03.10r. Amelka lub Igorek Roza26 Hania 25 lat tp. 08.03.10r. ??? lub ??? karolka2211 ( Karolina ?? ) tp.8.03.10r. ??? lub ??? Baobabek ( ??? ) tp. 8.03.10r. Oliwia lub Hubert mrowak (Ola lat 31) tp. 9.03.10r. ??? lub ??? catro (Kasia, lat 27) tp. 11.03.10r. ??? lub ??? dogisia ( ?? ??? ) tp. 12.03.10r. ??? lub ??? mezatka07 (Joanna, 23 lata) tp 17.03.2010 ??? lub ??? zosia21 (Ewelina l.24) tp. 17.03.10r. ???lub ??? apple66 (Paula, 25lat) tp. 18.03.10 MAJA lub FILIP magda3456 Magda 23l tp. 20.03.10r Wiktoria lub Denis minka26 ( Asia 26 lat ) tp. 20.03.10r. Amelka lub ??? tylkooliwka (Agnieszka 28 lat) tp. 21.03.10??? lub ??? ISIS23 (Iza 25 lat ) tp.22.03.10 ??? lub ??? madziwnia (Magda, 24 lata ) tp. 27.03.10r. Michalinka lub ??? gooffi(Iza, lat 29,) tp 27.03.10r. ??? lub ??? evitka21 (Ewa, 25 lat) tp. ??? ??? lub ??? mysia1234 (Joanna 20 lat) tp. ??.03.10r. Wiktoria lub Piotr Mamusie KWIETNIOWE 2010 ![]() izaizula(Iza lat 27) tp. 2.04.10r. Antosia lub Antoś ita83 (Paulina 26 lat) tp. 4.04.10r ??? lub ??? Beatka1984 (Beata 26 lat) tp. 9.04.10r. Wiktoria lub Przemek Agnieszka09 (Aga,lat 24) tp.??.04.10 r. ??? lub ??? fasolka73 ( ??? 36 lat ) tp. 10.04.10 Oliwia lub Kubuś czarymary (maria 30 lat) tp 10.04.10r. Malina lub Witek gosieg1 (Małgorzta lat ?? ) tp. 18.04.10r. ??? lub ??? lucy007 (Ewa, lat 30) tp. 22.04.10r. Maja lub Adam Na liście występuje również kolor biały: karolcia228 Aniołek [*] Karna 33 Aniołek [*] Byłam na zakupach 5 godzin ale suknia kupiona!!
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#800 |
Raczkowanie
|
Ja generalnie jestem za rozsądnym podejściem do ciąży w końcu to nie jest choroba!!! Jednak są rzeczy, których absolutnie nie wolno, a w ich poszukiwaniu możemy natrafić na całą masę informacji, które zamydlają oczy i jeszcze większą ilość problemów, które niekoniecznie muszą nas spotkać!
![]() Z drugiej strony to dobrze mieć dostęp do informacji, bo rozsądnie przetrawione wyjdą nam na dobre ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#801 |
Rozeznanie
|
Witam nowe Mamusie, już nie jest tak pustawo w Mamusie KWIETNIOWE 2010
![]() Ja też lubię buszować w internecie, i to prawda, że trzeba informacje przesiewać.A czasami to lepiej pójść na spacer, niż wczytywać się i potem zamartwiać ![]() Wiadomo, każda mama chce jak najlepiej dla swego maleństwa, ale jak napisała mrowak , nasze babcie internetu nie miały... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#802 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#803 |
Rozeznanie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#804 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkie mamusie
![]() ![]() Gratuluje wszystkim i zycze spokojnych tych kilku miesiecy :-*
#805 | ||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Wiem, że powinnam rzucić wcześniej, ale nie zdążyłam, bo jakoś szybko na poszło z mężem po zaplanowaniu dzidzi (udało się w drugim cyklu), ważne, że teraz nie palę. Gadałyście jeszcze o farbowaniu. Mnie lekarz powiedział, że "jak najmniej chemii szczególnie w pierwszym trym". Kazał mi nawet szerokim łukiem omijać Domestosy i inne Ajaxy, czym byłam nie lada zdziwiona. Ale, skoro nie mogę to wannę teraz szoruje mąż. Nie mam nic przeciwko ![]() Pozdrawiam Was Mamusie, dziękuję za miłe przyjęcie i mam nadzieję, pozostać z Wami aż do..... ![]() ---------- Dopisano o 07:11 ---------- Poprzedni post napisano o 07:10 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#806 |
Zakorzenienie
|
Witam nową mamę.
A ja dziś nie śpię już od 5 ![]() ![]()
#807 |
Rozeznanie
|
Mam podobnie, budzę się rano bardzo wcześnie, a padam w okolicach dwudziestej. Oczywiście dodatkowo drzemka w ciągu dnia, co jest dla mnie nie lada zaskoczeniem, bo nigdy w dzień nie spałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#808 |
Zakorzenienie
|
Ja mam na myśli padnięcie o 10 rano, czyli za godzinę
![]() ![]()
#809 |
Rozeznanie
|
witam nowa mamusie
![]() ehh dizewczyny z tym snem to ja tez mam nie lada problem... co dziennie budze sie o 4:30 :/ i zasnac nie moge
#810 |
Zakorzenienie
|
Asienka, mam to samo- wiercę się przez godzinę i zwykle zasypiam, ale dzisiaj ni w ząb.
I jeszcze nie poszłam na drzemkę, ale czuję, że pójdę tym bardziej, że wieczorem jest koncert Markowskiej na który chciałabym pójść- szczególnie że za darmo ![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:34.