![]() |
#781 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Opinie o pieluszkach wielorazowych
Cytat:
![]() Z rozmiarem mnie rozbawiłas ![]() ![]() Cytat:
Nie czuje obrzydzenia do jego kup, do tego ,ze chodze obrzygana. Dla mnie ekstermum przezyc to skarpetki mojego kochajacego meza ![]() Z domem masz racje - ja nawet przedwczoraj wieszałam pieluchy na dworze, uwielbiam zapach prania z dworu ![]() ![]() Edytowane przez lemoorka Czas edycji: 2012-01-05 o 14:25 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#782 |
Rozeznanie
|
Nam pielucha jednorazowa przeciekła raz. Do tego jak poczytałam, że są matki, które w dobie jednorazówek używają dobrowolnie pieluch wielorazowych, to pomyślałam, że to jakieś nawiedzone wariatki muszą być
![]() Po czym stwierdziłam (czytając coraz więcej) że sama spróbuję i zobaczę, co tak zachwalają. No i zmieniłam zdanie kompletnie, teraz nie bardzo wyobrażam sobie, jak można trzymać dziecko w jednorazówkach. Owszem, zdarzało mi się to na wyjazdach, ale zawsze miałam opory i te pieluchy na prawdę mi nie pasowały do mojego dziecka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#783 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do wielorazowek, to mieszkam w apartamencie, nie mam podworka i pomieszczen tez nie mam zbyt wielu, ale za to mam w domu pralko-suszarke w ktorej podsuszam pieluchy a nastepnie dosuszam na grzejniku lub suszarce stojacej. Pranie robie srednio co 3 dni i wrzucam pieluchy do pralki razem z ubrankami malej, ktore z reszta i tak co 3 dni zawsze pralam zeby brudne od wymiocin nie kisly zbyt dlugo. A zapieranie kupy to nic strasznego. Jak sie czlowiek postara to nawet reka kupy nie dotknie bo to, co z pieluchy odpadnie laduje w sedesie a reszte mozna pieknie splukac prysznicem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#784 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Teraz poporstu sie trzęsę, czy będę umiała złożyć ładnie tetrę żeby nie było fałdek.... Wszyscy mi tłumaczą, że to banał i w jeden dzień opanuje. Mam nadzieje. ![]() No i dokupiłam jednak dwie formowanki i kieszonkę Mio unico. Gdzieś tu w wątku przeczytałam dobre opinie o nich. A uzywałą któraś z Was formowanek Lollipop? Wyglądają tak ślicznie! ![]() Ja się bardziej obawiam, że nie będę miałą czym pralki zapełnic, a nie gdzie suszyc ![]() U nas i tak zawsze jest duzo prania, bo mój TŻ duzo zuzywa, zatem suszarki rozstawione wszedzie nam nie straszne ![]() Poza tym- wychodze z założenia, ze skoro zdecydowałąm się być matką, to na dobre i na złe, a ze zawsze mi z ekologią było po drodze (mojemu TŻ też), zatem wieklorazówki są naturalnym wyborem. Mam jeszcze pytanko- przeczytałam, że zamiast husteczek jednorazowych do przecierania pupy można uzywać szmatek z flaneli, czy ręczniczków. Trzyma sie je w pudełeczku z odrobiną wody i kropelką olejku z drzewa herbacianego. Czy któraś z Was próbowałą tego? Jakieś wrażenia/rady?
![]() Edytowane przez 33owieczka Czas edycji: 2012-01-05 o 19:42 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#785 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#786 | |
Zadomowienie
|
Jak widać genialnośc tkwi w prostocie. Dzięki!
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#787 | |
Raczkowanie
|
![]() ![]() Cytat:
A co do prania... mam suszarkę pokojową 30x60 cm, wysoka mniej więcej na 120 cm. Zajmuje trochę więcej niż krzesło i pieluchy i ubranka mi się na niej mieszczą, więc tragedii nie ma.
![]() |
![]() |
#788 |
Zadomowienie
|
33owieczka ci którzy mówią ze składanie pieluch to banał mają rację. Ja je składam w prostokąt czyli najprościej, kiedyś próbowałam w trójkąt ale mi nie po pasowało.
Ja mieszkam w domu więc ze suszeniem nie ma problemu. Strych jest nieogrzewany dlatego pieluchy suszę w pokoju; wieszam na karuzeli i na grzejnikach dzięki temu bardzo szybko wysychają. Większym problemem było "zapychanie" pralki, ale dokupiłam tetry i problem znikł - i nie muszę codziennie prać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#789 |
Wtajemniczenie
|
A mi wielo nie podpasowały
![]() Tak więc nie, dziękuję ![]() Na szczęście córa ma 14 miesięcy i od kilku dni robi do nocnika, więc zbliża się koniec ery pieluch ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#790 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 100 zł na miesiąc, kurcze ja pampersy zmieniam tak często jak tetre i 100 zotych chyba na tydzień by mi poszło ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#791 |
Wtajemniczenie
|
Miałam formowankę w polarem w środku, pulem na zewnątrz. W środek wkład z mikrofibry. Takie: http://allegro.pl/pieluszki-wieloraz...032509957.html
Z tym, że ja płaciłam więcej za sztukę. Za 100zł jest +/- 200szt jednorazówek (20zł za 40szt Babydream), czyli wychodzi 6-7szt dziennie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#792 | |
Zadomowienie
|
Lutien, a to Ty zaczęłas ten wątek!
![]() ![]()
![]() Edytowane przez 33owieczka Czas edycji: 2012-01-07 o 11:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#793 |
Wtajemniczenie
|
Bywa
![]() Choć jestem rozczarowana, że u mnie wielo się nie sprawdziły ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#794 |
Zakorzenienie
|
U mnie pampki sie nie sprawdzaja. Moj Młody ma talent do walenia kupska w najlepszych momentach, np. wychodzimy do lekarza zakłądam pamka i zaczyna się armagedon
![]() 6,7 sztuk tak mało żużywasz? CHyba,ze masz dziecko starsze? Ja zmieniam pieluche nawet co 15 minut ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#795 |
Zadomowienie
|
lemoorka u mnie też pampki się nie sprawdziły, bo moje dziecko tak jak i Twoje robi mega kupsko i od razu wszystko jest do przebrania co przy wielo nie ma miejsca. Ostatniej nocy miał założone biedronkowe dady, które przeciekły centralnie w kroku - bardzo mnie to zdziwiło i uświadomiło że wielo są o niebo lepsze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#796 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#797 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Córa ma 14 miesięcy, więc teraz już z górki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#798 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() i jeszcze jedno. Powiedzcie jak to jest (niedoświadczona jestem totalnie) Jak dzieciak mi obsra taką pieluchę wielorazową taką, powiedzmy rzadszą kosnystencją, to jak ja mam to wytrzeć, czy też "zawartość zrzucić do sedesu"?Da się to w ogóle robić bez własnych odruchów wymiotnych? I czy takie kupsko z takiego wkłądu faktycznie się spiera? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#799 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak kupa rzadka to splukuje calosc prysznicem. Lapie sie za gore pieluszki i woda z prysznica pod cisnieniem pieknie wszystko splukuje z polarka. Z tym, ze ja mam kieszonki wiec wklad nie jest wymazany kupa, musze ja splukac jedynie z polarka wszystego w otulacz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#800 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() czyli po kupie zmieniamy i otulacz i wkład? czyli że otulacze bawełniane się nie sprawdzają, bo przecikeają? więc ta oferta http://www.pieluszkarnia.pl/product-...va-GRATIS.html nie będzie szczególnie korzystna? a może pójść w ogóle tylko w kieszonki? one sprawiają wrażenie najmniej wymagających, a przy tym w miarę ekonomicznych. kurczę, zastanawiam się czy się w to bawić, bo nie chcę poświęcać pieluchom (praniu, suszeniu, spłukiwaniu kup, czytaniu o najlepszych rozwiązaniach itd) długich godzin. zwłaszcza że dziecko to nie tylko odchody ![]() ![]() będę bardzo wdzięczna za opinie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#801 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja posiadam same kieszonki, zwykle, najtansze. Nie ciekna, sprawdzaja sie super. Na noc zakladam pieluche wielo i wytrzymuje nawet 10 godzin (bo mala dlugo spi) a pampersy po takim czasie przeciekaly. Z tym, ze na noc dokupilam sobie wklady z bambusa i wkladam dwa bambusy (bo sa cieniutkie ale bardzo chlonne) i jedna zwykla wkladke z mikrofibry (taka jak wklada sie do pieluszki na dzien). A na dzien dwie wkladki z mikrofibry do pieluszki i 3-4 godziny z glowy. A co do prania to nie jest to jakies utrapienie. Nie trzeba bawic sie w namaczanie tak jak kiedys z tetra. Sciagam pieluszke, jak jest kupa to ja splukuje prysznicem i wrzucam do wiaderka z olejkiem z drzewa herbacianego (pieknie zabija zapach pieluszek) a jak tylko siku, to bez zadnego splukiwania pieluszka trafia prosto do wiaderka. Otulacze schna mega szybko a wklady susze na grzejniku, ale tez nie dlugo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#802 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dziękuję bardzo za wypowiedź ![]() ![]() czyli tak koło tysiaka trzeba przeznaczyć pewnie? sporo, ale chyba i tak sie będzie bardziej opłacać niż z pamersami, zwłaszcza że nie chcemy poprzestać na jednym ![]() będę bardzo wdzięczna za jeszcze jakieś opinie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#803 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A pieluszki mozna trafic bardzo tanie. Ja kupowalam na ebayu- do kazdej w zestawie dwa wklady z mikrofibry. Mieszkam w UK ale mozna sobie takie pieluszki zamowic z dostawa do PL i wliczajac koszt dostawy jedna pieluszka z dwoma wkladami to niecale 30zl wiec tanio jak na pieluszke wielo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#804 |
Zadomowienie
|
hejka!
czy moge wyrazic swoja opinie na temat pieluszek? ![]() Przy naszym prawie czteromiesiecznym szkrabie używamy wielorazówek a od swieta (przede wszystkim jak nie wyschły jeszcze wielo) pampków (Dada). Gabrys ma tendencje do sikania bokiem, że nawet pampki nie pomagają. Jeżeli ktos chce kupować otulacze to odradzam zaczepiane w pasie na rzepy, bo jak dziecko kopie, macha nózkami to sie odrzepiają (przynajmniej u Gabrysia), lepsze są na napy, te przynamniej sie nie odczepiaja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#805 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#806 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak kupa małą otulacz mozna uratowac- ale u mnie aktualnie jest jedna wielka kupa. Mam ten otulacz i nie polecam za twardy rzep, reszta super- super gumki przy nozkach, nic nie wycieka. Ale rzep porazka- po kilku praniach wyglada jak hamronijka. Dla noworodka polecam Ci tez otulacze rozmiarowe firmy kikko i imse vimse - miekkie rzepy nic nie uciska. Cytat:
Cytat:
A ja znowu dokonałam zakupu - otulacze rozmiarowe close parents- polecam- maja rzepki- super trzymaja i po nozkach maja gumeczki nic nie wyiecka http://www.closeparent.com/portals/0...ges/MBNC_M.jpg |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#807 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#808 |
Zadomowienie
|
pola_m tak jak martynka napisała wielo trzymają kupkę a pampki nie.
Mi póki co kieszonki nie odpowiadają wolę otulacz+wkład (obecnie to zwykła tetra). Dziewczyny co sądzicie o wełnianym otulaczu tetro? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#809 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trzeba zlanolinować aby był "szczelny". Dobry na odparzenia, pupy nie przegrzewa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#810 |
Zadomowienie
|
lemoorka ja myślę o wełniaku na lato a wówczas Berni będzie miał 8/9 miesięcy więc niestety tetro odpadają.
A czy możecie wobec tego polecić jakieś dobre wełniaki. Już zaczynam powoli rozważać wydzierganie, tż jest jednak przeciwny dzierganym otulaczom; może by kupić cieniutką wełnę i uszyć...sama nie wiem, bo wolałabym jednak gotowca (robić mi się nie chce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:18.