|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#781 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Wakacyjne maluszki opusciły nasze brzuszki - MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2010
Cytat:
![]() To jedzenie mam pod nosem [mama 'dba' o moją dietę ![]() ja mam się skupić na małej ![]()
![]() |
#782 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wakacyjne maluszki opusciły nasze brzuszki - MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2010
Ja chyba jestem wyrodna matka bo nie znosze karmić piersią
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#783 |
Raczkowanie
|
Melduje się tu na wątku
![]() Moj Robert ma juz miesiąc (ur. 27 cze) jestesmy na mleku modyfikowanym NAN1 wazy juz 5kg z urodzeniowej 3,7 mamy kolki i inne dolegliwosci zoladkowe praktycznie przez cala dobę stosuje: - sab simplex - 15 kropel do kazdego jedzenia - plantex - zaparzamy rumianek albo dziurawca - gotowe herbatki hippa/kumany na brzuszek, na trawienie ( pol dawki z etykiety) jezeli chodzi o mnie to jestem po cc - mam nawis tuz nad raną - sama jestem ciekawa czy to zniknie czy nie - przeszlam zakazaenie rany z ropniem (uwazajcie jak po powrocie ze szpitala macie goraczke, ciepla okolice rany) co oznaczalo powrot do szpitala na tydzien, ale juz bez dziecka - przeszlam tez zapalenie piersi - kolejny antybiotyk - i teraz walcze juz tylko z kosmicznie wielka ilościa plytek krwi, biore zastrzyki antyzakrzepowe itd a ta przerwa o której mowiłyście (6godz) to moj tylko raz taka zrobil, czesciej robi 5 godz, to slyszalam ze normalna, i jakze pozadana przez rodzicow sprawa, szczegolnie jak wypada w nocy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#784 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Mój terrorysta znowu ma problem z zaśnięciem, działa na niego samochód albo spacer (ale w takie słońce nie wylezę bo się sama uparuję - nie ma cienia na osiedlu ![]() Ale jednak przybiera na wadze i zdrowy jak na razie (przypadkiem polazłam dziś do przychodni) kabimba witaj, widzę że początki ciężkie. A jeszcze ile razy w ciągu doby jedzą wasze butelkowe pociechy? Edytowane przez entertete Czas edycji: 2010-07-30 o 13:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#785 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#786 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Marta wazne ze otwarcie przyznajesz jakie masz odczucia. ja tez nie lubilam za bardzo byc w ciazy bo w sumie miesiac byl taki ze nic mi sie nie dzialo ![]() ja wlasnie staram przetrzymac malego do 3 godzin ale strasznie juz sie wkurza. wogole maruda sie zrobil. dzis wstal o 5 i nie spal do 9.30 na szczescie damian sie nim zajal bo caly czas plakal. teraz bylam z nim w sklepie (jakies 20 min piechotka) myslalam ze zasnie ale ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:32 ---------- kabimba witaj. oby teraz juz wszystko bylo w porzadku. no i te kolki niech mina entertete ja sie wlasnie doliczyc nie moge ile razy ten babel ciagnie butle ale tak 7-8 razy |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#787 |
Zakorzenienie
|
Mój nie tyle wisi przy cycku, bo mu nie pozwalam, ale jakos mnie wkurza to karmienie. Karmic będę bo licze na to, ze oboje sie tego nauczymy.
A w ciąży uwielbiałam byc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#788 |
Rozeznanie
|
dzien dobry! moj synek obudzil mnie dzisiaj o 6 rano bo jakims sposobem sie osikal i wszystko mokre. ja czasami nie wiem jak on to robi, pieluszka dobrze zapieta a tu niespodzianka.
enetertete ja karmie butelka ale na dobe wychodzi 11 karmien. w nocy co 4h a w dzien rano je co godzine!! ![]() ![]() ja tez uwielbiam byc w ciazy! karmienia piersia za to nie lubie, zdecydowalam ze jak bedziemy miec drugie dziecko to nie bede karmic wogole i nikogo to tutaj nie zdziwi. za rok zaczniemy staranka o nastepne bo stwierdzilismy ze im dluzej bedziemy zwlekac tym ciezej nam bedzie podjac decyzje o nastepnym dziecku a nei chcemy zeby byl jedynakiem tak jak ja.
http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvi09kbnpbgnps.png http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8u69ykppadb7.png Edytowane przez Basia84 Czas edycji: 2010-07-30 o 14:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#789 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Aniaa, widzę że też nie masz różowo ze spaniem, i marudzenie - tak mój to uwielbia. Marta no ja czasem jak już tracę cierpliwośc to też myślę, że gdzie te czasy jak się w ciąży było ![]() Edytowane przez entertete Czas edycji: 2010-07-30 o 14:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#790 |
Zakorzenienie
|
no michalowi czasem sie cos przestawi i nie chce spac tylko marudzi i wyje a czasem potrafi lezec sobie 2 godziny i ogladac swiat. teraz np zjadl mi tylko 60 ml i odlecial
|
![]() ![]() |
![]() |
#791 |
Zakorzenienie
|
witam
Siala gratuluje spadku wagi ![]() Misiulka wow, super ![]() mam wrazenie ze czasem same sie katujecie ![]() ![]() my po spacerku, wyjatkowo dokucza mi bol podbrzusza, jakbym byla poobijana, i kosc lonowo i biodra tez, sama nie wiem skad to ![]()
![]() |
#792 |
Zakorzenienie
|
a ja od dluzszego czasu mam takie dziwne uczucie jakby cierpniecia, dretwienia w okolicy lechtaczki. nie mam pojecia o co chodzi ale nasila sie np po spacerze albo jak dluzej cos porobie w domu na stojaco. wczesniej myslalam ze to po porodzie jakis objaw ale juz 4 tygodnie po porodzie a to nie mija tylko sie nasila
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#793 |
Zakorzenienie
|
DROGIE MAMUSIE:
Mam kilka pytań odnośnie zachowań w szpitalu- do Mam po Cesarce, do Mam po naświetlaniach i wszystkich innych. Jeśli możecie, proszę o pomoc... Do Mam po CC: 1. Kiedy dostałyście malucha po zabiegu? Czy była opcja, żeby na czas waszego leżenia to Tata o Niego zadbał? 2. Czy oddałyście go na 1. noc na noworodki? 3. Czy po tzw. uruchomieniu maluch był z Wami cały czas? Dałyście sobie radę? 4. Kiedy odbyło się pierwsze podejście do karmienia? 5. Jak długo po zabiegu zostałyście przewiezione na salę poporodową? Do Mam po naświetlaniach- 1. jak to w ogóle wygląda? Można dziecko wziąć do ręki, czy jest w osobnym pomieszczeniu i nie ma do Niego dostępu? 2. To samo pytanie co wyżej odnośnie karmienia- można podczas naświetlania przystawić malucha i potem odłożyć go pod lampę? Czy tylko odciągnięte lub modyfikowane? Do wszystkich Mam: 1. Czy przyszedł do Was ktoś pokazać jak zmienić pieluchę albo przystawić do piersi? Chyba tyle na początek ![]()
#794 | |
Zakorzenienie
|
Ja już kurde nie mam rady na tego mojego syna :[
Wydaje mi się, że jest za mały na tak długie okresy aktywności.. ![]() np dziś - zjadł o 13:00 aż 110ml! (przeważnie je 60-80ml) i sobie leżał.. nieco ulał.. pokwękał.. pokrzyczał i teraz przed sekundą zasnął - chyba choć nie jestem pewna czy śpi twardo czy tylko drzemie i mnie w balona robi. Ryk jak nie ma mnie przy nim przytulonej i jak smoka nie ma w buzi. Niby śpi a smoka od czasu do czasu dulda. Brzuch nie powinien boleć bo pierdy idą, kupy też wali, dostaje esputicon profilaktycznie 3 razy na dobę po 2 krople. ---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ---------- Cytat:
![]() Co do opieki nad bobasem po cc to ze mną leżała laska co brała bobasa tylko jak był jej mąż z nią na sali bo ona miała problemy ze wstawaniem (jakieś powikłania) ale mogła mieć go cały czas bo pielęgniary by latały na każde jej zawołanie o pomoc. Nie było też problemu z dostawianiem do cyca. Decyzja zy bobas jest z nią czy na noworodkach należała do niej. Karmiła tylko cycem bo nie chciała modyfikowanego synkowi dawać. Ja nie po cc ale małego dostałam do pierwszego karmienia jakieś 15 minut po porodzie.. jak tylko mnie wywieźli z sali porodowej a małego umyli, ubrali ![]() ![]() Dzidzia - rozumiem że rozmawiałaś z ginem już i coś się wyklarowało? Nie zdążyłam nadrobić wątku z poczekalni :[
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... ![]() Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg Edytowane przez Siala_Bala Czas edycji: 2010-07-30 o 15:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#795 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wizytę mam dopiero w czwartek ![]()
Wituś przyszedł na świat 18.09.2013; (33Hbd) Aliska przyszła na świat 18.08.2010. Witaj Kochanie ![]() ![]() ![]() Aniołki 05.2009 i 08.2009 oraz Aniołek bliźniak 03.2013 Edytowane przez dzidziadziumdzia Czas edycji: 2010-07-30 o 15:09 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#796 |
Zakorzenienie
|
dzidzia co do naswietlania to ja mialam malego pod lampa przy swoim lozku caly czas. przewijac go musialam pod lampa. na karmienie moglam go wyciagnac ale przystawienie do piersi nie wchodzilo w gre bo za dlugo by z tym schodzilo. maly nie umial zlapac a ja nie mialam pokarmu. zostala tylko butla bo to szybciutko zjadl i pod lampe znow.
jak juz przewiezli mnie na sale po porodzie to zaraz przyszla pielegniarka z noworodkow i pokazywala jak pielegnowac pepek, przewinela malego i przebrala i zabrala do siebie na chwile a ja poszlam pod prysznic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#797 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jak mój będzie taka maruda, że tylko przy mamusi to ja chyba będę go tulić i łbem o ścianę z rozpaczy walić bo mnie uwiąże przy sobie i koniec. Normalnie pęcherz mi rozwala już a ja sie boję isć do kibla siku bo jak mały rozedrze japę to sąsiadki zara spęd i zlot zrobią i będą gęgać jak to ja dziecko męczę, że wychować nie umiem, że napewno je biję albo że leży nago w chłodzie i o głodzie.. podłe stare pruchna ![]() A mąż przysnął.. niech śpi chłopina bo w nocy wstawał równo ze mną do małego.. on pielucha a ja karmienie i mycie rumiankiem oczka ![]()
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... ![]() Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
|
![]() ![]() |
![]() |
#798 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#799 |
Rozeznanie
|
dzidzia ja dostalam malego dopiero po 24h bo byl na obserwacji. moj maz mogl do niego chodzic kiedy tylko chcial i wtenczas go karmil, przewijal. jak juz do nas wrocil to na pierwsza noc oddalismy go do pokoju pielegniarek i przynosili mi go tylko na karmienie, pozniej juz byl caly czas z nami. moj maz byl prawie przez caly czas z nami, jechal tylko 2 razy dziennie nakarmic koty, mial tez swoje lozko wiec on sie zajmowal malym wiecej niz ja
![]() po godzinie od zabiegu przewiezli mnie do pokoju. o czyms zapomnialam? |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#800 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kurcze, ale sie wkurzylam u tz w pracy skladali sie na prezent z okazji narodzin malej i pytali co kupic to wybralam sobie bujaczek jaki mi sie podoba i tz przeslal linka... i kupili inny, ktory mi sie najmniej podoba ![]() ![]() Mi juz idzie odciaganie co raz lepiej tylko w nocy dopajam butla, bo mala zre a nie je!!!!!!!!!! Kolezanka mi poradezila by pobudzic laktacje odciagac jedna piers 7 min druga 7, pozniej 5,5 i 3,3min i co raz wiecej mleczka mam i erbatke zaczelam pic taka http://www.domzdrowia.pl/62075,herba...-saszetek.html Spacery sa swietne!!!! Mala spi i nic jej nie rusza no i moj wozek(maxi cosi mura4) sprawdza sie znakomicie dzis po takich wertepach jezdzilismy i po piachu i po dolach i gorkach a on tak leciutko sie prowadzi! ---------- Dopisano o 16:51 ---------- Poprzedni post napisano o 16:42 ---------- Matko powiem wam, ze jestem tak szczesliwa, ze nie umiem tego ogarnac nawet, wlasnie sie rozryczalam ze szczescia przy kolysance jak malej zaczelam spiewac http://www.youtube.com/watch?v=pj5Bi3fU1AE Edytowane przez niezawsze Czas edycji: 2010-07-30 o 15:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#801 |
Raczkowanie
|
sab simplex chyba dziala, bo jak zmienilam taktyke podawania na "po jedzeniu po odbiciu" a nie do jedzenia, to kolki sie nasiliły
reszta to chyba tak bardziej wspomagająco jedna rzezc jest która wiem ze dziala, doraznie, szybko to cieple pieluchy, prasujemy 2 na zmiane i przykladamy, to rozluznia, piski ustają, moge to polecic. a w temacie pytan to: zaraz po operacji jak maz byl przy mnie to maly byl z nami, pozniej jak sie odwiedziny skonczyly to odwiozl go na noworodki, w nocy mnie uruchomili, to rano przyniesli do pierwszego karmienia, polozna mi przystawila, ale jak juz mi odpadl od cycka, to juz w moim przystawieniem bylo gorzej. ja odwiozlam na 2 noc tez malego, bo musialm sie wyspac zeby za dnia sie moc nim zajmowac, bo po cc to kiepsko mi szlo nawet wyciaganie i odkladanie do wozeczka |
![]() ![]() |
![]() |
#802 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tam gdzie ja rodziłam jest system room in czyli mały 24 h/d był ze mna. Było mi ciezko w nocy bo w dzien or rana do wieczora był maz. Teraz widzę, ze późno go przystawili bo dopiero rano. casarke miałam o 17 a w południe mnie przewieźli do sali. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#803 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... ![]() Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
|
![]() ![]() |
![]() |
#804 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja coś tak mam podobnie czasem, jeszcze czasem jak poleżę długo na plecach, ale cewnika nie miałam. Nie jest to bardzo dokuczliwe więc jak się nie nasili to poczekam do wizyty za 3 tygodnie. Itakasia w sumie masz rację, choć ja czasem lubię powiedzieć o sobie matka wyrodna jak sobie nie daję rady z czymś, bo mi psychicznie lepiej (że nie wychodzi z samym cyckiem, że tracę cierpliwość, że tylu rzeczy nie wiem). A, czy macie ten "język niemowląt" w pliku? podałabym mejla na priv - może by mi coś pomogło. Generalnie to dziś stwierdziłam ze dobrze czasem polegać na intuicji i niedoświadczeniu, na spacerze laska jedna stwierdziła, że Tymek za lekko ubrany, a zaraz gorąc zrobił się jak nie wiem i wcale mu zimno nie było (cieplutki cały był) Edytowane przez entertete Czas edycji: 2010-07-30 o 16:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#805 |
Zadomowienie
|
hej
![]() ![]() poród kopiuje z poczekalni ![]() pojechałam do szpitala z tymi odchodzącymi wodami, koło 10 przyjeli mnie, podpieli ktg ( oczywiście nic ) i koło 11 zbadał lekarz - rozwarcie 1 palec. i tak sobie siedziałam cały dzień,czytałam gazety, dzwoniłam do znajomych. skurczy nie bardzo i jak mnie lekarz zbadał o 18 i zobaczył, że dalej rozwarcie 1 palec zaproponował zastrzyk na rozwieranie po czym chciał podac oksy jak się rozewre ![]() miałam 2 masaze szyjki zrobione przez gina i pare razy nawet nie wiem już ile masowała mnie położna ale "delikatniej" i doszliśmy do 4 palców rozwarcia i w końcu położna "zmusiła" gina żeby mi zrobił CC. okazało się, że mam DYSTOCJE SZYJKI czyli jak mi to wytłumaczyły główka małego napierała ( pod koniec czułam już bóle parte ) ale moja szyjka zamiast się rozwierać to ona jakby się składała czy tam zgniatała tworząc taki pierścień, przez co nawet jakby przeszła główka małego to mógłby się zaklinować szyją. więc o 1.50 wyciągneli mojego malutkiego, pokazali mi go do twarzy ( nie pamiętałam praktycznie bo byłam tak wymęczona, że spałam na tej cesarce) a przed 3 ja juz leżałam na sali i szłam spać. o 6 dostałam przeciwbólowe o 8 przynieśli Aleksa ( który był ze mną potem cały czas, oddałam go tylko na 1 noc) o 14 wstałam i tak to wszystko wyglądało. dalej ciężko mi przetrawić to, że nie udało się naturalnie chodź wiem, że to nie z mojej winy ale najważniejsze, że wszystko jest dobrze a maleńki jest tak kochany że szok ![]() sorki że tak dłuuugo i zamotanie ale nie spałam nic praktycznie karmienie w nocy co godzine ![]() i zdj synusia |
![]() ![]() |
![]() |
#806 |
Zakorzenienie
|
mam pytanko do mamusiek ktore mialy masaz szyjki... ginka powiedziala ze bede plamic, a u mnie to normalnie krew jak przy skapej miesiaczce... normalnie musze z podpaska chodzic bo wkladka nie wyrabia
![]() ![]() pomylilo mi sie i przypadkiem posta wrzucilam na poczekalnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#807 |
Zakorzenienie
|
dzidziadziumdzia
Do Mam po CC: 1. Kiedy dostałyście malucha po zabiegu? Czy była opcja, żeby na czas waszego leżenia to Tata o Niego zadbał? Moja mala lezala jak mnie czyscili, zabrali ja do mycia jak mnie szyli, a do pokoju przyszla zaraz jak mnie przywiezli i lezala ze mna i zaraz przyszedl TZ. 2. Czy oddałyście go na 1. noc na noworodki? Nie, po 8 h wstalam i zajmowalam sie nia. 3. Czy po tzw. uruchomieniu maluch był z Wami cały czas? Dałyście sobie radę? Moja wymagala, budzenia do karmienia i przewijania tylko. 4. Kiedy odbyło się pierwsze podejście do karmienia? Po tym jak wstalam, zanim karmilam, dostala glukoze. 5. Jak długo po zabiegu zostałyście przewiezione na salę poporodową? Odrazu po szyciu, zabrali mnie na sale gdzie lezala jeszcze jedna po cc, blisko dyzurki. Do Mam po naświetlaniach- 1. jak to w ogóle wygląda? Można dziecko wziąć do ręki, czy jest w osobnym pomieszczeniu i nie ma do Niego dostępu? W moim szpitalu byly jezdzace inkubatory i dziecko lezalo z matka, tylko w naszym pokoju nie bylo miejsca wiec kolezanki mala zabierali i przynosili na karmienie. 2. To samo pytanie co wyżej odnośnie karmienia- można podczas naświetlania przystawić malucha i potem odłożyć go pod lampę? Czy tylko odciągnięte lub modyfikowane? jw Do wszystkich Mam: 1. Czy przyszedł do Was ktoś pokazać jak zmienić pieluchę albo przystawić do piersi? Tak jak dostawiac, pieluch nikt nie pokazywal. W pokoju mielismy miejce na kompiel, i przychodzily polozne i kapaly
______Karolinka i Iruś______ Nasz ślub-08.09.2007 ...Anastazja-ur.07.07.2010.... http://s6.suwaczek.com/20070908640517.png...Nasz Aniołek...20.08.2009... http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cuay3rd5gps6p.png |
![]() ![]() |
![]() |
#808 |
Zakorzenienie
|
niezawsze ale milo sie czytalo twojego posta
![]() ![]() mi pani od laktacji w szpitalu tez kazala odciagac w tym systemie 77 55 33 wrzuc jakas fotke malutkiej |
![]() ![]() |
![]() |
#809 |
Zakorzenienie
|
Moj borsuczek
![]() ![]()
______Karolinka i Iruś______ Nasz ślub-08.09.2007 ...Anastazja-ur.07.07.2010.... http://s6.suwaczek.com/20070908640517.png...Nasz Aniołek...20.08.2009... http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cuay3rd5gps6p.png |
![]() ![]() |
![]() |
#810 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:23 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:01.