|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#781 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czas opuścić ciepłe brzuszki, na swiecie pojawiły się już pierwsze Maluszki-I/I
a ja jestem przerażona, na tym zdjęciu to K jest pół kilo temu. 2 pary kolejnych śpiochów mała. Muszę oszukiwać ją herbatkami, a wiecie jakie to trudne....
Zrobiła kupala i nadal ciśnie. Kurde z przyzwyczajenia???;-)
|
|
#782 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Czas opuścić ciepłe brzuszki, na swiecie pojawiły się już pierwsze Maluszki-I/I
Dziekuje za mile slowa o Oliwce
jednak na zdj troche inaczej wyglada niz w realu Wasze Malenstwa tez sa piekne fajnie bedzie tez widac jak sie z czasem zmieniaja ![]() Ale ogolnie to stwierdzam ze mam aniola w domu normalnie zaczelam sie wysypiac TŻ to juz w ogole sobie spi do 11/12, bo ja juz wtedy z Mala wstaje.A w ogole to dostalismy wczoraj od tesciowej wage dla dziecka i wczoraj Oliwia wazyla juz 2320g ![]() Dzis jade kupic laktator elektryczny...bo wczoraj ona wciaz byla glodna...a ja juz nic w piersiach nie mialam az musialam jej dac MM, 30ml ;/ ale dopiero jak to dostala to zasnela...Cytat:
A moze smoczek by pomogl?
|
|
#783 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wera kup sobie ręczny medeli taki zwykły jest najlepszy. Ja kupiłam sobie medelę emini elektrik ale zakładam na nią końcówkę do ręcznego bo mniej boli i szybciej ciągnie. |
|
|
|
|
#784 |
|
Zakorzenienie
|
Witamy się z raneczka
![]() Na uczczenie tygodnia foteczka Natalki Edytowane przez lilijka3 Czas edycji: 2011-03-16 o 16:06 |
|
|
|
#785 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#786 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ---------- kurcze wy macie jeszcze noworodki, a ja już niemowlaka. Wypasionego
|
|
|
#787 |
|
Zadomowienie
|
Muron widac K rosnie i mama nie głodzi
lepiej niz by byla za chuda, a tak jak zacznie raczkowac czy chodzic to zgubi.my w nocy znow maraton...kombinator robil juz wszystko, a dzis nam wszystko zasral ze musial w lazience wyladowac na szybko pod umywalka...ech! jak sciany nie obsika to wymysli co innego oto i on i jego kombinacje na kanapie
|
#788 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Muron fajna ta Twoja Mala nasza tez byla kruszyna a teraz.....w tym tygodniu wazenie, zobaczymy.
http://s2.suwaczek.com/20100313050117.png http://www.suwaczki.com/tickers/zem3vcqgwahhzoqv.png Edytowane przez margaryt Czas edycji: 2011-02-12 o 12:20 |
|
|
|
|
#789 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ala jest przenoszona i strasznie jej się skóra łuszczy. Położna stwierdziła, że nic nie robić, bo ta skóra musi zejść. Myślicie, że to swędzi? Po kąpieli ją oliwkuję i czasem przy przewijaniu też.
|
|
#790 |
|
Zadomowienie
|
Grześ nie jest przenoszony (a lekarka sie pyta czy czasem nie jest własnie
- no nie bardzo skoro urodził się w 39tyg z wagą 2580 i 50cm) i też mu się łuszczy, wygląda jakby miał zaraz zrzucić jak wąż skórkę z nóg .Lekarka jak i położna nie kazały mi nic z tym robić, żadne oliwki broń boże...że to się złuszczy samo, ja jedynie jak go teraz kąpię to wleję 10ml emolium do kąpieli aby skórę nawilżyc no i posmaruję mu raz na 3dni cieńką warstwą emolium do nawilżania skóry krem - to mi pozwoliła w sumie lekarka ale właśnie w malutkich ilościach.
|
#791 |
|
BAN stały
|
Mojej też się niesamowicie skórka łuszczyła ale mi w szpitalu kazali smarować dermosanem, oliwką lub kąpać w oilatum. Ja korzystałam z oliwki i dermosanu i jest pięknie
![]() margaryt te NATI 100% bawełny (nie mylić firmy z NatiBaby) |
|
|
|
#792 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A mogę bezpiecznie zmienić mleko? Czy po 1. puszcze innego zauważę ewentualną zmianę? nasz pediatra niby nie zaleca, bo się żołądek podrażnia, no ale jeśli zatwardzenia od tego...Kupka 1 dziennie, co zupełnie normalne, ale w bólach i wyciu, długo trwa zanim zrobi, a zdarza się 1 na 2 dni. Mam czopki glicerynowe, wczoraj musiałam zaaplikować bo już wymęczona była. Poszło od razu. ---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:31 ---------- a może emolientów użyj? Albo alantanu zamiast oliwki ---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:32 ---------- niestety okres zrobił come back.... a chciałam na kontrolę do gina w srode...
|
|
|
#793 |
|
Raczkowanie
|
Moja kuzynka zmieniała mleko tak: pierwszego dnia jedno karmienie było innym mlekiem, drugiego dnia dwa karmienia i tak dalej, aż już całkiem zmieniła.
Kąpię ją w Emolium, ale jakoś nie zauważyłam, żeby natłuszczało skórę.
|
#794 | |
|
Zadomowienie
|
Świetne miny
Cytat:
Ja mam chwilkę spokoju, mąż czyta baję Małemu rozbójnikowi naszemu .
|
|
|
|
|
#795 |
|
Zadomowienie
|
dylemat...czy szczepić małego na pneumokoki
|
|
#796 |
|
Raczkowanie
|
Witam po długiej nieobecności spędzonej w szpitalu !
Niestety nie będę mogła Was nadrobić, ale obiecuję w chwili wolnej odwiedzać!i wybaczcie, ale z barku czasu skopiuje posta napisanego na poczekalni!: widze, ze lilijka rozszyfrowała mojego smsa ! pisałam Wam relacje po wizycie u gina- chyba dzięki niemu wszystko na drugi dzień sie rozkreciło: tzn. czop odchodził, bóle w nocy jak na @, od 6 skurcze częstsze od 7-15 min! i tak miałam jechać do szpitala, więc pojechałam!zamiast na patologie trafiłam na porodówke z rozwarciem 1cm. niestety marny postep był w rozwarciu, dostałam oksytocyne, ale i ona nic nie "ruszyła", lekarz o k.20 postanowił, ze przebije worek płodowe i jeśli nic nie ruszy do 23 to zrobia mi cesarke!ale wtedy się zaczeło na maksa! 1 faza p. była dla mnie okropna, a parcie o dziwo nie 3x3 parcia i dziecko było ze mną jak mi powiedzieli ile mały waży4350g, to ze zdziwieniem zapytałam ile??? dzień wczesniej na usg wyszło 3700g. niestety nasza wizyta się przedłuzyła, bo mały złapał infekcje, okazało sie, że zapalenie płuc!mały musiał brać antybiotyk, najgorsze było to, że zabrali mi go na obserwacje i nie było go ze mną dobe najlepszy czas na nauke karmienia! Mały przyzwyczaił się do karmienia kubeczkiem i kiedy przyszło go karmić piersią strasznie się denerwował i nie mógł chwycić! gratulacje dziewczyny! Stalowamagnolia Cytrynka3002 Zosik anula_79, Weraa11 Magiczna Konstelacja winylowa_płyta zyrafa5 OYE lilijka3 Stokrotka81 S_a_j marleen32 Póki co mój syn do godz. 16 ciągle je, siku, kupka, mało śpi- nie wiem jaka tego przyczyna krzyczy strasznie i ciężko go uspokoić! Musiałam wprowadzić smoczek, bo od rana paradowałabym z cycem na wierchu!![]() Mam nadzieje, że już niedługo da mi troche luzu! Załączam fotke mojego rekordzisty
|
|
|
|
#797 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
my szczepic bedziemy, tutaj jest czescia kalendarza, jedyne na co nei szczepimy to ROTA Cytat:
|
||
|
|
|
#798 | |
|
Zakorzenienie
|
my zaszczepiliśmy wczoraj
lekarz nas przekonał. Pracuje w szpitalu i na codzień się styka z takimi przypadkami. Choć wiadomo, że za i przeciw rozkładają się po 50 proc---------- Dopisano o 17:13 ---------- Poprzedni post napisano o 17:11 ---------- Cytat:
A propos rota- bratanek trafił dzis z rota do szpitala. Nie był szczepiony. Nie mniej jednak-nie zamierzam.
|
|
|
#799 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
niestety nie znam sie na polskich mlekach my z mienilismy z gerbera good start na similac abbot jesli chodzi o ROTA to z coreczka spedzilam 2 dni w szpitalu przez ten wirus ale dalej nie zamierzam na to szczepic, jest za nowa i jedna u nas zostala wycofana bo niby jakas bakteria w niej byla |
|
|
|
|
#800 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mateuszkowi się łuszczyła mimo oliwkowania po kapieli, lekarka kazała kąpać w emolientach, uzywam oilatum soft emulsja do kąpieli, 1 zakretka na kąpiel, po 3 kąpielach już widać wielką różnice, praktycznie zero łuszczenia [oliwka do smarowania została] my szczepimy (wiadomo na co becikowe pójdzie :/ ), rota nie
|
|
#801 |
|
BAN stały
|
My nie szczepimy ani na pneumo ani na meningokoki (to zawsze mozna doszczepic) ani na rota. Na SR mielismy troche na ten temat i doszlismy do wniosku ze skoro nie dajemy malej do zlobka ani nie ma specjalnego kontaktu z dziecmi w wieku przdszkolnym to szczepic nie bedziemy na meningo ani pneumo. O rota slyszalam same negatywy.
Edytowane przez make_up_istka Czas edycji: 2011-02-12 o 18:22 |
|
|
|
#802 |
|
Raczkowanie
|
Witam po bardzo długiej przerwie!
W szpitalu spędziłam ponad 2 tygodnie, ale teraz nareszcie jestem już w domu z małym Krzysiem ![]() Urodził się 1.02.2011 przez cc. Przed porodem siedziałam tydzień bo nie uznali moich wskazań do cc i czekali aż samo się zacznie, ale się nie zaczęło i ciąża już była za bardzo przeterminowana i zdecydowali się jednak nie pociąć. Ważył 3550 i 56cm. Mały jest przesłodki i cudowny!! Gratuluje wszystkim mamom i nowym maluchom na świecie - a widzę że sporo ich już tutaj
Edytowane przez Jessy_ Czas edycji: 2011-02-12 o 19:55 |
|
|
|
#803 |
|
BAN stały
|
Jessy gratuluję
a dlaczego nie uznali Twoich wskazań do cc i rodziłaś w końcu sn?Gabrysia ma dziś bardzo zły dzień... Cały czas potrzebuje spać na mnie lub na TŻ, nikogo innego nie chce, już nie mówiąc o tym, ze jak ją odkładamy do łóżeczka to się budzi. Tyle że w końcu przespała dziś 2h pod rząd, bo od rana pobudka co 0,5-1h... Mam pytanie, czy Wasze dzieci też tak płaczą jak chcą zrobić kupkę? Mała strasznie się męczy, pręży, a nie ma zatwardzenia... Nie wiem już co jest. Niby pediatra nie kazała się przejmować, tylko dietę zmienić, ale ja specjalnej różnicy nie widzę. Edytowane przez make_up_istka Czas edycji: 2011-02-12 o 20:00 |
|
|
|
#804 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Teraz mąż go nosi na rękach .
|
|
|
|
|
#805 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#806 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Widać serio taki dzień jest. Najgorzej, że on zasnąć nie chce - mąż go już z godzinkę nosi, a on nawet oczek zamknąć do końca nie chce...ciekawe, czy w końcu się zmęczy, bo jak nie, to nockę mamy z głowy...a wczorajsza taka fajna była .
|
|
|
|
|
#807 |
|
BAN stały
|
Spróbuj położyć się i małego ułożyć na brzuszku na takiej wysokości żeby miał główkę między twoimi piersiami. Wtedy słyszy bicie serca. Moją od razu to uspokaja i działam tak na nią i ja i TŻ.
|
|
|
|
#808 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
.Teraz go ułożyliśmy w łóżku - ze smokiem w buzi . Nie śpi, ale jest spokojny - może się wymęczył i zaśnie.dobrej nocy, dziewczyny |
|
|
|
|
#809 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Gabi nie jest z tych których smoczek zadowoli i uspokoi. Smoka chce tylko jak jest średnio spokojna |
|
|
|
|
#810 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:33.

jednak na zdj troche inaczej wyglada niz w realu
normalnie zaczelam sie wysypiac
TŻ to juz w ogole sobie spi do 11/12, bo ja juz wtedy z Mala wstaje.
az musialam jej dac MM, 30ml ;/ ale dopiero jak to dostala to zasnela...

- no nie bardzo skoro urodził się w 39tyg z wagą 2580 i 50cm) i też mu się łuszczy, wygląda jakby miał zaraz zrzucić jak wąż skórkę z nóg 

Haters Gonna Hate