|
|
#781 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Najlepsze wymówki gości weselnych
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#782 |
|
Raczkowanie
|
Ja na pewno pojadę do kościoła i dam kwiatki i prezent/koperte, pieniążki mama odłożone więc nie o kasę mi chodzi ale o to że nie chcę iść na wesele bo jestem sama, i już niedawno byłam na weselu sama gdzie znałam 2/3 gości i mimo tego że wesele ok to nikomu nie życzę tego jak się czułam. a na tym weselu będę znała dokładnie 9 osób, młodych i najbliższą rodzinę panny. Poza tym na sali będą stoliki 8 osobowe już z podpisami więc Bóg wie z kim przyszło by mi siedzieć. Jakie jest wasze zdanie?
|
|
#783 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ewentualnie tylko na obiad, jak bedzie jednak fajnie to zostanieszjesli chodzi o te zaproszenia na sam slub to nigdy sie osobiscie z tym nie spotkalam ale chyba czulabym sie pominieta; swoja droga ciekawe czy wszyscy goscie "obczajaja" ze takie zaproszenie na slub jest bez wesela, czy moze pisze w nim ze to sama caremonia zaslubin w kosciele..
|
|
|
|
#784 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zaproszenia dawane są na ślub i na wesele i tylko na ślub ( dla znajomych, czy dalszej części rodziny itp).I na zaproszeniu, które jest tylko do kościoła, jest napisana data i godzina ślubu, bez adnotacji o weselu. I już każdy wie, że został zaproszony na sam ślub. |
|
|
|
|
|
#785 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
w sumie to moze byc dobry pomysl na zaproszenie powiedzmy znajomych z pracy (np mamy ich kilkunastu, nie mozemy wszystkich sprosic na wesele, zapewne i tak przyjdzie tylko delegacja) ale np u mnie dalsza rodzina to ta mieszkajaca na drugim koncu Polski wiec albo ich bym nie zapraszala wogole alebo na wesele + zapewnienie noclegu
|
|
|
|
#786 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#787 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja tam rozumiem wymówkę dot. zwierząt |
|
|
|
|
|
#788 |
|
BAN stały
|
Jak komuś zależy znajdzie sposób, a jak nie to zawsze znajdzie wymówkę
|
|
|
|
|
#789 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#790 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kolejną opcją wydaje się zabranie go ze sobą -może wytrzyma te 13 godzin jazdy samochodem... gorzej z nami :/ podróż z nim to katorga - wyje niemiłosiernie. Tylko ciekawe co powie na to teściowa, bo zatrzymamy się u niej (nie toleruje zwierząt w domu). Może ktoś ma jakąś złotą radę, bo widzę, że wiele osób wypowiada się na ten temat? Zaznaczam, że mowa jest o moim weselu, więc nie szukam wymówki by na nie nie przyjść ![]() Jeszcze luz, bo mamy samochód, gorzej jak ktoś nie ma i musi takiego wyjca przewieźć autobusem, albo zostawić w hotelu. Dla porównania kota zostawimy samego nawet na 3 dni i nie ma problemu. Tj nie rzuca się na osobę z zewnątrz poproszoną o opiekę i nie wyje z rozpaczy. Edytowane przez Kate Noir Czas edycji: 2013-03-26 o 19:41 |
|
|
|
|
|
#791 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A jeśli chodzi o wymówki gości- sama mam za dwa miesiące z kawałkiem wesele i zdarza się, że ktoś mi odmówi. Ja nie mam do nikogo żalu, bo wiem, jak ludzie podchodzą do wesel. Że po prostu wypada dać te pieniądze. A nie każdy ma oszczędności i może sobie pozwolić. Ja od nikogo nie oczekuję pieniędzy, bo dla mnie ważniejsze jest, że ta osoba będzie mi towarzyszyć w moim najważniejszym dniu. Nawet znajomym powiedzieliśmy, że nie chcemy, żeby nasze wesele im się kojarzyło z wydawaniem pieniędzy i że my od nich żadnej kasy nie chcemy, mogą nam zrobić na przykład jakąś fajną pamiątkę, bo się od wielu lat znamy i wiele razem przeszliśmy. Z kolei uważam, że nietaktem ze strony gościa jest mówienie, że się nie ma pieniędzy. Bo to jest tak, jakby on myślał, że ja od niego wymagam pieniędzy. Jeśli ktoś nie chce lub nie może przyjść to ja nie wnikam w szczegóły. Nie oznacza dla mnie nie i to już nie jest moja sprawa, co spowodowało tą decyzję. |
|
|
|
|
|
#792 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wiadomo, będzie osowiały, może nie mieć apetytu, ale jak 5 dni nie będzie jadł tyle, co zawsze to mu się nic nie stanie. Psa można spokojnie zostawić w hotelu dla zwierząt. Dobry hotel zapewnia psu wybieg, zabawy i kontakt z innymi czworonogami oraz ludźmi (chyba, że pies nie lubi). To jest jak z przedszkolem u dziecka. Większość dzieci płacze jak się je tam zostawia, robi sceny, a rodzice, którzy zamiast odwrócić się i wyjść wolą zacząć ciumkać malucha i pocieszać eskalują problem jeszcze bardziej. Nie widzą za to, że góra pół dnia i większość dzieciaków już się bawi z innymi i nie pamięta, że zostało "brutalnie" zabrane. Psy są trochę jak dzieci. Należy dbać, kochać, ale nie podporządkowywać swojego życia ich histeriom
|
|
|
|
|
|
#793 |
|
Zakorzenienie
|
mama nie zgadza się na hotel, bo uważa, że to to samo jak byśmy zostawili go na te kilka dni w schronisku. Jednak spróbuję namówić ją na sprawdzenie tej opcji. Akurat ten pies bardzo przeżywa rozłąkę, czasem mamy z nim bardzo duży kłopot z powodu jego zachowania.
Dobrze, że porównałaś do dzieci - moi rodzice traktują tego psa jak dziecko, skoro tylko on im się teraz został w domu i nie mają serca wywoływać u niego takiego szoku. Czteroletniego dziecka też by nie zostawili samego na pięć dni u zupełnie obcych ludzi ![]() Co do jedzenia - pies nie jadł mniej, tylko przestał zupełnie jeść w tym również pić wodę - a zaznaczam, że był z resztą domowników. Obawiam się, że klika dni takiej "diety" może wpłynąć negatywnie na organizm. Właśnie sprawdzam ceny tych hoteli dla psów. Doba kosztuje od ok 40zł za średniego psa + opłata za spacery itp. Te ok 300zł mogłabym wliczyć w koszty wesela, jak się nie zgodzą to będę szukać dalszych rozwiązań. Nadal rozumiem osoby odmawiające z powodu psa. Jest on w niektórych przypadkach czymś więcej niż pupilem, szczególnie dla samotnych ludzi. Wolą zrezygnować z wesela, niż zostawić swoje "dziecko" samo Chyba, że chodzi o zostawienie go na jedną noc, a nawet pół... bo wtedy to rzeczywiście nie jest żadna wymówka.
Edytowane przez Kate Noir Czas edycji: 2013-03-27 o 11:46 |
|
|
|
|
#794 |
|
Zakorzenienie
|
Moja chrzestna podczas pierwszej rozmowy telefonicznej na temat mojego ślubu stwierdziła, że jej się nie opłaca przyjeżdżać
|
|
#795 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zastanów się jeszcze
|
|
|
|
|
|
#796 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#797 |
|
BAN stały
|
Ani ja
|
|
|
|
|
#798 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#799 |
|
BAN stały
|
A gdzie mieszka Twoja chrzestna?Może jej chodziło o to że na sam ślub nie opłaca się przyjeżdżać ale zrobi sobie przy okazji wakacje
|
|
|
|
|
#800 |
|
Zakorzenienie
|
mieszka w tym samym mieście, chodziło jej pewnie o to, że urządzamy przyjęcie do 1 w nocy, a nie całonocną imprezę.
|
|
#801 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co za kobieta |
|
|
|
|
|
#802 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak gdzieś idę na urodziny np to nie patrzę czy będzie dużo jedzenia czy mało i ile będzie trwała impreza tylko świętować z tą osobą... A niektórym "musi się opłacać" gdzieś iść ![]() My też robimy przyjęcie do 1 Ale nam prawie nikt nie odmówił poza kuzynką TŻ - jej powód - jej mąż pracuje w baaardzo odległym kraju, (ten powód oczywiście jak najbardziej rozumiem) a drugi powód: ona nas nie zaprosiła na swoje wesele 4 lata temu i głupio by jej było przyjść To rozumiem trochę mniej Ale nie będzie mi jej brakować, dla mnie mógłby być obecny tylko TŻ
Żona 2013 Mama 2015 Mama 2016 Edytowane przez Fantasmagori Czas edycji: 2013-03-29 o 23:55 |
|
|
|
|
|
#803 |
|
BAN stały
|
To żeczywiście debilne podejście,brałam pod uwagę moją sytuację,my mieszkamy poza granicami polski i często w rodzinie organizują specjanie pod nas imprezy żeby nam opłącało się przjeżdżać,więc zaraz pomyślałam że może podobna sytuacja.
|
|
|
|
|
#804 |
|
Zakorzenienie
|
Z przyjemnością podczytuję ten wątek. Sama jestem PM 2013 i mam nadzieję, że goście nie będą odmawiać
|
|
#805 |
|
Zakorzenienie
|
cześć, świetny wątek. NIektóre wytłumaczenia powaliły
Swój śub miałam w tamtym roku w lipcu. Jesli chodzi o domowy to niektóre osoby z góry wiedzieliśmy że raczej nie przyjadą np rodzina z zagranicy. Jesli chodzi o odmowy to mieliśmy jedną totalnie nie przyjemną sytuację - dziadek tż-ta przyszedł do niego do domu(mieszkali w jednym domu on na dole tż na górze) jak mój mąż już był ubrany do wychodzenia po mnie i powiedział, że nie przyjdzie bo się źle czuje... po czym poszedł po piwo i papierosy do sklepu(ale z nim kontakty są fatalne więc sie osobiscie tym nie przejęłam tylko sie wkurzylismy bo zapłacilismy za niego a nawet nie złożył życzeń!)kuzyn tż nie potwierdzał ani nie odmawiał jeszcze długo po ostatecznym terminie potwierdzania ( w koncu nie przyjechał bo żona była w ciążu a mieli długą drogę i ciąż podobno była zagrożona) - ale odmówili wytarczająco wcześnie No i moja ciotka i wujek nie przyjechali - mieli pół Polski do przejechania a było wtedy 35stopni a oni mają po ponad 80 lat. Dali znać 3 dni przed ślubem - nie zapłącilismy za nich a oni ku naszemu zdumieni dali nam bardzo duży prezent ![]() a jedyna dziwna odmowa to była koleżanka która napisała, że nie przyjedzie bo chłopak chyba wyjedzie wtedy do pracy a nie chce sama ( inne współna koleżanka przychodziła sama) a potem sie bardzo mądrze zalogowała na facebooku że była wtedy na wakacjach ![]() aaa zapomniałam o najlepszej - kuzynka męża- jest ona, mąż i trójka dzieci (2,5 letnie, z 4 podstawóki i 6 podstawówki) - odmówiła bo dzieci boją się ślubów ......... ( ślub był w naszym mieście 15 minut od ich domu, a wesele w sali 3 minuty od kościoła i jakies 10 minut od ich domu... także po prostu nie chcieli i znaleźli naprawde głupią wymówkę ) - ale co się dziwić - uciekli z domu 5 minut przed naszym przyjsciem zapraszac - tam mieszka jeszcze kuzn z dzieeczyna i ciotka z wujkiem- temirn przyjscia był ustalony tyzien wczesniej.. oni po prostu poszli, a o odmowie powiedziała mojej teściowej jak ją spotkała wracającą ze sklepu...
Krysia Edytowane przez fashionaddicted Czas edycji: 2013-04-02 o 15:43 |
|
|
|
|
#806 |
|
Rozeznanie
|
Ja jestem w trakcie obdzwaniania gości czy przyjdą na wesele czy nie. Termin był do 31 marca. Oczywiście do tej daty potwierdziło nam 12 osób a odmówiło 25!!!! Zaproszonych gości było 140!!!
Teraz dzwoniąc po gościach i pytając się czy będą na ślubie i weselu słyszę: a to trzeba potwierdzić jak się przychodzi??? bo myśmy myśleli że dzwoni się jak się nie przychodzi. Nie wiem może ja jestem głupia ale jak wy rozumiecie informację na zaproszeniu"Bardzo prosimy o potwierdzenie przybycia do dnia 31.03.2013r" no bo ja rozumiem to tak że dzwonie czy przychodzę czy nie przychodzę..... a nie że domyśl się czy będę czy nie. Jeżeli chodzi o wymówki gosci to bardzo bardzo zawiodłam się na rodzeństwie mojego zmarłego taty. Z domu rodzinnego przyjdą 2 ciotki z trzech (bo jedna nie ma z kim gospodarstwa zostawić), dwie ciotki przyjdą choć płakały bardzo że chcą przychodzic bo bedą płakać że taty nie ma. NO A CO JA MAM POWIEDZIEĆ???? TO JA NIE BĘDĘ MIAŁA TATY NA WESELU.... to ja na samą myśl płaczę, mi chyba jest ciężej.... No ale dobra powiedziały że przyjdą na chwilę obecną, no a jak nie przyjdą to cyt: dwie w tą dwie w tą to żadna różnica..... Kolejna siostra mojego taty z synem (a moim chrzesnym) również potwierdzili dziś, ale jak będą to będą a jak nie to nie. Bardzo mi przykro bo czuję się tak jakby po śmierci taty już nie była rodziną dla nich i mają mnie gdzieś..... one ogólnie dziwią się że wychodzę za mąż... przecież jak taty nie ma.... OCZYWIŚCIE ŻE JEST MI PRZYKRO BO TĘSKNIĘ ZA TATĄ, BO BARDZO CHCIAŁAM BY BYŁ I PŁAKAĆ MI SIĘ CHCE, I NIE JEDNĄ NOC PRZEPŁAKAŁAM PRZEZ TO ŻE GO NIE BĘDZIE. A ślub nie jest zorganizowany zaraz po śmierci a 3 lata.... widocznie dla ciotek jest za wcześnie... a ja wyrodna córka będzie się bawić bez ojca na weselu. |
|
|
|
|
#807 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#808 |
|
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny
ja dodam kilka wymówek które usłyszałam1. Nie przyjedziemy bo zaczynamy handel pt-sob-ndz 2. Nie dostane wolnego w pracy a w ogóle to zaproszenie za późno dostaliśmy 3. (w trakcie wesela ok. 20) muszę już jechać bo pies sam w domu 4. Nie możemy przyjechać bo mamy ważną sprawę w urzędzie w pon po waszym weselu po czym się okazało że ta ważna sprawa to była wycieczka, a wystarczyło powiedzieć prawdę ![]() Kuzyn z żoną w ogóle nie powiedzieli czy będą czy nie a to chyba najbardziej wkurza jak spodziewasz się że ktoś przyjdzie a on nawet znać nie da, po czym później się tłumaczyli że garnituru nie ma a co na prezent by mieli dać też nie wiedzieli. A poza tym w zaproszeniu było jak byk że jeżeli nie możesz przyjść to daj znać więc niektórzy mają chyba ciężko z czytaniem ze zrozumieniem. Ale koniec końców weselicho było udane a ci którzy nie byli niech żałują ![]() Przypomniało mi się też jak na ślubie kuzynki mojego TŻ jej babcia podeszła i powiedziała że na wesele nie pójdzie bo jeszcze ją tam ktoś otruje. ciasteczkowa to właśnie twoje ciotki powinny się wstydzić tak jak napisała wika82. Takie zachowanie jest w ogóle dziwne no ale cóż poczniesz ludzi na siłę nie zmienisz...
|
|
#809 |
|
Przyczajenie
|
Co za baby! Dot.: Najlepsze wymówki gości weselnych
Szczerze wydaje mi się, że Panny Młode są bardzo egocentryczne z tym całym ambarasem ślubnym. Nie rozumiem co to za wątek. Ktoś nie chce przyjść trudno, pogódź się z tym, może ktoś Cię nie lubi i dlatego aż 50 osób Ci odmówiło.
A może po prostu jest kryzys i ludzie kasy nie mają, a niektórzy mają zasady ( nie jedzą za darmo, wiadomo że miejsce na weselu kosztuję młodą parę 150 zł minimum i nikt nie chce ich obarczać kosztami), nie należy tego potępiać. Niektórzy nie potrafią odmawiać i wymyślają jakieś powody, albo im wstyd przyznać, że ich nie stać na sukienkę, buty, torebkę na ślub! Bo są ludzie w tym kraju co nie mają pracy, albo robią za darmo żeby mieć doświadczenie, a jak w to nie wierzycie zobaczcie na inne wątki, albo na statystyki. Tyle krzyku bo nie będzie komu oglądać teatrzyku jaki sobie wymyśliliście. Po co się czepiać i osądzać i oceniać? Nie rozumiem!
|
|
|
|
|
#810 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:50.

ewentualnie tylko na obiad, jak bedzie jednak fajnie to zostaniesz

Jak gdzieś idę na urodziny np to nie patrzę czy będzie dużo jedzenia czy mało i ile będzie trwała impreza tylko świętować z tą osobą... A niektórym "musi się opłacać" gdzieś iść