|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#781 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Matki Polki i Diablice lecz czy wszystkie mają chcicę??? III-IV.2010r.
mrowuś- wracaj do nas, pisz z nami... brakuje mi (nam) Ciebie...
Kurcze, czytałam ostatnio stare wątki, jeszcze jak laziłyśmy w ciąży, potem jak nasze szkraby były malusie i Ty tryskałas energią, zarzucałaś takimi żartami, że doprowadzałaś nas do łez ![]() ![]() Kochana. jak masz ochote się wyplakać, wyzalić... wal smialo... jak nie tu to w klubie ![]()
#782 |
Zakorzenienie
|
Witaj mroweczko!!
Fajnie, ze jestes! No to tylko wielkie gratulacje dla malej zdolniachy!!!!!!!!!!! super!!!!! najlepsza z naszych wszystkich dzieciakow w mowie jest niezaprzeczalnie!!!
![]() |
#783 |
Zakorzenienie
|
Asia,
![]() Darusiato prawda, mam w domu małą papugę i katarynkę w jednym.
#784 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Coś kurczę w tym musi być że jak matki humanistki to dzieci mają "lekką mowę". I Ty i Evitka uczycie angielskiego - może macie jakieś specjalne podejście pedagogiczne ![]() Cytat:
![]() Mrówka wracaj - ale tak naprawdę wracaj bo mi też Ciebie brakuje ![]() PS. No i nie ma kto poprawiać naszej Polszczyzny
![]() |
#785 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mrówka, jak w pracy??jak z tżem?? kurcze no mnie też Ciebie brakuje ![]() ![]() ![]() wogóle to gmyrelka też sobie odpuściła, kilka fajnych dziewczyn sobie dało spokój z forum. Przyznam się, że ja też nad tym rozważam ![]()
![]() |
#786 |
Zakorzenienie
|
Bao- W każdej w regule wyjątek musi być ( to też reguła). No i Ty masz chłopca a wiesz jacy oni chętni do gadania.
---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ---------- Lawenda - Powiedz mi kiedy najlepiej sadzić drzewka owocowe (śliwka, jabłoń, czereśnia itp.) wiosną czy jesienią. I czy tak teraz to juz za późno??
#787 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#788 |
Raczkowanie
|
Pop drzewka to i teraz i wiosną można. Teraz jeszcze jest dobry czas bo do zimy dość daleko i pogoda bardziej sprzyja bo wilgotno (wiosną bywa sucho). Jak masz chęć i czas to lepiej teraz.
Ja też witam Mrowaczku widzę, że czas powrotów nastał nawet Izumi się pokazała. Ktoś pytał o przetwory z dyni. Ja robię mus tzn rozgotowuję dynię do konsystencji musu i do słoiczków daję. Dwie wersje robię, na slodko (potem do ciasta lub do zupki z mlekiem i kluskami lanymi) i na słono (do zupki pikantnej, leczo albo placków). A ja mam pytanko takie: jak rozwiązujecie problem higieny ząbków? czy Wasze dzieci pozwalają sobie myć zęby? U nas to idzie bardzo ciężko, do niedawna wogóle nie pozwalał nic do buzi włożyć. I już mamy pierwszą plombę! w lewej czwórce i prawa też już dziabnięta i trzeba zakleić. Oczywiśćie n ajpierw borowanie, byłam w szoku że wogóle pozwolił. Zobaczymy jak będzie następnym razem. Jedziemy w poniedziałek.
#789 |
Zakorzenienie
|
Mróweczko tak tak wracaj do nas!!!
Może latwiej bedzie ci z nami????? A wiecie ze ja tez tak mialam przez chwile, ze zastanawialam sie czy pisac.... zaczelam czytac i pozniej ciezko mi sie bylo wbic, ale jakos sie wbilam.... poza tym mam czasami duuuuuze wyrzuty sumienia ze za malo czasu poswiecam dziekcu a siedze na wizazu, tzn u mnie tot ak ze ja mam kompa wlaczonego caly czas i przy okazji cos podczytuje, ale mimo to zabiera to mega kupe czasu, tylko jak bez forum tak? nie da sie nooo, nie da sie!!! ---------- Dopisano o 14:48 ---------- Poprzedni post napisano o 14:46 ---------- la wenda u nas to tak ze mala sama myje zeby jak jej dam szczoteczke to przylazi i " z paśtom" ![]() wtedy idziemy nabrac pasty i myjemy zeby razem, ja i ona!
![]() |
#790 |
Zakorzenienie
|
U nas mycie zębów nie podlega dyskusji. TZ jej myje a ona nie ma nic do gadania. Trzyma jej głowę jedna ręką (stojąc za nią) a drugą szoruje zęby. Jak robi to babcia to się jej wyrywa a jak robi to TZ czy TZ brat to w miarę spokojnie sobie daje czyścić. Więc u nas faceci myją jej zęby i rano i wieczorem - jak na razie myjemy dwa razy dziennie po kolacji i po śniadaniu. Była już raz u dentysty na sprawdzeniu i było OK.
Mnie denerwuje jej ssanie kciuka bo mam wrażenie że krzywi sobie przez to górne zęby ![]() ---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ---------- I dzięki za porady w sprawie drzewek. Muszę dać zlecenie TZ-owi coby posadził mi jakieś. Uwielbiam owoce prosto z drzewa jeść ![]()
#791 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak będzie gotowy to Ci pokaże fotki ![]() ![]() Zostaję.Tż przekupił mnie flaszką malibu,pudełkiem rafaello i masażem wieczornym od stóp do czubka głowy ![]() A syf w chacie mamy.Wszystko od Niny przeniesion do sypialni,młoda śpi też w sypialni,a my poszliśmy ze spaniem na dół ![]() Mówili w empiku,że mogą mieć na jutro,a co mi po jutrze jak ja tam dopiero za 2 tygodnie będę.Kupie na all skoro mówisz,że jest ![]() Ja też mam lacka czerwonego i mamuta krzesło niebieskie.Okrągłe mi się średnio widziało. Cytat:
Cytat:
Znowu moja strasznie dużo piję,podobnie jak Zosia kilka butli wychyla dziennie.Wczoraj całą drogę trzymała butle i piła i jak się kończyło to był krzyk i musiałam jej wody dolewać. Cytat:
Jestem pod wrażeniem mówienia Gabrysi ![]()
![]() |
#792 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie dajemy juz od 3-4 tyg pomidorów ani nic co zawiera pomidory czy koncentrat. zmniejszyły sie krostki ale ma uczulenie jeszcze na inne pkarmy chyba na maliny.. nie wiem... Ona ma całe nózki w takich jakby potówkach chropowate krostki jakby "pryszcz" tylko że takie suche... Co to może być?? i czy udac sie do dermatooga.. bo testy na allergie to po 2,5 roku zycia chyba. ![]() ![]() IZUMI dzieki za odpowiedź na moja prośbę!!! Dałąs rade.. i chociaz raz w tygodniu pisz.. mrowcia.. WITAJ!!!! no własnie gdzie ta pełna energii kobieta!!!a Gabiszon.. no jestem pod wrażeniem!! ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#793 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
#794 |
Wtajemniczenie
|
witajcie mamusie
![]() jeszcze raz dziekuje za gratulacje i komplementy ![]() IZUMI, MROWKA witajcie ![]() ![]() pieknie mowia juz nasze dzieci wizazow ![]() ![]() ![]() Adrianek pieknie je. wychodzi na to,ze w kazdy tydzien przyszlo mu az 200 g ![]() dzis ma juz dwa tygodnie ![]() u nas nie ma problemu z mycim zebow.Karinka sama myje i bardzo to lubi... i juz nie wiem co mialam napisac... MINKA kochana tak oczy,uszy i rece trzeba miec wszedzie.dobrze,ze juz wszystko w porzadku...a lekarza zlinczowac.przeciez wiadomo,ze zadna matka specjalnie dziecku nie poda tebletki...
#795 |
Zakorzenienie
|
Zaprezentuję Wam jedną z ulubionych zabawek mojego dziecka.
Ostatnio to jakieś dwa kilometry w jedna stronę pchała tą ciężarówę. Jak nie może jej przepchnąć to przeniesie. Uwielbia ją. Ona nie lubi lalek i pluszaków.
#796 | |||||
Zakorzenienie
|
Hej laski
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#797 | |||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale powiem ci, że po przejrzeniu all, to zaś się zaczęłam zastanawiać, bo tam albo takie duże (dużo miejsca zajmujące, ale w sumie żadnych tam szafeczek, takie bardziej stelaże) albo takie mikrusy gdzie cała kuchni zajmuje tylko co kartka A4, a zawartość jest wielkości paznokcia.... Bo to fakt, bardziej dziecinna jest, ale taka ładna i wielkość i sie składa... Cytat:
![]() Cytat:
![]() "nie zaśmiecając". no nie mogę z tobą, my tu wszystkie ciekawe jak u ciebie, bo właśnie ostatnio pisałaś że nieciekawie...napisz nam, może ci będzie lepiej na serduchu, może w klubie... gabrysia super mówi, potwierdzam lenuchę przebija, jak to pop napisała ![]() Cytat:
![]() Cytat:
nie rozważaj takich głupot ![]() Cytat:
Wcześniej jak nie chciała to stosowałam paten dziewczyn albo dawałam jej cos ciekawego do łapy (telefon, pilot) i jakoś szło. Ło matko borować sobie dał ![]() Ale jak to wyglądało? ty go trzymałaś czy jak? że nie uciekł, nie odgryzł dentyście ręki... ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
bao, a jeszcze wracając do mówienia, to niby w tych gazetach mamusiowych i książkach piszą, że to nieprawda, że chłopcy mówią później od cdziewczynek, ale z moich ( i nie tylko) placykowych obserwacji sprawdza się to niemal w 100%. Koleżanki synek ma ponad 2 latka i prawie nic nie mówi , tylko jakieś tam krótkie wyrazy "tato" (jakoś przed drugimi urodzinami pierwszy raz powiedział)i skróty typu "guu"-ogórki. Także tym bardziej luz ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#798 |
Wtajemniczenie
|
Witam
Przepraszam nie mam czasu wogóle Was tak dokładnie od deski do deski przeczytać ale jak przeczytałam,że Amelka była w szpitalu to musiałam się cofnąć ![]() ![]() Mrowak no coś Ty to ciągle MY baby z pierwszego wątku ![]() Pieknie Gabrysia mówi ![]() Lawenda ja my je ząbki Danielkowi i sam tez myje(niby)cos tam miesza w buzi tłuumaczę mu że musi byc słychac takie szyszy szyszy ![]() bardziej mnie martwi,że on nie wypluwa,pluje ale nie wypluje i najpierw mu myje odrobinką pasty a później samą wodą Pop może Oliwcia będzie rajdowcem ![]() a ja wzięłam sie za pokój Danielka dzisiaj bylismy po wykładzinę,bylam tez po worek w Ikeii ale wkoncu nie kupilismy,tym razem nawet nie chcial do niego wejsc a jak wszedl to szybko uciekł,więc lipa za to spodobał mu sie fotel taki ratanowy, tez wiszący nad ziemią i obowiązkowo zjeżdżalnia wiec zastanawiam się czy nie kupic takiej małej metrowej do pokoiku no i znalazlam stolik i krzeselka na allegro i chyba bardziej mi sie podobaja niz te ikeii i jeszcze fotelik ![]() Edytowane przez tylkooliwka Czas edycji: 2011-10-25 o 19:48 |
![]() ![]() |
![]() |
#799 |
Zakorzenienie
|
minka, ten wózek co wklejałaś to wg mnie może być jak ma być tani i lekki, moja koleżanka ma podobny i zupełnie daje radę
![]() |
#800 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() P0P młoda cudna, moja też wszystko pcha, mamy takie autko ale malutkie i też to pcha po chacie. U mamy mojej ma rowerek, pchacza musiałam do domu wziąć bo zaczynała mi stolikiem jeździć po domu, no ostatecznie na nocniku też jeździ lub go pcha. Szczerze zastanawiałam się nad takim autem i przekonałaś mnie ![]() ---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ---------- Cytat:
![]() ![]() ja mam xlandera, ale nie wyobrażam sobie brać tą kolumbrynę ze sobą ![]() ![]()
![]() |
#801 | ||
Rozeznanie
|
Mrowak! ale z niej gadulka!!! gratulacje
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#802 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() odzywaj się częściej ,z chęcią cię wysłuchamy ![]() Cytat:
Cytat:
lepiej jesienią bo one wtedy muszą się wysilić żeby się przyjąć a jak się sadzi na wiosnę to są słabsze bo nie dość że się muszą ukorzenić to jeszcze liście wypuszczać Na jesień im się każe rosnąć a na wiosnę się prosi żeby rosły Cytat:
u nas nie ma problemu z myciem zębów daje sobie umyć i sam też sobie myje Cytat:
![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#803 |
Zakorzenienie
|
mamy dziewczynek, a mają wasze młode kasy zabawkowe? jakie?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#804 |
Wtajemniczenie
|
moja nie ma
![]()
#805 |
Zakorzenienie
|
Zosia też nie ma, ale chce jej kupić. Jak jesteśmy u koleżanki to się często bawi.
Mrowak- ale Gabi gaduła ![]() Pop Oliwka z tą czapą na oczach wygląda super ![]() ![]()
#806 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Olka tak ma , nie raz takie własnie suche placki czy krostki wracają potem jakiś czas nie ma , potem znowu ,ma . jesli to AZS to nie ma na to leków przechodzi z wiekiem trzeba tylko smarować . U nas pomaga maśc cholesterolowa lub jakiś emolient . Ola dawno nie miała ale teraz widzę że przy kostkach ma znowu Cytat:
![]() Ana jutro Ci wyślę list , bo dziś już się nie wyrobiłam na pocztę .
![]() |
#807 |
Zakorzenienie
|
minka cale szczęście ze sie dobrze skończyło
![]() my mielismy ze soba maclarena i przetrwał drogę choc to co z nim robili to masakra... kupek 360 tez mamy i jest super... choc jak mam go w torebce to czasem tez cos jest mokre... |
![]() ![]() |
![]() |
#808 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#809 |
Zakorzenienie
|
Miałam jeszcze napisać w temacie gadania bo jakoś się nigdy nie wywnętrzniałam na ten temat . Ogólnie jakoś temat mnie nie ciśnieniuje . SZymek zaczął gadać jak miał ponad dwa lata poza prostymi wyrazami . ale wszystko sobie w głowie kodował i jak już ruszył to ładnie zdaniami i wszystko pamiętał co się do niego klepało także nie ma się co martwić jak dziecko nie mówi . I wasza praca z gadaniem do niego na bank na marne nie idzie
![]() Ola ma ostatnio fazę na to to ? i pokazywanie palcem . ja muszę gadać co to jest . Jak coś jest proste dla niej do powiedzenia to powie , jak nie to nie . Ogólnie jesteśmy tym zamęczani potrafi 20 razy o to samo spytać i 20 razy to samo powiedzieć ![]() ![]() Mówi sporo ale część po swojemu także ja wiem o co jej chodzi inni nie zawsze . Ale chyba z tym gadaniem jest u niej lepiej niż u SZymka w jej wieku . No i starsznie się wkurza jak ja czegoś nie rozumiem co chce mi przekazać . wtedy od razu jest ryk . Ma też sposób na nie zabieranie jej z miejsca gdzie jej się podoba . robi się jak z waty i się przelewa przez ręce żeby jej np nie zabrać czy gdzieś nie przenieść ![]() Ja to się śmieje do niej żeby gumy z sisbie nie robiła , oczywiście wszystkiemu towarzyszy wrzask ![]() Ogólnie SZymek mimo że wiecej ganiał był jakiś mniej upierdliwy niż ona . ta jest specem od wiszenia na nodze i mędzenia nie wiadomo do czego . nie raz nie można nic zrobić bo lezie i wyje .
#810 |
Zakorzenienie
|
hehe możliwe ,niech się cieszą że im robię
![]() starszemu to tylko śniadania w dni szkolne bo on strasznie powolny jest i byśmy musieli chyba o 5 wstawać żeby zdążył a w sobotę i niedzielę to mówię że gosposi wolne dałam ![]() U nas to samo jak nie chce byc wzięty to jak z waty się robi i wije się jak piskorz. Rano zawsze po kilka razy wszystkich wymienia co zna i muszę mu mówić gdzie wszyscy są :w pracy ,w szkole itd. i tak w kółko ![]() Też nie mam jakiegoś ciśnienia na mówienie mój to w ogóle z kosmosu słowka bierze np. okulary-kokum koparka-dambl łyżka -łoła szafa-haha(z akcentem na pierwsze a ) czapka-paba albo słówko "go" oznacza zejść na dół lub wejść do góry (zalezy gdzie jesteśmy) zapalić światło albo jego podnieść do góry I bądź tu mądry ![]() Co do harakterów to moje dzieci też się różnią bardzo ,starszy spokojny,powolny ,jak był mały to śpioch spał 3 razy dziennie do dwóch lat a ten mały ogień w d.... ma i tylko patrzy co by tu zbroić |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:38.