Matki Polki i Diablice lecz czy wszystkie mają chcicę??? III-IV.2010r. - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-25, 12:42   #781
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Dot.: Matki Polki i Diablice lecz czy wszystkie mają chcicę??? III-IV.2010r.

mrowuś- wracaj do nas, pisz z nami... brakuje mi (nam) Ciebie...

Kurcze, czytałam ostatnio stare wątki, jeszcze jak laziłyśmy w ciąży, potem jak nasze szkraby były malusie i Ty tryskałas energią, zarzucałaś takimi żartami, że doprowadzałaś nas do łez Byłaś taką pozytywnie zakręconą osobą... a teraz jakiś taki smutek bije z Twoich postów... co się dzieje myślałam, że po wakacjach dojdziesz do siebie...
Kochana. jak masz ochote się wyplakać, wyzalić... wal smialo... jak nie tu to w klubie

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-25, 12:43   #782
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

Witaj mroweczko!!

Fajnie, ze jestes!
No to tylko wielkie gratulacje dla malej zdolniachy!!!!!!!!!!! super!!!!! najlepsza z naszych wszystkich dzieciakow w mowie jest niezaprzeczalnie!!!
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-25, 13:08   #783
mrowak
Zakorzenienie

Asia,
Darusiato prawda, mam w domu małą papugę i katarynkę w jednym.
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-25, 13:16   #784
P0P70
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
O tym co i w jakich ilościach Gabrysia mówi mogłabym książkę całą napisać, a nie chcąc drażnić np.Megi podam tylko kilka zapisanych przykładów zdań (tak, zdań, nie pomyliłam się-ona sadzi całymi zdaniami, oczywiście zjadając przyimki i inne drobiazgi)
- Tata był tutaj, posied pjacy,pa pa.
- Mama situje mleto, pęć sypała.
- Zosia, siadaj tutaj, bjanoc.
- Bjudną łapę maś.
- Siadaj dywanu Bysiom, dadać.

Tłumaczyć czy dacie radę? .
PIĘKNIE Gabrysia mówi . Chyba naprawdę pobiła nawet Lenkę Evitki.
Coś kurczę w tym musi być że jak matki humanistki to dzieci mają "lekką mowę". I Ty i Evitka uczycie angielskiego - może macie jakieś specjalne podejście pedagogiczne. Ale pewnie to po prostu geny - tak się pocieszam.

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
mrowuś- wracaj do nas, pisz z nami... brakuje mi (nam) Ciebie...

Kurcze, czytałam ostatnio stare wątki, jeszcze jak laziłyśmy w ciąży, potem jak nasze szkraby były malusie i Ty tryskałas energią, zarzucałaś takimi żartami, że doprowadzałaś nas do łez Byłaś taką pozytywnie zakręconą osobą... a teraz jakiś taki smutek bije z Twoich postów... co się dzieje myślałam, że po wakacjach dojdziesz do siebie...
Kochana. jak masz ochote się wyplakać, wyzalić... wal smialo... jak nie tu to w klubie
Tak samo myślę. Gdzieś ta wesoła Mrówka nam zaginęła. Pamiętam jak wymyślała mi co mam odpowiadać na pytanie w kto jest ojcem dziecka.
Mrówka wracaj - ale tak naprawdę wracaj bo mi też Ciebie brakuje
PS. No i nie ma kto poprawiać naszej Polszczyzny

P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-25, 13:24   #785
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
PIĘKNIE Gabrysia mówi . Chyba naprawdę pobiła nawet Lenkę Evitki.
Coś kurczę w tym musi być że jak matki humanistki to dzieci mają "lekką mowę". I Ty i Evitka uczycie angielskiego - może macie jakieś specjalne podejście pedagogiczne. Ale pewnie to po prostu geny - tak się pocieszam.

Tak samo myślę. Gdzieś ta wesoła Mrówka nam zaginęła. Pamiętam jak wymyślała mi co mam odpowiadać na pytanie w kto jest ojcem dziecka.
Mrówka wracaj - ale tak naprawdę wracaj bo mi też Ciebie brakuje
PS. No i nie ma kto poprawiać naszej Polszczyzny
jeśli to reguła jakaś to my z Kubusiem jesteśmy mega odstępstwem od niej
Mrówka, jak w pracy??jak z tżem?? kurcze no mnie też Ciebie brakuje wiem, że czytasz, bo widzę Cię na pasku niemal codziennie może jeszcze dasz się wciągnąć w wizaż
wogóle to gmyrelka też sobie odpuściła, kilka fajnych dziewczyn sobie dało spokój z forum. Przyznam się, że ja też nad tym rozważam

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-25, 13:34   #786
P0P70
Zakorzenienie

Bao- W każdej w regule wyjątek musi być ( to też reguła). No i Ty masz chłopca a wiesz jacy oni chętni do gadania.

---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ----------

Lawenda - Powiedz mi kiedy najlepiej sadzić drzewka owocowe (śliwka, jabłoń, czereśnia itp.) wiosną czy jesienią. I czy tak teraz to juz za późno??

Stary 2011-10-25, 13:38   #787
minka26
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
Mrówka, jak w pracy??jak z tżem?? kurcze no mnie też Ciebie brakuje wiem, że czytasz, bo widzę Cię na pasku niemal codziennie może jeszcze dasz się wciągnąć w wizaż
wogóle to gmyrelka też sobie odpuściła, kilka fajnych dziewczyn sobie dało spokój z forum. Przyznam się, że ja też nad tym rozważam
że co, że ty tez chcesz odejść

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-10-25, 13:42   #788
la_wenda
Raczkowanie

Pop drzewka to i teraz i wiosną można. Teraz jeszcze jest dobry czas bo do zimy dość daleko i pogoda bardziej sprzyja bo wilgotno (wiosną bywa sucho). Jak masz chęć i czas to lepiej teraz.

Ja też witam Mrowaczku widzę, że czas powrotów nastał nawet Izumi się pokazała.

Ktoś pytał o przetwory z dyni. Ja robię mus tzn rozgotowuję dynię do konsystencji musu i do słoiczków daję. Dwie wersje robię, na slodko (potem do ciasta lub do zupki z mlekiem i kluskami lanymi) i na słono (do zupki pikantnej, leczo albo placków).

A ja mam pytanko takie: jak rozwiązujecie problem higieny ząbków? czy Wasze dzieci pozwalają sobie myć zęby?
U nas to idzie bardzo ciężko, do niedawna wogóle nie pozwalał nic do buzi włożyć. I już mamy pierwszą plombę! w lewej czwórce i prawa też już dziabnięta i trzeba zakleić. Oczywiśćie n ajpierw borowanie, byłam w szoku że wogóle pozwolił. Zobaczymy jak będzie następnym razem. Jedziemy w poniedziałek.
Stary 2011-10-25, 13:48   #789
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

Mróweczko tak tak wracaj do nas!!!

Może latwiej bedzie ci z nami?????

A wiecie ze ja tez tak mialam przez chwile, ze zastanawialam sie czy pisac....
zaczelam czytac i pozniej ciezko mi sie bylo wbic, ale jakos sie wbilam....

poza tym mam czasami duuuuuze wyrzuty sumienia ze za malo czasu poswiecam dziekcu a siedze na wizazu, tzn u mnie tot ak ze ja mam kompa wlaczonego caly czas i przy okazji cos podczytuje, ale mimo to zabiera to mega kupe czasu, tylko jak bez forum tak?

nie da sie nooo, nie da sie!!!

---------- Dopisano o 14:48 ---------- Poprzedni post napisano o 14:46 ----------

la wenda u nas to tak ze mala sama myje zeby
jak jej dam szczoteczke to przylazi i " z paśtom"
wtedy idziemy nabrac pasty i myjemy zeby razem, ja i ona!
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-25, 13:54   #790
P0P70
Zakorzenienie

U nas mycie zębów nie podlega dyskusji. TZ jej myje a ona nie ma nic do gadania. Trzyma jej głowę jedna ręką (stojąc za nią) a drugą szoruje zęby. Jak robi to babcia to się jej wyrywa a jak robi to TZ czy TZ brat to w miarę spokojnie sobie daje czyścić. Więc u nas faceci myją jej zęby i rano i wieczorem - jak na razie myjemy dwa razy dziennie po kolacji i po śniadaniu. Była już raz u dentysty na sprawdzeniu i było OK.

Mnie denerwuje jej ssanie kciuka bo mam wrażenie że krzywi sobie przez to górne zęby

---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ----------

I dzięki za porady w sprawie drzewek. Muszę dać zlecenie TZ-owi coby posadził mi jakieś. Uwielbiam owoce prosto z drzewa jeść

Stary 2011-10-25, 14:20   #791
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evitka21 Pokaż wiadomość
ładnie się obkupiłaś

wujek google powiedział ze można przez net zamówić i dostarczą do wybranego empiku, no i mnóstwo tego w sklepach netowych i na all też coś było.

a jakie ściany robisz u ninki? i jakie wszystko (no tylko mebelki i tapet misia znam)

ja bym emigrowała

stolik my mamy lack (ten zwykły, kwadratowy, bo na mamuta miejsca nie mamy). Tylko tam wybór kolorów też mniejszy
Miałam zrobić dwie ściany w ciemnym fiolecie i dwie zostawić w tym wrzosie,który ma,ale że tż postanowił wszystko razem z sufitem od nowa zrobić(bo nam popękały w 2 miejscach ściany i przez sufit też kreska leci)to wsio od nowa i wybrałam kolor"jakaś tam jagoda".Trochę cykam czy całość za ciemna nie wyjdzie,ale meble białe,fototapeta też biała to chyba będzie gucio.A jeśli za ciemno wyjdzie to coś się wymyśli,żeby było jaśniej.

Jak będzie gotowy to Ci pokaże fotkiSama jeszcze nie wiem jak będzie,bo dopiero jak będzie wszystko gotowe to zobaczę czy jeszcze komody nie trzeba dokupić albo tego jajkowatego fotelika.Wczoraj też chciałam kupić małej dywan na środek,ale się zdecydować nie mogłam i tż mnie ze sklepu wyciągnął

Zostaję.Tż przekupił mnie flaszką malibu,pudełkiem rafaello i masażem wieczornym od stóp do czubka głowy

A syf w chacie mamy.Wszystko od Niny przeniesion do sypialni,młoda śpi też w sypialni,a my poszliśmy ze spaniem na dół

Mówili w empiku,że mogą mieć na jutro,a co mi po jutrze jak ja tam dopiero za 2 tygodnie będę.Kupie na all skoro mówisz,że jest

Ja też mam lacka czerwonego i mamuta krzesło niebieskie.Okrągłe mi się średnio widziało.
Cytat:
Widziałyście to na żywca?? fajne??
http://allegro.pl/nowosc-fisher-pric...872466681.html

---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:16 ----------

darusia- własnie czytam opinie o nim i sa raczej nieciekawe... a kapie z niego przy potrząsaniu??
Mi się wydaje,że już nasze dzieci za duże na tą kuchnie.Szkoda kasy moim zdaniem.
Cytat:
Moja nie przepada za słodyczami mimo, ze próbowała. Kiedys wiecej chciała a teraz nawet jak jesteśmy u rodziców i tam leżą ciastka na stole to podchodzi, chce. My jej dajemy a ona włozy do buzi, nawet nie ugryzie i z miną jakby dostała kupę odkłada na stół... czasem ma dzień, ze zje ale rzadko. I to raczej dostaje takie suche, zwykłe, bez czekolady...
Moja da się zabić za słodkie.Po mamusi tak ma.Fajnie,że Twoja nie lubi słodyczy,też bym wolała,żeby Nina kiwała głową na nie na ich widok.
Znowu moja strasznie dużo piję,podobnie jak Zosia kilka butli wychyla dziennie.Wczoraj całą drogę trzymała butle i piła i jak się kończyło to był krzyk i musiałam jej wody dolewać.
Cytat:
U mnie samej średnio. Nie zaśmiacając wątku napiszę tylko tyle, że rozpoczęłam walkę z samą sobą, różnymi mniejszymi i większymi demonami przeszłości i teraźniejszości, paroma nieodkurzanymi od długiego czsu sprawami, a to dopiero początek...może jakoś się odnajdę za jakiś czas.

.
No w końcu się odezwałaś.Odwiedzaj nas częściej i obco się nie czuj,bo Ty nasza przecież.

Jestem pod wrażeniem mówienia Gabrysi

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-25, 14:30   #792
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia

Cytat:

Moje dziecko uwielbia pomidory a ma chyba na nie uczulenie bo jak zje to na drugi dzień ma calą buźke suchą i obszczypaną (takie placyki z delikatnymi krosteczkami) i całe plecy delikatnie wysypane. a że od jakiegoś czasu je codziennie to ciagle tak wygląda. Od wczoraj odtsawilam, zobacze czy zejdzie...
no na pewno pomidory.. michalina od urodzenia wykazała alergie na nie.. ale przez wakacje jadła i powiem szczerze zapomniałam o alergii chodź miała lekie krostki.. ale widze teraz na jesien że ma starszne krostki nadal..

Nie dajemy juz od 3-4 tyg pomidorów ani nic co zawiera pomidory czy koncentrat.

zmniejszyły sie krostki ale ma uczulenie jeszcze na inne pkarmy chyba na maliny.. nie wiem...

Ona ma całe nózki w takich jakby potówkach chropowate krostki jakby "pryszcz" tylko że takie suche...
Co to może być?? i czy udac sie do dermatooga.. bo testy na allergie to po 2,5 roku zycia chyba.:confused :

IZUMI dzieki za odpowiedź na moja prośbę!!! Dałąs rade.. i chociaz raz w tygodniu pisz..

mrowcia.. WITAJ!!!! no własnie gdzie ta pełna energii kobieta!!!a Gabiszon.. no jestem pod wrażeniem!! pieknie zasuwa.. Michalina tez ale żeby wiecej niz 3-4 słowa to nie złozy jeszcze.

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-25, 14:32   #793
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
U nas mycie zębów nie podlega dyskusji. TZ jej myje a ona nie ma nic do gadania. Trzyma jej głowę jedna ręką (stojąc za nią) a drugą szoruje zęby. Jak robi to babcia to się jej wyrywa a jak robi to TZ czy TZ brat to w miarę spokojnie sobie daje czyścić. Więc u nas faceci myją jej zęby i rano i wieczorem - jak na razie myjemy dwa razy dziennie po kolacji i po śniadaniu. Była już raz u dentysty na sprawdzeniu i było OK.

Mnie denerwuje jej ssanie kciuka bo mam wrażenie że krzywi sobie przez to górne zęby

---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ----------

I dzięki za porady w sprawie drzewek. Muszę dać zlecenie TZ-owi coby posadził mi jakieś. Uwielbiam owoce prosto z drzewa jeść
Cytat:

jeść
Nina raz chętnie daję sobie umyć zęby,a czasami muszę tak jak wyżej.Wczoraj wybrała sobie nową szczoteczkę z bajerami i pastę i myła bardzo chętnie.

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-25, 14:53   #794
agnieszka09
Wtajemniczenie

witajcie mamusie
jeszcze raz dziekuje za gratulacje i komplementy

IZUMI, MROWKA witajcie

pieknie mowia juz nasze dzieci wizazow Karinka wiecej jeczy i eeeee eeee powie niz wyduka jakies slowo.dalej jestesmy przy kokek,tatusek(kwiatuszek) ,kaka jedynie pieknie powie ,,dzidzia,, i ,, mama,, chociaz tyle

Adrianek pieknie je. wychodzi na to,ze w kazdy tydzien przyszlo mu az 200 g tylko kupki mnie martwia bo robi co dwa dni...u Karinki bylo znow odwrotnie malo jadla,za to 5-7 kup kazdego dnia...
dzis ma juz dwa tygodnie ale ten czas leci...

u nas nie ma problemu z mycim zebow.Karinka sama myje i bardzo to lubi...

i juz nie wiem co mialam napisac...

MINKA kochana tak oczy,uszy i rece trzeba miec wszedzie.dobrze,ze juz wszystko w porzadku...a lekarza zlinczowac.przeciez wiadomo,ze zadna matka specjalnie dziecku nie poda tebletki...

http://s6.suwaczek.com/201003261565.png

ADRIANEK 11.10.2011

NASZ SLUB 11.08.2012
agnieszka09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-25, 15:09   #795
P0P70
Zakorzenienie

Zaprezentuję Wam jedną z ulubionych zabawek mojego dziecka.
Ostatnio to jakieś dwa kilometry w jedna stronę pchała tą ciężarówę. Jak nie może jej przepchnąć to przeniesie.
Uwielbia ją. Ona nie lubi lalek i pluszaków.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG00078-20111020-1609.jpg (159,3 KB, 41 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG00081-20111020-1614.jpg (185,3 KB, 40 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG00076-20111020-1607.jpg (193,1 KB, 60 załadowań)

Stary 2011-10-25, 18:02   #796
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Hej laski

Cytat:
my też mamy w kuchni tabletki...jest cała szafka, ale kubuś wie, że nie wolno tam zaglądać - zajrzał raz, więcej nie tknął - oby tak zostało. Teść nie pozwoli ich nigdzie indziej przenieść - tu jest ich miejsce
Żadne otwarte miejsce na przechowywanie leków nie jest bezpieczne dla malucha. Nie liczyłabym specjalnie na to że więcej nie ruszy. To mogą być sekundy i nawet nikt nie zauważy jak się poczęstuje. To taki owoc zakazany, który jak dobrze wiadomo świetnie smakuje

Cytat:
Napisane przez minka26 Pokaż wiadomość
własnie u mnie też jest wysoko, u mamy tak samo. Ale tu ewidentnie ja zawiniłam, bo głupia te kanapki z tabletkami położyłam na stole, na chwilkę tylko
To były sekundy tak samo jak moja Zosia wpadła do oczka wodnego u dziadków. Niby wszyscy są w pobliżu i wszyscy pilnują

Cytat:
No własnie, mi sie nie chce jej pilnować przy piciu, kombinować, ze się obleje... taka leniwa jestem . Wolę jak ma gdzieś swoje picie i jak jej się zachce pić to idzie i pije. Dlatego pomyślałam o tym kubku 360.
Zosia ma w zasięgu ręki na stałe bidon z wodą i kubek 360 ale ona coraz częściej chce z normalnego kubeczka. Nalewam troszkę, wypije to dostanie więcej. Nie daję jej łazić z kubkiem

Cytat:
no jestem...
ja tu jestem prawie codziennie i czytam właściwie na bieżąco...
wypadłam z obiegu...jakoś mi tu obco już
nieważne
.
Super ze jesteś . Gabrysia to już istna gaduła, aż miło czytac

Cytat:
Ostatnio to jakieś dwa kilometry w jedna stronę pchała tą ciężarówę. Jak nie może jej przepchnąć to przeniesie.
Superowe
Stary 2011-10-25, 19:25   #797
evitka21
Zakorzenienie

Cytat:
Widziałyście to na żywca?? fajne??
http://allegro.pl/nowosc-fisher-pric...872466681.html
ja to oglądałam w sklepie i bardzo mi sie podobało, ae tż mnie odwiódł, bo jak ana mówił że to dla maluchów bardziej i żeby młodej kupić coś poważniejszego.
Ale powiem ci, że po przejrzeniu all, to zaś się zaczęłam zastanawiać, bo tam albo takie duże (dużo miejsca zajmujące, ale w sumie żadnych tam szafeczek, takie bardziej stelaże) albo takie mikrusy gdzie cała kuchni zajmuje tylko co kartka A4, a zawartość jest wielkości paznokcia....
Bo to fakt, bardziej dziecinna jest, ale taka ładna i wielkość i sie składa...

Cytat:
My jej dajemy a ona włozy do buzi, nawet nie ugryzie i z miną jakby dostała kupę odkłada na stół... .

Cytat:
no jestem...
ja tu jestem prawie codziennie i czytam właściwie na bieżąco...
wypadłam z obiegu...jakoś mi tu obco już
nieważne

U mnie samej średnio. Nie zaśmiacając wątku napiszę tylko tyle, że rozpoczęłam walkę z samą sobą, różnymi mniejszymi i większymi demonami przeszłości i teraźniejszości, paroma nieodkurzanymi od długiego czsu sprawami, a to dopiero początek...może jakoś się odnajdę za jakiś czas.
mrówciu, czemu ci obco....wróc do nas tęsknimy za tobą

"nie zaśmiecając". no nie mogę z tobą, my tu wszystkie ciekawe jak u ciebie, bo właśnie ostatnio pisałaś że nieciekawie...napisz nam, może ci będzie lepiej na serduchu, może w klubie...

gabrysia super mówi, potwierdzam lenuchę przebija, jak to pop napisała

Cytat:
może i geny (moja mama taka sama była), ale mnie się gęba w zasadzie zamyka jak śpię tylko

Cytat:
naprawdę? a napiszesz dlaczego?
nie rozważaj takich głupot

Cytat:
Napisane przez la_wenda Pokaż wiadomość
A ja mam pytanko takie: jak rozwiązujecie problem higieny ząbków? czy Wasze dzieci pozwalają sobie myć zęby?
U nas to idzie bardzo ciężko, do niedawna wogóle nie pozwalał nic do buzi włożyć. I już mamy pierwszą plombę! w lewej czwórce i prawa też już dziabnięta i trzeba zakleić. Oczywiśćie n ajpierw borowanie, byłam w szoku że wogóle pozwolił. Zobaczymy jak będzie następnym razem. Jedziemy w poniedziałek.
moja od jakiegoś czasu ładnie daje sobie myć-ja myję jej, potem daję jej czystą szczoteczkę i ona sobie "myje" ( a czasem mi), a ja mokrą tetrą jej "zmywam" pastę.
Wcześniej jak nie chciała to stosowałam paten dziewczyn albo dawałam jej cos ciekawego do łapy (telefon, pilot) i jakoś szło.

Ło matko borować sobie dał , moja to by nawet sobie zajrzeć do japy nie dała, a co dopiero borować,
Ale jak to wyglądało? ty go trzymałaś czy jak? że nie uciekł, nie odgryzł dentyście ręki...normalnie zuch chłopak

Cytat:
Napisane przez madziwnia Pokaż wiadomość
Ona ma całe nózki w takich jakby potówkach chropowate krostki jakby "pryszcz" tylko że takie suche...
Co to może być?? i czy udac sie do dermatooga.. bo testy na allergie to po 2,5 roku zycia chyba.:confused :
.
ja bym poszła do dermatologa, skierowania nie trzeba, a zawsze warto żeby zobaczył, bo to może być coś innego równie dobrze, co lekarz będzie mógł stwierdzić na podstawie wywiadu i oględzin

Cytat:
pop, no fantastyczny bob budowniczy, a z ta czapą na oczach to jak mały żołnież stoi

Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość
Żadne otwarte miejsce na przechowywanie leków nie jest bezpieczne dla malucha. Nie liczyłabym specjalnie na to że więcej nie ruszy. To mogą być sekundy i nawet nikt nie zauważy jak się poczęstuje. To taki owoc zakazany, który jak dobrze wiadomo świetnie smakuje
nie sposób się nie zgodzić.

bao, a jeszcze wracając do mówienia, to niby w tych gazetach mamusiowych i książkach piszą, że to nieprawda, że chłopcy mówią później od cdziewczynek, ale z moich ( i nie tylko) placykowych obserwacji sprawdza się to niemal w 100%. Koleżanki synek ma ponad 2 latka i prawie nic nie mówi , tylko jakieś tam krótkie wyrazy "tato" (jakoś przed drugimi urodzinami pierwszy raz powiedział)i skróty typu "guu"-ogórki.
Także tym bardziej luz

evitka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-25, 19:44   #798
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

Witam
Przepraszam nie mam czasu wogóle Was tak dokładnie od deski do deski przeczytać ale jak przeczytałam,że Amelka była w szpitalu to musiałam się cofnąć dobrze,że się nic gorszego nie stało i już jesteście w domku ale serce mi zamarło

Mrowak no coś Ty to ciągle MY baby z pierwszego wątku
Pieknie Gabrysia mówi

Lawenda ja my je ząbki Danielkowi i sam tez myje(niby)cos tam miesza w buzi tłuumaczę mu że musi byc słychac takie szyszy szyszy
bardziej mnie martwi,że on nie wypluwa,pluje ale nie wypluje i najpierw mu myje odrobinką pasty a później samą wodą

Pop może Oliwcia będzie rajdowcem

a ja wzięłam sie za pokój Danielka dzisiaj bylismy po wykładzinę,bylam tez po worek w Ikeii ale wkoncu nie kupilismy,tym razem nawet nie chcial do niego wejsc a jak wszedl to szybko uciekł,więc lipa za to spodobał mu sie fotel taki ratanowy, tez wiszący nad ziemią i obowiązkowo zjeżdżalnia wiec zastanawiam się czy nie kupic takiej małej metrowej do pokoiku no i znalazlam stolik i krzeselka na allegro i chyba bardziej mi sie podobaja niz te ikeii i jeszcze fotelik

Edytowane przez tylkooliwka
Czas edycji: 2011-10-25 o 19:48
tylkooliwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-25, 19:51   #799
evitka21
Zakorzenienie

minka, ten wózek co wklejałaś to wg mnie może być jak ma być tani i lekki, moja koleżanka ma podobny i zupełnie daje radę

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-25, 19:55   #800
minka26
Wtajemniczenie

Cytat:
no na pewno pomidory.. michalina od urodzenia wykazała alergie na nie.. ale przez wakacje jadła i powiem szczerze zapomniałam o alergii chodź miała lekie krostki.. ale widze teraz na jesien że ma starszne krostki nadal..

zmniejszyły sie krostki ale ma uczulenie jeszcze na inne pkarmy chyba na maliny.. nie wiem...

IZUMI dzieki za odpowiedź na moja prośbę!!! Dałąs rade.. i chociaz raz w tygodniu pisz..

mrowcia.. WITAJ!!!! no własnie gdzie ta pełna energii kobieta!!!a Gabiszon.. no jestem pod wrażeniem!! pieknie zasuwa.. Michalina tez ale żeby wiecej niz 3-4 słowa to nie złozy jeszcze.
poproś pediatrę wypisanie maści witaminowej, kosztuje 5 zł, u nas bardzo to pomaga, Amelka nie ma raczej na nic szczególnego alergii, a czasem ma taką skórę. Może proszek, płyn do płukania wg mnie ta maść najlepsza

Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość
Hej laski

święta racja, Amelka wiedziała, że "niu niu" a zjadła najgorzej jeszcze jak dziecko zje a nikt o tym nie wie, wtedy dopiero może stać się tragedia

P0P młoda cudna, moja też wszystko pcha, mamy takie autko ale malutkie i też to pcha po chacie. U mamy mojej ma rowerek, pchacza musiałam do domu wziąć bo zaczynała mi stolikiem jeździć po domu, no ostatecznie na nocniku też jeździ lub go pcha. Szczerze zastanawiałam się nad takim autem i przekonałaś mnie

---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ----------

Cytat:
minka, ten wózek co wklejałaś to wg mnie może być jak ma być tani i lekki, moja koleżanka ma podobny i zupełnie daje radę
dziękuję ci JEDYNA dobra kobieto

ja mam xlandera, ale nie wyobrażam sobie brać tą kolumbrynę ze sobą a tak zawsze będzie mały i lekki, no chyba, że go tam zostawię
Stary 2011-10-25, 19:58   #801
yoonka
Rozeznanie

Mrowak! ale z niej gadulka!!! gratulacje ja czekam az sie mala rozkreci, ostatnio zaczela mowic mniej, wiec licze na cisze przed burza

Cytat:

.
Madziu a moze to alergia na proszek? moze z rajstopek jak dlugo nosi? latem pewnie chodzila w krotkich, to sie zmniejszylo, a teraz wrocilo? proszek albo plyn do plukania... tak sie zastanawiam
Cytat:

Ło matko borować sobie dał , moja to by nawet sobie zajrzeć do japy nie dała, a co dopiero borować,
Ale jak to wyglądało? ty go trzymałaś czy jak? że nie uciekł, nie odgryzł dentyście ręki...normalnie zuch chłopak
padlam
Stary 2011-10-25, 20:03   #802
libra777
Zakorzenienie

Cytat:

[/COLOR]Moja nie przepada za słodyczami mimo, ze próbowała. Kiedys wiecej chciała a teraz nawet jak jesteśmy u rodziców i tam leżą ciastka na stole to podchodzi, chce. My jej dajemy a ona włozy do buzi, nawet nie ugryzie i z miną jakby dostała kupę odkłada na stół... czasem ma dzień, ze zje ale rzadko. I to raczej dostaje takie suche, zwykłe, bez czekolady...
to coś jak mój
Cytat:
O tym co i w jakich ilościach Gabrysia mówi mogłabym książkę całą napisać, a nie chcąc drażnić np.Megi podam tylko kilka zapisanych przykładów zdań (tak, zdań, nie pomyliłam się-ona sadzi całymi zdaniami, oczywiście zjadając przyimki i inne drobiazgi)
- Tata był tutaj, posied pjacy,pa pa.
- Mama situje mleto, pęć sypała.
- Zosia, siadaj tutaj, bjanoc.
- Bjudną łapę maś.
- Siadaj dywanu Bysiom, dadać.
super już mówi
odzywaj się częściej ,z chęcią cię wysłuchamy
Cytat:
pnoć chłopcy później mówią
Cytat:

[/COLOR]Lawenda - Powiedz mi kiedy najlepiej sadzić drzewka owocowe (śliwka, jabłoń, czereśnia itp.) wiosną czy jesienią. I czy tak teraz to juz za późno??
ja dzisiaj sadziłam bo właśnie paczka mi przyjechała
lepiej jesienią bo one wtedy muszą się wysilić żeby się przyjąć a jak się sadzi na wiosnę to są słabsze bo nie dość że się muszą ukorzenić to jeszcze liście wypuszczać
Na jesień im się każe rosnąć a na wiosnę się prosi żeby rosły
Cytat:

Ktoś pytał o przetwory z dyni. Ja robię mus tzn rozgotowuję dynię do konsystencji musu i do słoiczków daję. Dwie wersje robię, na slodko (potem do ciasta lub do zupki z mlekiem i kluskami lanymi) i na słono (do zupki pikantnej, leczo albo placków).

z piczonej dyni pure jest lepsze niż z gotowanej mi bardziej smakuje bo takie bardziej dyniowe
u nas nie ma problemu z myciem zębów daje sobie umyć i sam też sobie myje

Cytat:
świetne
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-25, 20:17   #803
evitka21
Zakorzenienie

mamy dziewczynek, a mają wasze młode kasy zabawkowe? jakie?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-10-25, 20:33   #804
minka26
Wtajemniczenie

Cytat:
moja nie ma
Stary 2011-10-25, 20:40   #805
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
Zosia też nie ma, ale chce jej kupić. Jak jesteśmy u koleżanki to się często bawi.

Mrowak- ale Gabi gaduła

Pop Oliwka z tą czapą na oczach wygląda super Zosia też lubi się bawić takim autem i taczką

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-25, 21:25   #806
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
Oj ja też bym nie latała z jedzeniem, ja się nawet nie pytam co chcą na sniadanie (bo starszemu też śniadanie robię) to co zrobie to ma być zjedzone i tyle a jak nie to dowidzenia

Izumi jak Michaś wyrósł , super że wam się wszystko ułozyło
he he bo tak robią wyrodne matki posiadaczki dwójki lub wiecej dzieci

Cytat:
ja też już jej dawno nie dawałam w butli. Ciągle z butli kubusiowej piła jak jej się kończyła woda to jej tam wlewałam swoją wodę... ale ona lubi zasypiac przy butli a ze ją oduczałam żeby nie zasypiała na noc po mleku po myciu ząbków to mleko pije po kąpieli a do łóżeczka daję jej czystą wodę w butelce. Choć już coraz częściej zasypia bez picia. No ale dwa dni zrobilam jej w butli w dzien i zauważylam, ze duzo wiecej z niej pije. Pokłada się wszędzie i żłopie kręcąc sobie włoski
Tak wiec zabralam i od dziś znów niekapek...

A z tej szklanki to pije sama?? Bo Wercia jak widzi, ze my pijemy to też nam spija i bardzo dobrze jej idzie ale do lapek jej nie daję bo by porozlewala chyba.
A jak ten kubek 360 stopni? laski które mają... polecacie??
MOja ma 360 i lubi . SZymek też miał i też lubił . dla mnie z kubków ten okazał się najlepszy

Cytat:
Napisane przez minka26 Pokaż wiadomość
moja to w rodziców się wdała i słodycze uwielbia ale ich nie dostaje w życiu swoim (za moją wiedzą) zjadła chyba 2 gumy rozpuszczalne (przed szczepieniem) i kilka żelek, wczoraj najwięcej bo chyba 5, tak jej szkoda po tym szpitalu
jak już jej coś daję to herbatnika, ale ostatnio nie wchodzą jej, ew. piekę ciasteczka owsiane, ale też jednego zje i nie chce. A jak widzi cukiereczki to aż jej się oczy świecą, chyba babcia dała jej kiedyś spróbować i dlatego teraz woła np. czekolady nie woła bo nie wie co to. Ale w markecie przy kasie bierze wafelki i gryzie przez opakowanie

laski potrzebuję wózek parasolkę, taką coby jako tako jeździła. Chodzi o to, żeby była tania i lekka, chcę ją zabrać na Malezję i w razie jak mi się rozwali albo zaginie, żeby żal nie było. Brać najtańszą na allegro??
co myślicie o takiej??
http://allegro.onet.pl/wozek-spacero...883878914.html
pewnie na wyjazd będzie ok

Cytat:
A jeszcze mam pytanie- czy ma któraś z was krzeselko-uczydełko fishera?? już jakiś czas się nad nim zastanawiam bo widze, że ma dobre opinie. pamiętam jak koleżanka miała dla córki i mala dużo sie na nim bawiła. Tylko zastanawiam się czy juz nie za późno... troche drogię wiec nie wiem czy ryzykować...

---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ----------

Moja nie przepada za słodyczami mimo, ze próbowała. Kiedys wiecej chciała a teraz nawet jak jesteśmy u rodziców i tam leżą ciastka na stole to podchodzi, chce. My jej dajemy a ona włozy do buzi, nawet nie ugryzie i z miną jakby dostała kupę odkłada na stół... czasem ma dzień, ze zje ale rzadko. I to raczej dostaje takie suche, zwykłe, bez czekolady...
MIłam w pracy dwa te krzesełka do sprzedania . jak dla mnie bez rewelacji .

Cytat:
Pop drzewka to i teraz i wiosną można. Teraz jeszcze jest dobry czas bo do zimy dość daleko i pogoda bardziej sprzyja bo wilgotno (wiosną bywa sucho). Jak masz chęć i czas to lepiej teraz.

Ja też witam Mrowaczku widzę, że czas powrotów nastał nawet Izumi się pokazała.

MOjej myję ale na siłę bo ona nie lubi się drze . może kiedyś przywyknie

Cytat:

To może być poprostu AZS w jakiejś delikatnej formie .
Olka tak ma , nie raz takie własnie suche placki czy krostki wracają potem jakiś czas nie ma , potem znowu ,ma . jesli to AZS to nie ma na to leków przechodzi z wiekiem trzeba tylko smarować . U nas pomaga maśc cholesterolowa lub jakiś emolient . Ola dawno nie miała ale teraz widzę że przy kostkach ma znowu

Cytat:
moje dzieciaki mają taka samą . szymek kiedyś nasypał do niej piachu i wszystko wyładował babci na dywanie

Ana jutro Ci wyślę list , bo dziś już się nie wyrobiłam na pocztę .
Stary 2011-10-25, 21:34   #807
mloda1989
Zakorzenienie

minka cale szczęście ze sie dobrze skończyło
my mielismy ze soba maclarena i przetrwał drogę choc to co z nim robili to masakra...

kupek 360 tez mamy i jest super... choc jak mam go w torebce to czasem tez cos jest mokre...
mloda1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-25, 21:53   #808
minka26
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mloda1989 Pokaż wiadomość
minka cale szczęście ze sie dobrze skończyło
my mielismy ze soba maclarena i przetrwał drogę choc to co z nim robili to masakra...

kupek 360 tez mamy i jest super... choc jak mam go w torebce to czasem tez cos jest mokre...
no mój jest ciężki i wielki i w ogóle za drogi, żeby go ciągnąć ze sobą taki kawał, bo wiem co oni z bagażami robią
Stary 2011-10-25, 22:13   #809
ania p
Zakorzenienie

Miałam jeszcze napisać w temacie gadania bo jakoś się nigdy nie wywnętrzniałam na ten temat . Ogólnie jakoś temat mnie nie ciśnieniuje . SZymek zaczął gadać jak miał ponad dwa lata poza prostymi wyrazami . ale wszystko sobie w głowie kodował i jak już ruszył to ładnie zdaniami i wszystko pamiętał co się do niego klepało także nie ma się co martwić jak dziecko nie mówi . I wasza praca z gadaniem do niego na bank na marne nie idzie
Ola ma ostatnio fazę na to to ? i pokazywanie palcem . ja muszę gadać co to jest . Jak coś jest proste dla niej do powiedzenia to powie , jak nie to nie . Ogólnie jesteśmy tym zamęczani potrafi 20 razy o to samo spytać i 20 razy to samo powiedzieć
Mówi sporo ale część po swojemu także ja wiem o co jej chodzi inni nie zawsze . Ale chyba z tym gadaniem jest u niej lepiej niż u SZymka w jej wieku . No i starsznie się wkurza jak ja czegoś nie rozumiem co chce mi przekazać . wtedy od razu jest ryk .
Ma też sposób na nie zabieranie jej z miejsca gdzie jej się podoba . robi się jak z waty i się przelewa przez ręce żeby jej np nie zabrać czy gdzieś nie przenieść
Ja to się śmieje do niej żeby gumy z sisbie nie robiła , oczywiście wszystkiemu towarzyszy wrzask
Ogólnie SZymek mimo że wiecej ganiał był jakiś mniej upierdliwy niż ona . ta jest specem od wiszenia na nodze i mędzenia nie wiadomo do czego . nie raz nie można nic zrobić bo lezie i wyje .
Stary 2011-10-25, 23:17   #810
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość
he he bo tak robią wyrodne matki posiadaczki dwójki lub wiecej dzieci
hehe możliwe ,niech się cieszą że im robię
starszemu to tylko śniadania w dni szkolne bo on strasznie powolny jest i byśmy musieli chyba o 5 wstawać żeby zdążył a w sobotę i niedzielę to mówię że gosposi wolne dałam

U nas to samo jak nie chce byc wzięty to jak z waty się robi i wije się jak piskorz.
Rano zawsze po kilka razy wszystkich wymienia co zna i muszę mu mówić gdzie wszyscy są :w pracy ,w szkole itd. i tak w kółko
Też nie mam jakiegoś ciśnienia na mówienie mój to w ogóle z kosmosu słowka bierze np.
okulary-kokum
koparka-dambl
łyżka -łoła
szafa-haha(z akcentem na pierwsze a )
czapka-paba
albo słówko "go" oznacza zejść na dół lub wejść do góry (zalezy gdzie jesteśmy) zapalić światło albo jego podnieść do góry
I bądź tu mądry nie na darmo ktoś wymyślił tekst "przyjdź z mamą bo cię nie rozumiem" u nas to pasuje jak ulał
Co do harakterów to moje dzieci też się różnią bardzo ,starszy spokojny,powolny ,jak był mały to śpioch spał 3 razy dziennie do dwóch lat
a ten mały ogień w d.... ma i tylko patrzy co by tu zbroić
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości