![]() |
#781 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zazdrośnice - część 43 ^^
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#782 |
Zakorzenienie
|
Zdałam egzamin, wyspałam się, zrobiłam obiad i teraz mały serialik, bo zasłużyłam
![]() ![]()
#783 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#784 |
Zakorzenienie
|
Capri jaki serial?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#785 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#786 |
Zakorzenienie
|
Ja nie mam bogatych rodziców, całe dotychczasowe życie spędziliśmy w pięć osób w 2 pokojowym mieszkaniu, które nawet nie należy do rodziców.
Obecnie: Brat mieszka na wiosce w budynku należącym wcześniej do PKP - ma dwa pokoje (tylko brat pracuje i ledwo im starcza do kolejnej wypłaty), siostra mieszka w kawalerce - którą podczas remontu podzielono i ma 2 malutkie pokoje (spłaca mały kredyt). No i patrząc na to wszystko to my jesteśmy najbardziej zamożni ![]() ![]() a obecnie zbieramy na samochód a potem będziemy odkładać na dom ![]()
#787 |
Zakorzenienie
|
Aleks ja też zawsze marzyłam o swoim trzypokojowym albo czteropokojowym (luksus!) ale w sumie ceny niektórych mieszkań są takie że może bardziej się dom opłaca wybudować (to i to na zadupiu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#788 |
Zakorzenienie
|
Wybudowanie domu to jeszcze pół biedy. Drugie tyle trzeba wydać na ziemię.
|
![]() ![]() |
![]() |
#789 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#790 |
Zakorzenienie
|
my obecnie się wprowadziliśmy do kawalerki (mimo że droższa od studenckiego, to jakiś komfort jest że nikt mi np. mojego garnka nie zostawi brudnego w zlewie czy też nie użyje mojego żelu pod prysznic - a tak mi się zdarzało
![]() Ale jako że mamy mrówki faraonki ![]() Ale wiadomo zawsze trzeba wykalkulować czy zbierać na własne czy wydawać więcej na wyższy komfort... ![]() ---------- Dopisano o 16:24 ---------- Poprzedni post napisano o 16:23 ---------- Carmi, Gwizdak ja mówię już z ziemią i wykończeniem. Czasem bardziej się opłaca w to zainwestować (na zadupiu) niż w nowe monitorowane osiedle (też na zadupiu).. |
![]() ![]() |
![]() |
#791 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#792 |
Zakorzenienie
|
ale wszystkiego są plusy i minusy, ja np. mam lęki przed włamaniem i nigdy nie wyobrażałam sobie domku własnego, tym bardziej z wyjściem balkonowym do ogrodu
![]() no i koszty ogrzewania zimą, wszelkie naprawy z własnej kieszeni etc. Z drugiej strony ogródek ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#793 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#794 |
Zakorzenienie
|
Właśnie. I 3x tyle nerwów, biegania po urzędach itp
![]() Skimosia a mężowi udało się znaleźć pracę? |
![]() ![]() |
![]() |
#795 |
Zakorzenienie
|
no chyba, że masz na górze hałasujące potomstwo
![]()
![]() |
#796 | ||
Zakorzenienie
|
ale dyskusja
![]() Capri, gratuluje egzaminu ![]() to czemu nie przeniesiesz sie z Tata do mieszkania w bloku, a kamienice wynajac czy cos? Taniej by było i łatwiej ogrzac ![]() Cytat:
Niektorzy cenia sobie 3 pokoje zamiast kawalerki i to, zeby nie musieli liczyc, czy starczy im do pierwszego. Rozumiem, ze ciezko Ci pojąć Gwizdaka czy Carmi, ale to tak samo jakby tobie teraz ktoś powiedział, żebyś wzieła ubrania np po koleżance albo kuzynce, zamiast kupować nowe i te pieniadze bys sobie odłozyła np na wspolne mieszkanie z Mateuszem. Wyobrazasz sobie obniżenie swojego standardu zycia tak drastycznie? ;-) Dziwny moze przykład, ale uwazam, ze dobry. My zyjemy jeszcze po studencku. Ja nie pracuje, tz tylko zarabia, ja dostaje na utrzymanie symboliczna kwote od rodzicow. mamy np mniej niż Naj, ale jakoś zyjemy, chociaz jestem bardzo czujna co do wydatkow i staramy sie ograniczac, bo odkladac na małego trzeba jeszcze.na szczescie nie musimy spłaca kredytu ani wynajmowac, bo wtedy o slubie mogłabym sobie pomarzyc, nie byloby nas stac na wspolne zycie. Ja jestem niezmiernie wdzieczna mojej rodzinie, ze zapewnili mi taki start w zyciu i gdyby nie oni, to moglabym sobie o czymkolwiek pomarzyc... zdaje sobie z tego sprawe i np wkurza mnie jak tz czasem sie przechwala, ze mieszkanie mamy, ze fajne sprzety itd., tylko kurcze ani ja, ani on na to nie zapracował i niech sie chwali czyms dopiero jak sam do tego dojdzie i na to zapracuje. Cytat:
![]() ![]() a poza tym.. mysle, ze poznan to nie wies i ceny są bardzo podobne do warszawskich czy krakowskich ![]()
A & Z "miłość się wreszcie stała ciałem, które chce trzymać nas za rękę" Edytowane przez crozee Czas edycji: 2011-10-20 o 15:34 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#797 |
Zakorzenienie
|
Carmi małżowi jeszcze nie. I chyba nie przeszkadza mu aż tak bardzo jak twierdzi bycie Panem Domu
![]() ![]() Gwizdak ale to się już zawsze inaczej patrzy na swoje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#798 |
Zakorzenienie
|
ja nikomu się nie wtrącam tylko jeśli kupi tusz za 200 zł czy wynajmuje będąc studentem mieszkanie zamiast pokoju studenckiego to niech potem nie marudzi jak drogie jest życie i że potrzebowałby zarabiać 12 tysięcy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#799 |
Zakorzenienie
|
ja pochodze z 20 tys miasteczka i wybudowanie domu łącznie z kupnem działki kosztuje tyle, co nas kosztowało mieszkanie z 1950r. w oplakanym stanie i doprowadzenie tego mieszkania do normalnosci.
#800 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#801 |
Zakorzenienie
|
no ja tu nawet teraz oblukałam ceny w Gdyni... mieszkanie 90m2 w ładnym osiedlu (a raczej takie się teraz buduje) na obrzeżach miasta kosztuje ponad 500 tys. zł
Myślę że podobną kasę by się wywaliło za nawet nieco większy powierzchniowo dom wraz z działką w podobnej lokalizacji. |
![]() ![]() |
![]() |
#802 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Pamiętajcie że dom i tak buduje się całe życie więc czwarte tyle idzie na kupienie sadzonek i odżywek do nich, kupno mebli, ochronę ![]() ---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:42 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#803 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#804 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#805 | |
Zakorzenienie
|
Ilsa a mieszkałaś kiedyś w mieszkaniu studenckim? Ja mieszkałam w 4.
I naprawdę różni ludzie się trafiają. Nie dość że możesz się jakimś syfem zarazić (bo nie wszyscy np. myją ręce po wyjściu z toalety czy zamykają drzwi od WC) to dochodzą niedomyte szklanki, sztućce, problem z wyegzekwowaniem należytego wykonania dyżuru w sprzątaniu, kłótnie, imprezy (+ nagonka sąsiadów), nierówne zużycie wody (a dzielimy po równo, mimo że ktoś robi 3x dziennie pranie czy codziennie napuszcza sobie pełną wannę wody do kąpieli)... Wg mnie zawsze dla każdego życie jest drogie, i każdy chciałby zarabiać więcej. Do nieco wyższego standardu życia bardzo łatwo jest się przyzwyczaić a mega ciężko jest go o te minimum potem obniżyć... ---------- Dopisano o 16:48 ---------- Poprzedni post napisano o 16:46 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#806 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#807 |
Zakorzenienie
|
Obejrzałam finał The Lying Game
![]() Podobno jest jakiś nowy odcinek PLL Haloweenowy, ale przestraszyłam się zapowiedzi i boję się oglądać ![]() coś Ty! Suitsów to trzasnęłam w niecałe 2 dni ![]()
#808 |
Zakorzenienie
|
Bajdełej, mam takich kumpli z Turcji, byli rok temu na wymianie u nas i pół roku w sumie spędziliśmy razem całą paczką. Z jednym z nich piszę na bieżąco, co tam u nas, on zaprasza do Turcji, ja oczywiście miałam w planach go odwiedzić i jeszcze dwóch kolegów (ten, co był z nim w PL i drugi, co do nich przyjechał na kilka tygodni wtedy)... A dzisiaj dostałam od niego wiadomość przepuszczoną przez translator: "
![]()
![]() |
#809 |
Zakorzenienie
|
ja teraz na szybko wyszukałam działkę na obrzeżach Gdyni (pierwsza jaką znalazłam) za 175 tys. zł, ale 880m2. Oczywiście trzeba brać pod uwagę że im większa działka tym mniej zł/m2, ale wydaje mi się że jednak jak już brać kredyt na coś większego to jednak dom niż duże mieszkanie.
---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ---------- uuu Justyna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#810 |
Zakorzenienie
|
my mamy działkę 80x25 czyli 0,2 ha ale nie wiem ile rodzice płacili
![]() Justyna, oni ogólnie są wylewni, nie zniechęcaj się :p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:39.