![]() |
#781 |
Przyczajenie
|
Dot.: KOKTAJLE I SOKI - siła owoców i warzyw :)
Ja niestety robię sobie takie coś ala koktajle w mikserze. Kiedyś szef zamawiał u nas do biura takie soki z xxxx Nie dość, że były pyszne to jeszcze za darmo
![]() Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2014-12-10 o 12:33 Powód: reklama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#782 |
Rozeznanie
|
Najlepiej takie koktajle i soki pić zrobione na świeżo, z czasem tracą wiele cennych wartości.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#783 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Soków ... nie lubię ![]() A koktajle często robię na drugie śnaidanie do pracy. Wtedy dosypuję do nich siemienia, albo orzechów, płatków owwsianych. I mam taką "zupę" na zimno. Ale w domu to robię i od razu zjadamy. Nie przechowuję.
![]() |
![]() |
#784 |
Przyczajenie
|
Siemienie do soków?! Powiem ci, że o takim połączeniu nie słyszałam...jak smakuje?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#785 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W sumie nie ma smaku. Nie odróżniłabym miksa z siemieniem od tego bez. ![]() Ale też nie walę tam tego nie wiadomo ile, tylko daję z łyżkę na prawie litr . U mnie dziś rano znów truskawkowo-bananowo: Paczka truskawek rozmrożonych, 2 banany, mleko ryżowe, siemię z chia, łyżeczka melasy. Podzieliłam się z córką. Miałam ochotę na śliwki, ale ktoś zeżarł ![]() ![]() Albo ja mam już sklerozę od tej fruktozy ![]() .
![]() |
![]() |
#786 |
Zadomowienie
|
Cześć wszystkim.
Planuję włączyć owocowo-warzywne koktajle do posiłków jako obowiązkową porcję owoców i warzyw ze względu na wygodę przygotowania i szybkość jedzenia / picia. Głownie chcę robić zielone ze względu na właściwości alkalizujące. W związku z tym mam parę pytań jak dobrze wystartować ![]() Jako taką sokowirówką nie dysponuję, wyciskarką również nie. Posiadam jedynie zwykły domowy mikser z końcówką blendującą. Pytanie pierwsze moje czy to wystarczy? Koktajle planuję pić jako porcję warzyw i/lub owoców, nie chcę zastępować nimi posiłków. W związku z tym jakich produktów nie mieszać i nie dodawać? Siemię lniane oraz trochę awokado czy orzechów raczej by nie zaszkodziły jako źródło zdrowych tłuszczy, ale nie chcę niepotrzebnie dawać zbyt wielkiej ilości węglowodanów. Jak też by w tym przypadku sprawa wyglądała z koktajlami bazującymi na mleku roślinnym (owsiane, ryżowe, z orzechów nerkowca, kokosowe etc.). Usunąć w ogóle i zastąpić wodą? Wyjątek może od tej reguły to posiłki okołotreningowe i śniadania, tam sobie bez problemu węgle wrzucam, więc czemu i nie w koktajlu. Pytanie teraz czy lepsze będzie ww mleko roślinne czy zmielone płatki owsiane i inne podobne? Pytam tez jak przygotowywać warzywa i owoce do koktajli. Ktore rzeczy obierać, które części usuwać itp. Generalnie większość źródeł twierdzi, że mielić wszystko ale chcę się jeszcze upewnić. Parę stron wcześniej któraś z dziewczyn podrzuciła linka do bloga z zielonymi koktajlami, konkretnie ten blog - http://zielonekoktajle.blogspot.com/ i na razie zamierzam się na nim wzorować. Jeżeli ktoraś z Was zna inne ciekawe strony dotyczące koktajli zarówno gotowych przepisów oraz teorii (jak przygotowywać warzywa / owoce, proporcje, wskazówki i inne podobne) z chęcią poczytam. Za wszystkie wskazówki dziękuję z góry.
![]() |
#787 |
Zakorzenienie
|
Blender wystarczy
![]() Ja lubię słodkie koktajle/soki. Dlatego zawsze dodaję banany, jabłka czy pomarańcze. Koktajle robiłam zawsze na wodzie. Nie czuję potrzeby dodawania mleka czy napoju orzechowego. Ale to już trzeba dostosować do siebie i tego co się lubi i w co się wierzy ![]() Co do zieleniny: dla mnie szpinak i sałata rzymska są najbardziej neutralne. Seler naciowy, jarmuż bardzo zmieniają smak - ja ich nie lubię.
![]() |
#788 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najwygodniej nią misowac w słoiku. obieraj owoce cytrusowe, banany, mango, avocado, warzywa korzeniowe,(dodatkowo umyj po obraniu!), dynię. Owoce polskie wg uznania. Ja obieram tylko gruszki o twardej skórce , czyli takie typu "konferencja", tych o miekszej, ładniejszej skórce nie obieram. Potreningowo mozna wrzucac miksy typowo "potrenigowe" czyli białko, wegle , bez tuszczu (chodzi o nie spowalnianie przyswajania weglowodanów w potreningowym oknie weglowodanowym, dlatego nabiał odtłuszczony a nie normalny) Np: - jogurt odtłuszczony, banany, płatki owsiane - mleko kozie (jak masz dostęp odtłuszczone), banany, płatki - twaróg odtłuszczony, banany, płatki Takie miksy swoją droga, sa bardzo korzystne dla kobiet - mieszanka odtłuszczonego nabiału z bananami, powoduje że proporcje wapnia i potasu sa bardzo kozystne pod względem przyswajania wapnia! To zapobieganie osteoporozie. Możnaa pominąc płatki, mozna dodac innych owoców do smaku. Poczytaj ten watek, sama testuj, zobaczysz co lubisz a co nie.
![]() |
![]() |
#789 |
Zadomowienie
|
Dziękuję za wskazówki. Wątek przeglądam już od paru dni, więc coś już tam wiem. Brakowało mi tych kilku podstawowych informacji właśnie
![]() Mam dzisiaj za sobą pierwszy koktajl. Mieszanka z robiona z sałaty rzymskiej natki pietruszki, banana, jabłka, cytryny i imbiru. Proporcje na oko. W oryginalnym przepisie był jeszcze szpinak, ale nie udało mi się go dostać. Dosyć, że wyszło bardzo fajnie. Smak jednocześnie neutralny i lekko słodki, na pewno do niego wrócę. Czuć było cytrusowe nuty, dużo pomógł imbir w tym przypadku. Jutro jeszcze nie wiem co wymyślę, być może to samo, ale wiem już, że na pewno wykorzystam pomarańcze ![]()
![]() |
#790 |
Zakorzenienie
|
No jak tam szejkerzy/sokerzy?
Kręci się coś? ![]() Ja mam ostatnio manię na brokuła. Jestem zaskoczona jaki to smaczny dodatek do szejków. Wcale "zielenieną" nie jedzie. Miksy: - brokuł, jabłko, banan - natka, brokuł, jabłko, banan - brokuł, jabłko, pomarańcze itp. Wczoraj dla odmiany śliwkowo/potreningowo: jogurt naturalny, siemię lniane, śliwki z mrożonki, banany+ cynamon, wanilia Czasami po prostocie: opakowanie jogurtu naturalnego + paczka rozmrożonych warzyw (cynamon i/lub wanilia) Dziś w pracy: - natka, jabłka, avocado seler naciowy + 2 łyżki płatków owsianych z żurawiną i słonecznikiem (nie miksowane) Ale ten miks nie był specjalnie udany, jakiś gorzkawy. Chyba przez ten seler ![]()
![]() |
#791 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() ![]() ![]()
![]() |
#792 |
Zadomowienie
|
Mi koktajle mikser zarżnęły
![]() Na szczęście mam już nowy + trochę inaczej bedę to wszystko przygotowywać, tzn. najpierw jedno zmiksować, a potem dorzucać.
![]() |
#793 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() W czym robisz te z brokuły? blender kielichowy/ręczny, sokowirówka, wyciskarka?
![]() |
![]() |
#794 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
One się zaskakująco dobrze blendują, az byłam zaskoczona. W sumie to nawet się nie zastanowiłam, czy możn jeeść brokuły na surowo ![]() No ale zyję, to chyba mozna. KUSUM- zrób eksperymen, czy można z brokuła zrobić sok. Może by było dobre z jabłkiem, pomarańczą. I cieakwe czy by miał taki wściekle zielony kolor ![]()
![]() |
![]() |
#795 |
Konto usunięte
|
Mi z brokuła udało się sok wycisnąć :-D. Kiedyś.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#796 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A jaki masz model blendera? Szukam czegoś mocnego, co sobie poradzi z kostkami lodu czy zamrożonymi bananami. ![]()
![]() |
![]() |
#797 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie wiedziałam, że można jeść na surowo pieczarki czy cukinie. A można. W sezonie mam zamiar robić makaron z cukinii ![]()
![]() |
![]() |
#798 |
po prostu Em :)
|
Ja dziś piłam rukola + mrożone owoce leśne + trochę soku pomarańczowego. Jedna z najlepszych mieszanek
![]()
![]() |
![]() |
#799 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Super, jakbyś mogła to zdjęcie zrób. ![]() Ciekawa jestem. Mam blender w robocie kuchennym bosch MUM. Ale nie miksowałam w nim nic zamrożonego. Ogólnie- daje radę, ale też nie stawiałam mu jakichś ekstremalnych wyzwań. No i nie mam porównania do innych, wcześnie to w ogóle miksowałam taka jakby "nakładką" do miksowania zup.
![]() |
![]() |
#800 |
Zakorzenienie
|
Ok
![]() Ja mam blender kielichowy w robocie Philips 7774 i muszę przyznać, że daje radę. Mrożone owoce, daktyle mieli bez problemu. Z kostkami lodu nie próbowałam. Nie mam tyle miejsca na blacie żeby postawić i blender i wyciskarkę. Siłą rzeczy blender poszedł do szafki i nie używam go już tak często jak bym chciała.
![]() |
#801 |
Konto usunięte
|
O, temat dla mnie
![]() banan + 2 kiwi + pół cytryny + łyżka wiórków kokosowych + łyżeczka miodu + 100ml mleka bez laktozy - sycące, ale domyślnie nie zamierzam używać żadnego mleka, no może niewielkich ilości kokosowego. Wczoraj i w weekend: szpinak (dużo) + wiśnie (mniej) + cytryna + wiórki kokosowe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#802 |
Zakorzenienie
|
Melduje, ze brokul wycisnac sie da, ale ile soku nie wiem. Zrobilam miks jablko, kiwi, brokul i cytryna. Calosc wyciskalam przy zamknietej misie. Wyszedl bardzo gesty, jak mus. Cytryna bardzo pomogla, bez niej brokul jest zbyt dominujacy i ostry.
![]() |
#803 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zielony był ten sok? ![]() Kurcze, ostry wyszedł smak brokuła? A może to kiwi było ostre ![]()
![]() |
![]() |
#804 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Piłam wcześniej soki z kiwi i nie były tak ostre. Tak samo miałam z kapustą białą. Po wyciśnięciu jest o wiele bardziej ostra niż normalnie. Nie byłam w stanie wypić soku z grubym plastrem kapusty. Trzeba jej dawać bardzo mało. Jeden liść na szklankę chyba wystarczy. ---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ---------- Zmobilizowałam się rano i zrobiłam sobie sok do pracy: pomarańcza, ananas, imbir i cytryna. Rozgrzewający i wykrztuśny. Od razu ruszył mój gruźliczy kaszel. ![]()
![]() |
![]() |
#805 |
Ha ha ha ha ha
|
Ja cukinię preferuję na surowo
![]() Pieczarki to nie wiem ![]()
![]() |
![]() |
#806 |
BAN stały
|
Szukam inspiracji na koktajle warzywne. Co sądzicie o połączeniu szpinaku z pomidorem? Lubię te warzywa, ale nie wiem czy coś z tego wyjdzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#807 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czytałam, że sok z białej kapusty, jest doskonały na ogólną kondycję jelit, ale babka go zakwaszała i lekko soliła do smaku. Tylko nie pamiętam jak zakwaszała, chyba sam się zakwasza stojąc sobie w lodówce ![]() ---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ---------- Cytat:
Spróbuj, przecież nie musisz od razu robić tego litrami, zrób trochę i zobacz czy Ci smakuje. ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#808 |
Zakorzenienie
|
Cava, też tak słyszałam dlatego chciałam spróbować. Pewnie jako dodatek do soku byłby super, ale jako składnik dominujący odpada.
Ja mam kłopot z warzywami: uczulenie na marchew i seler znacząco zawęża mi wybór.
![]() |
#809 |
Przyczajenie
|
Dot.: Soki witaminowe
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#810 |
Przyczajenie
|
Dot.: Soki witaminowe
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:27.