|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
Pokaż wyniki sondy: Jak długo poszukujesz pracy? | |||
od niedawna (mniej niż 3 miesiące) |
![]() ![]() ![]() ![]() |
78 | 28,89% |
3 - 6 miesięcy |
64 | 23,70% |
Ponad pół roku |
38 | 14,07% |
Ponad rok |
49 | 18,15% |
Ponad 2 lata |
20 | 7,41% |
Ponad 3 i dłużej |
21 | 7,78% |
Głosujący: 270. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#781 |
Raczkowanie
|
Dot.: BEZROBOTNI łączmy się. Część IV
Skończyłam geodezję, czyli chyba jestem geodetką
![]() Co do uprawnień to trzeba 3 lata pracować w zawodzie (nie liczą się dorywcze prace lub praktyki na studiach) , ja pracowałam niecałe pół roku ale przeprowadziłam się do Bielska-B. i tu nie mogę nic znaleźć w zawodzie;/ wysłałam cv do wszystkich firm w kilku byłam osobiście ale nikt nie był zainteresowany;/ co do pieczątek po technikum to chyba trzeba 5lat pracować żeby móc zrobić uprawnienia, które nie jest tak łatwo zrobić (egz państwowy podobno bardzo cieżki) Nie mam pojęcia czy mam zmienic zawód i zacząć szukać pracy w innym zawodzie..... |
![]() ![]() |
![]() |
#782 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#783 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#784 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#785 |
Zakorzenienie
|
Smerfetka, mogę mówić jedynie za siebie, ale ja na Twoim bym nie zmieniła zawodu. Tyle wysiłku w studia i dobre perspektywy. Może musisz poszukać dłużej, może nawet się przeprowadzić, ale masz naprawdę konkretny fach w ręku, z uprawnieniami zawsze jest problem - czy to księgowy, czy architekt, trochę to czasu zabiera - ale w końcu się je zdobywa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#786 |
Kawaii strona mocy
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#787 |
Zakorzenienie
|
Dla sportu możesz, owszem. Endorfinki się wydzielą i może będziesz miała lepsze nastawienie.
A poważnie- co masz robić? Korzystać z rad, bo tych pomysłów jeszcze nie próbowałaś.
![]() |
#788 |
Raczkowanie
|
Szukam pracy od ok 3 miesięcy... Póki co mam na rachunki i jedzenie, wiec mogę jeszcze trochę poczekać bylebym wiedziała, że warto .... Wiem, że studia trudne i tyle pracy w nie włożyłam, dlatego rękami i nogami zapieram się,żeby nie iść do jakiegoś sklepu np. próbuję również po urzędach, ale póki co nawet testów nie przeszłam bo były mega trudne, a ja nie przykładałam się zbytnio....
Zobaczymy może coś się ruszy z pracą w nowym roku.... |
![]() ![]() |
![]() |
#789 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#790 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#791 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciężko coś doradzić, skoro tak trudno Ci o pracę,a co jest z tym powiązane - ze zdobyciem uprawnień. Jeśli jednak uda Ci się pójść w tym kierunku, to koniecznie ucz się i zdawaj egzamin na uprawnienia, dodatkowo rób prawo jazdy (jeśli nie masz) i zakładaj własną firmę, na pewno nie pożałujesz. ![]()
![]() |
#792 | |
BAN stały
|
Cytat:
Maguda_ skończyłam podyplomówkę z prawa administracyjnego i samorządowego, a mgr dzienne z pedagogiki pracy socjalnej i resocjalizacyjnej, z tym, że w DPSach i w MOSach i MOWach z tą najgorszą młodzieżą potocznie z poprawczaków pracować nie chcę, bo mi życie i zdorwie miłe i ważniejsze. Zresztą dom dziecka, to też nie raj na ziemi także dla wychowawców. Edytowane przez myrcella Czas edycji: 2011-12-30 o 07:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#793 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ale tego, ze dziewczyna marnuje taka szanse nie zrozumiem. no wiec w tym przypadku mozna stwierdzic, ze to jej wina, ze jest bezrobotna ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#794 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#795 |
Zakorzeniona
|
Nie powinnaś pisać o kimś obecnym na wątku w 3. osobie. Nie zauważyłam, żeby ktokolwiek wyrażał się tutaj o Ciebie pogardliwie - wszyscy dają Ci dobre rady, chcą Ci pomóc, a że Ty nie chcesz korzystać to inna sprawa.
Mój TŻ nie studiował. Skończył tylko technikum, ale nie zdał egzaminu zawodowego, bo to jednak nie była jego bajka. Ma 24 lata, umowę o pracę, pracuje 5 godz. dziennie i zarabia minimum 2500 zł netto, ale na ogół ok. 3 000 zł, często dużo więcej, jak dochodzą premie. Dodatkowo w weekendy prowadzi własny interes na giełdzie samochodowej. Pomogło mu, że pracował na giełdzie od 15-go roku życia, zna się na tym świetnie i to widać.m Da się, jeśli się chce. I nie, mój TŻ w tej pracy na umowę nie pracuje fizycznie (żeby nie było, że pewnie ślusarz albo na budowie i że facetom łatwiej). Pracuje w dużej firmie, praca w pewnym sensie biurowa. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#796 |
Raczkowanie
|
mnie tez jest wstyd i głupio, że nie mam pracy. Takiej stalej codziennej pracy to mam już 1,5 staż zawodowy (wiadomo, umowy zlecenia i o dzieło, jak to na studiach). Dodać staże, praktyki to wyjdzie z 2 lata. Nie opierdzialałam sie na studiach, robiłam, co mogłam, szkolenia, kursy i teraz strasznie mi głupio.
Skonczyłam europeistykę (nie coś ala stosunki międzynarodowe tylko prawo europejskie) i prawo, na aplikację niestety kilku punktów mi zabrakło. Głupio mi teraz siedzieć w domu i skarpetki składać. Szukam różnych rzeczy, niekoniecznie prawniczych (nie mogę być tak wybredna), ale póki co byłam tylko na 1 rozmowie |
![]() ![]() |
![]() |
#797 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#798 | |
Zakorzenienie
|
no tak, skoro nie wyłapałaś ironii
![]() ---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#799 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#800 |
Raczkowanie
|
tak, mogę startować, ale w następnym roku, egzaminy są raz na rok
|
![]() ![]() |
![]() |
#801 |
Zakorzenienie
|
widać mi to nie pisane
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#802 |
Inkwizytor
|
Witam wszystkich! Byłam już na tym wątku, nie wiem czy mnie kojarzycie. Melduję się jako pełnoetatowy bezrobotny. Dwa tygodnie temu się obroniłam i rozpoczynam szukanie. Na ostatnim roku studiów szukałam pracy, ale niestety nic nie znalazłam(hostessowania nie doliczam), w międzyczasie wróciłam do rodzinnego miasta i teraz rozglądam się tutaj. Mam nadzieję nie zostać tu długo
![]() Jak się załatwia staże? Mam najpierw znaleźć firmę która mnie zatrudni a potem iść do urzędu tak? Czy muszę mieć jakąś kartkę od firmy która zgodziła się mnie przyjąć?
“Never forget what you are, for surely the world will not. Make it your strength. Then it can never be your weakness. Armor yourself in it, and it will never be used to hurt you.” Martin wymianka książkowa |
![]() ![]() |
![]() |
#803 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A studia nie są wyznacznikiem tego czy się pracę dostanie czy nie umiesz niemiecki i to jest twój atut większy niz jakies studia wykorzystaj go. ---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ---------- ale powiem ci cos, ja byłam pewna ze tej pracy już nigdy nie znajde ze wkoncu bezrobocie sie zwiększa i jest coraz gorzej, zwolnienia grup[owe itd. ale pewnego dnia przeglądając ogłoszenia, pomyślałam no tak zwalniają, ale też przyjmują i ktoś zawsze tą pracę dostaje, wiec dlaczego nie ja, co z tego ze kryzys, ale mi sie udać musi, bo innym sie udaje to i mi musi, kiedy zaczełam tak myslec to sie udalo. Ale tez nie bez wysiłki, bo musialam skompletowac dokumenty, wysłac, i przygotować siętzn nauczyc ustaw iiść z przekonaniem że jeszcze tam wrócę. Spróbuj pomoc szczęściu, ono tam jest przy tobie. Wiem, że nie jest to łatwe, że choroba, że odosobnienie, że 3lata braku pracy nie dają siły do walki o swoje, ale spróbuj dać sobie szanse. Bo ktoś wyciągnał rękę, zaprosił Cie na rozmowe, teraz twoj krok musisz sie tam dostac, sprobuj kogos poprosić o pomoc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#804 |
Zakorzenienie
|
rozmawiałam z rodziną i zasiali we mnie zwątpienie, mówią żebym lepiej zrzygnowała. Argumentują że to długo i nie wiadomo,czy znajdę później pracę. Mówią też,że nie mam dojazdu i ten pomysł w ogóle... że miasteczko niemieckie mniejsze oid naszego i raczej nie ma tam szans na życie.
---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ---------- ale to w ogóle nie jest pewne,że cokolwiek po kolejnych 3 latach będę miała, ocknę się jako 25letnia baba bez niczego |
![]() ![]() |
![]() |
#805 |
Zakorzeniona
|
Rozumiem. Tak samo jak ja planuję zostać tłumaczem przysięgłym i egzaminy tak samo są co rok. Przykro mi, że Ci się nie udało, zwłaszcza, że niewiele Ci brakowało.
Szakal - a moim zdaniem wina jest w Tobie. Dostałaś super szansę, za którą ja bym zabiła, a nie chcesz z niej skorzystać. Więc tak - rezygnując z super okazji sama sobie szkodzisz i sama jesteś winna temu, że nie masz pracy. Najlepiej zwalać wszystko na rząd, na państwo, ale jakoś wielu pracę znajduje. Ty zamiast podskakiwać z radości, jechać do tych Niemiec i mieć szansę na pracę, wolisz zrezygnować i biadolić. Twoja wola, ale skoro tak postępujesz to nie miej o swoje bezrobocie żalu do nikogo więcej oprócz siebie. |
![]() ![]() |
![]() |
#806 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#807 |
Zakorzeniona
|
A jak nie pojedziesz to jako kto się ockniesz? Pewnie jako robiąca karierę bizneswoman? Nie rozumiem Cię, bo więcej masz do zyskania niż stracenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#808 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ---------- E to Ty jeszcze młoda jesteś, wszystko przed Tobą i bez paniki aczkolwiek działać trzeba już. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#809 |
Zakorzeniona
|
No i jeszcze do tego się odniosę. Jak już pisałam nie raz, wyjechałam na studia do wielkiego miasta zaraz po maturze sama. Po zrobieniu licencjatu planuję kompletnie sama wyjechać na studia magisterskie do Niemiec. W Niemczech nigdy nie mieszkałam, mam obawy, ale wiem, że sobie poradzę. Będę musiała oszczędzać i znaleźć pracę, ale wiem, że dam radę. Po skończeniu magisterki planuję wyjechać na dwa lata do jakiegoś anglojęzycznego kraju. Umiem angielski, ale nie tak, jakbym chciała i chcę to nadrobić, a najlepiej to zrobić na miejscu. Wracając do Polski będę miała 27 lat, ale co z tego? Dla mnie to nadal młodość, nie widzę żadnego problemu. I też nie mam pewności, że ktoś z pracodawców się podnieci bardzo dobrym angielskim i dyplomem niemieckiej uczelni, ale co mam do stracenia? Nic. Wolę działać, korzystać z szans niż siedzieć na tyłku i narzekać, że nikt mnie nie zatrudni. Trzeba wziąć los w swoje ręce i tyle. Mówisz o tych 25 latach jakby to było dużo, ale siedząc na bezrobociu w domu lata też Ci będą lecieć. Wróciłabyś z Niemiec ze świetną znajomością języka, na pewno z większą otwartością na świat, z większą pewnością siebie, więc może wyjechałabyś do większego miasta i znalazła tam świetną pracę. Na pewno miałabyś więcej do zaoferowania pracodawcy niż masz teraz.
|
![]() ![]() |
![]() |
#810 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny powiedzcie mi ile trzeba mieć przepracowanych miesięcy żeby mieć prawo do zasiłku?
Na stronie UP znalazłam że w "w okresie 18 miesięcy poprzedzających dzień zarejestrowania, łącznie przez okres co najmniej 365 dni był zatrudniony i osiągał wynagrodzenie w kwocie co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę." Pytanie tylko czy te 365 dni to jako rok pracy - czy 365 dni pracujących czyli 18 miesięcy pracy?
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:16.