|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#781 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010
Witam,
My juz w domu. Wyniki krwi jeszcze nie za dobre ale leczenie możemy kontynuować w domu ![]() ![]() Jeszcze tylko w czwartek badania kontrolne i mam nadzieje ze będzie ok. A w szpitalu ospa szaleje. Do tej małej dziewczynki dalej nikt nie przychodzi. Jak ona biedna krzyczy i płacze. Serce pęka. Aż człowiek ma ochotę tam iść i przytulić to dziecko. Jedyne co powstrzymuje to obawa ze można się i własne dziecko czymś zarazić. Co do brata Tz to faktycznie jest fajny. Nie często się zdarza aby 25 letni facet tak dobrze zajmował się małym dzieckiem i to nie własnym. No i on się wcale nie boi nią zajmować i to od początku nawet wtedy jak była malutka. Wykapie, nakarmić, przewinień. Robi wszystko. Darusia - ja to Cię podziwiam ze Ty tak wszysko fajnie sobie organizujesz. Zdrowia dla Oliwki życzę. I mam nadzieje ze to nic poważnego.
#782 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010
Pop bo wiem,ze w razie co na mame moge liczyc po 16 albo po 17 jakbym cos potrzebowala,tesciowej juz nigdy nie poprosze o nic od momentu jak zaczynalam rodzic i zadzownilam czy przyjdzie do Oliwii a ona powiedziala ze nie, takze jedyne wyjscie to dobrze sie zorganizowac....bo tak czy siak 3/4 czasu jestem zdana na siebie a dzieciaki na mnie.
![]() |
#783 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:55 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ---------- libra Mikołaj jest przesłodki i jaki duży ![]() ![]() Oliwka jestem zauroczona Danielkiem ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#784 |
Zakorzenienie
|
Pop to super,ze was juz wypuscili!!juz?albo dopiero....;/najwazniejsze ze w domku jestescie.
![]() |
#785 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do zęba to jestem w szoku!! gdzie one Ci sie tam mieszczą?/ Mi 8-ki nie chcą się zmieścić... Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ja wróciłam do pracy i czuję się z tym świetnie. Może jestem wyrodna ale mnie męczy bycie z małą na dłuższą metę. Oczywiscie kocham ją nad życie, uwielbiam z nią spedzać czas ale lubię też "odsapnąć" w pracy. Usiąść kiedy chcę, zjeść w spokoju- w domu to rzadkość ![]() ![]() Dodam, że wróciłam bo musiałam- kwestia finansowa. Ale wiem- jestem pewna, że i tak bym wróciła, nawet gdybym nie musiała. Moze po prostu nie na cały etat... My planujemy dać małą we wrześniu do przedszkola. Też niestety po znajomości- inaczej nie miałaby szans. Tylko ta babka powiedziała, że musi być odpieluchowana, wiec od wiosny bierzemy się ostro. Teraz mam za zimno w domu na latanie na golasa. jak ją raz rozebrałam na jakieś 20 minut to była zimna jak lód, mimo odkręconych grzejników. Nie mam dywanow a panele strasznie zimne. A ona wiecznie dupskiem na podłodze. Boje się, że zmarznie- ja bym na bank zmarzła. ja nawet jak z nią siedzę w spodniach to mi ciągnie... Także niestety- zmuszona jestem czekać do wiosny... mam nadzieje, ze szybko pójdzie... malej coś się pokręciło... przedwczoraj spała w dzień 3,5h. Nie dało się jej dobudzić. Włączyliśmy głośno radio, stukaliśmy talerzami, ja ją dotykalam, gadałam do niej a ona tylko zmieniała pozycje i dalej w kimono. No wiec balam sie nocy a było niexle. 2 razy się przebudzila ale na minutkę i spała dalej do prawie 7. jak na nią to i tak niezły wynik. A wczoraj 2 raz w zyciu nie spała w dzień ![]() ![]() Teraz zasnęła. Zobaczymy co dzis wymyśli ![]()
![]() |
#786 |
Wtajemniczenie
|
no to super wiadomości,dobrze,ze już z Oliwką w domku jesteście
![]() Asiulek ja jak puszczam Danielka bez pampka to nigdy z gołą dupcią tylko jakieś luźne spodenki zakladam,tylko fakt jest taki,że co sikanie to do zmiany,ale chyba narazie dam sobie spokój właśnie do momentu aż się ciepło zrobi bo takie na raty nie ma sensu,ja po południu mu zdejmuje a moja mama i tak od rana zakłada mi tez jak uśnie po południu to czasami go obudzić nie mogę narazie musze od nowa go nauczyć zasypiania u siebie(zaraz jak się choroba skończy)bo zasypia u nas na łóżku i trzeba go przenosić,wczoraj o 23,15 ![]() Sara,Aneczka dziękuję ![]() Edytowane przez tylkooliwka Czas edycji: 2012-01-23 o 12:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#787 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No i w nocy nadal sie budzi p alebo mnie woła albo płacze, ze nie mozna jej uspokoić. Mimo, ze wciąz jestem twarda i nie wyciągam jej z łóżeczka nawet na sekundę- to i tak się budzi... ![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#788 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja niestety nie zostawie go w łóżku i wyjdę bo nie ma już szczebelek,więc by sobie wyszedł,zaprowadzam go,przykrywam i czytamy razem książeczkę,on się później kładzie,a za chwilę się podnosi bierze podusię i woła tatu,chce iść do naszego pokoju,jak mu na to nie pozwolę to jest płacz,ale jak już nic mu nie będzie dolegać to się za to wezmę |
|
![]() ![]() |
![]() |
#789 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ---------- Albo muszę ja kłaść rozbudzoną do łóżeczka, żeby totalnie sama świadomie zasypiała ![]()
![]() |
#790 |
Wtajemniczenie
|
nie wiem dlaczego dzieci tak mają
![]() Czy któraś z Was jest z Krakowa? |
![]() ![]() |
![]() |
#791 | |||
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny
Ja dzisiaj miałam trochę biegania/jeżdżenia. Byłysmy z Zosią w UP i zrobiła straszny kipisz, nie chciała wejść do budynku. Próbowałam spokojnie i dookoła, schodami i podjazdem ale i tak jak sie zorientowała to zaczynała krzyczeć. W końcu wzięłam na ręce i z ryczącą poszłam się podpisać. Byłyśmy już tak razem nie raz ale dzisiaj jej się wyjątkowo coś nie podobało (mi zresztą też ![]() Później byłysmy w przychodni Tż załatwić receptę i oczywiście powtórka zachowania. Na szczęście uspokoiła się posadzona na ladzie, wszystko mogła obserwować i patrzeć co panie robią ![]() Udało mi się ją też zapisać do przyzwoitego okulisty dziecięcego, termin na 2 marca. Z całej wycieczki najbardziej jej się podoba jazda na przednim siedzeniu ![]() Pop - super że jesteście w domu. Obyście tylko teraz ospy nie złapały. Darusia - wózek mi sie podoba. Taki sam oglądałam na tablicy ale skoro nie mogę go obejrzeć (używany) to nie będę ryzykować. Zdrówka dla Oliwki ![]() Evitka - jak jelita ? Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Ja zostawiłam w tym momencie w domu bez pieluchy. Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#792 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Przecież jak już zaczęłaś z tłumaczeniami, to teraz jak kulka śniegowa będzie się toczyło Cytat:
"1. Stały kontakt z matką, która jest najważniejszą osobą w środowisku dziecka. (...) 3. Prowadzenie edukacji dziecka w jego otoczeniu. Łóżeczko, pokój, mieszkanie, park, piaskownica to środowisko nieznane dziecku, poznaje je ono w obecności matki i dzięki jej wiedzy." według mnie to nonsens - ojciec jest równie ważny (pomijam oczywiście sytuacje skrajne), no ale sobie myślę że poczytam dalej, może to jakiś skrót myślowy ale potem wisienka na torcie "Pozostawianie dziecka u dziadków bądź opiekunów odczuwa jako porzucenie. Podobnie reaguje dziecko na wszelkie inne formy opieki w zamian za przebywanie z matką." No wiecie co? ja przepraszam bardzo, może reaguję emocjonalnie, bo Olą zajmują się dziadkowie, ale jakie porzucenie? Skubana moja mała ledwo ma czas mi pomachać rano jak wychodzę do pracy, bo już dziadziuś czeka. Cały ten artykuł jest jakiś taki dziwny - ani to artykuł naukowy, ani skrót czegoś większego - przepraszam Cię Madzia za moje słowa, widać, że dla Ciebie coś znaczy, może jakby to była cała książka, coś poważniej napisanego, to bym to bardziej na serio wzięła. Cytat:
A co do tego dzieciaczka to szkoda słów - jak byliśmy z Olcią, to też było takie malutkie "porzucone" ale takie naprawdę malutkie, koło pół roczku miało. Przez tydzień NIKT do niego nie przyszedł... Rodzice dzieci leżących w tej samej salce się nim zajmowali. Ale biedaczek był cichutki - nawet praktycznie nie płakał (w odróżnieniu ode mnie beczącej na wspomnienie tego maluszka) |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#793 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do dziecka to moze ono było z domu dziecka, tam dzieci wogóle nie płaczą ![]()
![]() |
#794 |
Zakorzenienie
|
to że wrzuciłam jakis kawałęk albo pisze o artykule nie oznacza że sie z nim w pełni identyfikuje.. wrzuciłam i tyle..
i bardzo sie ciesze że moge byc z dzieckiem w pierwszych latach jego życia bo wiem jak to jest ważne..A co do roli ojca fakt .. chyba starej daty pismo ![]() ![]() i tak samo teskni za nim jak za mna...
![]() |
#795 |
Zakorzenienie
|
chodźcie na chwilę do klubu
![]()
![]() |
#796 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale chyba zaraziłyśmy się od koleżanki córeczki, która w zeszłym tyg miała takie atrakcje, i jak rozmawiałam z drugą koleżanką, która była u nas z dzieckiem w środę, to się okazało, że kolei ja jej sprzedałam (wtedy mnie dopiero zaczynał boleć żołądek-myślałam że to po smażonym). Także sztafeta zaliczona U nas jest chłodnawo wg mnie, ale ja ciepłolubna jestem-mi czasem w frotowych skarpetach jest zimno, mimo że w pokoju dywan mamy...ale ja zmarzluch jestem. lenucha pogina najczęściej w rajtach na to frotkowe skarpetki jako kapcie, body na krótki, t-shirt na długi i jak chłodno to jeszcze tuniko-kamizelkę. A twoja zośka to typowy chłodnolub ![]() urzędowych przygód nie zazdraszczam, że też maluchy wiedzą kiedy docisnąć (jak nam się spieszy i mamy coś do załatwienia, oczywiście ![]() catro, ja całego artykułu nie czytałam, ale zgadzam się ze podkreślone fragmenty jakąś taką niezdrową ortodoksją zapodają ![]() Ale sens wiadomo-słuszny i zbawienny-mamy jak najwięcej ---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:52 ---------- darusia, te wózki mamas& papas fajne są. I ten "twój" bardzo ładny jest-kształt podobny do mojego, ale ładniejszy, nie taki szkielet, tylko taki zgrabny, foremny
![]() ![]() |
![]() |
#797 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
spanie przerąbane jak było, tak jest- doszła pewna zmiana-otóż Gabrysia po przebudzeniu sięw nocy (a takowe są CO NOC i to po kilka razy) rzadko płacze czy nas woła. Teraz ma inną technikę: wychodzi z łóżka i puka do drzwi! Drzwi do jej pokoju zamykamy ze względu na koty, więc ona tak puka i puka i weź tu nie wstań ![]() Cytat:
mam nadzieję, oj mam! Ja tłumaczenia to już dawno zaczęłam. To któraś z kolei książka (nawet sama nie wiem która). Teraz muszę szybko znaleźć przedszkole dla Gabrysi i dobijać się o zlecenia. Wczoraj wyrwaliśmy się z TZ po południu na obiad. pojechaliśmy na sushi-mmmmmmmmmmmmmmmmmmm- niebo w gębie!
![]() |
#798 |
Rozeznanie
|
hej
dawno mnie nie bylo. Ice wspolczuje przezyc - teraz na pewno bedzie lepiej. najgorsze za Wami. Darusia jestes bardzo dzielna - z dwoma takimi maluszkami - podziwiam. Bao! ![]() Pop przesylam dobre mysli do srodkowej czesci ciala ![]() u nas jest OK - Tosia w zlobku zaliczyla juz rotawirusa, teraz zbieram sily na ospe, bo podobno panuje teraz w 3miescie. ide w klubie napisac co mnie gryzie i czemu mnie mniej tu. buziaki dla wszystkich slicznosci i madrosci ![]()
![]() |
#799 |
Zakorzenienie
|
#800 |
Rozeznanie
|
Tosia tez sie budzi w nocy calkiem czesto. czasami udaje jej sie zasnac u siebie, czasami robi siku na nocnik i idzie do nas do lozka. w czym problem, ze zasypiaja dzieciaki z rodzicami pod koniec nocy? jak mi by bylo smutno w nocy, to tez bym wolala, zeby mnie ktos przytulil, a nie zostawial sama w lozku. MILOSCI! tego naszym dzieciom potrzeba, nie bojmy sie jej dawac w imie jakichs zasad wychowawczych, ktore w kazdym kraju, kulturze, religii, domu sa inne. My zawsze trzymamy sie takich zasad, zeby dziecku bylo dobrze, a nam nie przeszkadzalo - na razie dziala.
![]() |
#801 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Moje dziecko jest niereformowalne . ale jak zrobi siku czy kupę od razu przyłazi donieść . wiosną się za niA zabiorę Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#802 |
Zakorzenienie
|
lind- co powiesz na piątek?? masz wolne w swoim grafiku??
![]() ![]() ![]()
#803 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#804 |
Zakorzenienie
|
nie o tym pisała catro.. tylko o takim artykule który kiedys dostałam od dziewczynrazem z ebookami na meila
![]() |
#805 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#806 | |
Zakorzenienie
|
Ania - no jeszcze by brakowało gdyby Twoja Ola sikała sama na nocnik
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() O tym dobroczynnym spaniu z dzieckiem słyszałam tylko początek bo mi się gotuje w moich jelitach jak słyszę Reni ![]() ![]() Zosia to faktycznie typowy chłobnolub ![]() ![]() Urzedy to wiedza jak potraktować. Ona wie jak ja nie znoszę UP i chyba się udzieliło ![]() Ja ogladam właśnie parasolki M&P Ollie
![]() |
#807 |
Zakorzenienie
|
no właśnie tego sikania jeszcze mi do szczęścia brakuje .
![]() ![]() choć wiem jak to jest potem lecież gdzieś na szybko na miescie bo dziecku się chce siku , a nie potrafi jeszcze dłużej wytrzymać . niedawno szymek tak nie wyrobił w aucie , popuścił biedak w majty i musiałam stawać prawie na środku i szybko pod drzwko lecieć . Z Szymkiem to w ogóle miałam luzik . jak skończył roczek to już nie sikał w nocy . Potem jak go oduczyłam to szybko nawet na noc nie miał pampka , w nocy może się ze trzy razy zsikał .
#808 |
Zakorzenienie
|
Pop super że Oliwka już w domku
![]() Ania- Zosia też nie chciała siadać na nocnik i wc, jak próbowałam ją posadzić to taki krzyk był. Z dnia na dzień to minęło, nie chciała pampersa, zdjęłam jej i od tej pory woła ![]() Bao- Zosia też tak zaczęła pokazywać że robi siku, ale na nocnik nie chciała usiąść, a po kilku dniach zaczęła sama wołać ![]() Ana byłam dzisiaj w h&mie, jakie są fajne ubranka, jest już kolekcja wiosenna. W marcu jadę na zakupy ![]() ![]() ![]()
#809 |
Zakorzenienie
|
Darusia zdrówka dla Oliwki
Pop dobrze że jesteście w domu na pewno szybciej wyzdrowieje Evitka na żołądek dobry kisielek z siemienia lnianego działa osłonowo ,parę łyżeczek siemienia zalać wrzątkiem i wymieszać ,wygląda obrzydliwie ale działa , mój tż wiecznie na żołądek narzekał po zastosowaniu kuracji siemieniem przeszło współczuję choroby Lenki U nas w domu tez nie za ciepło , do biegania na boso nie za bardzo mały biega w rajtach i grubych skarpetach ,jak laczki pogubi bo tak to w kroksach chodzi dzisiaj tak się zapomniał że się zdoił jak koń ![]() A tak to woła , czasem na sucho jeszcze a czasem jak już kropka poleci Ania to dobrze że przyjdzie i powie już na dobrej drodze jest ![]() Yoonka tak by było najlepiej żeby dziecku było dobrze i nam nie przeszkadzało ale zazwyczaj jak dziecku dobrze to nam przeszkadza i na odwrót ![]() Oczywiście że nic się nie stanie jak dziecko weźmiemy do siebie do łóżka ,ja też tak czasem robię ale jednak wolę jak mały śpi u siebie bo inaczej to się nikt z nas nie wyśpi. Chociaż z pierwszym synem spałam do 5 lat!!!! jak śpi osobno jest o niebo lepiej mam porównanie Catro dla mnie te wytłuszczone fragmenty jadą metodą kontinuum ![]() Przestańcie wierzyć w takie banialuki że w jakiejś kiełbasie z biedronki jest 90% mięsa, zależy co oni nazywają mięsem ![]() Nic absolutnie nie mówię że kupujecie bo wiem że nie każdy ma możliwość zrobić samemu( chociaż dla chcącego nic trudnego ![]() ![]() Zimno dzisiaj u nas jak ... w zimie ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#810 |
Zakorzenienie
|
moja biedna po calej nocy nie przespanej,calym dniu placzu o 18 poszla spac tylko o 20 mlesio dostala
---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:08 ---------- moja staje w rozkroku i na caly dom krzyczy maaaaaaaaammmm ---------- Dopisano o 23:10 ---------- Poprzedni post napisano o 23:09 ---------- izazula te ollie tez mi sie podobaja
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:31.