|
|
#781 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Dieta paleo.
Myśle że mąka ziemniaczana to nie grzech. Wogóle ziemniaki są ok (nie tylko te słodkoe), o ile ktoś nie ma chorób autoimmunologicznych.
Ostatnio w świecie paleo jest coraz wiecej tolerancji dla bialych ziemniakow i ryzu - trzeba obserwowac siebie ![]() A jezeli chodzi o mleko - skąd masz dobrej jakości? Jeśli chodzi o jedzenie do szkoły to nie mam z tym problemu- nikt mi po pudełkach nie patrzy , chyba że poprostu z zaciekawieniem i pytaniem "co masz?". Ja biore sałatki z mięsem i oliwą, czasem omleta/frittate na zimno + owoce, chipsy kokosowe/ gorzką czeko.
|
|
|
#782 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do szkoły-jak masz coś innego niż kanapka, batonik czy jogurt to się niektórzy patrzą jak na nadnaturalne zjawisko Sałatka dobry pomysł, jakieś jeszcze?
Edytowane przez shiba28 Czas edycji: 2014-02-09 o 20:07 |
|
|
|
|
|
#783 |
|
Zakorzenienie
|
Muffiny jajeczno-warzywne, coś jak omlet, tylko zpaiekane w foremkach do muffinek (Albo w większej foremce i na plasterki). Moga być bez jakiejkolwiek mąki.
A keczup możesz zrobić sobie sama, jeśli tolerujesz pomidory.
|
|
#784 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
dzięki dziewczyny
|
|
|
#785 |
|
Raczkowanie
|
Można do was dołączyć?
![]() Od niedawna jem wg paleo, zresztą przekonał mnie do tego blog Klory Wiem że poruszany był temat kokosów ![]() Zastanawiałam się czy ktoś robił mleko kokosowe z wiórków i jakie były efekty. Moje próby skończyły się kwaśnym płynem , ew. kwaśniejącym po 1 dniu/podgrzaniu (wydaje mi się, że nawet lekkim). Zastanawiam się czy to dlatego, że zalewałam wiórki wrzątkiem przed zblendowaniem (teraz znalazłam inny przepis i tam każą użyć wody max. 60 C).Jeśli to wina zbyt wysokiej temperatury, to jak w takim razie podgrzewać to mleko? Gdyby ktoś mógł potwierdzić moją teorię/miał inny pomysł, bardzo by mi pomógł w spełnieniu moich marzeń o kakałku Edit: czytam wątek od początku ( ) i pojawił się temat rozmrazania, że tylko w lodówce. Jeśli chodzi o mięso, mogę to zrozumieć, ale co z warzywami? Zazwyczaj zamrożone wrzucam do mikrofalówki i od razu się gotują. To ma jakiś wpływ na witaminy?
Edytowane przez lolandra Czas edycji: 2014-02-13 o 22:15 |
|
|
|
|
#786 |
|
Raczkowanie
|
Hej
![]() mam problem z paleo śniadaniami. Kiedyś zawsze jadlam chleb na śniadanie, był to najłatwiekszy i najszybszy sposób. Jem śniadanie zawsze w pracy, przygotowuje je poprzedniego dnia wieczorem, ale nie mam na to zbyt duzo czasu, cierpliwości ani zdolnosci kulinarnych... Postanowiłam być bardziej paleo i wyrzucić pszenicę i inne zboża z diety. Jeśli chodzi o obiady, to dobrze mi idzie, jem warzywa - gotowane, sałatki, ryby, mięso... W weekend na śniadanie zwykle omlet lub jajecznica. Ale problemem są śniadania w pracy... Kanapki zastapilam waflami ryzowymi :/ jednak wiem, że to nie za dobry wybór. Są wysoko przetworzone i mają wysokie IG. Jednak nie wiem, czym innym je zastapić... Mam masło domowej roboty, szynkę i kiełbasę rónież domowej roboty, dlatego ciężko zrezygnowac mi z kanapek... Zwykle jem 2 wafle, jeden z masłem orzechowym bez soli i cukru i wędliną, drugi z masłem zwykłym i łososiem, lub kielbasą, do tego surowe warzywa. Najadam się tym na kilka godzin. No ale wiem, że powinnam zrezygnować z tych wafli... Nie mam piekarnika, więc nie mogę upiec sobie paleo chleba... Pasuje mi jedzenie szynki i łososia z masełkiem, tylko na czym, jeśli nie na waflach?? Możecie coś poradzić, co zamaist nich??
|
|
#787 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Dieta Paleo
Renfrii,może zamiast wafli rób sobie jakieś placuszki (jajko+ mąka orzechowa,kokosowa). Wcześniej ktoś podawał tez przepis na pseudochlebek z mikrofalowki.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#788 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a tak jak w weekend zrób omlet, jego też można wysmarować czym się chce, wsadzić do środka Twoją ulubioną kiełbasę/szynkę czy łososia
|
|
|
#789 |
|
Raczkowanie
|
Hej lolandra
![]() Ja robię mleko z wiórków dość często. Domowe ma to do siebie, że niestety szybko kwaśnieje. Nie zauważyłam, żeby temperatura wody miała coś do rzeczy. Ale z mojego doświadczenia, im gęstsze (=tłustsze) mleko, tym dłużej postoi w lodówce. Ja z reguły robię małe ilości na max. 2 dni. Ale przyznam, że czasem mam lenia i kupuję sklepową śmietankę kokosową. Renfrii, tak jak dziewczyny pisały, zamiast wafli dobrze sprawdzaja się różnego rodzaju placki. Nie szalałabym jednak z mąkami orzechowymi codziennie. Zamiast nich dobrze sprawdzają się np. gotowane warzywa korzeniowe, bataty albo banany zwyczajne? (=cooking plantain). Kalafior podobno też, ale nie próbowałam. Właściwie to chyba każde warzywa sklejone jajkiem A skoro tolerujesz ryż, to może zrobisz domowe placki ryżowe? Zawsze to lepsze niż wafle. Można też zrobić coś w stylu tortilli z mielonego siemienia, ale to moim zdaniem też nie jest rozwiązanie na co dzień. Mąka kokosowa jest świetna, ale jest pełna błonnika, więc nie dla każdego.Najłatwiejszym rozwiązaniem jest chyba jednak odzwyczajenie się od chleba. Myślałam, że bez chleba nie da się żyć, ale poszło mi naprawdę łatwo. To samo dotyczy zresztą jedzenia śniadań. Mamy naprawdę niesamowite możliwości adaptacyjne, wystarczy zmienić tylko podejście do jedzenia
|
|
#790 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ogólnie paleo jest super latwe do przyswojenia dla nietolerujacych glutenu. |
|
|
|
|
|
#791 | |||
|
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny za rady!
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#792 |
|
Rozeznanie
|
Też zgadzam się, że najlepiej byłoby odzwyczaić się od chleba i produktów chlebopodobnych. Wiadomo, że są wygodne, ale to nawyk jak jak każdy inny. I jedzenie masła na czymś chrupkim... w paleo tego raczej nie uświadczysz.
Do pracy można spakować sałatkę, warzywa z jakimś mięskiem. Ja często robię kilka takich zawijańców: Duży liść sałaty, a w tym plasterek dobrej wędliny, pasek papryki, pasek ogórka. Możesz też zawinąć łososia. Dobrze sprawdza się też tuńczyk z warzywami. Albo na słodko: placuszki z jajka i banana
|
|
|
#793 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Dieta Paleo
Renfrii, wpisz "sucha bula" w wyszukiwarkę w wątku, chyba tak nazwała go autorka
główne składniki to chyba worki i jajko, więc pewnie średnio pasuje do slonego, ale można pokombinowac z makami orzechowymi albo amarantusem (?). Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#794 |
|
Raczkowanie
|
No cóż, przechodząc na paleo wypadałoby odzwyczaić się od chleba, wszelakich bułek, bagietek, drożdżówek- wiadomo, najszybciej właśnie jest wciągnąć drożdżówkę czy kanapkę, ale zdrowiu to naszemu nie służy
Jak chce rano coś na szybko to zazwyczaj jest to jajecznica + jakieś warzywa (np. na patelnię) . Jeśli czas na to pozwala to wszelakie omlety idą w ruch: z marchewką i bananem, czy z cebulą, papryką, kiełbasą, czasem z ziemniakami i cebulą, ogólnie jest mnóstwo opcji. Ale często nie jem jajek tylko raczej śniadania obiadowe, czyli np. jakieś mięso z poprzedniego dnia z warzywami (rodzina się już przyzwyczaiła, że dziwnie jem ) Jak chcesz coś do pracy to chyba najlepiej omlet na zimno pokrojony w mniejsze kawałki -można zrobić wieczorem i rano spakować Albo zrobić takie cienkie omlety jak francuskie i zawinąć tam łososia i jakieś dodatki - jak tortille ![]() Ewentualnie może jakiś koktajl typu : banan, mleko kokosowe czy jakieś tam + może awokado, seler naciowy- trzeba by popróbować
|
|
|
|
|
#795 |
|
Zakorzenienie
|
Do pracy szykuję:
jajka na twardo lub półmiękko sałatki i mięcho gotowane pokrojone już na plastry czy kostkę ryż z warzywami ( ja jem ryż) lub z owocami mufinki ( rzadko ) rybę ( taką z mało pachnących) generalnie w domu piętrzą się stosy pudełek. tatara orzechy jajek z warzywami nie jadam ( bleeee_) zawijasy tez lubię myślałam że tylko ja tak robięW pracy się przyzwyczaili i juz nie komentują |
|
|
|
|
#796 |
|
Raczkowanie
|
Bulletproof coffee
Nie jest to tradycyjne IF 16/8 czy 20/4, bo ciągle eksperymentuję z oknami i czasami jem wcześnie rano albo wręcz w nocy. Ale coraz bardziej mi się to podoba. Doszło do tego, że lepiej się czuję po 10+godzinach postu niż po posiłku. Anyways, dawno temu, jak jeszcze jadłam śniadanka, to jadłam po prostu jakąś wersję obiadu. Rano najbardziej mi smakowało wołowe mięso mielone Ale ja w ogóle jestem dziwna, bo lubię mięso rano, węgle wieczorem i tłuszcze po treningu Czasami miałam ochotę na słodkie śniadanie, więc jadłam imitację owsianki w stylu wiórki plus banan plus suszone owoce/kakao/orzechy/co mi wpadło w ręce. Jajek nie jem, bo mi lekko szkodzą w ilości więcej niż jedno. Szkoda, bo to szybkie i smaczne danie.Btw, wczoraj jadłam migdały - moczone i bez skórki. Żadnych negatywnych objawów mimo sporej ilości nie miałam, ale nie bardzo mi smakowały. Mimo to nie mogłam przestać. Nie wiem, co jest ze mną i z tymi orzechami Najwidoczniej nie powinnam ich wcale jeść.A w temacie orzechów, czy któraś z Was próbowała robić mleko z nerkowców? Podobno dają się gładko zmiksować i nie trzeba nic odcedzać.
|
|
#797 |
|
Zadomowienie
|
A wysuszyłaś później te migdały w piecyku? Bo takie są o wiele smaczniejsze. Ja też nie jadam śniadań, tzn. jem olej kokosowy i kawałek gorzkiej czekolady. No i kawka, rzecz jasna
|
|
|
|
|
#798 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dla mnie olej i czekolada to już śniadanie
|
|
|
#799 |
|
Zadomowienie
|
To jest gorzka czekolada (tzn. taka półgorzka - 70%), więc aż tak mnie nie ciągnie to zjedzenia całej tabliczki, choć zwykłej mlecznej to w ogóle nie lubię, bo jest za słodka.
|
|
|
|
|
#800 |
|
Raczkowanie
|
a ja zazdroszczę wszystkim, którzy mogą czekoladę. Kakao szkodzi mi jak mało co :/
|
|
#801 |
|
Raczkowanie
|
Mnie w czekoladzie pociąga najbardziej właśnie kakao. Taka naprawdę gorzka, 90% jest najlepsza
![]() Readthelabel, co Ci kakao robi?
|
|
#802 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja kiedyś nie umiałam skończyć na kilku kawałkach ale z wiekiem przyszło choć i tak rzadko jadam poza tym sniadanie olej i czekolada to takie mega szybkie śniadanie nawet na stojąco w biegu itp. więc bierzesz kawałek czeko reszte odkładasz do lodówki i wychodzisz do pracy
|
|
|
#803 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie robię tego często, ale wolę sobie odpuścić zupełnie, żeby nie wpadło w nawyk. Oczywiście kakao to co innego ![]() Kupiłam dziś jakieś ekologiczne mleko kokosowe 6%. Do 17% ma się tak jak mleko krowie 0% do słodkiej śmietanki. Rozczarowanie miesiąca.
|
|
|
#804 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#805 |
|
Raczkowanie
|
Nawet bardzo
W ogóle nie smakuje jak kokos. Nawet do kawy się nie nadaje.
|
|
#806 |
|
Zadomowienie
|
Jestem na diecie bez pszenicy i trenuję zwowy Zuzki Light. Podpowiedzcie co mogę jeść przed i po treningu.
|
|
|
|
|
#807 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
trzeba było kupić normalne
|
|
|
#808 |
|
Zakorzenienie
|
Jak mawia moja mama, mleko to emulsja wodno-tłuszczowa. Zabierasz tłuszcz - zostaje woda.
To działa również w stosunku do mleka kokosowego.
|
|
#809 | |
|
Raczkowanie
|
Na szczęście kupiłam
I chyba jednak pozostanę przy kupowaniu, bo domowe nigdy mi nie wychodzi takie dobre ![]() Cytat:
Przy treningach typu Zuzka nie trzeba się chyba zbytnio zagłębiać w teorię posiłków okołotreningowych. Pilnuj białka, wyeliminuj cukier i jedz wtedy, kiedy jesteś głodna. A co jeść przed i po? Myślę, że to samo, co o innych porach, bo zakładam, że kwestię zdrowego odżywiania ogarnęłaś Ewentualnie możesz nie jeść tłuszczy po treningu (u mnie akurat nie robi to różnicy, u innych może robić). No i jeśli zależy Ci na spalaniu, to ogranicz lekko węgle
|
|
|
#810 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:44.

Sałatka dobry pomysł, jakieś jeszcze? 

, ew. kwaśniejącym po 1 dniu/podgrzaniu (wydaje mi się, że nawet lekkim). Zastanawiam się czy to dlatego, że zalewałam wiórki wrzątkiem przed zblendowaniem (teraz znalazłam inny przepis i tam każą użyć wody max. 60 C).