Przesuwanie okresu / krwawienia z odstawienia - wątek zbiorczy! - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-05-18, 10:06   #781
aga1122
Raczkowanie

Dot.: Ośmiodniowa wycieczka, a okres. POMOCY !

Ale z tymi tabletkami przeciwbólowymi to uważaj bo niektóre łagodzą ból ale powodują bardziej intensywne krwawienie, no-spa jest ok ale mi ogólne nie pomaga A na podróż do autokaru weź sobie jakąś książkę albo gazetę aby nie myśleć o bólu ostatnio zaciekawił mnie sens, ale to chyba dla starszych kobiet miłego wyjazdu
aga1122 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 10:08   #782
dziewczynka87
Rozeznanie

Ja też w "młodości" jechałam do Chorwacji autokarem. Był drugi dzień mojego jednego z pierwszych okresów. Wzięłam podpaski "nocne", żeby mieć pewność, że wszystko ok. Przystanki na stacjach były prawie dokładnie co 2 godziny, więc nie było problemu (nawet w nocy chyba co 3-4 się zatrzymywaliśmy).
No i faktycznie, lepiej zabrać więcej tamponów/podpasek i sobie spokojnie zmieniać często, niż potem szukać po sklepach.
powodzenia, będzie dobrze!!
dziewczynka87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 10:17   #783
zawszeboska
Zakorzenienie

Jak dla mnie najlepsze tabletki na bóle menstruacyjne to Nurofen Ultra Forte. Nic oprócz niego mi nie pomaga.
zawszeboska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 11:18   #784
monius9
Zakorzenienie

jeżeli ból jest naprawdę bardzo mocny to możesz poprosić internistę o wypisanie czegoś na receptę - on sam powinien umieć ci coś zaproponować, ja ze swojej strony mogę ci polecić nimesil (przepisuje się go także na bóle kręgosłupa więc działa naprawdę kompleksowo).

trochę za późno się za to bierzesz, bo zawsze lepiej wypróbować w poprzednim cyklu czy dany proszek w ogóle na ciebie działa - to tak na przyszłość
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 11:29   #785
klempaa
Zakorzenienie

A tak w ogóle, to żeby No-spa porządnie pomogła, to trzeba wziąc ją na kilka dni przed okresem (2-3), 2 razy dziennie... a potem to już jak boli. A przynajmniej takie info mam od mamy (internista-lek. rodzinny )

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 12:41   #786
aga696
BAN stały

Pamiętaj aby nie przesadzić z proszkami. Chyba będziesz brała podręczną torbe/plecak więc weź w siatke cały asortyment i nie myśl cały czas o tym,że masz okres.
aga696 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-27, 11:17   #787
Magdzia0108
Zadomowienie

Dot.: Przesuwanie okresu - wątek zbiorczy!

Mam pytanie... pasuje mi podpiąć się pod ten temat....
We wrześniu będę leciała na wakacje i w drugim tyg pobytu tam, wypada mi okres.... chciałabym go przesunąć. Wiem, że sposobem jest zażycie kolejnej tabletki z drugiego opakowania bez 7dniowej przerwy.... Na pewno będę te drugie opakowanie zażywała do końca....
Nurtuje mnie tylko jedno.... czy jeżeli tak zrobię, to nie ma jakiegoś tam większego ryzyka "wpadki" podczas tego drugiego opakowania.... że nie ma regulacji(21 tabletek, 7 dni przerwy, kolejne 21 tabletek)tylko opakowanie jedno po drugim zażyję.... czy mi się tam coś nie poprzestawia, że możliwość zajścia w ciążę jest większe w tym momencie?
Mam nadzieję, że ktoś mnie zrozumie o co mi chodzi i odpisze

Filcowo, biżutowo:

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=365901&p age=12

06.07.2004r razem
01.01.2010r zaręczyny
23.06.2012r Żonka
Magdzia0108 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-05-27, 11:43   #788
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magdzia0108 Pokaż wiadomość
Mam pytanie... pasuje mi podpiąć się pod ten temat....
We wrześniu będę leciała na wakacje i w drugim tyg pobytu tam, wypada mi okres.... chciałabym go przesunąć. Wiem, że sposobem jest zażycie kolejnej tabletki z drugiego opakowania bez 7dniowej przerwy.... Na pewno będę te drugie opakowanie zażywała do końca....
Nurtuje mnie tylko jedno.... czy jeżeli tak zrobię, to nie ma jakiegoś tam większego ryzyka "wpadki" podczas tego drugiego opakowania.... że nie ma regulacji(21 tabletek, 7 dni przerwy, kolejne 21 tabletek)tylko opakowanie jedno po drugim zażyję.... czy mi się tam coś nie poprzestawia, że możliwość zajścia w ciążę jest większe w tym momencie?
Mam nadzieję, że ktoś mnie zrozumie o co mi chodzi i odpisze
Nie ma czegoś takiego, że w trakcie drugiego opakowania jest niższa skuteczność. Łączenie jest bezpieczne a zabezpieczenie wciąż takie same jeśli bierzesz prawidłowo. Niczym się nie obawiaj.

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-31, 14:57   #789
Magdzia0108
Zadomowienie

Dziękuję serdecznie za odp. Chciałam się upewnić czy nie ma jakiegoś zamieszania w organizmie wtedy...

Filcowo, biżutowo:

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=365901&p age=12

06.07.2004r razem
01.01.2010r zaręczyny
23.06.2012r Żonka
Magdzia0108 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-09, 08:20   #790
magdzia1980
Przyczajenie

Witam... Może już to gdzieś było ale mam pytanko: czy stosując pierścień Nuova Ring mogę przesunąć miesiączkę..? Z góry dziękuje za odpowiedź.
magdzia1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-09, 21:55   #791
fiszowata
Przyczajenie

na 25 czerwca zaplanowałam sobie weekend za miastem i... skonstantowałam, że idealnie wtedy dostanę okres. nie biorę pigułek więc odpada opóźnianie go z ich pomocą.
spróbuję brać witaminę C, może go przesunie, ale ile jej brać i od kiedy zacząć?
gdybym jednak dostała okres myślę o złagodzeniu go za pomocą Hemorigenu i to samo pytanie co do witaminy C - od kiedy zacząć go brać? bo ile, dowiem się z ulotki
zdaję sobie sprawę, że jedynym 100% skutecznym sposobem opóźnienia okresu jest branie tabletek anty, których nie stosuję, dlatego nie robię sobie wielkich nadziei, że jakieś szarlatańskie metody z wit. C pomogą mi przesunąć ten paskudny okres, ale skoro to nie jest pewne chciałabym chociaż mieć mniejsze krwawienie...
fiszowata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-17, 20:32   #792
sugarfree87
Zadomowienie

GG do sugarfree87

Mam problem....
Biorę tabletki antykoncepcyjne, w zeszłym miesiącu musiałam wziąć o 2 więcej bo chciałam przesunąć okres, w tym miesiącu okres wypada mi na wyjazd i chciałabym wziąć 3 tabletki więcej, myślicie że mogę?
Stary 2010-06-17, 20:34   #793
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez sugarfree87 Pokaż wiadomość
Mam problem....
Biorę tabletki antykoncepcyjne, w zeszłym miesiącu musiałam wziąć o 2 więcej bo chciałam przesunąć okres, w tym miesiącu okres wypada mi na wyjazd i chciałabym wziąć 3 tabletki więcej, myślicie że mogę?
możesz.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-17, 20:34   #794
limonka1983
Zakorzenienie

GG do limonka1983

Cytat:
Napisane przez sugarfree87 Pokaż wiadomość
Mam problem....
A nie jest tak, że nie robisz przerwy w braniu tabsów, tylko bierzesz kolejne opakowanie? To chyba nie polega na tym, by sobie dobierać kilka tabletek z kolejnego opakowania... Piszę jako laik, bo zabawę z tabsami skończyłam kilka lat temu i nigdy nie przesuwałam okresu, więc proszę - nie bijcie.
limonka1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-18, 16:51   #795
PotulnaZolza
Raczkowanie

Czy można sobie skrócić 7-dniową przerwe, np. na 3-dniową, żeby w przyszłym miesiącu mieć w innych dniach krwawienie? Czy jeżeli skróce teraz przerwe, czy to teraz krwawienie wystąpi?
Przy okazji dodam, że będzie to zmienienie tabletek - brałam Yasminelle, a teraz zaczne Kontracept. Ale obydwie są dwufazowymi tabletkami, więc to żadna różnica, prawda?

Edytowane przez PotulnaZolza
Czas edycji: 2010-06-18 o 17:06
PotulnaZolza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 19:45   #796
orchidea8
Przyczajenie

Witam

poczytałam wątek i z tego co widzę, raczej przy tabletkach anty skłaniacie się do brania pod rząd dwóch opakowań. Mam taką sytuację, że normalnie nie biorę tabletek anty ale teraz chciałabym przesunąć termin miesiączki - mam okazję wyjechać nad morze 25 lipca - na tydzień (pierwszy raz od 10 lat!!) i akurat 26 lipca wypada mi pierwszy dzień okresu. Kilka lat temu brałam tabletki ale z tego co pamiętam przez całe pierwsze opakowanie miałam krwawienia. Chcąc tego uniknąć pomyślałam, że zacznę teraz pierwsze opakowanie (za 2,3 dni powinnam dostać okres) i po prostu nie wykorzystam go do końca np wezmę tylko 18 tabletek,
co o tym myślicie? na dziś efekt antykoncepcyjny jest dla mnie nieistotny

Edytowane przez orchidea8
Czas edycji: 2010-06-29 o 20:00
orchidea8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-15, 19:56   #797
smutasek222
Przyczajenie

od roku biorę yasmin. do konca opakowania pozostało jeszcze 8 tabletek. I stąd moje pytanie, czy mogę dzisiaj przerwać branie zostawiając te tabletki zrobic 7 dni odstępu i zacząć nowe opakowanie?. 26 lipca mam wyjazd
i nie chce brać 2 opakowań podrząd...
smutasek222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-23, 11:49   #798
dragonfly123
Raczkowanie

.

Edytowane przez dragonfly123
Czas edycji: 2011-12-12 o 19:28
dragonfly123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-23, 11:52   #799
kamila2006
Zakorzenienie

(cytat usuniety na prosbe autorki. w razie przypadku łamania reg. przywróce go lub prosze o to moderatora)

pogrubione: tak.

Łaczenie opakowan = bardzo prawdopodobne ze moga byc plamienia, trwajace nawet cale kolejne opakowanie.

ja bym nie brala juz tych 4 tabl, zrobila przerwe moze nalozy ci sie koncowka okresu na wyjazd ale szybko minie i reszta bedzie juz "czysta"

edit: calkowicie czytsa na wyjazd bylabys gdybys pomyslala o tym wczesniej. i np. skrocila przerwe 7 dniową przed tym opakowaniem co teraz bierzesz. Gdybys wtedy zamiast 7 dniowej przerwy zrobila np. 4 dniową (przerwy mozemy przeciez dowolnie skracac ) to wtedy zaczelabys obecne opakowanie o 3 dni wczesniej (7-4=3) i gdy teraz skrocilabys to obecne opakowanie to na wyjazd bylabys na pewno czysta

mam nadzieje ze napisalam zrozumiale

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

Edytowane przez kamila2006
Czas edycji: 2012-01-16 o 20:03
kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-23, 14:26   #800
dragonfly123
Raczkowanie

.

Stary 2010-07-23, 16:04   #801
kamila2006
Zakorzenienie

((cytat usuniety na prosbe autorki. w razie przypadku łamania reg. przywróce go lub prosze o to moderatora))

jesli wzielas juz co najmniej 16 tabletek (czyli rozpoczelas 3 tydzien brania) to mozesz go swobodnie wg potrzeb skrocic tzn mozesz wziac z opakowania np. 17 lub 19 lub 20 tabletek a potem rozpoczac przerwe a po niej nowe opakowanie. Antykoncepcja zostanie zachowana. Patrz ulotka "pominiecie tabletki w 3 tygodniu brania" (organizm przeciez nie wie czy ty tabletke zapomnialas czy swiadomie nie wzielas).
Tobie skoro zostaly 4 tabletki do konca, to oznacza ze zaczelas 3 tydzien, bo 21-4=17

nie robi roznicy czy skrocisz 7 dniową przerwe czy nie. krwawienia i tak ci to nie skroci.

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

Edytowane przez kamila2006
Czas edycji: 2012-01-16 o 20:03
kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-23, 17:40   #802
dragonfly123
Raczkowanie

.

Stary 2010-08-09, 09:35   #803
sugarfree87
Zadomowienie

GG do sugarfree87

Teraz ja mam pewne wątpliwości....
Chciałam wziąć 16 tabletek i zrobić przerwę na okres 6 dniową, a nie tak jak zawsze 7 dni. Będzie w porządku?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-09-19, 16:10   #804
parasolkaWkropki
Przyczajenie

Cześć dziewczyny!
Ostatnio ze względu na wakacyjny wyjazd, w celu przesunięcia okresu o następny cykl, przyjęłam następne (drugie) opakowanie tabletek Yasmin bez 7dniowej przerwy.
W piątek 17 września przyjęłam ostatnią tabletkę z drugiego opakowania, już wtedy miałam lekkie (leciutkie plamenia brązowe)
Wczoraj, tj. w sbotoę 18 września rozpoczęłam kolejne 3 opakowanie, a dziś w niedzielę mam plamienia, ale już że tak powiem krwawe .
Czasem mam lekkie skurcze w dole brzucha.
test ciążowy wykazał brak ciąży.

Czy te plamienia przejdą? Czy nie przyjmować tego 3 opakowania?
parasolkaWkropki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-19, 16:39   #805
limonka1983
Zakorzenienie

GG do limonka1983

Cytat:
Napisane przez parasolkaWkropki Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny!
Ostatnio ze względu na wakacyjny wyjazd, w celu przesunięcia okresu o następny cykl, przyjęłam następne (drugie) opakowanie tabletek Yasmin bez 7dniowej przerwy.
W piątek 17 września przyjęłam ostatnią tabletkę z drugiego opakowania, już wtedy miałam lekkie (leciutkie plamenia brązowe)
Wczoraj, tj. w sbotoę 18 września rozpoczęłam kolejne 3 opakowanie, a dziś w niedzielę mam plamienia, ale już że tak powiem krwawe .
Czasem mam lekkie skurcze w dole brzucha.
test ciążowy wykazał brak ciąży.

Czy te plamienia przejdą? Czy nie przyjmować tego 3 opakowania?
Czyli bierzesz 3 opakowanie i jeszcze nie robiłaś przerwy?
limonka1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-19, 17:31   #806
parasolkaWkropki
Przyczajenie

Tak, zaczęłam3 opakowanie nie robiąc przerwy, wczoraj (sobota o 22) wzięłam pierwszą tabletkę z tego 3 opakowana ...
parasolkaWkropki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-07, 13:33   #807
allexa
Raczkowanie

Moje Drogie, mam takie pytanie:

Otóż biorę DIANE 35, jestem aktualnie w 14 dniu cyklu. Chciałabym przesunąć sobie okres tak, by nie mieć go w Walentynki, bo przyjeżdża mój chłopak na parę dni..a akurat wtedy wypada mi okres..
Mam zatem jeszcze ponad miesiąc, by pomanipulować swoim cyklem. Rozważam dwie opcje:

1)Zostało mi 7 tabletek z tego cyklu. Może by tak ich nie brać, czekać na okres, zacząć brać kolejne opakowanie w 21 dniu cyklu? Tylko obawiam się, czy w ciągu tych 14 dni zebrało się na tyle sporo endometrium, by wystąpiło krwawienie..
2)Wziąć aktualny blister do końca, normalnie mieć okres, a w lutym nie robić przerwy po kolejnym opakowaniu, czyli wziąć dwa bez przerwy..

Jak myślicie, które rozwiązanie jest lepsze?
Dodam, że biorę hormony stosunkowo od niedawna i to nie ze względu na antykoncepcję, tylko z powodu zaburzeń hormonalnych. Zatem chciałabym wybrać opcję, która pozostawiałaby najmniej konsekwencji.

Dziękuję.
allexa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 03:34   #808
basikagniezno
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez allexa Pokaż wiadomość
Moje Drogie, mam takie pytanie:

Otóż biorę DIANE 35, jestem aktualnie w 14 dniu cyklu. Chciałabym przesunąć sobie okres tak, by nie mieć go w Walentynki, bo przyjeżdża mój chłopak na parę dni..a akurat wtedy wypada mi okres..
Mam zatem jeszcze ponad miesiąc, by pomanipulować swoim cyklem. Rozważam dwie opcje:

1)Zostało mi 7 tabletek z tego cyklu. Może by tak ich nie brać, czekać na okres, zacząć brać kolejne opakowanie w 21 dniu cyklu? Tylko obawiam się, czy w ciągu tych 14 dni zebrało się na tyle sporo endometrium, by wystąpiło krwawienie..
2)Wziąć aktualny blister do końca, normalnie mieć okres, a w lutym nie robić przerwy po kolejnym opakowaniu, czyli wziąć dwa bez przerwy..

Jak myślicie, które rozwiązanie jest lepsze?
Dodam, że biorę hormony stosunkowo od niedawna i to nie ze względu na antykoncepcję, tylko z powodu zaburzeń hormonalnych. Zatem chciałabym wybrać opcję, która pozostawiałaby najmniej konsekwencji.

Dziękuję.
wg mnie 2gie...tylko z tego co słyszałam może krwawienie wystąpić,ale nie musi ;/
basikagniezno jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-11, 20:56   #809
natttalia
Przyczajenie

Witam Wizażanki!
Chciałabym zapytać, czy jeśli biorę 2 opakowania tabletek (Novynette) pod rząd, to nic się nie stanie, jeśli nie wezmę wszystkich tabletek z drugiego opakowania? Czyli np. 21 z pierwszego opakowania + 17 tabletek z drugiego i 7-dniowa przerwa.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Stary 2011-02-05, 17:27   #810
srebrnykot
stary jednooki dachowiec

Biorę właśnie 2 opakowanie Logestu, pominęłam jedną przerwę (Logest stosuję od pół roku), plamienia nie wystąpiły, ale pojawia się kłujący ból jajników i podbrzusza. Czy któraś z Was miała takie skutki uboczne? Czy to ewentualnie może świadczyć o nieskuteczności tabletek (ból podobny do owulacyjnego)? Tak czy inaczej jutro nie wezmę tabletki i zrobię przerwę (chciałam wziąć pełne pudełko, ale wolę jednak pozbyć się tych skutków ubocznych), ale trochę mnie to martwi...
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
srebrnykot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości