Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz.20 - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-07-10, 09:41   #781
candiess
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz.20

Na jakich stronkach można pooglądać seriale po angielsku?

candiess jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-10, 09:45   #782
Friese
Zakorzenienie

1) Jak wygląda teraz sprawa z ubezpieczeniem w NFZ?

Słyszałam w wiadomościach ze mają komputerowe sprawdzanie czy ktos jest ubezpieczony lub nie i nie trzeba nosić tych ksiązeczek potwierdzających ubezpieczenie? To prawda?

W tym roku ani razu nie byłam u lekarza na NFZ, korzystałam z Medicover.
Ale dziś wypada mi pojechać na pogotowie (Warszawa Szpital Bielanski) - problem z kręgosłupem.

I teraz: muszę brac te ksiazeczki ubezpieczeniowe i potwierdzenie ubezpieczenia (moja mama mnie ubezpiecza w swojej pracy, ale nie mam tej karteczki akturalnej z ubezpieczeniem) ?
Czy wystarczy ze podam tam w szpitalu nr pesel i beda widzieli ze jestem ubezpieczona?

2) czy to wystarczający powód by isc na pogotowie?
mam 3 dyskopatie. od wczoraj ciezko mi chodszic, bol b. duzy. nie moge wygiac plecow w druga strone (tzn np zrobic kociego grzbcietu) bo bol jest szalenczy. chodzic moge ale sprawia mi bol.
bralam silne leki - biprofenid (odpowiednik ketonalu) i mylastan (rozluznia miesnie) - nie pomoglo.
a jest coraz gorzej.

to powod do pogotowia? bo lekarz ortopeda nie przyjmie mnie za szybko...

Edytowane przez Friese
Czas edycji: 2013-07-10 o 09:52
Friese jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-10, 09:56   #783
Dotka90
Zakorzenienie

Friese, do lekarza teraz potrzebujesz tylko dowód osobisty.

Co do pogotowia: możesz iść, ale dadzą Ci zapewne tylko leki p. bólowe i wyślą do specjalisty = kilka tygodni/miesięcy czekania.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-10, 10:07   #784
Friese
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Friese Pokaż wiadomość
1) Jak wygląda teraz sprawa z ubezpieczeniem w NFZ?
Słyszałam w wiadomościach ze mają komputerowe sprawdzanie czy ktos jest ubezpieczony lub nie i nie trzeba nosić tych ksiązeczek potwierdzających ubezpieczenie? To prawda?
W tym roku ani razu nie byłam u lekarza na NFZ, korzystałam z Medicover.
Ale dziś wypada mi pojechać na pogotowie (Warszawa Szpital Bielanski) - problem z kręgosłupem.

I teraz: muszę brac te ksiazeczki ubezpieczeniowe i potwierdzenie ubezpieczenia (moja mama mnie ubezpiecza w swojej pracy, ale nie mam tej karteczki akturalnej z ubezpieczeniem) ?
Czy wystarczy ze podam tam w szpitalu nr pesel i beda widzieli ze jestem ubezpieczona?

2) czy to wystarczający powód by isc na pogotowie?
mam 3 dyskopatie. od wczoraj ciezko mi chodszic, bol b. duzy. nie moge wygiac plecow w druga strone (tzn np zrobic kociego grzbcietu) bo bol jest szalenczy. chodzic moge ale sprawia mi bol.
bralam silne leki - biprofenid (odpowiednik ketonalu) i mylastan (rozluznia miesnie) - nie pomoglo.
a jest coraz gorzej.

to powod do pogotowia? bo lekarz ortopeda nie przyjmie mnie za szybko...
Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Friese, do lekarza teraz potrzebujesz tylko dowód osobisty.

Co do pogotowia: możesz iść, ale dadzą Ci zapewne tylko leki p. bólowe i wyślą do specjalisty = kilka tygodni/miesięcy czekania.
Dzięki

do ortopedy umówiłam się na ten piątek, ale do tego czasu nie wytrzymam z tym bólem, więc zawitam dziś na pogotowiu.
Friese jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-10, 10:48   #785
201605170931
Konto usunięte

Mam pytanie dotyczace wykładziny, którą umieszcza się na salach gimnastycznych, żeby ochronić parkiet. Jak bardzo jest wytrzymała? Wiem, że nie powinno się na niej chodzić w obcasach, ale fascynuje mnie czy wytrzyma krzesło z siedzącym na nim człowiekiem. ma ktoś info na ten temat?
201605170931 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-10, 10:48   #786
wiolusia00
Zakorzenienie

Kupowalam laptopa w 2012 roku. Nie dostalam karty gwarancyjnej. Mam tylko Fakture VAT czy jest szansa, ze przyjma mi laptopa na gwarancji jesli mam tylko Fakture?

Edytowane przez wiolusia00
Czas edycji: 2013-07-10 o 10:51
wiolusia00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-10, 11:48   #787
Trzy_metry_nad_niebem
Raczkowanie

Zamówiłam coś zza granicy.Paczka została wysłana przesyłką biznesową.
Dzisiaj chodził paczkowy, ale niestety byłam w wannie i nie zdążyłam otworzyć drzwi Zeszłam do skrzynki, myślałam, że zostawił jakieś awizo czy coś a tam pusto Czekać aż przyjdzie koleś drugi raz czy od razu iść na pocztę ?
Trzy_metry_nad_niebem jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-07-10, 11:53   #788
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Trzy_metry_nad_niebem Pokaż wiadomość
Zamówiłam coś zza granicy.Paczka została wysłana przesyłką biznesową.
Dzisiaj chodził paczkowy, ale niestety byłam w wannie i nie zdążyłam otworzyć drzwi Zeszłam do skrzynki, myślałam, że zostawił jakieś awizo czy coś a tam pusto Czekać aż przyjdzie koleś drugi raz czy od razu iść na pocztę ?
Czekać lub iść na drugi dzień. U mnie kiedyś wydawali paczki w ten sam dzień, teraz nie wydają nawet przed zamknięciem, dopiero od następnego dnia.

Daj dwójaka i nakarm zwierzaka

Lepiej żyć jeden dzień jak tygrys, niż sto dni jak owca.

seduction jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-10, 12:20   #789
olasia99
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to olasia99

Cytat:
Napisane przez wiolusia00 Pokaż wiadomość
Kupowalam laptopa w 2012 roku. Nie dostalam karty gwarancyjnej. Mam tylko Fakture VAT czy jest szansa, ze przyjma mi laptopa na gwarancji jesli mam tylko Fakture?
Zamawiałam telefon ze strony orange. Dostałam tylko fakturę, książeczka gwarancyjna jest pusta, nie ma tam nic zapisanego. Chciałam oddac telefon do gwarancji i nie przyjęli
Stary 2013-07-10, 12:29   #790
taka_sobie_jedna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wiolusia00 Pokaż wiadomość
nie musisz mieć karty gwarancyjnej, wystarczy dowód zakupu ale jeśli bierzesz sprzęt na fakturę na firmę to jego gwarancja skraca się do roku.
taka_sobie_jedna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-10, 12:38   #791
wiolusia00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olasia99 Pokaż wiadomość
Zamawiałam telefon ze strony orange. Dostałam tylko fakturę, książeczka gwarancyjna jest pusta, nie ma tam nic zapisanego. Chciałam oddac telefon do gwarancji i nie przyjęli
Cytat:
Napisane przez taka_sobie_jedna Pokaż wiadomość
nie musisz mieć karty gwarancyjnej, wystarczy dowód zakupu ale jeśli bierzesz sprzęt na fakturę na firmę to jego gwarancja skraca się do roku.
Dziekuje za odpowiedzi Ale jednak zadzwonilam do sklepu, w ktorym kupowalam, mimo, ze zawsze stresuje sie jak mam gdzies zadzwonic

Jesli kogos to interesuje to Pan ze sklepu, w ktorym kupowalam laptopa Toshiba powiedzial, ze moge zarejestrowac laptopa na stronie Toshiby i tam jakos moge zrobic, ze kurier sam przyjedzie po laptopa do mnie do domu i NIE POTRZEBNA jest karta gwarancyjna, bo w wiekszosc przypadkow, producenci nie daja juz papierowych gwarancji. Ale moge tez zaniesc laptopa do sklepu i Pan w sklepie wszystko za mnie zalatwi, ale potrwa to troche dluzej.
wiolusia00 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-07-10, 12:40   #792
Kasiek1987
Zakorzenienie

Pytanie do obserwujących blogi

Przeglądam kilka blogów za pośrednictwem bloglovin, jak chcę skomentować jakiś temat to przy komentarzu pojawia się moje pełne imię i nazwisko, bo tak jakby odpowiadam za pośrednictwem konta google. Da się to jakoś edytować, żeby wyświetlała się jakaś inna nazwa?

Po drugie, czasem przy rozdaniach kosmetycznych itp. wymagane jest bycie obserwatorem bloga. O co chodzi?

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post55596361
Kasiek1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-10, 12:50   #793
lulamae
Raczkowanie

ile może kosztować mata do ćwiczeń w sklepach sportowych? zastanawiam się czy taniej wyjdzie w sklepie czy na allegro.
lulamae jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-10, 12:55   #794
linka_12
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MalinowaMamba Pokaż wiadomość
Zdałam dzisiaj prawo jazdy, na pamiątke dostałam tą karte egzaminacyjną i wróciłam do domu. I tak sobie myśle czy ja nie powinnam czegoś zrobić w starostwie czy coś czy po prostu mam teraz czekać i nic nie muszę donosić itd? Na stronie internetowej kierowcy już pisze że postępowanie administracyjne w toku
To zależy od miasta
Jeżeli płaciłaś za prawko w WORDzie (PORDzie albo MORDzie - w zależności od tego co u siebie masz) to możesz tylko siedzieć i czekać aż prawko będzie do odebrania.
Jeżeli natomiast nie płaciłaś jeszcze za prawko to się dowiedz, czy u ciebie płaci się za nie przy odbiorze, czy nie. Ja myślałam, że u mnie płaci się przy odbiorze ale okazalo się, że trzeba samemu się pofatygować do urzędu po zdaniu egzaminu, zapłacić za prawko i dopiero wtedy wszystko ruszy

----
Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
(...)skończyłam szkołę, idę na studia, mam zdaną maturę, mam rok pracy za sobą - i to wszystko z makijażem i bez błony dziewiczej!
linka_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-10, 12:59   #795
Lavi92
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasiek1987 Pokaż wiadomość

Przeglądam kilka blogów za pośrednictwem bloglovin, jak chcę skomentować jakiś temat to przy komentarzu pojawia się moje pełne imię i nazwisko, bo tak jakby odpowiadam za pośrednictwem konta google. Da się to jakoś edytować, żeby wyświetlała się jakaś inna nazwa?

Po drugie, czasem przy rozdaniach kosmetycznych itp. wymagane jest bycie obserwatorem bloga. O co chodzi?
Też się zastanawiam czy da się to zmienić...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-07-10, 13:22   #796
kuki9
Zakorzenienie

Dziewczyny wiecie może jakie to kwiaty?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kw.jpg (60,2 KB, 32 załadowań)

Edytowane przez kuki9
Czas edycji: 2013-07-10 o 13:23
kuki9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-10, 14:36   #797
new_me
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kuki9 Pokaż wiadomość
Dziewczyny wiecie może jakie to kwiaty?
a to nie sa zwykle margaretki;>? (czy jak to sie tam pisze)

new_me jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-10, 14:38   #798
jaksy
Zasiedzenie

Czy jest szansa na wyleczenie złego zgryzu u 28-letniej osoby? Tzn czy aparat na zęby coś jeszcze pomoże?

Cytat:
Napisane przez Kasiek1987 Pokaż wiadomość

Cytat:
Napisane przez Lavi92 Pokaż wiadomość
Też się zastanawiam czy da się to zmienić...
Jak zakładałam nowe konto na youtubie to pamiętam, że trochę się pomęczyłam nad tym, żeby nie widniało pod moim imieniem i nazwiskiem. Bloga to ja chyba zakładałam jak jeszcze nie było google+, dlatego nie widnieje tam moje nazwisko, możliwe, że teraz też się to da ustawić jakąś zawoalowaną drogą... tak, da się, mój Tż to robił, później mogę spytać jak. Czy da się tak w samym koncie google? Hmm... nie wiem. Wiem, że jak ja podałam coś kiedyś inaczej w swoich danych to chcieli zablokować mi koto pisząc, że mają podejrzenia, że to nie są moje prawdziwe dane :/ No niestety, ta machina coraz bardziej się rozrasta w internecie.

Co do drugiego pytania - po prostu musisz dodać bloga do obserwowanych. Jak jesteś zalogowana na swoim koncie Google, to na stronie bloga jest coś takiego jak "obserwatorzy" i tam "dołącz do tej witryny"

Edytowane przez jaksy
Czas edycji: 2013-07-10 o 14:48
jaksy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-10, 14:41   #799
_Desolation
Zakorzenienie

Czy jak Pani w sklepie prosi o dowód do można jej pokazać legitymacje/paszport/prawo jazdy ? Mi się wydawało że chodziło o dowód tożsamości czyli obojętne jaki dokument, a ostatnio usłyszałam że to musi być jednak dowód osobisty?
muzyka postawą,
koncerty zabawą

narCOMAnka

http://www.youtube.com/watch?v=mf97F-SpBQU

Życie motocyklisty nie liczy się w latach tylko w kilometrach

_Desolation jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-07-10, 14:46   #800
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Desolation Pokaż wiadomość
Czy jak Pani w sklepie prosi o dowód do można jej pokazać legitymacje/paszport/prawo jazdy ? Mi się wydawało że chodziło o dowód tożsamości czyli obojętne jaki dokument, a ostatnio usłyszałam że to musi być jednak dowód osobisty?
Można
Wielokrotnie pokazywałam w sklepie prawko, bo dowód nie zawsze noszę ze sobą, a prawo jazdy tak, bo wszędzie jeżdżę autem.

Wydaje mi się, że chodzi o jakikolwiek oficjalny dokument ze zdjęciem, potwierdzający fakt, że masz 18 lat.

---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ----------

Cytat:
Napisane przez jaksy Pokaż wiadomość
Czy jest szansa na wyleczenie złego zgryzu u 28-letniej osoby? Tzn czy aparat na zęby coś jeszcze pomoże?

Siostra TŻta założyła sobie aparat w wieku 36 lat
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-10, 14:50   #801
jaksy
Zasiedzenie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Można
Wielokrotnie pokazywałam w sklepie prawko, bo dowód nie zawsze noszę ze sobą, a prawo jazdy tak, bo wszędzie jeżdżę autem.

Wydaje mi się, że chodzi o jakikolwiek oficjalny dokument ze zdjęciem, potwierdzający fakt, że masz 18 lat.

---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ----------

Siostra TŻta założyła sobie aparat w wieku 36 lat
Tym bardziej, że prawko czy legitymację studencką mają tylko osoby pełnoletnie, więc nie wiem co to za pokrętna logika, że tylko dowód osobisty się liczy.

Dzięki
Stary 2013-07-10, 14:54   #802
szprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jaksy Pokaż wiadomość
tak. jedyna różnica pomiędzy leczeniem wad zgryzu u dziecka a dorosłego, jest taka, że u dorosłego proces leczenia trwa dłużej.
szprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-10, 14:58   #803
Trzy_metry_nad_niebem
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez seduction Pokaż wiadomość
Czekać lub iść na drugi dzień. U mnie kiedyś wydawali paczki w ten sam dzień, teraz nie wydają nawet przed zamknięciem, dopiero od następnego dnia.
Ok, dziękuję
Ciekawe tylko co gdybym faktycznie nie usłyszała, że paczkowy był u mnie i bym tak czekała dniami na paczkę

A ja też mam jeszcze pytanie odnośnie aparatu na zęby :
czy są aparaty które nosi się powiedzmy kilka godzin dziennie albo zakłada się na noc ? Nie wyobrażam sobie na stałe zakładać aparatu a też bym delikatnie mogła poprawić zgryz
Trzy_metry_nad_niebem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-10, 15:00   #804
kuki9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez new_me Pokaż wiadomość
a to nie sa zwykle margaretki;>? (czy jak to sie tam pisze)

Aaa mozliwe. Dzięki
Cytat:
Pokaż jej dokument ze zdjęciem. sama się długi czas legitymowałam paszportem i tylko raz ktos miał jakieś "ale". Oczywiście jak pani się uprze to Ci alkoholu czy papierosów nie sprzeda ale co wtedy zrobić? Trudno się kopać z koniem.

Edytowane przez kuki9
Czas edycji: 2013-07-10 o 15:01
kuki9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-10, 15:03   #805
jaksy
Zasiedzenie

Cytat:
Napisane przez Trzy_metry_nad_niebem Pokaż wiadomość
A ja też mam jeszcze pytanie odnośnie aparatu na zęby :
czy są aparaty które nosi się powiedzmy kilka godzin dziennie albo zakłada się na noc ? Nie wyobrażam sobie na stałe zakładać aparatu a też bym delikatnie mogła poprawić zgryz
Miałam taki jako dziecko/nastolatka i zgryzu mi nie wyleczyła, bo był tak niewygodny, że prawie go nie nosiłam
Stary 2013-07-10, 15:15   #806
kleineKrokodil
Zadomowienie

Oddawałam telefon już 5 razy na gwarancję, za każdym razem na tę samą wadę. Telefon po prostu w chwili zaczęcia rozmowy ją przerywa, czasem przy tym się wyłącza. Za każdym razem zmieniali tylko soft, twierdząc, że jest w 100% sprawny.
Jak to rozegrać żeby go w końcu naprawili/wymienili na nowy?
kleineKrokodil jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-10, 16:06   #807
_Desolation
Zakorzenienie

Tylko mi chodziło o to że jak np pokaże legitymacje czy jakiś inny dokument a Pani sprzedająca w takiej biedronce np. mi powie że nie sprzeda bo musi być dowód to czy mam prawo się kłócić. Dlatego jestem ciekawa jak to wygląda w jakimś oficjalnym zapisie Prawach Konsumenta czy czymś takim.
muzyka postawą,
koncerty zabawą

narCOMAnka

http://www.youtube.com/watch?v=mf97F-SpBQU

Życie motocyklisty nie liczy się w latach tylko w kilometrach

_Desolation jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-07-10, 16:40   #808
cholernarejestracja
Copyraptor

Nie wiem czy prawo konsumenta to reguluje, ale ogólnie jest tak, że dokumentem tożsamości w świetle polskiego prawa są tylko dowód osobisty i paszport. Żadne prawo jazdy ani legitymacja studencka ani nic innego, tylko te dwa dokumenty.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-10, 16:45   #809
Wolha
Zadomowienie

Cytat:
Tylko mi chodziło o to że jak np pokaże legitymacje czy jakiś inny dokument a Pani sprzedająca w takiej biedronce np. mi powie że nie sprzeda bo musi być dowód to czy mam prawo się kłócić. Dlatego jestem ciekawa jak to wygląda w jakimś oficjalnym zapisie Prawach Konsumenta czy czymś takim.
http://forumprawne.org/prawa-konsume...-alkoholu.html
Wolha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-10, 16:48   #810
doleo
Zakorzenienie

Cytat:
A to nie jest tak, że najważniejszy jest rok urodzenia wskazujący na pełnoletność i zdjęcie, które potwierdza do kogo należy dokument? Przecież nawet legitymacja jest wiarygodnym dokumentem, a nie jakimś przypadkowym papierkiem.
gdyby każdy miał to samo
nikt nikomu nie byłby potrzebny
doleo jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości