|
|
#781 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: " Nigella Gryzie " na TVN Style
|
|
|
|
|
#782 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zajrzyjcie na: http://www.tortownia.pl/ |
|
|
|
|
|
#783 |
|
Zadomowienie
|
A tak BTW bo Nigella wczoraj (tzn. w niedzielnym odcinku na TVN) robila fajną sałatke.
układane warstwowo: grillowana papryka (ze słoiczka), feta (pokruszona), natka pietruszki (pocieta), oliwa z oliwek i sok z cytryny. Moze byc dobre! |
|
|
|
|
#784 |
|
Wtajemniczenie
|
Musi być dobre!
|
|
|
#785 |
|
Raczkowanie
|
Witam
Czy ktoś może mi podać przepis na ciasto czekoladowe i na te kuleczki z sosem pomidorowym z odcinka z 12.08.2007 Bardzo prosze, dzieki ![]() ![]()
|
|
|
|
|
#786 |
|
Raczkowanie
|
Myślę, że ona nie zlewa z kieliszków, tylko resztki z butelek i to zachowuje. Zresztą nie widzialam tego odcinka, ale tak mi się wydaje, że nie z kieliszków.
|
|
|
|
|
#787 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#788 |
|
Przyczajenie
|
Dzisiaj rano widziałam końcówkę programu Nigelli, gdzie piekła ciasto czekoladowe z białek. Czy ktoś mógłby mi podać cały przepis na ten wypiek? Będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam Jaskolka2021 |
|
|
|
|
#789 |
|
Zadomowienie
|
Mam nagrany ten odcinek, ale obawiam sie, ze wlaczylam ciut za pozno i bede miala raczej niekompletny przepis na te klopsiki
Reszte postaram sie spisac. Cierpliwosci
|
|
|
|
|
#790 |
|
Zadomowienie
|
ok, specjalnie dla ciebie spisałam te przepisy
Przepis na pulpecki jest niekompletny ![]() tzn. mysle, ze Nigella dala jakies 500g miesa mielonego, parmezan (chyba???) i na pewno: 1 jajko, 3 lyzki sypkiej kaszy manny, oregano (lub inne ziola), mozna dac pietruszke (nać) i cebulkę - ale niekoniecznie, oprocz tego sporo soli, zabek czosnku. Wymieszac i formowac male kuleczki wielkosci łyżeczki od herbaty. Posiekac cebule, czosnek i oregano - wszystko razem w malakserze, dac na goraca oliwe z maslem (chyba 1 łyżka) - zeszklić, dodać przecier pomidorowy (mysle, ze ok. 0,75l) - bo Nigella dala cala duza butelkę i szczypte cukru i podgotowac to jakies 10 min. pod pół-przykryciem. Potem dolewamy troche mleka i wrzucamy pulpeciki. Gotujemy jeszcze 20 min. Polewac na gorący makaron np. papardelle. CIASTO CZEKOLADOWE BEZ MĄKI rozpuscić w mikrofalówce 250g ciemnej czekolady, do gorącej masy dodać 125g masła, zostawic do ostygniecia. W tym czasie ubic piane z 4 bialek z 100g cukru=6-7 łyżek (cukier dodac dopiero gdy same bialka sie ubiją). Piana ma byc lsniąca i spręzysta. 4 zóltka + 2 całe jajka mieszamy z 75g cukru (ok.5 łyżek) - trzepaczka lub drewnianą łyżką. Dodać skórkę otartą z 1 pomarańczy, troche "kontro" (lub rumu, "caluła" lub "fra angelico") - niestety nie znam francuskiego wiec pisze tak jak słyszę... Można dac zamiast alkoholu wanilię. Do masy zóltkowej dać czekoladę z masłem i wymieszać, potem dodać łyżkę ubitych białek i energicznie wymieszać, a potem reszte piany i delikatnie mieszać nabierając powietrze. Wlać do niewysmarowanej tortownicy, na której dnie wyłożono pergamin. Piec 35-40 min. w temp. 180 st.C. Ciasto po wyjeciu opada, ale taki już jego urok dzieki czemu wypelniamy wierz ubitą bitą smietana z dodatkiem "kontro" i posypujemy sypką czekoladą. SMACZNEGO! |
|
|
|
|
#791 |
|
Konto usunięte
|
dzisiaj Nigella robiła bardzo fajny, szybki deser- ChocoPots. na pewno zrobię.
http://www.youtube.com/watch?v=lrLKa...elated&search= tyle tylko, że mam tylko czekoladowo-cynamonowe łezki. no ale może wyjdą, a nawet jak nie to zrobię znowu- ze startą gorzką czekoladą. ahh, nie mogę się napatrzeć na tę chrupiącą skórkę i płynne nadzienie.
|
|
|
|
|
#792 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Swego czasu Igusia podawała tu ten przepis (BTW dawno jej nie widziałam Czeka w ulubionych na chłodniejszą porę roku |
|
|
|
|
|
#793 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ajj, nie wiedziałam. byłam w euforii po obejrzeniu tego odcinka (a właściwie tylko tego przepisu, bo pozostałe mnie nie powaliły na kolana) zapomniałam o wyszukiwarce.
|
|
|
|
|
|
#794 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#795 |
|
Raczkowanie
|
Dziekuje w_isienka za przepisy, ciasto dzisiaj robie
Pozdrawiam wszystkich ![]()
|
|
|
|
|
#796 |
|
Zadomowienie
|
w_isienka o jaak to ciacho wygląda
![]() Ja mam takie pytanie co do tego ciasta,jaką rolę pełni ten nalewany na koniec alkohol lub wanilia?Czy to się wchłania,czy zalega na górze a potem miesza się z czekoladą?I czy można to jeszcze czymś zastąpić?
|
|
|
|
|
#797 |
|
Zadomowienie
|
Jeszcze jedno co do ciasta czekoladowego - musi to być gorzka czekolada,czy moze byc troche tej i mlecznej lub zrobiona smaodzielnie(z cukru pudru,masła i kakaa)?
|
|
|
|
|
#798 |
|
Zadomowienie
|
Moim zdaniem to raczej powinna byc gorzka czekolada, bo cukru to tam potem sporo, a alkohol i skórka pomarańczowa - to moim zdaniem pelnią role zaostrzacza smaku (ciasto nie jest wtedy takie mdłe) i pewnie pełni to też rolę aromatu
Jakby ktos to ciasto zrobil - to dajcie znac jak Wam wyszło - bo też mam zamiar jutro zrobić... ale nie wiem czy sie ze wszystkim wyrobię
|
|
|
|
|
#799 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Nigelle oglądam od niedawna, ale namiętnie realizuję jej przepisy, sa genialne! Ale wizja tych muffinów mnie zachwyciła ![]() Prosze więc jeszcze raz =) Dziękuje! |
|
|
|
|
|
#800 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#801 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() robiłam to ciasto dobre kilkanaście razy i ręczę głową, że jest przepyszne, weszło do kanonu moich popisowych i na pewno z niego nie zniknie, tak jak czeko-kubki
|
||
|
|
|
|
#802 |
|
Zadomowienie
|
w_isienka dzięki
ja jutro może spróbuje,tylko z foremką mam problem ,ale z rańca wyruszam na poszukiwania![]() tricomi gracias |
|
|
|
|
#803 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
przepis: mars i czekolada 4 batony Mars, 50g masła, 2,5 szklanki płatków kukurydzianych. Masło i batony rozpuścić w rondlu, dodać płatki, zamieszać. Rozłożyć do foremek i wstawić do lodówki na godzinę. robiłam, bardzo dobre. |
|
|
|
|
|
#804 | |
|
Zadomowienie
|
tricomi:
Cytat:
Ja sie zastanawiałam czy aby nie zastapić tego likieru spirytusem z dodatkiem olejka pomarańczowego lub rumowego (bo Nigella mówiła, że Cointreau mozna zastąpić tez rumem - stąd moje kombinacje)
|
|
|
|
|
|
#805 |
|
Raczkowanie
|
A gdzie w Polsce można kupić choc chips?
|
|
#806 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#807 |
|
Zakorzenienie
|
I prawidłowo, bo jestem tu
A Ciebie nigdy nie widać, jak przeglądasz wątki ![]() Ano, bo dietetyka ostatnio bardziej pasuje do moich klimatów ![]()
|
|
#808 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#809 |
|
Zakorzenienie
|
Układ... Sitwa...
Tajest!
|
|
#810 |
|
Raczkowanie
|
Pokruszona czekolada mnie właśnie nie zadowala
![]() Krystalizuje i chrzęści w zębach.
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:17.

.

Reszte postaram sie spisac. Cierpliwosci

byłam w euforii po obejrzeniu tego odcinka (a właściwie tylko tego przepisu, bo pozostałe mnie nie powaliły na kolana) zapomniałam o wyszukiwarce.