![]() |
#781 |
Przyczajenie
|
Dot.: Jaki stały aparat?
|
![]() ![]() |
![]() |
#782 |
Zakorzenienie
|
Moje jedynki [na dole] wyglądają patrząc z góry ułożone w: \/. Chyba długo będę musiałą nosić aparat, żeby były jakieś efekty...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#783 |
Rozeznanie
|
![]()
Maggie_90 slicznie Twoje zabki wygladaja w aparaciku...serio...masz ladne duze zabki..wiec mysle ze aparat ci pasuje
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#784 |
Wtajemniczenie
|
Bardzo dziekuję
![]() ![]() W każdym razie ja nie mam takiego wybotu z gumkami jak Wy- mogę sobie wybrać z pasteli: róż, fiolet, błękitny, morski, z jaskrawych róż, pomarańcz, zieleń granat oraz srebrne i przeźroczyste. A marzył mi się turkus, ale nie mam takiego do wyboru ![]()
#785 |
Wtajemniczenie
|
a orientujecie się, czy aparat metalowy zawiera nikiel? a może trzeba zamawiać taki dla alergików? byłam dzisiaj u ortodontki, ale z tego wszystkiego zapomniałam o to spytać...
od 14.10 dołączę do grona Aparatek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#786 |
Wtajemniczenie
|
Wydaje mi się, że jest zrobiony z takich materiałów, żeby nie uczulał. Inaczej musiałbym po dwóch latach coś już zauważyć ;].
#787 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pytanie do noszących stały aparat
Wiem w porcelanowym są przeźroczyste, ale chodzilo mi o metalowy. Ortodontka kupiła nam(pacjentom) specjalne szczoteczki, dostanę taką już jutro.
![]()
![]() |
#788 |
Raczkowanie
|
Czytałam w gazetce u ortodonty, że metal, z którego jest zrobiony aparat nie zawiera niklu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#789 |
Zakorzenienie
|
Mi zawsze ortodonatka podtyka pod nos takie pudełeczko z gumkami i moge sobie wybrać. Ostatnio Zakupiła nowe gumki i myślałam, że oczopląsu dostane
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#790 |
Zakorzenienie
|
Aparaty nie mają niklu
![]() ![]()
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#791 |
Przyczajenie
|
czesc
![]() ![]() ja jestem bardzo zadowolona ![]() ![]() ![]() ale jeszcze sporo czasu do sciagniecia, ale jestem bardzo szczesliwa ze go mam choc na poczatku boli to fakt, bo przesuwaja sie ale to kwestia 3 dni ![]() ![]() ![]() ![]() ale mam pytanko?????????? bo mam pierscien na 6 no i drucik z tego piersciania wyszedl:/ i nie wsadze go tam bo nie jest prosty tylko skrzywiony na koncu.trzyma sie kolo tego piersciania ale nie ma go w tej dziurce w pierscieniiu nie wiem co robic, bo pewnie wyszedl jak cos jadlam i sie naprezyl bo nie mam 5 i jest wolan przestrzen wiec latwo sie wyciga? mozna to sobie jakos samemu wlozyc czy raczej w poniedzialek musze isc do dentystyki??? poradzcie...bo jestem poczatkujaca uzytkowniczka aparatu i nie wiem co robic pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#792 |
Przyczajenie
|
czesc
![]() ![]() ja jestem bardzo zadowolona ![]() ![]() ![]() ale jeszcze sporo czasu do sciagniecia, ale jestem bardzo szczesliwa ze go mam choc na poczatku boli to fakt, bo przesuwaja sie ale to kwestia 3 dni ![]() ![]() ![]() ![]() ale mam pytanko?????????? bo mam pierscien na 6 no i drucik z tego piersciania wyszedl:/ i nie wsadze go tam bo nie jest prosty tylko skrzywiony na koncu.trzyma sie kolo tego piersciania ale nie ma go w tej dziurce w pierscieniiu nie wiem co robic, bo pewnie wyszedl jak cos jadlam i sie naprezyl bo nie mam 5 i jest wolan przestrzen wiec latwo sie wyciga? mozna to sobie jakos samemu wlozyc czy raczej w poniedzialek musze isc do dentystyki??? poradzcie...bo jestem poczatkujaca uzytkowniczka aparatu i nie wiem co robic pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#793 |
Zakorzenienie
|
asiak,lepiej będzie iść do dentystki
![]()
#794 |
Zakorzenienie
|
ja nosze swoj aparacik ...hm... rok i miesiac
![]() ![]() ![]() gumeczki teraz mam wrzosowe ![]()
![]() |
#795 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny!!Wczoraj założyli mi aparat na góre.Samo zalożenie nic nie bolało ,potem tez nie,a w nocy mnie zacelo tak rwac ze normaln ie nie moge.teraz tez mnie wszystko boli. Czy przez pierwsze 3 dni używałyscie cos przeciwbólowego??????Może jakies maści?Ja mam maść Sachol ale nic nie pomaga.
#796 |
Raczkowanie
|
Mam do was pytanko. Ortodontka powiedziała mi, żebym lepiej nie używała szczoteczki elektrycznej bo mogę odkleić sobie zamki. A ja tak nie lubie zwykłych szczoteczek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#797 |
Przyczajenie
|
![]()
dziękuję za odpowiedz
![]() ![]() pozdrawiam ![]() a co do kolorow gumek to miałam zielone fajne(ciemniejszy i jasniejszy odcien) a teraz mam niebieskie tez jasniejsze i ciemniejsze ![]() ![]() ale ja sie ciesze ze mam aparat teraz to sie usmiecham od ucha do ucha ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#798 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#799 |
Przyczajenie
|
Ja rowniez przyzwyczailam sie do ortodontycznej szczoteczki, tez z poczatku wydawalo mi sie ze nie czysci mi zebow tak jak powinna ale chyba jednak nie jest tak zle
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#800 |
Raczkowanie
|
no wlasnie ja tego nie rozumiem. przeciez sa nawet specjalne koncowki do szczoteczek elektrycznych (np na allegro, nie wiem czy mozna tu wklejac linki)
mam znajomych ktorzy przez caly czas noszenia aparatow myli zabki elektryczna i nic im nie poodpadalo. mi natomiast pani w recepcji tez powiedziala ze nie moge uzywac, a orto wciaz zapominam o to dopytac.. poki co myje wlasnie z taka koncowka i dobrze jest! |
![]() ![]() |
![]() |
#801 |
Raczkowanie
|
Ja myję teraz taka najzwyklejszą i odczuwam ogromny dyskomfort bo chyba mam obsesje na punkcie czystych ząbków. No ale z drugiej strony jeżeli myję po każdym posiłku to nawet jak by mi super nie doczyściła zębów to i tak prochnica mi sie nie powinna wkraść :P
Tak się ostatnio zastanawiałam dlaczego zęby bolą tylko przez pierwsze dni po zmianie gumek? Czy to oznacza ze tylko wtedy gdy odczuwamy ból zęby się prostują, a potem tylko efekt się utrwała czy może prostowanie postępuje przez cały czas?? |
![]() ![]() |
![]() |
#802 |
Raczkowanie
|
IraKlara dobre pytanie. Ja właśnie mam założony łańcuszek na aparat i zęby bolały mnie tylko przez jeden dzień a teraz nic nie czuje i wydaje mi się że nic się nie dzieje. Do 23 października(bo dopiero wtedy mam kolejną wizytę) ma mi się zrobić 2mm odstępu między ząbkami ale ja widzę już teraz że nic z tego nie będzie i nie wiem całkowicie co mam robić.Czy czekać do wizyty czy iść wcześniej żeby mi zmniejszyła łańcuszek o oczko...
|
![]() ![]() |
![]() |
#803 |
Raczkowanie
|
Mnie zęby bolały przez jakieś 3 dni i po upływie tego czasu już widziałam rezultaty. A teraz jakby wszystko stanęło w miejscu. Może teraz się korzenie ustawiają albo dziąsła?
Jak będę u ortodontki to się zapytam bo naprawde mnie to zastanawia ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#804 |
Raczkowanie
|
Jeśli będziesz wcześniej ode mnie to koniecznie zapytaj i napisz na forum odrazu co bym w nieświadomości nie musiała żyć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#805 |
Zadomowienie
|
Hmm....to może ja dodam że praktycznie nic mnie nie bolało
![]() ![]() ![]() ![]() Kończąc swój wywód ![]() ![]()
![]() |
#806 |
Zakorzenienie
|
To taka biała guma z miejscem na każdy zamek to łańcuszek jest?
![]() ![]() PS. Kazałam im sprowadzić dla mnie kolorowe, bo nie chcę białego ![]() ![]()
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#807 |
Wtajemniczenie
|
Na bolące ząbki orto poleciła mi... miśki haribo
![]() Co do szczoteczki elektrycznej- orto twierdzi, że to nie ma znaczennia... Trzeba myć, myć, myć! I jeśli dobrze zrozumiałam, to zęby nie mogą się prostować w ekspresowym tempie, a jest to możliwe, choć nie przy każdej wadzie. Tylko to boli, i coś tam coś tam z kośćmi się może stać, dlatego to tak długo trwa. Poza tym jak mamy tasiemkę czy drucik to zęby prostują się 'do pewnego momentu', później się tylko utrwala. Czasem ten moment może trwać trzy dni, czasem miesiąc. Takie są przynajmniej moje odczucia. Dla pocieszenia. Poszłam spać z dużą szparką między dwoma jedynkami na dole. Rano się budzę- nie ma szparki ![]()
![]() |
#808 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#809 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ale cieszę się, że przynajmniej Tobie się to udało... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#810 |
Wtajemniczenie
|
Zapewne rozsuwanie trwa dłużej niż zsuwanie ale spokojnie, wszystko dasię zrobić. Cierpliwości
![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:11.