Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-09-20, 17:26   #781
aleksanderka
Przyczajenie

Dot.: Jaki stały aparat?

Cytat:
Napisane przez anCcik Pokaż wiadomość
Ja mam pełen łuk na górnych zębach od lutego, bądź marca. Na dole mam założony aparat jedynie na 6 przednich zębów (jakoś od czerwca). Stan górnych się poprawił, ale na dole coś ciężko to idzie...
Mi rowniez bardzo kiepsko prosuja sie done zeby
aleksanderka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-20, 18:00   #782
anCcik
Zakorzenienie

Moje jedynki [na dole] wyglądają patrząc z góry ułożone w: \/. Chyba długo będę musiałą nosić aparat, żeby były jakieś efekty...
anCcik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-20, 19:29   #783
wikakika
Rozeznanie

Post Dot.: Jaki stały aparat?

Maggie_90 slicznie Twoje zabki wygladaja w aparaciku...serio...masz ladne duze zabki..wiec mysle ze aparat ci pasuje ...ja zrobilam wczoraj zdjecie swojemu usmiechowi i wymeikalam...wstyd dac na forum takie zebiska .....a gumeczki zawsze mialam takie rozowe jak ty....tylko raz mi sie zdarzylo na fioletowe.....Pozdrawiam aparatki
wikakika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-20, 21:47   #784
Maggie_90
Wtajemniczenie

Bardzo dziekuję . Może dlatego, że juz są równe?
W każdym razie ja nie mam takiego wybotu z gumkami jak Wy- mogę sobie wybrać z pasteli: róż, fiolet, błękitny, morski, z jaskrawych róż, pomarańcz, zieleń granat oraz srebrne i przeźroczyste. A marzył mi się turkus, ale nie mam takiego do wyboru . Wizytę mam we wtorek i sie zastanawiam co by tu wybrać. Kusi mnie morski i jakieś przeplatanki, tylko co by razem pasowało ;d

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post47604606
Maggie_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-21, 12:09   #785
emeczka
Wtajemniczenie

a orientujecie się, czy aparat metalowy zawiera nikiel? a może trzeba zamawiać taki dla alergików? byłam dzisiaj u ortodontki, ale z tego wszystkiego zapomniałam o to spytać...

od 14.10 dołączę do grona Aparatek
emeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-21, 16:22   #786
Maggie_90
Wtajemniczenie

Wydaje mi się, że jest zrobiony z takich materiałów, żeby nie uczulał. Inaczej musiałbym po dwóch latach coś już zauważyć ;].

Stary 2006-09-21, 16:28   #787
izusia15
Raczkowanie

GG do izusia15
Dot.: Pytanie do noszących stały aparat

Wiem w porcelanowym są przeźroczyste, ale chodzilo mi o metalowy. Ortodontka kupiła nam(pacjentom) specjalne szczoteczki, dostanę taką już jutro.
Stary 2006-09-21, 18:28   #788
IraKlara
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez MSN do IraKlara

Czytałam w gazetce u ortodonty, że metal, z którego jest zrobiony aparat nie zawiera niklu
IraKlara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-21, 20:03   #789
annfas
Zakorzenienie

Mi zawsze ortodonatka podtyka pod nos takie pudełeczko z gumkami i moge sobie wybrać. Ostatnio Zakupiła nowe gumki i myślałam, że oczopląsu dostane

Always look on the bright side of life...
annfas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-22, 15:18   #790
Malinka_Malwinka
Zakorzenienie

Aparaty nie mają niklu Przynajmniej w mojej klinice
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa
Malinka_Malwinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-23, 20:05   #791
asiak:)
Przyczajenie

czescczytam sobie własnie wasze wypowiedzi w sprawei aparatu
ja jestem bardzo zadowolona choc mam go dopiero niespelna miesiac ajuz widze roznice sa prostrze
ale jeszcze sporo czasu do sciagniecia, ale jestem bardzo szczesliwa ze go mam choc na poczatku boli to fakt, bo przesuwaja sie ale to kwestia 3 dni a potem juz luzi optarty jezor i policzki ale przejdzie
ale mam pytanko??????????
bo mam pierscien na 6 no i drucik z tego piersciania wyszedl:/ i nie wsadze go tam bo nie jest prosty tylko skrzywiony na koncu.trzyma sie kolo tego piersciania ale nie ma go w tej dziurce w pierscieniiu nie wiem co robic, bo pewnie wyszedl jak cos jadlam i sie naprezyl bo nie mam 5 i jest wolan przestrzen wiec latwo sie wyciga? mozna to sobie jakos samemu wlozyc czy raczej w poniedzialek musze isc do dentystyki??? poradzcie...bo jestem poczatkujaca uzytkowniczka aparatu i nie wiem co robic
pozdrawiam
asiak:) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-23, 20:12   #792
Przyczajenie

czescczytam sobie własnie wasze wypowiedzi w sprawei aparatu
ja jestem bardzo zadowolona choc mam go dopiero niespelna miesiac ajuz widze roznice sa prostrze
ale jeszcze sporo czasu do sciagniecia, ale jestem bardzo szczesliwa ze go mam choc na poczatku boli to fakt, bo przesuwaja sie ale to kwestia 3 dni a potem juz luzi optarty jezor i policzki ale przejdzie
ale mam pytanko??????????
bo mam pierscien na 6 no i drucik z tego piersciania wyszedl:/ i nie wsadze go tam bo nie jest prosty tylko skrzywiony na koncu.trzyma sie kolo tego piersciania ale nie ma go w tej dziurce w pierscieniiu nie wiem co robic, bo pewnie wyszedl jak cos jadlam i sie naprezyl bo nie mam 5 i jest wolan przestrzen wiec latwo sie wyciga? mozna to sobie jakos samemu wlozyc czy raczej w poniedzialek musze isc do dentystyki??? poradzcie...bo jestem poczatkujaca uzytkowniczka aparatu i nie wiem co robic
pozdrawiam
Stary 2006-09-23, 20:29   #793
Nemezja
Zakorzenienie

asiak,lepiej będzie iść do dentystki

Nemezja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-23, 21:06   #794
magda_aparatka
Zakorzenienie

GG do magda_aparatka

ja nosze swoj aparacik ...hm... rok i miesiac gorny i dolny łuk. niestety okazalo sie, ze musze wyrwac 2 zeby gorne... (na poczatku wyrwano mi dwa na dole), ale przezyje chociaz troche sie boje byle wszystko ladnie sie skonczyło
gumeczki teraz mam wrzosowe

FC BAYERN - Stern des Südens

magda_aparatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-24, 07:02   #795
olcia17666
Raczkowanie

Dziewczyny!!Wczoraj założyli mi aparat na góre.Samo zalożenie nic nie bolało ,potem tez nie,a w nocy mnie zacelo tak rwac ze normaln ie nie moge.teraz tez mnie wszystko boli. Czy przez pierwsze 3 dni używałyscie cos przeciwbólowego??????Może jakies maści?Ja mam maść Sachol ale nic nie pomaga.
Stary 2006-09-24, 10:11   #796
IraKlara
Raczkowanie

Mam do was pytanko. Ortodontka powiedziała mi, żebym lepiej nie używała szczoteczki elektrycznej bo mogę odkleić sobie zamki. A ja tak nie lubie zwykłych szczoteczek Mam wrażenie, że zwykła mi w ogle zębów nie czyści Czy rzeczywiście nie mogę używać elektrycznej??
Stary 2006-09-24, 11:25   #797
Przyczajenie

Smile Dot.: Pytanie do noszących stały aparat

dziękuję za odpowiedz w pon dzownię do Pani dentystki ale to juz drugi raz i boje sie ze jak wyjade na studia to znow mi wypadnie i co wtedy:/ albo musze jesc ostrozniej:/
pozdrawiam
a co do kolorow gumek to miałam zielone fajne(ciemniejszy i jasniejszy odcien)
a teraz mam niebieskie tez jasniejsze i ciemniejszei powiem ze prawie ich nie widachehe
ale ja sie ciesze ze mam aparat teraz to sie usmiecham od ucha do ucha nie wstydzac sie krzywych zebow bo bede miec prosciutkie
Stary 2006-09-24, 13:31   #798
Keira87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez IraKlara Pokaż wiadomość
Mam do was pytanko. Ortodontka powiedziała mi, żebym lepiej nie używała szczoteczki elektrycznej bo mogę odkleić sobie zamki. A ja tak nie lubie zwykłych szczoteczek Mam wrażenie, że zwykła mi w ogle zębów nie czyści Czy rzeczywiście nie mogę używać elektrycznej??
Nie możesz. Ja też byłam uzależniona od szczoteczki elektrycznej, ale potem przyzwyczaiłam się do zwykłej tzn. ortodontycznej, ona jest troszke inna od tych zwykłych, więc naprawdę dobrze czyści zęby. Przyzwyczaisz się
Keira87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-24, 14:19   #799
aleksanderka
Przyczajenie

Ja rowniez przyzwyczailam sie do ortodontycznej szczoteczki, tez z poczatku wydawalo mi sie ze nie czysci mi zebow tak jak powinna ale chyba jednak nie jest tak zle
aleksanderka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-09-24, 18:36   #800
yassue
Raczkowanie

no wlasnie ja tego nie rozumiem. przeciez sa nawet specjalne koncowki do szczoteczek elektrycznych (np na allegro, nie wiem czy mozna tu wklejac linki)

mam znajomych ktorzy przez caly czas noszenia aparatow myli zabki elektryczna i nic im nie poodpadalo. mi natomiast pani w recepcji tez powiedziala ze nie moge uzywac, a orto wciaz zapominam o to dopytac.. poki co myje wlasnie z taka koncowka i dobrze jest!
yassue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-24, 18:47   #801
IraKlara
Raczkowanie

Ja myję teraz taka najzwyklejszą i odczuwam ogromny dyskomfort bo chyba mam obsesje na punkcie czystych ząbków. No ale z drugiej strony jeżeli myję po każdym posiłku to nawet jak by mi super nie doczyściła zębów to i tak prochnica mi sie nie powinna wkraść :P

Tak się ostatnio zastanawiałam dlaczego zęby bolą tylko przez pierwsze dni po zmianie gumek? Czy to oznacza ze tylko wtedy gdy odczuwamy ból zęby się prostują, a potem tylko efekt się utrwała czy może prostowanie postępuje przez cały czas??
Stary 2006-09-24, 21:54   #802
Blacki
Raczkowanie

IraKlara dobre pytanie. Ja właśnie mam założony łańcuszek na aparat i zęby bolały mnie tylko przez jeden dzień a teraz nic nie czuje i wydaje mi się że nic się nie dzieje. Do 23 października(bo dopiero wtedy mam kolejną wizytę) ma mi się zrobić 2mm odstępu między ząbkami ale ja widzę już teraz że nic z tego nie będzie i nie wiem całkowicie co mam robić.Czy czekać do wizyty czy iść wcześniej żeby mi zmniejszyła łańcuszek o oczko...
Blacki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-24, 22:02   #803
IraKlara
Raczkowanie

Mnie zęby bolały przez jakieś 3 dni i po upływie tego czasu już widziałam rezultaty. A teraz jakby wszystko stanęło w miejscu. Może teraz się korzenie ustawiają albo dziąsła?
Jak będę u ortodontki to się zapytam bo naprawde mnie to zastanawia

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-09-24, 22:09   #804
Blacki
Raczkowanie

Jeśli będziesz wcześniej ode mnie to koniecznie zapytaj i napisz na forum odrazu co bym w nieświadomości nie musiała żyć Jesli jednak ja będę wcześniej to również spróbuje się coś dowiedzieć na ten temat.
Stary 2006-09-24, 22:10   #805
pIWONIA
Zadomowienie

Hmm....to może ja dodam że praktycznie nic mnie nie bolało No po założeniu aparatu pici pici, tabletkę zażyłam ale bardziej na "zaś" niż z powodu bólu A teraz z tydzień temu jakoś jak miałam zmianę gumek i "naciągnięte" to wszystko czy co się robi na tych wizytach () to naprawdę nic mnie nie bolało wogóle. A ząbki mi się zdecydowanie wyprostowały, widzę różnice

Kończąc swój wywód stwierdzam że jeśli nie boli to też się prostują
pIWONIA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-25, 17:48   #806
Malinka_Malwinka
Zakorzenienie

To taka biała guma z miejscem na każdy zamek to łańcuszek jest?

PS. Kazałam im sprowadzić dla mnie kolorowe, bo nie chcę białego Orto powiedziała, że da się zrobić
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa
Malinka_Malwinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-25, 20:02   #807
Maggie_90
Wtajemniczenie

Na bolące ząbki orto poleciła mi... miśki haribo .

Co do szczoteczki elektrycznej- orto twierdzi, że to nie ma znaczennia... Trzeba myć, myć, myć!

I jeśli dobrze zrozumiałam, to zęby nie mogą się prostować w ekspresowym tempie, a jest to możliwe, choć nie przy każdej wadzie. Tylko to boli, i coś tam coś tam z kośćmi się może stać, dlatego to tak długo trwa.
Poza tym jak mamy tasiemkę czy drucik to zęby prostują się 'do pewnego momentu', później się tylko utrwala. Czasem ten moment może trwać trzy dni, czasem miesiąc. Takie są przynajmniej moje odczucia.
Dla pocieszenia. Poszłam spać z dużą szparką między dwoma jedynkami na dole. Rano się budzę- nie ma szparki .

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-09-25, 20:35   #808
Blacki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Malinka_Malwinka Pokaż wiadomość
To taka biała guma z miejscem na każdy zamek to łańcuszek jest?
Tak, to jest łańcuszek Ja mam bezbarwny a o kolorowych nawet nie pomyślałam.
Stary 2006-09-25, 20:55   #809
Blacki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Maggie_90 Pokaż wiadomość
Dla pocieszenia. Poszłam spać z dużą szparką między dwoma jedynkami na dole. Rano się budzę- nie ma szparki .
Maggie to nie jest pocieszenie...przynajmnie j nie dla mnie. Też miałam nadzieję że tak szybko mi sie zrobi ta 2 mm "szpara" której moja orto tak potrzebuje do dalszej współpracy z moimi ząbkami a tu nic. Nic nawet nie drgnęło!!
Ale cieszę się, że przynajmniej Tobie się to udało...
Stary 2006-09-25, 21:45   #810
Maggie_90
Wtajemniczenie

Zapewne rozsuwanie trwa dłużej niż zsuwanie ale spokojnie, wszystko dasię zrobić. Cierpliwości .

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości