Musi urodzić nieuleczalnie chore dziecko-klauzula sumienia - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-09, 13:51   #781
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja
Dot.: Musi urodzić nieuleczalnie chore dziecko-klauzula sumienia

Cytat:
Napisane przez szpilki na giewoncie Pokaż wiadomość

To jest dopiero hipokryzja na maxa jeden lekarz dobry bo wykonuje aborcje drugi zllo. Hipokryzja na całego po prostu.
a widzisz różnicę,między wykonywaniem aborcji ze wskazań medycznych lub z gwałtu (Dębski) a skrobanie kobiet jak leci (Chazan)? Bo tak wlasnie robił -aborcja na życzenie (wtedy zgodna z prawem) i jakoś go sumienie nie uwierało. A jak się już ładnie ustawił to przyszła pora na 'klauzulę'. Zwyczajnie nie wierzę w takie rzeczy,człowiek ok 30tki ma juz jasne poglądy i ukształtowany kręgosłup moralny.Jesli sumienie wtedy pozwoliło mu abortować zdrowe płody z normalnych ciąż,to dlaczego teraz ma problem z przestrzeganiem prawa?

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684

Edytowane przez stokrotka_to_ja
Czas edycji: 2014-07-09 o 13:52
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 14:07   #782
tunia89
Zakorzenienie

Ja szanuje podejście pani z wywiadu (tak przeczytałam go) i uważam, że trzeba mieć naprawdę dużo siły i mocną psychikę aby czekać na narodziny dziecka chorego, które umrze zaraz po porodzie.

Ale szanuje również kobiety, które po badaniach nie chcą ich rodzić. Mają takie prawo. Każda z nich podejmuje swoją decyzję. Przeżywa swoją tragedię.

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2

<3 33/40 <3

jestem zołzą i dobrze mi z tym
tunia89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 14:16   #783
zakonna
Naczelna Nastolatka

ja nie wiem czy ja piszę niewyraźnie. Pytam o konkretny przypadek, omawiany w tym wątku.
Poza tym, owszem, moje podejście przenosi się też na moich bliskich i na mnie. Nie chciałabym cierpieć i nie patrzyłabym na cierpienie bliskich. Gdyby eutanazja była legalna to zastosowałabym ją zarówno na sobie jak i osobie, która by o to prosiła. Tak samo jak jestem zdecydowana uśpić mojego psa jeśli będzie cierpiał.
Podejście pani z wywiadu to jej osobiste zdanie. Ja pytam o zdanie osoby z tego wątku.
Czy to tak trudno napisać, "jestem przeciw terminacji w takich wypadkach bo sądzę, uważam, że ..........."?

Edytowane przez zakonna
Czas edycji: 2014-07-09 o 14:18
zakonna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 14:24   #784
favianna
Zakorzenienie

Sama nie chcialabym czekac i urodzic takiego dziecka, ani patrzec na jego smierc. Jesli ta kobieta z linka jest w stanie to udzwignac, to ok. Zwlaszcza, ze jej pobudki sa tez motywowane religia, ale nie kazdy takie ma. Z mojego punktu widzenia to dziecko po porodzie sie meczy, ale to nie moje dziecko przeciez, wiec nie musze sie z tym zmagac, moge tylko wspolczuc dziecku i wspolczuc tej kobiecie.
Ja tylko chce prawa wyboru i zawsze to powtarzalam, ze zaden lekarz nie ma prawa zachowac sie tak jak zrobil to Chazan.

Edytowane przez favianna
Czas edycji: 2014-07-09 o 15:47
favianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 19:03   #785
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
ja bym chciała żeby te osoby, które są przeciwne terminacji w tym konkretnym przypadku, napisały dlaczego. Tak serio chciałabym poznać uzasadnienie. Bo ja wiem dlaczego uważam, że terminacja byłaby lepsza-jestem przeciwna cierpieniu, przedłużaniu życia kosztem wielkiego bólu i cierpienia, zarówno dziecka jak i rodziców.

Ale czego nie rozumiesz w fakcie, że ktoś by nie był w stanie zabić własnego dziecka?

Gdybym się teraz dowiedziała, że moja córka jest bardzo chora i za kilka miesięcy wskutek tej choroby będzie bardzo cierpieć to jej teraz nie zabije, żeby ustrzec ją przed tym cierpieniem.
Ale jeśli tego nie jesteś w stanie zrozumieć to w żaden inny sposób ci nikt tego nie wytłumaczy, że są rodzice dla których podjęcie decyzji o zakończeniu życia dziecka jest nie do zaakceptowania.

Jeśli dla kogoś dziecko w brzuchu jest dokładanie takim samym dzieckiem jak to narodzone to jest oczywiste że nie będzie w stanie go terminować.
Stary 2014-07-09, 19:19   #786
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez treselle0 Pokaż wiadomość
masz rację, dziecko jest we mnie, ale sama go sobie nie włożyłam. Jest to też dziecko mojego partnera, jego zdanie w ogóle się nie liczy, bo to nie on 9 m-cy je nosi? I nie ma nic do powiedzenia tylko w kwestii ciąży dziecka z możliwymi wadami, czy zdrowego też, a po porodzie? Ciekawą sprawę poruszyłaś, bo wiele kobiet, zwolenniczek aborcji używa argumentu, moje ciało, moja sprawa. Też tak uważasz?
Uważam, że technicznie nie ma takiej możliwości by osiągnąć kompromis w sytuacji, w której kobieta chce usunąć ciążę i ma taką możliwość a mężczyzna nie chce by tej ciąży usuwała. Chyba, że ją będzie trzymał pod kluczem do czasu porodu. No sorry, tak natura chciała i tyle.

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Klarissa przecież wyraźnie napisała, że W PRAKTYCE nie wyobraża sobie decydowania o donoszeniu lub zakończeniu ciąży przez mężczyznę.
No dokładnie. Nawet było by to nie fair, bo to jednak nie mężczyzna tę ciążę nosi, nie on musi rodzić, a w przypadku tych decyzji nie chodzi tylko o dziecko, ale też o kobietę i trudno, żeby osoba, której bezpośrednio nie dotyka problem miała prawo podejmować decyzję za samą zainteresowaną.
Stary 2014-07-09, 20:42   #787
zakonna
Naczelna Nastolatka

kto chce i umie czytać ze zrozumieniem niech czyta,
http://www.um.warszawa.pl/sites/defa...ej_rodziny.pdf

raport po kontroli
Stary 2014-07-09, 21:12   #788
201705121341
Konto usunięte

Cytat:
ja nie wiem czy ja piszę niewyraźnie. Pytam o konkretny przypadek, omawiany w tym wątku.
Poza tym, owszem, moje podejście przenosi się też na moich bliskich i na mnie. Nie chciałabym cierpieć i nie patrzyłabym na cierpienie bliskich. Gdyby eutanazja była legalna to zastosowałabym ją zarówno na sobie jak i osobie, która by o to prosiła. Tak samo jak jestem zdecydowana uśpić mojego psa jeśli będzie cierpiał.
Podejście pani z wywiadu to jej osobiste zdanie. Ja pytam o zdanie osoby z tego wątku.
Czy to tak trudno napisać, "jestem przeciw terminacji w takich wypadkach bo sądzę, uważam, że ..........."?
Ja też jestem ciekawa i nie mówię tego złośliwie. Tylko ten temat się wałkuje i wałkuje, dziewczyny popierające terminację w tym przypadku wypowiedziały swoje zdanie raz albo więcej, a dziewczyny niepopierające tej decyzji nie powiedziały konkretnie czy uważają tę decyzję za dobrą czy złą. Mówią czym jest dobro, zło, miłość itd. To wszystko wiemy, ale dlaczego według was w tym konkretnym przypadku terminacja była złym wyborem? Czy któraś może odpowiedzieć na to konkretne pytanie? W maksymalnie pięciu zdaniach?
201705121341 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 22:00   #789
_vixen_
Zakorzenienie

Moim zdaniem to chodzi po prostu o to, zeby nie obciążać sobie sumienia taka decyzja. Tak mogłabym streścić wszelkie wywiady dla frondy czy wywody tzw. obrońców zycia.
Przy czym nie twierdze, że to zle, bo niektórzy nie udźwigna decyzji o terminacji, a inni o donoszeniu i urodzeniu. Ale w przypadku decyzji o urodzeniu, modlilabym się o szybka śmierć dla dziecka,zeby nie musiało się długo męczyć.

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2014-07-09 o 22:07
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 22:08   #790
zakonna
Naczelna Nastolatka

jakieś wybiórcze to sumienie w takim razie. Bo nie chce obciążać decyzją o terminacji ale już skutek, czyli cierpienie i przedłużanie agonii, nie obciąża? ciekawa logika.
Stary 2014-07-09, 22:17   #791
_vixen_
Zakorzenienie

Być moze wychodzi się wtedy z założenia, ze to ciężko chore dziecko, jedyne życie w sumie jakie ma, to w lonie matki i nie ma się prawa mu nawet tego odbierać. Różne ludzie wyznają wartości, maja inne doświadczenia i oczekiwania od zycia, a jak juz było powiedziane, i tak kazda decyzja jest zła. Według mnie w takich przypadkach to terminacja jest lepszym wyjściem, ale to według mnie. Zbyt indywidualna sprawa, zostawiająca ogromna traumę na cale życie, zeby decydować za kogoś.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-07-09, 22:18   #792
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
jakieś wybiórcze to sumienie w takim razie. Bo nie chce obciążać decyzją o terminacji ale już skutek, czyli cierpienie i przedłużanie agonii, nie obciąża? ciekawa logika.
bo chyba chodzi o to,że terminacja jest wyborem ludzkim -śmierć boskim ,człek umywa ręce , ' Bóg tak chciał"

Jeśli taki Chazan czy inny 'obrońca zycia' chce decydować za tą (czy inną) kobietę -niech razem z decyzją weźmie na siebie jej skutki.

To troche tak jak z ciążą u nieletniej,usunąć -nie (tutaj się w miarę zgadzam) ,ale pomóc -tez nie. Lepiej wytykac palcami,bezbożnica,zuuuua aaa,wstyd na całą wieś.A do pikiety w obronie życia poczętego w tej bezbożnicy byliby pierwsi.

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 22:30   #793
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Być moze wychodzi się wtedy z założenia, ze to ciężko chore dziecko, jedyne życie w sumie jakie ma, to w lonie matki i nie ma się prawa mu nawet tego odbierać. Różne ludzie wyznają wartości, maja inne doświadczenia i oczekiwania od zycia, a jak juz było powiedziane, i tak kazda decyzja jest zła. Według mnie w takich przypadkach to terminacja jest lepszym wyjściem, ale to według mnie. Zbyt indywidualna sprawa, zostawiająca ogromna traumę na cale życie, zeby decydować za kogoś.
Lub żeby kogoś potępiać za taką lub inną decyzję
Każda decyzja jest zła i każda jest ciężarem

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 23:10   #794
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
bo chyba chodzi o to,że terminacja jest wyborem ludzkim -śmierć boskim ,człek umywa ręce , ' Bóg tak chciał"

Jeśli taki Chazan czy inny 'obrońca zycia' chce decydować za tą (czy inną) kobietę -niech razem z decyzją weźmie na siebie jej skutki.

To troche tak jak z ciążą u nieletniej,usunąć -nie (tutaj się w miarę zgadzam) ,ale pomóc -tez nie. Lepiej wytykac palcami,bezbożnica,zuuuua aaa,wstyd na całą wieś.A do pikiety w obronie życia poczętego w tej bezbożnicy byliby pierwsi.
Podciągając trochę pogrubione - to tak podtrzymywanie ciąży. Super, że jest, że można. Bo rodzą się jednak zdrowe i silne dzieci. Ale gdyby nie te możliwości to wielu z nas by nie było, bo "Bóg tak chciał". (i nie idę już w postęp cywilizacyjny, bo i o tym można dyskutować godzinami).

Wszystko trochę naciągane.
Raport pokontrolny przeczytałam i w zasadzie nic nowego nie wnosi.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 23:35   #795
201705121341
Konto usunięte

Dziecko zmarło wczoraj wieczorem: http://www.wykop.pl/link/2071812/zma...fiary-chazana/

Warto było? Co poniektóre obrończynie zadowolone że zmarło "po bożemu"?
201705121341 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-10, 07:27   #796
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez whiteglove Pokaż wiadomość
Dziecko zmarło wczoraj wieczorem: http://www.wykop.pl/link/2071812/zma...fiary-chazana/

Warto było? Co poniektóre obrończynie zadowolone że zmarło "po bożemu"?
Co to za pytanie?
Stary 2014-07-10, 07:58   #797
zakonna
Naczelna Nastolatka

pytanie osoby, która sobie nie wyobraża, że można świadomie narazić drugiego człowieka na 10 dni cierpienia bezcelowego i bez jakiejkolwiek nadziei.
Stary 2014-07-10, 08:14   #798
ajah
wańka wstańka

Jak można pytać, czy ktoś jest zadowolony z czyjejś śmierci, ze sposobu umiernia itd?
To jest dopiero chore i nie na miejscu.
Dla mnie to nie jest kwestia ideologiczna polegająca na tupnięciu nogą, że wg mnie terminacja jest zła i niech się dzieje co chce.

Jeśli dziecko otrzymało odpowiednią opiekę, jeśli rodzina otrzymała również odpowiednie wspracie i opiekę (w co lekko wątpię w sytuacji tak pblicznego przezywania kwetii) to uważam, że mimo iż była to jednak z trudniejszych sytuacji jakie możńa sobie wyobrazić to była rozwiązana w sposób 'odpowiedni'.
Słowo 'odpowiedni' nie do końca mi tu pasuje, ale ciężko znaleźć inne.
Nie wyobrażam sobie sytuacji, bym powiedziała, ze jestem zadowolona ze sposobu umierania dziecka.
Stary 2014-07-10, 08:39   #799
favianna
Zakorzenienie

A ja jestem w stanie sobie wyobrazic "zadowolenie" ze sposobu umierania kogos. Poczytaj historie Chustki - Joanny Salygi, umierala na raka, bez srodkow przeciwbolowych, ktorych jej maz nie mogl wyblagac. Kilka dni potwornej agonii. On teraz chyba zalozyl fundacje jej imienia do walczenia z takimi sytuacjami.

Mala masz wyobraznie Ajah.

Edytowane przez favianna
Czas edycji: 2014-07-10 o 11:23

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-07-10, 10:58   #800
favianna
Zakorzenienie

A w ogole to odswiezylam sobie historie Chustki i jej maz, ktory zalozyl fundacje "Nikt nie powinien tak cierpiec" podal dane, ze w Polsce używa się 5 x mniej leków przeciwbólowych niż w innych krajach UE, to znaczy, że z każdych 100 pacjentów jedynie 20 jest osłoniętych, reszta cierpi.
A wracajac do tego dziecka, kto wie czy ono mialo cokolwiek podane, takie male dziecko sie nie poskarzy. Moze dlatego nie mamy wspomnien z pierwszych 2 lat zycia? Bo to byloby zbyt trudne? nie wiem, zastanawiam sie...

Blog Chustki: http://chustka.blogspot.com/2012_11_...#ixzz373f3Gl3U

Edytowane przez favianna
Czas edycji: 2014-07-10 o 11:16
Stary 2014-07-10, 11:03   #801
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Nie mamy wspomnień z pierwszych dwóch-trzech lat, ponieważ dopiero wtedy buduje się ten rodzaj pamięci, który pozwala je utrwalić.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-10, 11:17   #802
favianna
Zakorzenienie

nawet dzisiejsza gazeta podaje artykul o braku wlasciwej opieki dla terminalnie chorych pacjentow
http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie...y-obledu/h4gr3

Wiec Ajah, czy jestes pewna ze wiesz o czym piszesz?

Bo ja jestem na 90% przekonana ze to dziecko pewnie nic nie dostalo, bo po pierwsze to dziecko, a po drugie nie moze sie poskarzyc.
Ja wolalabym usunac taka ciaze, to chyba jedyny milosierny gest w chorej systemowo Polsce, gdzie nigdy nie wiesz jak cie potraktuja.
Stary 2014-07-10, 12:20   #803
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez favianna Pokaż wiadomość
nawet dzisiejsza gazeta podaje artykul o braku wlasciwej opieki dla terminalnie chorych pacjentow
http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie...y-obledu/h4gr3

Wiec Ajah, czy jestes pewna ze wiesz o czym piszesz?

Bo ja jestem na 90% przekonana ze to dziecko pewnie nic nie dostalo, bo po pierwsze to dziecko, a po drugie nie moze sie poskarzyc.
Ja wolalabym usunac taka ciaze, to chyba jedyny milosierny gest w chorej systemowo Polsce, gdzie nigdy nie wiesz jak cie potraktuja.
Wiem o czym piszę. Nie będę spekulować co dziecko dostało, bo to moja się z celem.
Wiem tyle, że gdyby to było moje dziecko to zrobilabym wszystko by otrzymało ono odpowiednią opiekę paliatywna.

Ta chora systemowo Polska ma swoje plusy i opieka medyczna nie zawsze jest kiepska (a mogę to porównać z systemem brytyjskim ) Mówię to z perspektywy matki chorego dziecka na chorobę rzadką, które zostało zdiagnozowanie i otoczone opieką w Polsce wlasnie.
Stary 2014-07-10, 12:22   #804
szpilki na giewoncie
Raczkowanie

Odnosze sie do artykułu z frondy, wiele razy słyszałam własnie powyzsze zdania iz kobieta to chodząca trumna i inkubator dla bardzo chorego dziecka. Nie mówie tego złosliwie tylko chciałabym przedstawić pewien fakt, iż kobieta po in=vitro jest bardziej bliższa temu stwierdzeniu.( jak ktos już używa wogóle takiego określenia chodząca trumna, tłumacze ja tak nikogo nie nazywam bo dla mnie to chore określenie)
szpilki na giewoncie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-10, 12:25   #805
tunia89
Zakorzenienie

Ajah A widziałaś kiedyś oddział paliatywny? Mój dziadek na nim leżał (był chory na raka płuc). Odnośnie leków to tak dostawał (miał zapisane w karcie, że zawsze gdy poprosi ma dostać mocniejsze leki). Ale na oddziale było strasznie zimno (był to przełom września/października) a pacjenci mieli tylko zimną kołdrę. Grzejniki oczywiście wyłączone. Akurat my przywieźliśmy dziadkowi drugą kołdrę z domu i do tego jeszcze przenośny grzejnik.

<3 33/40 <3

Stary 2014-07-10, 12:31   #806
ajah
wańka wstańka

Tunia widzialam. Było to miejsce zupełnie inne od tego opisanego przez ciebie.
Wiem, że wiele zależy od ośrodka, szpitala czy danego hospicjum.
Zresztą nie tylko oddziały paliatywne się różnią.
Stary 2014-07-10, 12:39   #807
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szpilki na giewoncie Pokaż wiadomość
Odnosze sie do artykułu z frondy, wiele razy słyszałam własnie powyzsze zdania iz kobieta to chodząca trumna i inkubator dla bardzo chorego dziecka. Nie mówie tego złosliwie tylko chciałabym przedstawić pewien fakt, iż kobieta po in=vitro jest bardziej bliższa temu stwierdzeniu.( jak ktos już używa wogóle takiego określenia chodząca trumna, tłumacze ja tak nikogo nie nazywam bo dla mnie to chore określenie)
Dziwi mnie, że Ty się nie wstydzisz tego, co piszesz.
Naprawdę.
Stary 2014-07-10, 12:40   #808
szpilki na giewoncie
Raczkowanie

Zagmatwane to i podejżane. czytam ten projekt z załacznika i dwoje lekarzy mowiło iz pacjentka dostała odmowe w ciagu dwóch dni. a nie tak jak mowiła pacjentka.
dziwne ze szpitalu Bileńskim nie chcieli tego zrobic??? niby przekroczony termin o 5 dni dalej podejzane i to bardzo.

Z raportu widocyne jest e lekarye poinformowali pacjentke jak wzglada aborcja,a aona w wzwiwdyie powiedyiaa ye nie wie jak ona wzglada.

Edytowane przez szpilki na giewoncie
Czas edycji: 2014-07-10 o 12:49
szpilki na giewoncie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-10, 12:45   #809
tunia89
Zakorzenienie

Przeczytaj raport to dowiesz się wszystkiego.

<3 33/40 <3

Stary 2014-07-10, 12:51   #810
zakonna
Naczelna Nastolatka

żeby się dowiedzieć czegoś z raportu to musiałaby czytać ze zrozumieniem, nie sądzę żeby ta umiejętność była jej dostępna
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości