|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#781 |
Rozeznanie
|
Dot.: Od cyca do cyca, od kupy do kupy, nareszcie są z nami nasze maluchy! Mamy luty
Ech to moja Zuza przy waszych akrobatach to mała, leniwa padlinka. Ostatnio nawet głowy nie chce jej się trzymać. Podniesie ją tylko po to żeby trafić paszczą na pięść i jak się zassie to żadna sila nie zmusi jej żeby podniosła ją ponownie. Obrócić zdarzyło jej się z brzuszka na plecki może ze 3 razy... Leń po mamusi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#782 |
Rozeznanie
|
Dot.: Od cyca do cyca, od kupy do kupy, nareszcie są z nami nasze maluchy! Mamy luty
Agaczilla chyba wiem co co czujesz
![]() ![]() Butterfly może to wcale nie napięcie mięśniowe? Zdarzają się takie silne dzieci. Mój średniak jest tego przykładem, wszystko robił szybko, jak się urodził to leżąc na plecach podnosił głowę, chodził przy meblach ładnie jak miał 7 miesięcy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#783 |
Zakorzenienie
|
Bylam w szmateksie i sie zezlilam...chciałam kupic cienki sweterek na guziki to albo za duze albo za male były...buuuu
|
![]() ![]() |
![]() |
#784 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tusia ruchowo też była szybka, ale ona też szczupła była to takim dzieciakom łatwiej. Ale jednak jak patrzę na zdjęcia/ filmiki z tego okresu, to aż tak nie chojraczyła ![]() ![]() ![]()
![]() |
#785 | |
MamaKarolci28
|
Cytat:
![]() Pamietam jak będąc z Karolcia u neurologa był w kolejce chłopiec ktory dreptal mając 8 mies |
|
![]() ![]() |
![]() |
#786 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
... Ja juz przywyklam do tego ze sama jestem nocami. Dnie jakos leca a wieczory zawsze ktos jest.. [QUOTE=Czarnooka_Paula;593 65511] Cytat:
Super masz wolne ![]() Cytat:
W ogole padam dzis.. Tyle rzeczy zrobilam zoska troszeszke pospala. Jeszcze o 19 zadzwonili ze o 20 przykada prosic na wesele.. 4. Czerwca jest jakby zoske dalo rade zostawic z butla.. A jak nie to bym przykezdzala na karmienie to z 2km od domu to wesele.. Mam nadzieej ze ona pojdzie zaraz spac bo padam..
![]() |
#787 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Padam na twarz tradycyjnie ale jeszcze.....5 dni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mamusie a jak wygląda ta zasłona na wózek ? ![]()
#788 | ||
Mamusia Luty 2016
|
![]() Cytat:
Słyszałam ![]() Motyl, ja na Twoim miejscu też bym dla świętego spokoju sprawidziła u neurologa. My byliśmy przedwczoraj na USG bioderek i są zdrowe ![]() Zakupiłam też byle nosidełko za 20 zł używane na allegro z Krakowa i już odebrane i jestem zadowolona - ogólnie na wyprawy będziemy używać chusty, ale chodzi o to, jak jestem w domu i Hania krzyczy i tylko noszenie pomaga, a muszę zjeść śniadanie, bo czasem do południa nie daję rady, a do chusty się dłuuuuugo wkłada, a tu rach ciach i dziecko "założone" ![]() Do tego dziś Hanusia 2 miesiące skończyła ![]() ![]() ![]() W ogóle to LinkedIn mnie dobiło dzisiaj. Co chwilę tam dostaję jakąś ofertę pracy z dużo większymi zarobkami niż mam teraz (niewiadomo, czy taką pracę bym otrzymała po rekrutacji, ale jednak mnóstwo tych ofert) to do tego dostałam ofertę w branży gier komputerowych, które tak uwielbiam i to zawsze było moje marzenie ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ---------- Cytat:
![]() Ale z tą butlą to masz zmorę...
03.10.2015 żona ![]() 22.02.2016 Hania ![]() 19.04.2017 Agatka ![]() Edytowane przez esor Czas edycji: 2016-04-22 o 21:45 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#789 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No mam zmore ale dzis raz probowalam nie dalam radu wiecej psychicznie :-\
![]() |
#790 |
Zadomowienie
|
Paula wypoczywaj w łikend 😝 szprechen zi dojcz 😂 Marta może do wesela Zosia zalapie temat
![]() Lamia moja mała też mały leniuch ![]() ![]()
#791 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wlasnie w dupie inne wesela.. Mnie moje wlasne stresuje we wrzesniu ze ona nie zalapie i co wtedy.. Nie wiem jeszcze z kim ja zostawimy ale nie chce przyjezdzac do domu bo bedzie dym.. Co z takiego wesela..
![]() |
#792 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#793 |
Zadomowienie
|
Ja kupiłam teraz przyjdzie mi jutro ale ja kupiłam to "zdrowe" ergonomiczne Figa mi doradzila już dawno ale jakoś kasy mi było szkoda bo drogie... 70 funtów ale jest od urodzenia do tam nastu kilo
---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ---------- Mam w domu już dwa ale wisiadła w prezencie dostałam używki ![]() ---------- Dopisano o 22:41 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ---------- A do chusty chyba za nerwowa jestem 😀
#794 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Zrobilam ciasteczka owsiane, zobaczymy ile sa warte ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#795 | |||
Mamusia Luty 2016
|
Cytat:
![]() Cytat:
mądre słowa ![]() Cytat:
Zobacz na allegro aukcje. Daj filtrowanie żeby były używki i da się wyhaczyc za kilkadziesiąt zł ![]() Aaaaa i w ogóle!!!! Hani się chyba sam przetkał kanalik lzowy ![]()
![]() |
#796 |
Zadomowienie
|
No to super że jakoś samo się odblokowalo to oczko
![]() ![]()
#797 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Właśnie mała wciągnęła 170 ml. Jejku juz który raz budze się w nocy i jestem głodna ![]() A jadłam dwie kolacje normalnie ![]() ![]()
![]() |
#798 |
Rozeznanie
|
I dobrze mówiłam że za dużo snu w dzień. Wlaśnie zaliczyła dwugodzinne marudzenie. Dałam ją Tż do uśpienia bo mi plecy siadają i co? Zamiast uśpić to tylko się wkurzył i poszedł spać, a ty matka usypiaj
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#799 |
Zadomowienie
|
My po cycania plus gadaliśmy sobie bo moje dziecko zaczyna dzień o 5 ale już się powoli meczu oby zasnął.
Co do obrotów mój to mały len Wogole się nie obraca chyba muszę go jakoś zachęcić??? Za to do grzechotek ręce wyciąga łapie i macha nimi. No i za nos mnie łapie jak się nad nim nachylenia taka ciekawa zabawa ![]() Marta mam nadzieję że wreszcie Zosia zalanie butelkę czy kubeczek bo rzeczywiście będzie ci ciężko na weselu. A nie sprobowalabys karmic z nakładka mi żeby Zosia się do silikonu przekonała mój właśnie dzięki temu załapał butelkę odrazu a bez różnicy mu czy przez nakładkę czy bez cyca.
#800 |
MamaKarolci28
|
Witam sie z rana
![]() Moje od 1,5 h oboje nie śpią, jak mała włączyła syrenę tak mały oczy w 5 zł i tez juz "chodzi" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#801 | |
Wtajemniczenie
|
dzień dobry!
u nas wczorajszy dzień był pod znakiem marudy, tylko nie M. a mojej ![]() ![]() Za to noc super, pierwsze karmienie przed 2, następne przed 6, mały spi z tatusiem, a ja umyłam kuchenkę, zrobiłam lactosan i wyszorowałam brodzik i umywalkę ![]() ![]() Motylku, nie jestem na fb ![]() ![]() Jego wszystko interesuje, nie ma szans, zeby jadł i jednocześnie oglądał świat, bo ciekawość wygrywa, nawet przy butli się wykręcał, ale łatwiej mi bylo utrzymać go go przy butli, bo mu niczego nie zasłaniała, tak jak cyc.Ehhh... A gada jak szalony i smieje sie non stop ![]() ![]() Motylku, a moze Zosia jest po prostu tak silnym dzieckiem? moja K. była silneijza, niz M. ![]() Lamia, Lola mój tak samo, leniuch na maksa, a tak już fajnie się kręcił ![]() ![]() ![]() Boję sie, ze lekarze nas opie...ą, że nie jest aktywny i nie umie trzymac wysoko główki ![]() Esorku, kto wie, moze jeszcze po macierzyńskim trafi Ci sie lepsza oferta, ta z grami tylko w Polsce? Marcia, do września jeszcze czasu zostało, nie łam sie, jeszcze zobaczysz, jak Zosia Cię zaskoczy pozytywnie ![]() ---------- Dopisano o 07:30 ---------- Poprzedni post napisano o 07:26 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() No właśnie Nana, tez sie zastanawiam, jak go zachecic do przewrotów czy podnoszenia główki? bo chyba samemu mu podnosić czy przekrecac główkę to nie bardzo?albo do przewrotów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#802 |
Zakorzenienie
|
Esorku, nie żebym sie wymądrzała ale..nie wkładaj do tego nosidła dziecka! Swojego czasu interesowałam się tym, robiłam głęboki research i wiem skąd inąd że 90% tego na rynku to są wisiadła. A że jest napisane, że można, to nabijanie ludzi w butelkę. Za 20zł uzywka niestety może być tylko wisiadłem. Za dobre ergonomiczne nosidełko zapłaciłabyś wielokrotność i to nawet za używkę.
I tak swoją droga rozmawiałam z 2 rehabilitantami i kategorycznie wszelkie nosidła, nawet te ergonomiczne dopiero jak dziecka SIADA.Wcześniej można zrobić niezłe kuku na kręgosłupie. To samo tyczy się leżaczków. Tez pytałam i na razie pozwalają tylko na wersję całkiem na płasko. Powiedziano mi że 3 miesiące to za wcześnie na pozycję półleżącą.Do tego mówią, że rodzice wkładają w te leżaczki, ograniczają dziecku mozliwości ruchowe, wiercenie się na boki, odkrywanie nowych pozycji, a potem, bach, rehabilitacja potrzebna.Z tego powodu ograniczyłam nawet leżaczek TL na płasko, bo faktycznie nie ma sie w nim jak obracać. Ustaliłam z rehabilitantem że 30 minut, góra 1 godzina dziennie. A reszta na dużym, w miarę TWARDYM podlożu, co tez jest ponoć ważne. Ale oczywiście każdy rodzic robi jak uważa. Ja posłucham sie profesjonalistów. Motyl, no może masz takie silne dziecko ![]() Powiedziano mi, że dziecko napina mieśnie i ciężar ciała rzuca go na którąś stronę. U nas najcześciej na lewą, bo ma silną prawą i tak się wygina. My akurat chodzimy z obniżonym napięciem w rączkach, więc o podwyżśzonym napięciu wiem niewiele ![]() Często może tez machac nóżkami jak oparzone, generalnie taka nerwówka w ruchach. Jak nie macie nic takiego to może dobrze jest ![]() Kurde mi sie wydaje że mój Bart wcale nie jest mały, a my raptem w 62 wskoczyliśmy. Wczoraj 3 godziny przebierałam szmatki, odłożyłam 56. Spakowałam pudło do piwnicy. Poprałam 62, dzis prasowanko. W niektórych 62 chodzi juz od paru tygodni. Do niektórych właśnie dorósł. Odkryłam, że mam tyle ciuchów w tym rozmiarze, że chyba nie zdażę wszystkich założyć ![]()
26.01.2016 Witaj synku ![]() ![]() 04.09.2019 Drugie szczęście ![]() Edytowane przez Lucy31 Czas edycji: 2016-04-23 o 06:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#803 |
MamaKarolci28
|
Lucy tez miałam juz odłożyć ubranka 56 i 62 i ciagle nie mogę sie przybrać
![]() ![]() Moj nosi 68 ale juz nie długo odloze i te kwestia 2 tygodni, jak ma pełny pampers to sa juz ścisłe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#804 |
Wtajemniczenie
|
U nas leżaczek tl na razie w odstawce, ale z tego powodu, ze jak mały ostatnio cały czas spi, to w łóżeczku, lub na kanapie, a jak jest trochę aktywny, to na macie i po prostu nie ma kiedy leżeć w leżaczku
![]() ![]() Lucy, dobrze wiedzieć o tych przewrotach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#805 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ta moja mata co kupiłam to jest tak duża, że dwoje dzieci by tam wlazło, a i tak on zajmuje jej całośc bo tak sie wierci ![]() Generalnie dopóki nie popytałam to nie zdawałam sobie sprawy jak wszystko co robimy przy dziecku może mieć na nie wpływ, masakra. Rehabilitanci wiadomo, są dość rygorystyczni w podejściu, az za bardzo, ale pare cennych rzeczy warto wprowadzić. ---------- Dopisano o 08:02 ---------- Poprzedni post napisano o 08:00 ---------- A piąstki do buzi to etap na który trzeba pozwolic. Dziecko językiem bada, smakuje, na języku, ustach i podniebieniu ma dużo receptorów czuciowych, to pomaga ponoć w rozwoju ![]() ![]()
![]() |
#806 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny a ta maścią linomag zielony mogę codziennie po kąpieli szynkę profilaktycznie smarować?? Bo zespół mi po nim takie brzydkie odparzenie na szyjce
![]() ![]() ![]()
#807 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#808 |
Zadomowienie
|
Oki czyli sudocrem już odstawiamy i zostajemy przy linomagu będę mu szyjkę smarować i pupę profilaktycznie po kąpieli. A w razie coś częściej.
#809 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No wiesz ... ja bym zdzielila po gębie go ![]() Sama sobie dziecka nie zrobiłaś ![]() Ja dzisiaj jak wstała mała o 1:30 to tylko mleko zrobiłam i nakarmilam to poszłam spać ![]() ![]() Wstała po 6, zjadła, ćwiczylismy na brzuchu leżenie i podnoszenie główki i tak się zmeczyla ze zasnęła. Tż pojechał na zakupy Bo nie chciałam jej ciagac z nami bo zimno dzisiaj u nas. Jak wróci to ja się biorę za prasowanie bo już z szafy wychodzi ![]()
![]() |
#810 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Lucy dzieki za twoja wypowiedz. Chuba z duzo klade ja do lezaczka :-\ ale jak ona maruda to jej w kuchni nie poloze na macie :-\ Co do tego napiecia to zoska ciagle scisniete piesci i czesto macha nogami iakby pedalowala.. Ale to chyba nie tak zle.. ? Podnosi tez glowe w przod..
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:42.