Planowanie ciąży cz. 4 - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-06-01, 17:40   #781
PatiPee
Zakorzenienie

Dot.: Planowanie ciąży cz. 4

Cytat:
Napisane przez ania9o Pokaż wiadomość
byłam dzisiaj u gin. Wszystkie wyniki ok ale euthyrox 25 dostałam bo tsh 2,4 a gin uważa, że dobrze by było jakby było niższe. A ja coś czuje że w tym cyklu się nie udało
Ogólnie choruje od wiele lat na niedoczynność tarczycy, na początku miałam TSH ponad 4,na szczęście po niedługim czasie spadło mi do 1,8
Jeśli chodzi o zajście w ciążę najlepsze TSH jest ok 1. Żeby dzieciątko było zdrowe, ale nic się nie martw jeśli będziesz pod opieką endokrynologa nic złego nie będzie się działo ;-) niektóre kobiety dowiadują się o złych wynikach juz podczas trwania ciąży i można wszystko ładnie wyrównać tabletkami, a Ty nie masz masakrycznie wysokiego tego TSH, mieści się w normie wiec głowa do góry!)))

---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:36 ----------

Cytat:
Napisane przez Minionek_1985 Pokaż wiadomość
Oj tak!!! U mnie już 22dc - ostatnio @ przyszła w 24dc, więc z kalendarza by wynikało,że teraz też około 24dc się powinna pojawić. Bo ja mam 3 z rzędu po 23-24 i koleja 25 lub 26dc. Więc jakby się trzymać tej zależności to mam 2 dni do @ Ale według kalendarzyka Belli na iphone to dopiero małpa powinna być w pn, ale to chyba liczy 26dniowe cykle I już sama nie wiem, czy te objawy, które mam to na @ czy na coś innego. Ale MartaMagda masz rację,że lepiej się nie doszukiwać, bo ja już myślę,że może sobie uroiłam te objawy :/ aaaaa Ogólnie dziś przespałam pół dnia, spałam 12 godzin, potem jeszcze 3h drzemka. U nas pogoda jest fatalna, raz słońce raz deszcz - totalna niemoc w dniu dzisiejszym.

Tak sobie myślę jaka to złośliwość losu ludzkiego... jeszcze kilka lat temu czekało się z nadzieją,żeby @ przyszła, a teraz za wszelką cenę chciałoby się,żeby @ nie było...
Oj masz całkowitą rację! Dlaczego po prostu nie może być tak by w ciąże zachodziła/ bądź nie zachodziła kobieta która tego chce. Nie byłoby niechcianych ciąż i każdy byłby zadowolony.
Niestety samo życie....

---------- Dopisano o 17:40 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ----------

DZIEWCZYNY, a ja mam takie pytanko
Jak długo się staracie o Dzidzie?
Stary 2016-06-01, 17:45   #782
Minionek_1985
Raczkowanie

My od 2011 z przerwą na 2013 ( ślub), tyle,że my musimy się "wstrzelić" w okienko pomiędzy sezonami ślubnymi... Tak, abym rodziła najpóźniej na przełomie marca/kwietnia
Stary 2016-06-01, 17:46   #783
gr8ania
Moderator

Z Tsh to wg najnowszych zaleceń jest do 1,2 ale faktycznie Aniu nie masz co się przejmować. Przy euthy powinno szybciutko spaść pamiętaj tylko na czczo brać i pół godziny (lub nawet do godziny) po tabletce nie jeść nic
Stary 2016-06-01, 18:04   #784
PatiPee
Zakorzenienie

Cytat:
My od 2011 z przerwą na 2013 ( ślub), tyle,że my musimy się "wstrzelić" w okienko pomiędzy sezonami ślubnymi... Tak, abym rodziła najpóźniej na przełomie marca/kwietnia
No to kurcze nieźle macie mocno ograniczony czas! Ale Życzę aby się udało! Jesteś fotografem?
My dopiero zaczynamy się starać, wcześniej niby próbowaliśmy ale bez testów owu, bez spiny itd. To nasz pierwszy cykl i od razu dostałam tabletki na wywołanie owulacji i zastrzyk na pęknięcie pęcherzyka pewnie już to tutaj pisałam, ale jestem taka podekscytowana, że nie mogę się doczekać testowania
Stary 2016-06-01, 18:18   #785
Minionek_1985
Raczkowanie

PatiPee tak focę Fajnie,że od razu dostaliście tabletki i zastrzyk Powodzenia zatem i mocno trzymam kciuki
Stary 2016-06-01, 18:25   #786
PatiPee
Zakorzenienie

Cytat:
PatiPee tak focę Fajnie,że od razu dostaliście tabletki i zastrzyk Powodzenia zatem i mocno trzymam kciuki
A to przez moje Policystyczne jajniki, ciężko byłoby mi naturalnie zajść Tobie również życzę powodzenia i jak najszybciej dwóch kreseczek i drugiego bijącego serduszka w Twoim brzuszku ))
A u mnie ciągle w rodzinie ktoś zachodzi ktoś rodzi wiec mam nadzieje ze mnie też ta dobra passa będzie dotyczyć ))
Stary 2016-06-01, 18:29   #787
Ahoy
Wtajemniczenie

Mnie coś kłuje lewy jajowod, ten w którym była cp, trochę mnie to niepokoi. Dziś jechałam z małżem samochodem, kupił sobie hot doga na stacji, a jak z nim wszedł do samochodu to myślałam, że padnie. Niesamowicie przeszkadzał mi zapach parówy :P a z cyckami to już nie wiem co mam zrobić, w staniku źle, bez stanika tez źle. Jak się okaże, to jednak nie ciąża to chyba się pochlastam :P

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-06-01, 18:35   #788
PatiPee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ahoy Pokaż wiadomość
Mnie coś kłuje lewy jajowod, ten w którym była cp, trochę mnie to niepokoi. Dziś jechałam z małżem samochodem, kupił sobie hot doga na stacji, a jak z nim wszedł do samochodu to myślałam, że padnie. Niesamowicie przeszkadzał mi zapach parówy :P a z cyckami to już nie wiem co mam zrobić, w staniku źle, bez stanika tez źle. Jak się okaże, to jednak nie ciąża to chyba się pochlastam :P
Właśnie pisałam do Ciebie post ale mi nie dodało, kiedy miałaś CP? Ja dwa lata temu w prawym jajowodzie, skończyło się cesarskim cięciem... Nie życzę nikomu, ból w sercu ogromny, plus miesiąc do siebie dochodziłam po operacji, to było straszne!!!
Stary 2016-06-01, 18:40   #789
Ahoy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez PatiPee Pokaż wiadomość
Właśnie pisałam do Ciebie post ale mi nie dodało, kiedy miałaś CP? Ja dwa lata temu w prawym jajowodzie, skończyło się cesarskim cięciem... Nie życzę nikomu, ból w sercu ogromny, plus miesiąc do siebie dochodziłam po operacji, to było straszne!!!
Miałam w styczniu, na szczęście szybko wykryli i wystarczyly leki, aby ją zwalczyć. Nie było to łatwe przeżycie, ale wierzę, że już nigdy się nie powtórzy... Dlaczego miałaś cc a nie laparoskopie? Gdyby mi lek nie pomógł to tez brali pod uwagę cesarskie cięcie, ale później się zaczęłam zastanawiać czemu takie rozwiązanie, a nie inne...
Stary 2016-06-01, 18:46   #790
ania9o
Zakorzenienie

Cytat:
TSH przed zajściem w ciąże i w pierwszym trysmestrze powinno być poniżej 2,5 mIU/l. Jesteś blisko tej górnej granicy, więc pewnie dlatego Ci przepisała. Chociaż, nie ma się czym przejmować, bo w normie się mieścisz. Kiedy testujesz?
Zrobię test jak @ się nie pojawi ale chyba nie w tym cyklu... No nie czuje że się udało

Kurczę my w przyszłym roku mamy 3 wesela u moich przyjaciółek, jeden 22.04, drugi 01.07 a trzeci 12.08 i nie wyobrażam sobie żebym nie była na którymś z tych ślubów a mam jakieś takie wewnętrzne przeczucie, że los ze mnie zakpi i zajdę w ciążę tak że na jednym ślubie wyląduje na porodówce xD serio, czuje to w kościach... z jednej strony dziecko jest dla mnie priorytetem ale te przyjaciółki są dla mnie bliższe niż siostry dlatego modlę się żeby udało się być na ślubie i chociaż na chwilę na weselu nawet mogłabym prosto z wesela jechać rodzić ale żeby chociaż na chwilę być
ania9o jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-01, 18:50   #791
aneta_91
Zakorzenienie

Ania, to celujcie z zajściem tak, żeby poród wypadał maj/czerwiec

No i jeszcze masz szansę przed wszystkimi weselami urodzić

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-06-01, 18:54   #792
PatiPee
Zakorzenienie

Cytat:
Miałam w styczniu, na szczęście szybko wykryli i wystarczyly leki, aby ją zwalczyć. Nie było to łatwe przeżycie, ale wierzę, że już nigdy się nie powtórzy... Dlaczego miałaś cc a nie laparoskopie? Gdyby mi lek nie pomógł to tez brali pod uwagę cesarskie cięcie, ale później się zaczęłam zastanawiać czemu takie rozwiązanie, a nie inne...
Staraliśmy się o dziecko na własną rękę, tzn zrobiłam podstawowe badania krwi, cytologie i dzialalismy... O ciąży dowiedziałam się w 8 tyg , miesiączkę miałam normalnie ale byłam mega nerwowa i mój szwagier do mnie powiedział: "Młoda Ty weź zrób sobie test , nie idzie z Tobą normalnie rozmawiać, zaciazylas czy masz ciągle okres :P?" i zrobiłam, radości było co nie miara wyszedł pozytywny, ja młoda 21lat jak mogłoby się nie powieść? W czwartek test w poniedziałek gin, do wizyty u gina obdzwonilismy z Tżtem wszystkich, no i w poniedziałek do gina: nie widzę nic e macicy, ale o tutaj -niestety ciąża ektopowa, serce bije -prosze zobaczyć . Skierowanie do szpitala. 2 godziny potem dostałam krwotok wewnętrzny i na OIOM, ledwo mnie odratowali... I robiłam wcześniej testy ale poziom HCG był zbyt niski i.testy wychodziły negatywne. Jak to możliwe, nie wiem. Dlatego teraz najpierw poszliśmy do gina, w maju mieliśmy 3 wizyty i za trzy tygodnie kontrola, albo podczas okresu albo z fasolka! ))

---------- Dopisano o 18:54 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ----------

Cytat:
Zrobię test jak @ się nie pojawi ale chyba nie w tym cyklu... No nie czuje że się udało

Kurczę my w przyszłym roku mamy 3 wesela u moich przyjaciółek, jeden 22.04, drugi 01.07 a trzeci 12.08 i nie wyobrażam sobie żebym nie była na którymś z tych ślubów a mam jakieś takie wewnętrzne przeczucie, że los ze mnie zakpi i zajdę w ciążę tak że na jednym ślubie wyląduje na porodówce xD serio, czuje to w kościach... z jednej strony dziecko jest dla mnie priorytetem ale te przyjaciółki są dla mnie bliższe niż siostry dlatego modlę się żeby udało się być na ślubie i chociaż na chwilę na weselu nawet mogłabym prosto z wesela jechać rodzić ale żeby chociaż na chwilę być
Mojego męża bratowa przyjechała na nasz ślub 1100 km w 8 miesiącu ciąży bliźniaczej wiec Ty też dasz rade
Stary 2016-06-01, 19:03   #793
ania9o
Zakorzenienie

PatiPee, bardzo smutna historia teraz musi być już tylko lepiej!

Co do jazdy na ślub to moi znajomi przyjechali z Krakowa 250km na nasz ślub tydzień przed porodem za co jestem im ogromnie wdzięczna Ja na szczęście wszystkie śluby mam rzut beretem więc no tylko akcja porodowa może mnie zatrzymać przed pójściem Ja nawet nie muszę tańczyć na weselu, po prostu muszę tam być dlatego super by było jakby ten cykl okazał się owocny (ale no wiadomo, przeczucie moje jak wyżej) to była by lutowa dzidzia i wszystkie obawy by się rozwiązały
Stary 2016-06-01, 19:03   #794
Minionek_1985
Raczkowanie

ania90 to działajcie! Przyjaciółki na pewno zrozumieją jeżeli życzenia wyślesz im z porodówki
Stary 2016-06-01, 19:06   #795
Ahoy
Wtajemniczenie

Ach, Pati, bardzo mi przykro rozumiem.doskonale co musiałaś czuć... trzymam kciuki, żeby już nigdy się taka historia Tobie nie przydarzyła
Stary 2016-06-01, 19:07   #796
PatiPee
Zakorzenienie

Cytat:
PatiPee, bardzo smutna historia teraz musi być już tylko lepiej!

Co do jazdy na ślub to moi znajomi przyjechali z Krakowa 250km na nasz ślub tydzień przed porodem za co jestem im ogromnie wdzięczna Ja na szczęście wszystkie śluby mam rzut beretem więc no tylko akcja porodowa może mnie zatrzymać przed pójściem Ja nawet nie muszę tańczyć na weselu, po prostu muszę tam być dlatego super by było jakby ten cykl okazał się owocny (ale no wiadomo, przeczucie moje jak wyżej) to była by lutowa dzidzia i wszystkie obawy by się rozwiązały
Już się otrząsnelam pół roku później zaczęliśmy planować ślub wiec myśli były zajęte, czasami smutno się robiło, boooo juz by miało tyle i tyle, ciekawe czy to byłaby dziewczynka czy chłopiec, najgorsze ze zaczął o tym sercu, szczerze -mógł już sobie darować te ckliwe słówka...
Uda się na pewno, jak nie w tym cyklu to w kolejnym, zdążysz do kolejnego ślubnego sezonu, życzę aby jak najszybciej ))
Stary 2016-06-01, 19:11   #797
ania9o
Zakorzenienie

Cytat:
ania90 to działajcie! Przyjaciółki na pewno zrozumieją jeżeli życzenia wyślesz im z porodówki
w to nie wątpię do której bym nie dzwoniła to jak odbierają telefon to ich pierwsze pytanie brzmi "powiedz, że dzwonisz z informacją, że zostanę ciocią"
Stary 2016-06-01, 19:11   #798
PatiPee
Zakorzenienie

Wiecie co to to jest nic kiedyś się wbilam przypadkiem na wątek "Terminacja ciąży" , ach łzy leciały mi strumieniami co te kobiety musiały przeżyc.

Ale my przyszłe Mamusie odganiamy takie myśli i czekamy na pozytywny rozwój akcji! ))
Stary 2016-06-01, 19:15   #799
aneta_91
Zakorzenienie

Cytat:
w to nie wątpię do której bym nie dzwoniła to jak odbierają telefon to ich pierwsze pytanie brzmi "powiedz, że dzwonisz z informacją, że zostanę ciocią"
Moja jak rozmawiamy też pyta kiedy zostanie ciocią

Może ten cykl nie jest jeszcze spisany na straty, a jak nie to w następnym się uda, wtedy byś się wcelowała w luty/marzec na poród Jakby nie wyszło to celujcie w maj/czerwiec

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-06-01, 19:20   #800
ania9o
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aneta_91 Pokaż wiadomość
Moja jak rozmawiamy też pyta kiedy zostanie ciocią

Może ten cykl nie jest jeszcze spisany na straty, a jak nie to w następnym się uda, wtedy byś się wcelowała w luty/marzec na poród Jakby nie wyszło to celujcie w maj/czerwiec
o tak! a może właśnie dlatego, że uważam, że się nie udało to się udało
Od kilku dni bolą mnie piersi, mam bóle w podbrzuszu i strasznie mnie zgaga męczy ale no nigdy tak nie miałam, od kilku dni już i nie ustępuje. Czy to możliwe że zgaga tak szybko by się pojawiła? A termin @ mam na 4.06. Z resztą zobaczymy nie chcę się na nic nastawiać bo ostatnie dwa cykle byłam zawiedziona bardzo.
Stary 2016-06-01, 19:24   #801
aneta_91
Zakorzenienie

Cytat:
o tak! a może właśnie dlatego, że uważam, że się nie udało to się udało
Od kilku dni bolą mnie piersi, mam bóle w podbrzuszu i strasznie mnie zgaga męczy ale no nigdy tak nie miałam, od kilku dni już i nie ustępuje. Czy to możliwe że zgaga tak szybko by się pojawiła? A termin @ mam na 4.06. Z resztą zobaczymy nie chcę się na nic nastawiać bo ostatnie dwa cykle byłam zawiedziona bardzo.
Nie nastawiaj się na nic, ani tak, ani tak, do @ jeszcze kilka dni, więc wszystko jest możliwe. Dopóki jej nie ma jest nadzieja, ale...żeby uniknąć rozczarowania warto może o tym nie myśleć, nie analizować za bardzo
Stary 2016-06-01, 19:34   #802
Siva5
Zadomowienie

Cytat:
Ja jestem wiesniakiem i zrobiłam test dziś. Oczywiście nie ma drugiej kreski, za to motywacja spadła :P mam nadzieję, że sutki nie pieką na próżno! Z kolejnymi testem poczekam do soboty :P
Cholero ty czekaj do poniedzialku a nie do soboty!!

---------- Dopisano o 20:34 ---------- Poprzedni post napisano o 20:30 ----------

PatiPee bardzo bardzo ci współczuję, przeszlas wiele.
Ale po burzy wychodzi slonce

Aniołek[*] 7tc, 07.2016
Siva5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-01, 19:38   #803
Ahoy
Wtajemniczenie

Ja się do poniedziałku nie doczekam
Stary 2016-06-01, 20:11   #804
justkonev
Zakorzenienie

Cytat:
Doczekasz, doczekasz
justkonev jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-01, 20:58   #805
PatiPee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Siva5 Pokaż wiadomość
Cholero ty czekaj do poniedzialku a nie do soboty!!

---------- Dopisano o 20:34 ---------- Poprzedni post napisano o 20:30 ----------

PatiPee bardzo bardzo ci współczuję, przeszlas wiele.
Ale po burzy wychodzi slonce
Pewnie! Wszystko przed nami! )))
Stary 2016-06-01, 22:33   #806
Siva5
Zadomowienie

Cytat:
Ja sie doczekam to ty tez dasz rade

Aniołek[*] 7tc, 07.2016
Stary 2016-06-02, 05:58   #807
malawrednioszka
Zakorzenienie

ja juz bym chciala testowac dziewczynki me kochane trzymam kciuki za Was wszystkie !!!

Wojtuś 30.01.2019!!!!!
malawrednioszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-02, 06:54   #808
Ahoy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez malawrednioszka Pokaż wiadomość
ja juz bym chciala testowac dziewczynki me kochane trzymam kciuki za Was wszystkie !!!
Jeszcze trochę i będziesz przeżywała testowe stresy

Ja wczoraj specjalnie nie kupiłam testu, żeby mnie nie korcilo dziś i w piątek, bo dopiero wtedy będę miała okazję zrobić sobie zapas :P także na pewno w sobotę rano jak tylko otworze oczy będę testować, mam nadzieje, ze jeśli coś ma się pokazać to właśnie wtedy
Stary 2016-06-02, 07:15   #809
justkonev
Zakorzenienie

Cytat:

Ja wczoraj specjalnie nie kupiłam testu, żeby mnie nie korcilo dziś i w piątek, bo dopiero wtedy będę miała okazję zrobić sobie zapas :P także na pewno w sobotę rano jak tylko otworze oczy będę testować, mam nadzieje, ze jeśli coś ma się pokazać to właśnie wtedy
Aleś niecierpliwa
justkonev jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-02, 07:20   #810
Siva5
Zadomowienie

Cytat:

Ach ty ty

Aniołek[*] 7tc, 07.2016
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości