![]() |
#781 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Luteina - wątek zbiorczy!
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#782 |
Przyczajenie
|
Witam zaczęłam brać luteinę ponad tydzień temu na wywołanie miesiączki lecz nie wiem czy to w skutek brania luteiny czy nie od jakiś dwóch dni wymiotuję i mam ostrą biegunkę towarzyszą temu brak apetytu oraz ból głowy. Lekarz kazał mi brać ją przez 10 dni brałam 8 i dzisiaj już nie wzięłam tabletki bo się boję tego co się ze mną dzieje. Po dzisiejszym dniu czuję się nieźle. Są możliwe takie skutki uboczne ?? Miał ktoś tak??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#783 |
Zakorzenienie
|
Witam, mam pytanie
ostatnio byłam u ginekolog przepisała mi luteinę w tym cyklu jedna tabletka dziennie przez 12 dni tylko pomyliłam daty miesiączki, tzn powiedziałam że w następny czwartek mam dostać okres, a potem po przemyśleniu w domu doszłam do wniosku że jednak w ten czwartek...no i tak dostalam bo mam regularne okresy i nie wiem czy teraz te 12 dni jest aktualne? Bo wiem że ten hormon sie bierze w drugiej fazie cyklu...a mi się dzisiaj pierwszy dzien cyklu zaczął. dodam że zaczęłam brać w poniedzałek i wzięłam 3 tabletki dzisiaj jest czwartek powiedzcie coś bo sie nie znam na tej luteinie ---------- Dopisano o 00:41 ---------- Poprzedni post napisano o 00:39 ---------- Potem mam brac od 16 do 25 dnia cyklu wsumie martwie sie bo teraz ta przerwa będzie b krotka, ogolnie skonczylabym brac tabletki w 9 dniu cyklu a juz w 16 zaczelabym od nowa? ---------- Dopisano o 01:02 ---------- Poprzedni post napisano o 00:41 ---------- przejrzałam wątek widzę że tutaj dziewczyny bierzecie z innych powodów niż ja ta luteinę ale może jednak wiecie jak działa na uregulowany okres? nie chcę też zeby mi sie rozlegulowal od tych hormonow bo zawsze chodzilam jak w zegarku, a jest wyraznie napisane że progesteron w drugiej fazie cyklu jest aktywny...;/ machnęłam się o tydzien u ginekolog bo ogolnie ostatnio mialam dziwny miesiac;/ dzisiaj jeszcze wezmę i czekam na odpowiedz. Zastanawiam sie nad tym czy jak zadzwonie do recepcji do mojej kliniki to czy będę mogla porozmawiac z lekarzem czy to nie wchodzi w grę... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#784 |
Zakorzenienie
|
Jak dostałaś okres - odstaw Luteinę.
![]() |
#785 |
Raczkowanie
|
Mam takie pytanie dotyczące Luteiny [ a dokładnie Luteiny 50 podjęzykowej ] czy gdy się ja zażywa, to czy można wtedy spożywać alkohol, lub palić papierosy ? Bo gdzieś na jakimś niezbyt dobrym forum wyczytałam, że nie można palić - ale pić można w niedużych ilościach
![]() Bardzo proszę o dosyć szybką odpowiedź, ponieważ nie mam pojęcia co z tym paleniem , a jeżeli się pali to czy mogą być przez to jakieś skutki uboczne? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#786 |
Zakorzenienie
|
A co pisze na ten temat w ulotce?
![]() |
#787 |
Raczkowanie
|
Albo nie doczytałam dokładnie, albo nic nie piszę na ten temat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#788 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że jeżeli nie można by było spożywać alkoholu czy palić byłoby to napisane w ulotce
![]()
![]() |
#789 |
Raczkowanie
|
Aha, to dziękuję bardzo za odpowiedź bo już się zmartwiłam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#790 |
Raczkowanie
|
Co tam słychać u wszystkich kobiet, które starają sie o dzidziusia? Zostało mi 9 dni do okresu.. Sutki mnie tak panicznie bolą nie mogę się dotknąć i ciągle jest mi zimno..
Nie wiem, ostatni cykl przeszłam raczej spokojnie jak dostałam okres to brzuch mnie tylko bolał. A teraz to jakiś koszmar ale mam za to ogromną ochotę na seks ![]() Cykle mam raczej regularne 32 dni.. Czyli mam okres nieprłodny Edytowane przez am_z Czas edycji: 2010-11-25 o 18:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#791 |
Raczkowanie
|
Może się udało hihih.. Jak mi się nie chce siedzieć w pracy spię po 12 godzin wiecznie mi mało
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#792 |
Raczkowanie
|
Jak mi brakowało tego portalu..
Okres powinnam dostać dzisiaj, ale 4 dni temu dostałam dziwne plamienie było o wiele bardziej mniej obfite niż normalny okres. Wypadło tak ze 2 raz w miesiącu. Piersi mnie bolą okresu brak co jest grane? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#793 |
Raczkowanie
|
cześć dziewczyny
mam pytanie dostałam luteinę na wywołanie @ wcześniej miałam torbiel na jajniku i brałam orgametril przy którym nie miałam @ przez 3 miesiące skończyłam brać w sierpniu i od tej pory muszę wywoływać okres luteiną mam ją brać na wywołanie przez 5 dni po 3 tabletki potem odstawić ma się pojawić @ i potem od 19 do 25 dnia cyklu po 2 tabletki dziennie wiecie ile trzeba cykli to leczenie kontynuować ? ja dosłownie mam dość tych hormonów które biorę od maja . po odstawieniu luteiny w ile dni pojawia sie @ ? ile trzeba brać ją by wyregulować @? pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#794 |
Zakorzenienie
|
am_z Nikt Ci na to pytanie nie odpowie, zanim nie zrobisz testu ciazowego...
Olus23 Zmień lekarza. Prawidłowe leczenie polega na szukaniu przyczyny a nie na przepisywaniu hormonów do us.. śmierci. Trzeba wykonać u Ciebie profil hormonalny i przynajmniej 2-3 cykl monitorować, by ustalić dlaczego tak się dzieje.
![]() |
#795 |
Raczkowanie
|
Olus23
Ja odstawieniu Luteiny około 3 dni dostawałam okres. U mnie zadziałało natychmiast! Bolesne okresy to przeszłość. nagaLy A kiedy zrobić najlepiej test ciążowy? Jeśli wyjdzie negatywny bo jest to możliwe to kiedy wypadają mi wtedy dni płodne i mam to zaliczyć do normalnego okres? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#796 |
Zakorzenienie
|
Jeśli test wyjdzie negatywny to czekasz na okres i zaczynasz liczyć dni cyklu od pierwszego dnia krwawienia. A dni płodne to już musisz sobie sama wyznaczyć na podstawie obserwacji.
![]() |
#797 |
Raczkowanie
|
Tylko tak okres odkad biore Luteinę miałam co 32 dni.
Ostatni normalny okres miałam 1 listopada trwał 5 dni. I teraz 29 znowu dostałam krwawienia więcej śluzu w sumie i trwało 2 dni. Wiec.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#798 |
Zakorzenienie
|
Więc zrób test.
Krwawienia / plamienia (częste mylenie pojęć - niesłusznie) w ciąży się zdarzają i to częściej, niż się powszechnie wydaje. Są bardziej skąpe niż przy normalnej miesiączce i nie ma skrzepów.
![]() |
#799 |
Raczkowanie
|
Tak jest u mnie czysta krew bez skrzepów później nieco brązowa. Za ile mam zrobić ten test? Nie nastawiam się bo później kolejne rozczarowanie!
A u Ciebie jak było nagaLy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#800 |
Zakorzenienie
|
Ja dowiedziałam się o ciąży przed terminem miesiączki (test) a Luteinę zaczęłam przyjmować gdy wystąpiły mega bóle okresowe i plamienie, na USG ciałko żółte było takie sobie - więc dostałam Luteinę, żeby nie doszło do poronienia.
Teraz mam już dwuletniego szatana płci żeńskiej ![]() Test możesz zrobić w zasadzie już dziś, byle mocz nie był zbyt rozrzedzony - stąd najlepiej z rana, ale jeśli w dzień nie pijesz jak wielbłąd, to możesz się już ubierać i iść do apteki ![]()
![]() |
#801 |
Raczkowanie
|
Dobrze dzisiaj to nie mam siły zimno mamy awarię nie mamy ciepłej wody kaloryfery nie grzeją porażka. Więc poczekam kilka dni i pójdę. Jęśli się okaże negatywny to mogę twierdzić ze po prostu był to okres tylko wczesny i normalnie mogę się starać na nowo i Luteine brać od momentu rzekomego plamienia?
Gratuluje córci! I życzę wiele radości i miłości! Mam nadzieje, że kiedyś ten zaszczyt też mnie spotka. Mój mąż o niczym innym nie marzy! Zapomniałam powidzieć ze test zrobiłam wczoraj wieczorem i 1 kreska ![]() ![]() Edytowane przez am_z Czas edycji: 2010-12-03 o 15:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#802 |
Przyczajenie
|
Dot.: wywoływanie miesiaczki?!
ja miałam raz wywoływany okres luteiną, nie wiem z jakiego powodu mi się zatrzymał... brałam 4 tabletki na dzień pod język przez 7 dni następnie 7 dnia po odstawieniu dostałam okresu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#803 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#804 |
Przyczajenie
|
Witam
Ja mam wydaje mi się dość nie typową sprawę. Otóż spóźniała mi się @, 3 testy pokazały jedną kreseczkę. wkońcu po tygodniu zaczęłam się martwić i poszłam do gin. przepisała luteinę i od razu zrobiłam test ciążowy z krwi. wynik był na drugi dzień i wyszedł że jestem w 2tyg. ciąży. luteinę brałam 4 dni i pojawił się okres. Jestem przerażona miała któraś z was coś takiego? bo teraz to nie wiem czy jestem w ciąży czy nie? luteina ma pomagać utrzymać ciążę a ja dostałam @? pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#805 |
Zakorzenienie
|
Już dawno powinnaś być na Izbie Przyjęć.
To tak trochę opieprzająco - bo to ważna sprawa, krwawień w ciąży się nie lekceważy, jedzie się z nimi do szpitala, co powinnaś właśnie teraz zrobić. Ok 1/3 ciąż jest roniona w I trymestrze ale części tych poronień dałoby się zapobiec odpowiednio wczesną interwencją lekarską. Jaki wynik miałaś w badaniu na poziom beta-hCG? I jaki był na wyniku zakres referencyjny (czyli powyżej jakiej wartości oznacza w Twoim laboratorium ciażę)?
Edytowane przez nagaLy Czas edycji: 2010-12-04 o 22:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#806 |
Przyczajenie
|
Witam
no więc wynik miałam 20,54 według wyników testu był to 1 lub 2 tydzień ciąży. ale gin nic nie stwierdziła dziś zrobiłam test i wyszła jedna kreseczka ale przed Beta HCG też była jedna kreseczka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#807 |
Zakorzenienie
|
Bo czułośc testów aptecznych to 25 mIU/mL - stąd jak nahjbardziej możliwy negatyw przy wartości nizszej (i z reguły rzadko jest przy takiej sytuacji pozytywny). przenikalnośc hormonu ciażowego jest zrożnicowana i indywidualna, bywa, że i przy wartości bliskiej 100 mlU test jest negatywny, jesli hormon do moczu przenika powoli, lub mocz nie jest wystarczająco skondensowany.
Najbardziej wiarygodny jest test z krwi - a na USG nawet magik jeszcze by nic nie zobaczył, bo to zwyczajnie niemożliwe, za młoda ciaża. Z pozytywnym wynikiem bety i żywym krwawieniem zawsze leci się do szpitala.
![]() |
#808 |
BAN stały
|
w pon wzielam escapelle, wczoraj znow pekla gumka, wiec wzielam 2 tabletki yazu zeby jakos tz usokoic bo bardzo boi sie wpadki i woli samobojstwo popelnic jak zajde w ciaze, dzisiaj tylko powiedzial mi zebym robila wszystko zebysmy nie byli posmiewiskiem (chodzi o ciaze, bo narazie jestesmy za mlodzi ledwo zaczelismy zyc po doroslemu, no i znamy sie 2 miesiace- za wczesnie nawet na wspolne mieszkanie, ja sama w domu nie podolam w malym pokoju z dzieckiem i nawet wiemy po sasiadach jak zyje sie na wpadce - dziecko sie drze do pozna w nocy, wieloktronie krzyki na dziecko, wyzwiska, az jestem przerazona gdy jestem u tz czy nie wzywac policji itp)
zwykle trzymam laptopa na brzuchu i odczuwam skurcze, takie "minimalne pieczenie" w brzuchu. wiec stad myslalam ze sie pojawi miesiaczka ale klops po wzieciu escapelle dr mowila ze pojawi sie w czasie ale wiem ze escapelle to bomba hormonalna i moze byc roznie, szczegolnie ze ost cykle przed torbiela mialam 30-33, a potem sie wydluzyly i zanikla miesiaczka i byla diagnoza torbiel. od tej pory bralam hormony, w tym raz przerwalam bo nie moglam wytrzymac i przy naturalnej miesiaczce poszlam do innej dr ktora dala mi inne tabsy ale odstawilam je na amen w pazdzierniku bo czekam na operacje usuwania torbieli... i wlasnie czekam na 2 naturalna miesiaczke (3 listopada byla 1) dzisiaj znalazlam opakowanie z luteina i wzielam 3 tabletki. jak blisko rok temu wywolywalam okres to dr mowila 2 tabletki przez 5 dni, za 1 razem gdy dr mi kazala na wywolanie przy torbieli - okres dostalam jakos po kilku dniach, za drugim razem wzielam ja sama bo nie chcialam czekac (chcialam wziac hormony) dostalam jakos w 2 dniu przyjmowania (podobniez jak sie tak dzieje tzn ze miesiaczka sama by przyszla bez pomocy) a dzisiaj wzielam 3 tabletki, i nie wiem czy mam je brac przez 3 x 5 dni? czy 3x 4 dni wystarczy? chce wywolac ten okres zeby tz sie uspokoil ze nie bedzie ciazy. takim czekaniem sie denerwuje a nie mozna tyle trzymac w niepewnosci bo przeciez w pracy sie nie skupi i kazde slowo ze cos mi jest laczy z ciaza a dopiero bedzie klops jak cos pochrzani, zreszta widze ze przez stres zle sie czuje i go serce boli :/ Edytowane przez agusiamyszka Czas edycji: 2010-12-05 o 20:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#809 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#810 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi się zdarzyło raz przedłużyć branie luteiny o 2 dni - brałam ją przez 12. I w tym cyklu chcę to powtórzyć.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:23.