![]() |
#781 |
Zakorzenienie
|
Dot.: CYTOLOGIA: Grupa II, stan zapalny, ciągle ten sam wynik.
zmieniłabym lekarza, tez chodziłam kiedyś do takiego co odwalał fuszerkę na każdym kroku, tabletki wypisywał, a stan zapalny ciągle we mnie tkwił
![]()
![]() |
#782 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem co bardziej cie martwi ,ta sama cytologia czy stany zapalne i antybiotyki ?
Sama zawsze mialam stopień drugi i nie licze na pierwszy .Co do stanow zapanych i wiecznego leczenia to faktycznie cos jest nie halo ,czy odcuwasz jakies dolegliwosci ,upławy ?ból ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#783 |
Zakorzenienie
|
No ja się nie dziwię, że ciągle masz II skoro bez przerwy bierzesz antybiotyki. Na co te antybiotyki bierzesz, miałaś wymaz robiony ? Jak tam biocenoza pochwy ? Co tam w moczu ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#784 |
Przyczajenie
|
dzięki za ultra szybkie odpowiedzi
![]() paula79 martwi mnie wszystko, u mnie na odwrót było że zawsze stopień I, nie wiem czy to przypadkiem nie hormony tak działają ponieważ przyklejałam sobie plasterki evra, teraz mam przerwę od paru dni i zamierzam już narazie nie wracać do hormonów. żadnych upławów, bólu ale przed ostatnim antybiotykiem dość sporo śluzu teraz już ok. szugarbejb antybiotyk był podawany na stan zapalny ale dokładnie nikt nie wie na co. chyba tak lekarze mają jest stan to anty i może się zregeneruje. posiew wyszedł bardzo dobry, zero złych bakterii, lacto podwyższone, zrobiłam sobie też test na hpv z podejrzeniem tej bakterii ale wyszedł ujemny czyli nic nie ma. badanie moczu hmm jeszcze chyba to mi tylko zostało do sprawdzenia. ![]() Edytowane przez blondynka21 Czas edycji: 2009-11-05 o 18:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#785 |
Przyczajenie
|
I grupe to podobno maja tylko dziewice i zakonnice:P tak mi powiedzial lekarz
![]() mozliwe, ze nieczytelny wymaz, bo np robilas cytologie niedlugo po okresie? a co do tych stanow zapalnych, to robilas testy na chlamydie, albo inne wirusy? w sumie to powinno wyjsc w cytologii, o ile mialas robiona metoda bethesda. bo np jesli to chlamydia, to czesto jest ona przewlekla i ciezko ja wyleczyc, pomimo brania antybiotykow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#786 |
Przyczajenie
|
Dot.: Jak często cytologia??
Dobrze Ci lekarz powiedzial tylko pamietaj,ze po 40stce raz na rok bez wzglednie, cytologie raz w roku obowiazkowo.
Pamietajcie, ze badanie USG i Mammografia to badanie ktore nie zwalniaja od kontroli wlasnych piersi raz na miesiac przez sama siebie.
![]() |
#787 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mi zawsze wychodziła II a ostatnio mi wyszła I ![]()
![]() |
![]() |
#788 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ( a z zakonnicami pewnie to i tak rożnie bywa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#789 |
Przyczajenie
|
Dot.: Cytologia - pytania, wyniki - zbiorczy
heh jak widać nie tylko zakonnice i inne mają I
![]() ![]() Edytowane przez blondynka21 Czas edycji: 2009-11-06 o 09:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#790 |
Przyczajenie
|
haha no fakt z zakonnicami moze byc roznie:P Kiedys mnie lekarz pocieszyl, bo zmartwilam sie II grupa, a on na to "Pani kochana, I grupe to maja tylko dziewice i zakonnice" (czyli sama sobie nie wymyslilam tego:P) a dziewczynom z I grupą gratuluje i zazdroszcze!
![]() blondynka21 szczerze mówiąc, to dziwne, ze masz stany zapalne, a nic tego nie wykazuje. moim zdaniem moze to byc od tabletek antykoncepcjnych (sprawdz ulotke), ale nie wiem czy je stosujesz. Jesli tak, to moze warto skonsultowac z lekarzem przejscie na inne tabletki albo plastry (gorąco polecam). Kiedys czytalam, ze chlopak tez moze byc przyczyną, generalnie moze jego nasienie jest drazliwe dla Ciebie? Dokladnie nie pamietam tego artykulu, ale chodzilo w nim mniej wiecej o to, ze w pochwie powinno byc "kwasne" srodowisko, a nasienie je zobojetnia, czy cos w tym stylu. A i na marginesie to facet leczy się u urologa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#791 |
Przyczajenie
|
katrina23
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez blondynka21 Czas edycji: 2009-11-06 o 14:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#792 |
Przyczajenie
|
fakt, milo zawsze pogawedzic sobie na forum
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#793 |
Wtajemniczenie
|
Proszę o wytłumaczenie mojego wyniku cytologicznego:
rozpoznanie kliniczne: ecu (to chyba nadżerka, co? tak czy siak wiem że ją mam) AI BII CI 2a1 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#794 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#795 |
Wtajemniczenie
|
No właśnie mnie to też trochę dziwi, gin mi mówił że to badanie jest robione tą inną metodą niż tego całego greka Papanicolau (drugi raz mam nią robione). We wtorek za tydzień idę na wizytę i się dowiem, ale miałam nadzieję, że któraś z Was mi pomoże już teraz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#796 |
Przyczajenie
|
Zadzwon do swojego ginekologa i powiedz mu zeby sie nie wyglupial w jakies hybrydy tylko Ci ocenil to badanie w stopniach Papanicolau wszedzie na swiecie tak jest badana cytologia, chyba ze sama cos poczytalas drobnym drukiem na paragonie.
![]() |
#797 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
BII - łagodne zmiany komórkowe CI 2a1 - Opis rozpoznanych zmian: łagodne zmiany ta 2 jest rzymska ? nie wiem jak ja zinterpretować, jeśli rzymska to jeszcze: atypowe komórki nabłonkowe, trudne do jednoznacznej oceny - prawdopodobnie o charakterze odczynowym. To by było na tyle. ![]() ---------- Dopisano o 06:59 ---------- Poprzedni post napisano o 06:48 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 08:07 ---------- Poprzedni post napisano o 06:59 ---------- a to ze dostałaś taki wynik zaszyfrowany, świadczy o lenistwie morfopatologow/cytologów z laboratorium ![]() Edytowane przez ewelline Czas edycji: 2009-11-11 o 07:10 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#798 |
Wtajemniczenie
|
Ewelline bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź
![]() Savavito, mój ginekolog uznaje tę metodę i uwierz mi to najlepszy ginekolog jakiego miałam i wcale się nie wygłupia. Sam mi mówił że ta metoda tego greka jest przestarzała. To on przynosi te wyniki do przychodni i jak wynik jest zły to zaznacza pani w rejestracji, że taka osoba ma się niezwłocznie do niego zgłosić i wchodzić bez kolejki. I to on na wizycie dokładnie wszystko interpretuje. Czasem po takiej wizycie u niego mam wrażenie że wyszłam z jakiegoś wykładu ze studiów medycznych ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#799 |
Zadomowienie
|
![]() Nie wszyscy zlecają cytologie w systemie Bethesda, gdyż nie jest ona refundowana przez NFZ - chyba, ze jest ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#800 |
Wtajemniczenie
|
Może jest jakoś refundowana, chociaż po części, ja za nią płacę 30 zł u tego gina.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#801 |
Zadomowienie
|
Wiec raczej nie jest refundowana, ja place prywatnie 40 zł. Lekarka mi coś kiedyś wspomniała ze cytologia w klasyfikacji Papanicolau jest refundowana przez nfz (ok 10 zł kosztuje) a system Bethesda jest droższy i nfz jej nie refunduje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#802 |
Wtajemniczenie
|
Aaaa no to wszystko wyjaśnia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#803 |
Zakorzenienie
|
Ja miałąm robioną tylko w ramach nfz i na ostnitni wynik czekam jeszcze tydz, a przedostatni był zrobioy metodą papanicolau (IIgrupa) i jednocześnie Bethesda. Z jednej strony kartki mam wynik jedną metodą, z drugiej drugą. I wg metrody Bethesda wynika, że:
AI - rozmaz odpowiedni do oceny BII- obraz cytologiczny nieprawidłowy CI- zmiany łagodnev i zakążenia i wg mojej kartki jest do wybory: a) grzybica b)bakterie c)zmiany sugerujace obecność Chlamydia d)Trichomonas vaginalis e)wirusy: Cytomegsaowirus, Herpes simpleX Sądzę że 2a1 oznacza grzybicę. Generalnie nie ma się czym martwić. ---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ---------- i ani razu nie płaciłam nawet złotówki. cytologia nie byla tez pobierana z powodu jakiegokoliwek problemu- tylko w ramach profilaktyki. rok temu jako pierwsza w zyciu, w tym roku bo obejmuje mnie proflkatyczne program badan (od 25lat) |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#804 |
Wtajemniczenie
|
Dziękuję jomic
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#805 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#806 |
Wtajemniczenie
|
o super, pomocny link, CI 2a1 rozumiałabym jako zmiany odczynowe i reperacyjne związane z zapaleniem no ale wiadomo wizyta u lekarza się przyda i on mi wszystko wytłumaczy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#807 |
Zakorzenienie
|
ja też się dokształcę
![]()
![]() |
#808 |
Zakorzenienie
|
Przepraszam jeśli pojawiło się już tu to pytanie, ale ja przynajmniej nie znalazłam... czy cytologię mogą równiez robic sobie dziewice?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#809 |
Zakorzenienie
|
a czemu nie?? nie ma żadnych przeciwskazań
![]() |
#810 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:29.