METAMORFOZY POKOI - opinie, porady, inspiracje - Strona 28 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-08-17, 12:12   #811
kasienkakg
Zadomowienie

Dot.: remont pokoju w AKADEMIKU

Jeśli chodzi o odnowe tewj szafy to moze przyda Ci sie cos takiego:
http://www.muratordom.pl/7780_4483.htm
http://muratordom.pl/8683_715.htm - ten linki dot drzwi, ale mozna to wykorzystac równiez do szafy
http://muratordom.pl/8683_3113.htm - w sklepach sa rozne okleiny - np. przezroczyste w same babelki, imitujace drewno, ja swoje szafe okleje w ten sposob okleina imitujaca lustro Niestety słyszałam, ze podobno nie produkuja juz takich. Bede musiala sprawdzic ta informacje Bardzo brakuje mi w pokoju duzego lustra i chce je miec Poza tym takie duze lustro optycznie powieksza pokoj
http://www.muratordom.pl/7780_11671.htm - ja nie moge zmieniac zyrandoli. Moze Tobie spodoba sie to

i jeszcze 1 link. Ja umiem szyc zasłony i łądnie upinac (przy tylu oknach w moim domu musiałysmy sie z Mama nauczyc Jeśli Ty masz problem, to mam nadzieje,ze ta strona choc troche Ci pomoze. http://www.alternative-windows.com/austrian-blind.htm Znajdziesz na niej duzo rozwiazan. A jeśli Ci nie pomoze, to zawsze mozna zawiesic zasłonki i uszyc prosty najzywklejszy lambrekin. Tylko materiał w jakiś ładny wzorek i np. obszyc wokół jakimis fredzelkami.

Ja swoja czesc naukowa oddziele taka 'zasłonka' z piorek. Zawsze mozna wykorzystac ja do czegos innego. Mam nadzieje,ze nikt sie na mnie nie borazi, jesli przez przypadek umiescilam czyjes zdjecia
kasienkakg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-17, 13:14   #812
Moro
Raczkowanie

Dot.: Pomożecie urządzić mi pokój? :>

Farbe zielona dzis kupilem. Zielen w kolorze pistacji Zaraz wezmę się do malowania.
Takie maty dodawali kiedyś do babskich gazet. Ja mam z 'Przyjaciolki' :P
Dziekuje za rady. Jak skoncze to wkleje efekty
This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!
Moro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-17, 19:38   #813
kasia35111
Przyczajenie

Dot.: **<-_-Mój pokoik-_->**

kasienkakg ja tez jestem z nad morza gdzie znajdujesz taki targ bo ja szukalam ale nic nie znalazlam bardzo lubie starocie (a konkretnie nogi od maszyny mam juz 2 stoliki )bardzo prosze napisz gdzie sa takie targi pozdrowienia.
kasia35111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-17, 20:12   #814
blondyneczka2000
Raczkowanie

ja mam dokladnie taki sam pokój tak samo wejscie tylko ze jest większy o metr bo ja mam ukosy po dwóch stronach okna i ja mam sie lepiej bo sypialnie mam osobno. Wiem jak ukosy potrafią zycie uprzykszyc. ja bym na twoim miejscu szafe napewno dała w rógtak ukosnie niewiem jak to wyjasnic powiem matematycznie sciany z szafą mają stworzyc trójkąt równoramienny prostokątny
blondyneczka2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-17, 20:17   #815
kaśka26
Raczkowanie

Dot.: mój pokój-remont-pomocy

Słuchaj, to rób ten czerwony tam gdzie masz łóżko Bo jak dasz tam, gdzie meble, to wszystko przysłonisz Powodzenia
kaśka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-17, 20:21   #816
kaśka26
Raczkowanie

Obejrzałam dokładnie te zdjecia na górze... Myślę że tak będzie oki, zwłaszcza, że najbardziej reprezentatywna ścianka będzie w pierwszym rzucie, jak ktoś ci w drzwiach stanie. Zrób sobie to drzewko, niech ci się ugina nad łóżkiem... Będzie supcio
Stary 2006-08-18, 09:51   #817
crocus
Raczkowanie

dzieki za tyle linkow
widzialam juz te stronki z muratora,ale raczej nic mi z nich nie odpowiada..chociaz moze ta przerobka szafki sie przyda.
mam pytanie - z jakiej stronki wzielas te szablony? sa sliczne i na pewno je wykorzystam tylko chcialabym je jakos powiekszyc,moze na stronie sa wieksze??
chodzi mi o te zdjecia:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg drzewo.jpg (34,2 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg motylki.jpg (7,3 KB, 489 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg ptaszek_szablon.jpg (11,9 KB, 490 załadowań)
crocus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-18, 11:22   #818
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasienkakg
Hej! Jesli chodzi o te farby, to bede malowac juz gotowymi farbami, a nie z wachlarza kolorów - juz nie raz malowałam tymi fabrami i musze niestety przyznac,ze za kazdym razem były zle rozmieszane. Dlatego wybieram farbe z podstawowych kolorów. Najbardziej lubie farby jednowarstwowe, niestety 'karmazynowy przypływ'taka nie jest. Jest to lateksowa emulsja karylowa do ścian i sufitów z serii Kolory Świata. Mam juz tak pomalowana sypialnie w domu i uprzedzam, ze wychodzi ona na scianie ciemniejsza niz jest w gazetce duluxa. Drugi, dominujacy kolor, bedzie żółty, bardzo jasniutki, prawdopodbnie 'cytrynowy gaj' albo 'pastelowy żonkil'. Z tego co wiem, farb duluxa nie powinno sie rozcienczac z biala farba, dlatego wole wybrac od razu gotowy jasny kolor. Poza tym chce uzyskac kontrast miedzy bordowym a jasnym żółtym.
Niektorych mebli w pokoju nie moge pomalowac i one (oraz blaty stolikow) sa oklejone okleina imitujaca drewno. Reszte [oraz kaloryfer + drzwi] chcialabym pomalowac na 'brzoskiwniowy puder' albo 'girlande zieleni' - sa to fabry z Kolorów świata, aksamitne, wodne emalie akrylowe do drzwi, szafek i kaloryferów. Najchetniej pomalowalabym szafki na fioletowy, ale niestety moj chlopak nie toleruje tego koloru.
Nie boje sie,ze oczy beda sie meczyc. Mój pokój jest raczej ciemny. Zima to juz obiad jem porzy zapalonym swietle. Bardzo lubie nasycone barwy (stad bordowy), w domu wszystkie pomieszczenia mam pomalowane nasyconymi kolorami. Ten jasniutki żółty rozjasni pomieszczenie. Poza tym ja ucze sie ok 12h dziennie i potrzebuje takiego koloru scian aby mnie troche 'rozbudzał'.

Wkleje Ci jeszcze zdjecia różnbych zasłonek. My najprawdopodobniej zdecydujemy sie na te pierwsze.

a gdzie mozna zakupic te zaskonki z foto nr 1?
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-18, 11:22   #819
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasienkakg
Hej! Jesli chodzi o te farby, to bede malowac juz gotowymi farbami, a nie z wachlarza kolorów - juz nie raz malowałam tymi fabrami i musze niestety przyznac,ze za kazdym razem były zle rozmieszane. Dlatego wybieram farbe z podstawowych kolorów. Najbardziej lubie farby jednowarstwowe, niestety 'karmazynowy przypływ'taka nie jest. Jest to lateksowa emulsja karylowa do ścian i sufitów z serii Kolory Świata. Mam juz tak pomalowana sypialnie w domu i uprzedzam, ze wychodzi ona na scianie ciemniejsza niz jest w gazetce duluxa. Drugi, dominujacy kolor, bedzie żółty, bardzo jasniutki, prawdopodbnie 'cytrynowy gaj' albo 'pastelowy żonkil'. Z tego co wiem, farb duluxa nie powinno sie rozcienczac z biala farba, dlatego wole wybrac od razu gotowy jasny kolor. Poza tym chce uzyskac kontrast miedzy bordowym a jasnym żółtym.
Niektorych mebli w pokoju nie moge pomalowac i one (oraz blaty stolikow) sa oklejone okleina imitujaca drewno. Reszte [oraz kaloryfer + drzwi] chcialabym pomalowac na 'brzoskiwniowy puder' albo 'girlande zieleni' - sa to fabry z Kolorów świata, aksamitne, wodne emalie akrylowe do drzwi, szafek i kaloryferów. Najchetniej pomalowalabym szafki na fioletowy, ale niestety moj chlopak nie toleruje tego koloru.
Nie boje sie,ze oczy beda sie meczyc. Mój pokój jest raczej ciemny. Zima to juz obiad jem porzy zapalonym swietle. Bardzo lubie nasycone barwy (stad bordowy), w domu wszystkie pomieszczenia mam pomalowane nasyconymi kolorami. Ten jasniutki żółty rozjasni pomieszczenie. Poza tym ja ucze sie ok 12h dziennie i potrzebuje takiego koloru scian aby mnie troche 'rozbudzał'.

Wkleje Ci jeszcze zdjecia różnbych zasłonek. My najprawdopodobniej zdecydujemy sie na te pierwsze.

a gdzie mozna zakupic te zaslonki z foto nr 1?
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-18, 11:47   #820
crocus
Raczkowanie

jak tylko zobaczylam twoj pokoj,to od razu skojarzyl mi sie wlasnie z takim stylem podrozniczym/marynarskim.
Marynarski styl tez bylby swietny,mozesz powiesic na scianie stare mapy,np.
http://www.allposters.com/gallery.as...EYWORD=Plakaty
albo
http://www.allposters.com/gallery.as...EYWORD=Plakaty
Zrob cos z ta szafa,odnow jakos drzwiczki. Na 3 polkach ustawionych pionowo jedna pod druga postaw wiklinowe kosze. Jako dodatki mozesz wstawic na polke butelke ze statkiem w srodku,a na scianie powiesic ster U mnie w domu wisi barometr wlasnie w takim ksztalcie,wyglada super
co do czyjegos pomyslu z wlochata narzuta i dywanikiem,to uwazam,ze absolutnie nie nadaje sie to do meskiego pokoju.takie wlochacze sa zbyt 'babskie' ;p
Stary 2006-08-18, 11:48   #821
kasienkakg
Zadomowienie

Niestety nie pamietam juz z jakiej strony wziełam te szablony. Na pewno link znalazłam w tym dziale tego forum.

Zdjecia zasłonek ściagałam z przypadkowych stron, gdy szukałam inspiracji do czegos innego i sciagnelam je z myślą uszycia. Tak wiec nie wiem gdzie mozna je kupić
kasienkakg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-18, 11:56   #822
crocus
Raczkowanie

oo juz znalazlam to,czego szukalam
jakby ktos potrzebowal,to te szablony sa tutaj: http://www.stamperia.com/pl/sottocat...sott_grupp2=07
Stary 2006-08-18, 12:57   #823
>Angel<
Rozeznanie

GG do >Angel<
odnawiam pokoik i ... potrzebuje pomysłu :)

Witam
Zaczynam odnawianie pokoiku. Chciała bym żeby miał swój "charakter" Jestem na etapie malowania ścian. Wymyśliłam że jedną ze ścian pomaluje inaczej niż wszystkie< ma być oryginalna i przyciągać wzrok > ... wybrałam kilka opcji i stanęłam w martwym punkcie Do tego pod wpływem jednego z wątków zakupiłam moskitiera i nie wiem jak ją wkomponować ? Zaczynam mieć nawet wątpliwości co do ustawienia mebli. Skończyłam szkołę więc mogę parę mebelków usunąć . Poradźcie,
który z tych wzorków był by najlepszy?
Jakie kolorki pasowały by do tego pokoiku?
Jak ustawić meble?
Jestem otwarta na wasze propozycje

Proszę was doradźcie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Schowek02.jpg (36,2 KB, 210 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Schowek03.jpg (35,9 KB, 143 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Schowek04.jpg (45,0 KB, 158 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Schowek05.jpg (38,8 KB, 176 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Schowek06.jpg (43,8 KB, 105 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Schowek07.jpg (48,8 KB, 134 załadowań)

Edytowane przez >Angel<
Czas edycji: 2006-08-18 o 19:32
>Angel< jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-18, 13:02   #824
>Angel<
Rozeznanie

GG do >Angel<
Dot.: odnawiam pokoik i ... potrzebuje pomysłu :)

A to moje <wyszperane na wizażu> pomysły na ściankę i wzorki
ostatnie dwa, pomyślałam że mogły by być namalowane nad drzwiami tak w rogu .
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg pokoik1.JPG (13,0 KB, 130 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg pokoik2.JPG (13,5 KB, 85 załadowań)
Rodzaj pliku: jpeg 85.jpeg (39,7 KB, 87 załadowań)
Rodzaj pliku: gif 7a81bbf90f485ade81a80685b9613a75.gif (2,4 KB, 58 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 007.jpg (17,2 KB, 62 załadowań)
Rodzaj pliku: gif 8604c60034baa86213952fdf28b61445.gif (2,9 KB, 28 załadowań)

Edytowane przez >Angel<
Czas edycji: 2006-08-18 o 19:33
Stary 2006-08-18, 13:21   #825
mumu
Raczkowanie

ups
mumu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-18, 13:35   #826
oleczka151
Przyczajenie

nowy pokój

witam wszystkich u mnie w domu trwają remonty i przenosze sie do dużego pokoju i kompletnie nie wiem w jakjim kolorze maja być ściany, w jakim meble, jakie dodatki... myślałam nad jasno granatowymi ścianami, białym sufitem i zielonymi dodatkami ale nie wiem czy dobrze bym się w takich kolorach czuła. mam 16 lat, prosze, doradzcie będe wdzięczna
oleczka151 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-18, 14:20   #827
Anoula
Zakorzenienie

Na początek ustalmy co możemy wyrzucić (wynieść), podaj wymiary pokoiku , i powiedzmy preferowane kolory. I wtedy będziemy myśleć.
Anoula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-18, 14:23   #828
Anoula
Zakorzenienie

Może bedzie lepiej jeśli założysz osobny wątek i podasz więcej informacji na temat pokoju, najlepiej wklej zdjęcia.
Stary 2006-08-18, 15:01   #829
>Angel<
Rozeznanie

GG do >Angel<

Wymiarki mogę podać dokładne wieczorkiem. W każdym bądź razie jest taki hemm średniawy mogę pozbyć się biurka <na pewno> ?? chciałam jeszcze szafy bo jest ohydna, ale potrzebowała bym pomysłu na coś w zastępstwie
Właściwie to mogę pozbyć się każdego mebelka, bez łóżka żeby tylko ten pokoik wyglądał "ciekawie"

Edytowane przez >Angel<
Czas edycji: 2006-08-18 o 19:34
Stary 2006-08-18, 15:23   #830
crocus
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez >Angel<
Witam Was
Skończyłam szkołe więc moge pare mebelków usunąc . Prosze
czy aby na pewno? Twoje bledy w pisowni wrecz raza

Przepraszam,nie moglam sie powstrzymac...
Stary 2006-08-18, 15:28   #831
asia1291
Przyczajenie

GG do asia1291 Send a message via Skype™ to asia1291

Ja właśnie poszukuję kupić jakąś fajną jedyną w swoim rodzaju komódkę i świetny pomysł z tym pchlim targiem. Wielkie dzięki kasienkakg

asia1291 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-18, 15:41   #832
Anoula
Zakorzenienie

Skoro możesz się pozbyć każdego, to można zaszaleć. Widzę, że próbujesz połączyć niebieski z żółtym i czerwonym, ciekawe połączenie, mam w pokoju podobne i jestem bardzo zadowolona. Więc może ściany pomalujesz w 3/4 na żółto, a jedną ściane na czerwono? Ta palma i kolorystyka bezsprzecznie cały czas podsuwa mi styl śródziemnomorski. Te własnie kolory były używane do malowania świątyń w Grecji.
Jeśli chodzi o styl sródziemnomorski to ważne jest aby w każdym wnętrzy znalazł się jeden skupiający uwagę mebel np: duża dębowa lub sosnowa szafa. Tkaniny zdecydowanie naturalne np: lniane serwety, obrusy itp, bawełniane zasłony. Mogłabyś wyszukać gdzieś na targu staroci toaletkę, gdzie mogłabyś trzymac swoje kosmetyki (bo szafeczka na której masz je obecnie jest zecydowanie out). Do tego może jakaś witrynka lub regał na wszystkie książki. Proste, geometryczne kształty. Rzeczy nadgryzione zębem czasu są zdecydowanie in. I jeszcze z takich podstawochych rzeczy, firanka długa zasłaniająca kaloryfer, może się włóczyć po ziemi. do stylu śródziemnomorskiego takie grafiki jednak pasowac nie będą. Na załączonym zdjęciu genialnie widać to połączenie kolorystyczne o którym mówimy. Powiedz co sądzisz o takim stylu, jeśli to Ci sie nie podoba, myślę że możemy pomyślec o stylu nowoczesnym (wtedy grafiki będa na porządku dziennym), lub innym.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg red bedroom.jpg (22,9 KB, 149 załadowań)
Stary 2006-08-18, 17:17   #833
kaśka26
Raczkowanie

No witam Mam nadzieję, że dokonałaś fantastycznego wyboru i już wiesz, co gdzie i jak ma wyglądać Trzymałam kciuki
Stary 2006-08-18, 19:46   #834
>Angel<
Rozeznanie

GG do >Angel<

Sprawdziłam mój tekst i muszę przeprosić was gorąco wizażanki
Zdarza mi się robić błędy ale z tym walczę L . Poprawiłam co miałam poprawić i postaram się już takiej gafy nie popełnić

Anoula masz świetny pomysł z tym śródziemnomorskim klimatem pokoju tylko, trochę się boje takie kolorki rzucić na ścianę nie będzie zbyt rażąco??

Stary 2006-08-18, 19:59   #835
Anoula
Zakorzenienie

Ostre kolory mają to do siebie, ze się mogą szybko opatrzeć, ale możesz przecież dać jaśniejszą żółć, a czerwoną ściane jeśli będzie zbyt rażąca zgasić obrazami.
Stary 2006-08-18, 20:14   #836
>Angel<
Rozeznanie

GG do >Angel<

wspominałaś coś o stylu nowoczesnym? Masz jakąś wizje??

Stary 2006-08-18, 20:23   #837
lila123
Przyczajenie

Jak umeblować 2,2 x 4,1

Błagam o szybką pomoc. Jutro muszę kupić meble do pokoju córki (10 lat). pokój o rozmiarach 2,2 x 4,1 - ( 65 cm od prawego rogu - drzwi wejściowe naprzeciwko - okno szer. 2 m pod nim biurko do lekcji (nosi okulary). Chciałabym jeszcze 2 biurko pod komputer i na tym moje pomysły się kończą. Nie wiem jak to rozplanować i co kupić do tak małego pomieszczenia żeby córka mogła czuć się tu "u siebie" a jednocześnie żeby spełniało wszystkie funkcje. Może jakieś meble modułowe. Bardzo proszę o pomoc. Lila.
lila123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-18, 20:34   #838
crocus
Raczkowanie

Dot.: Jak umeblować 2,2 x 4,1

2 biurka to chyba nie jest dobre rozwiazanie,moze lepiej byloby wybrac jedno,ale wieksze,z dlugim blatem,takie,ktore moze byc ustawione w narozniku.Zmiesciloby sie i miejsce na odrabianie lekcji i na komputer.

Nie wiem,czy dobrze zrozumialam - drzwi sa naprzeciwko okna?czyli gdy sie otwiera drzwi,to od razu widac biurko?
Jesli tak,to niewskazane jest,zeby dziecko siedzialo plecami do drzwi.To bardzo rozprasza i nie pozwala skupic sie na nauce.

Sprobuj cos nakreslic szybko w paint'cie,zeby bylo widac mniej wiecej jak wyglada pokoj (taki widok z gory).Wtedy pomyslimy
Stary 2006-08-18, 20:52   #839
crocus
Raczkowanie

zmienilam zdanie co do kolorow sciany chcialabym pomalowac na jasna trawiasta zielen (jak na zalaczniku),a regaly i szafe na ciemna czarwien (jak na szablonach umieszczonych wyzej)....
ale bedzie soczyscie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kwi.jpg (10,9 KB, 55 załadowań)
Stary 2006-08-18, 21:06   #840
lila123
Przyczajenie

Dot.: Jak umeblować 2,2 x 4,1

wstyd się przyznać ale nie potrafię rysunku umieścić na forum (z pulpitu).Help.
lila123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości