![]() |
#811 |
Konto usunięte
|
Dot.: Mamusie wrześniowe 2017
Boli mnie brzuch od rana, pan dr zapunktował u mnie bo oddzwonił.
A nie jestem jeszcze co do niego przekonana w 100% ![]() Mam wziąć nospę i leżeć. Ale nie mogę za bardzo teraz wyjść, poczekam jak mi za godz nie przejdzie to jadę do domu. |
![]() ![]() |
![]() |
#812 |
Wtajemniczenie
|
Kontakt mialam ale taki zwykly jak z każdym czlowiekiem.Wtedy niewiadomo czy juz byla chora bo dowiedziała sie moesiac później.Tylko zastanawia mnie to ze skoro to jest takie groźne to czemu każdy lekarz tego nie zleca.Tak jak mówiłam w rodzinie i znajomych to żadna nie robila.Jak zapytałam oto to bylo wielkie zdziwienie a co to jest?
|
![]() ![]() |
![]() |
#813 |
Przyczajenie
|
juka_juka ja robiłam wszystko jeszcze przed ciążą, nie pamiętam już dokładnie czemu ale jestem po kierunku medycznym i całe studia nam tłukli że przed ciążą obowiązkowe badania to toksoplazmoza, różyczka, cytomegalia i jeszcze chyba ze 2 w tym były. Bo w ciąży są najbardziej niebezpiecze dla płodu, także dla mnie to było na pierwszym miejscu w badaniach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#814 |
Wtajemniczenie
|
Przed ciaza pytalam lekarza to mowil tylko o toxoplazmozie.Zrobilam bo cale życie z kotami ale nie przechodziłam jej.O tej cytomegali dowiedziałam sie dopiero od tej koleżanki ktora choruje.
|
![]() ![]() |
![]() |
#815 |
Przyczajenie
|
Co do kotów to mi babka z laboratorium ostatnio powiedziała ze rozmawiały z panią weterynarz i ona im powiedziała że musiałabyś zjeść kota razem z kuwetą żeby się od niego zarazić 😂
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#816 |
Zakorzenienie
|
Naama ja nie mam czasu na inne fora, to ledwo ogarniam
![]() Dzia_ja no miała rację z tymi kotami Ja bym musiała zobaczyć w karcie ciąży co tam robiłam. Ale jutro pewnie dostanę zestaw. chcę już byczdrowa. Zimo wypierdalaj ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#817 |
Konto usunięte
|
Dokładnie tak, mnie dr z kliniki niepłodności powiedział że żeby się zarazić toksoplazmozą trzeba by zjeść kota
![]() Nie wiem kiedy te mity że kot = tokso się skończą :/ |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#818 |
Wtajemniczenie
|
No i ja jestem żywym przykładem jesli chodzi o toxo.Wychowalam sie na wsi.Zawsze jadlam owoce prosto z drzewa a i marchewke z piaskiem strzelającym w zebach.Cale życie jestem kociara.I to zazwyczaj byly przybledy.Fakt faktem toxo najszybciej mozna sie zarazić od surowego mięsa.A ja ani tatara nie lubię ani sushi.Kotlety czy szaszlyki z grila to lubię takie baaaardzo wypieczone.I toxo nie mialam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#819 |
Rozeznanie
|
Nawet nie kota zjesc tylko jego odchody. Dlatego tez trzeba wlasnie tak dokladnie myc warzywa. Od poglaskania kota sie nie zarazi.
Ja cale zycie rzucam sie na wszystkie zwierzeta ktore mam w zasiegu wzroku, glaskam wszystko co mi pod reke wchodzi, a i owocow i warzyw niemytych pewnie w zyciu niemala ilosc spozylam. A toxo nie mam. Mam przeciwaciala rozyczki (to pamietalam ze przechodzilam w dziecinstwie) i cytomegalii tez. Dzisiaj wlasnie bylam na sushi w poludnie i choc jadlam jak zwykle takie bez ryby, bo jestem wege, to sie zastanawialam na ile maja czysto w tej kuchni i nie uzywaja tego samego noza i deski. Z drugiej strony stwierdzilam, ze nie moge dac sie zwariowac, bo nic nie bede jadla. Pytanie z innej beczki- gin przepisala mi zelazo z kwasem foliowym i na moja prosbe tez doradzila suplementy. Tylko te suplementy tez maja w sobie kwas foliowy. Oba chyba ta taka podstawowa dawke ktora jest tez w zwyklych tabletkach kwasu. I teraz sie zastanawiam... Bo kiedys gdzies czytalam, ze nie powinno sie brac za duzo jesli nie ma wskazan. Przejde sie jeszcze do apteki, zeby mi potwierdzili ze moge brac oba. Wie ktos cos na ten temat?
#820 |
Przyczajenie
|
Zielona hortensja myślę że nie ma co dublować. Ja dostałam omega- med optima i tam jest actifolin czyli ta lepiej przyswajalna forma kwasu foliowego i żelazo i lekarz od razu powiedzial zeby nic więcej nie brać. Dopiero po 12 tygodniu mam przejść na forte.
|
![]() ![]() |
![]() |
#821 |
Rozeznanie
|
Ja biorę Femibion Natal 1, w poprzedniej ciąży brałam i dobrze służył także polecam
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#822 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#823 |
Zakorzenienie
|
Ja poprzednie ciąże brałam Pregnę Plus i teraz też zacznę w II trymestrze. Przy karmieniu brałam Falvit mama i Vitaminer prenatal.
#824 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Muszę się wam trochę pożalić... od nowego roku nie mogłam doleczyć kaszlu więc w końcu poszłam do lekarza no i trochę się podłamałam - dostałam mocny antybiotyk a że syropy w większości są zakazane to do tego lekarka zapisała mi kapsułki do inhalacji ze sterydem, których używa się przy leczeniu astmy...czytałam na forach wypowiedzi dziewczyn które stosowały ten lek w ciąży i niby dziecku nie zaszkodziło ale jednak obawy mam gigantyczne... wiem, że lepiej zażywać leki które mi pomogą (a pomagają rzeczywiście) i zlikwidują choróbsko ale to jednak steryd. Lekarkę wypytałam wzdłuż i wszerz czy to bezpieczne i powiedziała, że tak. Dobrze, że chociaż zmądrzałam i wzięłam zwolnienie bo do tej pory zdarzało się, że biorąc antybiotyk chodziłam do pracy (jak się ma szurniętą przełożoną to tak bywa...). A poza tym powiem wam, że życie jest porąbane - akurat teraz, jak się tylko dowiedziałam o ciąży to dostałam propozycję mega awansu! Marzyłam od tym od kilku lat ale teraz kiedy wiem, że za chwilę nie będę dyspozycyjna to szef wyskakuje z czymś takim... no i niestety chcąc nie chcąc musiałam mu powiedzieć o ciąży. Poprosiłam go tylko żeby narazie nikomu nie mówił bo jeszcze nie mam badań itd. więc czeka mnie jeszcze poważna rozmowa z przełożoną. Teraz coś pozytywnego - jutro idę wreszcie na pierwsze usg! według kalendarza dziś jest 8t 2d więc serduszko już dawno być powinno. Nie mogę się doczekać! Przeraża mnie tylko zrobienie badań czyli wyjście z domu bez śniadania - może być ciężko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#825 |
Zakorzenienie
|
Ostatni_dzień_lata rozumiem twoje obawy o lek. Pamiętam jak Ja się martwiłam okażdy paracetamol albochoć trochę podniesiony cukier. Ja jestem non stop chora od ponad dwóch tygodni. kaszlę jak gruźlik. ponieważ jest osłuchowo czysto i to tylko wirus nic nie dostałam. więc tylko synek ciągle ode mnie się zaraża i mąż a ja nie mogę wyzdrowieć. wszystko co naturalne przerobiłam
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#826 | |
Zadomowienie
|
Hej
![]() Dziękuję ![]() ![]() Cytat:
![]() Z tym toxo vs kot to też mi czasem ręce opadają ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#827 |
Rozeznanie
|
Ostatni_dzien_lata sterydy stosowane w astmie są bezpieczne. Leczę się u alergologa/pulmonologa, więc to sprawdzone info. A co lekarz zdiagnozował, że przepisał Ci antybiotyk?
Z kwasem foliowym znam wersję, żeby nie dublować. Albo brać osobno, albo w zestawie. Byłam wczoraj na wizycie. Z ciążą wszystko dobrze ![]() Mam mega mętlik, co do lekarstw. Mam nie brać magnezu, chociaż kardiolog i poprzedni gin zalecał. Za to mam brać jod, mimo że wyszły mi przeciwciała tarczycowe, a wtedy nie powinno się tego brać, ale podobno bardzo wskazane jest to dla dziecka i mam brać. Luteiny większą dawkę dostałam, bo nadal mam krwiaka. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#828 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja tez biorę femibion i od tygodnia nie wstaje z łóżka tylko ciagle wymiotuje i mnie mdli... moze to właśnie jest winowajca?? Wymienię go na coś innego i mam nadzieje ze mi sie polepszy bo jak narazie jest dramat... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#829 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#830 |
Zadomowienie
|
W koncu zobaczylam 1.7cm dziecka na ekranie
![]() Poniewaz nie mieszkam w Polsce badanie robila polozna- bardzo byla mila a caly osrodek byl w kolorze fuksji. Na ekranie oprocz dziecka pojawila sie jakas wielka cysta (moim zdaniem wielka, nie znam sie), wiec wyslali mnie z tym do prawdziwego lekarza- czym sie oczywiscie denerwuje. Wizyta w poniedzialek. Milo, ze od razu znalezli dla mnie lekarza i umowili wizyte, nie musialam szukac i przedzierac sie przez tutejszy system sluzby zdrowia. Zdecydowalam sie na razie na test prenatalny "combinatie test" ktory to ma sie skladac z badania krwi + usg (badanie karku). Potem w domu zdecydowalismy, ze zrobimy tez nifty za ok. 2 tygodnie. Poniewaz zadnych wskazan nie ma- to te oba badania niestety sa platne. USG bezplatne bedzie jeszcze w tygodniu 12 i 20, a w 34 polecaja platne. |
![]() ![]() |
![]() |
#831 | |||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() [1=193b1b6e1ddfcb4e7f6608e 02b30ba9b0746877a_6871979 10e488;70423966]Co do płci to ja najpierw chciałabym chłopca ![]() ![]() A mąż mówi że dziewczynka ![]() Z zabobonów to nie mam ochoty na słodkie ale znowu mam wysyp na twarzy i plecach ![]() No cóż zawsze jest 50% szans ![]() no właśnie ![]() Cytat:
![]() [1=193b1b6e1ddfcb4e7f6608e 02b30ba9b0746877a_6871979 10e488;70457401]Gratulacje ![]() U mnie 7 dni do wizyty ![]() I muszę zrobić badania na tą wizytę. Jakie badania Wam dr kazał zrobić? Ja mam: -grupę krwi -Poc -VDRL -HIV -HCV -HBS -Toksoplazmoza -IGG -IGM -Różyczka -Glukoza -TSH -Morfologia[/QUOTE] idę jutro na badania, mam morfologię glukozę, kiłę i mocz... no i bardzo przestrzegał mnie gin przed toksoplazmozą, chyba sporo pacjentek miał z tym ostatnio, bo w pierwszej ciąży słowem nie wspominał ![]() a poza tym jestem już po pierwszej wizycie, jest serduszko i 9,2mm szczęścia ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#832 |
Konto usunięte
|
Hej
![]() 6 dni do wizyty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#833 |
Zakorzenienie
|
Ja się niestety już z Wami pożegnam
![]() ![]()
#834 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#835 |
Magda ;)
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#836 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#837 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#838 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#839 |
Zakorzenienie
|
Bambusiek przykro mi. trzymaj się
![]() ja po wizycie. Dzidzia ma prawie 9 mm, słyszałałam serducho. 7tc skończonych za nami ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#840 |
Wtajemniczenie
|
Rudaska moje tez 9mm i tez serduszko pika😊 Powiedzial ze na tym etapie wszystko ok.Na te plamienia co miałam w terminie okresu dal luteine.Teraz po badaniu tez plamie wiec juz sobie wzięłam.Mowil ze do trzeciego miesiąca mogą sie powtarzać szczególnie ze niedługo miałabym termin kolejnego okresu.Jestem duzo spokojniejsza.Termin z usg pokrywa mi sie idealnie z terminem OM.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:33.