Guzek na piersi - wątek zbiorczy! - Strona 28 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-11-28, 20:07   #811
ewanysa
Przyczajenie

Dot.: Guzek na piersi

Witam!
Moja mama byla dzis na usunieciu guzka. Trwalo to 30 minut i po godzinie wypuscili ja do domu. Mowi ze zabieg dosyc bolal.
Za 10 dni wyniki. Mam nadzieje, ze wyjda dobrze.

Chcialam zapytac czy po zabiegu dostaly Panie jakis antybiotyk? Bo z tego co czytalam to powinno sie brac, lekarz jednak mamie nic nie przepisal?
Mamie tez nie kazano przyjezdzac na zmiane opatrunku, wg mnie troche dziwnie?
pozdrawiam
ewanysa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-29, 15:24   #812
elmi
Przyczajenie

MariZ, wiem że muszę iść na tą biopsję, tylko samo wyobrażenie tej igły mnie dobija. Mnie nawet przed pójściem do dentysty boli brzuch, a co dopiero przed czymś takim) Wiem, że panikuje za dużo, ale już tak mam, jesli zanosi się na to, że coś mnie będzie boleć.
Jak będę po, to napisze jak było.

Trzymajcie się cieplutko.

elmi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-30, 08:14   #813
MariZ
Raczkowanie

elmi jakos to przezyjesz. Daj znac jak bedziesz po. Trzymaj sie
MariZ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-01, 20:16   #814
avonka
Raczkowanie

Dziewczyny dziś wyczułam w lewej piersi, na dole. jakis guzek, zgrubienie, które daje się przesuwać i dodatkowo plamę na biustonoszu( jakby wyciek ropny?) W poniedziałek idę na usg, strasznie się boję dodam, że okres miałam 12 dni temu. Czy może któraś z Was miała podobnie? Bo ja chyba oszaleje do poniedziałku. Ostatnio też sporo schudłam ( przez stres i problemy) i mam takie małe pytanko, możliwe, że troszkę dziwne. Czy to możliwe, że zawsze miałam np. taką hmm "strukturę" piersi i to się uwydatniło gdy schudłam? Piersi zawsze miałam małe ale teraz widocznie zmalały. Trochę poplątałam.
avonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-02, 11:50   #815
lewaloff
Rozeznanie

Send a message via Skype™ to lewaloff

avonka,
Co do wycieku z piersi, to różnie to bywa, u mnie się czasem zdażały, bo taka ich uroda, ale codziennie oglądam stanik po zdjęciu czy nie ma na nim zacieków, ważne też jaki ten wyciek jest. Co do struktury piersi bywa różna, u mnie guzek jest jeden i łatwo wyczuwalny, ale wiem, że u niektórych dziewczyn piersi przypominają woreczki z grochem. Możliwe, że to się u Ciebie uwydatniło po tym jak zniknęła tłuszczowa otoczka. Jednak nie jestem lekarzem, więc śmigaj jutro na to USG, to się wszystko okaże, a my tymczasem będziemy trzymać kciuki
Stary 2007-12-02, 13:05   #816
avonka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lewaloff Pokaż wiadomość
avonka,
Co do wycieku z piersi, to różnie to bywa, u mnie się czasem zdażały, bo taka ich uroda, ale codziennie oglądam stanik po zdjęciu czy nie ma na nim zacieków, ważne też jaki ten wyciek jest. Co do struktury piersi bywa różna, u mnie guzek jest jeden i łatwo wyczuwalny, ale wiem, że u niektórych dziewczyn piersi przypominają woreczki z grochem. Możliwe, że to się u Ciebie uwydatniło po tym jak zniknęła tłuszczowa otoczka. Jednak nie jestem lekarzem, więc śmigaj jutro na to USG, to się wszystko okaże, a my tymczasem będziemy trzymać kciuki
Dziękuję za słowa otuchy Troszkę się uspokoiłam
Stary 2007-12-03, 17:39   #817
baranka
Raczkowanie

hej wszystkim zdecydowłam sie na zabieg6.12 w mikołajastrasznie sie boje nie wiem sama czy samego zabiegu czy tych wynikówmam milion mysli na minute mam nadzieje, że okaze sie ten dzien prawdziwym mikolajkowym prezentem...

CZERWIEC 2008- TO BęDZIę PIęKNY DZIEN DZIóBELKU
baranka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-03, 18:28   #818
*Niki*
Zakorzenienie

avonka idź do lekarza, zrobią Ci usg, będziesz spokojniejsza

poczytaj sobie : http://www.kobietaintymna.atupartner...ersi%2015.html (punkt 8)

lub to: http://www.oncology.pl/pokaz.php?artykul=39&dzial=9

baranka będzie dobrze na pewno, nie denerwuj się kochana
trzymamy mocno kciuki
Stary 2007-12-03, 21:11   #819
avonka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez *Niki* Pokaż wiadomość
avonka idź do lekarza, zrobią Ci usg, będziesz spokojniejsza

poczytaj sobie : http://www.kobietaintymna.atupartner...ersi%2015.html (punkt 8)

lub to: http://www.oncology.pl/pokaz.php?artykul=39&dzial=9

baranka będzie dobrze na pewno, nie denerwuj się kochana
trzymamy mocno kciuki
Byłam już dziś, usg wykazało, że mam powiększone przewody, a piersi mają mało tkanki tłuszczowej i budowę bardziej gruczołową. Zbadano mi też tą wydzielinę i nie stwierdzono nic niepokojącego. Lekarz powiedział, że to może być stan zapalny, przeziębienie ( zawsze mama krzyczy, że za lekko się ubieram )i przypisał mi antybiotyk a jak skończę mam przyjść raz jeszcze.
Stary 2007-12-03, 21:38   #820
*Niki*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez avonka Pokaż wiadomość
Byłam już dziś, usg wykazało, że mam powiększone przewody, a piersi mają mało tkanki tłuszczowej i budowę bardziej gruczołową. Zbadano mi też tą wydzielinę i nie stwierdzono nic niepokojącego. Lekarz powiedział, że to może być stan zapalny, przeziębienie ( zawsze mama krzyczy, że za lekko się ubieram )i przypisał mi antybiotyk a jak skończę mam przyjść raz jeszcze.
no widzisz super, że to nic groźnego, cieszę sie razem z Tobą
Stary 2007-12-04, 13:16   #821
lewaloff
Rozeznanie

avonka, yupi ya yeee
Stary 2007-12-04, 17:42   #822
avonka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lewaloff Pokaż wiadomość
avonka, yupi ya yeee
Dzięki Dziewczyny za otuche
Stary 2007-12-04, 18:40   #823
MariZ
Raczkowanie

Avonka ciesze sie razem z Toba.
Baranka pewnie sie boisz, zycze Ci powodzenie i trzymam kciuki. Ja mam zabieg za 2 tygodnie 18.12. Napisz po zabiegu co u Ciebie.
Niki widze ze zmienilas avatarek na swieta
Pozdrawiam wszystkie dziewczyny
Stary 2007-12-04, 21:47   #824
*Niki*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MariZ Pokaż wiadomość
Niki widze ze zmienilas avatarek na swieta
tak, zmieniałam na bardzo groźnego Mikołajka
Stary 2007-12-04, 22:33   #825
lewaloff
Rozeznanie

Mikołaj Święty pali skręty
Stary 2007-12-05, 19:36   #826
elmi
Przyczajenie

Coś wam opiszę, ale nie wiem czy śmiać się z tego czy płakać
Dostałam skierowanie od lekarza na biopsję. Powiedział mi do jakiego ośrodka mam iść. Poszłam i okazało się, że cały ten oddział onkologiczny przeniesli do szpitala. poszłam do szpitala, pytam portiera, gdzie ten oddział, a portier nie wie, bo pierwszy dzień w pracy, pytam pielegniarki, powiedziała, poszukałam i trafiłam. Mówie, że chce się umówić na biopsję, a ona na to, że jest tutaj na zastępstwie i ona nic nie wie, mam zadzwonić po południu. Wracam do domu i dzwonie.Jest już inna babka na rejestracji, mówie co chce, a ona, że u nich nie zrobie biopsji tylko w szpitalu na rentgenie. Dzwonie na rentgen, a oni, że nie zrobią mi tej cholernej biopsji, bo mam skierownie od lekarza, który nie ejst powiązany ze szpitalem i najpierw muszę się umówić na wizytę u jakiegoś lekarza w szpitalu. Dzwonie znowu na ten oddział onkologiczny i chce się umówić i co się okazuje.....nie ma terminów na najbliższe kilka miesięcy!!!!!!!!!!! To jest chore!!!!!!!!

Wczoraj chodziłam po domu i klnęłam na czym świat stoi, ale dziś już się z tego śmieję. Czekaj człowieku kilka miesięcy, aż tam w środku się coś pozmienia i badanie ci już nic nie da. Ehh, i pójde prywatnie.

elmi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-06, 08:44   #827
MariZ
Raczkowanie

elmi, no to naprawde masz pecha. Jak sie w koncu zdecydowalas isc na ta biopsje to takie cos. Ale tak to jest u nas ze sluzba zdrowia.
Stary 2007-12-06, 12:39   #828
ewanysa
Przyczajenie

To nowotwor zlosliwy
Prosze pomozcie, znacie jakiegos dobrego onkologa prywatnie;(
Stary 2007-12-06, 12:56   #829
baranka
Raczkowanie

hejka kochaniutkie juz jestem po zabiegu i moge powiedzieć z czystym sumieniem ze nic mnie nie bolałojedynie czulam lekkie uklucie znieczulenia!wyniki były odrazu godzine po zabiegu i jest tak jak mowiono na poczatku gruczolako-włokniak zmiana łagodna jestes w siódmym niebie !mialam super chirurga bardzo mily i zajmowal mi czas rozmowa! dziekuje wam wszystkim za słowa wsparcia i otuchy i zycze wszystkim takich superowych mikołajekDzieki wam zdecydowalam sie na ten zabieg bo kto wie co by było za kilka lat ale teraz to juz niewazne najważniejsze ze jestem zdrowiutka pozdrawiam Was wszystkie bardzo gorącoTrzymajcie sie ,trzymam za wszystkie osóbki kciuki

Stary 2007-12-06, 14:11   #830
MariZ
Raczkowanie

baranka ciesze sie ze juz jest po wszystkim, czyli nie bylo tak zle. A teraz po zabiegu boli Cie? Jak duzy byl twoj guzek? Mialas zabieg prywatnie czy z nfz?
Ja sie zastanawiam dlaczego niektore osoby od razu ida po zabiegu do domu, a mi np. lekarz powiedzial ze bede w szpitalu 3 dni. Pierwszy dzien przychodze, na drugi dzien zabieg i na trzeci dzien do domu. Ja bym tez wolala isc w ten sam dzien do domu, bo juz sama mysl, ze mam zostac tam 3 dni, poprostu mnie przeraza.

ewanysa, bardzo mi przykro z powodu Twojej mamy. Ja niestety nie znam zadnego onkologa, wiec nie moge Ci pomoc. A swoja droga to zastanawia mnie jak to mozliwe ze mammografia nic nie wykazala. Widac te badania wcale nie sa takie doskonale. Czlowiek sie zbada i mysli ze jest zdrowy a tu takie cos. A co mowia lekarze na temat wynikow, jakie bedzie dalsze leczenie? Wspieraj mame jak tylko mozesz, nie poddawajcie sie. Pozdrawiam
Stary 2007-12-06, 17:15   #831
*Niki*
Zakorzenienie

ewanysa przykro mi ogromnie z powodu Twojej mamy

ale nie martw się, mojej koleznki mama też miała nowotwór złośliwy, miała zabieg usunięcia piersi i teraz ma sie dobrze, wyniki wyszły dobrze, jest zdrowa, świetnie się czuje

A ile Twoja mamusia ma lat??? Mozna wiedzieć?? Mój tata zna dobrego onkologa, ale nie wiem skad Ty jestes... daleko od Krk mieszkasz??
Stary 2007-12-06, 17:18   #832
*Niki*
Zakorzenienie

baranka cieszę sie że juz po wszystkim
Stary 2007-12-06, 19:26   #833
ewanysa
Przyczajenie

Mieszkamy w Nysie, Mama leczy sie w Opolu, ale do Krakowa mamy nawet dobry dojazd. Lekarz za bardzo nie mial wytlumaczenia ze na mammografii nie wyszedl guzek, dopiero po wyciecie i badaniu hist stwierdzil ze jest to Carcinoma lobulare invasivum.
Teraz wlasnie mama jest w Opolu u jakiegos prywatnego lekarza, zobaczymy co powie.
Co do leczenia to jeszcze nie wiadomo, bo w poniedzialek ma isc do szpitala na dokladniejsze badania. Mama ma 50 lat i regularnie bada sie co roku od 15 lat, nie wiem jak lekarze mogli takie cos przeoczyc, tym bardziej ze tego guzka ma juz od ok 6 lat

dziekuje za wsparcie
Stary 2007-12-06, 21:49   #834
lewaloff
Rozeznanie

ewanysa, uściski dla Was obu i trzymam kciuki za Twoją mamę. Wierzę, że wszystko będzie ok
Stary 2007-12-06, 21:51   #835
*Niki*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewanysa Pokaż wiadomość
Mieszkamy w Nysie, Mama leczy sie w Opolu, ale do Krakowa mamy nawet dobry dojazd. Lekarz za bardzo nie mial wytlumaczenia ze na mammografii nie wyszedl guzek, dopiero po wyciecie i badaniu hist stwierdzil ze jest to Carcinoma lobulare invasivum.
Teraz wlasnie mama jest w Opolu u jakiegos prywatnego lekarza, zobaczymy co powie.
Co do leczenia to jeszcze nie wiadomo, bo w poniedzialek ma isc do szpitala na dokladniejsze badania. Mama ma 50 lat i regularnie bada sie co roku od 15 lat, nie wiem jak lekarze mogli takie cos przeoczyc, tym bardziej ze tego guzka ma juz od ok 6 lat

dziekuje za wsparcie
trzymam kciuki żeby było wszystko dobrze

czemu nie znajdą lekarstwa na to paskudztwo???
ja jestem przerażona, wszędzie słyszę tylko rak, rak, rak
medycyna tak poszła do przodu, a nadal tyle ludzi na to umiera, straszne to

ja już po prostu popadłam w jakąś paranoję, co mnie tylko zaboli czy coś to od razu myślę że mam raka

nie dość że życie jest takie krótkie i kiedys musimy umrzeć, to jeszcze tyle się nacierpimy i tyle chorób człowiek przejdzie

ehhh....

ewa wiesz, dziwię się lekarzom, że przez 6 lat nie wykryli, ze nosi w sobie raka . Przecież gdyby to wcześniej wykryli i wycięli, to pewnie teraz nie byłoby problemów . Jak tu ufać lekarzom???

Mi na usg, powiedziała, ze jest ok, nie martwic się, a skąd mam pewność, że za parę miesięcy nie dowiem się, że to jakiś nowotwór, skoro mamy tak "cudownych" lekarzy
Stary 2007-12-07, 10:07   #836
baranka
Raczkowanie

ja miałam zabieg z nfz . guzka miałam 18mmx 12mm cały zabieg trwał ok 20-30minut i lekarz od razu mnie wypuścił. miałam godzinę czekać na wyniki z histopatologii ale powiedział żebym jechała odpoczywać i do mnie zadzwoni jak będą wyniki!nie wiem po co miałabym leżeć aż 3 dni w szpitalu chyba bym ześwirowała teraz mnie nie boli wczoraj jedynie jak zeszło znieczulenie to pobolewało ale wzięłam tabletkę na ból i przeszło Jescze raz Wam dziękuje za wsparcie

Stary 2007-12-07, 13:01   #837
MariZ
Raczkowanie

baranka dzieki za odpowiedz. No ja tez nie wiem po co lezec 3 dni, tym bardziej ze lekarz mi powiedzial ze zabieg bedzie ze znieczuleniem miejscowym. No ale tak sobie wymyslili. Mnie bardziej przeraza lezenie w szpitalu niz sam zabieg, no ale coz zrobic. A moze tez mnie wypuszcza szybciej do domu. Moj guzek ma 9 mm i mam nadzieje ze to ladnie pozszywaja i ze nie bedzie widac.
Stary 2007-12-07, 14:03   #838
*Niki*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MariZ Pokaż wiadomość
baranka dzieki za odpowiedz. No ja tez nie wiem po co lezec 3 dni, tym bardziej ze lekarz mi powiedzial ze zabieg bedzie ze znieczuleniem miejscowym. No ale tak sobie wymyslili. Mnie bardziej przeraza lezenie w szpitalu niz sam zabieg, no ale coz zrobic. A moze tez mnie wypuszcza szybciej do domu. Moj guzek ma 9 mm i mam nadzieje ze to ladnie pozszywaja i ze nie bedzie widac.

Mariz a moze po prostu powiedz, że na własne żądanie chcesz wyjść
powiedz, ze znajome miay ten sam zabieg i szły do domu, że Cię "przybija" leżenie w szpitalu, źle na Ciebie wpływa i nie chcesz lezeć
Stary 2007-12-07, 14:11   #839
MariZ
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez *Niki* Pokaż wiadomość
Mariz a moze po prostu powiedz, że na własne żądanie chcesz wyjść
powiedz, ze znajome miay ten sam zabieg i szły do domu, że Cię "przybija" leżenie w szpitalu, źle na Ciebie wpływa i nie chcesz lezeć
No zobacze jak to bedzie, tylko ze ja mam isc do szpitala w pon. a zabieg ma byc we wtorek wiec i tak bede musiala lezec.
Stary 2007-12-07, 20:55   #840
Krejzieighteen
Przyczajenie

Hej Jestem tu po raz pierwszy Specjalnie zalogowałam się zeby się o coś zapytać Mam podobny problem co ty Wczora dokładnie wykryłam podczas kąpieli maly około 1cm guzek piersi I nie wiem czy to skutek jakiś zmian hormonalnych czy coś groźnego ?? :/ Mam dopiero 18 lat Nigdy wcześniej nie zauważyłam takie czegoś wiec prosze o pomoc i porade
Krejzieighteen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości