|
|
#811 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Moda na imiona - jakie imię?
Teraz najpopularniejsze to Amelka, Julka, Lena, Maja, Natalia, Zosia, Zuzia. Z męskich to chyba Kuba, Franek, i Jaś i w ogóle takie starodawne. Mnie się podoba Helenka ale nigdy bym tak dziecka nie nazwała
Nasza niunia miała być Róża ale jest ich coraz więcej i to będzie popularne imię, dlatego zmieniliśmy na Malwinkę Chłopca nazwałabym Marcel. Mnie się te cłe Angeliki, Viktorie i inne oklepane imiona nie podobają, mężowi też nie Mnie się podobały Kalina, Iga, Róża, Jagoda, Klara, ale mężowi nie, za to mąż się napalił na Martynę ale mnie się strasznie nie podoba to imię bleee...
![]() Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO http://carlacosmetics.blogspot.com/ 22.08.2015 - Nasza Jagodzianka Wspólnie zamawiamy buty https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031 Edytowane przez bianeczkaa Czas edycji: 2011-09-15 o 19:08 |
|
|
|
|
#812 |
|
Przyczajenie
|
My dopiero rozpoczynamy starania, ale imiona wybrane mamy już od kilku lat. Syn będzie miał na imię Tymon, a córka Mila. Zastanawiam się jak jest z drugim imieniem? Planujecie nadać je swoim dzieciom? Ja nie mam, mój TŻt ma i w sumie nie zastanawialiśmy się nad tym. Z resztą jeszcze mamy czaaaasu a czaaasu
|
|
|
|
|
#813 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#814 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Moja cora ma Milena, a synek bedzie mial Alan lub Damian. Drugiego nie dajemy
|
|
|
|
|
|
#815 |
|
Przyczajenie
|
Jakoś nie mam szczególnych uprzedzeń co do imion, jednak ewidentnie, w związku z posiadanym wykształceniem obserwuje, że te zachodnie imiona nadawane są w bardzo wielu przypadkach w rodzinach patologicznych. W domach dziecka bardzo dużo jest Jessik, Vanessek, Brianów, Bryanów itp. Przypomniałam mi się taka ciekawa anegdotka, koleżanka ze studiów ma córeczkę Tatiankę. I ciągle mówi o niej per: Tania. I w końcu zapytałam ją, czy zdaje sobie sprawę jak będzie to odbierane za kilka lat, wiadome, dzieci są okrutne. Na co ona była naprawdę szczerze zaskoczona i powiedziała, że nawet jej to przez myśl nie przeszło...
|
|
|
|
|
#816 | |
|
Wtajemniczenie
|
Nasz syn będzie miał na imię Stefan. Stefek był od początku i nie wybrażamy sobie teraz inczej do niego mówić. Pomimo dezaprobaty jednych z dziadków i niektórych naszych "znajomych" imię pozostało.
Co do drugiego imienia, to jeszcze się zastanawiamy, ale raczej pozostaniemy przy jednym. ---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:33 ---------- Cytat:
|
|
|
#817 |
|
Zakorzenienie
|
Ja z drugim imeiniem też się nie będę bawić - nie wiem po co komu drugie imię - ja mam (Julia właśnie) i wkurza mnie pisanie go w dokumentach
Zresztą i tak męczarnią będzie znalezienie pierwszego imienia dla dziecka ![]() Chciałam dać po dziadkach. Dziewczynka byłaby wtedy Wanda
|
|
|
|
|
#818 |
|
Wtajemniczenie
|
U mnie "na wsi" wszystkie dziewczynki nazywa się obecnie: Zuzia, Amelia, Nadia albo Oliwia
Już w ogóle nie pytam znajomych jakie imię wybrali dla dziecka, bo zawsze prawie pewna, że któreś z powyższych.
|
|
#819 |
|
Zakorzenienie
|
my dajemy. sami mamy po dwa i u nas w rodzinach wszyscy mają po dwa.
|
|
|
|
|
#820 |
|
Rozeznanie
|
mnie się podoba imię Aurelka, ale ulegając rodzinie daliśmy córze na imię Emilka (zastanawialiśmy się nad tymi dwoma).
Teraz bedziemy mieć synka i bedzie Filipek
|
|
|
|
|
#821 |
|
Wtajemniczenie
|
a my mamy corke Darie i ciesze sie, ze nie jest to zbyt popularne imie
|
|
#822 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dużo natomiast jest Gabrysiek, Nikoli (różnie pisanych ),Julek , Emilek, Lenek ( wyjątkowo mi się nie podoba to imię ) , Amelek, Oliwek i inne - z tego co wiem od koleżanki pracującej z dziećmi . Imiona typu Jessica, Victoria, Violetta uważam za kiczowate, po prostu. |
|
|
|
|
|
#823 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(a dorosłych tylko dwóch)
|
|
|
|
|
|
#824 |
|
Zadomowienie
|
U nas będzie Szymon, oprócz tego nasze typy to Łukasz lub Bartosz.
Dla chłopczyka podobają mi się imiona, które dobrze brzmią u dorosłego mężczyzny. Zawsze uważałam, że facet powinien mieć dostojne imię. Tak samo podoba mi się Krzysztof, Radosław, Przemysław - w młodszym wieku Krzysiu, Radek, Przemek itd z tym ze te imiona są już w bliskiej rodzinie... Jeśli byłaby dziewczynka to miała być Laura. W mojej okolicy panują Oliwie i Wiktorie.... Sama mam na imię Natalia, ale w 87 r. nie było to bardzo popularne imię i zawsze słyszałam wiele komplementów na temat swojego imienia, lubię go Zawsze byłam jedyna Natalią w całej szkole, dopiero na studiach było nas więcej....
Edytowane przez truscafka Czas edycji: 2011-09-15 o 22:50 |
|
|
|
|
#825 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Podoba mi się też osławiona Wiktoria. Do dwudziestego roku życia znałam tylko jedną Wiktorię, na dodatek ze starszego pokolenia i byłam przekonana, że to unikatowe imię, a tu klops
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#826 |
|
Zadomowienie
|
Ja niestety nie mogę się zdecydować. Chciałam dać córeczce Liliana/Lilianna, ale kuzynka już dała podobne - Lili.
Myśle nad Nadią, Laurą. Jednak to jeszcze nie to. |
|
|
|
|
#827 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Lada momemt urodzi nam sie corecka, dla ktorej wybralismy imie Anna i myslimy, ze wsrod swoich rowiesnikow bedzie miala niepowtarzalne staroswieckie imie Za tym imieniem przemawia takze fakt, ze mamy odjazdowe nazwisko, do ktorego zdecydowanie nie pasuja imiona typu Nicolette czy Jassica... |
|
|
|
|
|
#828 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#829 |
|
Zakorzenienie
|
Z najrzadszych imion jakie do tej pory słyszałam wśród własnych rówieśników to były: Ksymena, Róża, Klara, Sonia, Krzysia.
Z popularnych imion nienawidzę wspomianej już wcześniej Katarzyny. I tu wszystkie Kasie przepraszam W dzieciństwie, gdy byłam niegrzeczna babcia przezywała mnie 'Kachna' i kojarzyło mi się to zawsze z czymś złym i abstrakcyjnym, bo przecież inaczej mam na imię - więc uraz do imienia został W młodych latach podobały mi się imiona, których nie można było 'przekształcać' no i nie lubię imion zawierających literkę T - ale to już nie wiem czemu |
|
|
|
|
#830 |
|
Zadomowienie
|
a mi podoba się Antonina
![]() a dla chłopca Aleksander lub Maksymilian
|
|
|
|
|
#831 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Chodziło mi o to że KIEDYŚ Ania i Kasia były bardzo popularne i dziewczynki potem wołano po nazwisku albo przezwisku żeby ich nie pomylić. I takiej Ani lub Kasi było przykro... DZIŚ ten sam scenariusz może (choć nie musi) spotkać Oliwię, Julię, Zuzię czy Lenę Także jestem w 100% za imieniem Ania bo na pewno będzie jedyna wśród 3 Oliwii i 5 Zuziek piękne, modne imię nie zawsze jest praktyczne. --------------------------------------------- Ja lubię imiona które mają formę zdrobniałą ale nie poufałą. Np. Piotr i Katarzyna. Jak dorosną ludzie będą się do nich zwracać Panie Piotrku i Pani Kasiu Nie podoba mi się takie poufałe zwracanie się do dorosłych. (choć muszę przyznać że trudno jest mówić Pani Katarzyno ) Ale np. Mateusz lub Marta nie maja formy poufałej. Nikt nie powie do dorosłej osoby pani Martusiu czy panie Mateuszku ------------------------------ A ja nie lubię imienia Maja (i tu wszystkie Maje przepraszam ) a to dlatego że jak ktoś mówi Pani Maju to brzymi to lekka z rosyjska no i słyszałam taki dowcip zawsze na rosyjskim (kiepski zresztą) - Pani Maju? - ja nie panimaju. Edytowane przez Zariah Czas edycji: 2011-09-17 o 12:42 |
|
|
|
|
|
#832 |
|
Zakorzenienie
|
Zariah, z wieloma ludźmi rozmawiałam w życiu i często bywało tak, że przy współpracy z urzędnikami panie starsze i z głosu i z imienia nagminnie zdrabniały moje imię i ciągle byłam "pani Karolinko".
Fajnie jeszcze można powiedzieć do Tomasza - Tomek. Brzmi normalnie jak do dorosłego pana zwrócisz się "Panie Tomku".
|
|
#833 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tylko znajomi i przyjaciele mogą zdrabniać moje imie. Nawet dalecy znajomi. Nie mam z tym problemu. Jeśli jestem z kimś "na Ty" to może moje imię zdrabniać. Ale obcy ludzie nie powinni. Chociaż oczywiście to tylko moje odczucia. |
|
|
|
|
|
#834 |
|
Zakorzenienie
|
Mojego imienia ludzie ot tak nie zdrabniają, bo zwyczajnie nie wiedza jak, jeśli już ktoś znajomy chce, to zawsze najpierw pyta, jak to zrobić
|
|
#835 |
|
Zakorzenienie
|
A propos formy zdrobniałej Lenki - to rozbroiło mnie gdy usłyszałam 'Leniu'
|
|
|
|
|
#836 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale podoba mi sie jeszcze Pola Jagoda
|
|
|
#837 |
|
Zakorzenienie
|
nie potrafie zrozumiec jak mozna "ulegac" presji rodziny. podobalo nam sie takie ale ciocia naciskala i dalismy inne
|
|
|
|
|
#838 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie patrze na mode, co to ma wspolnego z imieniem??
moja corka ma na imie Oliwia bo i mi i męzowi sie podobalo, synek bylby Kacerkiem, teraz sie spodziewamy 2 corci i bedzie Amelka, tylko i wylacznie dlatego ze nam sie podobaja, wisi mi czy bedzie 5 czy 12 w klasie z takim samym imieniem. Zagraniczne imiona to dla mnie porazka dla dziecka na cale zycie.. dŻesika??? litosci! kolezanka ma syna samuela przy czym nazwisko tak polskie ze bardziej sie juz nie da...tragicznie to brzmi. ---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:29 ---------- jest jedno imie ktore jak uslyszalam to sie poplulam ze smiechu!!! slyszalam je tylko raz i wylacznie raz!! RZEPICHA
|
|
|
#839 |
|
Przyczajenie
|
ja w grudniu urodzę córeczkę i już przed ciążą zdecydowałam że coreczke nazwe MAGDALENA, nie jest to wyszukane imie ale tez nie jest popularne, na poczatku ciazy zastanawialismy sie nad imieniem dla synka. bardzo nie podobaja mi sie Kacper, Przemek, Mateusz, Rafał, Wojtek itp. zdecydowalismy ze bylby Dorian. mnie i mezowi bardzo sie podoba choc slyszalam wiele sprzeciwow. bardzo podobaja mi sie nasze imiona: Dagmara i Artur. swoje imie uwielbiam od zawsze. nigdy nie mialam z nim problemow, nikt sie nie dziwil, co to za imie i nie bylo tez kilku w klasie, dopiero w liceum 3 w calej szkole. tak Magdalena bedzie miala na drugie. u mnie i u meza taka tradycja, ze po rodzicach.
|
|
|
|
|
#840 |
|
Rozeznanie
|
ja też uważam, że wszystkie Jessici - Dżesiki, Angeliki - Andżeliki itp. Nikole - Nicole to jedna wielka porażka - po pierwsze naprawdę nadają je najczęściej ludzie z patologicznych rodzin, a po drugie to całe życie dziecko będzie mówić, że nazywa się Dżesika - ale to się pisze przez J, dwa ss i c - a i tak połowa napisze to z błędem
![]() :brzyda l:![]() ![]() u mnie będzie Filip i wiem, że to dosyć popularne imię, ale jak zaproponowałam je TŻtowi kilka lat temu od razu powiedział, że mu się podoba, nawet mojej mamie się podoba, więc tak już zostało większy problem miałam z dziewczynką, bo wszystkie Zuzie i Zosie są już za bardzo popularne, ale jakiś czas temu wpadłam na Polę (nie jako zdrobnienie od Apolonii tylko jako odrębne imię) i TŻ też był zachwycony
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:31.

Nasza niunia miała być Róża ale jest ich coraz więcej i to będzie popularne imię, dlatego zmieniliśmy na Malwinkę
Chłopca nazwałabym Marcel. Mnie się te cłe Angeliki, Viktorie i inne oklepane imiona nie podobają, mężowi też nie 

Już w ogóle nie pytam znajomych jakie imię wybrali dla dziecka, bo zawsze prawie pewna, że któreś z powyższych.

)