![]() |
#811 |
Zakorzenienie
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
Osobiście bardziej miałam ochotę na bananowe gofry niż na marchewkowe, więc zrobiłam je dzisiaj już po śniadaniu. Są trochę bardziej puszyste. Podczas pieczenia czuć zapach miodu, a banan jest dobrze wyczuwalny w smaku. Jak dla mnie żadne dodatki już nie są potrzebne, ale niezłe są z rozpuszczoną czekoladą deserową
![]() GOFRY BANANOWE składniki: - ok. 65g masła - 1 łyżeczka miodu - szczypta soli - 2 żółtka - 125g mąki - 125ml mleka - 1/2 dojrzałego, obranego banana (ok. 75g) - 1 łyżka soku cytrynowego - 2 białka - ewentualnie tłuszcz do gofrownicy Masło utrzeć z miodem, solą i żółtkami na puszystą masę. Stale ucierając, dodawać na przemian mąkę i mleko. Banana rozgnieść dokładnie widelcem, wymieszać z sokiem cytrynowym i dodać do ciasta. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie dodać do ciasta. Gofrownicę rozgrzać, wysmarować tłuszczem i upiec gofry na złoty kolor. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#812 |
Zakorzenienie
|
ooo to na bank zrobie TZ-owi!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#813 |
Zakorzenienie
|
gofry?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#814 |
Zakorzenienie
|
tak, gofry
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#815 |
Zakorzenienie
|
Bardzo ciekawa i prosta zupka. Pachnie jak... kapuśniak
![]() ![]() Według diety wątrobowej, na której byłam, to połowa składników tej zupki była na liście zakazanych z racji, że nie są lekkostrawne, ale cii ![]() ZUPA Z PARÓWKAMI składniki: - 4 parówki cielęce - 8 marchewek - 40 dag ziemniaków - 2 strąki czerwonej papryki - 40 dag brokułów - 2 pory - 20 dag groszku w strąkach (nie zdobyłam) - 2l bulionu warzywnego Marchewki i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Papryki opłukać, przekroić na pół, po oczyszczeniu z gniazd nasiennych, pokroić w dużą kostkę. Brokuły, pory i strączki groszku oczyścić i opłukać. Brokuły podzielić na różyczki, pory porkoić w krążki. Bulion zagotować, następnie dodać warzywa, całość gotować na wolnym ogniu 20 minut. Po 15 minutach dodać parówki pokrojone na kawałki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#816 |
Zadomowienie
|
te gofry są kuszące...ile mniej więcej sztuk wychodzi z podanych proporcji?
![]() |
#817 |
Zakorzenienie
|
z marchewkowych trudno mi powiedzieć, bo ja się bawiłam kształtami itd
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#818 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#819 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy to bardziej przekąska czy coś, co można by zaliczyć do kolacji czy śniadań. Ja od kilku dni próbuję się nauczyć jeść regularnie - co 3h, łącznie 5 posiłków dziennie. Na ogół na piąty już nie mam siły, ale cii
![]() ![]() ![]() TORTILLE Z SZYNKĄ I MOZZARELLĄ składniki na 4 porcje: - 4 pszenne tortille - 250g gotowanej szynki - 2 pomidory - 200g mozzarelli - 2 szalotki - 8 plastrów boczku - łyżka posiekanego szczypiorku - 4 łyżki majonezu - 1 łyżka ostrej musztardy (chrzanowej) - sól - pieprz cayenne Mozzarellę pokroić w kostkę, pomidory umyć i też drobno pokroić. Szalotki obrać i posiekać. Boczek podsmażyć, osączyć na papierowym ręczniku i pokroić na kawałki. Majonez wymieszać z musztardą, solą i pieprzem cayenne. Na tortillach rozłożyć szynkę, posmarować sosem, porozkładać pomidory, mozzarellę, szalotki, boczek i posypać szczypiorkiem. Następnie zwinąć i przekroić na pół. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#820 |
Zakorzenienie
|
Niedawno tak się zdarzyło, że miałam okazję spróbować u kogoś domowego dżemu borówkowego. Jak ja się uchowałam nigdy w życiu borówki nie próbując to nie wiem, ale stwierdzam, że mi zasmakowała
![]() ![]() PANCAKES BORÓWKOWE składniki: - 1 szkl mąki - 1 jajko - 3/4 szkl mleka - 30 g rozpuszczonego masła - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 1/2 czubate łyżki cukru - 1 szczypta soli - 1/2 opakowania borówek Mąkę przesiać, jajka roztrzepać i połączyć dokładnie z mąką, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Smażyć bez tłuszczu. Podawać np. z serkiem homogenizowanym i świeżymi borówkami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#821 |
Zakorzenienie
|
Najpyszniejsze i najdelikatniejsze placki jakie w życiu jadłam! Są fantastyczne. Przepis poszedł w świat i połowę placków zjedzono jeszcze zanim skończyłam smażyć
![]() ![]() PLACKI Z SERKIEM WIEJSKIM składniki: - 4 jajka - 4 łyżki serka wiejskiego - 1 ½ łyżki cukru - ¼ szkl. mąki (ok. 6 łyżek) - 2 łyżki roztopionego masła Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. W osobnej misce ubić żółtka z serkiem i masłem, dosypując na końcu przesianą mąkę, dokładnie wymieszać. Wmieszać w ciasto pianę z białek. Smażyć małe placuszki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#822 |
Zakorzenienie
|
Oba przepisy super się zapowiadają
![]() ![]() ![]() Tylko czy bez tłuszczu nie będą mi do patelni przywierać? Robiłam podobne, tylko z maślanką zamiast mleka i smakowały mi ![]()
Edytowane przez karolinka86 Czas edycji: 2009-08-18 o 17:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#823 |
Zakorzenienie
|
nie powinny, bo już mają w sobie rozpuszczone masło. ja nie mam teflonu i nie przywierały
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#824 |
Wtajemniczenie
|
hej
![]() przyszlam podziekowac za ten http://redandpale.blox.pl/2008/09/Bl...istaKomentarzy przepis ![]() ![]() ![]()
![]() |
#825 |
Zakorzenienie
|
Dwa osttanie przepisy super, drugi na pewno wyprobuje niebawen..Ile placków z niego wychodzi? Bo jak ja gotuje to musze wyzywic oprócz siebie 2 męskie POJEMNE
![]() ![]() A co do borówek to też nigdy nie jadłam, miałam je ochote zrobić wczoraj ale znalazłam je tylko w tesco i to podgnite ![]()
![]() |
![]() |
#826 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#827 |
Zakorzenienie
|
Siedziałam wczoraj trochę sama w domu i nagle zachciało mi się jakiegoś prostego ciasta, koniecznie czekoladowego. Padło na ciasto Eli. Skusiły mnie chyba te gruszki
![]() ![]() ![]() SUPERSZYBKIE CIASTO CZEKOLADOWE Z OWOCAMI składniki: - 120g miękkiego masła lub margaryny - 10 łyżek cukru trzcinowego - 3 jajka - 10 łyżek mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - ok. 500g owoców (u mnie: gruszek i brzoskwiń z puszki) - 2 lyżki ciemnego kakao - 1 tabliczka pokrojonej w kostkę gorzkiej czekolady Masło utrzeć na gładką masę z 8 łyżkami cukru. Cały czas ubijając, dodać po kolei jajka, a następnie mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać czekoladę. Przełożyć ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm (ja akurat wzięłam małą keksówkę), ułożyć na wierzchu owoce pokrojone w cząstki lub kostkę i posypać wierzch 2 łyżkami cukru. Piec z termoobiegiem przez ok. 45 minut w temp. 180°C. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#828 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Teraz tylko jeszcze te z serkiem wiejskim... Wydaje mi się tylko, że dość dużo jajek jak na tak małą ilość mąki ![]()
![]() |
![]() |
#829 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#830 |
Zakorzenienie
|
Aha, rozumiem
![]() ![]()
![]() |
#831 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#832 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#833 |
Zakorzenienie
|
A ja mam jeszcze pytanie odnośnie placków jogurtowych, które były na blogu jakiś czas temu: czy one nadają się do robienia na patelni czy tylko w piekarniku?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#834 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dobrze pamiętałam ![]() Edytowane przez adrijah Czas edycji: 2009-08-22 o 15:47 Powód: link |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#835 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#836 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
kilka pomysłów z CinCina: Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#837 |
Zadomowienie
|
adrijah ... twój blog jest niesamowicie ciekawy! zresztą tak samo jak same dania, wypieki i te wszytskie smakołyki.
szukałam przepisu na jakieś ciasto i wypatrzyłam na twojej stronie przepis na MUrzynka ![]() naprawdę, kawał dobrej roboty odwaliłaś!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#838 |
Zadomowienie
|
Daria - Twój blog jest juz w moich ulubionych stronach
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#839 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#840 |
Zadomowienie
|
murzynek wyszedł całkiem przyzwoicie! jak na pierwszy raz był baaaardzo dobry
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:36.