|
|
#811 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Sposoby Japonek na piękną cerę.
Cytat:
![]() moge sie zapytac, skad masz takie info? sama mam skore sucha, ale sklona do zanieczyszczen i peeling 3 razy w tyg, to bylo by troche za duzo... kiedys tak robilam i dostalam mega zaczerwien na twarzy... |
|
|
|
|
|
#812 |
|
Wtajemniczenie
|
Mnie się wydaje, że to przy tłustej cerze powinno się robić peelingi częściej...Tłusta skóra jest grubsza.
|
|
|
|
|
#813 |
|
Wtajemniczenie
|
W sensie, że z avatarem? Chyba nic...a było coś nie tak?
![]() No ja stosuję na razie peeling mechaniczny YvesRocher (brzoskwiniowy) i Avon (olejek migdałowy i miód). Myślę nad zakupem peelingu enzymatycznego (nigdy nie stosowałam. To jest to samo, co peeling z kwasami?). Do listy zakupów dorzucam również jakieś błotko (strasznie bawi mnie ta nazwa ), olejek do mycia i maskę nawilżającą.
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan |
|
|
|
|
#814 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#815 |
|
Wtajemniczenie
|
Miałam parę peelingów drogeryjnych, ale powiem wam, że odkąd poznałam kawowy nie zamierzam już uzywac tych ze sklepowej półki
|
|
#816 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Paspartu peeling kawowy domowej roboty? Ja używałam takowego do całego ciała i faktycznie - efekt bardzo fajny. Polecam też peeling z cukru.
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan |
|
|
|
|
|
#817 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zawsze dodaję do niego np. cynomonu, miodu czy czegoś co jest pod ręką Powiedz coś więcej na temat tego cukrowego... pierwszy raz słyszę
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#818 |
|
Wtajemniczenie
|
Cukier koniecznie musi być "gruboziarnisty".
Miód Oliwa z oliwek lub oliwka dla dzieci Można też dodawać różne składniki wedle upodobań (aromatyczny olejek, odrobina pienistego żelu pod prysznic). Proporcji niestety nie znam - robię "na oko". Po użyciu należy przepłukać się chłodną wodą i delikatnie wytrzeć.
|
|
|
|
#819 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ---------- Cytat:
![]() Myślę, że jeżeli masz wrażliwaś kóę to peeling enzymatyczny jest dobrym rozwiązaniem, ale jeśli masz grubą skórę to powinnaś pozostać przyt takim normalnym, bo enzymatyczny generalnie nie jest tak "inwazyjny" jak ten z granulkami. Oooo, ja tez mam w domu błotko ---------- Dopisano o 15:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:56 ---------- Cytat:
Hej, Dziewczyny, ale Wy go chyba nie uzywacie do twarzy, cooo? Ja bym sie nie odwazyła. Aućććć
|
|||
|
|
|
|
#820 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#821 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ---------- Cytat:
|
|
|
#822 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki za przepis na maseczkę ze skórki pomarańczy
|
|
|
|
|
#823 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a musze uwazac, bo nie dosc ze sucha, wrazliwa, sklonna do zanieczyszczen to i jeszcze naczynka. mam pelen serwis ja sama uzywam szczoteczki do twarzy, kontroluje "nacisk" i jest ok |
|
|
|
|
|
#824 |
|
Wtajemniczenie
|
Kiedyś również używałam szczoteczki ale nie podobał mi się efekt "wypolerowanego" noska.
|
|
|
|
|
#825 | |
|
Przyczajenie
|
Byłam bardzo zaciekawiona tym wątkiem, ponieważ od kilku miesięcy mam bzika na punkcie pielęgnacji twarzy etc.
A ponieważ jestem Azjatką, a u nas powszechnie uważane, jest tak, że nie Japonki mają najładniejszą cerę, tylko Koreanki ( ale w sumie Japonki też maja bardzo ładną), dlatego zaczęłam surfować po internecie z hasłem " asian skincare", to znalazlam jedną koncepcję, która jest często cytowana, może juz ktoś tutaj wkleił , jesli nie, to ja wkleje, wszystko jest po angielskuCytat:
Tutaj wklejam linka http://k-popped.com/2008/04/korean-b...skin-care.html Ale to nie prawda, że Japonki czy ogólnie Azjatki mają w genach tą cechę( ładna, gładka cera), trzeba duuuuzzzzooooo nad tym pracowac i pielęgnowac. Osobiście do 20-stego roku życia ( obecnie mam 21,5 ![]() ) nie stosowałam regularnie ZADNYCH kremów, filtrów, maseczek, toników itp. i przez kilka lat (w wieku 17-20) moja cera była bleee. Nie używałam, bo sądziłam, że i tak nie bedzie lepiej. Czasami cos tam wklepywalam![]() Lecz pod koniec 2008 nie wiem co mnie nawiedziło, że zaczęłam kupować różne produkty do pielęgnacji twarzy( Vichy, La Roche Posey) i regularnie rano-wieczorem myć buzię i nakładać kremy... no i... po 2 miesiącach, zauważyłam poprawę ( i nie tylko ja, prawie wszyscy). No i.. pod koniec 09-2009 zauważyłam tamten artykuł, zaczęłam od tamtej pory przestrzegać i dostosowywać się do tamtych 5 kroków, więc zanim nałożę krem, przechodzę przez 9-10 innych produktów i warstw... no i cera moja teraz jest gładka, nawilżona, nie jest już tlusta jak kiedyś( no czasami mam jakies wypryski ale chyba to jeszcze normalne w moim wieku prawda?! ).A te Japonki, Koreanki ktore widzimy w TV, mają naprawde dobrych dermatologów i lekarzy medycyny estetycznej((czy jak to się mowi, wybaczcie, ale mój polski nie jest perfekcyjny :"> ), każda musi poddac się kilku zabiegom , zanim pokaża ją w TV Poźniej , jak będziecie chciały, to wkleję kilka linków do takiej jednej dziewczyny - Tajwanki, która pokazuje po kolei jakie warstwy nakłada Rano i Wieczorem, bardzo ciekawe. Oraz kilka firm kosmetycznych, które Azjatki uwielbiają. Edytowane przez skincare_addicted Czas edycji: 2010-02-28 o 11:38 |
|
|
|
|
|
#826 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a twoja wypowiedź to kolejny dowód na to, że filtry pielęgnują skórę ja mam tak samo - odkąd zaczęłam się filtrować (codziennie, bez względu na porę roku czy pogodę) mam dużo ładniejszą skórę - gładką, miękką bez przebarwień czy jakichkolwiek oznak starzenia (które widoczne są u moich rówieśniczek czy nawet osób młodszych ode mnie - ja mam 22 lata).
|
|
|
#827 |
|
Wtajemniczenie
|
Skincare_addicted witamy na forum
(podoba mi się twój nick ).Czy mogłabyś napisać, jakich kosmetyków używasz i jak, krok po kroku, pielęgnujesz cerę? Co do LaRochePosay - moim zdaniem bardzo dobra firma! Zwłaszcza żel/pianka do mycia twarzy Effaclare. No i jakie filtry? Ja jeszcze nie kupiłam sobie żadnego.
|
|
|
|
#828 |
|
Zadomowienie
|
Skincare_addicted, pisz, pisz, bo jestem strasznie ciekawa
![]() sama zaczynam wdrazac sie w 5 kroków ja aktualnie wykanczam filtr Lirene, taki no... bez szalenstw jest. przy dluzszym stosowaniu wysusza skore. |
|
|
|
|
#829 |
|
Wtajemniczenie
|
Zacząć od zasad czy przepisów?
![]() Na tej stronce jest sporo ciekawych informacji z pierwszej ręki: http://www.justhungry.com/2006/08/back_to_japanes.html
|
|
|
|
#830 |
|
Zakorzenienie
|
sub
|
|
|
#831 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
)( ale jesli koniecznie chcesz wiedziec to wkleje w następnym poście )Ale obecnie używam produkty : Nivea, Olay,Yves Rocher, Chanel, Estee Lauder, Dior Z Azji przywiozłam : O Hui , Olay - seria White radiance, (dost. chyba tylko w Azji) ale kroki mogłabym wypisac Wieczorem 1. Demakijaż + Oczyszczanie+Tonizowanie 2. mleczny tonik (Łaciate 2% )3. czasami peeling lub maseczka lub coś tam coś tam 4. mgiełka tonizująca + skinsoftner(nie potrawie tego przetłumaczyć na polski) 5. Serum lub essence 6. Emulsja 7.krem pod oczy 8. Krem nawilżający Rano 1. Oczyszczanie +tonizowanie 2. mleczny tonik (Łaciate 2% )3. mgiełka tonizująca + skinsoftner(nie potrawie tego przetlumaczyc na polski) 4. Serum lub essence 5. Emulsja 6.krem pod oczy 7. Krem nawilżający 8. Krem ochronny z SPF 30+ ----- Tutaj wklejam 2 linki od pewnej Tajwanki, ona to ma rytuały -___- Wieczorem http://www.youtube.com/watch?v=mObO9...eature=related Rano http://www.youtube.com/watch?v=hDtvL...eature=related ---------- Dopisano o 23:25 ---------- Poprzedni post napisano o 23:21 ---------- Cytat:
czy ten filtr Lirene to to cos immunoprotekcja dla cery fotowrażliwej SPF 30+ ?? Bo wlasnie kilka dni temu kupilam ten krem, jest bardzo wedlug mnie tlusty , ale ubocznych efektów jeszcze nie zauwazylam
|
||
|
|
|
|
#832 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
marzy mi sie, zeby go wykonczyc juz w trakcie wiosny, podzielam opinie na KWC, moim zdaniem to faktor 20-30. chociaz w zimie spisywal sie niezle (nie jezdze na nartach ani nic -miastowa ze mnie )mialam kilka probek Avene i uwazam, ze ciezej sie wchlania (tzn dluzej) ale lepiej chroni - uzywalam go w wakacje, chodzac po gorach. |
|
|
|
|
|
#833 |
|
Wtajemniczenie
|
A czy takie 5-stopniowe oczyszczanie to nie za duża ingerencja w barierę ochronną skóry?
|
|
|
|
|
#834 |
|
BAN stały
|
Też mi się tak wydaje
Nigdy nie odważyłabym się używać codziennie serum, w kuracji owszem, ale nie w codziennej pielęgnacji. Obejrzałam jeden filimik na youtube, dziewczyna tam mówi coś o masażu.... w tym ją popieram. Jest to bardzo waży rytuał. ALe mi do tego wystarczy jeden kosmetyk. ![]() Nie wiem czy znacie wybielającą serię AVY. (white skin) Ta firma bardzo znaczną część swojej produkcji eksportuje właśnie do Japonii i Azji. |
|
|
|
|
#835 |
|
Wtajemniczenie
|
Podobno nazwa serum to tylko taki chwyt, w rzeczywistości dużo silniejszego działania nie wykazuje
Ale nie wiem, czy to się odnosi to wszystkich, czy tylko tych biochemicznych, np z BU albo przepisu Basi
|
|
|
|
|
#836 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny mogłybyście mi podac przepsis na ten peeling kawowy i cukrowy? i czy nadaje się on do skóry z wypryskami?
|
|
|
|
|
#837 |
|
BAN stały
|
takich peelingów z drobinkami ściernymi NIE WOLNO stosować na skórę ze zmianami, trądzikiem, wypryskami. Wszystko się rozniesie po twarzy.
|
|
|
|
|
#838 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() taki Diorsnow Essence mozna stosowac codzienne, tak samo jak np Flavo C z BU. wszystko zalezy co chcesz osiagnac poprzez serum. o np. http://www.biochemiaurody.com/sklep/o-serums.html |
|
|
|
|
|
#839 |
|
Przyczajenie
|
No właśnie, przeczytałam w magazynie Elle, że serum stosuje się tylko przy kuracji 2tyg, - miesiąc,
no ale w Azji, jak już się go stosuje , to cały czas, typu - whitening etc. I każda firma oferuje te "kroki" serum/essence, emulsion, cream . Tak jest przy Laneige , O Hui, Dior Snow White etc. Ale nie wiem jaka jest różnica między Essence a Serum :-?? A co do tych 5 kroków , to chyba każda z nas stosuje chociaż 3 ( oczyszczanie, massage/peeling/mask , nawilzanie(krem) ) oprocz essence/serum czy jakis tam jeszcze. |
|
|
|
|
#840 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dla takiej cery lepszy będzie enzymatyczny. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:52.

), olejek do mycia i maskę nawilżającą.

ale chyba to jeszcze normalne w moim wieku prawda?!