Mycie włosów odżywką - Strona 28 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-03-09, 18:48   #811
_Ewelka___
Zakorzenienie

GG do _Ewelka___
Dot.: Mycie włosów odżywką

ja ostatnio w Lewiatanie i takim markecie bez nazwy pottersa widzialam

a ja myje yungiem rozowym, sama nie wiem jak dlugo (4 miesiace) i mycia odzywka nie zmienie juz nigdy!
Stary 2009-03-09, 18:50   #812
kosmarka
Wtajemniczenie

He he, ja jak odruchowo w aptece zapytałam czy dostanę waksa polskiego - to niestety musze więcej wytłumaczyć, bo panie farmaceutki nie rozumieją co to -widać, ze na wizażu nie przebywają .
Mi na razie emulsja glorii tylko niepodpasowała jeśli chodzi o mycie odzywką).

Edytowane przez kosmarka
Czas edycji: 2009-03-09 o 18:52
kosmarka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-09, 20:01   #813
Narek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Mnie wkurza to, że po każdy kosmetyk muszę iść do innego sklepu. Sklepy między sobą rywalizują i traci na tym klient ;/ Ale ostatnio do pobliskiej SuperPharm rzucili fajne rzeczy- spor Waksów [ Waxów? Eee, zgodnie z polską odmianą to raczej waksów :P ]
Przepraszam za OT, ale "wax" to nie jest polskie słowo, najpoprawniej chyba byłoby "wax'ów"

TF, CE, obwodówka- zrobione
Bieganie + Turbo Ewy Ch.
Narek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-09, 20:16   #814
katakumba
Zakorzenienie

czesc dziewczynki

ja tak na szybko wpadlam wasze forum, bo mam pytanir. po farbowaniu wlosow mam je strasznie zmatowione i trudne. i moje pyt jes takie - jaka jest roznica miedzy maska a odzywka? bo przegladajac kwc w jednej i drugiej kategorii zauwazylam, ze sa podobne. bede wdzieczna za odp

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

katakumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-09, 20:34   #815
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Narek Pokaż wiadomość
Przepraszam za OT, ale "wax" to nie jest polskie słowo, najpoprawniej chyba byłoby "wax'ów"
Kiedyś jakiś językoznawca wypowiadał się w sprawie odmiany słowa "Linux", ktore bądź co bądź należy do tej samej deklinacji co "wax" i ustalił, że w mianowniku mają pisownię oryginalną, zaś w odmianie należy już stosować "ks" Apostrof przy odmianie stosujemy tylko w przypadku gdy dany wyraz w mianowniku kończy się samogłoską- np. mianownik- Jerry, dopełniacz Jerry'ego (;

Jak coś to ewentualne wątpliwości możemy rozwiązać wiadomościamy prywatnymi, tutaj nie ma co robić większego zamętu (;

Cytat:
Napisane przez katakumba Pokaż wiadomość
czesc dziewczynki

ja tak na szybko wpadlam wasze forum, bo mam pytanir. po farbowaniu wlosow mam je strasznie zmatowione i trudne. i moje pyt jes takie - jaka jest roznica miedzy maska a odzywka? bo przegladajac kwc w jednej i drugiej kategorii zauwazylam, ze sa podobne. bede wdzieczna za odp
Teoretycznie maska jest do włosów zniszczonych, a odzywka tylko do pielęgnacji profilaktycznej. No i maskę trzyma się na włosach dłużej niż odżywkę. Ale to tylko teoria. Teraz każdy rzuca nie wiedzieć czemu nazwę "maska" na odżywkę, a mocne maski noszą często nazwę "odżywka" :P Także nazewnictwem się raczej nie sugeruj (;
Stary 2009-03-09, 22:03   #816
aeronauta
Zakorzenienie

Cytat:
Teoretycznie maska jest do włosów zniszczonych, a odzywka tylko do pielęgnacji profilaktycznej. No i maskę trzyma się na włosach dłużej niż odżywkę. Ale to tylko teoria. Teraz każdy rzuca nie wiedzieć czemu nazwę "maska" na odżywkę, a mocne maski noszą często nazwę "odżywka" :P Także nazewnictwem się raczej nie sugeruj (;
, maska może być tak jak odżywka do każdego rodzaju włosów, nie tylko zniszczonych. Są maski do włosów zniszczonych, do farbowanych, wygładzające itd. Od odżywek i balsamów różni je to, że mają większe stężenie substancji odżywczych i nie powinny być używane po każdym myciu, tylko mniej więcej raz w tygodniu. Odżywka nie jest zaś do pielęgnacji profilaktycznej, tylko jak sama nazwa wskazuje do odżywiania włosów. Do pielęgnacji profilaktycznej możesz od biedy zaliczyć silikonowe sera na końcówki, jedwabie, kremy czy spraye ochronne.
aeronauta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-10, 07:10   #817
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez aeronauta Pokaż wiadomość
, maska może być tak jak odżywka do każdego rodzaju włosów, nie tylko zniszczonych. Są maski do włosów zniszczonych, do farbowanych, wygładzające itd. Od odżywek i balsamów różni je to, że mają większe stężenie substancji odżywczych i nie powinny być używane po każdym myciu, tylko mniej więcej raz w tygodniu. Odżywka nie jest zaś do pielęgnacji profilaktycznej, tylko jak sama nazwa wskazuje do odżywiania włosów. Do pielęgnacji profilaktycznej możesz od biedy zaliczyć silikonowe sera na końcówki, jedwabie, kremy czy spraye ochronne.
No możliwe, że w niektorych miejscach trochę przesadziłam w opisie. Ale tak czy inaczej nie ma się co sugerować tymi nazwami. Mam odczucie, że producenci użuywają ich kiedy im się chce i jak im się chce xD
Stary 2009-03-10, 09:56   #818
aeronauta
Zakorzenienie

Cytat:
No możliwe, że w niektorych miejscach trochę przesadziłam w opisie. Ale tak czy inaczej nie ma się co sugerować tymi nazwami. Mam odczucie, że producenci użuywają ich kiedy im się chce i jak im się chce xD
Fakt . Ja jeszcze zauważyłam, że jak są kosmetyki z jednej serii, to odżywka ma jakieś lekkie silikony bądź czasami ich brak, zaś maska same cyclo... . I to jest między nimi podstawowa różnica (mówię o takich drogeryjnych kosmetykach typu np. dove)
aeronauta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-20, 16:35   #819
gie17
Raczkowanie

Dużo osób chwalili tutaj balsam Mrs. Potter's , tymczasem ze składu podanego na KWC wynika, że ma on Dimethicone Copolyol , co prawda jest to sylikon rozpuszczalny w wodzie, ale mam małe wątpliwości i chcialabym się dowiedzieć, co wy o tym sądzicie? Czy na pewno jest on dobry do mycia?
gie17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-20, 18:36   #820
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez gie17 Pokaż wiadomość
Dużo osób chwalili tutaj balsam Mrs. Potter's , tymczasem ze składu podanego na KWC wynika, że ma on Dimethicone Copolyol , co prawda jest to sylikon rozpuszczalny w wodzie, ale mam małe wątpliwości i chcialabym się dowiedzieć, co wy o tym sądzicie? Czy na pewno jest on dobry do mycia?
Mam lekkie, przetłuszczające się włosy i ten balsam ich absolutnie nie obciążył. Jest świetny
Stary 2009-03-20, 19:04   #821
Jolie2601
Zakorzenienie

gdzieś na początku tego wątku była już o tym mowa
można stosować- jak najbardziej
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Jolie2601 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-20, 21:43   #822
black-bubu
Zakorzenienie

ale dziewczyny wiecie co ostatnio zauważyłam, że potters ma odżywkę i balsam, zastanawiam się w sumie czym to się u niego różni, czego wy używacie odżywki czy balsamu ?
black-bubu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-22, 10:08   #823
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez black-bubu Pokaż wiadomość
ale dziewczyny wiecie co ostatnio zauważyłam, że potters ma odżywkę i balsam, zastanawiam się w sumie czym to się u niego różni, czego wy używacie odżywki czy balsamu ?
składem się nieco rożnią- ja wolę to co jest w większej butelce [balsam]
Jak na mój gust to jest nieco hmmmm...lżejszy
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Jolie2601 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-22, 18:13   #824
black-bubu
Zakorzenienie

yhm balsam jest w większej butelce, właśnie kupiłąm taki duży, nigdzie nie mogę teraz odżywek z pottersa znaleźć, jak już na cokolwiek z pottersa trafiam to jest to szampon i właśnie balsam.
black-bubu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 14:06   #825
alu51
Raczkowanie

cześć dziewczyny! ja również jestem fanką mycia włosów odżywką i to dzięki Wam!! włosy ogólnie mam falujące się, bardzo suche i to nie od farbowania czy trwalej, ale taki już mam gatunek włosów (po mamie która ma na głowie burzę loków) myje włosy odżywką od ok. 3 tygodni i zauważyłam, ze włosy zachowują się prawie za każdym razem różnie tzn. raz są piękne takie błyszczące, ciężkie po prostu śliczne (jak wtedy gdy miałam 15 lat) a nieraz tak jak np. po wczorajszym myciu różową odżywka z Yunga włosy są miękkie ale "fruwają" są sztywniejsze i bardziej suche, a końce które ok 2 tygodnie temu podcinałam to poprostu koszmar. najgorsze jest to że nie pamiętam już jak się zachowują po każdej z odżywek które stosuje, bo prawie za każdym razem jest ona inna, a posiadam:
- Pottersa aloesowego
- różowy i niebieski Yung
- emulsję Gloria
po myciu odżywką pakuję jeszcze na włosy Kallosa mlecznego lub poskiego Waxa, no a przedmyciem robie maseczkę z olejków - kokosowego, ze słodkich migdało i rycyny, może to już za dużo?
jak uważacie?
alu51 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 14:58   #826
Patryka
Wtajemniczenie

Moje włosy najlepiej sprawowały się po pottersie i po niebieskim Youngu, nie wiem dlaczego różowy mniej mi podpasował, przecież one chyba tylko kolorem się różnią... Potters już niestety u mnie nie do dostania, wycofali go czy jak?

W ogóle, zauważylam u siebie, że właśnie jak za duż otego nawalę na włosy (maska olejowa przed, potem umycie odżywką i na to jeszcze jakaś odżywka - wax albo kallos), włosy mam takie jak dzieciak trochę, miękkie że ojej, aż za bardzo, nie takie gładkie i śliskie jak standardowo, tylko takie bardziej puchate i trudniejsze do ujarzmienia (rz?)

Patryka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 23:40   #827
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Patryka Pokaż wiadomość
Potters już niestety u mnie nie do dostania, wycofali go czy jak?
W Rossmannie nie ma, w Carrefourze nadal jest
Stary 2009-04-24, 08:57   #828
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Potters już niestety u mnie nie do dostania, wycofali go czy jak?

u mnie jest go pod dostatniem, od koloru do wyboru

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-24, 09:16   #829
alu51
Raczkowanie

Może rzeczywiście nie ma co przesadzać z nakładaniem na włosy tych mazideł. A różowy Yung moim włosom też się mniej podoba, a wydaje mi się ze jest tak dlatego, że posiada proteiny przenicy (nie jestem pewna, nie mam odżywki przed sobą).
Dziś umyje włosy emulsją Gloria + miód, a potem nałoże tylko odżywkę z Fitomedu, zobaczymy jak włosy będą się zachowywać, oczywiście zdam relacje.
Stary 2009-04-24, 13:25   #830
Patryka
Wtajemniczenie

Cytat:
W Rossmannie nie ma, w Carrefourze nadal jest
ooo, to może w końcu po raz pierwszy w życiu wybiorę się do Carrefoura

A tak poza tym... wczoraj umyłam włosy samą odżywką Yung niebieską, nie nakładałam już innej odżywki po umyciu, i co? włosy mi się trochę pokręciły, ach, w końcu co prawda wyglądam z tą fryzurą jak czarownica, przy moich krótkich włosach, ale to już coś, Kallos jednak wygładza za bardzo

Stary 2009-04-24, 17:41   #831
Chatul
ma zielone pojęcie

Zastanawiam się czy da radę umyć włosy Waksem L'Biotica do włosów przetłuszczających się. Bo jako odżywka stosowana zgodnie z przeznaczeniem średnio mi pasuje. Jak myślicie?

Cytat:
ooo, to może w końcu po raz pierwszy w życiu wybiorę się do Carrefoura
Lubię Carrefoura za wiele rzeczy. A zwłaszcza za nie testowane na zwierzętach Mrs.Potter's
Stary 2009-04-24, 18:29   #832
Patryka
Wtajemniczenie

Cytat:
Zastanawiam się czy da radę umyć włosy Waksem L'Biotica do włosów przetłuszczających się. Bo jako odżywka stosowana zgodnie z przeznaczeniem średnio mi pasuje. Jak myślicie?
nie byłby za ciężki? zresztą, jeżeli i tak go nie będziesz używać, to warto sprawdzić moim zdaniem może akurat będzie ok, nikt tu chyba jeszcze waxa nie próbował do mycia...

Cytat:
Lubię Carrefoura za wiele rzeczy. A zwłaszcza za nie testowane na zwierzętach Mrs.Potter's
za co jeszcze? wiesz, bo jak już pójdę, i zapłacę całe 12,20zł za autobus w obie strony, może warto by było na coś jeszcze się skusic

Stary 2009-04-24, 19:05   #833
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
nie byłby za ciężki? zresztą, jeżeli i tak go nie będziesz używać, to warto sprawdzić moim zdaniem może akurat będzie ok, nikt tu chyba jeszcze waxa nie próbował do mycia...
To dziś wypróbuję po prostu Co ma się marnować. Zwłaszcza, że wolę zużyc najpierw jedną odżywkę, a nie mieć 5 otwartych.

Cytat:
za co jeszcze? wiesz, bo jak już pójdę, i zapłacę całe 12,20zł za autobus w obie strony, może warto by było na coś jeszcze się skusic
Z kosmetyków to za różnego rodzaju szampony ziołowe i okresowo pojawiające się ciekawostki. Ale tak ogólnie to Carrefour jest boski pod względem zdrowej żywności. Aloes, bio kawa <3. No i brak darmowych toreb foliowych, tylko płatne biodegradowalne. Carrefour rządzi

A, lubię jeszcze kosmetyki z serii "wyprodukowano dla Carrefoura". Robi je często firma Forte Sweden, ta sama co kosmetyki Mrs.Potter's Czyli nie są testowane na zwierzętach. Jak wszystko, co markowane Carrefourem- poza pastami do zębów. Tu trzeba uważać.

Edytowane przez Chatul
Czas edycji: 2009-04-24 o 20:11
Chatul jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-24, 19:12   #834
Patryka
Wtajemniczenie

Cytat:
Z kosmetyków to za różnego rodzaju szampony ziołowe i okresowo pojawiające się ciekawostki. Ale tak ogólnie to Carrefour jest boski pod względem zdrowej żywności. Aloes, bio kawa <3. No i brak darmowych toreb foliowych, tylko płatne biodegradowalne. Carrefour rządzi
A, lubię jeszcze kosmetyki z serii "wyprodukowano dla Carrefoura". Robi je często firma Forte Sweden, ta sama co kosmetyki Mrs.Potter's Czyli nie są testowane na zwierzętach. Jak wszystko, co markowane Carrefourem- poza pastami do zębów. Tu trzeba uważać.
mały offtopic - to straszne co piszesz, mój portfel moze tego nie przeżyć szczególnie, jak znajdę gdzieś 'zdrową żywność'

Stary 2009-04-24, 19:38   #835
alu51
Raczkowanie

Dziewczyny wiecie może co to za silikon: Trimethysilylamodimethico ne?
Pierwszy raz się z nim spotkałam, jakiś trudny do zmywania?
Znajduje się w jedwabiu CHI, chciałam go użyć na same końcówki, bo mam zmasakrowane, ale nie wiem czy warto.
Stary 2009-04-24, 21:14   #836
zapaałka
Zakorzenienie

Cytat:
Probowal probowal Kilka dziewczyn zastanawialo sie juz nad uzyciem waxa jako odzywki do mycia, z tym ze jest to niestety malo oplacalny interes No chyba, ze ktos tak jak Chatul ma na zbyciu opakowanie, ktorego nie zuzyje w 'normalny' sposob, wtedy mozna smialo probowac wykorzystac go jako odzywke do mycia
Stary 2009-04-24, 21:20   #837
Patryka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zapaałka Pokaż wiadomość
Probowal probowal Kilka dziewczyn zastanawialo sie juz nad uzyciem waxa jako odzywki do mycia, z tym ze jest to niestety malo oplacalny interes No chyba, ze ktos tak jak Chatul ma na zbyciu opakowanie, ktorego nie zuzyje w 'normalny' sposob, wtedy mozna smialo probowac wykorzystac go jako odzywke do mycia
ja wiem, że rozważania takie były, ale nie sądziłam, że doszły do skutku

Stary 2009-04-25, 01:22   #838
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alu51 Pokaż wiadomość
Dziewczyny wiecie może co to za silikon: Trimethysilylamodimethico ne?
Pierwszy raz się z nim spotkałam, jakiś trudny do zmywania?
Znajduje się w jedwabiu CHI, chciałam go użyć na same końcówki, bo mam zmasakrowane, ale nie wiem czy warto.
Wymagający SL(e)Sów do usunięcia Ale jak na same końcówki to chyba może być
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-25, 01:59   #839
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez zapaałka Pokaż wiadomość
A one myślały o polskim czy zagranicznym? Ja mam ten firmy L'Biotika, bez SLeS. Ale to nie problem. Dzięki Wam wszystkim za pomoc. Dzisiaj umyję włosy Waksem
Stary 2009-04-25, 10:24   #840
zapaałka
Zakorzenienie

Cytat:
ja wiem, że rozważania takie były, ale nie sądziłam, że doszły do skutku
Cytat:
A one myślały o polskim czy zagranicznym? Ja mam ten firmy L'Biotika, bez SLeS. Ale to nie problem. Dzięki Wam wszystkim za pomoc. Dzisiaj umyję włosy Waksem
Na pewno kilka osob probowalo nimi myc, pamietam nawet, ze ktos bardzo chwalil Wax L'bioliki Nie wiem, jak sprawa sie ma z zagranicznym, ale IMO powinien myc jeszcze lepiej ze wzgledu na SLS w skladzie

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości