|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#811 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
hehe czasem chyba trzeba trochę ponarzekać żeby później się mile zaskoczyć, znaczy żeby one zaskoczyły nas
) gratuluje Adela! mój pierwszy skończył kwitnienie jakoś w lipcu i to już 7 miesiąc a ja ciągle go oglądam czy czasem może coś coś i nic eh :Pmaselkowo gratuluje keiki ))
|
|
|
|
#812 |
|
Rozeznanie
|
heh
ja się bardzoooo pozytywnie zaskoczyłam ;P i mogę z ręką na sercu przyznać, że mój pierwszy storczyk jest już u mnie roczek ojj cieszę się że jakoś się trzymają, ale już 3 musiałam potraktować nożyczkami i cynamonkiem zobaczymy co będzie dalej.... mam zamiar krowę wystawić na parapet, a jednego przynieść do orchi - zrobić taką zamianę by któryś sobie odpoczął, a ten może żeby wypuścił wreszcie łodygę, bo zauważyłam że falki z 1 łodygą wypuszczają drugą naprzeciwko, a te co mają już 2 łodygi nie mam pojęcia gdzie wypuszczają następne wie ktoś?
|
|
#813 |
|
Zakorzenienie
|
Gratuluję adelko
|
#814 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkich na forum o storczykach, jestem tu po raz pierwszy bo od niedawna tzn od 15 lutego jestem posiadaczką falenopsisa i jestem tak nim zachwycona że dzisiaj postanowilam kupić mu kolege ale mam nadzieje, że na tych dwóch moja kolekcja się nie skończy.Dzisiaj od rana przeczytałem całe to forum i jestem zachwycona waszymi kwiatami i oczywiście waszymi poradami napewno mi się przydadzą.Jak zrobie zdjęcia moim kwiatusią to się pochwalę.Pozdrwiam wszystkich miłośników storczyków.
|
|
|
|
#815 |
|
BAN stały
|
siema laski bobaski
jak tam ?? Było dziś pączusiowo hihihi bo u mnie taaaaak czekam i czekam i nic ani nie odpada a ni nie rośnie... nie no przepraszam w jednym korzonki dwa roisną i w dwuch po jednym listku nowym po za tym to cisza Ale pewnire przed BURZĄ hahahahaaaaa no to narrrra :P
|
|
|
|
#816 |
|
Zadomowienie
|
U mnie też pączki rządzą
cały dzień tylko to Czekam aż nowe kwiatki sie pojawią na moich storczykach
|
#817 |
|
Raczkowanie
|
Mam pytanko, może głupie ale się już z tym męcze i męcze; jak się dodaje zdjęcia?
|
|
|
|
#818 |
|
Zakorzenienie
|
Oh gratulowac
I chyba mu tam sie oczko przebudzilo i sie rozgalezi Bo czubas niestety zjedzony przez kota i tylko 3 kwiatki ma... Ja gdzies tam czytalam jak to keiki odzdzielic i posadzic, musze poszperac. Ale podobno zeby keiki zakwitlo to potrzeba 2 lat, ale warto na wlasnego poczekac ![]() ---------- Napisano o 18:49 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ---------- Karolinko jak klikniesz na odpowiedz pod czyims postem to pod okienkiem tekstowym jest - opcje zaawansowane, wtedy otworzy sie tobie okienko tekstowe takie z emotikonami i wogole. Chyba ze klikasz odpowiedz zupelnie pod wszystkimi postami z lewej strony - wtedy masz pelne okienko tekstowe U gory okienka, obok symboli czcionek bedzie symbol agrafki. Jak na niego klikniesz to dodajesz fotky - razem mozesz 6 do 1 postu. Z boku tych dodawanych plikow bedzie zaladuj, klikasz na zaladuj i czekaj az skonczy, a na dole tego okienka od fotek bedzie zamknij okienko - klikasz na to i wracasz do tresci postu i wyslij odpowiedz Mam nadzieje ze sie tobie uda
|
|
|
|
#819 |
|
Raczkowanie
|
U mnie kwitną te niedawno zakupione w tym jeden kupiony w listopadzie cały czas kwitnie, pozostałe ani drgną, 2 reanimowane, może się uda, ale 2 dendrobium są juz spisane na straty, nic z nich nie bedzie,za to storczyk mojej mamy szaleje, na starej łodydze nad każdym oczkiem 4 wypuszcza nowe pędy, coś podobnego takie zagrubione oczko zaobserwowałam na moich 2 storczykach, może coś będzie.....?
|
|
|
|
#820 |
|
Raczkowanie
|
Wielkie dzięki Norka27 jutro zrobie moim milusim zdjątka i postarm się wkleić.
|
|
|
|
#821 |
|
Raczkowanie
|
Oto mój pierwszy storczyk i lubie go bardzo chociaż go mam dopiero pare dni.
|
|
|
|
#822 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#823 |
|
Rozeznanie
|
Adelka, strczyk wypuscic moze ped z kazdego boku, miedzy listkami,ale moze tez ze srodka stozka. czesto jest tak,ze nowe pedy sa jakby pietro wyzej, wybijajac sie ze srodka... nie wiem,czy to logicznie brzmi :/
|
|
#824 |
|
Rozeznanie
|
hmm czyli chodzi o to że jeśli storczyk ma na przeciwko siebie te pędy już, to później idzie o "piętro" wyżej i miedzy liśćmi wyżej ma następny?
|
|
#825 |
|
Rozeznanie
|
tak!! albo z trzeciej strony. nie musza byc tylko dwa rownolegle
|
|
#826 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#827 |
|
Raczkowanie
|
ehhhh nie było mnie w domu i mama podkeciła kaloryfer u mnie w pokoju i moim 2 storczykom przez to pąk usechł ;/ dobrze ze maja jeszcze sporo innych
|
|
|
|
#828 |
|
Zakorzenienie
|
A ja planuje wybrac sie do mojej kwiaciarki - mieszkam nad kwiaciarnia - i pomolestowac ja by mi oddala umierajace cymbodium. Ona ma takie okienko na zapleczu gdzie zostawia na smierc to co przekwito w sklepie
no i tam trafily 2 cymbodia i 2 cambrie Cambrie prawie juz po nich a cymbodium jeszcze jakos dycha moze sie da skusic bym je wziela do domciu Mam jeszcze pytanko - moja miniaturka posadzona jest sphongum - nie w korze - i do tego w takiej miekkiej oslonce zamiast doniczki - jest baaardzo malenka. Czy myslicie ze powinam ja przesadzic do innego podloza? Ona teraz kwitnie i sie boje ze straci kwiatuchy. Zeby kozonkom sie lepiej oddychajo powycinalam pelno dziurek w tej oslonce, moze sphongum bedzie szybciej przesychalo?
|
|
|
|
#829 |
|
Raczkowanie
|
dziwczyny ... znowu potrzebuje poratowania
![]() kiedys wrzucałam zdjęcia storczyka po przesadzaniu. tego z połamanymi lisciami.... niestety jakos ostatnio jego stan mnie niepokoi. mimo iz puszczał nowego liscia cos było nie tak. wywaliłam go dzis z doniczki i widze ze połowa korzeni zgniła mimo ze od czasu przesadzania podlewałam go tylko raz! obciełam te wysuszone, zgniłe zasypałam cynamonem i wsadziłam do nowej doniczki. jak kiedys wspominałam borok wypadał ciagle z doniczki bo ma baardzo duzo lisci. wiec teraz pomieszałam ziemie z keramzytem. dobrze zrobiłam ? wrzucam foto |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#830 |
|
Raczkowanie
|
To zdjątka moich milusiaków ja chyba oszalałam na ich punkcie, ciągle coś czytam o storczykach i martwie się czy im u mnie będzie dobrze i czy będę umiała stworzyć odpowiednie warunki.Już się niepokoję bo u tego co ma kilka łodyżek kwiatowych to na drugi dzień po przyniesieniu go ze sklepu opadły mu 4 malutkie pączki
czy to przez aklimatyzacje?A ten drugi to ma tylko jedna łodyżke z 4 kwiatami i ani jednego pączka i tak sobie myślę, że jak one uwiędną to już mi prędko nie zakwitnie .Jeszce jedno mam pytanko jakiego najlepiej urzywać do nich nawozu, bo jeszcze nie zakupiłam a tak szczerze to nie zabardzo wiem jaki?Doradzcie cos?Pozdrawiam.
|
|
|
|
#831 |
|
Zakorzenienie
|
^^ bardzo ładne Karolina
a co do nawozu to ja miałam 3 różne, zawsze inny dostaje w kwiaciarni, także wydaje mi się że to bez znaczenia. oczywiście musi być napisane że do storczyków ![]() czy coś mnie ominęło ? glizdka gdzie Ty się wybierasz? wróć szybko ![]() ja mojego bez korzeni wyrzuciłam, nic nie dało się zrobić było 5 liści i został jeden i już miękł... ale za to zakwitł jeden z uwaga uwaga... 1 kwiatkiem bo 3 inne pączki opadły jak były maleńkie, ale jeszcze widze przedłuża łodygę więc super w białym pierwszy z trzech pączków się otwiera więc super jest
|
|
|
|
#832 |
|
po prostu Łinli
|
dziewczyny, czy macie w tym wątku lub w części pierwszej (której nie mogę znaleźć
) spisane gdzieś, np w jednym poście takie jakby główne zasady pielęgnacji storczyków? bardzo chce walczyć o mojego, żeby był najpiękniejszy ale nie wiem o storczykach NIC ![]() kupiłam wodę destylowaną do podlewania-czy dobrze? jak często podlewacie? od góry czy od dołu? na razie podlewałam raz i wstawiłam go do miseczki z wodą, ale nie wiem czy dobrze robię mój storczyk w duecie z azalią
I love M*A*D minerals Edytowane przez WinlyEm Czas edycji: 2009-02-20 o 16:24 |
|
|
|
#833 |
|
Zakorzenienie
|
chciałam powiedzieć ze nie wytrzymałam - kupiłam kolejnego storczyka
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#834 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja podlewam moje storczyki wodą mineralną. Stosuje metodę platynki, tzn. moje kwiaty stoją w wodzie cały czas.
|
|
#835 |
|
Rozeznanie
|
d00mi ta ziemia jest niepotrzebna! weź go posadź w samym keramzycie bo korzenie całkiem zgniją
|
|
#836 |
|
Zakorzenienie
|
Karolinka Sie nie przejmuj ze ma tylko 4 kwiatki bo te 4 moga bardzo dlugo sie na roslince utrzymac a do tego ze spiacych bocznych oczek czesto wychodza rozgalezienia na ktorych pojawiaja sie nowe kwiati. Mozliwe tez ze ped kwiatowy sie przedluzy i z czubka pojawia sie nowe paczki
A jak kwiatki uschna to nie ucinaj pedu - chyba ze zacznie schnac - wtedy utnij to co uschlo i czekaj az sie boczne oczka obudza U mnie ostatnio po przyniesieniu do domu opadlo ponad 20 paczkow Ja juz czasami mysle ze lepiej kupic takiego z wieksza iloscia kwiatkow niz paczkow bo aklimatyzacja i tak je zabije...
Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-02-20 o 19:03 |
|
|
|
#837 |
|
Raczkowanie
|
Wielkie dzięki Norka
![]() ---------- Napisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:47 ---------- A jeszcze mam pytanko gdzie zazwyczaj kupujecie swoje kwiatuszki w kwiaciarniach czy w marketach(Obi.LM itp.)?Ja swoje kupiłam w Praktikerze ale to dlatego że mój mąz tam pracuje i zawsze mnie powiadamia ze jest dostawa i chowa mi te najładniejsze a ja potem sobie wybieram tego odpowiedniego, ale tak sobie mysle że te z kwiaciarni są bardziej zadbane chociaż nie jestem do końca pewna
|
|
|
|
#838 |
|
po prostu Łinli
|
|
#839 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#840 |
|
Zakorzenienie
|
Taak paranoja.... mnie to tez dosieglo i z czasem wcale nie przechodzi
A ja dzisiaj podgladalam wszystkie boczne oczka co to niby sie przebudzily, nawet sie pokusilam paznokietkiem je podchaczyc by zajrzec co tam pod skorka sie kryje i co - wszedzie zaczaja sie maly pedziorek kwiatkowy tyle ze u jednego przedobrzylam i ta skork od oczka zlazla zupelnie Myslicie ze ten malutenki pedziorek z bocznego oczka przezyje bez tej swojej ochronki??? Kurka mnie pokusilo no
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:12.

) gratuluje Adela! mój pierwszy skończył kwitnienie jakoś w lipcu i to już 7 miesiąc a ja ciągle go oglądam czy czasem może coś coś i nic eh :P
ojj cieszę się że jakoś się trzymają, ale już 3 musiałam potraktować nożyczkami i cynamonkiem
zobaczymy co będzie dalej.... mam zamiar krowę wystawić na parapet, a jednego przynieść do orchi - zrobić taką zamianę by któryś sobie odpoczął, a ten może żeby wypuścił wreszcie łodygę, bo zauważyłam że falki z 1 łodygą wypuszczają drugą naprzeciwko, a te co mają już 2 łodygi nie mam pojęcia gdzie wypuszczają następne
wie ktoś?

hihihi bo u mnie taaaaak 

no i tam trafily 2 cymbodia i 2 cambrie
czy to przez aklimatyzacje?A ten drugi to ma tylko jedna łodyżke z 4 kwiatami i ani jednego pączka i tak sobie myślę, że jak one uwiędną to już mi prędko nie zakwitnie
) spisane gdzieś, np w jednym poście takie jakby główne zasady pielęgnacji storczyków?
A ja dzisiaj podgladalam wszystkie boczne oczka co to niby sie przebudzily, nawet sie pokusilam paznokietkiem je podchaczyc by zajrzec co tam pod skorka sie kryje i co - wszedzie zaczaja sie maly pedziorek kwiatkowy tyle ze u jednego przedobrzylam i ta skork od oczka zlazla zupelnie