Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 28 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-02-19, 16:35   #811
Larysa88
Zakorzenienie

Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

hehe czasem chyba trzeba trochę ponarzekać żeby później się mile zaskoczyć, znaczy żeby one zaskoczyły nas ) gratuluje Adela! mój pierwszy skończył kwitnienie jakoś w lipcu i to już 7 miesiąc a ja ciągle go oglądam czy czasem może coś coś i nic eh :P

maselkowo gratuluje keiki ))
Larysa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-19, 16:42   #812
adela17
Rozeznanie

heh ja się bardzoooo pozytywnie zaskoczyłam ;P i mogę z ręką na sercu przyznać, że mój pierwszy storczyk jest już u mnie roczek ojj cieszę się że jakoś się trzymają, ale już 3 musiałam potraktować nożyczkami i cynamonkiem zobaczymy co będzie dalej.... mam zamiar krowę wystawić na parapet, a jednego przynieść do orchi - zrobić taką zamianę by któryś sobie odpoczął, a ten może żeby wypuścił wreszcie łodygę, bo zauważyłam że falki z 1 łodygą wypuszczają drugą naprzeciwko, a te co mają już 2 łodygi nie mam pojęcia gdzie wypuszczają następne wie ktoś?

1.08.2010 r.
Bartuś <3

[*] pozostaniesz na zawsze w moim sercu Dziadku
adela17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-19, 16:44   #813
cypressangel
Zakorzenienie

Gratuluję adelko

cypressangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-19, 16:48   #814
Karolina06071985
Raczkowanie

Witam wszystkich na forum o storczykach, jestem tu po raz pierwszy bo od niedawna tzn od 15 lutego jestem posiadaczką falenopsisa i jestem tak nim zachwycona że dzisiaj postanowilam kupić mu kolege ale mam nadzieje, że na tych dwóch moja kolekcja się nie skończy.Dzisiaj od rana przeczytałem całe to forum i jestem zachwycona waszymi kwiatami i oczywiście waszymi poradami napewno mi się przydadzą.Jak zrobie zdjęcia moim kwiatusią to się pochwalę.Pozdrwiam wszystkich miłośników storczyków.
Karolina06071985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-19, 16:58   #815
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

siema laski bobaski jak tam ?? Było dziś pączusiowo hihihi bo u mnie taaaaak z moimi kwiatkami sie nic nie dzieje czekam i czekam i nic ani nie odpada a ni nie rośnie... nie no przepraszam w jednym korzonki dwa roisną i w dwuch po jednym listku nowym po za tym to cisza Ale pewnire przed BURZĄ hahahahaaaaa no to narrrra :P
glizdka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-19, 17:07   #816
bravvurka
Zadomowienie

U mnie też pączki rządzą cały dzień tylko to
Czekam aż nowe kwiatki sie pojawią na moich storczykach
Stary 2009-02-19, 17:17   #817
Karolina06071985
Raczkowanie

Mam pytanko, może głupie ale się już z tym męcze i męcze; jak się dodaje zdjęcia?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-19, 17:49   #818
norka27
Zakorzenienie

Oh gratulowac Bedzie kwiatuszek Teraz tylko chuchac na niego by urosl i paczusie wytworzyl Ostatni moj jak wypuscil lodyge to od tego momentu az do rozwiniecia pierwszego kwiatka minelo razem ponad 4 miesiace ale za to kwitnie caly czas od listopada I chyba mu tam sie oczko przebudzilo i sie rozgalezi Bo czubas niestety zjedzony przez kota i tylko 3 kwiatki ma... Ja gdzies tam czytalam jak to keiki odzdzielic i posadzic, musze poszperac. Ale podobno zeby keiki zakwitlo to potrzeba 2 lat, ale warto na wlasnego poczekac

---------- Napisano o 18:49 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ----------

Karolinko jak klikniesz na odpowiedz pod czyims postem to pod okienkiem tekstowym jest - opcje zaawansowane, wtedy otworzy sie tobie okienko tekstowe takie z emotikonami i wogole. Chyba ze klikasz odpowiedz zupelnie pod wszystkimi postami z lewej strony - wtedy masz pelne okienko tekstowe U gory okienka, obok symboli czcionek bedzie symbol agrafki. Jak na niego klikniesz to dodajesz fotky - razem mozesz 6 do 1 postu. Z boku tych dodawanych plikow bedzie zaladuj, klikasz na zaladuj i czekaj az skonczy, a na dole tego okienka od fotek bedzie zamknij okienko - klikasz na to i wracasz do tresci postu i wyslij odpowiedz Mam nadzieje ze sie tobie uda
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-19, 17:55   #819
Izka29
Raczkowanie

U mnie kwitną te niedawno zakupione w tym jeden kupiony w listopadzie cały czas kwitnie, pozostałe ani drgną, 2 reanimowane, może się uda, ale 2 dendrobium są juz spisane na straty, nic z nich nie bedzie,za to storczyk mojej mamy szaleje, na starej łodydze nad każdym oczkiem 4 wypuszcza nowe pędy, coś podobnego takie zagrubione oczko zaobserwowałam na moich 2 storczykach, może coś będzie.....?
Izka29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-19, 18:12   #820
Karolina06071985
Raczkowanie

Wielkie dzięki Norka27 jutro zrobie moim milusim zdjątka i postarm się wkleić.
Stary 2009-02-19, 19:11   #821
Karolina06071985
Raczkowanie

Oto mój pierwszy storczyk i lubie go bardzo chociaż go mam dopiero pare dni.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg storczyk.jpg (39,0 KB, 86 załadowań)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-19, 20:33   #822
kamilkaa25
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Karolina06071985 Pokaż wiadomość

Śliczny..
kamilkaa25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-19, 20:51   #823
platynka80
Rozeznanie

Adelka, strczyk wypuscic moze ped z kazdego boku, miedzy listkami,ale moze tez ze srodka stozka. czesto jest tak,ze nowe pedy sa jakby pietro wyzej, wybijajac sie ze srodka... nie wiem,czy to logicznie brzmi :/
Stary 2009-02-19, 22:11   #824
adela17
Rozeznanie

hmm czyli chodzi o to że jeśli storczyk ma na przeciwko siebie te pędy już, to później idzie o "piętro" wyżej i miedzy liśćmi wyżej ma następny?

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Stary 2009-02-20, 07:37   #825
platynka80
Rozeznanie

tak!! albo z trzeciej strony. nie musza byc tylko dwa rownolegle

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-02-20, 09:06   #826
bravvurka
Zadomowienie

Cytat:
Ładny storczyk, podoba mi się ta osłonka
Stary 2009-02-20, 09:27   #827
d00mi
Raczkowanie

GG do d00mi

ehhhh nie było mnie w domu i mama podkeciła kaloryfer u mnie w pokoju i moim 2 storczykom przez to pąk usechł ;/ dobrze ze maja jeszcze sporo innych
d00mi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-20, 11:52   #828
norka27
Zakorzenienie

A ja planuje wybrac sie do mojej kwiaciarki - mieszkam nad kwiaciarnia - i pomolestowac ja by mi oddala umierajace cymbodium. Ona ma takie okienko na zapleczu gdzie zostawia na smierc to co przekwito w sklepie no i tam trafily 2 cymbodia i 2 cambrie Cambrie prawie juz po nich a cymbodium jeszcze jakos dycha moze sie da skusic bym je wziela do domciu W kazdym razie moja kwiaciarka jest ostatnio na mnie cieta bo widzi w oknach nowe storczasy a wie ze nie kupione u niej - mieszkam w miejscowosci gdzie jest okolo 500 mieszkancow wiec sytuacja ciezka a do najblizszego miasta 70 km - ale ja do tego miasta codziennie dojezdzam wiec tam sie zaopatruje No i obmyslam plan jak ja zagadac i wytlumaczyc co robilam przy jej zapleczowym okienku Mam jeszcze pytanko - moja miniaturka posadzona jest sphongum - nie w korze - i do tego w takiej miekkiej oslonce zamiast doniczki - jest baaardzo malenka. Czy myslicie ze powinam ja przesadzic do innego podloza? Ona teraz kwitnie i sie boje ze straci kwiatuchy. Zeby kozonkom sie lepiej oddychajo powycinalam pelno dziurek w tej oslonce, moze sphongum bedzie szybciej przesychalo?
Stary 2009-02-20, 12:48   #829
d00mi
Raczkowanie

GG do d00mi

dziwczyny ... znowu potrzebuje poratowania

kiedys wrzucałam zdjęcia storczyka po przesadzaniu. tego z połamanymi lisciami....
niestety jakos ostatnio jego stan mnie niepokoi. mimo iz puszczał nowego liscia cos było nie tak.
wywaliłam go dzis z doniczki i widze ze połowa korzeni zgniła mimo ze od czasu przesadzania podlewałam go tylko raz!

obciełam te wysuszone, zgniłe zasypałam cynamonem i wsadziłam do nowej doniczki.
jak kiedys wspominałam borok wypadał ciagle z doniczki bo ma baardzo duzo lisci.

wiec teraz pomieszałam ziemie z keramzytem.
dobrze zrobiłam ?

wrzucam foto
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1010030.jpg (72,7 KB, 45 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1010031.jpg (63,4 KB, 41 załadowań)
d00mi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-20, 13:38   #830
Karolina06071985
Raczkowanie

To zdjątka moich milusiaków ja chyba oszalałam na ich punkcie, ciągle coś czytam o storczykach i martwie się czy im u mnie będzie dobrze i czy będę umiała stworzyć odpowiednie warunki.Już się niepokoję bo u tego co ma kilka łodyżek kwiatowych to na drugi dzień po przyniesieniu go ze sklepu opadły mu 4 malutkie pączki czy to przez aklimatyzacje?A ten drugi to ma tylko jedna łodyżke z 4 kwiatami i ani jednego pączka i tak sobie myślę, że jak one uwiędną to już mi prędko nie zakwitnie.Jeszce jedno mam pytanko jakiego najlepiej urzywać do nich nawozu, bo jeszcze nie zakupiłam a tak szczerze to nie zabardzo wiem jaki?Doradzcie cos?Pozdrawiam.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg storczyki 003.jpg (42,0 KB, 40 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg storczyki 004.jpg (64,7 KB, 43 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg storczyki 005.jpg (79,4 KB, 48 załadowań)
Stary 2009-02-20, 15:13   #831
Larysa88
Zakorzenienie

^^ bardzo ładne Karolina a co do nawozu to ja miałam 3 różne, zawsze inny dostaje w kwiaciarni, także wydaje mi się że to bez znaczenia. oczywiście musi być napisane że do storczyków
czy coś mnie ominęło ? glizdka gdzie Ty się wybierasz? wróć szybko

ja mojego bez korzeni wyrzuciłam, nic nie dało się zrobić było 5 liści i został jeden i już miękł... ale za to zakwitł jeden z uwaga uwaga... 1 kwiatkiem bo 3 inne pączki opadły jak były maleńkie, ale jeszcze widze przedłuża łodygę więc super w białym pierwszy z trzech pączków się otwiera więc super jest
Larysa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-20, 15:19   #832
WinlyEm
po prostu Łinli

GG do WinlyEm

dziewczyny, czy macie w tym wątku lub w części pierwszej (której nie mogę znaleźć ) spisane gdzieś, np w jednym poście takie jakby główne zasady pielęgnacji storczyków?

bardzo chce walczyć o mojego, żeby był najpiękniejszy ale nie wiem o storczykach NIC

kupiłam wodę destylowaną do podlewania-czy dobrze? jak często podlewacie? od góry czy od dołu? na razie podlewałam raz i wstawiłam go do miseczki z wodą, ale nie wiem czy dobrze robię

mój storczyk w duecie z azalią
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg storczyk [1024x768].jpg (94,0 KB, 52 załadowań)

I love M*A*D minerals

Edytowane przez WinlyEm
Czas edycji: 2009-02-20 o 15:24
WinlyEm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-20, 15:23   #833
jodie
Zakorzenienie

chciałam powiedzieć ze nie wytrzymałam - kupiłam kolejnego storczyka
Stary 2009-02-20, 16:13   #834
bravvurka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez WinlyEm Pokaż wiadomość
dziewczyny, czy macie w tym wątku lub w części pierwszej (której nie mogę znaleźć ) spisane gdzieś, np w jednym poście takie jakby główne zasady pielęgnacji storczyków?

bardzo chce walczyć o mojego, żeby był najpiękniejszy ale nie wiem o storczykach NIC

kupiłam wodę destylowaną do podlewania-czy dobrze? jak często podlewacie? od góry czy od dołu? na razie podlewałam raz i wstawiłam go do miseczki z wodą, ale nie wiem czy dobrze robię

mój storczyk w duecie z azalią
Ten kwiatek na pierwszym planie to azalia?

Ja podlewam moje storczyki wodą mineralną. Stosuje metodę platynki, tzn. moje kwiaty stoją w wodzie cały czas.
Stary 2009-02-20, 17:01   #835
adela17
Rozeznanie

d00mi ta ziemia jest niepotrzebna! weź go posadź w samym keramzycie bo korzenie całkiem zgniją

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Stary 2009-02-20, 18:00   #836
norka27
Zakorzenienie

Karolinka Sie nie przejmuj ze ma tylko 4 kwiatki bo te 4 moga bardzo dlugo sie na roslince utrzymac a do tego ze spiacych bocznych oczek czesto wychodza rozgalezienia na ktorych pojawiaja sie nowe kwiati. Mozliwe tez ze ped kwiatowy sie przedluzy i z czubka pojawia sie nowe paczki Trzymam kciuki za twoichmilusinskich Ja kupilam 2 tygodnie temu takiego bidulka - w sklepie byl baaardzo dlugo - mial tylko 3 kwiatki - a do tej pory te 3 kwiatki sie trzymaja a ped sie przedluza i szykuja sie rozgalezienia Byle bys ich nie przelala to bedzie dobrze, pamietaj podlewac dopiero kiedy korzonki zesrebrnieja i nie bedzie rosy w donizce A jak kwiatki uschna to nie ucinaj pedu - chyba ze zacznie schnac - wtedy utnij to co uschlo i czekaj az sie boczne oczka obudza U mnie ostatnio po przyniesieniu do domu opadlo ponad 20 paczkow Ja juz czasami mysle ze lepiej kupic takiego z wieksza iloscia kwiatkow niz paczkow bo aklimatyzacja i tak je zabije...

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2009-02-20 o 18:03
Stary 2009-02-20, 18:55   #837
Karolina06071985
Raczkowanie

Wielkie dzięki Norkaza dobre rady napewno ich nie przeleje bo ja zawsze u wszystkich kwiatków stosuje zasade że lepiej żeby było troche za sucho niz zeby je pozalewac, jak narazie to ta zasada sie sprawdza.Jesze musze kupic dla moich strorczykusiów jakis nawozik i mam nadzieje ze bedzie dobrze, chociaz czasmi mysle że popadam w paranoje cały czas je oglądam czy cos im nie odpada i czy nie maja za sucho czy za mokro ale mam nadzieje ze szybko sie naucze jak o nie odpowiednio dbać żeby były u mnie szczęsliwe.PaPa

---------- Napisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:47 ----------

A jeszcze mam pytanko gdzie zazwyczaj kupujecie swoje kwiatuszki w kwiaciarniach czy w marketach(Obi.LM itp.)?Ja swoje kupiłam w Praktikerze ale to dlatego że mój mąz tam pracuje i zawsze mnie powiadamia ze jest dostawa i chowa mi te najładniejsze a ja potem sobie wybieram tego odpowiedniego, ale tak sobie mysle że te z kwiaciarni są bardziej zadbane chociaż nie jestem do końca pewna

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-02-20, 18:58   #838
WinlyEm
po prostu Łinli

GG do WinlyEm

Cytat:
Napisane przez bravvurka Pokaż wiadomość
Ten kwiatek na pierwszym planie to azalia?
tak pięknie rozkwitła

I love M*A*D minerals
WinlyEm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-20, 19:32   #839
frida110
Zakorzenienie

Cytat:
---------- Napisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:47 ----------

[/COLOR]A jeszcze mam pytanko gdzie zazwyczaj kupujecie swoje kwiatuszki w kwiaciarniach czy w marketach(Obi.LM itp.)?Ja swoje kupiłam w Praktikerze ale to dlatego że mój mąz tam pracuje i zawsze mnie powiadamia ze jest dostawa i chowa mi te najładniejsze a ja potem sobie wybieram tego odpowiedniego, ale tak sobie mysle że te z kwiaciarni są bardziej zadbane chociaż nie jestem do końca pewna
To tylko się cieszyć, że masz takie "dojścia". Storczyki w kwiaciarniach wcale nie są lepszej jakości od tych "marketowych". Dość często zdarza się że kwiaciarnie zaopatrują się w tych samych marketach i potem cena za dwupędowego storczyka sięga co najmniej 50 zł. Panie w kwiaciarni często nie mają pojęcia nawet jak podlewać konkretnego storczyka.
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-20, 19:38   #840
norka27
Zakorzenienie

Taak paranoja.... mnie to tez dosieglo i z czasem wcale nie przechodzi Moje to notorycznie sa ogladane z kazdej strony, chociaz mysle ze jak bym je zostawila samopas to moze by im lepiej sie roslo A ja dzisiaj podgladalam wszystkie boczne oczka co to niby sie przebudzily, nawet sie pokusilam paznokietkiem je podchaczyc by zajrzec co tam pod skorka sie kryje i co - wszedzie zaczaja sie maly pedziorek kwiatkowy tyle ze u jednego przedobrzylam i ta skork od oczka zlazla zupelnie Myslicie ze ten malutenki pedziorek z bocznego oczka przezyje bez tej swojej ochronki??? Kurka mnie pokusilo no
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości