|
|
#811 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Technik farmacji -warto?
Cytat:
Co do leków to do apteki często przychodzą osoby (zazwyczaj starsze) i wypytują to o zamienniki to o to na co dane lekarstwo jest, jak mają je brać - proszą o zapisanie informacji na opakowaniu itp. Poza tym lekow bez recepty też jest sporo dostępne i więdzę jednak trzeba mieć. Mam w rodzinie właściciela apteki i znam trochę to od wewnątrz, parę takich "techników" wyleciało z hukiem jak bzdury pacjentom przy okienkach gadali. I tak jak mówiłam technik sam na aptece zostać nie może, jest to nie zgodne z prawem, ale jak widać część właścicieli ma to gdzieś.. Już wiem dlaczego czasem jak o coś pytam w aptece to techniczki się dziwnie patrzą, intensywnie niby myślą, po czym stwierdzają, że nie mają (bez sprawdzania w systemie i pytania kogokolwiek) - one po prostu nie wiedzą! Edytowane przez tiramisu_ Czas edycji: 2010-08-15 o 12:24 |
|
|
|
|
#812 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O co kaman? nie rozumiem tekstu w ogóle??? Jak można dorabiać technika?Kto powiedział, że miesiąc pracy to jest dużo??? Generalnie nie wrzucaj każdego do jednego worka, bo są owszem osoby, które ledwie ukończą tą szkołę i mają niewielkie pojęcie, ale są też te, które się uczą, poszerzają swoją wiedzę indywidualnie, starają się i chcą wiedzieć jak najwięcej. Jeśli weszłaś tu, żeby nas obrażać to pomyliłaś wątki.
|
|
|
#813 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#814 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#815 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale ja was nie obrażam. Z tym miesiącem to chodziło mi o to, że niepoważne jest zostawianie takiej niedoświadczonej osoby samej w aptece! Już pomijając fakt, że to niezgodne z prawem. |
|
|
|
|
#816 |
|
Raczkowanie
|
Ja zlozylam w tym roku do Medyka W ZG papiery ale na inny kierunek.... .Jesli chodzi o technika farmacji to jest przewidzian rozmowa kwalifikacyjna,wystarczy wejsc na strone szkoly
Zlozylas tam dokumenty czy dopiero planujesz? |
|
|
|
#817 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:52 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ---------- Cytat:
Chcialabym jeszcze dodac ze nie wiem jak jest u twojego wujka w aptece ( wiele zalezy rowniez od pracodawcy jak uczy praktykanta) ale ja robilam dokladnie tyle samo co magister czesto nawet wiecej i mam o tej pracy oraz o lekach takie samo pojecie jak magistrowie....
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#818 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do samego studium, to koleżanki studiujące ze mną, równolegle dziennie uczyły się na tego technika i same się śmiały z tej szkoły, miały tam świetne oceny (mimo, że na studiach dość kiepskie), a nauczyciele potrafili takie bzdury opowiadać, że aż przykro. Nie mówię, że wszędzie tak jest, ale podobną opinię słyszałam o innych szkołach na technika od różnych znajomych. Między studiami dziennymi na państwowej uczelni a takim, nawet dziennym, studium (jakimkolwiek, nie tylko na technika farmacji) jest duża przepaść. I nigdzie nie napisałam, że aptekę prowadzi mój wujek, ale to akurat mało ważne. Edytowane przez tiramisu_ Czas edycji: 2010-08-18 o 16:42 |
|
|
|
|
#819 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:52 ---------- Cytat:
Edytowane przez Jullita Czas edycji: 2010-08-18 o 19:55 |
||
|
|
|
#820 |
|
Przyczajenie
|
[QUOTE=Jullita;21463352]Nie twierdzę, że egzaminy były łatwiejsze niż nowa matura... Chodzi mi o to, że osoby które chcą (a są w stanie się przygotować do egzaminu wstępnego) studiować coś co im pasuje i co zawsze chciały studiować, ze starą maturą mają o wiele łatwiej nawet po kilku latach. Nie muszą poprawiać matury w ciągu pięciu lat. Mogą w każdym momencie życia zdecydować się na zdanie egzaminu wstępnego (czego ja właśnie "starym "maturzystom zazdroszczę). Co do samego egzaminu to wiem co to jest i jak to wygląda mimo że sama nie zdawałam. Źle mnie zrozumiałaś najwidoczniej. I wcale nie licytuję się co jest lepsze, a co gorsze. Mi zależy na pracy... a że będę "podrzędnym" pracownikiem to już mi nie przeszkadza.
Trochę sobie przeczysz w tym poście no ale nieważne wiesz w sumie na to samo wychodzi z tym poprawianiem matury bo raczej wątpliwe, że teraz jakiś "staromaturzysta"zdecyduj e się na rozpoczynanie studiów (kończył by je po 30) a te pięć lat to w sumie dużo czasu na poprawienie matury.---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:52 ---------- |
|
|
|
#821 |
|
Przyczajenie
|
Pewnie tak... Nieważne...
|
|
|
|
#822 | |
|
Zakorzenienie
|
---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:52 ---------- Nie wiem jak jest w innych szkołach ale u nas jest dużo nauki... dobrych ocen nie dostajemy za nic... dopiero tutaj zaczęłam się uczyć tak na poważnie...[/QUOTE] Ja mam tak samo, też dopiero tutaj porównując do liceum czy nawet studiów zaczęłam się naprawdę uczyć, nauki jest dużo, bardzo dużo... ---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:57 ---------- Cytat:
|
|
|
#823 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny powiedzcie czy przyjęli by mnie na studium jeżeli nie mam matury z biologi ani z chemii a na dodatek nie miałam tego przedmiotu w liceum bo jestem po liceum administracyjnym. Biologię i chemię zakończyłam na poziomie podstawowym. Jeszcze jedno- nie wiecie czy jest taka szkoła w Łodzi?
|
|
|
|
#824 |
|
Zadomowienie
|
Jest taka szkoła w Łodzi, ale nie sądzę żeby Cie przyjęli skoro nie masz na świadectwie maturalnym oceny z biologii i z chemii. Podejrzewam, że mogliby Ci zaproponować jakiś egzamin z tych przedmiotów jeżeli stosują takie metody.
|
|
|
|
#825 |
|
Przyczajenie
|
Dorób sobie maturę dziewczyno i idź na studia. W Lublinie uczennice studium w ramach praktyki stoją przed aptekami i rozdają ulotki. Poza tym tyle samo w biedronce można zarobić
|
|
|
|
#826 |
|
Przyczajenie
|
Można sobie jeszcze dorobić maturę, dodam że jestem dość dawno po maturze, jeżeli tak to chyba musiałabym jakiś kurs przedmaturalny lub iść do liceum zaocznego o profilu biol. lub chem. zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać????
|
|
|
|
#827 |
|
Zadomowienie
|
A w którym roku zdawałaś mature? Szczerze mówiąc to nie wiedziałam, że w jakiś liceach profilowanych nie ma biologii albo chemii choćby w stopniu podstawowym. Myslałam, że to są przedmioty obowiązkowe i conajmniej podstawowe informacje z tych przedmiotów trzeba mieć :|
Edytowane przez marao Czas edycji: 2010-08-19 o 17:51 |
|
|
|
#828 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#829 |
|
Zadomowienie
|
To zdawałaś starą maturę i naprawdę dawno temu. Nie wiem czy cokolwiek da radę teraz zrobić. Ja bym na Twoim miejscu przeszła się do tego studium albo zadzwoniła i zapytała, co Ty masz zrobić, żeby się do tej szkoły dostać.
Czy ktoś z was wie, czy ona może zdawać maturę z tych przedmiotów nowym systemem skoro już ma maturę i to zdawaną w starym systemie. Mi się osobiście wydaję, że nie jest to możliwe |
|
|
|
#830 |
|
Zadomowienie
|
Witam!Jestem nowa na forum, tzn. przeglądałam je od dawna, ale nigdy nie odważyłam się nic napisać
Moja historia jest trochę zakręcona-marzyłam o medycynie, jednak trochę mi zabrakło, na rok poszłam na pielęgniarstwo-ten kierunek specjalnie mnie nie interesował, jednak nie widziałam lepszych perspektyw na zbliżający się rok, więc zaczęłam to studiować. Mimo dobrych wyników zrezygnowałam, ponieważ jednak zawsze czułam, że to zawód nie dla mnie. Od roku marzyłam też o farmacji-może nie studiach bo żal mi jest marnować kilku cennych lat młodości, żeby potem sprzedawać jedynie leki Ale technik farmacji odpowiada mi jak najbardziej Od września zaczynam naukę w trybie zwanym przeze mnie dzienno-zaoczno-wieczorowym Mam zajęcia od czwartku do niedzieli, w tym czw i pt 13-20, sob i nie 8-16 Pozwala mi to także na studiowanie, więc wybrałam kosmetologie, aczkolwiek głównym moim celem jest technik farmacji. Mam już nawet plany studiów magisterskich po kosmetologii- biotechnologia kosmetyków i wybranych farmaceutyków. Moim zdaniem jest to fajne połączenie zainteresowań farmaceutycznych i kosmetologicznych. Najważniejsze jest dla mnie, że już otrząsnęłam się z porażki z medycyną i nareszcie mam jakiś pomysł na siebie i swoje życie. Pozdrawiam wszystkie techniczki/techników farmacji
|
|
|
|
#831 |
|
Rozeznanie
|
Droga kolezanko ja tez mam kolezanke , ktora jest po technikum ekonomicznym i swietnie daje sobie rade w takiej szkole . Takze nie czekaj i dzwon do szkoly
Dasz rade jak bedziesz tego chciala , 3mam kciuki
|
|
|
|
#832 |
|
Zakorzenienie
|
Witam ,moze ktos wybiera sie do Stopki w Lomzy?Ja zaczynam od wrzesnia
.Mam juz troszke latek(31) i tez watpliwosci czy sobie poradze Musialam zrezygnowac z pracy zeby pojsc do tej szkoly wiec troche ryzykuje.Ale praca nie byla zbyt satysfakcjonujaca wiec nie zaluje.Martwie sie czy dam rade pogodzic obowiazki domowe ,wychowanie dwojki dzieciaczkow i nauke.Ale dam z siebie wszystko
|
|
|
|
#833 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jesli beda krecic nosem idz do innej szkoly.
|
|
|
#834 |
|
Rozeznanie
|
Hejka otoz , ze pracujee w gronie aptecznym to moge powiedziec, ze kolezanka 3 razy startowala na Farmacje i za 3 razem sie dostala, a przed tym poszla na technika farmacje i mowila , ze bardzo jej to ulatwilo studiowanie
Nawet jej wykladowca teraz mnie uczy
|
|
|
|
#835 |
|
Przyczajenie
|
Moi znajomi z Wrocławia mówili, że warto. Wiadomo ma początku trzeba odrobić frycowe
|
#836 |
|
BAN stały
|
hej dziewczyny ja złożyłam dokumenty do medyka w Gnieźnie na technika farmacji, w czwartek czeka mnie rozmowa kwalifikacyjna. Moja koleżanka kilka lat temu chodziła do tej szkoły i stwierdziła, że ta,m wszystkich przyjmują, ale poziom podobno jest w miarę dobry
Najpierw chciałam iść do TEBu w Gnieźnie, ale po mailach stwierdziłam, że ta szkoła jest nie na poziomie. Przekonywali mnie, że jak się zapisze to dostane myszkę komputerową gratis... Żenada!!! Więc nie wywarło to na mnie dobrego wrażenia. Czytałam też opinie o tej szkole na forach i większość jest negatywnych. Dlatego też wybrałam Medyka Z chemii też nie jestem orłem, ale lubię wyzwania mam nadzieję, że sobie poradzę:P---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ---------- I jaką szkołę wybrałaś??? jeżeli chodzi o technika farmacji |
|
|
|
#837 |
|
Raczkowanie
|
hej wizazanki
![]() początek roku coraz bliżej.Ja 1 mam tą rozmowe kwalifikacyjną i zaczynamy jakos chyba w połowie września ![]() troche mam już pierta im bliżej czy podołam ze szkoła i pracą na pełen etat:P a wy jak zaczynacie szkoły u siebie? |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#838 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny ja tak strasznie żałuje ,ze wycofałam papiery ze szkoły farmaceutycznej
Boże jaka ja głupia byłam Zapisałam się do innego studium no i będe mogła za 2 lkata dopiero iść na farmacje. Ehhh...
|
|
#839 |
|
Przyczajenie
|
Jeśli chodzi o tech. farmacji w TEBie to szczerze odradzam tego w Lublinie. Porażka.
|
|
|
|
#840 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:00.

O co kaman? nie rozumiem tekstu w ogóle??? Jak można dorabiać technika?
I to jeszcze zostawianie osoby, która ledwo co szkołę skończyła (i to zazwyczaj dość kiepskie wykształcenie jest) i potem taka osoba ma doradzacać ludziom w kwestii leków

wiesz w sumie na to samo wychodzi z tym poprawianiem matury bo raczej wątpliwe, że teraz jakiś "staromaturzysta"zdecyduj e się na rozpoczynanie studiów (kończył by je po 30) a te pięć lat to w sumie dużo czasu na poprawienie matury.

Najpierw chciałam iść do TEBu w Gnieźnie, ale po mailach stwierdziłam, że ta szkoła jest nie na poziomie. Przekonywali mnie, że jak się zapisze to dostane myszkę komputerową gratis... Żenada!!! Więc nie wywarło to na mnie dobrego wrażenia. Czytałam też opinie o tej szkole na forach i większość jest negatywnych. Dlatego też wybrałam Medyka
Boże jaka ja głupia byłam