![]() |
#811 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VII :)
fakt, dodawana fotka była w VI części i zapewniam Cię, że nie było widać, że to dwójka zamiast jedynki! Normalnie dwie dwójki! Ale może najpierw pokaż swoje ząbkii
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#812 |
Raczkowanie
|
Tak, ja też się zgadzam z dziewczynami, że zawsze warto iść na konsultacje do innego ortodonty..
Ale chciałam zapytać, co robiłyście w pierwszy dzień z aparatem z bólem? Tzn tabletki jakieś działają, albo coś? Bo dzisiaj miałam założony i tak mnie boli, że już mam dość tego metalu. :P Nawet jak dotykam językiem tych zębów to bolą, a co dopiero coś gryźć:/ I tak średnio, długo taki ból jest? Ciekawa jak będzie jutro. oO' |
![]() ![]() |
![]() |
#813 |
Zakorzenienie
|
Nic nie robiłam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#814 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#815 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#816 |
Zakorzenienie
|
aa mnie nie bolalo jak wyszlam z gabinetu, dopiero pod wieczor jak cos gryzlam, a tak to nie.. Dziś, po trzecim dniu jest spoko, i tak miało być;D oj ja mowie o wymianie druta , ale jesli chodzi o wrazenia PO założeniu to ciągnęło, ale nie bolało, ale gryźć nie mogłam przez tydzień
![]() Edytowane przez gabryssiaa Czas edycji: 2009-09-02 o 18:10 |
![]() ![]() |
![]() |
#817 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#818 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ale o tym może na offtopowym;> |
![]() ![]() |
![]() |
#819 |
Wtajemniczenie
|
Hej
![]() Czy któraś z Was orientuje się co trzeba zrobić ( i czy w ogóle coś się da), jeśli ma się górną szczękę węższą niż dolną? Czy można nosić aparat gdy nie ma się zawiązku stałej dwójki (jeszcze mleczy siedzi)? Parę lat temu ortodontka powiedziała, że nie ma mowy, ale mam wątpliwości co do tego. Strasznie mi zależy, żeby w końcu coś z tym zrobić ![]() I jeszcze: ile mniej-więcej kosztuje aparat lingwalny (nakłada się od wewnątrz)? To prawda, że dzięki niemu dużo szybciej ząbki ustawiają się jak trzeba? Ma któraś z Was taki? Edytowane przez Jakkolwiek Czas edycji: 2009-09-02 o 18:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#820 |
Rozeznanie
|
obierece dla mnie to nie jest dziwne... moja orto powiedziała mi że jak mi się nie zmieszczą zęby to będzie 1 do usunięcia bo wystaje i nie mieści się w szeregu. sama orto ma dolne zęby bez 1 jedynki i pokazala mi na swoich zębach jak to będzie wyglądać i jak na moje oko to jest to praktycznie nie zauważalne
#821 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:32 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#822 | |
Raczkowanie
|
byc moze. biznes sie jej kreci...czasami mam ochpote sciagnac aparat bo nie wiem czy dam rade z kasa sama sobie zalozylam mam 20 lat i i odkladam ze stypendium nie mam na kogo innego liczyc jak mi wypadnie z dolem chyba sie poplacze ale nie zaloze bo nie mam za co ..
---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#823 |
Zadomowienie
|
Witam Was serdecznie i nawet nie staram się już nadrobić ponad 2 miesięcznych zaległości więc wybaczcie, że ogólnie pozdrowie wszystkie nowe aparatki, ale oczywiście i weteranki
![]() Wróciłam do Polski, zrobiłam porządek z zębami, ale niestety znowu mi się dwa zamki odkleiły (tydzień po wizycie). Najgorsze jest to, że zawsze odklejają mi się te same, na dolnym łuku - nawet kilka dni po wizycie. W piatek jade podkleic bo górę już mam w miarę ustawioną, a dół jak był tak jest stłoczony ![]()
#824 |
Raczkowanie
|
Ach jooo...jutro na 16:15 wizyta.
![]() ![]()
#825 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
„Ponieważ drogi jesteś w moich oczach, nabrałeś wartości i Ja cię miłuję” ( Iz.43,4) Aparat stały góra i dół 25.11.09r. 59.58.57.56.55.54.53.52.5 1.50kg Włosy [08.2010] ->63cm ...[?]... ->100cm ![]() paznokcie; włosy; skóra ![]() ![]() cellulit; tłuszcz; rozstępy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#826 |
Przyczajenie
|
belineaa - dziękuję za słowa otuchy.
mój orto powiedział dokładnie to samo - za małe dwójki na górze, stłoczone zęby na dole. mam dwa wyjścia - albo usunąć tę jedynkę z dołu, żeby obie szczęki się ładnie dopasowały, albo dołożyć zęba do obu dwójek na górze (czyli jakieś koronki, czy coś takiego). jeśli tego lub tego nie zrobię, czekają mnie szpary pomiędzy górnymi zębami już po ich wyprostowaniu, czego oczywiście bym nie chciała. jeśli chodzi o konsultację w innym miejscu - szukałam osoby, która będzie w stanie założyć mi na górę aparat incognito, a ten lekarz, jest kedyną osoba w moim mieście, która się tym zajmuje,. poza tym poleciła mi go koleżanka. wolałabym zatem na nim pozostać. czy ktoś jest w stanie wrzucić tu zdjęcie takiego ustawienia zębów, z tylko jedną jedynką na dole?
chyba dorosłam do aparatu... ale żeby aż tyle lat dorastać...? dół - metalowy, od 08.02.2010 r. Edytowane przez obierece Czas edycji: 2009-09-02 o 21:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#827 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#828 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#829 |
Raczkowanie
|
http://www.public.iastate.edu/~lora/braces.html - link do bloga dziewczyny, która miała usuwaną dolną jedynkę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#830 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#831 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:38 ---------- Poprzedni post napisano o 23:34 ---------- Cytat:
![]() Btw. Kobieta ma piękne białe zęby... Ja już wokół doln ych zamków i ma zębach mam brązowy osad.. nie potrafię się ograniczyć co do kawy i małego papieroska.. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#832 |
BAN stały
|
Racja! Ta kobieta ma piękne zęby i taki szeroki biały uśmiech....
Moim zdaniem nie widać za bardzo braku tego siekacza..przecież nikt ci do buzi nie będzie zaglądał, żeby ci zęby policzyć;D a szpara zamyka się szybko . No i krótszy czas leczenia bo zęby z przodu znacznie szybciej sie ustawiają. Ja mam przewidziany czas leczenia na 18 miesięcy, a przy usuwaniu piątek byłby to czas 25 miesięcy. |
![]() ![]() |
![]() |
#833 |
Zadomowienie
|
Cześć wszystkim Aparatkom,
a ja nienawidzę swojego aparatu i nienawidziłam go od dnia założenia ![]() może dlatego że mam już 30 lat???? i jakoś tak sobie myślę że ostatnie lata "świetności" przechodzę w metalowym aparacie ![]() noszę ten aparat i noszę i jakoś końca nie widać ( górę mam od 28.12.2006, dół od 19.11.2007), dziś - w zasadzie zaraz bo na 8:45 idę na wizytę i pewnie usłyszę: " O... coś te Pani ząbki ciężko się przesuwają- no ale... tak już jest jest w tym wieku", a kiedy się zapytam kiedy koniec to usłyszę "Trudno powiedzieć" ![]() ojeny jak ja bym chciała pójść i usłyszeć tak: "Na następnej wizycie ściągamy!!" ale pewnie jeszcze rok zanim to usłyszę.... ![]() dobra lecę szorować ząbki ![]()
![]() |
#834 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#835 |
Raczkowanie
|
no tak jak myślałam orto na wizycie założyła mi na całą lewą stronę łańcuszek od 5 do drugiej jedynki ale ciągnęło wczoraj nie mogłam gryżć dziś już lepiej bolała mnie szczególnie 6 która byla przesuwana w miejsce po 5 wyciągów już nie muszę nosić
![]() ![]() ![]()
...Tylko Ty Kochany ...bo być piękną to czuć się dobrze we własnym ciele... Aparatka od 27 maja 2008r. góra-metal dół-metal od 4 marca 2009r. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zdałam egzamin na prawo jazdy za pierwszym razem!!!!!!-04.09.2009. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#836 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#837 |
Zadomowienie
|
Hey
Powiedzcie mi czy wypada się zapytać orto czemu nie widać od jakiegoś miesiąca u mnie żadnych zmian w prostowaniu? Żeby np przy następnej wizycie grubszy drut dała czy coś w tym stylu. |
![]() ![]() |
![]() |
#838 |
Zakorzenienie
|
Masz pełne prawo pytać o wszystko jeżeli masz jakieś wątpliwości itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
#839 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a to ze ty chcesz grubszy drut to jest mało ważne, bo ważne jest leczenie a co z tego ze nic nie widac jak w środku może jednak cos sie przesówa albo prostuje? orto ma opracowany plan działania i nie bedzie zmienic leczenie tylko dlatego ze ty chcesz grubszy drut ![]()
![]() |
#840 |
Raczkowanie
|
dziewczyny minął tydzien od załozenia aparatu-i juz nawet wosku nie uzywam.Nic nie boli-czy to nie dziwne?Jem normalnie ale bez twardych rzeczy.Nudzi mi się bo nic sie nie dzieje i z tych nudów zdaje mi się ze nakreciłam sie by dołu nie zakładac bo wtedy całkowicie zwymiotuje.Jakis taki starch.Wkręciło mi się ze z dołem będzie gorzej,bedzie bardziej obcierał,i wogle to juz całkowicie smak drutów obrzydzi mi zycie.Miał ktos z Was taki strach???
w poniedziałek ide kukurydze wymieniac--hahaha |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:19.