Aparaty ortodontyczne cz. VII :) - Strona 28 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-09-02, 17:52   #811
gabryssiaa
Zakorzenienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VII :)

fakt, dodawana fotka była w VI części i zapewniam Cię, że nie było widać, że to dwójka zamiast jedynki! Normalnie dwie dwójki! Ale może najpierw pokaż swoje ząbkii
gabryssiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-02, 17:53   #812
Yoggobela
Raczkowanie

GG do Yoggobela

Tak, ja też się zgadzam z dziewczynami, że zawsze warto iść na konsultacje do innego ortodonty..

Ale chciałam zapytać, co robiłyście w pierwszy dzień z aparatem z bólem? Tzn tabletki jakieś działają, albo coś? Bo dzisiaj miałam założony i tak mnie boli, że już mam dość tego metalu. :P Nawet jak dotykam językiem tych zębów to bolą, a co dopiero coś gryźć:/ I tak średnio, długo taki ból jest? Ciekawa jak będzie jutro. oO'
Yoggobela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-02, 17:58   #813
Lady in Blue
Zakorzenienie

Nic nie robiłam tabletek też żadnych nie brałam
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-02, 18:02   #814
belineaa
BAN stały

Cytat:
Napisane przez obierece Pokaż wiadomość
cześć Dziewczyny!

od jakiegoś czasu czytam kolejne wątki na tym forum i oglądam zdjęcia Aparatek. sama stwierdziłam, że nadszedł czas na zrobienie porządku w swojej szczęce

wczoraj byłam na pierwszej wizycie - konsultacji w sprawie aparatu. na dzień dobry już miałam zrobiony odcisk zębów + zdecydowałam się na zrobienie symulacji na jakiś odlewach po to, żebym mogła się przekonać, jak moje zęby będą wyglądać w przypadku zastosowania jednej z kilku przedstawionych mi możliwości leczenia...

jedna z nich, którą lekarz wymienił jako dość popularną w takich jak moje przypadkach (dość małe dwójki górne w stosunku do jedynek), jest usunięcie jednej dolnej jedynki i ustawienie pozostałej na środku. podobno na dole tego nie widać...

dla mnie jest to niepojęte, jak mam chodzić nie wiadomo jaki czas bez dolnej jedynki? czy któraś z Was miała robione coś takiego?
no w koncu ktos z tą nieszczęsną jkedynką ja bede miała zakładany dół pod koniec wrzesnia i tez mam do wyrwania dolnego siekacza( mam duże stłoczenie siekaczy na dole, małe dwójki na gorze, i powiedział orto,że to najlepsze rozwiązanie) JUż przywykłam do tej myśli. Trzeba tego zęba poprostu usunąc w jak najmniejszym odstępie od zakładania aparatu. w internecie jest zdjęcie dziewczyny która ma tylko 3 siekacze na dole, i jak sie ktos nie przyglądnie to nie widać tego. Ja wole wyrwac jednego zęba niz 4 (bo taka miałam drugą opcje) ;0 zresztą ufam mojemu orto i jak powiedział,że to dobry sposob i że juz tak leczył ludzi to mu wierzę)
belineaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-02, 18:05   #815
rozgwiazda
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Yoggobela Pokaż wiadomość
Tak, ja też się zgadzam z dziewczynami, że zawsze warto iść na konsultacje do innego ortodonty..

Ale chciałam zapytać, co robiłyście w pierwszy dzień z aparatem z bólem? Tzn tabletki jakieś działają, albo coś? Bo dzisiaj miałam założony i tak mnie boli, że już mam dość tego metalu. :P Nawet jak dotykam językiem tych zębów to bolą, a co dopiero coś gryźć:/ I tak średnio, długo taki ból jest? Ciekawa jak będzie jutro. oO'
ja jak nie mogę wytrzymać po wizycie.. czyli jak bolą tak jak za 1-szym razem to biorę tabletkę.. nie chce mi się męczyć z tym bólem.. Kiedyś po wizycie nic nie bolało i poszłam spać.. to całą noc się budziłam i nie wiedziaąłm o co chodzi.. i już teraz wiem i zawsze na noc sobie biorę przeciwbólowego.. W sumie to ich nigdy nie biorę woięc raz w miesiącu mi nie zaszkodzą
Była aparatka.. góra i dół fot0: #1559
rozgwiazda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-02, 18:07   #816
gabryssiaa
Zakorzenienie

aa mnie nie bolalo jak wyszlam z gabinetu, dopiero pod wieczor jak cos gryzlam, a tak to nie.. Dziś, po trzecim dniu jest spoko, i tak miało być;D oj ja mowie o wymianie druta , ale jesli chodzi o wrazenia PO założeniu to ciągnęło, ale nie bolało, ale gryźć nie mogłam przez tydzień

Edytowane przez gabryssiaa
Czas edycji: 2009-09-02 o 18:10
Stary 2009-09-02, 18:12   #817
elinka20
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rozgwiazda Pokaż wiadomość

rany! jakies emotki nowe chyba, co?? hihi Dobry jest
nie chyba tylko na pewno i to całkiem niezłe :to rba: a te podobają mi się najbardziej ->
elinka20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-02, 18:15   #818
gabryssiaa
Zakorzenienie

<< te się przydadzą najbardziej
ale o tym może na offtopowym;>
Stary 2009-09-02, 18:17   #819
Jakkolwiek
Wtajemniczenie

Hej
Czy któraś z Was orientuje się co trzeba zrobić ( i czy w ogóle coś się da), jeśli ma się górną szczękę węższą niż dolną?
Czy można nosić aparat gdy nie ma się zawiązku stałej dwójki (jeszcze mleczy siedzi)? Parę lat temu ortodontka powiedziała, że nie ma mowy, ale mam wątpliwości co do tego. Strasznie mi zależy, żeby w końcu coś z tym zrobić
I jeszcze: ile mniej-więcej kosztuje aparat lingwalny (nakłada się od wewnątrz)? To prawda, że dzięki niemu dużo szybciej ząbki ustawiają się jak trzeba? Ma któraś z Was taki?

Edytowane przez Jakkolwiek
Czas edycji: 2009-09-02 o 18:21
Jakkolwiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-02, 18:31   #820
Niunia20
Rozeznanie

obierece dla mnie to nie jest dziwne... moja orto powiedziała mi że jak mi się nie zmieszczą zęby to będzie 1 do usunięcia bo wystaje i nie mieści się w szeregu. sama orto ma dolne zęby bez 1 jedynki i pokazala mi na swoich zębach jak to będzie wyglądać i jak na moje oko to jest to praktycznie nie zauważalne
Stary 2009-09-02, 18:37   #821
rozgwiazda
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez elinka20 Pokaż wiadomość
nie chyba tylko na pewno i to całkiem niezłe :to rba: a te podobają mi się najbardziej ->
ooooooooooooo a w te dodatkowe to nie właziłam jeszcze!!! hihih sa czadowe!!!! Tylko szkoda, ze nie ma tego z aparatem na zęby hihi.. ale by było!!

---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:32 ----------

Cytat:
Napisane przez Jakkolwiek Pokaż wiadomość
Hej
Czy któraś z Was orientuje się co trzeba zrobić ( i czy w ogóle coś się da), jeśli ma się górną szczękę węższą niż dolną?
Czy można nosić aparat gdy nie ma się zawiązku stałej dwójki (jeszcze mleczy siedzi)? Parę lat temu ortodontka powiedziała, że nie ma mowy, ale mam wątpliwości co do tego. Strasznie mi zależy, żeby w końcu coś z tym zrobić
I jeszcze: ile mniej-więcej kosztuje aparat lingwalny (nakłada się od wewnątrz)? To prawda, że dzięki niemu dużo szybciej ząbki ustawiają się jak trzeba? Ma któraś z Was taki?
mamy tu kolegę z lingwalnym.. musisz popatrzeć na 1-szy post w tym wątku, powinien tam być na tej liście.. Z tego co pamiętam to on jest o wiele droższy od tego zwykłego.. ale, że szybciej się nastawiają to nie słyszałam.. w sumie to wydawało mi się, że on taki drogi bo go nie widać.. No i spokojnie możesz udać się na konsultację do innego otro.. bo przecież ten HYRAX jest chyba po to aby się szczęka rozeszła trochę.. Może jak byłaś parę lat temu to jeszcze nie było HYRAXA sama nie iwem

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-02, 18:55   #822
gorzalkaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Morfina Pokaż wiadomość
u mnie też zdziera kasę tylko zrobiła wyjątek....
byc moze. biznes sie jej kreci...czasami mam ochpote sciagnac aparat bo nie wiem czy dam rade z kasa sama sobie zalozylam mam 20 lat i i odkladam ze stypendium nie mam na kogo innego liczyc jak mi wypadnie z dolem chyba sie poplacze ale nie zaloze bo nie mam za co ..

---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ----------

Cytat:
Napisane przez Lady in Blue Pokaż wiadomość
Dobra ja już wróciłam od mojej orto ... HYRAXA zdejmie mi za miesiąc (7 października ide na następną wizytę - zadkadanie dołu) ale ok jak tak trzeba to wytrzymam jeszcze te 5 tyg

Druta zmieniła tylko ... nie widzę żadnych gumek w sumie to lepiej się to prezentuje

Wizyta kosztowała mnie 108 zł echhh ... aż nie chce mi się mysleć ile przyjdzie mi płacić jak już dól będę mieć ... o_O
ile nosilas hyraxa? ile razy obgrecalas tyg itd ?
gorzalkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-02, 19:46   #823
ksylwia
Zadomowienie

Witam Was serdecznie i nawet nie staram się już nadrobić ponad 2 miesięcznych zaległości więc wybaczcie, że ogólnie pozdrowie wszystkie nowe aparatki, ale oczywiście i weteranki

Wróciłam do Polski, zrobiłam porządek z zębami, ale niestety znowu mi się dwa zamki odkleiły (tydzień po wizycie). Najgorsze jest to, że zawsze odklejają mi się te same, na dolnym łuku - nawet kilka dni po wizycie. W piatek jade podkleic bo górę już mam w miarę ustawioną, a dół jak był tak jest stłoczony
ksylwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-02, 20:06   #824
Krostka
Raczkowanie

Ach jooo...jutro na 16:15 wizyta. ale najpierw szkoła...
21.10.2009-dół kosmetyczny (szafir)

Oddaj swoje życie temu, który odda Ci swoje serce...
Krostka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-02, 20:09   #825
Morfina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Jakkolwiek Pokaż wiadomość
Hej
heh tak sie sklada, że mam węższczą górną szczęke od dolnej i nie mam zawiąsków dwóch górnych dwójek :brzyda l: hehe i nosze HYRAXA do rozszerzenia szczeki wszystko sie da zrobić

Aparat stały góra i dół 25.11.09r.

59.58.57.56.55.54.53.52.5 1.50kg
Włosy [08.2010] ->63cm ...[?]... ->100cm
paznokcie; włosy; skóra
cellulit; tłuszcz; rozstępy
Morfina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-02, 21:04   #826
obierece
Przyczajenie

belineaa - dziękuję za słowa otuchy.

mój orto powiedział dokładnie to samo - za małe dwójki na górze, stłoczone zęby na dole. mam dwa wyjścia - albo usunąć tę jedynkę z dołu, żeby obie szczęki się ładnie dopasowały, albo dołożyć zęba do obu dwójek na górze (czyli jakieś koronki, czy coś takiego). jeśli tego lub tego nie zrobię, czekają mnie szpary pomiędzy górnymi zębami już po ich wyprostowaniu, czego oczywiście bym nie chciała.

jeśli chodzi o konsultację w innym miejscu - szukałam osoby, która będzie w stanie założyć mi na górę aparat incognito, a ten lekarz, jest kedyną osoba w moim mieście, która się tym zajmuje,. poza tym poleciła mi go koleżanka. wolałabym zatem na nim pozostać.

czy ktoś jest w stanie wrzucić tu zdjęcie takiego ustawienia zębów, z tylko jedną jedynką na dole?

dół - metalowy, od 08.02.2010 r.

Edytowane przez obierece
Czas edycji: 2009-09-02 o 21:05
obierece jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-02, 21:24   #827
rozgwiazda
Rozeznanie

Cytat:
belineaa - dziękuję za słowa otuchy.

mój orto powiedział dokładnie to samo - za małe dwójki na górze, stłoczone zęby na dole. mam dwa wyjścia - albo usunąć tę jedynkę z dołu, żeby obie szczęki się ładnie dopasowały, albo dołożyć zęba do obu dwójek na górze (czyli jakieś koronki, czy coś takiego). jeśli tego lub tego nie zrobię, czekają mnie szpary pomiędzy górnymi zębami już po ich wyprostowaniu, czego oczywiście bym nie chciała.

jeśli chodzi o konsultację w innym miejscu - szukałam osoby, która będzie w stanie założyć mi na górę aparat incognito, a ten lekarz, jest kedyną osoba w moim mieście, która się tym zajmuje,. poza tym poleciła mi go koleżanka. wolałabym zatem na nim pozostać.

czy ktoś jest w stanie wrzucić tu zdjęcie takiego ustawienia zębów, z tylko jedną jedynką na dole?

gdzieś w 6 części są na bank wrzucone przez CatchyKathy..
Stary 2009-09-02, 21:56   #828
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rozgwiazda Pokaż wiadomość
gdzieś w 6 części są na bank wrzucone przez CatchyKathy..
Były, szukałam na forum gdzie je znalazłam, ale wątek został zamknięty i usunięty Możliwe, że został gdzieś przesunięty, trzeba linka sprawdzić.
CatchyKathy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-02, 22:16   #829
Gladys del Carmen
Raczkowanie

http://www.public.iastate.edu/~lora/braces.html - link do bloga dziewczyny, która miała usuwaną dolną jedynkę Co i mnie być może czeka

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-02, 22:22   #830
guga003
Raczkowanie

GG do guga003

Cytat:

proszę http://forum.gazeta.pl/forum/w,23692..._siekacza.html
guga003 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-02, 22:38   #831
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez guga003 Pokaż wiadomość
O właaaśnie

---------- Dopisano o 23:38 ---------- Poprzedni post napisano o 23:34 ----------

Cytat:
Napisane przez Gladys del Carmen Pokaż wiadomość
http://www.public.iastate.edu/~lora/braces.html - link do bloga dziewczyny, która miała usuwaną dolną jedynkę Co i mnie być może czeka
Po trzech miesiącach nie ma śladu szpary!
Btw. Kobieta ma piękne białe zęby...
Ja już wokół doln ych zamków i ma zębach mam brązowy osad.. nie potrafię się ograniczyć co do kawy i małego papieroska..
CatchyKathy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-03, 01:18   #832
belineaa
BAN stały

Racja! Ta kobieta ma piękne zęby i taki szeroki biały uśmiech....
Moim zdaniem nie widać za bardzo braku tego siekacza..przecież nikt ci do buzi nie będzie zaglądał, żeby ci zęby policzyć;D a szpara zamyka się szybko . No i krótszy czas leczenia bo zęby z przodu znacznie szybciej sie ustawiają. Ja mam przewidziany czas leczenia na 18 miesięcy, a przy usuwaniu piątek byłby to czas 25 miesięcy.
belineaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-03, 06:35   #833
domiluk
Zadomowienie

Cześć wszystkim Aparatkom,
a ja nienawidzę swojego aparatu i nienawidziłam go od dnia założenia
może dlatego że mam już 30 lat???? i jakoś tak sobie myślę że ostatnie lata "świetności" przechodzę w metalowym aparacie
noszę ten aparat i noszę i jakoś końca nie widać ( górę mam od 28.12.2006, dół od 19.11.2007), dziś - w zasadzie zaraz bo na 8:45 idę na wizytę i pewnie usłyszę: " O... coś te Pani ząbki ciężko się przesuwają- no ale... tak już jest jest w tym wieku", a kiedy się zapytam kiedy koniec to usłyszę "Trudno powiedzieć"

ojeny jak ja bym chciała pójść i usłyszeć tak: "Na następnej wizycie ściągamy!!"
ale pewnie jeszcze rok zanim to usłyszę....
dobra lecę szorować ząbki

domiluk jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-09-03, 07:32   #834
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez domiluk Pokaż wiadomość
Cześć wszystkim Aparatkom,
a ja nienawidzę swojego aparatu i nienawidziłam go od dnia założenia
może dlatego że mam już 30 lat???? i jakoś tak sobie myślę że ostatnie lata "świetności" przechodzę w metalowym aparacie
noszę ten aparat i noszę i jakoś końca nie widać ( górę mam od 28.12.2006, dół od 19.11.2007), dziś - w zasadzie zaraz bo na 8:45 idę na wizytę i pewnie usłyszę: " O... coś te Pani ząbki ciężko się przesuwają- no ale... tak już jest jest w tym wieku", a kiedy się zapytam kiedy koniec to usłyszę "Trudno powiedzieć"

ojeny jak ja bym chciała pójść i usłyszeć tak: "Na następnej wizycie ściągamy!!"
ale pewnie jeszcze rok zanim to usłyszę....
dobra lecę szorować ząbki
Kobieto, a duza miałaś wadę? bo co wiek ma do zeba? praktycznie nic. stare baby po 40-50 lat zakładaja aparaty i jakos im sie ustawiają ale zeby az tyle lat u ciebie? mozesz nas wstawic swoje fotki zebów? zobaczymy co u ciebie w buzi gra

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-03, 07:33   #835
milunia27
Raczkowanie

GG do milunia27

no tak jak myślałam orto na wizycie założyła mi na całą lewą stronę łańcuszek od 5 do drugiej jedynki ale ciągnęło wczoraj nie mogłam gryżć dziś już lepiej bolała mnie szczególnie 6 która byla przesuwana w miejsce po 5 wyciągów już nie muszę nosić w sumie już nie mam szpar wszystki ząbki od lewej 6 wędrują ku jedynkom nareszcie uśmiech bez szpar!!!!!(po wycągach się zrobiły)

Aparatka od 27 maja 2008r.
góra-metal
dół-metal od 4 marca 2009r.

Zdałam egzamin na prawo jazdy za pierwszym razem!!!!!!-04.09.2009.
milunia27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-03, 07:37   #836
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez milunia27 Pokaż wiadomość
no tak jak myślałam orto na wizycie założyła mi na całą lewą stronę łańcuszek od 5 do drugiej jedynki ale ciągnęło wczoraj nie mogłam gryżć dziś już lepiej bolała mnie szczególnie 6 która byla przesuwana w miejsce po 5 wyciągów już nie muszę nosić w sumie już nie mam szpar wszystki ząbki od lewej 6 wędrują ku jedynkom nareszcie uśmiech bez szpar!!!!!(po wycągach się zrobiły)
nie wiem czy zrozumiałam ostatnie zdanie ale szpary zrobiły ci sie po wyciagach ?

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2009-09-03, 08:24   #837
redrose89
Zadomowienie

GG do redrose89

Hey
Powiedzcie mi czy wypada się zapytać orto czemu nie widać od jakiegoś miesiąca u mnie żadnych zmian w prostowaniu? Żeby np przy następnej wizycie grubszy drut dała czy coś w tym stylu.

redrose89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-03, 08:29   #838
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez redrose89 Pokaż wiadomość
Hey
Powiedzcie mi czy wypada się zapytać orto czemu nie widać od jakiegoś miesiąca u mnie żadnych zmian w prostowaniu? Żeby np przy następnej wizycie grubszy drut dała czy coś w tym stylu.
Masz pełne prawo pytać o wszystko jeżeli masz jakieś wątpliwości itp.
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-03, 08:30   #839
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez redrose89 Pokaż wiadomość
Hey
ty nie musisz widziec efektów, orto je widzi
a to ze ty chcesz grubszy drut to jest mało ważne, bo ważne jest leczenie a co z tego ze nic nie widac jak w środku może jednak cos sie przesówa albo prostuje? orto ma opracowany plan działania i nie bedzie zmienic leczenie tylko dlatego ze ty chcesz grubszy drut

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2009-09-03, 08:32   #840
farbowana26
Raczkowanie

dziewczyny minął tydzien od załozenia aparatu-i juz nawet wosku nie uzywam.Nic nie boli-czy to nie dziwne?Jem normalnie ale bez twardych rzeczy.Nudzi mi się bo nic sie nie dzieje i z tych nudów zdaje mi się ze nakreciłam sie by dołu nie zakładac bo wtedy całkowicie zwymiotuje.Jakis taki starch.Wkręciło mi się ze z dołem będzie gorzej,bedzie bardziej obcierał,i wogle to juz całkowicie smak drutów obrzydzi mi zycie.Miał ktos z Was taki strach???
w poniedziałek ide kukurydze wymieniac--hahaha
farbowana26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości