|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
| Pokaż wyniki sondy: W jakim wieku zaczęłas współżycoe? | |||
| poniżej 20 lat |
|
168 | 74,01% |
| powyżej 20 lat |
|
59 | 25,99% |
| Głosujący: 227. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#811 |
|
BAN stały
|
Dot.: MICROGYNON 21 - wątek zbiorczy
/post usunięty przez moderatora/
Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2010-03-15 o 18:13 Powód: złamanie regulaminu |
|
|
|
|
#812 |
|
Konto usunięte
|
Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2010-03-15 o 18:14 |
|
|
|
|
#813 |
|
BAN stały
|
O ile się nie mylę:
raz-nie złamałam zasad regulaminu (jesli tak mea culpa; proszę o usunięcie Moda); dwa- ogłoszenie nie ma poszlak jakiejkolwiek chęci zarobku (cena nominalna!; to raczej chęć pozbycia) |
|
|
|
|
#814 |
|
Zakorzenienie
|
Sprzedaz leków na recepte jest nielegalna.
Ja też posiadam jedno opakowanie innych tabletek i pogodziłam się ze stratą pieniędzy (bo zazywam już microgynon) A tak wracając do wątku. To chyba zmienię microgynon. Zażywam już od pół roku, skutków ubocznych jakiś nie było, oprócz więcej pesymizmu, mniej energii. Więc stwierdziłam, że to nie ja i chyba zmienię na jakieś inne refundowane. Ale jeszcze nie wiem na jakie.
Edytowane przez zabciajs Czas edycji: 2010-03-15 o 19:38 |
|
|
|
|
#815 | |
|
Zakorzenienie
|
Na allegro również jest zakaz sprzedaży leków, które są do nabycia tylko w aptece i tylko na receptę.
Cytat:
raz - na forum jest zakaz sprzedaży i kupna czegokolwiek dwa - sprzedaż leków karana jest ostrzej, bo banem.
|
|
|
#816 | |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, czy któraś z was biorąc te tabletki miała podwyższoną temperatuję? Moja siostra od kiedy je stosuje ma trochę ponad 37st i zastanawiamy się, czy one mogą być przyczyną.
|
|
|
|
#817 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Raczej zawsze mam 36.8-9. |
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#818 | |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki za odpowiedź. Więc mam nadzieję, że jej minie po tych 3 pierwszych miesiącach..
|
|
|
|
#819 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: tabletki antykoncepcyjne- RIGEVIDON
brałąm rigevidon i odstawilam 3 miesiace temu. chcędo nich wrócic bo antykoncepcja jest mi potrzebna a na prezerwatywy jestem uczulona. z moim TZ kochalam sie w przeciągu tych 2 miesiący kilka razy przez to ze nie mamy zadnej metody antykoncepcji. zaskoczylismy akurat w termin jajeczkowania i musialam zastosowac metode yuzpe , wzielam 4 rigevidony w godzine po stosunku i 12 godz po przyjeciu , znow 4. nie jestem w ciazy ale chce brac je z powrotem. czekam na miesiączkę.
czy wie ktoras czy sklad rigevidonu sie zmianial czy jest taki sam od czasow gdy zaczeli go produkowac??? jesli chodzi o samopoczucie to ; kiedys bralam regulon i czulam sie fatalnie. potem jakies rozowe tabletki , nie pamietam nazwy - tez okropnie. lekarz zapisal mi stediril 30 i uzywalam ich, super sie po nich czulam,niewspomne o tym ze byly refundowane i placilam za nie nie cale 4 zl!! potem wycofali,nie wiem dlaczego. przyszedl czas na rigevidon. samopoczucie tezsuper, czasem glowa pobolewala ale mam odzawsze problem z bólami głowy. Edytowane przez Emilia1 Czas edycji: 2010-03-29 o 01:08 |
|
|
|
|
#820 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie mile Panie
![]() Ja zażywam Microgynon21 od 2 lat. Jedynym skutkiem ubocznym jaki po nich miałam, były poranne mdłości w pierwszych 3 dniach brania tabletek. Poza tym incydentem żadnych nieprzyjemności już nie miałam i nie mam do dzisiaj Nie spadło mi libido (ani nie wzrosło, zostało na tym samym poziomie:P), cera nawet odrobinę się nie pogorszyła, nie zwiększył mi się apetyt, nie przybrałam na wadze, nie chce mi się płakać, złościć, itp I jeszcze co do kwestii tego, że Microgynon21, to tabletki starej generacji. Nie przesadzajmy Fakt, nie są najnowsze, ale i na tych niejedna kobieta się przewiozła. Wystarczą regularne wizyty u ginekologa i badania wątroby, a przy jakichkolwiek nieprawidłowościach można wybrać inne tabletki, bądź zmienić w ogóle środek antykoncepcji:PPozdrawiam ![]() Osobiście jestem zadowolona |
|
|
|
|
#821 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Microgynon 21 - zbiorczy
Biorę już 2go blister tych tabletek. Nie mam żadnych skutków ubocznych, poprawił mi się stan cery i urósł biust
![]() Pewnie takie pytanie już tu padło, jednak chciałabym się upewnić czy aby napewno dobrze zażywam te tabletki. 1szą wzięłam 1go dnia okresu-6.03. Potem 21 dni brania tabletek-26.03. Następnie 7 dni przerwy-2.04 (w ten dzień dostałam okres, po 28 dniach). Pierwszą tabletkę z drugiego blistra wzięłam wczoraj, tj. 3.04. Czytałam gdzieś, że trzeba odczekać pełne 7 dni, by znów zacząć brać kolejne opakowanie. Czyli wynikałoby z tego, że dobrego dnia zażyłam tą tabletkę. Jednak nurtuje mnie to, czy nie powinnam wziąść pierwszej tabletki w dzień okresu, czyli 2.04. ![]() EDIT. Znalazłam już posty, utwierdzające mnie w tym, że wzięłam dobrze tą tabletkę (chyba, że wzięłam ją źle, to napiszcie proszę ). Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa. Jeśli dostajemy słabe plamienie, w zasadzie już pomieszane z krwią późnym wieczorem, a takie "prawdziwe" następnego dnia, to od którego dnia zakładacie, że to jest ten 1szy dzień okresu i tym samym bierzecie 1szą tabletkę? Mam nadzieję, że nie zamotałam za bardzo.
Studentka Fizjoterapii. Świeżynka. Edytowane przez effectt Czas edycji: 2010-04-05 o 10:48 Powód: dopisek |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#822 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dobrze wzięłaś tabletkę. Nie ma znaczenia którego dnia przerwy dostaniesz okres. Po prostu odczekaj 7 dni a potem weź tabletkę. Np. ja mam zawsze okres czwartego dnia przerwy, ale nie biorę wtedy tabletki tylko czekam kolejne 3 dni do nowego blistra. Tabletki są opisane dniami tygodnia, więc możesz "dostroić" sobie cykl do opisu tabletek i problem z liczeniem dni zniknie.
|
|
|
|
#823 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale już wszystko jasne
|
|
|
#824 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podział tabletek antykoncepcyjnych Tabletki podzielono na 4 grupy: I generacja II generacja III generacja IV generacja Inny podział to tabletki jedno, dwu i trójfazowe. I generacja: obecnie nie stosowane ze względu na zbyt poważne działania niepożądane i androgenizację II generacja: preparaty mało wybiórcze, z objawami ubocznymi pod postacią androgenizacji Nazwy leków: jednofazowe - Microgynon 21, Minisiston, Rigevidon, Restovar, Stediril 30, Gravistat 125, Gravistat 250, Loveston dwufazowe - Anteovin trójfazowe - Tri Novum, Trinordiol, Triquilar, Tri Regol, Trisiston III generacja: preparaty selektywne, wybiórczo pobudzające receptory progesteronowe, minimalnie działają na receptory androgenowe. Nazwy leków: jednofazowe: Mercilon, Marvelon, Logest, Femoden, Minulet, Cilest trójfazowe: Milvane IV generacja: preparaty pobudzające receptory progesteronowe, o działaniu antyandrogennym Nazwy leków: jednofazowe Valette Natomiast w zależności od stałości lub zmienności składu hormonalnego tabletki antykoncepcyjne dzieli się na jednofazowe, dwufazowe i trójfazowe. Tabletki dwufazowe nie są praktycznie już używane. Tabletki trójfazowe charakteryzują się zmiennym składzie hormonalnym przypominającym wahania fizjologiczne hormonów w trakcie prawidłowego cyklu miesięcznego. Uważano je jako bardziej fizjologiczne nie zmniejszające obfitość krwawień, rzadziej dające plamienia i krwawienia. Niestety przy ich stosowaniu u części kobiet nasilają się migrenowe bóle głowy i zmiany nastroju. Przy ich stosowaniu mamy również większy wskaźnik zawodności Pearl’a. Wniosek jest taki, że najczęściej stosowane są tabletki jednofazowe, które charakteryzują się stałym składem hormonów sterydowych w całym cyklu. Jak widać Microgynon 21 ![]() Również je brałam, zapisał mi je Gino, także starej generacji ![]() Po m-cu odstawiłam to świństwo!!! Powód...? Złe samopoczucie, nudności, okrpony ból piersi myślałam..., że wykituję Wybrałam się do innego Gina, zanim przepisał mi tabletki musiałam zrobić badania... Od 3-ech lat biorę Yasmine są rewelacyjne!!! Żadnych dolegliwości a masa ciała stała Yasmine należą do IV lub V generacj. Pamiętać jednak trzeba, by dopasować tabletki indywidualnie.
Edytowane przez myszka__77 Czas edycji: 2010-04-06 o 16:49 |
|
|
|
|
|
#825 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
). Moje dwie starsze ode mnie znajome również go używają i też nie narzekają.
|
|
|
#826 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#827 |
|
Przyczajenie
|
witam,
pilnie kupię 1-2 opakowania tabletek Microgynon 21 po cenie nominalnej (+koszt przesyłki). kontakt gg: 7279059 pozdr
|
|
|
|
|
#828 |
|
Konto usunięte
|
na szczęście w czw. wzięłam ostatnią tabletkę tej trucizny.
Teraz muszę zrobić badania i próby wątrobowe. |
|
|
|
|
#829 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czemu piszesz trucizna? To po co je brałaś? Badania po roku zażywania są jak najbardziej wskazane. Sama mam zamiar je zrobić i jeśli nie szkodzą na moje zrowie nie mam zamiaru z nich rezygnować. Bo po pwiersze wygoda, komfort psychiczny i okresy regularne i bez omdleń, zdychania w łożku i stosu tabletek.
|
|
|
|
#830 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
powiedziała, że to bardzo stare tabletki i bardzo szkodliwe. |
|
|
|
|
|
#831 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A poleciła Ci jakieś inne, czy ogónie była przeciwna tabsą? Bo większość lekarzy tak własnie mówi, że wszystkie są szkodliwe.
Edytowane przez zabciajs Czas edycji: 2010-04-24 o 20:49 |
|
|
|
|
|
#832 |
|
Konto usunięte
|
powiedziala ze mam iść na wszystkie badania i iść do lekarza po tabsy z mniejsza ilością hormonów, bo mogę miec później problemy.
|
|
|
|
|
#833 |
|
Zakorzenienie
|
Microgynon wcale nie ma takiej dużej dawki, są to podobno jedne z miejszą przeznaczone właśnie dla młodych kobiet. Ja mam teraz z troszkę mniejszą dawką jednego z hormonów w tych tabletkach.
Ale nie wiem czy się polubimy Bo jak narazie spadek libido.
|
|
|
#834 |
|
Konto usunięte
|
ale wiesz, ja biorę sporo leków, bo mam anemie, a moja wątroba już to odczuwa, ja z resztą tez
![]() poki co nie mam chlopa więc w sumie bez sensu się truć. jak będę miała to pewnie znow bede tabsy brała;d |
|
|
|
|
#835 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Życze szybkiego powrotu do 'normalności'
|
|
|
|
#836 |
|
Konto usunięte
|
dziękuję
![]() jak zaczęłam brać tabsy to żarłam ile się dało i [przytyłam sporo, mam nadzieje, ze teraz wrócę do poprzedniej formy )
|
|
|
|
|
#837 |
|
Przyczajenie
|
/treść postu usunięta przez moderatora/
Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2010-04-26 o 12:53 Powód: złamanie zakazu kupna/sprzedaży |
|
|
|
|
#838 |
|
Zakorzenienie
|
Sprzedaż leków na recepte bez niej jest nielegalna!!!
|
|
|
#839 |
|
Przyczajenie
|
Ja tu nie przyszłam handlować lekami, /część postu usunięta przez moderatora/ nie jestem tu dla zysku 10 pln'ów, bo to by było nieco śmieszne. A co jest legalne/nielegalne...z czym do ludzi, dziewczyno. Aborcja jest bardziej nielegalna. Rozumiesz już?
Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2010-04-26 o 12:54 |
|
|
|
|
#840 |
|
Zakorzenienie
|
Czy chciałabyś żeby jakaś za przeproszeniem głupiutka nastolatka zaczeła je brać , gdzie nie powinna bo ma przeciwskazania zdrowotne? Bo udało się jej kupić przez internet?
A czy tu chodzi o licytowanie się co jest bardziej nielegalne? Jeśli się z głową zabezpiecza to do niczego nielegalnego nie dojdzie ![]() I jeśli nie chodzi o kase, to czemu nie wyrzucisz do kosza poprostu? To tylko niecałe 10 zł jak piszesz. Przecież to śmieszne,jak sama napisałaś. Ale nie ważne - post zniknął bo od tego są nasi moderatorzy Każdy ma swoje sumienie i jego sprawa co robi, mi tam nic do tego. Chciałąm Cię tylko ostrzec przed konsekwencjami m.in takim jak ostrzeżenie czy zablokowanie.
Edytowane przez zabciajs Czas edycji: 2010-04-26 o 16:25 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:58.

). Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa. Jeśli dostajemy słabe plamienie, w zasadzie już pomieszane z krwią późnym wieczorem, a takie "prawdziwe" następnego dnia, to od którego dnia zakładacie, że to jest ten 1szy dzień okresu i tym samym bierzecie 1szą tabletkę? Mam nadzieję, że nie zamotałam za bardzo.

Ale już wszystko jasne 
). Moje dwie starsze ode mnie znajome również go używają i też nie narzekają.