|
Notka |
|
Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#811 |
Raczkowanie
|
Dot.: ZACZYNAMY 15 LUTEGO! MUSI SIĘ UDAĆ! Francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana
hm..... no to teraz mnie zaskoczyłas.... niepewna bede chodzić hehehe :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#812 |
Zadomowienie
|
Dot.: ZACZYNAMY 15 LUTEGO! MUSI SIĘ UDAĆ! Francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana
powiem wam ze udka wyszly wysmienite
![]() ![]() ![]() co do tempa chudniecia to ja nie wiem czym to idzie??? bo na poczatku cwiczylam w domu a ostatni tydzien to zaniedbalam strasznie! a i tak waga w dol ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#813 |
Raczkowanie
|
aaaa co do wędlinek to ja tez raczej unikam... jedynie na swojski schabik wędzony czasem się kuszę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#814 |
Zadomowienie
|
i jeszcze jedno @ mam normalny! moze ja jakas dziwna jestem?????
![]()
![]() |
#815 |
Przyczajenie
|
Elskede masz rację, zrobię sobie krótszą tą fazę uderzeniową, bo może to źle znieść mój organizm.
Kupiłam ten majonez light winiary i faktycznie w 100ml jest ok 500kalorii to strasznie light jest ![]()
![]() |
#816 |
Rozeznanie
|
u mnie okresowo było ok (i czasowo i ilościowo
![]()
![]() |
#817 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ---------- Widzę że tylko ja wolę mięsko od nabiału ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#818 |
Zadomowienie
|
galloway 430ml - nie widzialam w saszetkach
![]() ![]()
![]() |
#819 |
Raczkowanie
|
Niestety w Polsce prawie brak produktów z 0% tłuszczu
![]() Dzisiaj się zagalopowałam i oglądałam kostiumy kąpielowe na lato jestem przekonana,że będę piękna i chuda ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#820 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#821 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#822 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny,jestem tu nowa i nie znam wszystkich zasad,ale się wciągnę
![]() ważyłam się wcześnie to ważyłam prawie 71, a dzisiaj rano 69 kg-ale sama nie wiem czy to prawda, waga coś jest nie tego ![]() zrobiłam wczoraj placuszki z otrębów, dodałam serek homogenizowany-ale waniliowy i są za słodkie-nigdzie nie ma naturalnych! jem je dzisiaj jak kanapki ![]() ![]() po tym jak wczoraj znalazłam to forum to wiem,że napewno się nie ugnę, tutaj sa takie pyszne przepisy,że szok!!! jutro robię sernik ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#823 |
Rozeznanie
|
Hej Diewoszki
![]() u mnie wciąż 74,5 - jutro zaczynam P, więc liczę na jakiś spadek ![]() ![]() jakbym chciała zakończyć na 72 to już byłoby bliżej niż dalej, ale nowy cel 66kg zobowiązuje ![]() Humor ogólnie znacznie lepszy niż wczoraj ![]() A na śniadanie nażarłam się jak prosiak - zmieszałam tuńczyka z trzema jajkami i cebulą + parę łyżek jog. naturalnego, teraz się ruszyć nie mogę ![]() ![]()
![]() |
#824 |
Zadomowienie
|
czesc kochane
![]() -0,8 kg!!!!!!!!! szok ![]() ![]()
![]() |
#825 |
Rozeznanie
|
karadko jak Ty to robisz Kochana???????????? no powiedz Karolci
![]()
![]() |
#826 |
Rozeznanie
|
Cześć dukanki
![]() U mnie waga stoi, od jutra P i też jakoś na mnie to nie robi większego wrażenia ![]() ![]() elskede-dobrze że wcześniej założyłaś mniejszy cel, a teraz masz nowy, wydaje mi się że tak jest łatwiej.Ja też założyłam że chcę mieć 6 z przodu a przecież może być 69 albo 61, ale to cel na później ![]() ---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ---------- karadka- supeerrrr....dopiero teraz zobaczyłam !!!! ![]() ![]()
![]() |
#827 |
Zadomowienie
|
heheh nie wiem jak to robie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#828 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#829 |
Zadomowienie
|
no wlasnie musze wybrac w 1 dzien
![]() ![]()
![]() |
#830 |
Przyczajenie
|
hej pozwoliłam sobie napisac do Ciebie-dopiero dzis sie zalogowałam i bede starała sie wciagnac w to...zobaczymy jak wyjdzie..dzis mam pierwszy dzien tej diety...jaka parówka na sniadanie...na drgie jogutr naturalny i płatki na obiadek jakas nózka z kurczaka ugotowana...ale co dalej..czytam to wszystko i juz mi sie pomieszało wszystko...pomozesz???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#831 | |
Rozeznanie
|
wiesz co, w Polsce ludzie sa chamscy dla siebie, generalnie z natury... chociaz ja ostatnio spotkalam swoja kolezanke z dawnych lat, dziewczyna od zawsze przy kosci i nie kapnelam sie, ze jest w ciazy, a jest w czwartym miesiacu
![]() mam nadzieje, ze faktycznie uda Ci sie znalezc odpowiednia suknie szybko i sprawnie, najwazniejsze, zebys to Ty sie w niej czula najlepiej ![]() ![]() a tymi babkami to mnie przerazasz, ja rozumiem, luz luzem, ale to przegiecie juz ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ---------- Cytat:
![]() ![]() Dukan podaje w książce, że dieta powstała po spotkaniu z otyłym pacjentem, który poprosił go o pomoc w schudnięciu, ale zaznaczył że nie zrezygnuje z jedzenia mięsa, które uwielbia. Doktor zasugerował żeby w takim razie jadł tylko mięso bez ograniczeń ilościowych i sprawdził rezultaty takiej diety. Okazało się że dieta oparta na mięsie okazała się wyjątkowo skuteczna i wcale niegroźna dla zdrowia, co potwierdzano poprzez analizę wyników badania krwi. Po jakimś czasie dołączono do diety ryby i owoce morza, jaja i nabiał. Dieta dalej była bardzo skuteczna. Po jakimś czasie jednak konieczne stało się włączenie warzyw. I tu spadek wagi zastopował się. Doktor Dukan zasugerował więc łączenie białka i węglowodanów pochodzących z warzyw fazami. I waga znów zaczęła spadać. Dukan dopracował swoją dietę i proponował ją innym pacjentom. Dieta szybko stała się popularna dzięki swojej skuteczności. Dieta białkowa Dukana, jak wskazuje nazwa, opiera się na białkach. Składa się z kilku faz: 1) faza uderzeniowa- kuracja oparta wyłącznie na białkach: Może trwać od 1 do 10 dni (ale to maksimum to już pod kontrolą lakarza i nie dla osób które mają problemy z nerkami). Wiadomo, że kuracja 1- dniowa jest dla szczupłych osób które chcą zrzucić 1-2 kg np. przed wakacjami. Kuracja 10- dniowa jest dla osób ze sporą nadwagą, które chcą szybkich i dużych efektów. Zwykle zaleca się żeby faza uderzeniowa trwała 1, 3, 5, 7 albo 10 dni. Najpopularniejszą i najzdrowszą wersją jest 5-dniowa faza uderzeniowa, dobra praktycznie dla każdego, można ją przeprowadzić bez kontroli lekarza. Dłuższe niż 5 dni fazy uderzeniowe stosuje się po konsultacji z lekarzem. W tej fazie eliminujemy wszystko co nie jest białkiem- precz z węglowodanami i tłuszczem. Oczywiście nie można popadać w paranoję bo nie istnieją pokarmy składające się z czystego białka. Ale chodzi o to żeby jeść możliwie jak najczystsze białko, z jak najmniejszą zawartością tłuszczu i węglowodanów. Ilości (porcje) produktów jest teoretycznie nieograniczona. Oczywiście Dukan mówi że nie można popadać w jakąś głupią chęć sprawdzenia tej zasady. Wiadomo, że obżarstwo nigdzie nas nie doprowadzi. Ilości są nieograniczone przy zachowaniu zdrowego rozsądku. Można i nie można jeść w fazie uderzeniowej: - chude mięso: można jeść wołowinę oprócz antrykotu i rozbrata z kością, cielęcinę oprócz tłustszych części, koninę oprócz łaty; można jeść królika; można jeść tatar i carpaccio, ale przygotowywane bez oleju; lepiej jednak jeść mięso w innej niż surowa formie bo wtedy jest chudsze; nie można jeść wieprzowiny i jagnięciny które są za tłuste; jeżeli chodzi o formę przygotowania to dobra jest każda forma gdzie nie używamy oleju: grillowanie, pieczenie w piekarniku, w folii, w rękawie kuchennym, duszenie; można jeść mięso w formie mielonej, jednak bez dodatku bułki i nie smażone tylko pieczone; - podroby: można jeść tylko wątrobę cielęca, wołową i wątróbki z drobiu i ozór; forma przygotowania- jw.; nie rozwijam tematu podrobów ![]() - ryby: bez żadnych restrykcji- można jeść wszystkie gatunki ryb (także tłuste); mogą być surowe i mrożone, w konserwie- ale tylko w sosie własnym (nie w oleju); forma przygotowania: jw.- czyli każda forma przygotowania bez oleju; mogą być też ryby wędzone; surimi też jest OK; ja będę też jeść rolmopsy i śledzie marynowane- są przecież bez oleju a ocet jest dopuszczalny; - owoce morza: skorupiaki i mięczaki; forma przygotowania- jw.; - drób: praktycznie na to patrząc to można jeść po prostu kurczaka i indyka; forma przygotowania- jw.; - jaja: forma przygotowania- jw. czyli każda, byle bez tłuszczu; - chude wędliny: można jeść wędliny chude- czyli poniżej 4% zawartości tłuszczu; z moich badań etykiet wynika że wszystkie szynki drobiowe, szynki i polędwice wieprzowe się w tym zakresie zawartości tłuszczu mieszczą; Dukan pisze że zakazane są wieprzowe wędliny bo są za tłuste, ale ja sprawdziłam etykiety i wyszło że wszystkie wędliny także te wieprzowe mają dużo białka, a bardzo mało tłuszczu i węglowodanów i mieszczą się w podanym przed Dukana limicie zawartości tłuszczu; będę je więc jeść wszystkie; - chudy nabiał: można jeść chudy, czyli odtłuszczony i o niskiej zawartości węglowadanów; takie produkty Dukan nazywa "prawie czystym białkiem"; niestety według mnie tak jest tylko w przypadku chudego twarogu; pisząc o pozostałych rodzajach nabiału trochę Dukan zawalił farmazony, albo książka jest nieosadzona w polskich realiach; sprawdziłam wszystkie etykiety i fora kulturystyczne i nie ma takich nabiałów; nabiały light mają niestety mało tłuszczu i dużą zawartość węglowodanów albo odwrotnie; Dukan pozwala nawet jeść jogurty owocowe light słodzone słodzikiem, ale w Polsce są tylko jogobelle light o dużej zawartości węglodowanów; dlatego szczerze mówiąc trochę się tu gubię; ja będę jeść chudy twaróg, chude mleko i jogurty naturalne o możliwie najniższej zawartości tłuszczu i węglowodanów; chudy twaróg zmielony z chudym mlekiem i ze słodzikiem daje świetny serek waniliowy ![]() - płyny: trzeba dużo pić- nie tyko w fazie uderzeniowej ale także w następnych fazach i już zawsze (1,5 l), przy czym Dukan do ogólnego bilansu płynów wlicza herbaty, niesłodzone napoje i wodę; można używać słodziku i pić coca- colę light; dukan uważa że substytut słodyczy w formie coca- coli light to nic złego (coś w rodzaju mniejszego zła) i że pomaga grubaskom przetrwać trudne chwile; przy fazie uderzeniowej przedłożonej ponad 5 dni trzeba pić jeszcze więcej! - inne: można używać ziół i przypraw, słodziku, octu, cytryny jako przprawy, soli i musztardy; można jeść korniszony i marynowane cebyliki, ale w ograniczonych ilościach; nie można używać keczupu (chyba że takiego bez cukru) i gum do żucia zawierających węglowodany; Tak jak pisałam dieta białkowa Dukana składa się z kilku faz. Pierwszą mam już prawie za sobą i opisałam ją dokładnie tydzień temu. Druga część diety to: 2) faza równomiernego rytmu- naprzemienna kuracja białkowa. Jest to bardzo prosta część tej diety. Można jeść: to samo co w pierwszej fazie plus pewne warzywa (pomidory, ogórki, rzodkiewki, szpinak, szparagi, pory, zielona fasolka szparagowa, kapusta, grzyby, seler, koper, wszystkie gatunki sałaty, cykoria, boćwina, bakłażany, cukina, papryka i żadziej także buraki i marchewka). Nie można jeść: tego samego co w pierwszej fazie (oprócz dozwolonych warzyw) i pewnych niedozwolonych warzyw (kartofle, ryż, kukurydza, groch, zielony groszek, groch łuskany, bób, soczewica, fasolka flażeletka, avocado, karczochy, salsefie). Sposób przyrządzania: każdy sposób jest OK, pod warunkiem że nie używamy żadnych tłuszczów. Ja będę jeść surówki- śmieciówki z jogurtem i przyprawami / ziołami, leczo przyrządzane bez tłuszczu, szpinak z jajkiem bez tłuszczu, różne mięsa duszone z warzywami, klopsiki duszone w sosie popidorowym, placuszki z chudego twarodu smażone bez tłuszczu itp. Można kupić książkę z różnymi przepisami Dukana lub poszukać przepisów w internecie. Warzywa i białka łączymy w rytmie naprzemiennym: przez pewien okres jemy warzywa z białkami a przez następny okres tylko białka. I tak na przemian. Te okresy mogą przeplatać się w różny sposób: 5/5 , 1/1, 2/7 itp. Ja chyba zdecyduję się na rytm 5/5. Spadek wagi następuje raczej fazami- w okresach diety białkowej, ale średnio wynosi około 1 kg na tydzień. Czyli druga faza diety powinna trwać mniej- więcej tyle tygodni ile kg chcemy zrzucić. Faza II Wolowina : wszystkie czesc pieczone lub grilowane sa dozwolone: stek, filet, poledwica, rostbeef. Nalezy unikac antrykotu z koscia, rozbratla z koscia oraz kawalkow do duszenia i na rosol Cielecina Konina z wyjatkiem laty Podroby watrobka drobiowa, wolowa lub cieleca (watrobka nie dla osob z grupy ryzyka chorob sercowo-naczyniowych ze wzgledu na obfitosc cholesterolu) Ozor cielecy i jagniecy, Wszystkie ryby, rowiez wedzone, ryby w konserwach w sosie wlasnym Surimi, Jajka Tofu Wszystkie skorupiaki i mieczaki Drob z wyjatkiem kaczki i gesi spozywany bez skory Krolik Chuda wedlina (zawartosci tluszczu 2-4%) Chudy nabial 0%: twarog, jogurty. Nie nalezy przekraczac 1kg spozycia nabialu dziennie. Nalezy wybierac produkty bez zawartosci tluszczu. Dozwolone: Bakłażan, Biała kapusta, Boćwina, Brokuł, Brukselka, Cebula, Cukinia, Cykoria, Czerwona kapusta, Dynia, Fasolka szparagowa, Kalafior, Kalarepa, Koper włoski, Ogórek, Papryka, Pieczarka, Pomidory, Por, Roszponka, Rzepa, Rzodkiewka, Sałata karbowana, Sałata zielona, Seler, Serce palmy, Soja, Szparag, Szpinak. Dopuszczalne: Burak, Marchewka. Marchewka i buraki sa dozwolone w rozsadnych ilosciach i nie do kazdego posilku PRODUKTY DOZWOLONE W FAZIE II W OGRANICZONEJ ILOSCI - Mleko odtluszczone w plynie(szklanka) lub w proszku (odpowiednik szklanki w plynie) - slodzik na bazie aspartamu - Aromaty - Proszek do pieczenia i drozdze - Skorka z cytrusow - Ocet, przyprawy, ziola, tymianek, czosnek, natka pietruszki, cebula (max 2) szalotka (max2) szczypiorek - Korniszony i cebula sa dozwolone w fazie PP jako przyprawa. - Cytryna moze byc uzyta do doprawienia ryby lub owocow morza, ale nie moze byc spozywana w formie wycisnietego - Sol I musztarda sa dozwolone w niewielkiej - Dietetyczny ketchup bez dodatku cukru moze byc uzywany w niewielkiej ilosci - Gumy do zucia (max. 10/jour) DOZWOLONA DZIENNA ILOSCI POWYZSZYCH PRODUKTOW (nie nalezy ich spozywac w przypadku zatrzymania wagi) - 2 male jogurty owocowe 0% z pulpa owocowa slodzone aspartamem(1 maly jogurt = 100g) - szklanka mleka sojowego - 1 lyzka skrobii kukurydzianej - 2 male jogurty sojowe - 2 lyzki smietany 3% - 1 lyzeczka kakao - 2 Lyzki smietany 4 % - 2 lyzki smietany sojowej - 4 lyzki wina: biale i czerwone do gotowania - 3 krople oleju - Proteiny sojowe 50g/tygodniowo - wedzony bekon (chudy boczek niesolony) - plasterek - 30g sera zoltego o zawartosci tluszczu ponizej 6%
Edytowane przez elskede Czas edycji: 2010-03-10 o 10:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#832 |
Zadomowienie
|
elskede z dlugoscia to nie powinno byc problemu bo juz dzwonilam do tych salonow i suknie zawsze sa dluzsze
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:56 ---------- elskede ale popisalas ![]()
![]() |
#833 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() wiesz co, może tam dziewczyny próbują się wyluzować, nie są sfrustrowane jak tutaj, może ja na takie w typie bitchy trafiam ostatnio ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#834 | |
Zadomowienie
|
smerfetka a jak juz zaczelac od parowki i platkow to wyznacz sobie pierwszy dzien na jutro
![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#835 |
Rozeznanie
|
no wlasnie o to mi chodzilo w slowie sfrustrowane
![]() ![]() powiem Ci, ze ja tez mam chetke wyemigrowac, ale do Norwegii - wtedy będziemy sąsiadkami ![]() ![]()
![]() |
#836 |
Rozeznanie
|
karadka wielkie gratulacje
po ciuchach już sporo czujesz??? a wogóle to z jaką wagą startowałaś? u mnie dziś pulpety wołowe
![]() |
#837 | |
Zadomowienie
|
elskede co masz zrobic jutro - zrob dzis
![]() ---------- Dopisano o 11:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ---------- mowisz pulpety wolowe... hmmmm ja od wczoraj to sie tak zrazilam do wolowego... mialam taki piekny chudziusienki kawal wolowego na pieczen, zabajcowalam w czosnki i przyprawach i zrobilam w calosci w piekarniku( na wodzie oczywiscie) i wieczorkiem ukroilam plasterek - jak podeszfa... bleee ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#838 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
Edytowane przez elskede Czas edycji: 2010-03-10 o 12:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#839 |
Zadomowienie
|
hehehe juz rozumiem bowinnas od tego kogos zaczac
![]() a teraz wam cos powiem ![]() ![]() ![]() ![]() a moze powinno byc ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() bo to co zrobilam wstyd sie przyznac ![]() juz prawie miesiac jestem na diecie i wlasnie przed sekunda robilam te muffinki i wiecie co zauwazylam ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#840 |
Rozeznanie
|
tylko wiesz, nie chciałabym być od tego ktosia zależna
![]() no nieeeeee, rozwaliłaś mnie tymi otrębami ![]() ![]() p.s. a ja już dojrzałam do tego, żeby mówić o swojej wadze, kiedyś miałam z tym problem, teraz otwarcie mówię najbliższym ile ważę, ile ważyłam, kiedyś to było top secret ![]() ![]()
Edytowane przez elskede Czas edycji: 2010-03-10 o 12:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:44.