|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#811 |
Zadomowienie
|
Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2
[QUOTE=Eldo_rado;26322545]po 1 jeżeli robisz dłuższą przerwę to nie może być krótsza niż 3 miesiące!
po 2 trochę za wcześnie na okres. organizm 'zwariował' stąd te plamienia... mogą być one spore, jakby okresowe,. ale nie wyklucza to tego, że w terminie spodziewanej miesiączki krwawienie też się pojawi. po 3 po odstawieniu tabsów cykle regulują się (w tym zanim krwawień) najczęściej między 2 a 3 cyklem (czasem trwa to dłużej) więc trzeba niestety czekać na uregulowanie spraw ![]() Dziwne bo gin powiedzial mi ze wskazana jest 1 przerwa w roku na miesiac. Pozatym nie wskazal wogole przerywania tabsow bo jestem pod jego stala kontrola. Przerwe zrobilam sama dla siebie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#812 | |
amor vincit omnia
|
Cytat:
inna sprawa jeśli wszystko jest okej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#813 |
Raczkowanie
|
ja zmieniałam tabletki już tyle razy...najpierw cilest,potem yasminelle,a ostatnio sylvie20.Po każdym miałam jakieś skutki uboczne :/ ginekolog zaproponował mi qlaira,więc chyba je spróbuje następnym razem.No właśnie - po ilu miesiącach dziewczyny zaczynacie inne tabletki? Pół roku?
#814 |
Raczkowanie
|
Odstawiłam tabsy w lutym bo chcemy z mężem dzidziusia, pierwszy okres dostałąm normalnie po 4 dniach od odstawienia, w marcu po 29 dniach teraz w kwietniu po 30 dniach wiec nie miałam jakiegoś problemu z odzyskaniem okresu, moze też dlatego ze tabsy brałam tylko 5 mies.
|
![]() ![]() |
![]() |
#815 |
Raczkowanie
|
Witam...Mam 26 lat.w styczniu odstawiłam tabletki Harmonet brałam je od 6 lat bez żadnych przerw.Pierwszy okres (albo plamienie) dostałam 5 lutego (był 1 dniowy i dosyć obfity) 2 marca pojawiło się plamienie 3-dniowe (nie współżyłam w ogóle od 15 stycznia do 16 lutego).17 wrócił narzeczony i zaczęliśmy przytulać się bez żadnego zabezpieczenia. 21 lutego pojawiło się plamienie 2-dniowe a potem bardzo obfity okres 4-dniowy do 2 marca był spokój i znowu 3-dniowe plamienie....następnie 13 marca plamienie,14 marca znowu plamienie jak okres wyglądało i cisza aż do dziś...nie mam pojęcia jak wyliczyć dni płodne aby począć dzidziusia...i w ogóle ile organizm potrzebuje czasu abym doszła do siebie po tych hormonach...Teraz czuje pobolewanie w dole brzuszka i mój facet powiedział mi że jestem kwaśna mam wrażliwe piersi i ciągle ochotę na przytulanko...Czy któraś miała z was tak? pozdrawiam
p.s pisałam o tym wcześniej a teraz doszła bardzo duża wrażliwość piersi(mam wrażenie że są większe),od tygodnia pobolewa mnie brzuszek na dole jakbym miała @ dostać ,kochałam się z moim chłopakiem kilka razy bez zabezpieczenia od ostatniego okresu 14 marca.Jutro chyba kupię test i go zrobię bo już nie wiem co myśleć.... Edytowane przez liskowa171 Czas edycji: 2011-04-13 o 21:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#816 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Sorry za złośliwość, ale naprawdę nie rozumiem, dlaczego 26-letnia kobieta boi się słowa "seks" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#817 |
amor vincit omnia
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#818 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#819 |
Zakorzenienie
|
post nt przytulania na dzial Prawdopodobienstwo ciąży
#820 |
Raczkowanie
|
w tym miesiącu dostałam normalnie orkes tak jakbym brała anty.. więc dobrze.. ale boli mnie brzuch :/
mam nadzieje że po nim moje inne skutki uboczne ustapią bo jak nie to do lekarza ble.
#821 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny
![]()
#822 |
amor vincit omnia
|
często jest tak, że ze pierwszy okres jest w miarę o czasie, a potem zachodzą drobne przesunięcia. ale to wszystko jest do uregulowania.
|
![]() ![]() |
![]() |
#823 |
Zakorzenienie
|
dzieki za odp, bo troche sie niepokoje z wiadomych powodow
![]()
#824 |
Raczkowanie
|
Moje drogie, bardzo prosze o kilka opinii.
Id 2 lat biore tabletki anty, do listopada brałam silve 20, ale miałam plamienia itp wiec mi lekarka zmieniła na Cilest. Ogolnie od jakiegoś roku mam pełno krostek na plecach, na twarzy tez więcej i to z reguły takie bolące, ropne, blizny po nich mi zostają,nie mam ochoty na zbliżenia. No i chciałam sobie zrobić 1-3 mies przerwy by zobaczyć czy bez nich będzie ''lepiej''. Któraś odstawiała wyżej wymienione pigułki? Może mnie bardziej wysypać? Boje sie strasznie.
![]() |
#825 | |
amor vincit omnia
|
Cytat:
może Cie na początku bardziej wysypać, bo organizm tak reaguje na odstawienie, ale co się stanie potem to nikt nie jest w stanie tego przewidzieć czy to się unormuje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#826 |
Raczkowanie
|
aaaaah. odstawiałam niecały miesiąc temu. włosy tak mi się przetłuszczają że po prostu nie mam siły. rano umyję, wieczorem już tłuste
![]()
#827 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#828 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#829 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#830 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#831 |
Raczkowanie
|
Witajcie
![]() Mam 25 lat i od 8 lat nieprzerwanie biorę Cilest - mialam tylko jedną dwumiesięczną przerwę..... Pigułki sa dla mnie tak niesamowitą wygodą, że ciąglę odkładam moment odstawienia ![]() Słyszałam już tyle różnych opinii o długotrwałym braniu pigułek i ewentualnych trudnosciach w zajsciu w ciążę że jestem już trochę skołowana. Moj dermatolog rozwaza podanie mi na jesieni antybiotyków na trądzik które juz ostatecznie rozwiaza ten problem, ale przez 8 miesiecy brania antybiotyku (jesli okaze sie to konieczne) + 2-3 miesiące potem ABSOLUTNIE NIE MOGĘ zajsc w ciążę, więc tak czy siak bede brac pigułki jeszcze co najmniej 1,5 roku.... Dermatolog prosila jednak, bym odstawila teraz pigulki, by zobaczyc czy moj organizm (a wlasciwie jajniki) jeszcze normalnie funkcjonuja i to wlasnie dalo mi do myslenia ![]()
#832 |
Przyczajenie
|
hej! Dziewczyna mam pytanie, czy po odstawieniu tabsow mialyscie wrazenie pogorszenia skory? zauwazylam u siebie krostki na brzuchu, udach lydkach, ktorych niestety wczesniej nie mialam...
|
![]() ![]() |
![]() |
#833 |
amor vincit omnia
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#834 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#835 |
Zakorzenienie
|
Tabletki bralam jakieś 2,5 roku, oddstawilam z przypadku (nie zdążyłam pójść na czas po nowe recepty) raptem 2 tygodnie temu.
1) Powoli zaczynają pojawiać się bóle głowy - wcześniej miałam problem z migrenami. Dzięki tabletkom pożegnałam te potworne bóle głowy, jednak widzę, że teraz problem wraca. 2) Mam straszne humory i agresora. Czepiam się biednego Tż kiedy tylko znajde pretekst ![]() 3) wiele z was pisalo o pojawieniu się krostek, u mnie narazie brak wpływu na cerę. 4) brak apetytu, wisielczy nastrój 5) w trakcie stosunku jet bardziej sucho. Wczesniej nawilzenie bylo o niebo lepsze. 6) po stosunku pojawiają sie małe plamienia ![]() Ogólnie odstawienie tabletek ma na mnie negatywny wplyw (pomijając ostatni podpunkt ktory kniecznie musze wyjaśnic). Zaczynam powoli dochodzic do wniosku ze tabletki są mi niezbędne do normalnego funkcjowania - bez migren, ataków płaczu i agresora na wszystko....
![]() |
#836 |
Przyczajenie
|
Rozstałam się z chłopakiem i chcę odstawić plastry. Byl stosunek tylko przy pierwszym plasterku, 2 i 3 oraz tydzien na miesiaczke bez stosunku. Powinnam dla zabezpiczenia wykupic jeszcze jedna paczke plastrow czy jestem juz calkowicie bezpieczna?
|
![]() ![]() |
![]() |
#837 |
amor vincit omnia
|
możesz spokojnie odstawić.
|
![]() ![]() |
![]() |
#838 |
Przyczajenie
|
dzieki za odpowiedz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#839 |
Rozeznanie
|
Jestem 3 miesiące po odstawieniu tabletek. Myślałam ze tym razem obejdzie się bez perypetii z cerą. Buzia zaczęła przetłuszczać mi się strasznie od jakiegoś tygodnia a co za tym idzie- pogorszenie cery. Widzę że koloryt już nie ten, jakieś zaczerwienienia, drobne czerwone punkciki i małe syfki. Może nie ma tragedii narazie, podejrzewam że to dzięki zoracowi i atredermowi, ale mam już dość ciagłej walki z moją cerą. Jednak ten ogromny łojotok doprowadza mnie do szału, co dwie godziny musze się zmatowić bo inaczej swiecę się jakbym się olejem wysmarowała- dosłownie.
Jeśli chodzi o samopoczucie to ok, libido też ok, tyko nawilżenie pochwy jakieś takie uboższe niż przed tabsami. Nie wiem moze to od zaburzeń hormonalnych, które niewątpliwie mam- a jakie- to się okaże już wkrótce po badaniach. Łudziłam się że już się obejdzie bez powrotu do tabletek anty, ale niczym innym nie jestem w stanie opanować mojej cery... ;( podłamałam się tym. Zostają mi jeszcze leki typu spironol czy metformax- inne antyandrogeny, ale tu już z lekarzem musze pogadać jak zrobię te badania. |
![]() ![]() |
![]() |
#840 |
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() nareszcie znalazłam ten wątek ![]() chciałabym się przyłączyć. Tabletek zostało mi jeszcze na tydzień a potem odstawiam... Biorę je od 16 roku życia czyli już 5 lat ![]() ![]() tabletki zaczęłam brać głownie po to żebym bóle przy @ były mniejsze... i żeby krócej @ trwał. No a, że wtedy już współżyłam to były także dobrą antykoncepcją... Ale obawiam się, że jak bęę zdecydowana na dziecko a to np będzie za 3 lata tp już będę je brać 8 lat... to już chyba za długo... a jak będą problemy z zajściem w ciążę? ![]() Oczywiście będę dawać znać co i jak ![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:21.