![]() |
#811 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Holandia
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#812 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny a orientujecie się może do jakiego holenderskiego miasta najlepiej jest wyjechać z zamiarem znalezienia jak najszybciej pracy?
![]() |
#813 |
Przyczajenie
|
Hej Ania! Wlasnie zauwarzylam, ze z rzeszowa jestes! Ja tez
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#814 |
Zakorzenienie
|
czy w Holandii ( leiden dokładnie, choc pewnie wszedzie jest tak samo) naprawde jest tak cięzko znaleźc kartke pocztową z widoczkiem Holandii?? Bo chciałam aby mój TZ mi wysłal a on sie wykreca ze tu nic nie ma.. jakos nie chce mi sie wierzyc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#815 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A tak w ogole to przeprowadzasz sie w koncu do NL czy pogoda cie odstraszyla na dobre? Jak bedziesz w Eindhoven, to wiesz...kawe mozesz tez i u mnie wypic ![]()
![]() |
![]() |
#816 |
Raczkowanie
|
Hej Sweetie! nadal mam zamiar przeprowadzic sie do NL, chociaz ta pogoda wywoluje we mnie wzmozona chec ucieczki po paru dniach
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#817 |
Raczkowanie
|
tam jest faaaajnie maja legal
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#818 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W Holandii jest cała masa różnorodnych kartek ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#819 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() a te kartki to wszedzie są np. w kioskach itp?? Moze on szukac nie umie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#820 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kartki są wszędzie,w kioskach,księgarniach,skl epach z pamiątkami ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#821 |
Zakorzenienie
|
Dzieki za informację
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#822 |
Raczkowanie
|
A tu znowu cicho....Trzeba podbic watek bo nam sie zapodzieje nie wiadomo gdzie.
![]()
![]() |
#823 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#824 |
Przyczajenie
|
witam, mieszkam w limburgii od m-ca, czy ktoś poleci mi co warto w tej czesci kraju zobaczyć, gdzie dowiedzieć się o kurs jezykowy.bardzo fajne est to forum, wchodziłam na ine ale były ble jakie w porównaniu z tym pozdrowienia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#825 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#826 |
Przyczajenie
|
I jak tam szukanie mieszkania? Znalazlas cos? Ja juz w sumie w Holandii tylko dwa tygodnie i wlasnie nie wiem czy sie cieszyc, czy plakac, ze wyjezdzam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#827 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę, że teraz finish wakacji się zbliża i dużo studentów wróci do kraju..Jak dużo zostanie tutaj w Holandii, przekonamy się ![]() Podobno ludzie nie chcą studiować wolą wyjechać i zarabiać ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#828 |
Przyczajenie
|
Hej!!! Mieszkam na obrzezach Hagi i bylam a wlasciwie jeszcze 4 dni jestem au pairka tuatj tzn zajmuje sie dzieciakami. No wiesz ja jak wiekszosc studentow z Polski:P... Wyjechalam na wakacje zeby zarobic a od pazdziernika zaczynam drugi rok
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#829 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny mam pytanko: czy w Holandii istnieja szkoły Polskie?? Ja w tym roku robie magistara z pedagogiki i zastanawiam sie nad wyjazdem do Holandii za rok. Chciałabym więc znaleść tam prace w swoim zawodzie... myslicie ze to jest możliwe??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#830 |
Raczkowanie
|
Jesli chopdzi o polskie szkoly, to wiem ze koscioly organizuja cos takiego. Wiem, ze rowniez przy kosciolach polskich istnieja kursy dla obcokrajowcvow. Maz mojej kolezanki wlasnie ma zamiar zaczac w Hadze.
Jako takie szkoly.. hmmm... Nie slyszalam... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#831 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich, ja tez jestem w Holandii, ale chyba narazie tylko tymczasowo, bo musze skonczyc studia w Polsce. Studiuje germanistyke z anglistyka i zamierzam w przyszlosci pracowac w Holandii jako nauczyciel, ale droga do tego dluga.
Obecnie mieszkam w Almere niedlaeko Amsterdamu, ale wkrotce wracam do Polski, ale Holandie mam zamiar regularnie odwiedzac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#832 |
Raczkowanie
|
karo_dom:
VAN HAARTE WELKOM |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#833 |
Zakorzenienie
|
[quote=gosiaczek_87;531095 1]Hej!!! Mieszkam na obrzezach Hagi i bylam a wlasciwie jeszcze 4 dni jestem au pairka tuatj tzn zajmuje sie dzieciakami. No wiesz ja jak wiekszosc studentow z Polski:P... Wyjechalam na wakacje zeby zarobic a od pazdziernika zaczynam drugi rok
![]() ![]() ![]() Trudno znalesc prace w zawodzie w Polsce, atutaj to trwa troszke dłuzej..Ja skonczylam studa i przyjechalam tutaj tylko dorobic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#834 |
Przyczajenie
|
ja właśnie wróciłam z kraju tulipanów i fanty light
![]() ![]() ![]() wrócę tam w lutym, a na stałe chyba za rok, jak skończę studia (prawo) dziwny to kraj i dziwni tam ludzie ale serce nie wybiera ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#835 |
Przyczajenie
|
Cześć Rodaczki !!!
Ja mieszkam tu w Holandii od 8 lat,gdzie wyszłam za mąż za Holendra. Mam dwoje dzieci 6-letnią córkę i prawie 2 letniego synka i wogólemi się tu nie podoba.Wszyscy mówili że im dłużej tu będę to się przyzwyczaję,ale nic z tego.Brakuje mi polskiej normalności.Tu ciągle wychodzą jakieś niespodzianki np.umawiasz się z fachowcem na jakąś robotę i powiedzmy na 70 euro ,a póżniej dostaję rachunek na 100 euro i dzwonię z zapytaniem dlaczego? W odpowiedzi słyszę że to już liczy się kiedy on wyrusza z domu.Inny przykład wysyłamy co roku podatek , a oni po 2 czy 3 latach mówią ,że masz im zapłacić 900 euro bo coś tam.W dodatku tak ci tłumaczą ,żeby nic nie zrozumieć.Raz dają kasę póżniej jednak dopatrują się że jednak się nie należy.Przykładów mnóstwo.Holendrzy mówią,że w Polsce jest korupcja , za to tutaj okradają człowieka w białych rękawiczkach.Dla mnie to strasznie nie wychowany naród ,rasistowski,zadufany w sobie ,żyjący dniem dzisiejszym .Takich egoistów w życiu nie widziałam i gdybym to wszystko wcześniej wiedziała to pewnie by mnie tu nie było.Najbardziej jednak boli mnie to że dzieci nie mają tu takiego dziecinstwa jak w polsce.Byle jakie place zabaw,dzieci też nie umią się bawić tak jak to w polsce w sklep czy w lekarza cokolwiek.Do nas jak już przyjdzie jakieś dziecko to lata jak wściekłe i nie wie co ma ze sobą zrobić.Pozatym trzeba umawiać się z rodzicami tydzień wcześniej czy oby moje dziecko może przyjść ,to jest chore.Mojemu dziecku brakuje normalnych rówieśników.Kiedy jedziemy do polski i idziemy do parku to po 5 minutach córka ma już pełno koleżanek chociaż nigdy się nie widziały i tak ładnie się bawią .Serce mi pęka że dzięki mnie ,mojemu wyborowi te 8 lat temu dziecko ma taki los.Pozatym te ich przerwy w szkole (prowadzi się dziecko o 8.30 ,odbiera się o 12.00,póżniej znowu prowadzi się o 13.15 żeby znowu póżiej odebrać o 15.15) to jest paranoja i to żeby przyszli do domu i jedli obiad ,a oni ida do domu żeby zjeść chleb.Gdyby mój mąż dostał w polsce pracę to już dziś byłabym spakowana, ale z ich niskim wykształceniem to nic się nie zdziała.Oprócz tego brak znajomości języka,bo nie chce sie nauczyć.Gdyby ktoś kiedyś powiedział mi to co wiem teraz.Niewiem jak to dalej będzie??????? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#836 |
Zadomowienie
|
Ostatnio dzwoni do mnie TZ, ktory jest w Holandi na delegacji i mowi, ze ludzie dzwonia i narzekaja na nich. A to, ze ktos spi w salonie i oni(holendrzy) nie moga na to patrzec, a to ze to oni ciagle halasuja( a siedza jak myszy pod miotla).Zwalaja cala wine na Polakow byle nie na siebie.Z tego co mi opowiada to strasznie dziwny ten kraj.
Wlasnie i te ich obyczaje... okna bez firan i zaslon...i tak mozna sobie na kazdego patrzec.Czulabym sie strasznie skrepowana. Do firan tez sie przyczepili, bo u TZ w mieszkaniu sa. ![]() Jedzenie go przeraza..wszyscy sie tam smieja ze same EEEEEEE i konserwanty i nie dziwia sie dlaczego tam wiekszosc dziewczyn holenderek murzynek sa poprostu wielkie w pasie i nizej. Nie chce ich obrazac, bo ja tam nie bylam wiec nie wiem jak jest dokladnie, widzialam tylko zdjecia i przekazuje slowa mojego TZ.
![]() |
#837 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#838 |
Zakorzenienie
|
To zycie w Holandii jest az tak cięzkie?? napiszcie mi coś więcej na ten temat jak możecie. Bo TZ się zastanawia czy nie wyjechac tam ze mna na stałe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#839 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#840 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:45.