Meridia - Strona 28 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-04-27, 20:28   #811
martines1981
BAN stały

Dot.: Meridia

Cytat:
Napisane przez chips20 Pokaż wiadomość
ALE TY JESTES GŁUPIA JA PIERNICZE!!!!!!

heh. a ty co sie wtracasz i nie obrazaj tutaj nikogo moja droga bo cie stad wywala szybciej niz sie tu znalazlas. wystarczy ze to zglosze
martines1981 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-27, 20:37   #812
Tereskaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martines1981 Pokaż wiadomość
heh. a ty co sie wtracasz i nie obrazaj tutaj nikogo moja droga bo cie stad wywala szybciej niz sie tu znalazlas. wystarczy ze to zglosze
To chyba nie czytałaś regulaminu... za cos takiego koleżanka może dostać upomnienie więc nie rozumiem dlaczego się tak szarogęsisz Czyżby to forma dowartościowania się Poza tym chyba miałaś stąd zniknąć, jak sama to napisałaś Śmiech na sali to co tu wypisujesz, jak widać nie tylko ja to zauważyłam

Jem mniej, bramy raju są wąskie

Tereskaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-27, 20:43   #813
Paulina82
Przyczajenie

Jutro minęłoby 3 tygodnie odkąd stosuje Meridie, minęłoby bo byłam zmuszona ją odstawić. Bardzo mało jadłam a i do tego musiałam sie zmuszać aż w końcu w pracy zrobiło mi sie strasznie słabo. Myślałam że to może przemęczenie ale następnego dnia było to samo a nawet więcej - zemdlałam. I tak zakończyła się moja przygoda z meridią. Nieźle sie przestraszyłam, nie wróce już do tego leku, ale to nie znaczy że nie polece go komuś bo naprawde działa tylko trzeba go stosować "z głową". Ale cóż mądry Polak po szkodzie.
Także Drogie Dziewczynki nie bądźcie tak głupie jak ja i nie głodźcie się tłumacząc sobie że więcej schudniecie. Ten lek jest zbyt silny.
Dodam tylko że ja wcale nie mam nadwagi, chciałam tylko schudnąć 5-7 kg. Wiem że to głupie że sięgnęłam po ten lek, mogłam przecież zastosować jakąś racjonalną dietę, wiem również że przy Waszych problemach z wagą mój to błachostka i nie powinnam wogóle zabierać głosu na tym forum.
Paulina82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-27, 20:48   #814
Tereskaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paulina82 Pokaż wiadomość
Jutro minęłoby 3 tygodnie odkąd stosuje Meridie, minęłoby bo byłam zmuszona ją odstawić. Bardzo mało jadłam a i do tego musiałam sie zmuszać aż w końcu w pracy zrobiło mi sie strasznie słabo. Myślałam że to może przemęczenie ale następnego dnia było to samo a nawet więcej - zemdlałam. I tak zakończyła się moja przygoda z meridią. Nieźle sie przestraszyłam, nie wróce już do tego leku, ale to nie znaczy że nie polece go komuś bo naprawde działa tylko trzeba go stosować "z głową". Ale cóż mądry Polak po szkodzie.
Także Drogie Dziewczynki nie bądźcie tak głupie jak ja i nie głodźcie się tłumacząc sobie że więcej schudniecie. Ten lek jest zbyt silny.
Dodam tylko że ja wcale nie mam nadwagi, chciałam tylko schudnąć 5-7 kg. Wiem że to głupie że sięgnęłam po ten lek, mogłam przecież zastosować jakąś racjonalną dietę, wiem również że przy Waszych problemach z wagą mój to błachostka i nie powinnam wogóle zabierać głosu na tym forum.

A ja sie bardzo cieszę, że napisałaś to co napisałaś, może Twoje słowa otworzą oczy dziewczynom, które sięgają po Meridię by zrzucić "parę" kilo. Meridia to naprawdę nie cukierki, tylko silne leki, tak jak napisałaś. Pozdrawiam Cię cieplutko i zyczę wytrwałości w dążeniu do wymarzonej wagi

Stary 2008-04-27, 21:44   #815
Pletts
Raczkowanie

Paulinko82 zapewniam cię że nie jesteś osamotniona w swoich próbach odchudzania mam wrażenie że więcej jest dziewczyn które chcą schudnąć te 8-5 kg i nie mogą bo jakoś waga stoi w miejscu a tu dziewczyny tracą po 15 ..ja wiem jak ciężko nawet z tą wagą bo sama nie mogę na siebie patrzeć ale to siedzi w głowie i tu jet problem znam mase dziewczyn które mają meridie i nie mają dużo do stracenia a jednak widzą w tym ratunek tylko na jak długo!!!
Pletts jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-27, 22:01   #816
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
... nawet nie musiałaś zgłaszać
Codziennie przeglądam (chociaż pobieżnie) wszystkie wątki na ogólnej Dietetyce, właśnie przez takie przypadki lub nieopłacone reklamy, ech...

Cytat:
Napisane przez Tereskaa Pokaż wiadomość
To chyba nie czytałaś regulaminu... za cos takiego koleżanka może dostać upomnienie więc nie rozumiem dlaczego się tak szarogęsisz Czyżby to forma dowartościowania się Poza tym chyba miałaś stąd zniknąć, jak sama to napisałaś Śmiech na sali to co tu wypisujesz, jak widać nie tylko ja to zauważyłam

Na forum obowiązuje kultura wypowiedzi, niektórzy jak widać o tym zapominają.

Swoją drogą - Tereskaa, dziękuję za 'opiekę' nad tym wątkiem, tym bardziej, że jesteś osobą znającą się na Meridii i widzę, że bardzo mądrze doradzasz dziewczynom w związku z tematem.
Cieszę się, bo to znacznie ułatwia pracę moderatorom.
Ather jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-28, 00:14   #817
chips20
Przyczajenie

Cytat:
a co ty mnie straszysz i nie obrazam tylko pisze prawde widze ze ciebie ona strzasznie w oczy kole.to ty raczej powinnas dostac upomnienie, piszesz jakies bzdury, raczej ty jestes zlym przykladem tutaj. z reszta mam ciebie w jak mnie wywala to mnie wywala wazne ze powiedzialam co mialam do powiedzenia na twoj temat.
chips20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-04-28, 06:18   #818
Tereskaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ather Pokaż wiadomość

Swoją drogą - Tereskaa, dziękuję za 'opiekę' nad tym wątkiem, tym bardziej, że jesteś osobą znającą się na Meridii i widzę, że bardzo mądrze doradzasz dziewczynom w związku z tematem.
Cieszę się, bo to znacznie ułatwia pracę moderatorom.

Trochę już przerobiłam i nadal przerabiam ten lek, wiem co to za "świństwo". Gdybym nie musiała to bym nie brała, dlatego staram się naświetlać sprawę jasno, Dziękuje za docenienie Ather.

Stary 2008-04-28, 07:45   #819
kludii99
BAN stały

cześć dziewczyny!

czytając Waszą 'ostra' wymianę zdań (hehe) stwierdzam iż głupie jest wypominanie komus tego co ma robic a co nie. Meridie owszem możne dostac bez problemu od lekarzy i nie tylko ja to wiem bo jest strasznie duzo kobiet ktore majac do zrzcenia 5-10 kg, nie daja rady :/ i siegaja po ten lek. Wiem, że może rzezywiscie jest to głupie, ale co ma zrobić osoba dla której te 10 kilo jest naprawde uciążliwe tymbardziej gdy juz stosowala wszystkie możliwe sposoby aby sie pozbyc tych kg. Ja tez biore zelixe i mam do zrzucenia jeszcze jakies 8 kilo bo 3,5 juz mi spadlo oprocz tego cwicze i mam diete i wiem ze jeszcze bede brala zelixe 2 tygodnie i koniec, moze dla kogos tutaj moje zachowanie jest głupie, ale ja nikogo nie potępiam i dla Ciebie Teresska może mam "zbyt mała nadwage" żeby stsowac ten lek, ale pomyśl że dla Ciebie coś co jest mała nadwaga dla kogos może byc poważnym problemem. NIeiwm czy jest tu dla mnie miejsce skoro naczytalam sie tutaj roznych opinii na temat osob ktore nie powinny brac, ale każdy ma swoj rozum i według mnie forum jest od tego aby sie wspierac. No cóż to ja mimo wszystko trzymam za Was wszystkie kciuki i za Ciebie Teresska też.

Pozdrawiam!
kludii99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-28, 09:17   #820
Tereskaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kludii99 Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny!

czytając Waszą 'ostra' wymianę zdań (hehe) stwierdzam iż głupie jest wypominanie komus tego co ma robic a co nie. Meridie owszem możne dostac bez problemu od lekarzy i nie tylko ja to wiem bo jest strasznie duzo kobiet ktore majac do zrzcenia 5-10 kg, nie daja rady :/ i siegaja po ten lek. Wiem, że może rzezywiscie jest to głupie, ale co ma zrobić osoba dla której te 10 kilo jest naprawde uciążliwe tymbardziej gdy juz stosowala wszystkie możliwe sposoby aby sie pozbyc tych kg. Ja tez biore zelixe i mam do zrzucenia jeszcze jakies 8 kilo bo 3,5 juz mi spadlo oprocz tego cwicze i mam diete i wiem ze jeszcze bede brala zelixe 2 tygodnie i koniec, moze dla kogos tutaj moje zachowanie jest głupie, ale ja nikogo nie potępiam i dla Ciebie Teresska może mam "zbyt mała nadwage" żeby stsowac ten lek, ale pomyśl że dla Ciebie coś co jest mała nadwaga dla kogos może byc poważnym problemem. NIeiwm czy jest tu dla mnie miejsce skoro naczytalam sie tutaj roznych opinii na temat osob ktore nie powinny brac, ale każdy ma swoj rozum i według mnie forum jest od tego aby sie wspierac. No cóż to ja mimo wszystko trzymam za Was wszystkie kciuki i za Ciebie Teresska też.

Pozdrawiam!
Dokładnie, każdy ma swój rozum...
Dziękuję za życzenia powodzenia, również życzę Ci abyś osiągnęła wymarzoną wagę, w sposób w jaki podpowiada Ci Twój rozum

Stary 2008-04-28, 09:24   #821
syiwka
BAN stały

Cytat:
Ale Ty jestes plytka . Moze jakbys przeczytala to forum od poczatku to bys zrozumiala ze Tereskaa ma racje.I nie strasz drogie dziewcze tutaj nikogo bo gowno mozesz. Co to za glupota pisac ,ze po schudnieciu bedziesz wygladac lepiej niz Tereskaaa . Nawet jej na oczy nie widzialas ,zalosna jestes . Zamiast meridii kup sobie psychotroby na natpobudliwosc. Chyba sie za duzo oparow na wachalas na slasku widac . normalnie az plujesz jadem
syiwka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-28, 09:55   #822
martines1981
BAN stały

Cytat:
Napisane przez syiwka Pokaż wiadomość
Ale Ty jestes plytka . Moze jakbys przeczytala to forum od poczatku to bys zrozumiala ze Tereskaa ma racje.I nie strasz drogie dziewcze tutaj nikogo bo gowno mozesz. Co to za glupota pisac ,ze po schudnieciu bedziesz wygladac lepiej niz Tereskaaa . Nawet jej na oczy nie widzialas ,zalosna jestes . Zamiast meridii kup sobie psychotroby na natpobudliwosc. Chyba sie za duzo oparow na wachalas na slasku widac . normalnie az plujesz jadem

Kolejna pani profesor sie znalazla, to wy sie pienicie jakbyscie naprawde mialy problemy ze soba nie wspomne o nadpobudliwosci. Wystarczy ze zastanowisz sie nad tym co piszesz i zauwazysz kto tak naprawde pluje jadem. Daj sobie spokoj dziewczyno i nie baw sie w obronce ucisnionych bo tylko sobie nerwow napsujesz. Ja powiedzialam co mysle po to jest to forum i moze sie powtorze ale uwazam ze to forum nie jest po to by pouczac ale jak powiedziala juz tutaj kludii99 po to by sie wspierac. Acha i przeczytaj dokladnie cala moja rozmowe z teresska wtedy zobaczysz ze nie tylko ja oceniam ludzi po tym co tu piszą.

Cholerka mialam tu juz nie wchodzic ale jak widze to co tu sie dzieje to poprostu nie da sie przemilczec.
Stary 2008-04-28, 09:57   #823
martines1981
BAN stały

Cytat:
Dziękuję za życzenia powodzenia, również życzę Ci abyś osiągnęła wymarzoną wagę, w sposób w jaki podpowiada Ci Twój rozum

I co nie mozna bylo tak odrazu
Stary 2008-04-28, 10:24   #824
Tereskaa
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
I co nie mozna bylo tak odrazu

Moja wypowiedź nie jest jednoznaczna z przyklaskiem dla brania silnych leków bez potrzeby, stąd ten wielokropek, który powinien dać do myślenia

W przypadku, kiedy wybuchłaś do mnie wręcz agresją, wygenerowałaś u mnie tą samą reakcję. Kobieto zastanów się, to jest forum na którym dziewczyny się wpierają i korzystają z rad. Jeśli na Twoich wypowiedziach ktoś się będzie wzorował to może się źle dla niego skończyć bo jak traktować poważnie wypowiedzi kogoś kto uważa, że do lekarza chodzić nie musisz bo wystarczy, że koleżanka chodzi albo kupuje sobie silne leki na spółę z koleżanką, tak jak kupuje się cukierki No sorry ale to niedorzeczność. Skoro i tak nie chudniesz po odpowiedniku Meridii to po co się truć? Ale oczywiście masz swój rozum... Pomijam już fakt, że kupując leki z czarnego rynku bierzesz udział w przestępstwie... Nie zastanowił Cię fakt, że tutaj nie tylko ja uważam, że niedorzeczności piszesz? To powinno dać Ci do myślenia i skłonić do refleksji, że może nie masz racji Uwierz, my naprawdę nie chcemy dla Ciebie źle, ja mam trochę styczności z tym lekiem i wiem co to za "świństwo". Także nie unoś się i może warto się zastanowić po co brać coś co nie pomaga

Stary 2008-04-28, 10:32   #825
kludii99
BAN stały

Ja myslę że nie ma co się kłócić na ten temat

Każdy ma swoje zdanie i niech tak już zostanie a oszczerstwa lepiej zostawić dla siebie i powiem Wam szczerze że pierwszy raz widze takie coś.. :/

Trzymam kciuki!
Stary 2008-04-28, 10:36   #826
kludii99
BAN stały

Cytat:
Cześć! A co do Ciebie to wydaje mi się że troszke przesadziłas z tą wypowiedzią... Wiesz z tego co ja tu czytałam martines81 ani słowem Ciebie nie obraziła, tym samym moge stwiredzić, że to Ty plujesz jadem

A no i jak masz zamiar kogoś obrażać na forum to może lepiej na początku naucz się poprawnie pisać.

Pozdrawiam!
Stary 2008-04-28, 10:41   #827
Tereskaa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja myslę że nie ma co się kłócić na ten temat

Każdy ma swoje zdanie i niech tak już zostanie a oszczerstwa lepiej zostawić dla siebie i powiem Wam szczerze że pierwszy raz widze takie coś.. :/

Trzymam kciuki!
Tak, tak, każdy może mieć swoje zdanie i robić co chce, ja walczę tylko z tym, że to forum czyta sporo osób poszukujących podpowiedzi i jak przeczytają, że po co chodzić do lekarza skoro koleżanka chodzi, to chyba nie chciałabyś aby ktoś tej rady posłuchał

Stary 2008-04-28, 10:55   #828
kludii99
BAN stały

Cytat:
Tak, tak, każdy może mieć swoje zdanie i robić co chce, ja walczę tylko z tym, że to forum czyta sporo osób poszukujących podpowiedzi i jak przeczytają, że po co chodzić do lekarza skoro koleżanka chodzi, to chyba nie chciałabyś aby ktoś tej rady posłuchał

Wiesz co rzeczywistośc jednak jest troszkę inna niż ta którą chciałabyś tutaj przekazać wielu dziewczynom. Rozumiem to ponieważ naprawde są to niebezpieczne środki których nie wolno łykać jak "cukierki", ale prawda (niestety) jest taka że rzeczywiście tak jest.
Idziesz do lekarza prosisz o recepte i ją dostajesz :/
Wiem że te tabletki są dla osób bardzo otyłych, i przed ich przepisaniem jest wykonywana seria koniecznych badań, lecz niestety kto bedzie chciał i tak sobie je załatwi.
Może nie spotkałaś sie jeszcze z takim czymś, że lekarz przepisuje takie leki bez problemu no ale przynajmniej teraz wiesz, że tak może być.
Stary 2008-04-28, 11:04   #829
wiki992
Przyczajenie

Witam wszystkich
Stosuje Meridie 10 od 1,5 miesiąca i schudłam 9kg Skutków ubocznych jako takich nie mam,no po za suchością w ustach.A zaparcia już nie są dla mnie problemem bo codziennie wieczorkiem wypijam herbatę Figura1 i pomaga mi w 100%
To na tyle z mojego pochwalenia się

Chciałabym się tylko wypowiedzieć na temat tej kłótni jaka wyszła na forum.
Myślę że nie ma sensu się tu wyzywać i obrażać bo z tego co zdążyłam się zorientować to jesteśmy tu wszystkie by sobie pomagać i się wspierać.I to nie ważne czy ktoś ma do zgubienia 80 czy 8 kg.Dla tych osób z większa nadwagą te 8kg jest śmieszna sprawą ale nie zapominajmy ze jesteśmy kobietami a my lubimy same sobie stwarzać problemy, i te 8kg może być wielka tragedią.I nie tylko moze być przyczyną złego samopoczucia ale i nawet depresji.
Nasz organizm jest dziwnie zbudowany i tak jak widze na swoim przykładzie straciłam 9kg a tak naprawdę prawie nie ma różnicy i jak to mówią moi znajomi "PO GRUBYM TO NIE WIDAĆ" a z kolei u szczupłej dziewczyny te parę kilo więcej aż w oczy razi!
Dla tego rozumiem i jedna stronę i drugą, ale na miejscu martines1981 nie bulwersowałabym się tak bo Tereskaa zna się na tym jak można zauważyć na forum.I jestem pewna że nikt tu nie radzi zle!!
I zgadzam się Meridię można bez problemu sobie załatwić,tylko sęk w tym by sobie pomóc a nie zaszkodzić!!
Tak jak już było na forum każdy ma swój rozum
Pozdrawiam
wiki992 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-28, 11:09   #830
Tereskaa
Zakorzenienie

Klaudii99 wiem, że kijem Wisły nie zawrócę ale przynajmniej niech ci, którzy będą to czytać wiedzą, że to nie jest dobra droga, może choć chwilkę się nad tym zastanowią. A co do lekarzy to u mnie w przychodni bardzo restrykcyjnie przestrzega się przepisywania Meridii osobom otyłym. Nie wiem jak jest gdzie indziej, pierwsze się spotykam, że dostaje ten lek osoba z lekką nadwagą i z tego co dziewczyny pisały tu na forum to raczej te, którym lekarz nie chciał dać recepty, kupują Meridę na czarnym rynku.

Stary 2008-04-28, 11:15   #831
martines1981
BAN stały

Cytat:
Napisane przez wiki992 Pokaż wiadomość
Witam wszystkich
Stosuje Meridie 10 od 1,5 miesiąca i schudłam 9kg Skutków ubocznych jako takich nie mam,no po za suchością w ustach.A zaparcia już nie są dla mnie problemem bo codziennie wieczorkiem wypijam herbatę Figura1 i pomaga mi w 100%
To na tyle z mojego pochwalenia się

Chciałabym się tylko wypowiedzieć na temat tej kłótni jaka wyszła na forum.
Myślę że nie ma sensu się tu wyzywać i obrażać bo z tego co zdążyłam się zorientować to jesteśmy tu wszystkie by sobie pomagać i się wspierać.I to nie ważne czy ktoś ma do zgubienia 80 czy 8 kg.Dla tych osób z większa nadwagą te 8kg jest śmieszna sprawą ale nie zapominajmy ze jesteśmy kobietami a my lubimy same sobie stwarzać problemy, i te 8kg może być wielka tragedią.I nie tylko moze być przyczyną złego samopoczucia ale i nawet depresji.
Nasz organizm jest dziwnie zbudowany i tak jak widze na swoim przykładzie straciłam 9kg a tak naprawdę prawie nie ma różnicy i jak to mówią moi znajomi "PO GRUBYM TO NIE WIDAĆ" a z kolei u szczupłej dziewczyny te parę kilo więcej aż w oczy razi!
Dla tego rozumiem i jedna stronę i drugą, ale na miejscu martines1981 nie bulwersowałabym się tak bo Tereskaa zna się na tym jak można zauważyć na forum.I jestem pewna że nikt tu nie radzi zle!!
I zgadzam się Meridię można bez problemu sobie załatwić,tylko sęk w tym by sobie pomóc a nie zaszkodzić!!
Tak jak już było na forum każdy ma swój rozum
Pozdrawiam

Brawo. Powiem juz tylko tyle bo jak powiem cos wiecej to moze to sie obrocic przeciwko mnie. Pozdrawiam.
Stary 2008-04-28, 11:27   #832
wiki992
Przyczajenie

Mam jeszcze takie pytanie,czy któraś z Was przy stosowaniu Meridii miała problemy z "humorkami"??Bo u mnie jest tak z euforii w łzy ,z łez w euforię!I nie wiem czy jest to skutek tego leku czy powinnam zgłosić sie do jakiegoś specialisty od główki
No i miałam taki przypadek że nie wziełam 2dni tabletek i normalnie bez kija to do mnie nie podchodz,wiec zastanawiam się czy to tylko ja tak mam.
wiki992 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-28, 11:33   #833
Tereskaa
Zakorzenienie

Ja się póki co za dużo nie będę wypowiadała ale wkleję Wam coś

ULOTKA Z MERIDII

Meridia® 10; Meridia® 15
Sibutramine hydrochloride
Działanie
Inhibitor wychwytu zwrotnego monoamin - przede wszystkim noradrenaliny i serotoniny, ułatwiający normalizację masy ciała. Działanie lecznicze wykazują metabolity aminowe sybutraminy - wtórny (metabolit 1) i pierwotny (metabolit 2). Sybutramina i jej metabolity nie wpływają na uwalnianie monoamin i nie są inhibitorami MAO. Działanie polega na nasileniu poposiłkowego uczucia sytości oraz na zwiększeniu wydatku energetycznego poprzez nasilenie termogenezy. Po podaniu doustnym sybutramina dobrze wchłania się z przewodu pokarmowego i w znacznym stopniu ulega efektowi pierwszego przejścia przez wątrobę. Po podaniu doustnym 20 mg chlorowodorku sybutraminy maksymalne stężenie we krwi występuje po 1,2 h. Farmakologicznie czynne metabolity 1 i 2 osiągają maksymalne stężenie we krwi po 3 h, a ich T0,5 wynosi odpowiednio 14 i 16 h. Sybutramina wiąże się z białkami osocza w 97%, a jej metabolity w 94%. Stężenia obu metabolitów osiągają stan stacjonarny w ciągu 4 dni. Sybutramina i jej czynne metabolity są metabolizowane głównie w wątrobie. T0,5 wynosi 1,1 h.

Wskazania
Wspomagająco, w połączeniu z dietą, w leczeniu otyłości u pacjentów ze wskaźnikiem BMI ≥ 30 kg/m2 oraz u pacjentów z nadwagą (BMI ≥ 27 kg/m2) ze współistniejącymi czynnikami ryzyka, takimi jak cukrzyca typu 2 lub dyslipidemia. Preparat powinien być stosowany u pacjentów, u których leczenie niefarmakologiczne było nieskuteczne, tzn. nie uzyskano lub nie utrzymano zmniejszenia mc. większego niż 5% w ciągu 3 miesięcy. Stosowanie preparatu powinno być częścią długotrwałego, kompleksowego leczenia pod kontrolą lekarza, mającego doświadczenie w leczeniu otyłości.

Przeciwwskazania
Nadwrażliwość na składniki preparatu. Otyłość wtórna. Ciężkie zaburzenia łaknienia w wywiadzie. Zaburzenia psychiczne (u pacjentów z chorobą dwubiegunową istnieje ryzyko wystąpienia epizodu manii). Zespół Gilles de la Tourette'a. Jednoczesne (oraz w ciągu 2 tyg. po ich odstawieniu) stosowanie inhibitorów MAO oraz innych leków działających na o.u.n., takich jak leki przeciwdepresyjne oraz leki stosowane w psychozach, zaburzeniach snu lub w celu zmniejszenia masy ciała. Choroba niedokrwienna serca, zastoinowa niewydolność serca, tachykardia, miażdżyca zarostowa tętnic obwodowych, zaburzenia rytmu serca lub choroby naczyniowe mózgu (udar lub przemijający atak niedokrwienny) w wywiadzie. Nie poddające się leczeniu nadciśnienie tętnicze (>145/90 mm Hg). Nadczynność tarczycy. Ciężka niewydolność wątroby lub nerek. Łagodny rozrost gruczołu krokowego z zatrzymaniem moczu. Guz chromochłonny nadnerczy. Jaskra z wąskim kątem przesączania. Nie stosować u dzieci i młodzieży do 18 r.ż., u dorosłych powyżej 65 r.ż. (brak badań klinicznych), a także u pacjentów nadużywających narkotyków, alkoholu lub leków. Ciąża i okres karmienia piersią.

Środki ostrożności
Leczenie preparatem należy przerwać gdy podczas kolejnych pomiarów zwiększa się wartość spoczynkowej akcji serca o ≥ 10 uderzeń/min lub wartość ciśnienia skurczowego/rozkurczowego o ≥ 10 mm Hg. Lek należy odstawić u pacjentów z niepoddającym się leczeniu nadciśnieniem tętniczym, gdy ciśnienie tętnicze będzie większe niż 145/90 mm Hg podczas 2 kolejnych pomiarów. Szczególnie ostrożnie stosować u pacjentów z zaburzeniami depresyjnymi w wywiadzie (w rzadkich przypadkach informowano o depresji, myślach samobójczych i samobójstwie); jeśli wystąpią objawy depresji należy przerwać stosowanie preparatu. W czasie leczenia należy zwracać szczególną uwagę na takie działania niepożądane jak: nasilająca się duszność, ból w klatce piersiowej i obrzęki kostek. Ostrożnie stosować u pacjentów z padaczką, niewielkimi lub umiarkowanymi zaburzeniami czynności wątroby lub nerek, ruchami mimowolnymi lub tikami wokalnymi w wywiadzie rodzinnym, jaskrą z otwartym kątem przesączania lub u pacjentów z ryzykiem wystąpienia podwyższonego ciśnienia śródgałkowego, ze skłonnością do krwotoków. Preparat zawiera laktozę i nie powinien być stosowany u pacjentów z dziedziczną nietolerancją galaktozy, niedoborem laktazy lub zespołem złego wchłaniania glukozy-galaktozy.

Ciąża i okres karmienia piersią
Preparat jest przeciwwskazany w ciąży i okresie karmienia piersią. Kobiety w wieku rozrodczym powinny w trakcie leczenia preparatem stosować skuteczną antykoncepcję.

Działanie niepożądane
Większość działań niepożądanych wystąpiła w pierwszych 4 tyg. leczenia, ich nasilenie oraz częstotliwość zmniejszały się z upływem czasu. Bardzo często obserwowano: suchość w jamie ustnej, bezsenność, zaparcie. Często: tachykardię, kołatanie serca, nadciśnienie tętnicze, rozszerzenie naczyń krwionośnych (uderzenia gorąca), nudności, nasilenie dolegliwości związanych z guzkami krwawniczymi, nudności, ból i zawroty głowy, parestezje, niepokój, zwiększoną potliwość, zaburzenia smaku. Mogą również wystąpić: reakcje nadwrażliwości (m.in. pokrzywka, wykwity skórne, obrzęk naczynioruchowy, reakcje anafilaktyczne), małopłytkowość, choroba SchĂśnleina i Henocha, migotanie przedsionków, napadowy częstoskurcz nadkomorowy, pobudzenie, depresja, napady padaczkowe, przemijające zaburzenia pamięci krótkotrwałej, niewyraźne widzenie, biegunka, wymioty, łysienie, ostre śródmiąższowe zapalenie nerek, zapalenie kłębuszków nerkowych obejmujące tkankę łączną i naczynia włosowate, zatrzymanie moczu, zaburzenia wytrysku, impotencja, zaburzenia cyklu miesiączkowego, krwotok maciczny, przemijające zwiększenie aktywności enzymów wątrobowych we krwi. Rzadko obserwowano objawy odstawienia, takie jak zwiększone łaknienie i ból głowy.

Interakcje
Preparatu nie należy stosować z innymi lekami, które zwiększają stężenie serotoniny w mózgu. Ostrożnie stosować z inhibitorami izoenzymu CYP3A4, takimi jak ketokonazol, itrakonazol, erytromycyna, klarytromycyna, troleandomycyna, cyklosporyna (przyspieszenie akcji serca i zwiększenie stężeń czynnych metabolitów sybutraminy we krwi). Rifampicyna, fenytoina, karbamazepina, fenobarbital i deksametazon indukują izoenzym CYP3A4 i mogą przyspieszać metabolizm sybutraminy. Jednoczesne stosowanie z lekami przeciwmigrenowymi (sumatriptan, dihydroergotamina), opioidami (pentazocyna, petydyna, fentanyl, dekstrometorfan) lub lekami z grupy SSRI może prowadzić do wystąpienia zespołu serotoninowego. Ostrożnie stosować z lekami wpływającymi na hemostazę oraz lekami, które mogą zwiększać ciśnienie tętnicze lub przyspieszać akcję serca (m.in. leki sympatykomimetyczne). Lek nie osłabia działania doustnych preparatów antykoncepcyjnych. Należy zachować 2-tygodniową przerwę pomiędzy odstawieniem sybutraminy, a rozpoczęciem leczenia MAO. Pojedyncza dawka sybutraminy nie nasila działania alkoholu. Brak badań dotyczących jednoczesnego stosowania sybutraminy i orlistatu.

Dawkowanie
Doustnie. Dorośli: początkowo 10 mg raz dziennie, rano. U pacjentów, u których nie nastąpiło odpowiednie zmniejszenie mc. (co najmniej 2 kg po 4 tyg.) i tolerancja leku była dobra, dawkę można zwiększyć do 15 mg raz dziennie. U pacjentów, u których po 4 tyg. stosowania tej dawki nie nastąpiło zmniejszenie mc. o co najmniej 2 kg, lek należy odstawić. Kapsułki należy połykać w całości, popijając płynem. Okres leczenia nie powinien być dłuższy niż 12 miesięcy.
Leczenie preparatem należy przerwać, gdy mc. ustabilizuje się, a zmniejszenie mc. wyniesie mniej niż 5% mc. przed rozpoczęciem leczenia lub gdy zmniejszenie mc. po 3 miesiącach leczenia stanowi mniej niż 5% mc. przed rozpoczęciem leczenia. Leczenia nie należy konytnuować u pacjentów, którzy ponownie przybrali na wadze ≥ 3 kg po wcześniejszym zmniejszeniu mc.
U pacjentów ze współistniejącymi chorobami leczenie preparatem można kontynuwać tylko wtedy, gdy zmniejszenie mc. powoduje inne, korzystne klinicznie zmiany, takie jak zmiana profilu lipidowego u pacjentów z dyslipidemią lub normalizacja stężenia glukozy we krwi u pacjentów z cukrzycą typu 2.

Uwagi
Podczas leczenia należy kontrolować częstość akcji serca oraz ciśnienie tętnicze krwi, szczególnie u pacjentów z zespołem bezdechu sennego: w pierwszych 3 miesiącach leczenia pomiary należy wykonywać co 2 tyg., między 4-6 miesiącem raz w miesiącu, następnie raz na trzy miesiące. Preparat może upośledzać zdolność prowadzenia pojazdów i obsługi maszyn.

Stary 2008-04-28, 15:00   #834
capreolus
BAN stały

Cytat:
Klaudii99 wiem, że kijem Wisły nie zawrócę ale przynajmniej niech ci, którzy będą to czytać wiedzą, że to nie jest dobra droga, może choć chwilkę się nad tym zastanowią. A co do lekarzy to u mnie w przychodni bardzo restrykcyjnie przestrzega się przepisywania Meridii osobom otyłym. Nie wiem jak jest gdzie indziej, pierwsze się spotykam, że dostaje ten lek osoba z lekką nadwagą i z tego co dziewczyny pisały tu na forum to raczej te, którym lekarz nie chciał dać recepty, kupują Meridę na czarnym rynku.
Czesc,
jak juz kiedys pisalam w poscie, lekarz endokrynolog sam namawial mnie do zazywania meridii 10- wczesniej nawet nie slyszalam o tym leku... przy wadze 64 kg, 158cm. Zdecydowalam sie, bo powiedzial, ze to bardzo bezpieczny lek, w ogole super, wszystkie jego pacjentki sa zachwycone. no cóż, zaufałam lekarzowi, że wie co robi - w końcu jest lekarzem. poza tym strasznie trudno bylo mi schudnac, przez nie zdiagnozowaną niedoczynnosc tarczycy przytylam jedząc jak zwykle 8 kg w ciagu roku, zanim poszlam do endokrynologa.
Po miesiącu koszmaru, dosłownie każdy dzień był nie do przezycia, taka byłam słaba, schudłam 3 kg. Wtedy lekarz powiedział- to przy mojej OTYŁOŚCI za mało, więc teraz czas na meridię 15. Odmówiłam, bo naprawdę czuję, że strasznie sobie nadwerężyłam zdrowie przez zażywanie jej. Żałuję, że zażywałam ten lek. teraz kiedy unormowała mi się tarczyca, mogę normalnie na diecie chudnąć, tak jak kiedyś i już doszłam do 58 kg, 2 brakuje do starej wagi.
wielu lekarzy wypisze receptę, jeśli ktoś bez otyłości chce Meridię.
Niektórzy pójdą dalej -będą komuś wmawiać otyłość, żeby tylko przepisać lek...
Co za czasy...
capreolus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-28, 15:10   #835
Tereskaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez capreolus Pokaż wiadomość
Czesc,
jak juz kiedys pisalam w poscie, lekarz endokrynolog sam namawial mnie do zazywania meridii 10- wczesniej nawet nie slyszalam o tym leku... przy wadze 64 kg, 158cm. Zdecydowalam sie, bo powiedzial, ze to bardzo bezpieczny lek, w ogole super, wszystkie jego pacjentki sa zachwycone. no cóż, zaufałam lekarzowi, że wie co robi - w końcu jest lekarzem. poza tym strasznie trudno bylo mi schudnac, przez nie zdiagnozowaną niedoczynnosc tarczycy przytylam jedząc jak zwykle 8 kg w ciagu roku, zanim poszlam do endokrynologa.
Po miesiącu koszmaru, dosłownie każdy dzień był nie do przezycia, taka byłam słaba, schudłam 3 kg. Wtedy lekarz powiedział- to przy mojej OTYŁOŚCI za mało, więc teraz czas na meridię 15. Odmówiłam, bo naprawdę czuję, że strasznie sobie nadwerężyłam zdrowie przez zażywanie jej. Żałuję, że zażywałam ten lek. teraz kiedy unormowała mi się tarczyca, mogę normalnie na diecie chudnąć, tak jak kiedyś i już doszłam do 58 kg, 2 brakuje do starej wagi.
wielu lekarzy wypisze receptę, jeśli ktoś bez otyłości chce Meridię.
Niektórzy pójdą dalej -będą komuś wmawiać otyłość, żeby tylko przepisać lek...
Co za czasy...
Ech, no tak, Meridia to poważny lek. Dziwne, że lekarze tak chętnie go Wam przepisują, kto wie, może mają jakieś profity z tego Zastanawia mnie jedno; skoro lekarze tak chętnie przepisują Meridię to czemu tak intensywnie kwitnie czarny rynek tych leków, dlaczego ludzie kupują ten lek za cenę dwa razy taka jak w aptece można kupić Nie chcę wyjść znowu na złośliwą babę, ale trochę mi się to kupy nie trzyma. Pewnie są jakieś ewenementy wśród lekarzy, ale chyba nie ma ich aż tak dużo skoro ludzie zamiast iść do lekarza i kupic Meridię za 60 zł szperają po internecie i w końcu kupują za 120 i więcej i to zazwyczaj czeską gdzie jest 28 kapsułek

Stary 2008-04-28, 17:10   #836
capreolus
BAN stały

Cytat:
Ech, no tak, Meridia to poważny lek. Dziwne, że lekarze tak chętnie go Wam przepisują, kto wie, może mają jakieś profity z tego
Tak, producent meridii teraz jest w natarciu. Nie chcę uprawiac "kryptoreklamy", ale od lekarza dostałam piekną wizytówkę z numerem klubowym, która prowadzi do strony o odchudzaniu sponsorowanej przez producenta meridii. na stronie są rożne pozyteczne diety, ale nie tylko...same hasła na tej stronie sugerują ze chodzi o "receptę na odchudzanie". były też spoty reklamowe tej strony w telewizji. oczywiscie nie reklamują leku, bo leku na receptę reklamowac nie wolno, tylko tę stronę o odchudzaniu. jest tam tez dział dotyczący lekarzy biorących udział w akcji, którzy pomogą otyłym pacjentom wygrac z nadmierną tuszą. oczywiscie ten lekarz jest na liscie, na stronie w serwisie pozytecznym, ale sponsorowanym przez firmę farmaceutyczną. kiedy mój chłopak usłyszał, że lekarz nazwał mnie osobą otyłą, stwierdził, że to lekarz powienien się leczyc. na pewno ma z tego profity, skoro przypisał sam mi ten lek, wcale o niego nie prosiłam. Pytałam sie tylko dlaczego mimo rozpoczetego leczenia tarczycy ciagle tyję, będąc na diecie. Po pierwszych 6 kilogramach, które przytyłam w ciągu 2 miesięcy (!) przeszłam na dietę i zamiast schudnąc przytyłam 2 kg w ciągu pół roku. Zrobiłam badania tarczycy - wyszła niedoczynnośc. I wtedy trafiłam do endokrynologa. byłam zdesperowana, bo po 4 miesiącach leczenia tarczycy i diety waga stała w miejscu. Lekarz powiedział, że z tych 8 kg, które przytylam zrobi się niedługo 20, jesli nie zgodzę się na to swietne lekarstwo, z ktorego jego pacjentki są tak zadowolone. więc zażywałam, bo przestalam miescic się w ubrania, a nigdy tyle nie wazylam. nie wiedziałam co będzie dalej, czy ten niezależny ode mnie przyrost wagi będzie się utrzymywał. zwlaszcza, ze przytylam przez podstępne choróbsko a nie przez objadanie się. Kiedy po miesiącu zazywania meridii powiedzialam o okropnych skutkach ubocznych, lekarz stwierdził, że z jego doswiadczenia 90% osob ich nie ma...dziwił sie, że rezygnuję z "leczenia". Powiedział, że teraz na pewno nie utrzymam diety. Tak jakby przyczyną mojej nadwagi był wyłącznie mój nadmierny apetyt.

Edytowane przez capreolus
Czas edycji: 2008-04-28 o 17:38
capreolus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-28, 17:21   #837
Tereskaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez capreolus Pokaż wiadomość
Tak, producent meridii teraz jest w natarciu. Nie chcę uprawiac "kryptoreklamy", ale od lekarza dostałam piekną wizytówkę z numerem klubowym, która prowadzi do strony o odchudzaniu sponsorowanej przez producenta meridii. na stronie są rożne pozyteczne diety, ale nie tylko...same hasła na tej stronie sugerują ze chodzi o "receptę na odchudzanie". były też spoty reklamowe tej strony w telewizji. oczywiscie nie reklamują leku, bo leku na receptę reklamowac nie wolno, tylko tą stronę o odchudzaniu. jest tam tez dział dotyczący lekarzy biorących udział w akcji, którzy pomogą otyłym pacjentom wygrac z nadmierną tuszą. oczywiscie ten lekarz jest na liscie, na stronie w serwisie pozytecznym, ale sponsorowanym przez firmę farmaceutyczną. kiedy mój chłopak usłyszał, że lekarz nazwał mnie osobą otyłą, stwierdził, że to lekarz powienien się leczyc. na pewno ma z tego profity, skoro pzypisał sam mi ten lek, wcale o niego nie prosiłam. Pytałam sie tylko dlaczego mimo rozpoczetego leczenia tarczycy ciagle tyję, będąc na diecie. Lekarz powiedział, że z tych 8 kg, które przytylam zrobi się niedługo 20, jesli nie zgodzę się na to swietne lekarstwo, z ktorego jego pacjentki są tak zadowolone.
Kiedy po miesiącu zazywania powiedzialam o okropnych skutkach ubocznych, stwierdził, że z jego doswiadczenia 90% osob ich nie ma...
Aż wściekłość bierze, że lekarze tak sobie szafują zdrowiem pacjentów. Nie ukrywam, że ciekawi mnie co to za strona, ale nie wiem czy regulamin pozwala na podanie jej na forum publicznym Jak możesz to wyślij mi adres tej stronki na PW

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-04-28, 18:34   #838
syiwka
BAN stały

Cytat:
Cześć! A co do Ciebie to wydaje mi się że troszke przesadziłas z tą wypowiedzią... Wiesz z tego co ja tu czytałam martines81 ani słowem Ciebie nie obraziła, tym samym moge stwiredzić, że to Ty plujesz jadem

A no i jak masz zamiar kogoś obrażać na forum to może lepiej na początku naucz się poprawnie pisać.

Pozdrawiam!
ZA toTY mnie obrazilas skad wierz rze niemam dy sor to gra fii ale jak jestes takom polonistkom to gratoloje denerwoja mnie takie panienki jak TY ( NAUCZ SIE PISAC ) ohhhhh ale mi pojehalas mam gdzies co o mnie myslisz tak po pierwsze martines zaczela obrarzac tereske i jakos tego niezaowarzylas martines pytala o rade i jom dostala TERESKAA ma 1000% racji co do meridi a pozatym jak jestes tak intelgentna to czytac umierz tagrze przeczytaj sobie olotke meridii tam jest napisane rze to lek na OTYLOSC ale curz dla nie kturyh wyglad warzniejszy nirz zdrowie a takich osub nie jest mi rzal jak sie przekona na wlasnej skuze to zrozomnie POZDRAWIAM
syiwka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-28, 19:57   #839
Tereskaa
Zakorzenienie

Cytat:
ZA toTY mnie obrazilas skad wierz rze niemam dy sor to gra fii ale jak jestes takom polonistkom to gratoloje denerwoja mnie takie panienki jak TY ( NAUCZ SIE PISAC ) ohhhhh ale mi pojehalas mam gdzies co o mnie myslisz tak po pierwsze martines zaczela obrarzac tereske i jakos tego niezaowarzylas martines pytala o rade i jom dostala TERESKAA ma 1000% racji co do meridi a pozatym jak jestes tak intelgentna to czytac umierz tagrze przeczytaj sobie olotke meridii tam jest napisane rze to lek na OTYLOSC ale curz dla nie kturyh wyglad warzniejszy nirz zdrowie a takich osub nie jest mi rzal jak sie przekona na wlasnej skuze to zrozomnie POZDRAWIAM
Dziękuję syiwka Ale się ciężko czyta takie ortografy

A ja od jutra startuję z kolejnym podejściem do Meridii. Robię sobie przerwy w braniu Meridii bo jestem krwiodawcą i aby oddać krew to robię sobie przerwę miesięczną by krew zdążyła się oczyścić W zasadzie wystarczy 2 tygodnie na oczyszczenie krwi z leku ale ja wolę ten czas podwoić żeby przypadkiem biorcy nie zaszkodzić Więc od jutra start Teraz sobie obiecuję, że nie będę się ważyć codziennie, tylko co tydzień Napiszę Wam jak mi idzie

Stary 2008-04-28, 21:06   #840
kludii99
BAN stały

Cytat:
Dobrze, masz rację martines prosiła o rade i ją dostała. Ale sama widzisz jak to "proszenie o radę" się skończyło. Jeżeli chodzi o Ciebie to ja Cię nie obraziłam, a tak pozatym to Ty pierwsza wyskoczyłaś z tymi "miłymi" słowami, które według mnie nie powinny paść. Może i rzeczywiście Tereskaa ma rację, bo napewno ma, tylko poprostu jak przeczytałam to co piszesz na temat martines to aż się zaskoczyłam, że jest w Tobie tyle złości o coś co w zasadzie Ciebie nie dotyczy.

Jeżeli chodzi o to czy jestem inteligentą osobą i czy umie czytać ( a wyobraż sobie, że umie ) to poprostu przeczytaj sobie ten post i stwierdź sama. Ja nie jestem jakąś małolatą, żeby nie wiedzieć jaki lek stosuje "tylko po to aby schudnąć'. Ulotkę przeczytałami to bardzo dobrze. Myślisz, że stosowałabym Meridię gdybym nie musiała? To nie jest moja zachcianka, ani żaden wymysł. A pozatym nie chcę się tłumaczyć osobie, która nie potrafi spokojnie porozmawiać tylko obrzucać się obelgami przemyśl czasami to co piszesz i to wszystko.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości