Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 28 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-05-24, 20:11   #811
rambo
Zakorzenienie

GG do rambo Send a message via Skype™ to rambo
Dot.: staż

Mamy tutaj wielki wątek o stażu Łączę.

Poza tym polecam zrobiony przez Cheer wykaz linków wizażowych i poza-wizażowych odnośnie różnie ujętego poszukiwania pracy

http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=164666
Stary 2007-05-24, 20:45   #812
Nektarynka
Zadomowienie

Dot.: Pytanie o STAŻ

Cytat:
Napisane przez tess_d Pokaż wiadomość
To zależy od urzędu. W tym, w którym ja jestem na stażu jest na to kasa przez cały rok. Zarówno na staże jak i na dotacje na rozpoczęcie działalności gospodarczej. U nas tylko brakuje chętnych na te staże
U mnie 2 lata temu nie było dużo ofert. Próbowałam sama szukać to prezes pewnej spółki nawet nie znał istoty stażu, sama musiałam mu tłumaczyć, ale nie szkodzi
A najbardziej wkurzyła mnie sytuacja kiedy poszłam do UP w sprawie stażu. Rozmawiałam z jakąś babką, ona zapytała mnie czy idę na studia dzienne, czy zaoczne? Ja odp. jej, że jestem jeszcze nie zdecydowana, bo to zależy od tego czy będę miała pracę, na co ona: To ja nie mogę pani powiedzieć o aktualnej ofercie stażu bla bla bla. Grrrrrrrr Booże dlaczego oni spławiają w tak lekceważący sposób młodych ludzi z ambicjami ? Może zostawiają oferty znajomym

P.S. Czy warunek przyjęcia na staż się zmienił -tzn. czy nadal obowiązują 3 m-ce bez podejmowania wcześniejszej pracy ?

http://kropelka-wiary.pl/

Nektarynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-25, 16:31   #813
tess_d
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nektarynka Pokaż wiadomość
P.S. Czy warunek przyjęcia na staż się zmienił -tzn. czy nadal obowiązują 3 m-ce bez podejmowania wcześniejszej pracy ?
Nie wiem czy taki warunek kiedykolwiek obowiązywał, bo coś mi się to dziwne wydaje :/
Jedyne co musi być spełnione, to osoba musi być absolwentem poniżej 27 roku życia oraz nie może uczyć się w systemie dziennym.

Kurcze, dziwne że tak Cię ta babka spławiła. U nas nawet nie trzeba się dopytywać o staże, bo babki same kierują nawet w dniu rejestracji bezrobotnego. (Ja byłam takim przypadkiem ) Informacje o miejscach na staż są wywieszone w gablotach i jak coś kogoś zainteresuje to bez problemu dostanie skierowanie.

Natomiast jeżeli chodzi o oferty pracy, to wiadomo te lepsze leżakują nawet kilka dni w szufladach, bo a nóż jakiś znajomy będzie chętny. Inna sprawa, że tych dobrych ofert jest jak na lekarstwo.
tess_d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-25, 21:12   #814
Nektarynka
Zadomowienie

tess_d może byłaś na stażu od razu po liceum/studiach i nawet nie wiedziałaś o tym warunku. Staż to pierwsza praca, takie przygotowanie do dorosłego życia i aby nadano Tobie miano stażysty nie możesz wcześniej pracować na żadną umowę dłużej niż 3 m-ce. Gdy przekroczyłabyś ten czas to w takim razie masz już doświadczenie w pracy więc po co Tobie staż, rozumiesz? Oto cała istota.

Umnie nie wszystkie oferty stażu był wtedy w gablocie dlatego rozmawiałam z babką. Trzeba mieć łeb na karku. Nie rozumiem zachowania kobiety, straszna sknera wtedy była. Dawno tam nie byłam bo nie było takiej potrzeby. Ech

Stary 2007-05-26, 11:07   #815
tess_d
Zadomowienie

Cytat:
tess_d może byłaś na stażu od razu po liceum/studiach i nawet nie wiedziałaś o tym warunku. Staż to pierwsza praca, takie przygotowanie do dorosłego życia i aby nadano Tobie miano stażysty nie możesz wcześniej pracować na żadną umowę dłużej niż 3 m-ce. Gdy przekroczyłabyś ten czas to w takim razie masz już doświadczenie w pracy więc po co Tobie staż, rozumiesz? Oto cała istota.

Umnie nie wszystkie oferty stażu był wtedy w gablocie dlatego rozmawiałam z babką. Trzeba mieć łeb na karku. Nie rozumiem zachowania kobiety, straszna sknera wtedy była. Dawno tam nie byłam bo nie było takiej potrzeby. Ech
Masz rację. Trafiłam na staż zaraz po skończeniu studiów. No prawie zaraz, bo dopiero w grudniu Coś mi było nie po drodze do UP. Chciałam mieć dłuuugie wakacje, ale nawet takiemu leniuchowi jak ja zaczęło się nudzić nicnierobienie

Jestem na stażu właśnie w UP przy obsłudze. Wydajemy zasiłki, tzn. paski z którymi ludzie chodzą do banku, zaświadczenia, wydajemy decyzje i takie tam inne. Ostatnio miałam taki przypadek: Dziewczyna zarejestrowała się po zakończeniu umowy o pracę. Umowa była na rok, więc przyznano jej zasiłek. Jednak że przed tą pracą była na stażu 3 miesiące (cały okres stażu wynosi max 12 miesięcy), to odebrali jej ten zasiłek i skierowali na staż, żeby "uzupełnić" te brakujące 8 miesięcy. Tak więc jak widzisz umowa o pracę w niczym nie przeszkadza, jeśli nie "wystażowało" się całego roku. Chodzi tutaj oczywiście o staż absolwencki.

Jest jeszcze takie coś jak przygotowanie zawodowe. Tutaj rzeczywiście obowiązuje zasada 3 miesięcy zarejestrowania w UP jako osoba bezrobotna. Tutaj nie ma limitu wieku. Takie PZ trwa max pół roku. Stypendium wynosi również 532,90 zł. Wiem, bo takich również mam pod opieką

Edit: coś mi się wydaje,że do tego PZ obowiązuje dłuższy okres niz 3 miesiące jako os. bezrobotna. Hm... dopytam się w poniedziałek.

Edytowane przez tess_d
Czas edycji: 2007-05-26 o 11:13 Powód: dopiska
Stary 2007-05-26, 12:01   #816
Nektarynka
Zadomowienie

tess_d a dopytaj się jeśli możesz, bo zaczynam się denerwować Już wszystko mi się myli. Chodzi mi o przydzielenie pracy, stażu, jakiegoś przygotowania do pracy od razu po studiach-oczywiści wszystko z wynagrodzeniem bo nie na rękę robić mi za darmochę.
Widzę, że w UP o wszystkim nie mówią absolwentom Ja piernicze! ten świat schodzi na psy!

Stary 2007-05-26, 12:02   #817
Nektarynka
Zadomowienie

aaa może będziesz miała jakieś ulotki, które można zeskanować a potem wysłać na emaila.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-05-26, 12:04   #818
smerfeta01
Zakorzenienie

Cytat:
Jak skończyłam liceum w czerwcu szukałam stażu to ... zero perspektywy. Idąc daleko do przodu moje studia skończą się hmm na przełomie lutego/marca i co wtedy ? Niby pracodawca nie płaci za stażystę tylko UP, ale ciężko samemu znaleźć bo nikt nie chce przyjąć a w UP mało ofert.

Może coś z czymś pomyliłam, ale co się dzieje wtedy gdy sama znajdę sobie staż ? Hmm wiem, że coś "dobrego", coś mi przysługuje wtedy ? Mam rację czy pokręciłam coś ? :|
ja znalazłam sobie sama staż, ale nic dodatkowego nie dostałam z tego powodu, tylko tyle, że miałam staż w wybranym przez siebie miejscu i w miarę szybko
smerfeta01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-29, 15:16   #819
xyzgirl86
BAN stały

jestem złamana już będzie 2 rok jak szukam stażu! hcę miec w jakimś urzędzie biurze! byłam dziś w UP i poweiedziałam jak wyglądałao to moje przyjęcie CV w Urzędzie Skarbwym! i powiedziałam że tamta kobieta chciała mnie spławić! i spytałam jak to jest ile osób tam chcą! kobita z urzędu pracy odpowiedziała że przyjma około 30 zgłoszeń a wybiorą sobie 5 no to teraz z lekka przesada! te staże idą do samych znajomych nawet nie mama szans abym była w tej 5 (
--> złożyłam to pismo o przyjęcie na staż do Urzędu Miasta ale mam wątpliwości czy wogóle ktos oddzwoni ;((
Jestem załamana, w moim mieście staże są tylko dla "znajomych"
-->Jutro ida zanieśc podanie do MOPS-u , i komornika sądowego już mi się odechciewa proszenia ;(( to nie fer że nie dośc że unia daje kase to jeszcze taki problem robią z przyjęciem :/
xyzgirl86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-29, 15:44   #820
Nektarynka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tess_d Pokaż wiadomość
Masz rację. Trafiłam na staż zaraz po skończeniu studiów. No prawie zaraz, bo dopiero w grudniu Coś mi było nie po drodze do UP. Chciałam mieć dłuuugie wakacje, ale nawet takiemu leniuchowi jak ja zaczęło się nudzić nicnierobienie

Jestem na stażu właśnie w UP przy obsłudze. Wydajemy zasiłki, tzn. paski z którymi ludzie chodzą do banku, zaświadczenia, wydajemy decyzje i takie tam inne. Ostatnio miałam taki przypadek: Dziewczyna zarejestrowała się po zakończeniu umowy o pracę. Umowa była na rok, więc przyznano jej zasiłek. Jednak że przed tą pracą była na stażu 3 miesiące (cały okres stażu wynosi max 12 miesięcy), to odebrali jej ten zasiłek i skierowali na staż, żeby "uzupełnić" te brakujące 8 miesięcy. Tak więc jak widzisz umowa o pracę w niczym nie przeszkadza, jeśli nie "wystażowało" się całego roku. Chodzi tutaj oczywiście o staż absolwencki.

Jest jeszcze takie coś jak przygotowanie zawodowe. Tutaj rzeczywiście obowiązuje zasada 3 miesięcy zarejestrowania w UP jako osoba bezrobotna. Tutaj nie ma limitu wieku. Takie PZ trwa max pół roku. Stypendium wynosi również 532,90 zł. Wiem, bo takich również mam pod opieką

Edit: coś mi się wydaje,że do tego PZ obowiązuje dłuższy okres niz 3 miesiące jako os. bezrobotna. Hm... dopytam się w poniedziałek.

Stary 2007-05-29, 16:24   #821
lady goddess
Rozeznanie

Cześć
Więc ja mam staż za sobą zaraz po skonczeniu sredniej poszłam na niego
Staż moj trał Hmmm 10mc dostawalam całe 450zł ;d wg mnie to nie jest nie wiadomo jaka kasa, ale zawsze jest
Praca hmmm nei jest za bardzo odpowiedzialanla bo się uczymy na nim etc
Pliusem jest to, że zdobywasz doswiadczenie a później inaczej pracodawca patrzy gdy on jest odbębniony a jak jest w jakiejs dobrej instytycji to jest PLUS dla Ciebie
Można oczywiście isć na staż ale to nie jest wymóg
Staż ma się jeden raz w życiu do 26 roku zycia ... jak się nie mylę

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-05-29, 17:18   #822
isa666
Zakorzenienie

Dziewczyny a jeśli ja pracowałam 6 miesięcy i teraz skończę pracę i zarejestruję się od nowa na bezrobocie to mogę iść na jakiś staz?
Stary 2007-05-29, 17:25   #823
smerfeta01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez isa666 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a jeśli ja pracowałam 6 miesięcy i teraz skończę pracę i zarejestruję się od nowa na bezrobocie to mogę iść na jakiś staz?
możesz odbyć staż nawet 2 razy, ale na innym stanowisku.
Stary 2007-05-29, 18:38   #824
tess_d
Zadomowienie

Już się zgłaszam. Małe problemy z kompem. Formatowanie i te sprawy. :P

Co do przygotowania zawodowego, to jest zasada 12 !!! miesięcy zarejestrowania w UP. U nas na to PZ uczęszczają zazwyczaj starsze osoby, tak ok. 40-stki. Większośc osób po zakończeniu PZ podpisuje umowę. Ale są to najczęściej osoby wykonujące pracę fizyczną.

Ale Ty nie masz co się martwić. Możesz zarejestrować się zaraz po obronie i od razu powiedzieć, że chciałabyć pójść na staż absolwencki. W większości UP staże rozdzielają od września, bo wtedy jest najwięcej ofert. Chociaz jak już pisałam, u nas cały czas jest dużo ofert stażowych, tylko chetnych na to to ze świecą szukać.

To oczywiście było do Nektarynki, bo nie zacytowałam

Edytowane przez tess_d
Czas edycji: 2007-05-29 o 18:39 Powód: dopiska
Stary 2007-05-29, 20:17   #825
Nektarynka
Zadomowienie

isa666 ta praca to staż ? Bo jeśli tak to możesz iść na staż ponownie -kolejne 6 m-cy, ale jeśli pracowałaś tyle czasu (6 m-cy -tak jak wspomniałaś) i nie był to staż to raczej nie obejmuję Ciebie już to. To jest moje zdanie.

Stary 2007-05-30, 11:01   #826
xyzgirl86
BAN stały

dziś byłam w Banku zanieśc podanie o staż i mama przyjść w poniedziałek na rozmowe! była tez u komornika sądowego wziął moje papiery powiedział że potrzebuje około 5-6 osób i do wtorku da ospowiedź

I tu mam pytanie osobiście wolałabym u tego komornika się dostać! i jak sądzicie ta ropzmowa kwalifikacyjna w Banku to chyba taka wstępna ? czy oni wtedy wybiora te osoby które chcą!?? bo nie wiem jak to rozegrać??
Stary 2007-05-30, 15:50   #827
smerfeta01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xyzgirl86 Pokaż wiadomość
dziś byłam w Banku zanieśc podanie o staż i mama przyjść w poniedziałek na rozmowe! była tez u komornika sądowego wziął moje papiery powiedział że potrzebuje około 5-6 osób i do wtorku da ospowiedź

I tu mam pytanie osobiście wolałabym u tego komornika się dostać! i jak sądzicie ta ropzmowa kwalifikacyjna w Banku to chyba taka wstępna ? czy oni wtedy wybiora te osoby które chcą!?? bo nie wiem jak to rozegrać??
w banku na pewno zaprosili Cię na rozmowę kwalifikacyjną, gdyby przyjęli Cię do tego komornika to z banku zawsze możesz zrezygnować, ale najpierw musiałabyś mieć pewność, że Komornik Cię weźmie
Stary 2007-05-30, 16:28   #828
isa666
Zakorzenienie

Cytat:
isa666 ta praca to staż ? Bo jeśli tak to możesz iść na staż ponownie -kolejne 6 m-cy, ale jeśli pracowałaś tyle czasu (6 m-cy -tak jak wspomniałaś) i nie był to staż to raczej nie obejmuję Ciebie już to. To jest moje zdanie.
Nie jestem na stażu teraz tylko normalnie pracuję na umowę na zastępstwo i kończy mi się ona 30 czerwca

Dziś mi koleżanka mówiła, że mi się już staż nie należy, bo pracuję jako normlany pracownik i już mnie staż nie obejmuje przez to
Stary 2007-05-30, 18:02   #829
Nektarynka
Zadomowienie

isa666 dokładnie. Tak jak pisałam wyżej: staż to pierwsza praca, nabieranie doświadczenia zawodowego itd. Ciebie już to nie obejmuję ... doświadczenie już masz

Stary 2007-06-01, 15:58   #830
smerfeta01
Zakorzenienie

Cytat:
Nie jestem na stażu teraz tylko normalnie pracuję na umowę na zastępstwo i kończy mi się ona 30 czerwca

Dziś mi koleżanka mówiła, że mi się już staż nie należy, bo pracuję jako normlany pracownik i już mnie staż nie obejmuje przez to
masz szansę na przedłużenie umowy lub normalny etat
Stary 2007-06-01, 17:21   #831
isa666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez smerfeta01 Pokaż wiadomość
masz szansę na przedłużenie umowy lub normalny etat
Mam, nawet na 100% bo już mi pracodawczyni mówiła o tym, ale ja nie chcę tam(tzn.na poczcie) dalej pracować
Straszna harówka, nerwowa praca i bardzo odpowiedzialna
Mam dośc po tym pół roku już.
Stary 2007-06-01, 17:28   #832
agness86
Zakorzenienie

Cytat:

Więc jakim sposobem jestem na stażu od dwóch tygodni (skierowana z urzędu pracy) skoro w tamtym roku przepracowałam pół roku na pełnym etacie? To chyba nie jest regułą Chodzi o stanowisko na jakim się wcześniej pracowało. Teraz jestem pracownikiem administracyjnym, a wcześniej pracowałam jako kasjerka

I już

agness86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-02, 12:23   #833
smerfeta01
Zakorzenienie

Cytat:
Mam, nawet na 100% bo już mi pracodawczyni mówiła o tym, ale ja nie chcę tam(tzn.na poczcie) dalej pracować
Straszna harówka, nerwowa praca i bardzo odpowiedzialna
Mam dośc po tym pół roku już.
mam nadzieję, że znajdziesz coś lepszego życzę powodzenia

mi przedłużyli umowę na kolejny rok
Stary 2007-06-02, 12:31   #834
Nektarynka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agness86 Pokaż wiadomość
Więc jakim sposobem jestem na stażu od dwóch tygodni (skierowana z urzędu pracy) skoro w tamtym roku przepracowałam pół roku na pełnym etacie? To chyba nie jest regułą Chodzi o stanowisko na jakim się wcześniej pracowało. Teraz jestem pracownikiem administracyjnym, a wcześniej pracowałam jako kasjerka
Może masz jakiegoś znajomego w urzędzie pracy i "udało" Ci się ? Albo to ja nie jestem poinformowana albo nie wiem o czym myślałaś Dodam, że wczoraj byłam w UP. Nie szukam stażu, ale dowidywałam się nieco o nim.

Stary 2007-06-02, 12:34   #835
agness86
Zakorzenienie

Cytat:
Może masz jakiegoś znajomego w urzędzie pracy i "udało" Ci się ? Albo to ja nie jestem poinformowana albo nie wiem o czym myślałaś Dodam, że wczoraj byłam w UP. Nie szukam stażu, ale dowidywałam się nieco o nim.
Nie, nie mam znajomości w Urzędzie Pracy Przy sprawdzaniu czy mogę iść na staż Pani wspomniała, że pracowałam ale w innym zawodzie więc nic na przeszkodzie nie stoi. Przeszkodą było by gdybym wcześniej pracowała jako pracownik administracyjny

I już

agness86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-02, 12:41   #836
smerfeta01
Zakorzenienie

pisałam o tym już wcześniej, że staż można odbyć gdy się wcześniej pracował ale na innym stanowisku, tak samo można mieć dwa staże, ale również na innych stanowiskach.
Stary 2007-06-02, 12:50   #837
Nektarynka
Zadomowienie

Każdy mówi inaczej, zapytam o to dokładnie jak będę w pobliżu UP. Interesowałam się tym po szkole średniej, teraz już raczej nie. Dopiero będę szukać za 1-1,5 roku, ale już teoretycznie pytam o to tam gdzie mam taką okazję

Stary 2007-06-04, 13:49   #838
xyzgirl86
BAN stały

byłam na tej rozmowie pytali mnie takie głupoty że szok! co robi moja mama itp skoro ja się staram o staż to po co mi się o rodziców pytają! i kazała mi gadać jak poleciłabym litere B!! wogóle nie wiedziała o co jej chodzi przecież z głową nie mam!! wogóle to wcale nie była zainteresowana ! załamana jestem
-> zaniosłam podanie do sądu
-i zwysłałąm do Domu Kultury

Już mi sił brakuje tyle podać i nic :/ a staże ruszają od 15 czerwaca
Stary 2007-06-09, 16:20   #839
caro_l_a
Wtajemniczenie

hej
mam możliwość zrobienia stazu w cukierni,w której byłam na dniu próbnym, kobieta powiedziała że chętnie mnie weżmie, ale staże będą możliwe dopiero pod koniec czerwca bo to półrocze juz wykorzystane:/ - to w UP mi powiedzieli,
jestem już tam zerejestrowana, w dodatku jak byłam w cukierni pytac o staz to powiedziała mi że mogę wpaść w niedziele to sobie troche kasy zarobie na myciu itp, i teraz mamy dylemat, bo jak pójde to moge tego stazu nie dostac i musiałabym to zgłosić w UP,
no i nie wiem co zrobić
caro_l_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-12, 20:32   #840
xyzgirl86
BAN stały

hej ja się melduję
więc wczoraj dzwonili do mnie z doku kultury i chcieli abym robiła tam od poniedziałku do niedzieli nieźle sobie wymyslili podziękowałam im za ten staż!
--> a dziś dzwonili do mnie z urzędku skarbowego i się zgodziłam i poszłam podpisać umowę ale się cieszę jednocześnie boje czy dam rade!! a w piątek już zaczynam, staż jest od poniedziałku do piątku!! a co tam u was??
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości