![]() |
#841 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Karma - (po) co to jest i jak się liczy :)
Też było mi obojetne ile kto ma mocy ale po przeczytaniu dzieiejszych wypowiedzi zaczynam myśleć, że lepiej dać "każdemu po równo" mocy.
A czy jest określone maksimum karmy jakie można posiadać? Bo po pewnym czasie (np. za pół roku) karmiąc się wzajemnie moc urośnie nam np. do 100 i wtedy ilość karmy będzie zupełnie niewspółmierna do "dobrych uczynków" i będzie po prostu zwykłą sumą mocy innych uzytkowniczek i to juz nie będzie sprawiało takiej szczerej radości jak teraz. Jestem zdania, że najmniejsze rzeczy sprawiają czasem najwięcej radości dlatego optuję za zrównaniem mocy wszystkich do 1 i żeby nie było możliwości jej powiększania. Jeszcze to przemyślę ![]()
#842 | |
Zakorzenienie
|
Mnie moc dotknięcia ani ziębi, ani grzeje. Tak to już jest w zyciu, jedni mają więcej, inni mniej
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#843 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Podpisuje sie pod slowami YenneferD ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#844 | |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
zgadzam się z Yenn
![]() Karma ma być odskocznią, zabawą, dodatkiem. Nie dotykamy innych dlatego że konkretnie nam pomogli, dotykamy gdy z kimś się zgadzamy albo czyjaś wypowiedź podoba nam się. Nie ma tu sztywnych reguł, każdy karmi w/g własnych potrzeb ![]() ![]() BTW, vretko ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#845 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeśli karmienie ma być jedynie miłą zabawą polegającą na przekazywaniu pozytywnych emocji, to PO CO NAM RÓŻNICE PUNKTOWE? Argumenty o tym, że nie umiem się bawić i że biorę wszystko zbyt poważnie nie przekonują mnie. Ja napisałam, czemu nie chcę różnic punktowych. Chciałabym zobaczyć argumenty przemawiające za ich istnieniem. Póki co, nikt takich nie podal...
![]() |
#846 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
1) likwidujemy karmę i zaczynamy jeszcze raz - wszyscy z jednakową mocą, 2) wielkość karmy pozostaje bez zmian - tylko moc zostaje ujednolicona. Na poziomie do ustalenia. Jeśli reguły zabawy mają być sprawiedliwe, należałoby chyba wybrać opcję 1)? Przyznam, że nie przemawia to do mnie. 2) zresztą też nie. Kojarzy mi się ze zmianą reguł w trakcie zabawy. To już chyba lepiej zlikwidować karmę w ogóle albo pozostawić jedynie w postaci wpisów widocznych w panelu użytkownika (bez przekładania ilości karmy na zielone kwadraty). PS. Podkreślam, że zabawa w obecnej postaci odpowiada mi. Czynniki od których uzależniona jest moc uważam za sensowne. Argumentem, który mam na swoją obronę ![]()
![]() |
#847 |
Zakorzenienie
|
Ja sie w pelni zgadzam z Vretką.
Ustalone juz zostalo ze: - karma to zabawa ![]() - liczy sie sam fakt, ze ktos nas docenil - milo jest poczytac komentarze dodawane przy dodatniej karmie - punkty nie są ważne Wiec skoro punkty sa bez znaczenia bo liczy sie sam fakt dotkniecia plus komentarz, to czemu niektorzy nie zgadzaja sie na wyrownanie mocy dotkniecia ![]() Ja wymienie swoje argumenty (jestem za wyrównaniem lub za solidnym zmniejszeniem roznic miedzy wysokoscia mocy dotkniecia roznych uzytkownikow) 1. To co napsalam wyzej - te punkty naprawde nie maja znaczenia... 2. Wydaje mi sie ze osoby z mala mocą dotkniecia czuja sie gorsze od tych z mocą dużą. No bo to tak jakby ich zdanie mniej sie liczyło, jakby mieli "mniej do gadania". Tak mi sie to kojarzy. 3. Pewnie bywa i tak, ze osoba ktora ma w panelu jakies 4 dotkniecia jest "kwadracikowo" wyzej od osoby ktora ma tych dotkniec 15. A dlaczego? Bo ta pierwsza osobe dotknely 4 osoby z wysoką mocą, a drugą osobę 15 osób z moca kilkupunktową... Troszke to niesprawiedliwe... 4. Rzeczywiscie mogą sie zdarzyc sytuacje ze: - ktos dotknie kogos z duza moca majac nadzieje ze ta osoba sie zrewanzuje - ktos bedzie sie bal dotknac ujemnie osobe z duza moca bojac sie ze ta osoba sie zrewanzuje Pokombinowalabym wiecej ale musze juz zmykać ![]() Napisze jeszcze, ze podejrzewam ze szefostwo teraz nie wezmie sobie do serca naszych prosb o wyrownanie punktow mocy ![]() Nie tylko "chce zeby karma zostala" czy "chce zeby karme zlikwidowac" ale i "chce zeby karma zostala w takiej postaci jak jest teraz" czy np. "chce zeby karma zostala ale zostala wyrównana moc dotkniecia" Mam wrazenie ze strasznie zaplątałam, ewentualnie pozniej wytlumacze jakby ktos nie zrozumial co chcialam przekazac ![]() Chociaz jeszcze jedna sprawa (przeczytalam post Sabi)... Tez nie mam pojecia jakby to mialo wygladac od strony technicznej... To jak narazie jest dla mnie jedyny argument za pozostawieniem tych roznic w mocy.
#848 |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
nigdzie nie pisałam że nie zgadzam się z wyrównaniem mocy
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#849 | ||||
Zakorzenienie
|
Jeżeli mówicie o całkowitym wyrównaniu mocy dotknięcia, to równie dobrze można ją zlikwidować. Obojętne, czy moc dotknięcia u wszystkich była 1 czy 5 czy 10, w każdym przypadku kwadraciki symbolizowałyby liczbę osób, która nas macnęła.
Cytat:
![]() Poza tym zauważam inny problem. Powiedzmy, że wyrównujemy moc dotknięcia. Wtedy mogą się podnieść głosy, "A dlaczego X ma taką samą moc dotknięcia jak Y? X jest na wizażu od kilku dni, a Y od kilku lat. Trochę to niesprawiedliwe..." Zacytuję sama siebie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#850 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba normalnym jest, że ktoś, kto ma większe doświadczenie, dłużej tkwi w jakiejś dziedzinie - ma większy autorytet, więcej wie, jest bardziej "poważany" i szanowany a tą moc dotknięcia możemy na potrzeby przykładu przyrównać właśnie do autorytetu. podobnie jest z osobami, które pomogły większej ilości osób wg mnie - obecne zasady są bardzo dobre bo przecież osoby, które mają jakąś tam dużą moc dotknięcia same siebie nie dotykały widocznie zasłużyły na to [czy to poprzez staż, liczbę postów, czy tez poprzez zdobycie sympatii innych, czy pomoc innym] i szkoda by było im to odbierać a jeśli tak bardzo razi niektórych różnica w mocach, to dobrym rozwiązaniem [choć wg mnie niekoniecznym] jest wprowadzenie innych stopni mocy dotknięcia |
|
![]() ![]() |
![]() |
#851 |
Zakorzenienie
|
Sabi nie wzięłaś po uwagę jeszcze jednej opcji: jeśli Zło zmieni wszystkim moce dotknięcia na 1 to dlaczego niby karmy mają poznikać? To się po prostu przeliczy i automatycznie zmniejszy, wcale nie trzeb azaczynać od początku, ten program działa (chyba) jak kalkulator i ilość karmy zależy tylko i wyłącznie od mocy przyznającej więc jeśli tam moc ulegnie zmianie to jedyną konsekwencją będzie własnie zmniejszenie karmy i tyle
![]()
#852 |
Zakorzenienie
|
ale Zło pisał wcześniej, ze jeśli moc dotknięcia u danej osoby zmienia się, a ona dotknęła nas wczesniej, to nie ma to żadnego wpływu na naszą karmę
więc jak przeliczać te pkt po zmianie mocy dotknięcia? |
![]() ![]() |
![]() |
#853 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#854 |
Zakorzenienie
|
nie wiem czy dobrze rozumiem:
chcecie tego, aby każdy miał jednakową i nigdy niezmienną moc?? tak?? i tylko kwadraciki byłyby zmienne? |
![]() ![]() |
![]() |
#855 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja zapomniałam, ale Yenn była czujna ![]() Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#856 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#857 |
Zakorzenienie
|
czyli jka już pisała YenneferD: liczba kwadracików zależałaby od liczby osób, która nas dotknęła
hmm, w sumie to i dobre rozwiązanie ale jak dla mnie: po co kombinować ![]() hmm, wtedy kwadraciki byłyby taką "mocą dotknięcia" ale nic nie znaczącą podczas macania innych. |
![]() ![]() |
![]() |
#858 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#859 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#860 |
Zakorzenienie
|
Aaaj tam, nie sposób dogodzic wszystkim
![]() Kazdy ma jakies swoje racje... Ja uwazam ze nagroda (w postaci wiekszej mocy) dla osob ktore sa tu dluzej /wiecej pisza /maja duza karme nie jest potrzebna. Ja bym sie nawet chetnie zrzekła tej nagrody. Ale wiadomo ze kazdy inaczej do tego wszystkiego podchodzi. Mi to juz jest obojetne ![]()
#861 |
Zakorzenienie
|
mnie równiez wszystko jedno jak bedzie, ale zawszepamiętać powinno się, że to jest tylko zabawa, takie urozmaicenie, i nikt po wyłączeniu komputera nei ma w dowodzie, na czole, na koszulce wyświetlonych tych kwadracików
a skoro w jakiś sposób można docenić te pomocne, udzielające się czy też [z góry przepraszam za wyrażenie ![]() zresztą ja się nie upieram przy żadnym z rozwiązań, dla mnie to zabawa i zabawą pozostanie, [lub nie - jeśli większośc zadecyduje, że tego nei chce] |
![]() ![]() |
![]() |
#862 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#863 |
Rozeznanie
|
mi jakoś ta karma nie podpasowała. a jesli chodzi o wyrównanie mocy dotknięcia to już bardziej byla bym za jej zlikwidowaniem tak jak i karmy. zaraz mi powiecie że to dla tego że mam bardzo niską karmę, ale długo tu nie jestem.
![]() |
#864 |
Zakorzenienie
|
![]()
Dla mnie to super zabawa!
![]() ![]() ![]() Na razie mam tylko jedn kwadracik, ale cieplutko mi na sreduszku, gdy ktos mnie dotknie i nie zależnie od tego, czy mam za to 20, czy 1 punkt. To dla mnie znak, ze to co pisze nie trafia w próznie. ![]() Nie patrze ile kto ma punktów i ile moge od niego/niej dostac- dotykam bo dana osobe lubie, bo napisała cos fajnego, bo ma avartka, który wprowadza mnie w dobry humor! Czasem "oddaje" dotkniecie, ale nie uwazam, zeby to było moim obowiazkiem! Podoba mi sie zróznicowanie punktów, bo to "bonus" za aktywne uczestnictwo na forum. ![]() PodsumowujA: NIE ZMIENIAJMY TEGO SYSTEMU! JEST SUPER!!! ![]() Jest wyjatkowy- na zadnym innym forum sie na nim nie spotkałam!
#865 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#866 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#867 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#868 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
#869 |
Zakorzenienie
|
Spokojnie,to tylko teoretyczne rozważania
![]()
#870 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba że to Prima Aprilis ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:16.