|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#841 |
Przyczajenie
|
Dot.: swędząca skóra głowy
Ale używałem też babydream, a on nie ma żadnych środków uczulających.
Niestety dałem rade stosować tylko przez tydzień, bo było 2x gorzej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#842 |
Nie depcze krokusów
|
Babydream nie doczyszcza, dla mnie to był koszmar...
![]() |
![]() |
#843 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Spróbuj Hipp albo żelu do higieny intymnej jeśli się nie boisz ![]() Odsyłam do mego bloga wizażowego raz jeszcze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#844 |
Przyczajenie
|
Ok byłem właśnie w Carrefourze i nabyłem ten szampon Hipp.
Mam nadzieje, że to o to chodziło: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...ra-wersja.html Cena w porządku 9,20zł. Oby pomogło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#845 |
Raczkowanie
|
Ja też miałam problem ze swędzącą skórą głowy. Mogłam używać tylko kilka sprawdzonych szamponów, ale jakiś czas temu przeczytałam o rozmarynie, że płukanki oczyszczają cebulki włosowe. Rzeczywiście skóra głowy jest taka jakby ukojona po płukance i doczyszczona. Ja robię to tak, że taki napar z rozmarynu wlewam do miski i tak moczę głowę w niej przez ok. minutę. Można spróbować, bo rozmaryn kosztuje kilka złoty w zielarskim. Ja zrobiłam sobie taką kurację najpierw po każdym myciu, a teraz raz na jakiś czas jak czuję taką potrzebę. Wiadomo po ziołach włosy mogą się trochę wysuszyć, ale to też zależy od włosów.
Ja kiedyś będąc nastolatką po każdym myciu używałam płukanki z rumianku, żeby lekko rozjaśnić włosy i nie wysuszył mi włosów. A stosowałam go ze 2 lata. Z szamponów, które nie podrażniają mi skóry głowy fajny jest Vichy Dercos - ja obecnie używam czerwonego do wypadających włosów. Dobrze się pieni i domywa, a włosy wyglądają po nim ładnie. Niestety jest drogi jak na szampon. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#846 |
Zakorzenienie
|
A ja zauważyłam dzisiaj pewną rzecz (nie wiem jak mogłam wcześniej tego nie widzieć) - kiedy jestem na powietrzu skóra mnie nie swędzi (np dzisiaj kiedy wracałam z pracy ani razu się nie podrapałam), a kiedy jestem w pomieszczeniu, gdzie jest sucho i bardzo ciepło (dom, praca), drapię się jak szalona i tak mnie swędzi, że mam ochotę zdrapać sobie skórę z głowy
![]() Jakoś nie dotarło to do mnie wcześniej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#847 |
Zakorzenienie
|
Finflora - ważna obserwacja! Może jest coś jeszcze? Kurz, roztocza, grzyki?
Takoż i potwierdzałoby się, łagodzenie zacząć od nawilżenia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#848 |
Przyczajenie
|
Mam podobnie odczucie co Finflora.
Również nie swędzi mnie głowa na powietrzu. Ale wydaje mi się, że to raczej tylko efekt schłodzenia skóry. Zimna skóra jest mniej czuła. Edytowane przez Eltanin Czas edycji: 2012-01-11 o 21:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#849 |
Zakorzenienie
|
FINLORA, nie FINFLORA
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#850 |
Zakorzenienie
|
Oj tam oj tam :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#851 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To jedyny szampon jaki znam, po którym nie swędzi mnie głowa i nie mam łupieżu. Naprawdę. Bez niego bym zginęła marnie . A co w nim może uczulać?
Klęska glodu w Rogu Afryki. Największa susza od 60 lat. http://unicef.pl/images/stories/akcj...d_banner11.png Edytowane przez majreg Czas edycji: 2012-01-14 o 18:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#852 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Plus ma pH 7-8 czyli już nie optymalne. Ale jak komuś służy, to czemu nie używać. Po prostu skład nie jest idealny i nie każdemu będzie służył |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#853 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#854 |
Nie depcze krokusów
|
AjriszMarta - od kiedy kwas mlekowy uczula?
![]() |
![]() |
#855 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Triticum Vulgare (Wheat) Germ Extract (wyciąg z pszenicy - otrzymywany poprzez ekstrakcję z kiełków pszenicy) - pielęgnuje i chroni włosy Cocamidopropyl Betaine- jaki znasz delikatniejszy detergent? Moim zdaniem podsusza, ale nie znam zadnego detergentu, który tego nie robi. Betaina kokamidopropylowa należy do grupy łagodnych, amfoterycznych detergentów. Jest doskonale tolerowana przez skórę i błony śluzowe, wykazuje dobre właściwości myjące, pianotwórcze, antystatyczne, przeciwbakteryjne oraz delikatnie natłuszcza. Pozyskiwana jest z naturalnych surowców - oleju kokosowego i betainy. Jest stosowana w srodkach myjących dla dzieci. Chamomilla Recutita Extract- ekstrakt z rumianku Parfum- chyba wszystkie szampony to mają w składzie Owszem ten szampon nie wszystkim pasuje, ale sądzę, że to że jest jakiś alergizujący to zbyt mocno powiedziane. Wszystkie praktycznie zioła mogą uczulać, ale chyba jest więcej bardziej szkodliwych substancji niż one. Jeśli nie opierać się na naturalnych składnikach to co w takim razie stosować, bo już głupieję? Przecież od lat rumianek stosuje się w pielęgnacji niemowląt. To, że sporadycznie uczula nie znaczy, że jest jakiś alergizujący. Nie odwracajmy kota ogonem.
Klęska glodu w Rogu Afryki. Największa susza od 60 lat. http://unicef.pl/images/stories/akcj...d_banner11.png Edytowane przez majreg Czas edycji: 2012-01-15 o 10:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#856 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Łagodniejszy jestsodium cocoamphoacetatelub disodium laureth sulfosuccinate(w teorii jeden z najłagodniejszych detergentów).
![]() |
![]() |
#857 |
Zakorzenienie
|
kwas mlekowy - Wszystko co złuszcza ma drugą stronę medalu. Dodatkowo jeśli np mam pierońską nietolerancję laktozy czy inne uczulenie na mleko to te składniki wzięłabym pod lupę
pamiętajmy, że alergia oznacza zwichrowane reakcje fizjologiczne rumianek - badnia dowiodły, że rumianek może uczulać. Za to sam wyizolowany bisabolol jest bezpieczny podobnie jest z aloesem - cały może bardzo uczulać, pozbawiony aloiny jest panaceum na problemy i uczulenia betaina c. - jest łagodniejsza od SLS ale jako amfoteryczna nadal ma potencjał drażniący, wiem bo sprwadzałam, kilka kropli betainy w żelu aloesowym któremu ufam i swędziało właściwie wierzę w łagodność tylko glukozydów Ten szampon jest ogólnie łagodniejszy niż cały shit dostępny. Odpowiadam tylko na pytanie, co w nim może robić kuku. Nikomu nie zabraniam go używać ;] Co do darów natury, dyskutowałam z lekarzem. Jeśli się jest alergikiem czy wrażliwcem, lepiej jest korzystać ze składników przetworzonych, jak np bisabolol zamiast rumianku, bo są bardziej stałe, przewidywalne i zbadane. Sama lubię i często mieszam z ziół ale zdaję sobie sprawę że ryzyko jest zawsze Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2012-01-15 o 13:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#858 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To co w takim razie byscie polecały z szamponów zawierających te najłagodniejsze detergenty, a bez silikonów i innych oblepiaczy, bo na to z kolei ja mam "uczulenie"? Z chęcią bym sie przestawiła na cos innego niż BD, bo nie ukrywam, że po chyba 3 latach stosowania koszmarnie mi się znudził. Nigdy nie widziałam w sklepie w składzie szamponu betainy c. To ma jakąś inną nazwę? czego musiałabym szukać? ---------- Dopisano o 15:11 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ---------- Cytat:
No ale podobno sles (sodium laureth sulfate) nie alergizuje tylko wysusza, drażni tylko sls, więc to że niżej stała nie oznacza ze jest alergizująca.
![]() |
![]() |
#859 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#860 |
Zakorzenienie
|
AjriszMarta, kwas mlekowy produkujesz sama i to na pewno nie w celu peelingujacym
![]() co do dyskusji powiem tylko, ze drazniacy a alergizujacy to dwa rozne pojecia, czasem sie ze soba łącza, ale niekoniecznie. analizujac sklad szamponu mozemy tylko szacowac czy nas podrazni/uczuli, nawet super specjalista tego nie bedzie wiedzial na pewno. ja na analizach sie przejechalam nie raz i tzw. delikatne kosmetyki podraznily mnie bardziej niz cos, co wizazanki na podstawie skladu okreslilyby cieżką chemią. niestety, trzeba probowac na sobie Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2012-01-15 o 15:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#861 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]() Kwas ten jest stosowany we wszelkich produktach do higieny intymnej i przywracania równowagi w tych miejscach, jest zupełnie naturalny i zalecany dla skóry wrażliwej. Nie jest to składnik uczulający i nie można takim go traktować z tego powodu, że w wysokim stężeniu złuszcza albo że ma "kwas" w nazwie. Dlatego też przestałam się tam udzielać. Znudziła mi się nagonka na SLES, betainę i składniki zapachowe.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2012-01-15 o 19:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#862 |
Zakorzenienie
|
Przepraszam, użyłam skrótu
Pełna nazwa - Cocamidopropyl Betaine Dla odróżnienia od Betainy - cukier buraczany, pozytywny składnik nawilżający i łagodzący. Hipp też jest łagodny i ma więcej składników nawilżających |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#863 |
Przyczajenie
|
Ja jestem po 4ch użyciach Hipp-u i w porównaniu do Babydream muszę stwierdzić że:
- faktycznie wiele mniej wysusza włosy - lepiej oczyszcza - lepiej się pieni A co do ogólnego stanu mojej skóry głowy, to wydaje mi się że trochę unormował przetłuszczanie, bo nie muszę już myć codziennie tylko co 2gi, a nawet co 3ci dzień. Swędzenie jak na razie nie przeszło, ale to jeszcze za wcześnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#864 |
Zakorzenienie
|
Tylko się cieszyć
![]() Wg ZSK kwas mlekowy delikatnie ale jednak złuszcza, w stężeniach >5% zdecydowanie złuszcza a poniżej 5% raczej nawilża ale jeśli wystąpią podrażnienia to unikać. Jeśli mamy do czynienia z alergią czy nadwrażliwością to niestety zasady dobierania składników muszą być bardziej restrykcyjne. Być może popadam w skrajność, ale moja skóra głowy jest szalenie wrażliwa i muszę uważać na składniki o nawet minimalnym potencjale uczulającym / drażniącym. To też wydaje mi się dobrą taktyką: zejść do minimum zagrożenia, wyleczyć podrażnienia i wtedy stopniowo wprowadzać nowe składniki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#865 |
Nie depcze krokusów
|
W kosmetyku dla cery trądzikowej mam kwas w wysokim stężeniu... aż 2%
![]()
![]() |
![]() |
#866 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem ile masz lat, ile "siedzisz" w temacie, ale zwykle jest tak, ze pozniej patrzy sie na kosmetyk calosciowo bez takiego rozbijania na skladniki i wyciagania na podstawie tego takich wnioskow Cytat:
![]() Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2012-01-16 o 12:57 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#867 |
Nie depcze krokusów
|
Lepszy on do regulowania pH niż jakieś świństwo, które nie występuje naturalnie w organizmie.
Podobnie demonizowany bywa mocznik. Niektórzy myślą, że to urynoterapia ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#868 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Siedzę w temacie od ponad roku. Wiem że nie mam wykształcenia w tym kierunku, ale mam kilkanaście szamponów po których piecze mnie skóra, wszystkie "łagodne, delikatne albo apteczne" - łącznie z Emolium, Pregaine i Hippem, a BD dawno wylałam bo nie nadawał się nawet do prania rajstop |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#869 |
Nie depcze krokusów
|
A jaką wodą myjesz włosy?
![]() |
![]() |
#870 |
Zakorzenienie
|
Letnią twardą kranówą. Mycie przegotowaną jest niewykonalne, próbowałam ;]
Po każdym myciu staram się robić płukanki miękką wodą albo czymś łagodzącym, np lnianą Przez 25 lat ta woda nie robiła nic złego, nagle się zmieniło :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:26.