|
|
#841 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamuśki marcóweczki 2021 cz. II :)
Cytat:
Cytat:
czasem trochę mniej, czasem duuuuuzo, różnie ale codziennie zakładamy post i utrzymujemy kontakt Tak samo z grupą staraczek. Tu to więcej piszemy bo i nas więcej jest. Codziennie nowy post i pod nim dyskusja Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
|
#842 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#843 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:24 ---------- Cytat:
A dziś więcej energii, to trochę porządki domowe ogarnęłam. Poza podobną metodą do Waszej przyspieszac nie będę. Ale najpierw to jeszcze muszę dostać na to receptę dla TZ 🤣 , żeby miał przykaz odgórny 🤭 jak zawsze Mieszkaniec Mu przeszkadza. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 16:30 ---------- Poprzedni post napisano o 16:28 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 16:32 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||||
|
|
|
|
#844 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Troche migdaly pomagaja i lezenie na lewym boku jak mam możliwość polezec Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#845 |
|
Zadomowienie
|
Na zgagę polecam gaviscon czy jakoś tak to się nazywa mi to przepisała moja lekarka. Super sprawa jest bezpieczne w ciąży i działa cuda. Jednak też ma smak miętowy także pewnie nie każdemu przypadnie do gustu
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#846 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
najbardziej chyba jednak wkurza mnie to że ślina mi się gęsta zrobiła i czasem się potrafię zadławić ![]() Ehhh jeszcze chwila i mina te dolegliwości ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 17:05 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ---------- Cytat:
i podobno stymulacja brodawek działa no po prostu przyjemne z pożytecznym ![]() Ja właśnie zobaczyłam że herbatkę która kupiłam ma w składzie koper no ale nie będę panikować jak będzie się coś działo, a raczej jak nie będzie się właśnie działo to wypije ale później będę uważać na koper bo wyczytałam już o co chodzi, muszę jeszcze znaleźć jakiś sensowny artykuł żeby to potwierdzić ale podobno koper włoski może działać na hormony dzieciaczków, szczególnie na hormony u dziewczynek powodując ich szybszy rozwój. Myślę że jest to kwestia umiaru tak naprawdę jak z większością zresztą. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:05 ---------- Ja to w ogóle mam teraz jakiś lęk jeżeli chodzi o branie leków ale tu też trochę przestrzegają przed braniem lekarstw, nawet lekarz rodzinny mi mówił że najlepiej jak tylko w ostateczności będę brała paracetamol... Widziałam na grupie na FB że dziewczyny ratują się nospą jak pojawiają się jakieś skurcze a tu położna zaznaczyła że to jest ostateczność, jak już zupełnie nic nie pomaga z naturalnych sposobów to mogę wziąć ale nie że skurcze i od razu nospa, na szkole rodzenia znów położna polecała tylko zmiany pozycji, prysznic/kąpiel i jak nie pomaga a jest więcej niż 10 skurczy na dobę do 36 tyg to jechać na IP żeby wyciszali i sprawdzili szyjkę, po 36tyg już luz jak są skurcze ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#847 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z herbatek, to chyba jak wszyscy polecała Bocianka i Femaltiker. Tymczasem u mnie dziś goście cały dzień. Rano na śniadaniu koleżanka z mężem, Zrobili mi mega prezent wyprawkowy i fajnie było się w końcu po dłuższej przerwie zobaczyć. Potem jeszcze moja Bratowa wpadła po małym przeglądzie szafy. Ta wariatka rozdała większość "chłopięcych" ciuchów, bo jej przyjaciółki były w ciąży z synkami jakoś w podobnym czasie jak ona z Córcią, a i tak przytaszczyła tu 5 siat rzeczy! Próbowałam to poprzeglądać, ale pokonało mnie zmęczenie. No i tego jest 10x więecej niż wszystkich moich ciuszków razem wziętych ;D (ciężko mi sobie wyobrazić, ile ona miała bodziaków na start ale czuję, że lecimy w 20 szt w każdym rozmiarze hehehe) Do tego laktator i jakiś sprzęcior do niego, mata edukacyjna... Muszę to przejrzeć i przy najbliższej okazji się jej zrewanżować jakimś fantem, bo zaszalała dziś na całego.
|
|
|
|
#848 |
|
pani.dietetyk
|
No ja właśnie znalazłam o tej toksyczności, że matki raportowały brak przyrostu wagi u noworodków + niepokój + wymioty i się okazało, że piły ok 2l (;o) herbatki właśnie z koprem i anyżem (m.in) na laktację dziennie, po przestaniu picia objawy ustąpiły i winą obarczono właśnie anetol, który jest i w tym koprze i anyżu.
Ale no - dwa litry... Jak pisze Justyna, dawka i umiar :P W sensie, nie panikowalabym, gdyby zdarzylo mi się wypić herbatkę z koprem czy dwie... Bo już serio ześwirować idzie z tym wszystkim aaska92 i inne dziewczyny ze zgagą - współczuję. Wczoraj dopadła mnie drugi raz w życiu i myślałam, że odlecę. Okropne to jest! Dziewczyny, które miały otejpowane brzuchy - na pewno Fufka, PaniAuto, Roma chyba też? Mialyscie jakieś potem reakcje? Jak miałam przyklejone bylo ok, wczoraj odkleiłam i tak mnie brzuch swędzi, że nie mogę wytrzymać... -.- Smaruję niby, ale nie jest lepiej. Mialyscie moze coś podobnego? Trzymam kciuki dziewczyny, żeby dzisiaj też Wam się lepiej spało PaniAuto - przykro mi :/ Mam nadzieję, że na dniach Ci się polepszy. Regeneruj się i uważaj na siebie! PaniSmith - zazdroszczę takiej koleżanki...:P Przydałaby mi się taka, to na pewno
|
|
#849 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziewczyny Wy też macie teraz taki nawał wizyt? Ja mam w środę u anastezjologa + ginekologa, za tydzień szkoła rodzenia + ginekolog, kolejny tydzień ginekolog w szpitalu + jakaś wizyta w szpitalu + ginekolog + położna w szpitalu ![]() Ja się melduje po wizycie u gina. KTG ok, USG ok, białko w moczu niskie no i ciśnienie 172/120 ale gin ma nowy ciśnieniomierz ![]() dostałam skierowanie na badanie krwi i mocz + zestaw do pobrania wymazu z pochwy Czeka mnie dziś chyba długa noc bo sąsiedzi znów urządzają imprezę a TŻ wypił dwie lampki wina i śpi, ehhh zazdroszczę mu tylko nie wiem czego bardziej czy tego wina czy snu ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#850 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do wizyt to jakoś strasznie dużo masz. Ja mam 3 luty, potem chyba ostatnia 17.02. Ale ktg czy wymaz mam w trakcie tych wizyt. Pani Smith super że masz takie wsparcie tylko pozazdrościć ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#851 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ktos wspominal o gaviscon na zgage to właśnie to mialam w pierwszej ciąży w zawiesinie do picia i raz tylko spróbowałam i u mnie nie przesxlo mi to przez gardlo , ale zgaga minie juz niedługo ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#852 |
|
Wtajemniczenie
|
Ma ktoś jakieś dojścia do czereśni?
🤤Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#853 |
|
Zakorzenienie
|
@whimxx - mnie troszkę swędziało jak mlody postanowił sobie przemeblować. Ewidentnie powiększał akurat m1. Po zdjęciu tez się czasem podrapię w tych miejscach, ale to nie tak, że mnie non stop drazni jakies konkretne miejsce.
U mnie też więcej wizyt w nadchodzacym tyg, ale w sumie nie lekarskich, tylko okołolekarskich. Widzę się w pn z położną środowiskową (będę dziś przygotowywać listę pytań do niej), potem mam jeszcze wizyte u fizjo urogin i coś jeszcze, ale już nie pamiętam co. Ginka, tym razem z ktg, w kolejnym tygu. A na zgagę, to wiem, że jeszcze wolno wziąć popularny espumisan.
|
|
|
#854 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#855 |
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry, wczoraj zamiast gnić przemoglam się i ogarnęłam w końcu ciuszki dziecięce ale siedziałam nad tym od 12 do 22 bo było tego chyba z 8 kartonów i 2 wielkie wory. No ale już posortowane opisane w szufladach do rozm 62 a większe popakowane i na strych na razie
teraz pranie tego co zostaje na razie w szufladach ale to w połowie lutego się zabiorę żeby bylo na świeżo. Co do tejpow to mnie skóra najbardziej swędzi jak są nałożone, po ściągnięciu ewentualne zadrapania swędzą. Ale mam skórę w "bardzo dobrym stanie" jak to fizjoterapia powiedział bo jest w miarę jędrna i nie mam rozstępów. Jak nie mam tejpow to smaruje porządnie 2x dziennie cały brzuch a z tejpami to dookoła plastrów. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#856 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
co prawda szybko minęła ale gdybym w nocy miała 5kg czereśni to bym chyba zjadła wszystko Jak tam dziś nocka? Bo u mnie jakaś tragedia Mia urządziła sobie imprezę a jak się uspokajała to sąsiedzi dawali czadu i tak na zmianę... Dziś patrzyliśmy jaki oni mają adres bo ostatnio często są u nich imprezy i nawet nie wiemy do kogo wzywać policję.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#857 |
|
Zakorzenienie
|
Mij dzidziuś sobie nad ranem urządził potańcówkę i przemeblowanie. Obudziłam się z bólem spojenia, mimo ze poleguje czuję ucisk na dół brzucha. Eeeh teraz to już chyba nie będzie lepiej
@PaniAuto - jestem pełna podziwu, że to wszystko przejrzałaś. Mnie pokonało wczoraj te kilka siatek od Bratowej
|
|
|
#858 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
chciałam bardzo mieć już to z głowy bo leżało to od początku grudnia w sypialni i nie miałam dostępu do okna przez to. Ogólnie wychodzi na to że może cały rok być -30°C i śnieg po pachy to będę mieć w co ubrać dziecko. Gruby, nieprzemakalny kombinezon na sanki mam w każdym rozmiarze od 62 do 3y. Gorzej z letnimi ubrankami bo nawet pajace prawie wszystkie bez rękawów są z polarku. No ale pierwsze rozmiary mam odpowiednie a później jak urośnie będziemy dokupować cienkie rzeczy jak będzie potrzeba.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#859 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() 5 razy siusiu, Mały nawet spokojny, ale w każdej pozycji coś brzuch mi ciągnął, raz tak bardzo, że musiałam to rozchodzić. A punkt 5 pobudka i już bez spania. U nas wczoraj znów sąsiedzi mieli jakieś odwiedziny, śmiechy, głośne rozmowy a po 22 włączyli muzykę, ale po 10 min wyłączyli. Rozeszli się po 23. Także mieli szczęście, bo mój miał już dziś plan grać z Synem w skoczne gry, żeby po hałasować ![]() Zachcianka mega, to może czereśnie ze sloika Cię choć trochę pocieszą. Za mną chodzi coś chęć na loda, gdzie ja mogę i nie muszę jeść lodów. Więc... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:03 ---------- Cytat:
i to zniecierpliwienie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ---------- Cytat:
i bliżej rewolucji całego dotychczasowego życia to będzie prawdziwe przemeblowanie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#860 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja przy dwóch worach byłam wymęczona, a u Ciebie jeszcze 8 kartonów powodzenia w dalszych działaniach Ja ze swojej strony mogę tylko polecić że jak tylko będziesz miała siły to ogarniaj ubranka bo przebranie to tylko kropla w morzu, gdzie to wyprać, wysuszyć, wyprasować i poukładać ![]() dziękuję Bogu że mam to za sobą ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------- Cytat:
pocieszamy się tym że jest bliżej niż dalej ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#861 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale przeważnie tak nie jest Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#862 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do sąsiadów ja akurat jestem zdania że lepiej iść i porozmawiać. Dopiero jak nie pomaga dzwonić na policję. Mam suszarkę bębnowa więc liczę że pytanie pójdzie szybko jak sortowalam ubranka to od razu je układałam w szafkach Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#863 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale chyba jak będę w sklepie to czegoś poszukam na czarną godzinę ale mam nadzieję że więcej takich akcji nie będzie ![]() Mała ulokowała się całkiem z lewej i uciska wszystko co możliwe Tak mnie dziś nerka jakby boli, jajnik co chwila i żebra ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ---------- Cytat:
więc jak będą dalej tak imprezować to raczej nie będziemy się czaić... ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#864 |
|
Zakorzenienie
|
Ja obrałam odwrotną taktykę z ubrankami - najpierw wszystko wypiorę, a potem przesortuję rozmiarami i poukładam w kartonikach. Od d strony.
Ale na start wyciągnęłam wszystko co białe do prania i puszczę tę pierwszą pralkę dziś ;D Tymczasem siadłam do zakupów online. Zaczęłam od bielizny dla siebie - i cofam wszystkie dobre słowa o Momtobe i Christelle. Lubię nosić komplety. W żadnym z tych miejsc nie znalazłam stanika i gatek tej samej parafii. Ugh. Buszuję dalej ale nie wygląda to zbyt optymistycznie. Drugi punkt programu do pościel i kilka dupsów do wyprawki dla dzidziusia. Plan obejmuje też zakupy u mamyginekolog. Chcę dzianinową koszulę porodową, kocyk kąpielowy i białe ubranko - ona ma taki całkiem spoko biały zestaw, który można uprać w 90 st. Myślę sobie, że to będzie dobry zestaw do szpitala - większość tych ładnych ciuszków można prać do max 60, a skoro w szpitalu mam ubierać w swoje, to chyba powinnam to potem puścić w wysokiej temperaturze. Mam tylko zagwostkę odnośnie koszuli do karmienia. Mam jedną porodową z rękawkiem, chcę zamówić jeszcze taką bez. Czy potrzebuję 3 koszuli? (Trudno mi sobie wyobrazić logistykę, ale wymyśliłam to tak, że koszula bez rękawka posłuży mi do samego porodu czyli wtedy kiedy jest "brudno". Tą z rękawkiem myślałam wykorzystać na przebranie się po wszystkim i ew kolejny dzień dwa na oddziale. Czy sądzicie że 3, taka w wersji do karmienia będzie mi jednak potrzebna? I czy jeśli miałabym spędzić w szpitalu kilka dni przed porodem (np. na patologię czy do wywołania), to przejdą bokserki czy tam też paniom zaglądają pod sukienki 10x dziennie i wtedy właśnie przyda mi się ta kolejna koszula?! (Śpię w spodenkach i topie, koszul do spania nie posiadam wcale)
|
|
|
#865 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co do koszul to ja mam kupione 3... Jedna z długim rękawem, jedna z krótkim i jedna na ramiączkach. Myślę że przy porodzie to zaglądają co chwila nawet żeby sprawdzić jakie jest rozwarcie. W teorii jest 1cm na godzinę ale podejrzewam że sprawdzają to częściej bo wiadomo teoria a praktyka to dwa różne pojęcia ![]() Ja mam to samo do spania spodenki i top, nienawidzę koszul... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#866 |
|
Zakorzenienie
|
Jednak wzięłam jeszcze tę koszule, swiezy ciuch to może byc najbardziej przyjemna rzecz (w sensie mojego komfirtu) jaka mnie spotka w tych dniach.
|
|
|
#867 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Poprzednio leżałam 5 dni a i tak mąż bral mi raz do prania - a to z piersi leci, a to na oddziale jest jak w saunie i się człowiek upoci. Ta jedna koszula na dzień była optymalna. Na oddziale przed porodem byłam, w sumie nie wiem po co bo ok 2-3godziny z czego większość czasu czekałam na zwolnienie łóżka. Ale chyba bardzo często nie zaglądają do majtek.W domu korzystałam z koszul ale tylko przez bliznę po cc ktora się słabo goiła i nie chciałam jej ściskać. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#868 |
|
Zadomowienie
|
Ja mam plan wziąć 4, w tym jedna na poród
i też na sam poród kupiłam taką na ramiączkach Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#869 |
|
Raczkowanie
|
A ja Wam powiem, że na sam poród szkoda własnej koszuli, raczej to standard, że proponują szpitalną, ona jest wtedy hm nie zszyta całkiem, coś jakby fartuch. Po co trącić koszule na krew i wszelkie akcje, być może odrazu dadzą Wam Bejbika na klatkę, który też może się ze siusiać itp. Po porodzie można spokojnie zmienić na swoja. Dla min to 3 sztuki, trzeba pamiętać, że podkłady podkładami, ale zawsze cos gdzieś wycieknie, nie tylko pot czy mleko robi plamy
a zawsze można przeprać w mydle pod bieżącą wodą i wysuszyć na grzejniku- plus rodzenia zimą. Ja biorę jedna z dl rękawem i 2 krótkie . Chcę też sobie wziąć jak przy pierwszym porodzie spodnie dresowe i swetr. Spędziłam 6 dni w szpitalu, bo mały miał żółtaczkę. I po czasie wygodniej było mi się przebrać na dzień w zwykle ciuchy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#870 |
|
Zakorzenienie
|
A o tym, to już nikt nie wspomina. Nie wyobrażam sobie śmigać tydzień w negliżu, rozumiem ten dzień po porodzie czy dwa, ale skoro w 3 dobie mam byc - przynajmniej w teorii - w formie do wyjścia, to i cywilny ciuch faktycznie wolałabym założyć. Kupiłam sobie ostatnio joggersy z hma z szeroka dosc luzna guma na brzuchu i myślę że nadałyby sie idealnie na taka ewentualność. Uwzględnię to
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:22.

Więc myślę, że można sprobować.
Nie mogę się doczekać
A kiedy masz donoszoną?
czasem trochę mniej, czasem duuuuuzo, różnie ale codziennie zakładamy post i utrzymujemy kontakt 

Kurcze ale zupełnie inny człowiek jak chociaż trochę się wyśpi nie? 

przyspieszac nie będę. Ale najpierw to jeszcze muszę dostać na to receptę dla TZ 🤣
🤭
. Troche migdaly pomagaja i lezenie na lewym boku jak mam możliwość polezec
najbardziej chyba jednak wkurza mnie to że ślina mi się gęsta zrobiła i czasem się potrafię zadławić 

W sensie, nie panikowalabym, gdyby zdarzylo mi się wypić herbatkę z koprem czy dwie...
a TŻ wypił dwie lampki wina i śpi, ehhh zazdroszczę mu tylko nie wiem czego bardziej czy tego wina czy snu 

🤤
Mia urządziła sobie imprezę a jak się uspokajała to sąsiedzi dawali czadu i tak na zmianę... Dziś patrzyliśmy jaki oni mają adres bo ostatnio często są u nich imprezy i nawet nie wiemy do kogo wzywać policję.
i bliżej rewolucji całego dotychczasowego życia 

ale przeważnie tak nie jest