![]() |
#841 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Tajlandia
Super, że macie tyle postów, wezmę się dziś za czytanie
![]() W sierpniu 2015 biorę ślub i powoli rozglądam się na podróżą poślubną, marzy mi się Tajlandia, myślisice że sierpień to dobra pora? Jestem bardzo ciepłolubna ![]()
![]() |
#842 |
Zakorzenienie
|
Kejtigda - Najlepiej jechać w porze suchej czyli w okolicach naszej polskiej zimy, bo w lecie jest pora deszczowa, jednak tam cały rok jest cieplutko (choć to mało powiedziane
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#843 |
Wtajemniczenie
|
Niestety tylko sierpień wchodzi w grę, bo nie będę chciała czekać tyle m-cy po ślubie na podróż
![]() Na szczęście dokopałam się do informacji że w sierpniu jest fajna, słoneczna pogoda na Ko Samui więc będę uderzać w tamte rejony ![]()
![]() |
#844 |
Zakorzenienie
|
24 stycznia o 12:25 z Warszawy zaczynamy naszą podróż poślubną
![]() ![]() ![]()
![]() |
#845 |
Podróżniczka
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#846 |
Zakorzenienie
|
Z wszystkimi opłatami, o których nikt wcześniej nie napisał - 5042,42 zł
![]() ![]() Trzeba się pośpieszyć, bo od wczoraj i tak zdrożały, wczoraj zapłacilibyśmy 80zł taniej.
![]() |
#847 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#848 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#849 |
Wtajemniczenie
|
Melleczka a co za promocję złapaliście?
Macie już plan zwiedzania ![]()
![]() |
#850 |
Zakorzenienie
|
Aeroflot miał promocję
![]() ![]() Tu mamy do Bangkoku 5h stopover w Moskwie i z powrotem 2h, więc spoko ![]() Mamy wstępny plan, cały czas jest w trakcie wszystko ![]() Wstępnie po przylocie (10:30) mamy jakiś spacerek, może oceanarium albo park Lumpini - coś spokojnego, albo Wat Arun i rejs po klongach. Drugi dzień to świątynie, trzeci dzień to prawdopodobnie Ancient City, czwarty dzień to Wielki Pałac, Szmaragdowy Budda i Park Dusit. Piątego dnia jedziemy do Kambodży, 6 i 7 dzień to zwiedzanie Angkoru, następnie powrót do Bangkoku od razu na Don Meuang, stamtąd lot do Krabi. Zatrzymujemy się w Ao Nang i stamtąd wykupujemy fakultety - J. Bond i Zatoka Phang Nga, Hong Island, 4 wyspy, Phi Phi i dwudniowe Similiany. W Ao-Nang jesteśmy 8 dni. Następnie na 3 dni przenosimy się na Phi Phi, będziemy mogli zobaczyć May Bay jak jeszcze nie będzie tam tłumów ![]() ![]()
![]() |
#851 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Też chciałabym już kupować bilety, a tu muszę czekać jeszcze 2 miesiące. Plan świetny, gdybym miała 3 tygodnie czasu i zrezygnowała z Koh Tao, to pewnie podążałabym Twoimi śladami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#852 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wy lecicie w marcu ![]() ![]() Ja teraz muszę ogarnąć kwestię paszportów (musimy oboje wymienić), szczepień (WZW A i być może dur brzuszny), ubezpieczenia, booknąć hotel w Bangkoku (Rambutrri) ![]()
"Z miłością lepiej nie żartować, bo tylko ona uzasadnia świat..." Edytowane przez melleczka Czas edycji: 2013-08-30 o 13:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#853 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Poza tym czytałaś recenzje z podróży - Taj to jeden z najłatwiejszych krajów do podróżowania ![]() Tak, my planujemy lecieć w marcu o ile sprawy zawodowe nie staną nam na przeszkodzie. Wstępnie planowaliśmy 13 dni w Taj, ale może przedłużymy pobyt o 3-4 dni. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#854 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wy nie zwiedzacie tylko sam wypoczynek ![]()
![]() |
![]() |
#855 |
Zakorzenienie
|
Tak, do Tajlandii jedziemy po raz pierwszy, ale że pracuję w języku angielskim, a samolotem podróżuję raz na miesiąc/dwa, to jakoś się tego nie obawiam.
My planujemy spędzić 3 dni w BKK, potem na 4/5 dni jedziemy do Ao Nang i tu będziemy aktywnie spędzać czas, same fakultety, trekkingi i lekcje gotowania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#856 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#857 |
Zakorzenienie
|
Wy planujecie jechać z walizkami czy plecakami?
Wiem że mam masę czasu na takie pytania, ale zastanawia mnie kwestia pieniędzy. Mam wszystko brać w Eur lub USD w gotówce? Zawsze w Europie wypłacałam w bankomatach na miejscu. No i czy można bezpiecznie zostawiać pieniądze i dokumenty w pokoju, czy zawsze nosić ze sobą? Na szyi czy może w tzw. nerce? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#858 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie nie wiem co z kasą:/ Też się muszę dowiedzieć. Mamy trochę USD, ale to nic w porównaniu z tym ile nam będzie potrzebne ![]() ![]() Chyba możesz zostawić w pokoju... A co do dokumentów to my zawsze nosimy w jakimś bezpieczniejszym miejscu - zasuwana kieszeń w spodniach, wewnętrzna kieszeń kurtki, albo ewentualnie taka saszetka na szyję i to pod ubranie schować.
![]() |
![]() |
#859 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#860 |
Zakorzenienie
|
A na plażę to nigdy nie bierzemy nic, zawsze wszystko zostawialiśmy w pokoju, tylko klucz przy sobie, ewentualnie jakieś drobne pieniądze.
![]() |
#861 |
Raczkowanie
|
my mieliśmy USD, a pieniądze trzymaliśmy w pokojowym sejfie.
Nic nigdy się nie stało.
![]() |
#862 |
Zadomowienie
|
Melleczka gratuluje zakupu biletow
![]() Wg mnie nie ma wiekszej roznicy czy zabierzecie EUR czy USD. Wychodzi na to samo. My mielismy EUR, wiec zabierzecie co co macie. Mozna pol na pol. My mielismy wiekszosc kasy zawsze przy sobie, reszte w hotelu. Sejjfy niestety nie zawsze byly, wiec trzymalismy po prostu w walizce. Nic nie zginelo.
![]() |
#863 |
Zadomowienie
|
My mieliśmy USD i zawsze przy podróżach jesteśmy trochę na plus, bo mój tata zarabia w USD i EUR i nie tracimy na wymianie bo zawsze się jakoś dogadujemy
![]() Ja mam 2 tygodnie urlopu w listopadzie i mąż mnie namawia znowu na Tajlandię, ale byliśmy tam w maju, mąż był pierwszy raz i widzę że ma ten sam syndrom co ja po pierwszym razie tzn. "chcę tam wrócić", a ja byłam już 3 razy i jakoś nie jestem przekonana do powrotu w tym samym roku, chyba chcę zwiedzić jakieś inne miejsce... Niestety bilety w inne fajne miejsca kosztują sporo a do Tajlandii zawsze jakaś przystępna cena się znajdzie...
![]() |
#864 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
a taka podróż jest całkiem przyjemna, my lecieliśmy 8h + 6h i ta podróż zleciała tak szybko, że bardziej ciągnie mi się lot z Dublina do Polski, który trwa zaledwie 3 godz, a lotniska są świetnie oznaczone, zwłaszcza takie duże Cytat:
my mieliśmy euro, które wymieniliśmy na lotnisku (wbrew pozorom najlepszy kurs). W bankomatach normalnie można wybrać bahty. W każdym miejscu w którym byliśmy były sejfy, albo skrzynki depozytowe więc paszportów czy kasy nie nosiłabym ze sobą i dobrze mieć np zrobioną kopię, którą ze sobą się nosi, albo nawet skan paszportu na mailu. W żadnym miejscu nigdy nam nic nie zginęło. Cytat:
Przy wymianie pieniędzy proście o małe nominały, bo czasem ciężko rozmienić 1000bahtów, choć przyznam, że nam się chyba nie zdarzyło, że ktoś poprosił o mniejszą kasę. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#865 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Plecaków nie mamy, więc zabieramy walizki na pewno ![]() Jaka jest prowizja za wypłatę z bankomatu? Zastanawiamy się nad transportem do Ao-Nang... Lecieć samolotem, czy jechać nocnym autobusem... Mamy hotel na 4 pierwsze nocki w BKK - Rambuttri ![]()
![]() |
![]() |
#866 |
Zakorzenienie
|
Melleczka - wydaje mi się, że prowizja jest stała, ale zastrzel mnie nie pamiętam. Jednak nie były to duże pieniądze i bankomat wyświetla ile ci zabierze.... mam wrażenie że było to 100 lub 150 bahtów, ale może ktoś pamięta lepiej ode mnie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#867 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Prowizja z bankomatu jest stala bez wzgledu na kwote jaka wyplacasz i jest to 150 THB, czyli ok 15 zł. Przy czym jednorazowo mozna wybrac tylko 10000THB jesli dobrze pamietam. A jaka masz roznice w cenie pomiedzy przelotem a autobusem? Bo my placilismy jakies smieszne pieniadze za lot z Krabi do Bangkoku, i to kupione tam na miejscu z trzydniowym wyprzedzeniem. Zawsze mozesz jeszcze rozwazyc opcje pociagu nocnego, przynajmniej sie wyspisz. Ja autobusami nie lubie jezdzic, bo nie umiem zasnac na fotelu. ---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:49 ---------- Aaaa...przelicznik z bankomatu zbyt korzystny nie jest...wiec radzilabym wybierac tylko jesli wam gotowki zabraknie.
![]() |
![]() |
#868 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Samolot - 900zł w obie strony na parę Nocny autobus - 400zł w obie strony na parę I tak już mamy budżet mocno przekroczony, więc musimy przemyśleć sprawę ![]() Czytałam, żeby rezerwować wcześniej te bilety, bo na miejscu jest sporo drożej ![]()
![]() |
![]() |
#869 |
Raczkowanie
|
Melleczka zapisz się do newslettera air asia. 2 razy do roku robią promocję, że lot za darmo, a płacisz tylko za podatki. Nie chcę skłamać, ale teraz chyba w październiku będzie, a poza tym oni co raz robią promocję. Ja za trasę BKK-HKT-CNX-BKK za 2 osoby w listopadzie (rezerwowałam na początku czerwca) zapłaciłam ok. 950 zł. Dzięki temu nie tracę czasu w pociągu lub busie (choć na pewno taka podóż ma swoje plusy) bo chcę zobaczyć jak najwięcej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#870 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:16.