|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#841 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy
A ja mam temat wizje piekła.
I moja prośba : szukam schematu kręgów piekielnych wg Dantego, a także obrazu Boscha "Ogród rozkoszy ziemskich. Piekło" w duuuuzym formacie
|
|
|
|
#842 |
|
Zadomowienie
|
jakis czas temu pytalam o cos do swojego tematu Literackie wizje Apokalipsy. Opisz funkcjonowanie motywu na przykładach.
ale teraz juz pytam konkretniej ![]() wezme napewno Apokalipsa Pismo św - tradycja biblijna Miłosz "Piosenka o końcu świata" - zaprzeczenie tradycji biblijnej gałczyński "koniec świata" - ukazanie groteskowe i nie wiem ktore wybrac jako 'apokalipse spelniona' broniewski "krzyk ostateczny" baczyński "pokolenie" białoszewski "pamiętnik z powstania" różewicz "ocalony" ??? coś jeszcze? Nieboska komedia? ze rewolucja ukazana w taki apokaliptyczny sposob Dziady i widzenie ks Piotra?? Małą apokalipsę Konwickiego, że dotyczy jednostki itd jak myślicie? EDIT: jeszcze pomyślałam, jako spełnioną "Tak. Bóg opuścił ziemię…" Leopolda Staffa, to by było tyle ciekawsze ze tam sprawcą apokalipsy i bestią jest człowiek a umarli nie ludzie tylko Bog Edytowane przez ..::anvastra::.. Czas edycji: 2009-01-29 o 19:33 |
|
|
|
#843 |
|
Zakorzenienie
|
..::anvastra::..
Z tych które masz są ok a z tej apokalipsy spelnionej ja postawiłabym na Różewicza i tyle- bo nie starczy Ci czasu ![]() Dziady- "nie" zdecydowanie bo komisja pośnie przy tym po raz setny ![]() sosik Za dużo tego wg mnie. Moje top 3 moralność pani Dulskiej Zbrodnia i kara Ojciec Goriot Edytowane przez Charmain Czas edycji: 2009-01-29 o 19:11 |
|
|
|
#844 |
|
Przyczajenie
|
witam, mój temat maturalny z polskiego to kobieta anioł demon dama i emancypantka.
potrzebuje literatury przedmiotu. mam słownik motywów literackich i dwa artykuły ale to wciąż za mało, a nie chce żeby byly prawie same słowniki. prosze o pomoc |
|
|
|
#845 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: matura
Cytat:
|
|
#846 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Prezentacja maturalna
Mój temat związany jest z motywem arkadii. Z lektur na pewno "Pan Tadeusz", ale co więcej? Za pomoc dziękuję
|
|
|
|
#847 |
|
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez DedeDinah Czas edycji: 2009-02-18 o 20:00 |
|
|
|
#848 |
|
Przyczajenie
|
Witam,
Wybrałem sobie temat na ustny Polski: "Motyw więzienia w literaturze" i tak się zastanawiam ile książek powinno być w literaturze przedmiotu a ile w literaturze podmiotu. Wybrałem kilka książek i nie wiem ile z nich wziąć, - Rozmowy z Katem - Inny Świat (łagry) - Zdążyć przed Panem Bogiem (getto) - Mury Hebronu (prawa panujące w więzieniu) Kryminał Tango - Dżuma (?) (ludzie uwięzieni w mieście z powodu choroby) i szukam jeszcze książki, fragmentów książek, ukazujących więzienie metaforycznie. Chodzi mi o fakt że człowiek często jest więzieniem samemu sobie. Niewolą go jego słabości, uprzedzenia, ograniczenia, absurdalne pomysly, itp. Nie wiem też za bardzo co wrzucić do literatury przedmiotu, jakby był ktoś taki uprzejmy i rzucił okiem i jakąś poradą to byłbym wdzięczny. Pozdrawiam Edytowane przez arigatto1 Czas edycji: 2009-01-31 o 20:44 |
|
|
|
#849 |
|
Zakorzenienie
|
przeważnie tak od 3 do 5 pozycji powinno byc
![]() Najlepiej wziąść 3 grubsze i dwie cieńsze, albo tylko 4 grubsze Co za dużo to nie zdrowo
|
#850 |
|
Pani Buka
|
biorąc pod uwagę motyw samobójstwa - lepsza "Panna Nikt" czy "Stowarzyszenie Umarłych Poetów"?
|
#851 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam:
Wpływ języka angielskiego na współczesną polszczyznę. Omów problem, dokonując analizy zebranego materiału językowego. i w sumie wszystko do tego mam, tylko muszę opracować i się nauczyć ![]() temat myślę nie trudny
|
#852 |
|
Przyczajenie
|
A jak ja mam sama liryke to ile wierszy wziac?
|
|
|
|
#853 |
|
Zakorzenienie
|
|
#854 |
|
Raczkowanie
|
W tym roku zdaje maturę a wybrałam temat miłość jako żródło cierpienia. Omów temat odwołując się do wybranych bohaterów literackich. Mam z tym tematem dużo problemów nie dość że nie wiem jak mam postawić do tego tezę to jezcze wiele osób z mojaj klasy ( a co dopiero ze szkoły) wybrało już ten temat ale jest za póżno na zmianę. I mam pytanie odnośnie tego czy lekturę które umieszczę w tej prezentacji mogą powtarzać się z lekturami innych osób?
|
|
|
|
#855 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: ????????????????????????? ????????????????
Oczywiście że mogą, to Twoja matura, nie musisz psuć sobie prezentacji wybierając gorsze utwory
|
#856 |
|
Raczkowanie
|
moga sie powtarzac,ale jest tyle lektur o milosci,ze warto pomyslec,wpisz w wyszukiwarce prezentacja maturalna,znajdziesz watek i na pewno ktos Ci podpowie...
|
#857 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#858 |
|
Konto usunięte
|
Świetny tytuł wątku
|
|
|
|
#859 |
|
Zakorzenienie
|
Owszem,możesz zmienić temat,bo masz czas do 7 lutego.
|
#860 |
|
Zakorzenienie
|
u nas nie mogly sie powtarzac
|
|
|
|
#861 |
|
Raczkowanie
|
nie mogę bo zmieniłam już temat na ten.....
|
|
|
|
#862 |
|
Zakorzenienie
|
Możesz zmieniac ile chcesz,masz takie prawo do 7 lutego.
cke.edu.pl - cała filozofia.
|
#863 |
|
Rozeznanie
|
deklarację maturalną możesz zmieniać nawet co 5 minut, a nauczyciel(vicedyrekcja czy ktoś tam innych) która zajmuje się tym nie powinien Ci tego utrudniać i zabraniać. u mnie chłopcy w klasie już 3 razy temat zmieniali i jeden zamierza w tym tygodniu (bo to ostatni dzwonek - do 7 lutego) po raz kolejny iść zmienić temat
to Ty zdajesz maturę i wybierasz to co Ci najbardziej odpowiada i nie mogą Ci zabronić po raz kolejny zmienić deklaracji. A jak tak robią to tylko dlatego, że im się nie chce wprowadzać poprawek i poświącać czas uczniowi. Myślę, że jakby Ci nie pozwolili to pewnie mogłabyś to gdzieś zgłosić, tylko, ze trochę późno już
mała, a wredna Vinted - Zapraszam do siebie! https://www.vinted.pl/members/73249-agraf90 19.09.2015r. jestem Żoną! ![]() Edytowane przez agusienka90 Czas edycji: 2009-02-02 o 14:23 |
|
|
|
#864 |
|
Przyczajenie
|
Naprawde? U nas babka mowila, ze ma byc co najmniej 15, ale dziwne to dla mie bylo
|
|
|
|
#865 |
|
Zakorzenienie
|
Że ile
![]() 15 minutowa prezentacja powinna obejmować mniej więcej 4 strony więc gdzie na nich ta analiza 15
|
|
|
|
#866 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, moja prezentacja to motyw smierci w literaturze, malarstwie i rzeźbie.
Może pomoglaby mi ktoras z tym malarstwem? kompletnie nie wiem jaki obraz wybrac do analizy..
|
|
#867 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#868 |
|
Zakorzenienie
|
lektury musza być inne, nie mogą się powtarzać - ale tylko jeśli chodzi o klasę. Czyli jeśli w twojej klasie parę osób ma ten sam temat lektury muszą być inne, ale moga się powtarzać z tymi z innych klas.
|
|
|
|
#869 |
|
Nie depcze krokusów
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10783140]Świetny tytuł wątku
[/QUOTE]Autorka widocznie nie ma weny nie tylko wobec pracy maturalnej
|
|
#870 |
|
Raczkowanie
|
Ale nigdzie nie jest napisane że osoby z tej samej klasy które mają ten sam temat muszą mieć inne lektury a nawet jeśli tak to z jakiej rakcji ja mam zrezygnować z lektur które wybrałam przeczytałam a nawet jestem w trakcie pisania. A nanieś poprawek już nie mogę bo nie mam miejsca na deklaracji... Czy na maturze ustnej wchodzi tego samego dnia określona klasa po kolej względem numerów bo tak nam mówiła nauczycielka.????
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:33.

69-68-67-66,15