![]() |
#841 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Moda na imiona - jakie imię?
Ktoś wymienił imię Gabriel.. wśród dzieci moich znajomych z pracy już jest dwóch, więc czuje nowe trendy
![]() Filip - piękne imię ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#842 |
Zakorzenienie
|
ja takze uwazam, ze imiona zaczerpniete z angielszczyzny nie pasuja do polskich nazwisk
![]() my bedziemy miec synka... mial byc Aleksander ale teraz bierzemy pod uwage Karola i Marcela. Wybór trudny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#843 |
Rozeznanie
|
a propos imion
ostatnio jak byliśmy z TŻ w kościele to akurat był chrzest - 2 bliźniaków i jeszcze 3 chłopca bliźnięta otrzymały imiona Alan i Aleks - za to 3 chłopiec Maciej Tomasz jak chrzczono bliźnięta i ksiądz powiedział jak mają na imię to dookoła zrobił się tylko szum dezaprobaty, a jak chrzczono 3 dziecko usłyszałam komentarze "patrzcie ten ma dwa imiona i oba normalne" - może jednak czasem warto za bardzo nie przesadzać z udziwnieniami - chociaż nie mówię, że moja Pola jest super znana i 'zwykła' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#844 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#845 |
Zadomowienie
|
Ja mam w domu syna Kamila a drugi syn jest w brzuszku i będzie Tobiasz
![]()
![]() |
![]() |
#846 |
Zakorzenienie
|
jesli podoba mi sie jakies imie, to je daje nie patrze na to czy moja corka bedzie w klasie 3 czy 6 Oliwia, teraz bedzie Amelka i tez ostatnio imie popularne ale absolutnie inne nam sie obojgu nie podoba, chlopiec Kacperek w razie pomylki .
Ja zawsze bylam jedna jedyna w klasie a nie raz i szkole i jakos nie uwieraloby mnie gdybym byla 12. ---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ---------- mag nie wiem skad masz statystyki ze najczesciej w patologicznych rodzinach sa takie imiona???? totalna bzdura! i chociaz mnie sie rowniez nie podobaja takie imiona strasznie!!! sadla mnie okropne to nie mnie maja sie podobac , ale z ta patologia to nie prawda.
![]() |
![]() |
#847 |
Konto usunięte
|
Witam, w lutym urodzę córeczkę i będzie miała na imię : DOMINIKA. Bardzo mi się podoba to imię, nie jest zbyt popularne, nie znam żadnej małej Dominiki, a uważam, że jest też takie normalne. Gdyby był to chłopiec to MATEUSZ. Jeśli chodzi o te Dżesiki, Amelki, Lenki, Oliwki...ech strasznie mnie nudzą te imiona, oczywiście bez obrazy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#848 | ||
Rozeznanie
|
Dyskusja o imionach jest zawsze bardzo burzliwa
![]() Każde imię jest piękne i staje się tym piękniejsze im bardziej lubimy osobę która je nosi. ![]() Byłoby smutno na świecie gdyby wszystkim podobały się te same imiona, te same kolory czy te same fryzury. Fajnie że mamy i Stasie i Nikole i żadne imię nie jest obciachem (są wyjatki oczywiście np. nazwanie dziecka Dziunia). Nie zgadzam się z tezą że imiona obcobrzmiące nadają zawsze rodziny patologiczne, a jak ktoś nazwie dziecko Władysław to już na pewno jest mądry, wykształcony i zapewni dziecku raj na ziemi. Generalizacje nie są dobre. Dzisiejsz społeczeństwo jest mam nadzieję bardziej tolerancyjne i nie krzywi się już na imiona oryginalne lub inne. Władzio może być tak samo fajny jak Natan czy Oktawian. Ja jestem za różnorodnością! ![]() Niemniej jednak.... znalazłam kilka cytatów z tego samego źródła z którymi się w 100% zgadzam: Cytat:
Cytat:
źródło P.S. autorka przewiduje nadchodzący wysyp Edwardów i Belli ![]() Edytowane przez Zariah Czas edycji: 2011-09-17 o 12:04 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#849 |
Raczkowanie
|
A mnie się wydaje, że tak samo jak dzis jest moda na imiona zagraniczne, tak kiedys wszyscy dookoła nadawali dzieciom imiona typowo polskie. I własnie wtedy w klasie było po kilka osób o tym samym imieniu. Dzis zreszta powoli wraca moda na typowo stare polskie imiona.
![]() Mi się wydaje, że imię ma się podobać rodzicom, jakos współbrzmieć z nazwiskiem i oczywicie nie omieszać dziecka. Ostatnio pani w urzędzie powiedziała mi, że rodzice chcieli nazwac dziecko KURTYZANA i za nic nie chcieli przyjąc do wiadomoci, że takiego imienia nadac dziewczynce nie mogą. ![]() Jesli mi i TŻ w końcu uda się zostać rodzicami, to córeczka pomimo popularnosci imienia będzie Lena albo Laura. Lena dlatego, że od kąd skończyłam jakies 10 lat i zaczęłam grywac w The Sims ![]() ![]()
![]() |
#850 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja z mężem zdecydowaliśmy już dawno, że jeżeli kiedyś będziemy mieć córeczkę, to będzie miała na imię LEOKADIA - mi imię podobało się od zawsze i zaraziłam nim męża (gdzie z resztą jego ukochana prababcia również miała tak na imię). I tak ogólnie co do imion, ja mam następującą teorię: mniej ważne, ile dzieci będzie w szkole z takim samym imieniem. Nadajmy naszym dzieciom imiona które nam się podobają, które coś nam symbolizują, które ładnie będą współgrać z nazwiskiem - nasz wybór. Byle tylko się wcześniej zastanowić, czy imię dziecka nie będzie w przyszłości dla niego powodem do wstydu bądź upokorzeń ze strony rówieśników czy innych. Każdy ma inny gust, więc dla każdego inne imię będzie obciachem, może "hamerykańskie", może to staropolskie, a może to najpopularniejsze. W moim subiektywnym rankingu na najbardziej obciachowe imiona dzieci, jakie spotkałam, to Pamela i Patryczek ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#851 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie znm nikogo to ym imieniu poki co, nie umielismy sie zdecydowac jak dac na imie zwłaszcza ze dosc duzo jest Jakubów, Staiów, Janków,Franków, Maciusiów,i o zgrozo Maksów (jakos trzy imiona Maks,Kuba,Mciuś-kojarz mi sie ze zwierzetami) Jkaby byl córa mz chcial dac Zosia,jednak mi sie podob,Arnika, Jowita, Gaja,Iga ;] z źeńskich imion jeszcze Damaris - tak wiem troche dziwne ale ładne i świetne pochodzenie m to imię ;] ---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ---------- Cytat:
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres Edytowane przez Gizmiatko Czas edycji: 2011-09-17 o 14:14 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#852 |
Zakorzenienie
|
Mogę co najwyżej na pw napisać
![]()
![]() |
#853 |
Zakorzenienie
|
a
Z tym, ze nie kazde dziecko ma polskie nazwisko ![]() Ja sobie nie zdawalam sprawy jak ciezko jest wybrac imie! Nie wiem jeszcze czy bede miec chlopca, czy dziewczynke, ale ja tu sie mecze. Dla dziewczynki imiona mam - ojciec dziecka to Brytyjczyk, wiec imie nie bedzie 'polskie'. Podziwiam ludzi, ktorzy daja dwa imiona, bo mnie ciezko jedno wybrac ![]() Jedno mi sie odmienilo - kiedys 'szukalam' imion mocno udziwnionych, originalnych, ale teraz jednak mysle o imieniu 'normalnym'. Jedno z imion, ktore przez chwile nam sie podobalo to Emma - poiformowalam o tym moja mame i jej komentarz 'ooo moglabym ja nazywac Emilka!'. Emma takim sposobem zostala wyeliminowana... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#854 |
Zakorzenienie
|
Ja się cieszę z mojego imienia Karolina, bo nie jest spotykane
![]()
![]() |
![]() |
#855 |
Zakorzenienie
|
W moim otoczeniu jest pełno Oliwii, Amelek, Antonii oraz Julii. Jeżeli chodzi o chłopców to również Antosiów, jak i Franków.
Sama chciałabym Melnie bądź Bartłomieja ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#856 |
Rozeznanie
|
mi się też strasznie podobało to imię, ale tż się nie podoba i nie mogę za bardzo natrafić jakiś opisów osób o tym imieniu, a osobiście też nie znam osoby o tym imieniu.
My mamy krótkie nazwisko więc nie chcemy krótkiego imienia. Więc wybraliśmy imiona które nam się źle nie kojarzą, nie jest ich dużo na wsi (albo w ogóle ich nie ma), nie mamy takich osób w rodzinie (u nas jest tak że jak ma się imię po kimś to ta osoba obrasta w piórka i później tylko mówi że na jego cześć ktoś dał swojemu dziecku tak na imię :strach-drzwi ![]() no i po wyeliminowaniu zostały tylko dwa: Izabella i Wojciech - z męskim chyba mieliśmy więcej trudności ![]() ![]() ![]() Mi od małego podobały się imiona - Aleksandra (ale w bliskiej rodzinie mamy już 2 Ole) i Łukasz - ale tż ma tak na imię i odpadły ![]() Drugie imię? Myślałam dla dziewczynki Lilianna ale za długo by było, dla chłopca też nie mamy pomysłu, więc może nie będzie miało drugiego imienia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#857 |
Zakorzenienie
|
Moje dzieciaki maja imiona :
Dorian,Igor i Alex ![]() ![]() Edytowane przez takaja13 Czas edycji: 2011-09-17 o 18:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#858 |
Rozeznanie
|
Fajny wątek
![]() U mnie pełno jest Franiów, Jasiów i Szymków. A z dziewczynek to same Zosie i Julki. Od kiedy wiemy że jestem w ciąży to rozmawialiśmy o imieniu dla naszego dzieciaczka. Dla chłopca nie było problemu- od dawna podobało mi się Mikołaj, męża wujek tak się nazywał, więc widziałam że mu się ten pomysł spodobał. Gorzej z imieniem dla dziewczynki, bo oprócz Zosi nic mi się nie podoba... No a będzie dziewczynka ![]() Jedna Zosia już u nas w rodzinie jest, wiec bez sensu. Mąż chciał Zuzię, ale z kolei totalnie nie pasuje do naszego nazwiska więc sie nie zgodziłam. No i zostały dwa - mąż wymyślił Kamilkę (i na razie to jest wersja oficjalna), ale w zapasie jest jeszcze Nastka (Anastazja). Zobaczymy za kilka tygodni ![]() A co do zagranicznych "Dżesik" i innych podobnych to mi się nie najlepiej kojarzą... Ale oczywiście zawsze to jest decyzja rodziców. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#859 |
Raczkowanie
|
Lubię kiedy imię coś znaczy. Dlatego dobierałam z meżem imiona dzieci tak, żeby korelowały z ich charakterem. Nawet takie maluszki już dają się poznać choćby pod względem temperamentu. A imię może przecież dodatkowo wydobyć i podkreślić pewne aspekty osobowości. Znaczenie ma też ładne komponowanie się imienia z nazwiskiem. Ponadto fajnie jeśli wymowa danego imienia nie będzie nastręczała trudności za granicą. Muszę przyznać, że imię dla chłopca było znacznie trudniej wybrać, niż imię dla dziewczynki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#860 |
Raczkowanie
|
Jeśli u nas będzie córeczka to chyba będzie Liliana
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#861 |
Zakorzenienie
|
dość popularne imię w latach 85-88
![]() na moim podwórku było z 5 czy 8 Karolin nad czym całe dzieciństwo ubolewałam (ale na każdą inaczej wołano)
![]() |
#862 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#863 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#864 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#865 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem
![]() Być może rozjechały się po kraju i świecie w celu edukacji a te pracujące to tylko nieliczny odsetek ![]()
![]() |
#866 |
Rozeznanie
|
U mnie będzie tak: chłopiec to bezapelacyjnie- Julian Aleksander. Dziewczynka-Gabriela Martyna ( lub odwrotnie
![]() ![]() Ale to tylko moje zdanie jest i proszę nie mieć do mnie o to żalu. Nie miałam zamiaru nikogo obrazić. ale jesli tak się stalo to przepraszam tych ktorzy poczuli sie urażeni.
![]() |
#867 |
Raczkowanie
|
U nas najprawdopodobniej będzie dziewczynka - Konstancja, a jeśli jednak wyskoczy chłopczyk to Gabryś. Nikt w okolicy nie nazwał tak dzieci i nie ukrywam jest to też dodatkowy atut
![]()
![]() |
#868 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() a odnosnie drugiego imienia, to u mnei w rodzinie taki zwyczaj, ze drugie imie dziecko dostaje po ojcu lub matce, wiec u mnie drugie będzie Krzysztof ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#869 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#870 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:32.