Imię dla dziecka - wątek zbiorczy - Strona 29 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-16, 19:15   #841
halwaya
Zakorzenienie

Dot.: Moda na imiona - jakie imię?

Ktoś wymienił imię Gabriel.. wśród dzieci moich znajomych z pracy już jest dwóch, więc czuje nowe trendy
Filip - piękne imię Pola też mi się podoba - znałam nawet jedną osobę z tym imieniem
halwaya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-16, 19:38   #842
goldika
Zakorzenienie

ja takze uwazam, ze imiona zaczerpniete z angielszczyzny nie pasuja do polskich nazwisk
my bedziemy miec synka... mial byc Aleksander ale teraz bierzemy pod uwage Karola i Marcela. Wybór trudny
goldika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-16, 19:52   #843
mag_99
Rozeznanie

a propos imion
ostatnio jak byliśmy z TŻ w kościele to akurat był chrzest - 2 bliźniaków i jeszcze 3 chłopca

bliźnięta otrzymały imiona Alan i Aleks - za to 3 chłopiec Maciej Tomasz

jak chrzczono bliźnięta i ksiądz powiedział jak mają na imię to dookoła zrobił się tylko szum dezaprobaty, a jak chrzczono 3 dziecko usłyszałam komentarze "patrzcie ten ma dwa imiona i oba normalne" - może jednak czasem warto za bardzo nie przesadzać z udziwnieniami - chociaż nie mówię, że moja Pola jest super znana i 'zwykła'

a ja rosnę i rosnę
mag_99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-16, 20:38   #844
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mag_99 Pokaż wiadomość
ja też uważam, że wszystkie Jessici - Dżesiki, Angeliki - Andżeliki itp. Nikole - Nicole to jedna wielka porażka - po pierwsze naprawdę nadają je najczęściej ludzie z patologicznych rodzin, a po drugie to całe życie dziecko będzie mówić, że nazywa się Dżesika - ale to się pisze przez J, dwa ss i c - a i tak połowa napisze to z błędem :brzyda l:

u mnie będzie Filip i wiem, że to dosyć popularne imię, ale jak zaproponowałam je TŻtowi kilka lat temu od razu powiedział, że mu się podoba, nawet mojej mamie się podoba, więc tak już zostało

większy problem miałam z dziewczynką, bo wszystkie Zuzie i Zosie są już za bardzo popularne, ale jakiś czas temu wpadłam na Polę (nie jako zdrobnienie od Apolonii tylko jako odrębne imię) i TŻ też był zachwycony
Ja mam imię, które pisze się inaczej, niż czyta, aczkolwiek ludzie sobie spokojnie dają z nim rade i bynajmniej z rodziny patologicznej nie pochodzę, mój tata się swego czasu mocno interesował życie politycznym USA i nazwał mnie na cześć pewnej działaczki. Imię nie było modne ani za czasów, kiedy się urodziłam, ani później. Dlatego nie wrzucałabym wszystkich ludzi/dzieci noszących imiona zagraniczne do worka z podpisem "patologia".
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Komu komu, czyli książki do oddania
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-16, 20:50   #845
bacharybnik
Zadomowienie

Ja mam w domu syna Kamila a drugi syn jest w brzuszku i będzie Tobiasz

07.11.2010[*] Mój Aniołek
10.02.2011[*] Mój Aniołek
10.10.2016[*] Mój Aniołek
bacharybnik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-17, 08:50   #846
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

jesli podoba mi sie jakies imie, to je daje nie patrze na to czy moja corka bedzie w klasie 3 czy 6 Oliwia, teraz bedzie Amelka i tez ostatnio imie popularne ale absolutnie inne nam sie obojgu nie podoba, chlopiec Kacperek w razie pomylki .
Ja zawsze bylam jedna jedyna w klasie a nie raz i szkole i jakos nie uwieraloby mnie gdybym byla 12.

---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ----------

mag nie wiem skad masz statystyki ze najczesciej w patologicznych rodzinach sa takie imiona????
totalna bzdura! i chociaz mnie sie rowniez nie podobaja takie imiona strasznie!!! sadla mnie okropne to nie mnie maja sie podobac , ale z ta patologia to nie prawda.
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-17, 08:53   #847
b6226e0a547db786f57f5d12fdee7d3dd3b4b01d_63d071027e6e4
Konto usunięte

Witam, w lutym urodzę córeczkę i będzie miała na imię : DOMINIKA. Bardzo mi się podoba to imię, nie jest zbyt popularne, nie znam żadnej małej Dominiki, a uważam, że jest też takie normalne. Gdyby był to chłopiec to MATEUSZ. Jeśli chodzi o te Dżesiki, Amelki, Lenki, Oliwki...ech strasznie mnie nudzą te imiona, oczywiście bez obrazy
b6226e0a547db786f57f5d12fdee7d3dd3b4b01d_63d071027e6e4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-09-17, 11:40   #848
Zariah
Rozeznanie

Dyskusja o imionach jest zawsze bardzo burzliwa
Każde imię jest piękne i staje się tym piękniejsze im bardziej lubimy osobę która je nosi.

Byłoby smutno na świecie gdyby wszystkim podobały się te same imiona, te same kolory czy te same fryzury. Fajnie że mamy i Stasie i Nikole i żadne imię nie jest obciachem (są wyjatki oczywiście np. nazwanie dziecka Dziunia).
Nie zgadzam się z tezą że imiona obcobrzmiące nadają zawsze rodziny patologiczne, a jak ktoś nazwie dziecko Władysław to już na pewno jest mądry, wykształcony i zapewni dziecku raj na ziemi. Generalizacje nie są dobre.
Dzisiejsz społeczeństwo jest mam nadzieję bardziej tolerancyjne i nie krzywi się już na imiona oryginalne lub inne. Władzio może być tak samo fajny jak Natan czy Oktawian.
Ja jestem za różnorodnością!

Niemniej jednak.... znalazłam kilka cytatów z tego samego źródła z którymi się w 100% zgadzam:

Cytat:
Zmiana mody na imiona następuje zarówno w imionach tradycyjnych, jak i imionach nowych. Często rodzice nie zdają sobie sprawy z przyczyn wyboru imienia dla dziecka – uważa prof. Aleksandra Cieślik, specjalistka od imion z Instytutu Języka Polskiego PAN w Krakowie.
Cytat:
I nie chodzi o to, że Kasia jest ładniejsza od Julii, czy Bogusław to ładniejsze imię niż Natan. Problem jest taki, że co trzecia dziewczynka to Oliwia, co czwarta to Amelia, a co czwarty chłopiec to Antek. Jak owieczki, jedni po drugich, nadają te same imiona. Duży przekaz informacji spowodował to, że ludzie, owszem, nadają imiona takie, jak im się podobają, ale poprzez massmedia, wszystkim podobają się te same imiona, które wcześniej podobały się tylko garstce

źródło

P.S. autorka przewiduje nadchodzący wysyp Edwardów i Belli

Edytowane przez Zariah
Czas edycji: 2011-09-17 o 12:04
Zariah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-17, 12:59   #849
Olcia1821
Raczkowanie

A mnie się wydaje, że tak samo jak dzis jest moda na imiona zagraniczne, tak kiedys wszyscy dookoła nadawali dzieciom imiona typowo polskie. I własnie wtedy w klasie było po kilka osób o tym samym imieniu. Dzis zreszta powoli wraca moda na typowo stare polskie imiona.

Mi się wydaje, że imię ma się podobać rodzicom, jakos współbrzmieć z nazwiskiem i oczywicie nie omieszać dziecka. Ostatnio pani w urzędzie powiedziała mi, że rodzice chcieli nazwac dziecko KURTYZANA i za nic nie chcieli przyjąc do wiadomoci, że takiego imienia nadac dziewczynce nie mogą. Także ludzie mają naprawdę różne pomysły.

Jesli mi i TŻ w końcu uda się zostać rodzicami, to córeczka pomimo popularnosci imienia będzie Lena albo Laura. Lena dlatego, że od kąd skończyłam jakies 10 lat i zaczęłam grywac w The Sims wszystkie swoje córeczki nazywałam Lena i to imię od wielu lat u mnie króluje. Dla chłopca ja osobiscie nie mam pomysłu żadnego, TŻ podoba się Kacper. Też popularne, ale nam to nie przeszkadza. Zreszta mój TŻ wszystkie imiona od razu dopasowuje do czego, np Filip z Konopii czy cos także cieżko mu dogodzić. Mi się podoba jeszcze Marcel.

Michaił Afanasjewicz Bułhakow
Nareszcie jesteś!!

Ty i ja Kochanie
Olcia1821 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-17, 14:06   #850
midusia86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bacharybnik Pokaż wiadomość
Ja mam w domu syna Kamila a drugi syn jest w brzuszku i będzie Tobiasz
Piękne imię. Jedna znajoma też tak ostatnio nazwała swojego synka.
Ja z mężem zdecydowaliśmy już dawno, że jeżeli kiedyś będziemy mieć córeczkę, to będzie miała na imię LEOKADIA - mi imię podobało się od zawsze i zaraziłam nim męża (gdzie z resztą jego ukochana prababcia również miała tak na imię).

I tak ogólnie co do imion, ja mam następującą teorię: mniej ważne, ile dzieci będzie w szkole z takim samym imieniem. Nadajmy naszym dzieciom imiona które nam się podobają, które coś nam symbolizują, które ładnie będą współgrać z nazwiskiem - nasz wybór. Byle tylko się wcześniej zastanowić, czy imię dziecka nie będzie w przyszłości dla niego powodem do wstydu bądź upokorzeń ze strony rówieśników czy innych.
Każdy ma inny gust, więc dla każdego inne imię będzie obciachem, może "hamerykańskie", może to staropolskie, a może to najpopularniejsze.
W moim subiektywnym rankingu na najbardziej obciachowe imiona dzieci, jakie spotkałam, to Pamela i Patryczek
Stary 2011-09-17, 14:15   #851
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Cytat:
Napisane przez roxi1980 Pokaż wiadomość
My mamy Norberta i też nie znam żadnego dziecka o tym imieniu (a dorosłych tylko dwóch)
My mamy Nataniela na drugie ma Norbert (i wbrew postowi kotóry napsiala jedna z wizanek )nie pochodzimy z patologicznych rodzin, ani tkiej nie tworzymy.
Nie znm nikogo to ym imieniu poki co, nie umielismy sie zdecydowac jak dac na imie zwłaszcza ze dosc duzo jest Jakubów, Staiów, Janków,Franków, Maciusiów,i o zgrozo Maksów (jakos trzy imiona Maks,Kuba,Mciuś-kojarz mi sie ze zwierzetami)
Jkaby byl córa mz chcial dac Zosia,jednak mi sie podob,Arnika, Jowita, Gaja,Iga ;]

z źeńskich imion jeszcze Damaris - tak wiem troche dziwne ale ładne i świetne pochodzenie m to imię ;]

---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ----------

Cytat:
Napisane przez traicionera Pokaż wiadomość
Ja mam imię, które pisze się inaczej, niż czyta, aczkolwiek ludzie sobie spokojnie dają z nim rade i bynajmniej z rodziny patologicznej nie pochodzę, mój tata się swego czasu mocno interesował życie politycznym USA i nazwał mnie na cześć pewnej działaczki. Imię nie było modne ani za czasów, kiedy się urodziłam, ani później. Dlatego nie wrzucałabym wszystkich ludzi/dzieci noszących imiona zagraniczne do worka z podpisem "patologia".
można wiedziec jak masz na imię ?

24,07 - nasza data ;]
Szczęśliwa mama dwóch szkrabów

Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm
Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm

udało sie -moj wykres

Edytowane przez Gizmiatko
Czas edycji: 2011-09-17 o 14:14
Gizmiatko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-09-17, 14:33   #852
traicionera
Zakorzenienie

Mogę co najwyżej na pw napisać
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Stary 2011-09-17, 14:54   #853
hecate
Zakorzenienie

GG do hecate

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Zazwyczaj się "pięknie" komponują z rdzennie polskimi nazwiskami
a

Z tym, ze nie kazde dziecko ma polskie nazwisko

Ja sobie nie zdawalam sprawy jak ciezko jest wybrac imie! Nie wiem jeszcze czy bede miec chlopca, czy dziewczynke, ale ja tu sie mecze.
Dla dziewczynki imiona mam - ojciec dziecka to Brytyjczyk, wiec imie nie bedzie 'polskie'.
Podziwiam ludzi, ktorzy daja dwa imiona, bo mnie ciezko jedno wybrac

Jedno mi sie odmienilo - kiedys 'szukalam' imion mocno udziwnionych, originalnych, ale teraz jednak mysle o imieniu 'normalnym'.

Jedno z imion, ktore przez chwile nam sie podobalo to Emma - poiformowalam o tym moja mame i jej komentarz 'ooo moglabym ja nazywac Emilka!'. Emma takim sposobem zostala wyeliminowana...

Corey 15.04.12

Mudvayne - Happy?
hecate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-17, 15:18   #854
bianeczkaa
Zakorzenienie

Ja się cieszę z mojego imienia Karolina, bo nie jest spotykane

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031

bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-17, 16:58   #855
colds
Zakorzenienie

W moim otoczeniu jest pełno Oliwii, Amelek, Antonii oraz Julii. Jeżeli chodzi o chłopców to również Antosiów, jak i Franków.

Sama chciałabym Melnie bądź Bartłomieja . No ale trzeba też znaleźć miejsce na opinię TŻa.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-09-17, 17:17   #856
mucka21
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez jasmine82 Pokaż wiadomość
Bardzo mi się podoba imię Liliana...jest takie czyste i piękne
mi się też strasznie podobało to imię, ale tż się nie podoba i nie mogę za bardzo natrafić jakiś opisów osób o tym imieniu, a osobiście też nie znam osoby o tym imieniu.

My mamy krótkie nazwisko więc nie chcemy krótkiego imienia. Więc wybraliśmy imiona które nam się źle nie kojarzą, nie jest ich dużo na wsi (albo w ogóle ich nie ma), nie mamy takich osób w rodzinie (u nas jest tak że jak ma się imię po kimś to ta osoba obrasta w piórka i później tylko mówi że na jego cześć ktoś dał swojemu dziecku tak na imię :strach-drzwi,
no i po wyeliminowaniu zostały tylko dwa:
Izabella i Wojciech - z męskim chyba mieliśmy więcej trudności Wojtek na początku tż się nie podobał ale po zobaczeniu innych męskich imion stwierdził ze już woli Wojtusia a imię to wybrałam na początku ciąży- jak ciągle leżałam w szpitalu z zagrożeniem to nuciłam dziecku w myślach "na Wojtusia z popielnika..." i wtedy mi się spodobało. A Iza? Zauważyłam ze jakby rodzice nie dali dziecku na imię to później starają się bardzo je skrócić żeby szybciej je wymówić i np z Oliwii była Ola/Oli i jak wspomniałam nie chciałam krótkiego imienia w pisowni.

Mi od małego podobały się imiona - Aleksandra (ale w bliskiej rodzinie mamy już 2 Ole) i Łukasz - ale tż ma tak na imię i odpadły

Drugie imię? Myślałam dla dziewczynki Lilianna ale za długo by było, dla chłopca też nie mamy pomysłu, więc może nie będzie miało drugiego imienia
05.02.2011- nasz aniołek jeden bliźniak [*]
Izunia jest już z nami
30.IX.2011 g.17:20, 2790g, 57cm
Kochamy Cię

mucka21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-17, 17:58   #857
takaja13
Zakorzenienie

Moje dzieciaki maja imiona :
Dorian,Igor i Alex dlatego te sa dla mnie najladniejsze

http://www.youtube.com/watch?v=cAk34...watch_response

Edytowane przez takaja13
Czas edycji: 2011-09-17 o 18:01
takaja13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-17, 18:44   #858
madzialena-lublin
Rozeznanie

Fajny wątek

U mnie pełno jest Franiów, Jasiów i Szymków. A z dziewczynek to same Zosie i Julki.

Od kiedy wiemy że jestem w ciąży to rozmawialiśmy o imieniu dla naszego dzieciaczka. Dla chłopca nie było problemu- od dawna podobało mi się Mikołaj, męża wujek tak się nazywał, więc widziałam że mu się ten pomysł spodobał.

Gorzej z imieniem dla dziewczynki, bo oprócz Zosi nic mi się nie podoba... No a będzie dziewczynka
Jedna Zosia już u nas w rodzinie jest, wiec bez sensu. Mąż chciał Zuzię, ale z kolei totalnie nie pasuje do naszego nazwiska więc sie nie zgodziłam.
No i zostały dwa - mąż wymyślił Kamilkę (i na razie to jest wersja oficjalna), ale w zapasie jest jeszcze Nastka (Anastazja). Zobaczymy za kilka tygodni

A co do zagranicznych "Dżesik" i innych podobnych to mi się nie najlepiej kojarzą... Ale oczywiście zawsze to jest decyzja rodziców.
Stary 2011-09-17, 21:21   #859
ElRita
Raczkowanie

Lubię kiedy imię coś znaczy. Dlatego dobierałam z meżem imiona dzieci tak, żeby korelowały z ich charakterem. Nawet takie maluszki już dają się poznać choćby pod względem temperamentu. A imię może przecież dodatkowo wydobyć i podkreślić pewne aspekty osobowości. Znaczenie ma też ładne komponowanie się imienia z nazwiskiem. Ponadto fajnie jeśli wymowa danego imienia nie będzie nastręczała trudności za granicą. Muszę przyznać, że imię dla chłopca było znacznie trudniej wybrać, niż imię dla dziewczynki.
ElRita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-17, 22:02   #860
npg88
Raczkowanie

Jeśli u nas będzie córeczka to chyba będzie Liliana

Wenn man sich etwas wirklich wünscht,
wenn man ganz fest dran glaubt,
dass es in Erfüllung geht,
dann passiert es auch!

npg88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-17, 22:04   #861
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bianeczkaa Pokaż wiadomość
Ja się cieszę z mojego imienia Karolina, bo nie jest spotykane
dość popularne imię w latach 85-88
na moim podwórku było z 5 czy 8 Karolin nad czym całe dzieciństwo ubolewałam (ale na każdą inaczej wołano)

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-17, 22:34   #862
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
dość popularne imię w latach 85-88
na moim podwórku było z 5 czy 8 Karolin nad czym całe dzieciństwo ubolewałam (ale na każdą inaczej wołano)
Tez pamiętam, ze za moich czasów w każdej klasie musiała być choć jedna Karolina Wtedy to było trzecie imię pod względem popularności po Annie i Katarzynie.
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Stary 2011-09-17, 22:41   #863
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Tez pamiętam, ze za moich czasów w każdej klasie musiała być choć jedna Karolina Wtedy to było trzecie imię pod względem popularności po Annie i Katarzynie.
niestety miałam wrażenie, że Kaś i Ań jest zdecydowanie mniej Za to teraz spotkać moją imienniczkę gdziekolwiek graniczy z cudem. Jak trafię - w pracy mam kontakt z wieloma ludźmi z całego kraju - to bardzo miło mi się wówczas rozmawia

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-09-17, 22:54   #864
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
niestety miałam wrażenie, że Kaś i Ań jest zdecydowanie mniej Za to teraz spotkać moją imienniczkę gdziekolwiek graniczy z cudem. Jak trafię - w pracy mam kontakt z wieloma ludźmi z całego kraju - to bardzo miło mi się wówczas rozmawia
Ciekawe, co się stało z tymi Karolinami w takim razie
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Stary 2011-09-17, 22:57   #865
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Ciekawe, co się stało z tymi Karolinami w takim razie
Nie wiem
Być może rozjechały się po kraju i świecie w celu edukacji a te pracujące to tylko nieliczny odsetek

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-09-17, 23:33   #866
balbinka20
Rozeznanie

GG do balbinka20

U mnie będzie tak: chłopiec to bezapelacyjnie- Julian Aleksander. Dziewczynka-Gabriela Martyna ( lub odwrotnie). Może te imiona dziwnie brzmią wg niektórych z Was... Wybraliśmy je ze względu na to że nie mieszkamy w Polsce i nie chcieliśmy, żeby lekarz czy nauczyciel łamał sobie język próbując wymówić imiona naszych Maleństw (a to jest czasem bardzo wkurzające;/). Bralismy pod uwagę również,to żeby dziadkom czy pradziadkom nie sprawiało to problemu. Dlatego tez ani przez chwilke nie myśleliśmy o imionach "egzotycznych" typu ww.Dżesika czy Majkel. po co na siłę się "zangielszczać" (kiedys usłyszałam takie stwierdzenie właśnie w rozmowie na temat imion). Tu by takie imie było OK. Ale w Polsce jeszcze długo trzeba będzie poczekać,żeby te imiona się przyjeły... Mamy naprawde dużo ładnych naszych imion i niekoniecznie musimy ich szukać za oceanem...

Ale to tylko moje zdanie jest i proszę nie mieć do mnie o to żalu. Nie miałam zamiaru nikogo obrazić. ale jesli tak się stalo to przepraszam tych ktorzy poczuli sie urażeni.

Julian:22.03.2012
Leon:26.02.2015
Iiiii nadchodzi nowe ❤️
balbinka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-18, 07:39   #867
annyonne
Raczkowanie

U nas najprawdopodobniej będzie dziewczynka - Konstancja, a jeśli jednak wyskoczy chłopczyk to Gabryś. Nikt w okolicy nie nazwał tak dzieci i nie ukrywam jest to też dodatkowy atut A nazwisko mamy krótkie więc myślę, że Konstancja pasuje idealnie. Co prawda koleżanki w pracy kręcą nosem ale to nam ma się podobać :P
annyonne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-18, 08:01   #868
kamciurka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AgaMili Pokaż wiadomość
Nie wiem co jest nie tak w tych imonach. Jednemu sie podoba innemu nie. A potem sie dziwic ze dzieci nasmiewaja sie z innych jak dorosli nie lepsi..

Moja cora ma Milena, a synek bedzie mial Alan lub Damian.
Drugiego nie dajemy
dokladnie, trafna uwaga
Cytat:
Napisane przez femme_89 Pokaż wiadomość
Jakoś nie mam szczególnych uprzedzeń co do imion, jednak ewidentnie, w związku z posiadanym wykształceniem obserwuje, że te zachodnie imiona nadawane są w bardzo wielu przypadkach w rodzinach patologicznych. W domach dziecka bardzo dużo jest Jessik, Vanessek, Brianów, Bryanów itp. Przypomniałam mi się taka ciekawa anegdotka, koleżanka ze studiów ma córeczkę Tatiankę. I ciągle mówi o niej per: Tania. I w końcu zapytałam ją, czy zdaje sobie sprawę jak będzie to odbierane za kilka lat, wiadome, dzieci są okrutne. Na co ona była naprawdę szczerze zaskoczona i powiedziała, że nawet jej to przez myśl nie przeszło...
wiesz co z patologia to troche przesadzilas, ja mam corke Nikole i absolutnie nie jestem z patologii co to ma w ogole do rzeczy, teraz bede miala syna i bedzie albo Alan albo Marcel (raczej to drugie bo pierwszego cora nie akceptuje ) i przeczytalam na jakims forum, ze z Alana dzieci zrobily Anala i tak go wolaly, ja bym w zyciu na to nie wpadla, ale jak widac niektorzy dorosli maja wyobraznie i chyba sie im nudzi, bo nie wierze a byly to przedszkolaki, zeby mialy w ogole swiadomosc co to znaczy
Cytat:
Zariah, z wieloma ludźmi rozmawiałam w życiu i często bywało tak, że przy współpracy z urzędnikami panie starsze i z głosu i z imienia nagminnie zdrabniały moje imię i ciągle byłam "pani Karolinko".
Fajnie jeszcze można powiedzieć do Tomasza - Tomek. Brzmi normalnie jak do dorosłego pana zwrócisz się "Panie Tomku".
ja mam na imie Kamila i szlag mnie trafia jak do mnie zwracaja sie pani Kamilu, jak bym byla facetem , wiec zawsze docinam ze ja nie jestem pani Kamilu, tylko pani Kamilo a jeszcze nikt chyba sie nie trafil kto odmienil by je prawidlowo
Cytat:
Napisane przez mag_99 Pokaż wiadomość
ja też uważam, że wszystkie Jessici - Dżesiki, Angeliki - Andżeliki itp. Nikole - Nicole to jedna wielka porażka - po pierwsze naprawdę nadają je najczęściej ludzie z patologicznych rodzin, a po drugie to całe życie dziecko będzie mówić, że nazywa się Dżesika - ale to się pisze przez J, dwa ss i c - a i tak połowa napisze to z błędem :brzyda l:
jak juz wspomnialam moja jest Nikola i uwierz mi ze jak sie nazwie tak dziecko, to po jakims krotkim czasie to imie staje sie tak zwykle jak kazde inne, nie wiem czy sie zrozumiale wyrazilam

Cytat:
Nie wiem
Być może rozjechały się po kraju i świecie w celu edukacji a te pracujące to tylko nieliczny odsetek
dobrze ze tu mowa o imieniu Karolina, bo pewnie jak by bylo jedno z tych bardziej "dziwnych" to by sie znalazl argument, ze nie pracuja, bo przeciez sa z patologicznych rodzin

a odnosnie drugiego imienia, to u mnei w rodzinie taki zwyczaj, ze drugie imie dziecko dostaje po ojcu lub matce, wiec u mnie drugie będzie Krzysztof

Niki

Alex
kamciurka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-18, 08:02   #869
halwaya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez annyonne Pokaż wiadomość
U nas najprawdopodobniej będzie dziewczynka - Konstancja, a jeśli jednak wyskoczy chłopczyk to Gabryś. Nikt w okolicy nie nazwał tak dzieci i nie ukrywam jest to też dodatkowy atut A nazwisko mamy krótkie więc myślę, że Konstancja pasuje idealnie. Co prawda koleżanki w pracy kręcą nosem ale to nam ma się podobać :P
Oczywiście, że to wam ma się podobać - i miejmy nadzieję, że dziecku też przypadnie do gustu, bo ja moim rodzicom wyrzucałam ich wybór ale już się oswoiłam i tylko w wersji oficjalnej nie lubię swojego imienia (Danuta).
halwaya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-18, 09:58   #870
takaja13
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez femme_89 Pokaż wiadomość
Jakoś nie mam szczególnych uprzedzeń co do imion, jednak ewidentnie, w związku z posiadanym wykształceniem obserwuje, że te zachodnie imiona nadawane są w bardzo wielu przypadkach w rodzinach patologicznych. W domach dziecka bardzo dużo jest Jessik, Vanessek, Brianów, Bryanów itp. Przypomniałam mi się taka ciekawa anegdotka, koleżanka ze studiów ma córeczkę Tatiankę. I ciągle mówi o niej per: Tania. I w końcu zapytałam ją, czy zdaje sobie sprawę jak będzie to odbierane za kilka lat, wiadome, dzieci są okrutne. Na co ona była naprawdę szczerze zaskoczona i powiedziała, że nawet jej to przez myśl nie przeszło...
No tutaj to przesadzilas ja nie jestem rodzina patologiczna ani moje znajome z polski czy stad,nie wiem skad ten pomysl ja przez kilka lat jezdzilam po domach dziecka i nie zauwazylam takich imion wiec co za bzdury.

http://www.youtube.com/watch?v=cAk34...watch_response
takaja13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości