![]() |
#841 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
Cytat:
![]() ![]() Co do tego naleśnika...On zawsze wychodzi taki puszysty? super to wygląda ![]() Na razie mało się znam na proporcjach ciast itp,dlatego spytam, czy na porcję, którą proponujesz blaszka 20 na 30 cm będzie odpowiednia czy lepiej coś mniejszego? Bo na za dużej naleśnik może wyjść za płaski ![]() Aha...I jeszcze: czy ten naleśnik nadaje się do jedzenia tylko na ciepło czy na zimno też dobry? I czy nadaje się do robienia na patelni? Bo tak chyba szybciej ![]()
Edytowane przez karolinka86 Czas edycji: 2009-08-29 o 12:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#842 | ||
Nutka nie gryzie!
|
niestety z jakiś dziwnych niezrozumialych przyczyn nie moge wpisac Ci na bloga komentarza ...
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#843 |
Raczkowanie
|
Bardzo fajne te Twoje przepisy
![]() Tez zlapalam bakcyla,ale jestem dopiero raczkujace i trezba mi tlumaczyc jak krowie na rowie;-) Mam pytanie odnosnie tego czekoladowego ciasta-czekolade trzeba tak drobno pokroic,czy wystarczy ja polamac w te okienka??I tez sie ja miksuje,czy tylko wrzuca do ciasta a ona pozniej sie sama rozstapia? Przepraszam za moze durne pytanie, az wstyd ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#844 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() nie nadaje się na patelnię ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#845 | ||
Nutka nie gryzie!
|
nio tak ale na blogu też bym chciała
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#846 |
Zakorzenienie
|
Robiłam tego fińskiego naleśnika, ale trochę mi nie wyszedł
![]() ![]() A tak w ogóle jaka konsystencja ciasta powinna być? Moje było rzadkie... Eh mam nadzieję, że jeszcze kiedyś zrobię tego naleśnika i że sie uda ![]()
![]() |
#847 |
Zakorzenienie
|
Ojoj
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#848 |
Zakorzenienie
|
No mi odrobinę rzadsze niż naleśnikowe ciasto wyszło
![]() ![]() Tylko boki się wywinęły, tak jakby ciasto miało za mało miejsca..
![]() |
#849 |
Zakorzenienie
|
Właśnie o to chodzi żeby miało za mało miejsca, inaczej chyba by się nie robiły bąble
![]() ![]() - - Długo nic nie gotowałam, bo byłam w ciągłym biegu. Nadal mam wakacje, o dziwo nie mam żadnych poprawek, więc wrzesień wolny, a ja ciągle kursuję a to do stolycy a to do rodziców. A to dlatego, że wciąż szukam pracy i choć co chwilę zapraszają mnie na rozmowy, to i tak nic z tego nie wychodzi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RYBA PAPRYKOWO-CEBULOWA składniki: - 2 filety rybne (u mnie mintaj i dorsz) - słodka papryka w proszku - ostra papryka w proszku - sól - cebula + folia aluminiowa Filet przekroić na 3 części, posolić i posypać papryką słodką i ostrą oraz solą. Na to położyć krążek cebuli, ją też posolić i posypać papryką, ułożyć na folii aluminiowej takiej wielkości, by swobodnie zawinąć porcje - 1 kakałek ryby z cebulką na jeden kawałek folii. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 20-30 minut. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#850 |
Zakorzenienie
|
Mam przesyt kapusty pekińskiej z marchewką i oliwą do ryby. Potrzebowałam odmiany. Padło na kapustę pekińską z korniszonami i pomidorami, ale ze względu na Tatę, musiałam wprowadzić drobne zmiany, ale tego nie żałuję
![]() SURÓWKA IDEALNA DO RYBY składniki: - 1/2 małej kapusty - 5-8 korniszonów - 2 pomidory - 1 średnia cebula - 1/2 pęczka szczypiorku - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka bazylii - sól i pieprz Kapustę przekroić wzdłuż na cztery części, a następnie pokroić w cienkie paseczki. Korniszony pokroić w cienkie plasterki, pomidory w drobną kostkę, zaś cebulkę ze szczypiorem poszatkować. Wszystkie warzywa wymieszać razem z bazylią i oliwą, doprawić pieprzem i solą. Wymieszać i odstawić na kilka minut. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#851 |
Zakorzenienie
|
Muszę sie pochwalić, robiłam pancakes z Twojego przepisu i w końcu wyszły takie grubiutkie..Mniaaam
![]()
![]() |
![]() |
#852 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() - - - Właściwie jest to zlepek przepisów, które już na blogu się pojawiły ![]() ![]() ![]() WYTRAWNE NALEŚNIKI składniki: - naleśniki ziołowe - 1/2 sosu czosnkowego - 1 op Sałatki wykwintnej Hortex - pierś z kurczaka - łyżka sosu sojowego - szczypta pieprzu - szczypta przyprawy do gyrosa - szczypta Suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem Kamis - olej do smażenia Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w małą kostkę, wymieszać z przyprawami, odstawić do lodówki. Przygotować ciasto na naleśniki, odstawić na 1/2h. W tym czasie zrobić sos, usmażyć kurczaka i warzywa. Następnie usmażyć naleśniki, nakładać kurczaka z warzywami, polać sosem, zwinąć lub złożyć naleśniki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#853 |
Zakorzenienie
|
Wczoraj Mama wypatrzyła quesadille w książce Nigelli. Nie podpasowało nam nadzienie, więc zrobiłam zupełnie inne, niezbyt wyszukane
![]() QUESADILLAS GRILLOWANE składniki: - 8 placków tortilla - 8 plastrów szynki - 2-3 pomidory - papryka - 16 plastrów żółtego sera - 2-3 łyżki musztardy delikatesowej - 1 łyżeczka miodu - 2 łyżki posiekanego szczypiorku - oliwa Rozgrzać patelnię grillową lub grilla. Wymieszać musztardę, miód i szczypiorek. Posmarować sosem każdą połowę tortilli, po czym układać na niej wędlinę, ser i pokrojone w kostkę paprykę i pomidory. Złożyć na pół, posmarować oliwą i smażyć na grillu z obu stron. Przekroić i podawać z sosem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#854 |
Wtajemniczenie
|
a ja pozwolę sobie trochę nie do tematu... posiadasz grill elektryczny czy patelnię grillową? na moją studencką kieszeń i warunki na stancji skłaniam się bardziej ku temu drugiemu, ale szukam idealnej
![]() ![]() ![]()
![]() |
#855 |
Zakorzenienie
|
posiadam jedno i drugie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#856 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#857 |
Zakorzenienie
|
patelnia jak patelnia
![]() nie no, co Ty ![]() ![]() ale w studenckim mieszkaniu mam toster z wymiennymi płytami, m.in. własnie grillowymi i myślę intensywnie nad tym żeby sobie tam zrobić takie tortille ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#858 |
Wtajemniczenie
|
no ja przechodzę na ostrą dietę, więc dla mnie co najwyżej warzywny farsz bez serka
![]() i właśnie mam teraz dylemat ![]()
![]() |
#859 |
Zakorzenienie
|
u mnie nic nie przywiera, a ani grama tłuszczu nie używam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#860 |
Zakorzenienie
|
Zachciało mi się ciasta. Najlepiej z coca-colą, bo muffiny były super. Nigdy nie robiłam zebry, a chciałam spróbować, więc gdy trafiłam u Atiny na zebrę z coca-colą, musiałam spróbować
![]() ZEBRA Z COCA-COLĄ składniki: - 5 jaj - 1 szkl cukru - 1 szkl coca - coli - 1 szkl oleju - 2 szkl mąki + 2 łyżki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao Jaja ubić z cukrem. Dodać colę, olej, resztę składników i wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej kakao. Na środek nasmarowanej olejem (lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy nakładać na przemian 2 łyżki jasnego i 2 łyżki ciemnego ciasta. Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#861 |
Wtajemniczenie
|
o to jest to czego poszukiwałam na dziś
![]() tylko colę zamienię na wodę gazowaną, mam nadzieję, że na tym nie ucierpi i ilość kakao troszkę zwiększę, lubimy mocno czekoladowe smaki ![]()
![]() |
#862 |
Zakorzenienie
|
Chyba każdy napój gazowany można tam dać, niekoniecznie coca colę prawda?
![]() |
#863 |
Wtajemniczenie
|
ja zrobilam z wodą gazowaną i wyszło
![]() ![]()
![]() |
#864 |
Zakorzenienie
|
Ja zrobię jutro i z coca-colą
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#865 |
Zakorzenienie
|
podobno niektórzy nawet oranżadę dają, więc najważniejsze są po prostu bąbelki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#866 |
Zakorzenienie
|
Dzięki
![]() ![]() ![]()
![]() |
#867 |
Zakorzenienie
|
spróbowałam upiec z oranżadą. Wszystko byłoby ok, gdybym wzięła pod uwagę, że piekę z podwójnej porcji i zwiększyła bardziej czas pieczenia. A tak to się nie upiekło do końca i mam wielkiego (pysznego
![]() - - - Szczerze mówiąc nie jestem fanką zwykłej jajecznicy. Lubię ją tylko wtedy, gdy dodatki dominują nad smakiem jajek. Bardziej smakują mi sadzone jajka w bułce, które robiłam w różnych kombinacjach. Kiedyś wydawało mi się, że nie ma żadnej różnicy w smaku, w końcu to też usmażone jajka. A jednak. Na tę opcję się skusiłam chyba przez apetyczne zdjęcia MJ. Mimo wszystko warto spróbować, bo robi się szybko i łatwo. JAJECZNICA W BUŁCE składniki: - lekko czerstwa bułka - 2 jajka - szczypta soli - szczypta chili w płatkach - 1/4 pęczka szczypiorku - masło Rozgrzać patelnię, stopić na niej masło. Bułkę przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Podsmażyć bułkę "dziurą" w dół. W tym czasie jajka wymieszać w miseczce z przyprawami. Obrócić bułkę, wlać jajecznicę, zmniejszyć ogień, przykryć przykrywką i zostawić aż jajko się zetnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#868 |
Przyczajenie
|
A ja mam takie pytanie odnośnie Tortu Nutella, ile tego cukru pudru i cukru waniliowego należy dodać, tak mniej więcej? Bo dla osoby jeszcze nie wyćwiczonej kulinanie, jaką niestety ja jestem, pojęcie "na oko" jest abstrakcyyyjne ;P
pozdrawiam i zazdroszczę takiego zapału do gotowanka. no i tylu pomysłów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#869 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#870 |
Zakorzenienie
|
Sałatka z obłędnym sosem. Taki tytuł nosił wątek na Cinie. Zaciekawił mnie. Jak się dowiedziałam, że w sosie jest mój ulubiony składnik, to chodził za mną bardzo długo, ale jakoś nie miałam odwagi spróbować. Nie wiem na co ja czekałam :P Ale cieszę się, że w końcu zrobiłam
![]() ![]() SAŁATKA Z OBŁĘDNYM SOSEM składniki: - 1 op waniliowego serka homogenizowanego (oczywiście Danio ![]() - tyle samo majonezu - szczypiorek - papryka - 2 małe pomidory - 2 małe ogórki - 1/2 puszki kukurydzy - 1/2 cebuli - 1/2 kostki żółtego sera - 3 jajka - kilka plasterków szynki - sól i pieprz Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Cebulę, paprykę, pomidory, ogórki, szynkę, jajka i ser pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić i wymieszać z resztą. Posolić i popieprzyć. Serek homogenizowany wymieszać z majonezem, polać sosem sałatkę. Posypać szczypiorkiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:01.